Tyyppi: Ratkaistu
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #19215 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kovis(2 1/2) Erkki Vuokila (kuvitus Heli Kärkkäinen), Piilis Antti Parkkinen, Tavis Lauri Kultti, Ristis Sakari Pajakoski. Mantan valintana viikonvaihteelle on Kimmo Sillakorvan tavuristikko.

  Ristikon pääkuva on ristikon keskellä. Siitä on johdettu hauskat sanat. Ristikko on laadukas. Siinä ei ollut kohtuuttoman paljon googlattavaa. Yksi vihje ei välittömästi auennut, vaikka Google-tarkistuksen jälkeen sain varmasti oikean sanan:

  KOAI (8)

  Vaikka kuvittaja oli laittanut isojakin (kauniita) kuvia, kuvien asettelu oli varsin mallikasta. Kuvista saa riittävästi selvän (jotkut epäolennaiset detaljit eivät ehkä erotu paperilla).

  Vihjeiden asettelu on merkittävästi parempaa kuin 26.7.2020 ratkomassani eräässä Markku Mäkelän kuvittamassa ristikossa Apu-lehden Itämeri-teemaisessa ristikossa – siinä kuvat liikaa hallitsivat vihjeiden asettelua.


  Lisäys 9.8.2020. Piilokirjaimia 24 kpl. Ratkaisuanojen keskipituus 5,76 jää hieman valiorajasta.  Lisäksi oikea yläkulma on lokeroitunut, sillä siitä on vain yksi liittymä muihin alueisiin. 


  En ehkä ratko Pajakosken ristikkoa, mutta kun katsoin ristikon visuaalista rakennetta. Positiivista siinä oli piilokirjainten edellistä ristikkoa pienempi määrä. Koska kyseessä ei ole piilis, katson silti, että kaksi piilokirjainta viisi- tai kuusikirjaimiseen sanaan, on ristikoissa lähtökohtaisesti huono asia.

  Vaikka ns. höyryristikossa ei ns. orporuudut (ruudusta ei tulisi tavanomaisessa ristikossa ratkaisusanaa sen paremmin vaaka- kuin pystysuoraan) visuaalisesti haittaa, mielestäni olisi pyrittävä niitä välttämään. Piilismäisen symmetrian tavoittelu johtaa helposti useisiin piilokirjaimiin samassa sanassa.

  Tällä kertaa viidestä tuplapiilokirjaimellisten sanojen kanssa ei ollut ongelmia. Ne eivät kaivanneet piilisten tavoin rinnalleen toista vihjettä. Toisinaan iso määrä piilokirjaimia luo ratkojalle epävarmuutta. Ne luovat toisinaan duaalin mahdollisuuksia. Niitäkään ei tällä kertaa ollut.

  Jos on duaalin vaara, on syytä olla tuplavihjeitys. Kaksi vihjettä hoitavat risteävien virkaa siinä mielessä, että ne täsmentävät vihjettä ja poistavat vihjeeltä duaalin mahdollisuuden.

  Tavanomaisessa ristikossa tyypillisen höyryristikon määrää piilokirjaimina pidettäisiin yksiselitteisesti huonona laadintana. Tällä kertaa mitään ongelmia ei tässä höyryristikossa ollut, joten ristikko oli laadittu tämän tyypin ristikoksi hyvin.

  Kivat tavuristikot Sillankorvalta ja Kultilta. Sillankorvan ristikon kanssa meni hieman enemmän aikaa.

  Jelpataan toisiamme.

  #19216 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Parkkisen piilis oli yllättävän haastava. Itse asiassa en ole vielä saanut järkevää ratkaisusanaa pystysuoraan 2.

  Sinä riität! Jos minulla olisi ! (7)

  Piilokirjaimet meni arvaukseksi. Luin Sanariksen foorumista, että vihjeessä on virhe:

  Piilisvihjettä pystysuoraan 2 on entrattu siihen malliin, että se vastaakin vain alun neljää kirjainta, ei koko yhdyssanaa.

  Vihjeen pohjalta voi siis vain arvata ratkaisusanan, joka on siis yhdyssana, jonka alussa on neljä kirjainta ja lopussa kolme.

  Ymmärtääkseni haettiin ratkaisusanaa PARIOVI. Kahden kesken ihmisistä tulee pari. Vihjeestä löytyy sana pari kätkönä (”siippa, riittäisin”).

  Piiliksessä anagrammien osuus on melko suuri, sillä lähes puolet piilovihjeistä on anagrammeja (11/25 = 44% ). 

  Jelpataan toisiamme.

  #19227 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Otan muualla kysytyistä vihjeistä esille vain selitystä mahdollisesti kaipaavia vihjeitä + ehkä joitakin mahdollisesti chatissani esille tuotuja vihjeitä. Kommentit tulevat esille 5.7.2020.

  Suomi24:ssä monille vihjeille on jo annettu ratkaisusana (älä klikkaa linkkiä, jos et halua spoilata ratkontaasi) enkä tuo esille vihjeitä, jotka eivät kaipaa selitystä. Toimin samoin Ylilaudassa esitettyjen kysymysten suhteen.

  Näytä ratkaisusana

  EPÄILIJÄ. Kuvassa on lepäilijä, mutta ensimmäinen kirjain poistetaan sanasta.

  JOHTI MAATA (EI NOIN)

  Näytä ratkaisusana

  ASSER. Nasser johti Egyptiä. ”(EI NOIN)” kehottaa poistamaan johtajasta kirjaimen N (NOIN = N).

  KOAI

  Näytä ratkaisusana

  SARASATE. Lähtösanaan KOI ( = saraste) on lisätty A-kirjain. Sama lisäys tulee laittaa ratkaisusanaan. Sarasate oli espanjalainen säveltäjä.

  SOITIN + BRITTIPAIKKA

  Näytä ratkaisusana

  KANTELEETON. Kyseessä on eräänainen jaotelma. SOITIN = KANTELE + BRIRRIPAIKKA = ETON > KANTELE(+)ETON.

  oma arma_ _____

  Näytä ratkaisusana

  SELAIN. Ns. hirsipuuvihje.Kommentti. Nykyisin yleensä näissä syntyy asiayhteys ratkaisusanan ja vihjeen välillä. Tässä ei sellaista ole. Vanhemmissa ristikoissa tällaista esiintyi useammin.

  URAANI VOISI OLLA EMA

  Näytä ratkaisusana

  HOKU. URAANI = U. Jos sanassa U korvataan kirjaimilla EMA, saadaan samaa tarkoittava sana HOKEMA.

  Jelpataan toisiamme.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
Vastaa aiheeseen: IS Viikonloppu 27.-28.6.2020

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:
Voit kirjautua myös täysin anonyymisti.
Klikkaa tästä ja lue tarkemmat ohjeet.