Tyyppi: Yleiskeskustelu
 • Tämä aihe sisältää 7 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 1.6.2022 10:10 Tapio_x toimesta.
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #24849 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Vuodelta 2018 on jonkin verran jäänyt ratkomattomia ristikoita. Kerään tähän säikeeseen ongelmakohtia.

  25.8.2018 Erkki Vuokilan (2½) ristikkoon annettu ratkaisu tuntuisi olevan väärin.

  SAQUILLE > ONEGA.

  Googlella löytyy Shaquille O’Neal ei Onega. Mielestäni oikea ratkaisusana on ONEAL. Onega on Google-haun mukaan kaupunki, hallintoalue (Onegan piiri) tai joki Venäjällä.

  > APATIA

  Mielestäni upseerit laativat sotasuunnitelmaa, joten oikea ratkaisusana olisi mielestäni LAATIA. Eivät he minusta erityisen apaattisilta näytä, jotta oikea ratkaisusana olisi APATIA.

  Ristikossa on mahdollisesti ollut jossakin vaiheessa eri vihjeet. Aina silloin tällöin lehteen painettu ratkaisu ei ole oikein, koska ristikoista on eri versiota ja ratkaisu saattaa perustua vanhaan versioon. Ristikoita saatetaan tarkistamisen jälkeen muuttaa eikä muutoksia aina tule päivitettyä ratkaisuun.

  Jos ratkaisu on väärin, se mainitaan ristikkoa koskevassa säikeessä Sanarisin foorumissa. Sanarisen foorumissa ristikkoon liittyvä säie on tuhoutunut, joten en voinut tarkistaa, mitä mieltä Ylläpito tai muut kommentoijat mahdollisesti olivat asiasta. 

  #24857 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  7.7.2018 oli varsinkin jälkikäteen ratkottuna hankala, sillä Ilmo Juhani Liljeroos -tiimi teki jalkapallon MM-kisoihin liittyvän teemaristikon. Faktoja piti etsiä netistä. 

  Muutama vihje tuotti ongelmia. 

  AKNOLA

  Vihjeen AKNOLA oletin olevan skytismi, jolloin ratkaisusana olisi KONI (K ON I lähtösanana AINOLA). Mutta siitä ei ollutkaan kyse vaan vihjeessä on muita jekkuja.

  KEVÄÄN SÄVELTEN TEKIJÄ > LISSU

  En löytänyt Googlella selitystä keneen voitaisiin viitata. Ratkaisun sisältämää sivua minulla ei ole tallessa eikä ristikkoon liittyvä Sanarisin säie ole säilynyt. Viimeinen kirjain saattaa olla väärinkin, sillä se on arvaus (myös E tai I kirjaimilla löytyy erisnimiä). Seuraavan vihjeen ratkaisu on lähinnä arvaus:

  RONALDONKIN RAKAS > SULOTAR

  Ronaldolla on kaunis puoliso. Toiseksi kirjaimeksi voisi sen pohjalta olla myös I, sillä näemmä myös ”silotar” tarkoittaa kaunista. Syntymäpaikka on Buenos Aires, joten ei ole ainakaan simotar.😄

  Kysyin nettitutulta, joka antoi vastauksen:

  Liisa (Lissu) Akimof teki kappaleen ”Kevät”.

  Tuossa hämäsi, että en ole missään nähnyt käytettävän Akimofin kohdalla Liisalle yleistä lempinimeä. Lisäksi ajattelin, että liittyy laulukilpailuun Kevään sävel.

  #24882 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  1.9.2022 Jari Keräsen kolmonen oli Keräsen ristikoksi tavanomaista vaikeampi. Ristikossa oli jopa Keräsen laadintatyyli huomioiden paljon anagrammivihjeitä. Seuraava vihje tuotti ongelmia:

  VÄÄRÄ VÄITE (JA) ORIT

  Näytä ratkaisusanat

  EESTI (vaakasuoraan). Epäsuora anagrammi sanasta TEESI. URUT (pystysuoraan). Kyseessä on typiste. Lähtösanat ovat TORIT ja TURUT.
  #24923 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  20.10.2018 jäi Erkki Vuokilan laatimassa ristikossa ihmetyttämääm seuraava vihje (neljä kirjainta):

  LOS ANGELES VIRALLISEMMIN NTO

  Näytä ratkaisusana ja selitykseni

  RELA. Jos neljänteen vihjesanaan lisättäisiin RE, saataisiin RENTO. RELA on rento, joten jotenkin rentoon meininkiin näytettäisiin viitattavan, mutta kokonaisuus ei hahmotu. Rento LA – RELA? 

  Kysyin tästä eräältä henkilöltä, jonka mukaan olin selittänyt vihjeen oikein. Kohdan voi katsoa käsitellyksi.

  #24953 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  2.11.2018 on Teemu Pallosen 2½ merkitty ristikko. Tämä ristikko oli minulle kyllä merkintäänsä vaikeampi. Muutama vihje jäi epäselväksi.

  Mikähän jekku tähän liittyy:

  > ALAI

  Seuraava kuvavihje ihmetytti:

  > SIEPPO

  Tuo vaikuttaa olevan juomalasi eli etsitään kaiketi sanaa VISKISIEPPO.

  #24957 Vastaa
  Anonyymi
  Vieras

  hai = hehtaari i = alai
  olutsieppo (kuvassa on olutlasi, ei viskilasi)

  #24961 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  OK, kiitti. Kysyin vihjeistä s-postillakin ja eräs nettituttu tulkitsi lasin samoin kirjoittaen, että kyseessä on kaljasieppo.

  #24974 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  15.12.2018 IJL-tiimin Nightwish-teemaisessa ristikossa yksi piilokirjain tuotti ingelmia vihjeessä (neljä kirjainta, joista toinen on piilokirjain):

  SOITTAJA PITI SIVUILLA

  Näytä ratkaisusana ja selitys

  ANIS. Jos sanan ANIS ympärille laitetaa PITI, saadaan piANISti).

  Sain vinkkiä sen verran, että ei etsitä ketään henkilöä.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
Vastaa aiheeseen: Rästiin jääneitä vanhoja koviksia

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: