• Tämä aihe sisältää 8 vastaukset, 2 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2.2.2024 14:23 Tapio toimesta.
Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #26734 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  [Ylläpitäjän ilmoitus. Siirsin kuvitusta käsittelevät kommenttini säikeeseen Yleiskeskustelua Pelikaaniristikoiden kuvituksesta.]


   

  Paljon on Vuokilan helpohkoja tällä(kin) kertaa.

  Näinhän se yleensä on. Enimmillään Vuokilan osuus kaikista tehtävistä on ollut n. 40% ja tyypillinen osuus on n. 35%. 1-2 tähden ristikoissa Vuokilan osuus lienee vielä suurempi, kaiketi yli puolet. Kohtuuosuus kaikista ristikoista olisi minusta 25%. 

  Pari kertaa minusta Vuokilan 2½ oli todellisuudessa 1½. Hänen helpommiksi merkityt ristikot olivat vaikeampia. Toinen näistä olin suurin pettymys kautta aikojen. Ristikossa ei mielestäni ollut mitään, mikä olisi tehnyt ristikosta kovista. Ristikko olisi kuulunut minusta ihan lehden alkupäähän.

  Olen saanut mielikuvan, että lehteä tehtäisiin tappiolla lähinnä palveluna ratkojille. Jos lehti tehdään tappiolla, kyse voi olla siitä, että Vuokila ei halua juuri maksaa kakkosista vaan tekee ne suurelta osin itse. Olen saanut kuvan, että osittain lehti kootaan talkootyönä, jolloin kaikille ristikoista ei makseta mitään.

  Emme tiedä haluaisiko Vuokila itse muiden osuuden olevan suurempi kuin nykyisin. Osittain voi olla kyse siitä, että kun ei muilta tule tarpeeksi ristikoita, hän laatii suuren osan itse.

  Ihan selvän täytteen voisi ohittaakin kun kokee jonkun ristikon sellaisena olevan. Eikö tärkeintä ole ne itselle mieluisat ristikot? Vain pyyhkeen tai pienen rahapalkinnon mahdollisen saamisen vuoksi ristikoita ei mielestäni kannata ratkoa. Nauttii niistä, mistä aidosti pitää ja hyppää yli ne, mistä ei pidä.

  Verrattuna IS:n viikonloppulehden ostamiseen (hinta 3,20 €) ristikoiden takia PuPe on halpa, vaikka ei kaikkia ristikoita ratkoisikaan. Yhden PuPen irtonumeron hinnalla (4,90 €) ei saa yleensä kahta kovista. IS:n viikonloppunumerossa on keskivaikeina tai vaikeina tehtävinä Mantan valinta viikonvaihteeksi, Kovis, Tavis, Piilis, Kääntis ja Ristis. Hinta huomioituna PuPen irtonumeron hinnalla saa 8 kpl ristikoita. Itselle olisi vähemmän, sillä en Mantaa aina ratko enkä nykyisin koskaan Rististä. Itselleni siis olisi vertailukelpoinen lukema kuusi ristikkoa. Digiversio on halvempi ja siinä koko viikon tehtävät maksaa jatkuvana kestotilauksena 2,28 € (kuukausihinta 9,95 €).

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Nautitaan kesästä ja luonnosta! 🌳
  🦅🪺🌻

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO HEINÄKUUN TAPIO HUUHAA

  #26737 Kommentoi
  Marcus
  Vieras

  Tuota en tiennytkään, että tappiolla tehtäisiin. Toki rahoille saa erittäin hyvin vastinetta, vaikka helpompia jättäisikin täyttämättä. Pidin tässä lehdessä paljon Vaalamon, Saaren, Pallosen, Pihlajamäen ja Salokankaan 2-2 1/2 tähtisistä, jotka kaikki olivat todella keskitasoisia ja ylikin. Sitten taas oli n. 10 Vuokilaa, jotka lähes kaikki olivat selvästi helpompia, lähes läpikirjoitettavia. Eli ei mua haittaa Ekien suuri määrä, vaan lähinnä helppous. Tai sitten olen vaan niin täysin samalla aaltopituudella ja muille ovatkin vaikeampia.

  #26738 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Sitten taas oli n. 10 Vuokilaa, jotka lähes kaikki olivat selvästi helpompia, lähes läpikirjoitettavia. Eli ei mua haittaa Ekien suuri määrä, vaan lähinnä helppous.

