• Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 12.4.2020 08:39 Tapio toimesta.
Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #18098 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Joskus vihjeisiin liittyy kieliopillisia ongelmia.

  Yksi tällainen on sana ”päätön” tilanteessa jossa viitataan siihen, että poistetaan kirjain sekä sanan alusta että lopusta.

  Suomisanakirja antaa sanalle ”päätön” taivutuksia.

  Taivutus
  yks. nom. päätön, yks. gen. päättömän, yks. part. päätöntä, yks. ill. päättömään, mon. gen. päättömien päätönten, mon. part. päättömiä, mon. ill. päättömiin.

  Taivutuksissa ei ole monikon nominatiivia. Jos viitataan ristikoissa sanan alku- ja loppupäähän tarkoittaen, että poistetaan kirjain sanan alku- ja loppupäästä, eikö pitäisi käyttää monikon nominatiivia.

  Vaikuttaa siltä, että monikon nominatiivia ei ole eikä sitä saa muodostettua, sillä Suomisanakirjan kaikissa monikkomuodoissa sana alkaa sanaosalla ”päät”. Minun kielikorvani olisi laittanut sanan alkuun”päit”, jolloin monikon nominatiivi olisi ”päitön” Ainakin Oikofix pitää sanaa virheellisenä eli epäsanana.

  Jos käytetään PÄÄTÖN viitaten molempiin päihin, eikö siitä synny pieni looginen ongelma. Jos monikon nominatiivi on sama kuin yksikön nominatiivi, ongelmaa ei tietenkään ole. Toki ratkojan tulee mielessään aina ajatella molempia päitä, koska vihjeessä ei kerrota, mihin päähän sanalla ”päätön” viitataan.

  Se, että viitataan molempiin päihin, ei ole välttämätöntä erottua, mutta jos erottaminen on loogisesti mahdollista, se olisi mielestäni asiallista tehdä. Toki riippuu ristikon vaikeustasosta. Helpommissa ehdottomasti pitäisi käydä ilmi, että molemmista päistä nipsaistaan, vaikeammissa ei. Molemmista päistä nipsaiseminen kyllä kuuluu vaikeimpien ristikoiden kikkoihin, joten tämä kysymys on lähinnä teoreettinen.

  Kysyin tästä Kielitoimistolta.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Nautitaan kesästä ja luonnosta! 🌳
  🦅🪺🌻

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO KESÄKUUN TAPIO HUUHAA

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
Vastaa aiheeseen: Vihjeiden ja ratkaisusanojen kieloppiongelmia

Voit käyttää muotoiluun BBCodes-merkintöjä.
Käyttäjätililläsi ei voi käyttää eidistyneitä BBCode-merkintöjä, ne poistetaan.

Tietosi:


BBCode-merkkaukset + luomani lisämerkkaukset:

[BR][SPACER][HR][UNDERLINE][/UNDERLINE][STRIKE][/STRIKE][SUP][/SUP][SUB][/SUB][COLOR][/COLOR][CODE][/CODE][REVERSE][/REVERSE]

Emoji-valikoima:

🙂 😀 😂 🤨 😮 😥 👿 💡 ❤️ 👍

Kun jotain painikketta klikkaa, tapahtuma joko avaa tai sulkee toiminnon. Mikäli jokin muu toiminto on avoinna, se suljetaan automaattisesti.

Valikko "Lisäkoodeja" avaa mahdollisuuden lisätä hyödyllisiä toimintoja ja koodeja, kuten "Näytä/piilota sisältö" (SPOILER) sekä emoji-ikoneja editoriin. Lue lisää...

Valikko "Linkkisetti" listaa hyödyllisiä linkkejä. Lue lisää...

Valikko "Kuvien lähetys" avaa lomakkeen, jolla voi privaatisti lähettää minulle kuvia. Kyseessä on itsenäinen, upotettu toiminto. Kun kuva on valittu, pitää painaa LATAA-painiketta. LÄHETÄ-painike ei liity kuvien lähetykseen vaan uuden kommentin lähettämiseen!. Lue lisää...