• Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 17.8.2020 12:48 Tapio toimesta.
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #19512 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Kovis on Ilmo Juhani Liljeroos – tiimiltä (kuvitus Heli Kärkkäinen), Piilis Antti Parkkinen, Tavis Lauri Kultti ja Mantan valinta viikonvaihteeksi Juha Leinonen.


  Aloitin Piilis- ja Tavis-ristikoilla. Molemmissa oli aamusella ihan kunnolla miettimistä. Samoin Leinosen ristikko oli kiva. Siinä oli muutama itselleni täysin outo sana, joita piti luntata tai vähintään tarkistaa. Tällainen oli mm. MOAREET. Saa nähdä pysyvätkö ennestään oudot sanat muistissa.


  Tarkastelin kovisristikossa ensin teknisiä arvoja. Kuvat vievät paljon tilaa ja ristikossa on tavanomaista vähemmän sanoja (88 kpl; tavanomainen määrä on lähellä sataa) ja kirjaimia (alle 500 kpl kun vaaka- ja pystysanojen kirjaimet lasketaan yhteen).

  1. Vaikka ristikossa on pitkiä sanoja ja siinä on avaruutta, sanojen keskipituus jää yllättävän alhaiseksi ollen 5,63. Tarkennetut tiedot:
   1. Vaakasuuntaan sanoja on 41 kpl ja niissä on kirjaimia 247 kpl, keskipituus on täten 6,02.
   2. Pystysuuntaan sanoja on 47 kpl ja niissä on kirjaimia 248 kpl, keskipituus on täten 5,28.
   3. Ratkaisusanoja on yhteensä 88 kpl ja ratkaisusanoissa on kirjaimia yhteensä 495 kpl, jolloin kaikkien ratkaisusanojen keskipituus on 5,63.
  2. Piilokirjaimia on 21 kpl, mutta siinä tulee ottaa huomioon ristikoiden pieni sanalukumäärä. Piilokirjaimia on silti suhteellisen vähän. 
  3. Piilokirjaimissa ei ole alku- tai loppupiiloja.
  4. Yläreuna ja vasen reuna ovat siistit. 
  5. Ristikon sisällä ei ole labyrinttejä eikä onkaloita.
  6. Vasen reuna on hieman lokeroitunut, sillä kaikissa kohdissa liittymiä toisiin alueisiin on vain kaksi, kun hyväksi katsomassani tapauksessa liittymiä pitäisi mielestäni olla vähintään kolme. Se, että vihjeiden KESKEISTÄ ja PUHDISTUS sanat menivät alueesta toiseen, helpotti kyllä ongelmaa. Täten lokeroitumisaste jäi vähäiseksi. Rakenteeseen on vaikuttanut ison kuvan sijoittaminen keskelle alalaitaa.

  Laitoin tarkat laskelmat, sillä kirjainten lukumäärissä voi olla pientä heittoa. Jos joku on myös laskenut ja luvuissani ilmenee heittoa, voin korjata lukuja.

  Laadintateknisesti ristikko ei kokonaisuutena yllä aivan valiotasolle kohtien 1 ja 6 vuoksi. 

  Hauskat pääkuvasanat, mutta kun yhden keksi, loput olivat varsin helposti arvattavia. 

  ANASITTAMMA

  Tuo oli sikäli hauska vihje, että sen ratkaisua aluksi mietti ihan väärästä näkökulmasta.

  Vaikeustaso on mielestäni maksimissaan 2 1/2 eli selvästi alle merkityn 3. Sanarisin foorumissa tosin mainitaan, että vaikeustaso on 3- eikä 3, kuten ristikkoon on merkitty. Se on jo selvästi oikeampi, mutta sekin olisi mielestäni ollut yläkanttiin. Olen aika lailla nimimerkin ”happonen” kanssa samaa mieltä – myös leffatrivian osalta. Koska ristikko ei hänen mielestään ollut kovis, sen vaikeustaso jäi hänen mielestään alle 2 1/2 -tason. 

  Yhdestä ratkaisusanasta en pitänyt, mutta muuten sanasto oli hyvää. Pääkuvalauseissa pitääkin olla huumoria. Sanasto siis 10-, mutta kun ristikon vaikeustaso poikkesi niinkin paljon ilmoitetusta kuin se teki, en nyt tiedä, mitä vihjeityksestä arvioisi. 2+ -tason ristikkona vihjeitys olisi kiitettävää.

