Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #17874 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Koronavirustilanteen takia tuli vähän ennen aikaisesti tilattua IS Extra. Ennen aikaisesti sikäli, että vanhoja ristikoita on vielä paljon ratkomatta, mutta halusin ratkoa ihan uusin IS:n numeroa. Ratkon siis nyt kuvaruutukopiosta omalta laitteeltani enkä valokuvaa ristikkoa tietokoneen näytöltä. En kuitenkaan välitä jatkuvaa tilausta, joten tässä tai viimeistään ensi kuussa lopetan taas tilauksen. Kun olen ratkonut itse ristikon, minulta saa kysyä neuvoa. En aio palkintokilpaan osallistua tällä kertaa.

  Ristikko Ilmo Juhani Liljeroos -tiimi ja kuvitus Heli Kärkkäinen. Piilis Antti Parkkinen.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #17877 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tarkastelin ensin Heli Kärkkäisen kuvitusta. Yleisesti ottaen hienosti kuvitettu. Mutta sortuikohan Heli jälleen kerran helmasyntiinsä eli laittamaan 1x1cm ruutuun liian yksityiskohtaisen kuvan. Moni muukin kuin minä pitävät liian pienipiirteisten kuvien käyttöä Heli Kärkkäisen kuvituksen perusongelmana (ks. esim. Sanarisin foorumissa 10388. Koronan seurauksia ja Suomi24).

  Otin ristikosta kuvaruutukaappauksen tablet-laitteellani. Ristikon kooksi jäi leikkaamisten jälkeen 1621×1200 px. Kokoluokka on sama kuin Sanarisin ristikon anatomian ristikkokuvat (esimerkki, jossa kuvan koko on 1500x1188px).

  Otin ibisPaintX:ssä kuvaruutukaappauksen, jossa laitoin ruutukooksi 1x1cm. Kuva näytti tällaiselta:

  Tablet-laitteellani kuva ei ollut miellyttävän terävä. Mitenkähän tämä kuva mahtaa toimia paperilla?

  Tuon kuvan tarkkuus on 187 dpi (pistettä/tuuma). Lisäksi kuva on JPG, joka tuottaa heikomman tarkkuuden kuin PNG. Paperiversiossa tarkkuus on 200-300dpi. Kuvaruutukaappauksesta otetun ristikon tarkkuus on siis laitteellani alhaisempi kuin paperilehdessä. Siksi en voi aivan varmasti väittää, että kuva on paperilla liian yksityiskohtainen.

  PDF:stä voi ottaa kuvat, joilla voi paremmin arvioida asiaa, mutta minun täytyisi tietää, mikä on IS:n käyttämä tarkkuus. Alla koot, joiden kokoisena otin PDF:stä PNG-kuvat:

  200dpi = 1601x1267px

  Kuva ruudulla 1x1cm (oikeastaan olisi pitänyt olla 0,8×0,8cm, jotta n. 260dpi näyttö vastaisi 200dpi printtiä):


  300dpi = 2400x1900px

  Kuva ruudulla 1x1cm:

  Alla kuva oli ruudulla 1,2×1,2cm:

  Kuvien laatu oletettuna painolaatuna on siis vähän parempi. En aivan noiden arvojen kokoisia kuvia saanut, mutta riittävän lähellä noita kokoja olevat kuvat kuitenkin.

  IS Extran käyttäjät voivat parhaimmillaan nähdä kuvan tämän tasoisena (800% suurennus PDF-tiedostosta):

  Kuvan suurennus ei paljon auta, sillä siinä näkyy vain kuvan epätarkkuus. IS Extra ei tarjoa digikäyttäjällekään huipputarkkuutta. Heli Kärkkäisen näytöllä tämän kokoinen kuva oli varmasti tarkkuudeltaan aivan toista luokkaa.

  Koska PDF:ssä kuvan laatu ei ole huippuluokkaa, en näiden testien perusteella pysty sanomaan, miten kuva näkyy printtilehdessä. Ei auta, vaikka tietäisin IS:n printtitarkkuuden.

  Vaikka detaljeja ei tarvitsekaan erottaa, kuvien pitää toimia ilman suurennuslasin käyttöä tai kuvan suurentamisia näytöllä.

  Tiedän varsin hyvin, että hyvin yksityiskohtaisten kuvien käytön ongelma on yleinen esim. Mantan ristikoissa ja monissa muissakin ristikoissa. Tiedän, että jos yritän ristikkokuvitusta, minulla itselläni on aina vaara sortua samaan kuvittajan yleiseen helmasyntiin.

  Tällä kertaa yksityiskohdilla ei ollut merkitystä. Ovat lähinnä taustarekvisiittaa. Kyseessä ei ole kuvitusvirhe, koska kuvan olennainen informaatio on selvä. Henkilö oli myös sangen selvästi ja yksinkertaisesti piirretty. Silmätkin pystyi erottamaan, mikä oli ihan kiva asia. Oletan, että kuva oli paperilla riittävän selvä ja digiratkonnassakin toimii.


  Jos ajatellaan leffa- ja tv-sarjatriviaa, olen jossakin määrin samoilla linjoilla kuin nimimerkki Happonen Sanarisin foorumissa:

  Kovis oli rehellisesti sanottuna pettymys, IJL:llä on paha tapa viljellä leffa- ja tv-sarjatriviaa ja tässä ristikossa sitä on enemmän kuin laki sallii. Ratkesi reilun yhden tuopin aikana apuvälineillä, mutta erityisen hyviä tunnelmia ei tästä jäänyt. Tältä tiimiltä tulee yleensä aivan briljanttia tavaraa mutta tämä vaan meni aika lailla ohi-sektoriin.

  En aluksi muistanut pääkuvassa näkyvän naisen roolihenkilön nimeä. Muistin ensin etunimen ja sitten asia selvisi. En ole kuvaan liittyvää TV-sarjaa koskaan katsonut.

  Kun keksi hahmon, Googlella löysin tarvittavan faktatiedon. Happosen tavoin en minäkään yleisellä tasolla tykkää letta- ja tv-sarjatriviasta. Hirveästi muuta triviaa ristikossa ei ollut.

  Meinasin kerran heittää digiroskikseen Vuokilan IS-koviksen, jossa oli hirveästi nippelitietoa. 

  Vuokila on oletettavasti Happosen mainitseman trivian takana. Tällä kertaa pääkuvaan liittyvä trivia ei ollut kovin vaikeaa. Kerran Vuokila oli laittanut sellaista tv-sarjatietoutta, että sitä ei tainnut kukaan tietää. Jos laittaa tv-sarja ja tai elokuvatriviaa, ihan kovin tuntemattomiin elokuviin tai tv-sarjoihin ei ole hyvä viitata.

  Jaskaa jäi jokin asia harmittamaan. Olisi kiva tietää, mistä on kyse.

  Kokonaisuus ei minulla mennyt negatiiviselle linjalle. Ristikossa oli kivatkin piirteensä. Hyviä vihjeitä minunkin mielestä oli mm.:

  • vastaiskun paikka
  • narukerän perässä
  • tulevaa faktaa
  • hurmasi Elinan

  Yhden vihjeen ideaa jouduin jonkin aikaa pohtimaan jälkikäteen.

  DAVOIN (6)

  Hoksasin sentään. Vihje on aika ovela. Toisella googlauskerralla ja vähän eri hauilla sain tähän järkevän logiikan:

  SINISEN KAIMOJA (5)

  Ei sentään jäänyt yhtään kysyttävää tästä ristikosta.

  Tallensin ratkaistun ristikon Google Driveen. Voisin tästä vihjeanalyysin tehdä sunnuntaiksi, mutta kun niitä ei juuri lueta, en taida viitsiä. Voisihan sitä ihan vaan kokeilun vuoksi tehdä aiemminkin, mutta kun kiinnostus vaan on liian vähäistä.


  Hirsipuuvihjeissä käytin osaan ylimääräistä kerrosta samoin kuin erääseen anagrammiin. Suttasin siis yhden kerroksen ihan kamalaksi – mutta hällä väliä, sillä heitin kerroksen lopuksi roskiin.


  Piilis oli hyvä. Vähän anagrammeja (5/25 eli 20%).


  Uusia kommentteja pitäisi pystyä luomaan, mutta ne saattavat tulla esille viiveellä. Sivulla on vielä teknisiä ongelmia.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: IS Viikonloppu 14.-15.3.2020

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: