Tyyppi: Yleiskeskustelu
 • Tämä aihe sisältää 13 vastaukset, 2 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 25.6.2022 14:43 Tapio_x toimesta.
Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #24853 Vastaa
  Repe
  Osallistuja

  Nonniin, uusi numero, mutta vanhat kujeet, eli

  s.15 vas.alanurkka; seuraajan (beesaajan) edeltävää haetaan, tuskin ilman osuuStoimintaa (joka jo ylempänä perustettiin v.1950.

  s.19 alaosassa turhan paljon kymysyksiä, mutta ehkä POHJALTA YLÖS (siis takaperin) avittaisi muutamaa.
  Likaiset ovat tietysti PESTÄVIÄ, mutta BIOMONITOROINTI e-firmana tuntematon.

  Kiitos mietteistäsi taas etukäteen; kuvat seuraavat tututtuun tapaan seuraavassa viestissä.

  -Repe-

  #24854 Vastaa
  Repe
  Osallistuja

  Ja kuvat !

  -Repe-

  #24855 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ensiksi s. 15 PALLO HALLUSSA.

  ULKOMUOTOA 4. kirjain on väärin. Säilytä ratkaisusanassa partitiivi. Ratkaisusana tulee tulkita muuna kuin substantiivina. Kyseessä on eräänlainen sanaleikki, jossa leikitään sanan merkityksillä.

  Siitä kyse myös vihjeessä BEESIN EDELTÄJÄ, jossa 1. kirjain on väärin. BEESI tulee ymmärtää vinkeästi.

  #24856 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  S. 19 Keräseltä onkin kinkkisempi.

  TAUKOJEN SYITÄ laittaisin 1. kirjaimeksi vaihtoehdoistasi vasemmanpuoleisen. 2. kirjaimen olet mielestäni hahmottanut oikein.

  ”pussissakin” 2. kirjain on väärin.

  PESTÄVIÄ tulee tavanomainen helposti likaantuvaa itseesi liittyvää.

  POHJALTA YLÖS on ihan faktavihje eikä sisällä mitään jekkua. Missä ja mitä pohjalta vedetään/nostetaan ylös? Ei pidetä kovin arvokkaana asiana, mutta enemmän saisi hyödyntää.

  BIOMONITOROINTIA… oli itselleni täysi uusi asia. Mutta jos lukee apuvihjeen E-firma E + FIRMA (kirjainyhdistelmä) saa kyllä mielekkään sanan. Kun sitten googlaa ”biomonitorointi ????” (???? = ratkaisusana) saa selityksen.

  #24859 Vastaa
  Repe
  Osallistuja

  Kiitos Tapio jälleen kerran hienosta opastuksesta.

  Keräsestä – samoilta kohdin – jäi vielä pohdituttamaan NILKKOIHIN ASTI (alas), kirjoitusvirheellinen METALLISSIA vaakaan ja VOIT KOPIOIDA LÄHELTÄ pystyyn. Mikähän katsontasuunta on Avainmestarilla ?

  -Repe-

  #24860 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  ”nilkkoihin asti” (pystysuoraan) – jos viimeinen kirjain on laatijan toimesta merkattu, siihen viitataan eli mikä se on vihjeessä.

  ”metallissia” on skytismi. Laatijan tyylistä poiketen, vihjeen lähtösanalla ei ole sisällöllistä liittymää ratkaisusanaan. Mieti mahdollista lähtösanaa eli normaalia sanaa, johon on laatija laittanut tahallisen kirjoitusvirheen.

  VOIT KOPIOIDA LÄHELTÄ – tutki vihjeen ympäristöä.


  PS. Katsoisisitko edellisen numeron muunneltuun taajamakuvaan annettua kommenttia.

  #24883 Vastaa
  Repe
  Osallistuja

  Kyseisen lehden kuvahakuosastolla vielä pysyäkseni, onko Avainmestarilla mitään mielikuvaa Niittymäen taas keksimästä kuvasta? Mitähän tiedekuntaa/lajia mahtaa lähennellä? Kiitos etukäteen ja hyvää ötyä !

  -Repe-

  #24885 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tässä kuva pienennettynä.

  Oliko tähän jotain annettuja kirjaimuunnoksia? Olen näissä kyllä näissä huono auttamaan, kuten edellisen lehden kuva-arvoituksen kohdalla tuli todettua. Ehkä joku muu osaa antaa vinkkiä.


  [Ylläpitäjän tiedoite. Älä koske avainsanoihin. Lisään niitä tarvittaessa.]

  #24888 Vastaa
  Repe
  Osallistuja

  Huomenta !
  Kyseisen kuvan esine/asia on – jopa kääntäen ja kirjaimia vaihtaen – alkuosa nyt arvuutellun romaanihahmon nimestä, mutta nyt ei ollut tarkoitus ratkoa tässä itse tehtävää, vaan koska esine/asia on itselle aivan outo, oli tarkoitus vain kysäistä, mitä piirros tuo mahdollisesti muiden mieleen. Jostain tapista on irronnut yksi kokonainen sekä kaksi viallista (haukattua ?) ”omenaa”. Kiitos kuitenkin nopeasta vastauksesta.

  -Repe-

  #24893 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  En valitettavasti  osaa auttaa.


  PS. Huomasin, että Salokankaan PuPe-ristikossa sinulla taitaa olla virhe. Ks. tästä, mistä on kyse.