  Pääkuvat ovat laadukkaita ja kuvitus muutenkin.

  Kuvan alapuolella vihjeiden sijoittelu on OK, sillä samasta vihjeestä tulee montakin kertaa useampi kuin yksi ratkaisusana. Vihjeet ovat kaikkien ratkaisusanojen suhteen kohdillaan.

  Isotekstiset punaiset ja vihreät tekstit oikeassa yläkulmassa saavat aikaan sen, että viereiset vihjeet etääntyvät ratkaisusanoistaan. Pienemmällä fonttikoolla viereiset vihjeet osuisivat paremmin niihin liittyvien vihjeiden kohdalle. Pieni miinus siksi vihjeiden sijoittelusta. Kuvituksesta siis 10-.

  Kokonaisarvion antaminen on vähän vaikeaa. Oisiko tämä ristikko laadintateknisesti 8 luokkaa, sanaston osalta 10-, vihjeitykselttään 9 (ei osunut annettuun vaikeustasoon) ja kuvituksen osalta 10-. Kokonaisarvio jotain yhdeksän luokkaa.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Kevään kukkia ihailtavana ja linnut laulaa! 🦆🦢🦆

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO TOUKOKUUN TAPIO HUUHAA

  #19520 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Mitä tulee suomalaisiin ristikoihin, Vuokila joskus totesi, että aikuisten kuvaristikot ovat poikkeus. Toinen asia, mitä hän tai joku muu totesi on se, että vihjeet on lokeroitu. Näin ei synny sitä suomalaisissa ristikoissa hyvin tyypillistä ilmiötä, että ratkoja ei tiedä, mihin ratkaisusana tulee. Lokeroiminen tämän ristikon kohdalla näyttäisi vasemmalla ylhäällä olevan pääkuvan alapuolella olevien vihjeiden osalta tältä:

  Jos hieman kritisoimani ylälaita lokeroitaisiin, se näyttäisi tältä:

  Lokeroiminen olisi kyllä ongelma, jos on pitkiä vihjeitä. Ne eivät yksinkertaisesti aina mahdu lokeroihinsa. Laatijoiden tulisi lyhentää kovin pitkiä vihjeitä. Rajoittaisi myös kuvien kokoa. Mutta jos vihje tulee useaan ratkaisusanaan, selkeyttäisi kyllä todella paljon.

  Kari Vaalamon PuPe 4/2020 s. 12 vihjeet on osittain lokeroitu., mutta ei kauttaaltaan

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Kevään kukkia ihailtavana ja linnut laulaa! 🦆🦢🦆

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO TOUKOKUUN TAPIO HUUHAA

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: IS Viikonloppu 15.-16.8.2020

Voit käyttää muotoiluun BBCodes-merkintöjä.
Käyttäjätililläsi ei voi käyttää eidistyneitä BBCode-merkintöjä, ne poistetaan.

Tietosi:


BBCode-merkkaukset + luomani lisämerkkaukset:

[BR][SPACER][HR][UNDERLINE][/UNDERLINE][STRIKE][/STRIKE][SUP][/SUP][SUB][/SUB][COLOR][/COLOR][CODE][/CODE][REVERSE][/REVERSE]

Emoji-valikoima:

🙂 😀 😂 🤨 😮 😥 👿 💡 ❤️ 👍

Kun jotain painikketta klikkaa, tapahtuma joko avaa tai sulkee toiminnon. Mikäli jokin muu toiminto on avoinna, se suljetaan automaattisesti.

Valikko "Lisäkoodeja" avaa mahdollisuuden lisätä hyödyllisiä toimintoja ja koodeja, kuten "Näytä/piilota sisältö" (SPOILER) sekä emoji-ikoneja editoriin. Lue lisää...

Valikko "Linkkisetti" listaa hyödyllisiä linkkejä. Lue lisää...

Valikko "Kuvien lähetys" avaa lomakkeen, jolla voi privaatisti lähettää minulle kuvia. Kyseessä on itsenäinen, upotettu toiminto. Kun kuva on valittu, pitää painaa LATAA-painiketta. LÄHETÄ-painike ei liity kuvien lähetykseen vaan uuden kommentin lähettämiseen!. Lue lisää...