  Saman tapaisia kommentteja olen muualtakin lukenut. Joku on nimittänyt Ekin kakkosia mukakakkosiksi ja on harkinnut lehden oston lopettamista. Eräs toinen on joskus nimittänyt Ekin kakkosia bulkkitavaraksi tms. (ihan tarkkaa sanamuotoa en muista, mutta sanaa ”bulkki” oli käytetty joko yksinään tai yhdyssanan osana).

  Kaikkien Ekin kakkosten yleistäminen bulkkituotannoksi on minusta kohtuutonta. Muistan Ekin ja Markku Mäkelän tavuristikon, joka oli ihan kahden tähden arvoinen. Samoin on ollut muitakin hyviä kakkosia, aukeamissa jopa loistavia kakkosia.

  Tappiolla tuottamisen mahdollisuus on tullut esille tässä Ekin kommentissa (komm. no 13):

  Asia olisi yksinkertaisempi, jos kaikki voisivat tehdä ”sitä myyvintä sorttia” eli helppoja lehtiä. Mutta eihän liikemaailma ole sellainen. Vaihteluakin tarvitaan. Jotkut saattavat tehdä tuottavien lehtien oheen myös yhtä tai useampaa tappiollista lehteä, jotta valikoima olisi toisiaan täydentävä. Tappiollisen lehden poisto saattaisi jopa aiheuttaa muiden lehtien kannattavuuden muuttumisen miinukselle.

  Eki ei suoranaisesti sano, että Punainen Pelikaani on tappiollinen, mutta antaa ymmärtää, että tappiollistakin lehteä voi tuottaa ja PuPe kuuluu ei-myyvimpien kategoriaan.

  Eki myös myöhemmin kertoo visaisen ristikkolehden tuottamisen ongelmista (komm. no 3).

  Lehtipisteet on ahdettu täyteen helppoja. PuPe menettää koko ajan myyntipisteitä ja jakelumäärää, kun kaupat tilaavat niitä eniten myyviä eli myyvimpiä helppoja. Valitettavasti monipuolisuutta ei katsota lainkaan, vain myyntimääriä. Tuntuisihan se fiksulta, jos on 20 helppoa, että olisi vaihteluakin. Passelikin on liian vaikea!

  Alustuksesta jo muutama mutta. Et osta Iisakkia, vaikka saisit kolme-neljä visaista? Olisivat noin euron kappaleelta. Onko se kallis hinta visaisesta?

  Pelikaanista 3/5 on liian helppoa? Suuri osa Pelikaanin vastaajista on jättänyt kolmetähtiset ja moni kakspuol- ja kolmetähtiset ihan tyhjiksi. Aika vähän jää tosi visaisille asiakkaita senkään piiristä.

  Jos visainen uusi lehti tehdään, sen hinta olisi selkeästi nykyisiä kovempi. Kuinka moni sitten lopulta sen suostuisi pulittamaan? Tulisi jahkailua ja päivittelyä, että ei nyt sittenkään, jos se ei olekaan niin vaikea tai niin hyvä tms. tms. Osalle ostajista se olisi niin vaikea, että seuraavan numeron tullessa on vielä ratkomatta, joten eivät ostakaan toista.

  Asiakkaiden jahkaillessa uusi lehti voisi tuoda aatteellisille tekijöilleen kymmenien tuhansien eurojen tappiot. Ei ole reilua!

  Markkinointi on myös pullonkaula. Miten löydetään ne potentiaaliset ostajat? Osa löytyy helposti. Mutta edelleen tulee Pupellekin uusia asiakkaita, jotka eivät ole ennen tutustuneet ja ovat hurmiossa löydettyään sen. Ja se uuden visaisen lehden hinta karkottaisi jo monet ihan varmasti ennen tutustumista.

  Jotenkin Sanarisilla on ollut vaikeuksia tuottaa kannattavia ristikkolehtiä. Se ei ole onnistunut helpoissakaan ristikkolehdissä. Helppoja tai helpohkoja ristikoita sisältänyt Musta Pelikaani lopetettiin kannattamattomana. Paksu Pelikaani lopetettiin myös kannattamattomana. Sen tilalle tuli Passeli Pelikaani. Ekin kommentin perusteella senkin saaminen liikkeisiin on vaikeaa. Kaiketi senkin myynti on selviytymistaistelua.

  Punainen Pelikaani on intohimoisten ratkojien harrastelehti.  Voitto Sanarisille tulee ymmärtääkseni sanoma- ja aikakausilehtien kautta. Kun Eki on ollut nuoresta asti intohimoinen laatija, toivoisi hänen käyttävän enemmän intohimoa Punaiseen Pelikaaniin myös omissa lehteen laittamissaan ristikoissa. IS:ssä ja Suomen Kuvalehdessä näkyy kunnianhimoa, jota osassa PuPen ristikoista puuttuu. Ekillä myös musiikkiharrastus, joka vie aikaa, joten suuren määrän vapaa-ajan käyttämisestä PuPen ristikouden laadun parantamiseksi, voi sekin olla kohtuuton vaatimus.

  Jos on intohimoa eikä ole aikaa tehdä suurella intohimolla PuPen kakkosia, tehköön lehteä ihan omana harrastuksenaan oikein reilusti tappiolla, jotta voisi maksaa muille laatijoille enemmän, jotta itse ei tarvitsisi vastata niin suuresta määrästä kakkosia kuin nykyisin. Toki tappion pitäisi pysyä siedettävänä, mutta käyttäväthän esim. vanhojen autojen korjaajat paljon rahaa intohimoonsa.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Nautitaan kesästä ja luonnosta! 🌳
  🦅🪺🌻

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO HEINÄKUUN TAPIO HUUHAA

  #26747 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Mitenkähän lehdelle käy? Pitkään sitä on julkaistu. Toivoisi muunkin kuin Iisakin jäävän useita koviksia sisältäväksi lehdeksi.

  Sanasepot-lehdessä on ymmärtääkseni harrastajien laatimia ristikoita. Voisiko Eki avata laatijakuntaa ja omien kakkostensa sijaan tarjota tilaa tulokkaille?

  Vuositilauksen hinta on kyllä halpa. Kun 4 € kappalehinnasta otetaan pois paino- ja lähetyskulut sekä ALV, eipä siitä paljoa mitään Sanarisille jää. Digilehdessä paino- ja jakelukulut jäisivät pois, mikäli itse hoitaa jakelun ja myös korjaukset hoituisivat helposti. Muiden hoidossa digijakelukin tuo kustannuksia ja korjausten tekokin hankaloituu.

  Oman digilehden ylläpitoon minusta varteenotettavin vaihtoehto on Richie-lehdenlukuohjelmalle rakennettu Pelikaanit-sovellus. Sovellus vastaisi Keskisuomalainen-konsernin Päivän Lehti -sovellusta. Tiedossa ei ole, onko vastaavia sovelluksia saatavissa iPhoneille ja iPadeille.

  Miten markkinoida asiaa ja miten motivoida ratkojia, onkin sitten toinen juttu.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Nautitaan kesästä ja luonnosta! 🌳
  🦅🪺🌻

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO HEINÄKUUN TAPIO HUUHAA

  #26781 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Suomen kuvalehdessä on Ekin kakkosia. SK:n ristikoiden avulla voi saada käsityksen siitä, millaisina Vuokila oikeasti pitää kahden tähden ristikoina. Seuraavat ristikot saa ladattua SK:n sivuilta (klikkaa ristikon kohdalla ”Lataa ristikko” -painiketta):

  1. SK 25-26/2022 (22.6.2022)
  2. SK 46/2022 (17.11.2022)
  3. SK 5/2023 (5.2.2023)
  4. SK 7/2023 (16.2.2023)

  Myös IS:n MaanantaiKESKIS-ristikot käyvät vertailukohdiksi. Alla lista kuudesta viimeisimmästä:

  1. 19.12.2022
  2. 9.1.2023
  3. 23.1.2023
  4. 6.2.2023
  5. 20.2.2023
  6. 6.3.2023

  Toivon vertailuja. SK:n ja IS:n kakkosissa Vuokila mielestäni osoittaa sen, mikä on hänen mielestään oikea vaikeustaso kakkosille. Jos PuPen kakkoset ovat em. lehtien kakkosia helpompia, Vuokila ei panosta ristikoihin ollenkaan vaan laatii niitä puhtaasti täytteenä. Avussa kakkonen on lähinnä 1-1½, joten osa PuPen kakkosista saattaa olla lähempänä Avun linjaa.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Nautitaan kesästä ja luonnosta! 🌳
  🦅🪺🌻

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO HEINÄKUUN TAPIO HUUHAA

  #26871 Kommentoi
  Marcus
  Osallistuja

  Mielestäni ovat jonkin verran vaikeampia SK:n ja IS:n Vuokilat PuPeen verrattuna. Vähän näitä vaikeampia saisi Vuokilalta olla enemmän PuPessa ja miksei Passelissakin.

  #26880 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Vuokilan ristikoista on liikkeellä huhu, että hän ihan viime tipassa vääntää lehtiinsä omat ristikkonsa kauhealla tahdilla. Jos tämä pitää paikkaansa, luonnollisesti se näkyy laadussa. Jos ei ole aikaa miettiä vihjeitä, helpointa on laittaa helpohkoja vihjeitä tai jekkuja rutiininomaisesti. Silloin kaksitähtinen tippuu helposti n. 1½-tasolle.

  Oman kokemukseni mukaan Eki on PuPessa eniten panostanut aukeamaristikoihin, tavurististikoihin ja riimipiilikseen.

  Ongelmana varmaan on myös se, että lehdistä pitäisi maksaa enemmän. Vannoutuneille PuPen ostajille se tuskin olisi ongelma, mutta uusien ostajien hankkiminen vaikeutuisi.

  Jos ajatellaan, että moni ostaa 3,20 € IS viikonlopun ja ratkoo 1-8 ristikkoa ostaen lehden kuitenkin ensisijaisesti koviksen takia, luulisi, että kovisten ystävät olisivat PuPesta ja Iisakista valmiit maksamaan enemmän. Silloin Eki ehkä motivoituisi panostamaan ristikoihin yhtä paljon kuin SK:n ja IS:n ristikoihin.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Nautitaan kesästä ja luonnosta! 🌳
  🦅🪺🌻

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO HEINÄKUUN TAPIO HUUHAA

  #26881 Kommentoi
  Marcus
  Vieras

  Samaa mieltä, että aukeamat, tavuristikot, piilikset ja myös avoristikot usein paljon laadukaampia Vuokilalta. Mun mielestä saisi laatu korvata määrän, hyväksyisin vaikka sivumäärän pienemisen, jos lähes kymmenen Vuokilan helpon ristikon sijaan olisi vaikka vain pari, kolme kunnianhimoisempaa 2-2 1/2 tähtistä. Tosin ehkä Vuokilan rutiinilla ne kymmenen helpohkoa on laadittu nopeampaa, kuin pari laadukkaampaa.

  #31349 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  [Ylläpitäjän ilmoitus. Siirsin kuvitusta käsittelevät kommenttini säikeeseen Yleiskeskustelua Pelikaaniristikoiden kuvituksesta.]

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Nautitaan kesästä ja luonnosta! 🌳
  🦅🪺🌻

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO HEINÄKUUN TAPIO HUUHAA

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
Vastaa aiheeseen: Yleiskeskustelua Pelikaaniristikoista

Voit käyttää muotoiluun BBCodes-merkintöjä.
Käyttäjätililläsi ei voi käyttää eidistyneitä BBCode-merkintöjä, ne poistetaan.

Tietosi:


BBCode-merkkaukset + luomani lisämerkkaukset:

[BR][SPACER][HR][UNDERLINE][/UNDERLINE][STRIKE][/STRIKE][SUP][/SUP][SUB][/SUB][COLOR][/COLOR][CODE][/CODE][REVERSE][/REVERSE]

Emoji-valikoima:

🙂 😀 😂 🤨 😮 😥 👿 💡 ❤️ 👍

Kun jotain painikketta klikkaa, tapahtuma joko avaa tai sulkee toiminnon. Mikäli jokin muu toiminto on avoinna, se suljetaan automaattisesti.

Valikko "Lisäkoodeja" avaa mahdollisuuden lisätä hyödyllisiä toimintoja ja koodeja, kuten "Näytä/piilota sisältö" (SPOILER) sekä emoji-ikoneja editoriin. Lue lisää...

Valikko "Linkkisetti" listaa hyödyllisiä linkkejä. Lue lisää...

Valikko "Kuvien lähetys" avaa lomakkeen, jolla voi privaatisti lähettää minulle kuvia. Kyseessä on itsenäinen, upotettu toiminto. Kun kuva on valittu, pitää painaa LATAA-painiketta. LÄHETÄ-painike ei liity kuvien lähetykseen vaan uuden kommentin lähettämiseen!. Lue lisää...