  #24922 Vastaa
  Repe
  Osallistuja

  Vielä ollaan pähkäilty Auliksen karttamaantiedon kanssa, taas kerran 😉
  Hieman vaikuttaa (piirtäjän oikeuksin) liitosta eronneen saarivaltion naapurilta, mutta ratkaiseva alkukirjain puuttuu ainakin meikäläisen karttapallosta.
  Samalla tietysti ratkeaisi terävät tapit ja oikea musiikkitermi pohjoisesta. Hieman erilaisia nuotteja löytyy kyllä kuukkelista. Kiitos terävistä kommenteista etukäteen taas kerran ja rentoa wiikonloppua!

  -Repe-

  #24925 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Vielä ollaan pähkäilty Auliksen karttamaantiedon kanssa, taas kerran 😉 Hieman vaikuttaa (piirtäjän oikeuksin) liitosta eronneen saarivaltion naapurilta, mutta ratkaiseva alkukirjain puuttuu ainakin meikäläisen karttapallosta. Samalla tietysti ratkeaisi terävät tapit ja oikea musiikkitermi pohjoisesta. Hieman erilaisia nuotteja löytyy kyllä kuukkelista. Kiitos terävistä kommenteista etukäteen taas kerran ja rentoa wiikonloppua!

  Karttamaantieto on yksi syy, miksi Auliksen ristikot kuuluvat inhokkeihin enkä niitä itse enää koskaan ratko. Karttakohta saa olla Lehdon ristikoissa miten pieni ja tuntematon yksityiskohta tahansa. Kun haulla ”irlanti ?????” (????? = ratkaisusana) kävin aakkosjärjestyksessä hakutuloksia (vaihdoin sanan alkukirjainta) lävitse, sain (aakkosten puolen välin hujakoilta) tuohon karttakohtaan hyvinkin täsmällisesti osuvan alueen. Alueen väkilukutietoja en löytänyt, mikä viittaa melko vähäpätöiseen ja/tai asumattomaan alueeseen. Google Maps ei nimeä kartalla näyttänyt, mutta matkan sinne Dublinista näytti kun laittoi kohteen reitin päätepisteeksi.

  Ongelmaksi muodostui kapenevat kiilamaiset esineet. Niihin tuli epäsana. Kun vaihdoin 3. kirjaimen, sain sanan, joka sopisi täysin kuvavihjeeseen.

  Mutta sitten TIETOTEKNINEN tulisi itse keksitty sana. Löysin Googlella yhden osuman, mutta kyseessä oli kirjoitusvirhe, joten varsinaista osumaa ei sanalle tullut (useasti eräässä artikkelissa esiintynyt sana oli kirjoitettu yhdessä kohtaa väärin). Jos kyse on itsekeksitystä sanasta, sille voi antaa mielekkään merkityksen. En vain Goolella löytänyt missään käytetyn kyseistä sanaa (muuna kuin kirjoitusvirheenä). Sana ”tietotekninen” kyllä mielestäni antaa olettaa, että etsitään olemassa olevaa sanaa.

  Kysyin asiasta eräältä henkilöltä ja hän piti laittamaani ratkaisusanaa oikeana – vaikka hänenkin mukaan mielellään ratkaisusanaksi laittaisi sen, minkä olit laittanut.

  Jos sanan alkuosan vaihtaa samaa merkitsevään toiseen sanaan, viralliseen sanaa, se toinen sana löytyy Google-haulla. Sisällöllisesti sana on siis olemassa, vaikka juuri kyseistä sanaa ei löydy (oikein käytettynä).

  Voidaan kysyä, oliko laatijalta kyseen alainen toiminta vai hyvä hämäys käyttää itse luotua yhdyssanaa (, joka on sisällöllisesti ok). Risteävä  kuvavihje kyllä pakotti hyväksymään laatijan itse luoman sanan.

  Musiikkitermi sopii vihjeeseen (löysin sanaa käytetyn). Tuntureita vihjekuvassa näyttäisi olevan eli nuotit tulee tulkita yhdessä tunturien kanssa.

  #25109 Vastaa
  Repe
  Osallistuja

  Avainmestari kirjoitti:
  PS. Kerrotko joskus Iisakin 5/2022 kuva-arvoituksen kuvan idean kn tulee esille lehdessä oleva ratkaisu – saisi senkin kysymyksen pois päiväjärjestyksestä.

  Hyvää Juhannusta !
  Tätäkö tarkoitit? Joku oli jo löytänyt kuvan näköisen yhtiölogon, joka nyt Sinulle tiedoksi saatettakoon. Taitaa olla palautusaika jo ohi (meillä ainakin). Lehdessä ei vielä ole tietoa virallisesti julkaistu.

  -Repe-

  #25110 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kiitos tiedosta. Kuvassa on siis OPECin logo, joka on öljynviejämaiden yhteistyöorganisaatio. En tiennytkään, että sillä on logo (kuten myös lippu). No on NATO:llakin logo. En olisi osannut etsiä, vaikka logossa tyylitellyt kirjaimet onkin.

  Kiitos kuvasta, joka selittää kokonaiduutta. Keskellä muita arvoituksellisia vihjeitä ennestään tuntematon logo oli varmaan hankala tapaus. Kuva-arvoituksessa etsittiin romaanien hahmoja. OPECin logo oli osana arvoitusta alla olevalla tavalla:

  Googlen kuvahaulla voi logoja yrittää tunnistaa, mutta välillä ei se auta. Lähetin logokuvan sivun tietokoneversion avulla Googlen kuvahakuun, mutta Google ei tunnistanut pelkän kuvan avulla noinkin merkittävän organisaation logoa.

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
Vastaa aiheeseen: Iisakin Ristikot 5/2022

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: