Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #20068 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kovis Antti Skyttä (kuvitus Heli Kärkkäinen), Piilis Erkki Vuokila ja Tavis Lauri Kultti.

  Erittäin korkea ratkaisusanojen keskipituus (6,36), suhteellisen vähän piilokirjaimia (8,3%) ja aulismainen (Aulis Lehto) sommitelma, jossa on rinnakkain kolme samaan kuvaan liittyvää rinnakkaista ratkaisusanaa. Erityisesti ottaen huomioon haastavan rakenteen Skytän ristikko on laadintateknisesti huikea esitys. Ilman muuta täysi kymppi.

  Aulis Lehto on tällaisten kanssa sanaston suhteen onnistunut hyvin harvoin saamaan kunnollista lopputulosta vaan hänen ristikoissaan on usein paljon huonoja ratkaisusanoja. Luokittelen sellaiset sanastovaurioiksi. Viimeksi Skytän ”auliksessa” oli pääkuvasta johdettujen lauseiden yhteydessä yksi pakkorakosana, joka oli siis rakenteeseen liittyvä sanastovaurio.

  Pääkuvasta johdettujen sanojen risteävissä sanoissa ei sanastovaurioita ole, mikä on osoitus laatijan ammattitaidosta ja -ylpeydestä.

  Ristikossa on minun mielestäni yksi vähän keinotekoinen yhdyssana. En löytänyt sitä käytetyn missään. Sanaan liittyviä muita sanajohdannaisia netistä kyllä löytyy. 

  Sana on lähellä haastavia rinnakkaisia ratkaisusanoja, joten haastavilla pääkuvasanoilla saattaa olla tähän vaikutusta. Nimimerkki Jaska piti ratkaisusanasta. Ratkaisusana saattaa olla laatijan varta vasten laittamakin.

  Koska sanasta voi olla eri mieltä, suoranaisena virheenä sanan käyttöä ei voi pitää, vaikka minusta sananjohdannaiset pitäisi olla käytössä muuallakin kuin tietyssä ristikossa. 

  Ristikon oikeassa alakulmassa on aulistason Google-vihje. Koska se ei ole välittömässä läheisyydessä pääkuvaan, ehkä se olisi ollut vältettävissä. 

  Nimimerkki happonen kuvaa ristikkoa minusta hyvin seuraavassa (kommentti n. 18):

  Oikein mukavaa ajanvietettä oli tämä. Hitaasti nautiskellut kaksi tuoppia vaati aikaa eli ei tosiaan ihan tiukinta kolmostasoa. Varsin mukava rakennelma olivat pääkuvan kolme hyvätasoista sanaa ja niiden kanssa risteävät sanat. Kun tämän kohdan sain lopulta avattua, niin sitten olikin aika selvä peli. Hieno laadinta, ainoana pienenä asiana jäi vähän kaivertamaan ”vaatekauppanimi”, joka meni jo lievästi Aulis-osastolle.

  Minusta vaan vaatekauppanimi meni täysin Aulis-osastolle – ei vain lievästi. 

  Skyttä on ottanut mallia Aulikselta. Koska täysin ilman sanastovaurioita hän ei mielestäni ole selvinnyt, en ratkaisua osaa kovin korkealle nostaa. Se edellyttäisi, että ristikossa ei ole ainuttakaan Aulis-tason ratkaisusanaa. 

  Vihjeitys on hyvää ja sanasto pääosin hyvää. Erityisen vaikea ristikko ei ole, joskin minulta jäi yhden vihjeen logiikka ymmärtämättä. Sanastoheikkouksien vuoksi annan vihjeityksestä ja sanastosta 8 1/2. 

  Kuvitus on kiitettävällä tasolla. 

  Kokonaisuus on kiitettävä. 


  Vuokilan piilis oli minusta tavanomaista hankalampi. Piilis on monipuoleisesti vihjeytetty.


  Sain Lauri Kultin tavikseen vihjeeseen ENSI NÄKEMÄLTÄ aluksi ratkaisun, joka olisi laadintavirhe. Virhe olisi se, että erikseen kirjoitettavat sanat olisi kirjoitettu yhteen. Kyseessä olisi sanaliitto eikä yhdyssana. Kyseessä oli kuitenkin ratkontavirhe. Muutin sen yhdeksi sanaksi. Ristikossa oli haastetta kivaksi ”alkupalaksi”.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #20071 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Vihjeen

  KETON KOIVA

  logiikka ei avautunut, mutta muut selvisivät. Jotkut assosiaatiot olivat mielestäni hieman ohuita tai ymmärsin ne väärin. 

  Sain tähän vinkin Suomu24:ssä, joten sekin on nyt selvä.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: IS Viikonloppu 21.-22.11.2020

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: