Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #19761 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kovisristikko (3-) Jari Keränen (kuvitus Heli Kärkkäinen), Piilis Erkki Vuokila ja Tavis Lauri Kultti.

  Katsoin ensin kovisristikon tekniset arviot. Ristikossa on muutamia pitkiä ratkaisusanoja, mutta vastapainoksi paljon lyhyitä ratkaisusanoja, minkä vuoksi ratkaisusanojen keskipituus jää melko alhaiseksi (5,38). Myös piilokirjaimia on melko paljon (34 kpl). Molemmat arvot ovat reilusti alle viimeisen viiden kuukauden keskiarvojen (kp. n. 5,75 ja piilok. keskim. 28 kpl/ristikko). Muut seikat ovat valiotasolla. Rakenne on tyydyttävällä tasolla, 7 1/2.

  Vihjeitys ja sanasto on kuitenkin melko hyvää. Joskin yhdessä faktavihjeessä on asiavirhe (esillä seuraavassa kommentissa). Tehtävä oli haastava. Ristikossa oli hyviä oivallusvihjeitä. Merkitty vaikeustaso 3- on minusta oikeaan osunut. Vihjeityksestä ja ratkaisusanoista 9.

  Kuvitus on hyvää. Vihjeiden sijoittelu vaikuttaa ristikon yläosassa ensivaikutelmana hieman sekavalta. Mutta kun jotkut kuvat ovat ratkaisuna useille vihjeille, asettelu on kohtalaisen toimivaa. Vihje VOI VARISTA olisi voinut asetella selvemmin, jos viereiset kuvat oikealla olisivat olleet hieman pienempiä. Siihen liittyvä ratkaisusana on kuitenkin suhteellisen helposti pääteltävissä.

  Alhaalla vasemmalla on selkeästi tahallisen harhaanjohtavaa vihjeiden sijoittelua. Vihje ”hyvä olla varalla” olisi saanut olla hieman pienemmällä tekstillä, jotta alin puhekuplassa olevassa vihjeteksti ”EI OLE PIAATTI.” olisi ollut hieman ylempänä, koska se liittyy kahteen ratkaisusanaan.

  Vihjeistä sai sen käsityksen, että ”hyvä olla varalla” liittyy kahteen ratkaisusanaan ja ”EI OLE PIAATTI” liittyy yhteen ratkaisusanaan, vaikka tilanne on juuri päinvastainen. Kuvittaja on tarpeettomasti vaikeuttanut ristikon ratkontaa. Hänellä oli hyvä mahdollisuus laittaa vihjeet täysin oikein. Chatissani tuli esille että kuvittajan toiminta aiheutti tarpeettoman paljon epäselvyyttä mikä vihje liittyy mihinkin ratkaisusanaan.

  Ratkojan kannalta parempi vihjeiden sijoittelu olisi tuonut hieman tyhjää ristikon vasempaa alakulmaan. Ristikon ahtaminen vihjeillä ei saa kuitenkaan olla kuvittajalle itseistarkoitus. Kuvituksessa saa olla väljyyttäkin. 

  Kuvituksesta annan tällä kertaa 8 1/2.

  Kokonaisuus 8 1/2.

  Nämä vihjeet avautuneet ristikkoa ratkottaessa, mutta kyllä jälkikäteen pohdittaessa:

  VERENIMIJÄNAARAS?

  JIILLÄ NÄILLE YLÖS


  Hyvä piilis. Piiliksessä oli yksi pitkä, varsin haastava anagrammi. Tavis oli kiva.

  Liitteet:
  You must be logged in to view attached files.

  Jelpataan toisiamme.

  #19764 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Nimimerkki Kuju kirjoitti (kommentti no 8):

  Olen hiukan eri mieltä NÄÄTÄ -ratkaisusta. Tarkkaan ottaen ei ole oikein, mutta eipä näissä tietysti aina ole syytä ryhtyä liikaa nipottamaan.

  Oikeassahan kritisoija on. Vihje olisi asiallisesti oikein laitettuna NÄÄTÄELÄIN. 

  En oikein pitäisi, jos olisi tällaisia vihje-ratkaisu -pareja:

  NÄÄTÄ > AHMA

  NÄÄTÄ > MINKKI

  Myöskään iso S ei vihjeestä pitänyt (komm. no 13). Hän heitti ilmoille seuraavat vihjeet ja niiden ratkaisut:

  HEVONEN > KAVIO

  VARPUNEN > KORPPI

  Vaikka kyse on koviksesta, kyllä faktavihjeet saisivat silti olla oikein eikä vain vähän sinne päin. Minusta tahallisen virheelliset faktavihjeet ovat huono tapa vaikeuttaa ristikkoa. 

  Tämänkertaista ”faktavihjettä” voi verrata siihen, että Aulis Lehdon ristikossa HS 3125  Mauritanian kaupunki Atar oli sijoitettu linnuntietä n. 1000 km väärään paikkaan naapurivaltio Maliin. Aulis-tasoiseen ”ristikkotarkkuuteen” ei ole syytä Sanariksen ristikoissa sortua.

  Jelpataan toisiamme.

  #19775 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Nimimerkki PM puolustaa laatijaa viimeiseen asti:

  Toisaalta voi myös pähkäillä: näätäeläimet=näädät, näätäeläin=näätä. Mikä mahtaa olla ristikon laatijan ajatus?

  Näädät (Martes) on näätäeläinten heimoon kuuluva nisäkässuku. Näätä ja näätäeläimet on eri asia.

  Laatija on samaistanut nämä kaksi asiaa. Ylläpito tunnusti virheen, mutta edelleen laatijaa halutaan puolustaa ikäänkuin vihje olisi täysin oikein.

  Ylläpito kertoi myös, että laatija on itse tunnustanut virheen. Tämä tuli siteeraamani kommentin jälkeen. 

  Jelpataan toisiamme.

  #19841 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Löysin tälläisen kommentin:

  Mutta VEDESSÄ TAI JÄÄSSÄ -> LANA? Miten ko. kalanpyydys jäässä?

  Airon lavasta ja mailan lavasta jääkiekossa/jääpallossa on mielestäni kyse.

  Lana vedessä olevana ei käynyt edes mielessä. Lana näyttäisi ratkojat. fi mukaan tarkoittavan myös rysää. 

  Tarkalleen ottaen maila ei ole jäässä (ei hän lapa jään sisään painu) vaan jäällä, mutta minulla on jotenkin mielikuva, että jääkiekossa puhutaan ”lapa jäässä” eikä ”lapa jäällä”.

  Ehkä kuitenkin oikeammin olisi

  VEDESSÄ TAI JÄÄLLÄ

  Tarkalleen ottaen maila ei ole jäässä (ei hän lapa jään sisään painu) vaan jäällä, mutta minulla on jotenkin mielikuva, että jääkiekossa puhutaan ”lapa jäässä” eikä ”lapa jäällä”.

  Mitä tulee vaihtoehtoon LANA, kyllä jäätäkin voi lanata. Lanakaan ei ole jäässä vaan jäällä, jos ajatellaan esim. jääkiekkokaukalon lanaamista. Ehkä tässä on vähän ontuva duaali? 

  Piilokirjaimet ovat kyllä satunnaisesti ongelma lyhyissä sanoissa ja vihjeet pitäisi miettiä erityisen tarkasti. Nyt tässä jää kyllä vaihtoehtoja.

  Jelpataan toisiamme.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
Vastaa aiheeseen: IS Viikonloppu 26.-27.9.2020

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:
Voit kirjautua myös täysin anonyymisti.
Klikkaa tästä ja lue tarkemmat ohjeet.