Merkitty: Antti Viitamäki, Craiyon, DALL-E, Erkki Vuokila, Harto Hakonen, Heli Kärkkäinen, Jari Keränen, Markku Mäkelä, Midjourney, Mirja Pihlajamäki, P. A. Manninen, Päivi Vesanto, Petri Karaksela, Petri Kuhno, Punainen Pelikaani, Tapio Lähteenmäki, Terhi Liinalaakso, Toni Pitkälä
- Tämä aihe sisältää 11 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 18.4.2024 21:01 Tapio toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit Kommentit
- TapioSivustovastaava
Kun jokaisella kuvittajalla on käytettävissään DALL-E 3 tasoinen tekoäly Microsoft Bing Image Creator kautta(tätä kommenttia kirjoitettaessa kuvageneraattorina oli DALL-E 3), vertana jokaista peruskuvitusta ristikoissaan harrastavaa kuvitusta siihen, miten DALL-E 3 olisi mahdollisesti saanut aikaiseksi. DALL-E 3:lla saa aina laadukasta kuvitusta, mikäli sille saa kerrottua, mitä sen pitää tehdä.
Kun kuvittaja ei pyri erityisen humoristiseen kuvitukseen vaan kuvitusta voi pitää peruskuvituksena, pidän referenssikuvituksena DALL-E 3:n kuvitusta. Vertaan sen luomaan tasoon suurinta osaa Punaisen Pelikaanin ristikoita. Ulkopuolelle jää vain niin persoonalliset kuvitukset, joihin DALL-E 3:lla ei ole tarjota kuvitusapua.
Bingin yhteydessä tuottaminen on ilmaista, mutta sillä saa vain neliömäisiä kuvia. Ilmaisuuteen sisältyy rajoite. Ristikkoon ei saa kerralla kaikkia kuvia nopeasti, sillä tekoälyllä saa melko nopeasti tuotettua 15 kuvasarjaa päivässä (yleensä n. 20 sek. neljän kuvan setti). Sen jälkeenkin kun tekoäly on 15 kuvasarjaa, voi tuotattaa kuvia, mutta ne luodaan hitaammin. Kuvien monimutkaisuus myös vaikuttaa kuvien luonnin nopeuteen. Tekoälyllä ei saa toimivia puhekuplia, joten puhekuplat pitää luoda itse.
Joskus DALL-E 3:n piirrokset ovat liian pienipiirteisiä 1,0×1,0 cm pikkukuviksi, mutta sama vika vaivaa myös muuta kyvitusta. 1×1 cm on haastavan pienin koko puhumattakaan 0,5×1,0cm kokoisista vihjekuvista.
Mielestäni Heli Kärkkäiselle ei kannattaisi maksaa niistä ristikoista, joita laatijat usein itsekin kuvittavat. DALL-E tekee nätimpää kuvitusta ja ihan ilmaiseksi.
Heli Kärkkäisen Punainen Pelikaani 1/2024 s. 30-31 Kari Vaalamon laatimaan ristikkoon tekemä kuvitus ei ole mielestäni kovin laadukas. Tekoälyä hyödyntäen olisi saatu kauniimpi kuvitus.
Erittäin hyvälaatuinen kuvitus olisi tullut DALL-E:llä PuPe 1/2024 s. 24 ristikosta. Alla on demokuvitus (lähde https://imgbox.com/kmDydn5z):
Demokuvituksen viisi pääkuvaa syntyivät noin kahdessa ja puolessa minuutissa. Tosin teetätin aasikuvan uusiksi, joten aikaa meni yli edellä mainitun ajan. Venytin joitakin pääkuvia, jotta kuvien ympärille ei jäisi tarpeettomasti tyhjää tilaa. Käyttövalmiiksi kuvasetin olisi saanut alle kymmenessä minuutissa.
Helin ei ainakaan kaikkia kuvia kannattaisi itse piirtää. DALL-E:llä saa täydentävääkin kuvitusta. Koska Helin tyyli ei ole erityisen persoonallista, hän voisi ihan hyvin sopeuttaa omaa tyyliään tekoälyn tyylin kanssa toimivaksi. Minusta itse asiassa tekoälyn tyyli vaikuttaa usein sympaattisemmalta ja persoonallisemmalta.
Jotta Helin piirroksilla olisi arvoa nimenomaan Helin luomina, piirroksissa pitäisi olla hieman huumoria ja selkeästi sympaattisuutta ihan jokaisessa kuvassa, minkä piirtää. Nykyisin sympaattisuutta on vain osassa kuvitusta.
Uutta peruskuvitusta minun mielestäni Helin ei kannattaisi itse pääsääntöisesti luoda, koska DALLE-3 tekee uuden piirroksen nopeasti ja piirroksen laatu on pääsääntöisesti parempilaatuinen kuin Helin piirros. Uusi oma kuva on peruskuvituksena kuitenkin järkevä piirtää, jos tekoäly luo tilanteeseen nähden liian paljon yksityiskohtia luovan kuvan. Ennen kuin itse piirtää mitään uutta kuvaa, kannattaisi ensin kokeilla, mitä DALL-E 3 tarjoaa.
Helillä on vanhaa varastoa, jota kannattaa hyödyntää, mutta jos olemassa oleva kuva on vähänkin täyden kympin alapuolella, oma kuva kannattaa hävittää ja teetättää tekoälyllä parempilaatuinen kuva tilalle tai itse piirtää uuden, mikäli DALL-E 3:lla ei saa haluntunlaista kuvaa.
Itse tein varastoon ristikkokuvia. Niistä olen suuren osan hävittänyt, koska tekoäly tekee samoista aiheista paljon parempilaatuisia kuvia. En omille kuvilleni anna mitään itseisarvoa enkä armoa, jos en niitä riittävän hyvinä omiin sanaristikoihini voi pitää. Samaan tapaan toivon Helin suhtautuvan äärimmäisen kriittisesti omaan kuvagalleriaansa.
Minusta Helin ristikkokuvitus on lähinnä käyttökuvitusta, jossa melko harvoin kuvilla on merkittävää taiteellista arvoa. Kun asia on näin, minusta hänen kannattaisi aina nostaa päällimmäiseksi se, miten saa laadukkaan kuvituksen tuotettua nopeiten.
Ihmisen tekemät piirrokset ovat nykyhetkessä mielekkäitä vain ja ainoastaan silloin, kun piirtäjällä on sympaattinen, hyvin persoonallinen tyyli tai tekoälyn luomat kuvat ovat liian paljon yksityiskohtia sisältäviä/tekoäly ei isaa luoda tarvittavaa kuvaa. Jos on tarve saada hyvälaatuinen piirros, mutta ei ole aikaa luoda piirrokseen sympaattista ja humoristista lisäarvoa, kannattaa ainakin aluksi kokeilla tekoälyä.
Kuvituksen pieni epäyhteneväisyyskään ei ole suuri ongelma. S. 24 kohdalla minusta tekoälyn luomat pääkuvat ovat uskomattoman onnistuneita ja lopputulos on hyvin yhtenäisen oloinen ikään kuin kaikki pääkuvat olisivat saman piirtäjän luomia! Pääkuvasetti on mielestäni tekoälyllä yhtenäisemmän tyylinen kuin Heli Kärkkäisellä! Tekoälyn luomat kaikki pääkuvat ovat sarjakuvamaisia.
Helillä jäniseläin ja aasi ovat sarjakuvamaisimmat, näätäeläin on näitä vähemmän sarjakuvamainen, kala on varsin realistinen ja kissaeläin edustaa realismia (siihen on lisätty vain huivi). Kahta alinta voisi ajatella jopa eri piirtäjän tekeminä.
Epäyhtenäisyys johtuu Helillä samojen kuvien kierrättämisestä. Jäniksen, aasin ja kissaeläimen olen nähnyt muissa ristikoissa ilman lisättyä vaatekappaletta. Vaatekappaleen lisäys ei tee kuvia saman tyylisiksi, jos ne ovat alunoerin eri tyyliä.
Risteyskuva & siinä olevat ihmiset on koostettu viidestä kuvasta (pikkukuvien taustat on poistettu PhotoDirector ohjelmalla). Niin alkuperäisessä kuin koostekuvassakin on hirveästi yksityiskohtia pienessä tilassa, mikä on kaikissa kuvissa selvä ongelma. Tuotantotehokkuuden kannalta kuvan koostaminen monesta kuvasta ei olisi ollut järkevää. Se veisi liikaa aikaa. Toimivan kuvan olisi saanut yhtenäkin kuvana, mutta en demoa tehdessäni saanut onnistunutta kuvaa. Alla vasemmalla olevasta olevasta kuvasta on oikealla puolella siitä leikattu versio. Se olisi ehkä voinut toimia varsin hyvin (koko kuvasetti; toinen kuvasetti, jota olisi voinut myös hyödyntää).
Ehkä kädet olisi paremman näköiset itse piirrettyinä. Minusta kokonaisuus on silti varsin onnistunut ja minusta alkuperäiskuvitusta kauniimpi.
Alla taukossa arviointi DALL-E 3:n ja Helin kuvituksista s. 24 osalta.
DALL-E 3 Heli Kärkkäinen Pääkuvien laatu 10 9 Pääkuvien tyylin yhtenäisyys 10 7½ Pikkukuvien laatu 9½ 9 Pikkukuvien tyylin yhtenäisyys 8 9½ Yhteensä 37½ 35 Kärkkäisellä on paljon vanhaa kuvavarastoa, josta voi nopeasti napata kuvan. Jos uusia kuvia tuotattaa tekoälyllä, tulee ainakin välivaiheessa tyylieroja. Tyylillisestä yhteneväisyydestä täytyy hieman tinkiä, jos on sskä omaa että tekoälykuvitusta. Tärkeintä kaiketi kuutenkin pitäisi olla kuvituksen laadukkuus ja se, että kuvitus tuotetaan järkevässä ajassa.
Lue lisää tekoälyn mahdollisuuksista ristikkokuvituksessa artikkelista Tekoäly sanaristikkokuvituksessa. Voit kommentoida aihetta enemmän säikeessä OpenAI ChatGPT ja muut tekoälysovellukset ristikonratkonnan apuna.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaPyysin nähdä Petri Karakselan ristikon nähdäkseni sen ulkoasun. Suomen Kuvalehdessä 47/2023 oli laatijalta aika raakilemainen ulkoasu. Minusta Petri Karakselan ristikon kuvitus on liian sekavaa ja epäselvää. Se on koostettu sieltä sun täältä kerätystä kuvamateriaalista.
Ristikossa on paljon mustavakokuvitusta. Microsoft Bing Image Creatorin avulla olisi voinut hyvin täydentää kuvitusta. jolloin kuvitus olisi ollut kauttaaltaan mustavalkokuvitusta. DALL-E:llä voisi tuotattaa kaikki mahdolliset kuvat mustavalkoisina, jolloin lopputulos olisi selvempi ja ainakin jonkin verran yhtenäisen oloinen.
Tein ristikkoon DALL-E:llä demokuvituksen. Kaikissa tapauksissa ohjeena oli luoda yksinkertaistettu mustavalkokuva. Alla on esimerkki yhdestä ohjetektistä (prompt).
simplified black and white image of two cows, white background
Alla on pienennettynä tekoälyn em. ohjeella tuottamat kuvat (kuvia tulee yleensä neljä, joskus vain yksi tai kaksi).
Tekstin voi syöttää suomeksikin, mutta uskoisin, että englanniksi annettuna lopputulos on luotettavampi.
Alla olevassa on lähes kaikki ristikon pikkukuvat, jotka kaikki teetätin Bingin käyttämällä tekoälyllä. Joitakin kuvia hieman kääntelin, kavensin tai levensin sekä poistin joitakin kohtia joko maalaamalla valkoisella päälle/kumittamalla. Laivakuvassa vene on liitetty erikseen perään, koska siitä tuli muuten liian pieni (pieneksi se jäi edelleen, mutta tilaa isommalke veneelle ei ollut). (Jos klikkaat kuvaa, saat sen uuteen välilehteen.)
Ihan kaikkia pikkukuvia en saanut tuotettua tekoälyllä tai kuva ei ole aivan oikeanlainen.
- En saanut tekoälyllä tuotettua everstin kauluslaattaa. Kokeilin myös suomeksi, mutta se ei auttanut. Tekoäly ei tunnu ymmärtävän, mitä kauluslaatalla tarkoitetaan.
- Haavan lehti on väärän muotoinen. Latinankielisen tieteellisen nimen lisääminen ei auttanut.
- Toista nyrkillä kasvoihin lyövää henkilöa Bing ei suostunut luomaan väkivaltaisen sisällön vuoksi. Kun laitoin tilanteen nyrkkeilykehään, Bing suostui kuvan luomaan – kysehän on urheilutilanteesta, jossa ”ei pyritä toista vahingoittamaan” – eihän tyrmäämisyritys mitään toisen vahingoittamispyrkimystä ole vaikka pysyvän aivovamman se voi tuottaa?
Jotkut kuvat olisi saanut vieläkin yksinkertaisempina kehottamalla luomaan siluettikuvia (”simplified black and white silhouette images”). Testasin kuitenkin vain, miten ”simplified black and white image” toimii.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaKeränen kuvittaa Punaisessa Pelikaanissa itse ristikkonsa (IS:ssä ja SK:ssa hän ei itse kuvita ristikoitaan). Tein kokeeksi 1/2023 s. 27 ristikon kuvituksen DALL-E:llä Microsoft Bing Image Creator avulla. Sillä saa vain neliömäisiä kuvia, joten jouduin leikkaamaan alla olevaa pääkuvaa. Kuva on sellainen, joka on lähellä muuta demokuvitusta.
- Muita vaihtoehtoja samalla kehotteella.
- Yksinkertaisempia variaatioita.
- Yksinkertaisempia variaatioita (ei aurinkolaseja).
- Vähemmän sarjakuvamaisia variaatioita harmaalla taustalla (ei aurinkolaseja).
Alla on Keräsen käyttämää kuvaa muistuttava kuva. Siitä vasemmalta ja oikealta puolelta leikkaamalla olisi myös saanut pääkuvan.
- Muita variaatioita samalla kehotteella.
- Variaatioita harmaalla taustalla.
- Variaatioita, joissa osassa kellertävä tausta.
- Kellertäviä variaatioita.
Leikkasin pikkukuvia, mutta en juuri muuten koskenut kuviin. Alla on demokuvitus (jos klikkaat kuvaa, saat sen uuteen välilehteen; kuva ei ole alkuperäisen laatuinen, sillä sitä on hieman suurennettu).
Minusta tekoälyllä luodut kuvat ovat kauniimpia kuin ristikossa olleet kuvat, mutta kokonaisuus ei ole aivan yhtenäinen.
Valikoimissani kuvissa suurin oli kuitenkin sellaisia, joita olisi saattanut pitää aivan hyvin tietyn piirtäjän luomina: myyrä, tv, kuisti, laivat, (uros)peippo, hääpari, iloiset lapset, sika, tuhti täti, ovi, pyörä ja teatteri.
Katukuva on niitä vielä aika lähellä, joten senkin olisi voinut vielä ajatella tulleen samalta piirtäjältä. Metsä on selkeästi eri tyyliä. Ainakin se rikkoo illuusion, että kaikkien pikkukuvien takana voisi olla sama piirtäjä. Anime-tyylillä mukaan tulee henkilöitä tai taloja, esim.
Osassa on ”simplified” ja osassa ”simplified cartoon style” tai ”simplified anime style”. Simplified cartoon style tyylillä sai yleensä paksumpireunaisimoia kuvia.
Pyöräkuvan olisi voinut laittaa myös Craiyonin luomana. Sillä ongelmana on se, että ohjelma ei juurikaan huomioi taustaväripyyntöjä – nytkin tuli harmaa tausta. Toinen ongelma on se, että se laittaa kynäkuvan oikeaan alareunaan. Sen halutaneen näkyvän, vaikka kukaan ei kiellä sen poistamista tai leikkamusta pois kuvasta.
Craiyon avulla ehkä saanut tyylillisesti paremmin muiden kanssa toimivia kuvia metsästä ja teatterista. Alla Craiyonin tuottamia kuvia, joita leikkasin. Varsinkin teatterin lavalla esiintyvät nuoret ovat lähellä avioparin tyyliä.
Hankalaahan pieniin ruutuihin on värillistä kuvitusta luoda, jos halutaan pysyä ruutujen sisällä eikä mennä yhtään tekstiruutujen päälle.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaJari Keräsen ohella Harto Hakonen voisi hyödyntää tekoälyä, jotta saisi kuvitukseltaan laadukkaampia ristikoita. Hänellä vihjekuvia on usein runsaastii.
Hannu Salokankaalla on hyvin vähän vihjekuvia, joten vihjekuvilla on hyvin vähän merkitystä.
Melko vähän parempilaatuisilla vihjekuvilla olisi merkitystä myöskään Arto Kuivasen ristikoissa. Silloin tällöin hänellä on heikkolaatuisia vihjekuvia. DALL-E 3 voisi hieman parantaa hänen ristikoidensa kuvituksen laatua.
Punaisen Pelikaanin 1/2024 s. 32 Tapio Lähteenmäen kuvista saa selvän. Kuvat ovat omalla tavallaan sympaattisia. Tekoälyllä toki saisi kauniimpia kuvia, mutta kaikkua kuvia sillä ei saisi luotua.
Jos kaikkia kuvia ei saa tekoälyllä, lopputulos olisi varsin epäyhtenäinen. En löytänyt kehotteita, joilla saisi Lähteenmäen tyyliä muistuttavia kuvia. Tekoälyn käyttö ei siis Lähteenmäelle oikein tulisi kyseeseen. Tein kuitenkin demon, jossa piirrostyyli edes hieman voisi toimia Lähteenmäen piirroskuvien kanssa. Siinä on alkuperäiskuvia sellaisista kuvista, joita tekoäly ei osannut luoda:
- Sivun yläosassa tietynlainen kirves (kirveen terän muoto oli tekoälyn kuvissa väärin).
- Suomalainen ylioppilaslakki (tekoäly teki amerikkalaisia ylioppilas- tai yliopistohattuja).
- Sivun alaosan kasvit (tekoälyn luomissa kuvissa kukinnoista tulitäysin väärän näköisiä).
Demosta saa käsityksen, millaisesta tyylierosta on kyse.
Sama ongelma koskee muitakin piirtäjiä, joiden tyyli poikkeaa kovasti tekoälyn luomasta kuvituksesta.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaAntti Viitamäen kuvitus vaikuttaa tehdyn Corel Draw tai Adobe Illystrator ohjelmalla vektorigrafiikkana. Kuvitus on melko selkeää, mutta DALL-E 3 tekisi kauniimpia kuvia. Koska ihan kaikkia kuvia sillä ei saisi, tulisi tyylillistä epäyhtenäisyyttä, jos osa kuvista olisi Viitamäeltä ja osa DALL-E 3:n luomia.
Vektorigrafiikalla luotujen kuvien perusongelma on viivojen kömpelyys ja liukuvärjäyksen tuoma tietokonemaisuus. DALL-E loisi kuvitusta, joka muistuttaisi enemmän käsin piirrettyä. Viitamäen kuvitus on kuitenkin selkeää ja ajaa siinä mielessä asiansa. Tekoäly toisi todennäköisesti jonkin verran ajallista säästöä.
Tein Punaisen Pelikaanin 1/2024 s. 28 Viitamäen ristikosta kuvitusdemon, jossa yksi kuva on Viitamäen luoma.
Paperi on Viitamäen luoma, sillä kuva oli niin yksinkertainen, ettei sitä kannattanut tekoälyllä teetättää. Kun yritin sen teetättää, tuli vähän mitä sattuu. Tyhjä paperin luomiseen on vaikea antaa sopivaa kehotetta. Vaikuttaa siltä, että se on liian epätarkka aihe.
Aiemmassa versiossa paita ja takapuoli sekä kuva, jossa on sydän, risti, neliö ja pata, olivat alkuperäistä kuvitusta.
Alkuperäisessä paita- ja takapuolikuvassa takapuoli oli paljas.
Paljasta takapuolta DALL-E 3 ei suostunut tekemään, sillä se piti kuvaa arveluttavana, kaiketi liian seksuaalisväritteisemä kuvana. DALL-E 3 ei suostu tekemään kuvia liian väkivaltaisina tai seksuaaliväritteisinä pitämillään kehotteilla.
Housujen kanssa sain erään kuvasetin yhdestä kuvasta pään ja jalat pois leikkaamalla demokuvitukseen sopivan vihjekuvan.
Yritin yhdellä kehotteella saada aikaiseksi alemman koostekuvan, joka alkuperäiskuvituksessa näyttää tältä:
Seuraava kehote ei kuitenkaan tuottanut haluttua lopputulosta:
Yksinkertaistettu värikuva terävällä, karkealla piirustustyylillä, piirroksessa on allekkain olevia asioita, jotka menevät hieman toistensa päälle: alinna on keittopata, sen yläpuolella on valkoinen neliö, neliön yläpuolella on hieman vinosti oleva risti, ristin yläpuolella on sydän, valkoinen tausta
A simplified color image with a sharp, rough drawing style, the drawing has things underneath that go slightly on top of each other: the bottom is a cooking pot, above it is a white square, above the square is a slightly diagonal cross, above the cross is a heart, white background
Yksi lopputulos oli seuraavanlainen (koko setti).
Tekoälyllä tuotetuista kuvista uuden kuvan koostaminen on hieman hankalaa, sillä kuvista pitää poistaa ensin taustaväri jollakin ohjelmalla (esim. Android PhotoDirector) ennen kuin kuvia voi latoa toistensa päälle. Jos on ennestään sopivia vektorikuvia, niistä koostaa kuvan nopeammin kuin tekoälyn luomista kuvista.
Demokuvitukseen laittamassani kuvassa neliömäinen alue ja pata on kuvaruutukaappauksella otettuja kuvia edellä esillä olleesta kuvasta. Kolmesta kuvasta on taustaa poistettu PhotoDirectorilla ennen kuvan koostamista ibisPaintX–ohjelmalla.
Oman kuvituksen/tekoälyn kanssa kannattaa tilannekohtaisesti miettiä, miten kuvat luo tai hyödyntääkö aiemmin luotuja kuvia. Varsinkin koostekuvien kanssa menee aikaa nyhertelyyn luo koostekuvan miten tahansa. Tekoälyllä luotujen kuvien käyttö ei koostekuvissa ole aina paras ja nopein vaihtoehto.
Tekoälyn kohdalla kuvia ei tarvitse tallentaa. Riittää, että tallentaa kuvien nettiosoitteet (ks. esimerkkisivu, joka avautuu uuteen välilehteen).
Koska Viitamäen ristikoissa oleellisinta on oveluus ja kuvitus on toissijaista, kuvitus kannattaa luoda siten, miten nopeimmin saa riittävän hyvän lopputuloksen.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaMinusta nykyisistä Punaisen Pelikaanin kuvittajista selkeästi vain Markku Mäkelän, Toni Pitkälän ja Petri Kuhnon kuvitukset ovat sellaisia, joihin ei kannata harkita yhtään tekoälyn luomaa kuvaa. Heillä on hauska, sympaattinen, persoonallinen ja selkeä tyyli. Mäkelän olettaisi olevan varsin kallis kuvitusvaihtoehto, mutta tuskin Kuhnokaan kovin halpa on. Pelikaanien kate lienee niin pieni, että on syytä miettiä, mitä kuvituksista kannattaa maksaa (lehtiä saattaa joutua tekemään jopa tappiolla).
P.A. Mannisen kuvitus on myös sympaattista, mutta ehkä välillä hieman epäselvää.
Olen saanut vaikutelman, että Manninen piirtää ristikkokuvat hyvin nopeasti. Hänen kohdallaan pikkukuvat saattaisivat syntyä itse piirrettyinä nopeammin kuin tekoälyllä, koska ei tarvitse pohtia, miten tekoälylle antaisi sopivat kehotteet eikä odotella prosessointia. DALL-E luo tavanomaisen kuvavihjeen kuvan n. 20 sekunnissa. Kehotepohjalla menee muutama sekunti kirjoittamiseen ja tallennuksessa myös, joten minimissään pikkukuvan saa n. puolessa minuutissa. Prosessointiaikaa tosin ei tarvitse odotella, jos tekee välillä jotain muuta.
Jos ekalla eikä toisellakaan yrityksellä ei onnistu, aikaa menee tekoälyn kanssa liikaa. Kustannustehokkuusmielessä Manninen voittanee tekoälyn, mitä tulee pienten ristikkokuvien luomiseen siitäkin huolimatta, että kuvan prosessointiaikana tekisi jotain muuta.
Kehotteiden luontia voi nopeuttaa luomalla kehotepohjia, esim. voi tallentaa seuraavan kehotteen:
Sanojen ”suutarin käyttämästä piikistä” tilalle voi laittaa uudessa kehotteessa toiset sanat, jolloin koko kehotetta ei tarvitse kirjoittaa uudestaan.
Pääkuvissa voisi syntyä ajallista säästöä varsinkin jos ensimmäinen kehote toisi toimivan lopputuloksen. Ongelmaksi tulisi tyyliero muun kuvituksen kanssa. Mannisen kuvitusta on vaikea täydentää tekoälyllä.
Alla oleva kuva on aika kaukana Mannisen tyylistä (alla on myös kehote kuvan luomiseen).
sarjakuvamaisella ja hieman lapsellisella tyylillä luotu piirros kahdesta isosta lelusimpanssista ja yhdestä pienestä lelusimpanssista, lelusimpanssit istuvat, pieni lelusimpanssi on isojen edessä, käytä väreinä mustaa, tummanruskeata, oranssia ja valkoista, laita vaalean keltainen taustaväri’
A simplified drawing of two big toy chimpanzees and one small toy chimpanzee created in a sharp, rough, cartoony and slightly childish style, the toy chimpanzees are sitting, the small toy chimpanzee is in front of the big ones, use black, dark brown, orange and white as colors, put a light yellow background color
Luodut kuvasetit:
En millään kehotteella saanut teetettyä Mannisen tyylistä kuvitusta. Yritin luoda alla olevasta kuvasta DALL-E 3:lla Mannisen tyylisen vihjekuvan (loin testatessani monia kuvasettejä).
Mutta se tuli selväksi, että hurjia tyylejä kyllä löytyy, esim. kaksi vihaista miestä voisi näyttää vaikka seuraavien kuvien näköisiltä.
Luodut kuvasetit:
P. A. Mannisen kohdalla en voi luoda demokuvitusta, jonka kuvat olisivat sellaisia, että niillä voisi täydentää alkuperäistä Mannisen kuvitusta. Myöskään Mannisen kuvittamiin ristikoihin ei voi ajatella yhtään kuvaa luotavan tekoälyllä.
Mirja Pihlajamäki ei taida enää luoda lehteen ristikoita. Pidin erityisesti hänen luomistaan pääkuvista ja suurimmasta osasta muuta kuvitusta. Ne olivat omalla laillaan sympaattisia. Osa pikkukuvista olisi tosin saanut olla selvempiä.
Päivi Vesannon tyyli on samaan tapaan sympaattista.
Niin Mirja Pihlajamäen kuin Päivi Vesannon olisi vaikea täydentää kuvitustaan tekoälyn luomilla kuvilla. Ehkä tilanne olisi sama kuin P. A. Mannisen kohdalla.
Suomalaisissa aikuisten ristikoissa kuvitus luo lisäkustannuksia verrattuna esim. ruotsalaisiin ristikoihin. Niissä ei pääkuvien lisäksi ymmärtääkseni ole kuvavihjeitä lainkaan.
Kuvituksessa kannattaisi miettiä, miten kuvitusta kannattaa luoda. Mielestäni ei kannata tuhlata tuntia, eikä edes puolta tuntia työaikaa pääkuvan luomiseen, jos tekoälyllä saa alle puolen minuutin paremman lopputuloksen. Jos lehden kannattavuus on huono, kaikki keinot kustannustehokkuuden parantamiseksi kannattaa käydä lävitse. Todistetusti tekoäly toisi säästöä.
Suurin este tehokkuuden parantamiselle tekoälyä hyödyntämällä lienee se, että kuvittajalle (kuten Heli Kärkkäinen) ja kuvittajan työnantajalle on kova pala tunnustaa, että kuvituksesta suuri osa olisi laatu- ja kustannustehokkuussyistä järkevää ulkoistaa tekoälylle. Saa nähdä nähdäänkö Sanarisin tuottamissa ristikoissa kuvittajien toimesta ikinä tekoälyllä tuotettuja kuvia.
Niitä saatetaan nähdä laatijoilta, jotka itse kuvittavat ristikkonsa. Silloin itse ristikkonsa kuvittavien laatijoiden ristikoissa saatetaan nähdä laadukkaampia pää- ja vihjekuvia kuin päätoimisen kuvittajan kuvittamissa ristikoissa. Tekoälyllä saa hyvinkin näyttäviä pääkuvapiirroksia.
Entä miten kuvittaja tulisi ilmaista, pitäisikö yhdeksi kuvittajaksi ilmoittaa DALLE-E 3, jos merkittävä osa kuvituksesta olisi sillä luotu?
Toki tekoälyn huono puoli on se, että se kuluttaa sähköä. Jos tekoälyä aletaan käyttää hyvin paljon kuvitukseen, siitä saattaa syntyä ongelmia.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaJari Keräsen ristikon DALL-E 3 -kuvitus (komm. #31181) antaa kuvan siitä, minkä tyylinen Harto Hakosen ristikko voisi olla DALL.E 3:n kuvittamana.
Harto Hakosella on joskus varsin eksoottisia aiheita. Joskus hänellä oli japanilaiseen kauhuskeneen liittyvä ristikko. Sen tyyppiseen kuvitukseen Midjourney saattaisi olla parempi työkalu. Ks. kuva säikeestä Kuvitusdemoja.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaSanaris hyväksyy Pelikaaneihin jonkin verran kyseenalaisia ratkaisusanoja.
PuPe 5/2023 SAMA 2 VIKAA VAIHTAEN
Näytä/piilota ratkaisusana:SISÄLLÄINKyseessä ei ole sanan perusmuoto. Vaikka kyse on teemasanasta, ratkaisu on kyseenalainen. Tuskin kaikki laatijat ja ristikkofirmat eivät hyväksyisivät ratkaisusanan ristikkoon.
PuPe 1/2024 Antti Viitamäen ristikossa vihjeellä VIIMEISET VAIHTAEN TÄMÄNHETKINEN on kyseenalainen ratkaisusana. Ainakaan kaikki laatijat ja ristikkofirmat eivät hyväksyisi ratkaisusanaa ristikkoon.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaPetri Lehtinen oli teetättänyt Punainen Pelikaani 2/2024 pääkuvan DALL-E 3:lla. Se tekee oletuksena piirroskuvia hieman vanhahtavaan tyyliin.
Alla on kaksi hieman modernimpaa versiota kahdesta eri kuvasetistä (setti 1 ja setti 2). Ratkoin sen verran ristikkoa, että sain selville, että alla olevat kuvat olisivat Petrin ristikkoon sisältönsä puolesta käyneet.
Alemmasta olisi voinut leikata oikealta ja vasemmalta pois, ylemmästä ei ehkä niinkään. Petrin käyttämä kuvakin oli alunperin neliön muotoinen. Siinä mies oli alunperin ympyrän sisällä. Kuvaa on leikattu vasemmalta oikealta yhteensä n. neljän ruudun leveyden verran.
?
Petri olisi helpolla voinut kuvittaa koko ristikon DALL-E 3:lla eikä kuvitus olisi Heli Kärkkäistä ollenkaan kaivannut.
Helin piirroksissa yksi on kyllä varsin sympaattinen, nimittäin vanha mies puhelimessa. Se on Helin paras piirros ristikossa. Siinä on sympaattisuutta.👍
Viikinkilaiva on myös onnistunut. DALL-E 3 olisi saattanut tehdä vastaavan kuvan liian paljon yksityiskohtia sisältävänä. Helin piirros saattaa tästä syystä olla parempi kuin mitä DALL-E 3 olisi luonut. Rinnalla DALL-E 3:n luoma kuva (koko setti).
Varsin hyvä kuva on myös mikrofonia käyttävä nainen.
Yritin saada DALL-E 3:n tekemään vain lievästi sarjakuvamaisen kuvan, mutta esimerkkikuvassa DALL-E 3:lla sarjakuvamaisuutta tuli hieman liikaa (koko setti).
Loppu Helin kuvituksesta on peruskuvitusta ja olisi ollut DALL-E 3:n tuottamilla kuvilla korvattavissa. Tosin DALL-E 3:n kohdalla kuvissa saattaisi olla joihinkin kuviin liikaa yksityiskohtia tai sillä ei saisi kehotteita, jotka luovat halutun kuvan. Jos DALL-E 3 tuottaisi liian yksityiskohtaisia kuvia, oma selvästi yksinkertaisempi Helin piirtämä kuva saattaisi selvyyden vuoksi olla joissakin tilanteissa parempi. Sopivilla kehotteilla sen saa tekemään varsin paksuviivaistakin kuvitusta. Kun olen käyttänyt DALL-E 3:n kuvia kuvitusdemoissa ja omissa ristikoissani, en ole yksityiskohtaisuutta kokenut ongelmaksi.
Kuvien laatu kauneusnäkökulmasta olisi DALL-E 3:lla ollut hieman parempi kuin Helin piirroksissa, mutta tyyli ei olisi ollut aivan yhtä yhtenäinen. Sopivan tyylin löytyminen edellyttää kokeiluja ja sekaan joukkoon tulee aina huteja.
Helillä ainakin saamassani kopiossa on varsin huonolaatuinen kuva miehestä, jolla on otsakiehkura. Voi olla tosin kyse myös siitä, että skannaus on laskenut kuvan laatua ja kuva on lehdessä selvästi laadukkaampi. Tälle yritin saada lievästi sarjakuvamaisen vastineen, mutta taas sarjakuvamaisuutta on ehkä hieman liikaa (koko setti).
Äiti lasten kanssa ei edusta aivan huippulaatua sekään, mutta toimii. DALL-E 3:n kuva eivät taitaisi olla tyylillisesti parempia, vaikka siistimpiä ovatkin (koko setti) – äidin itkemistä en pyytänyt! 😂
Jos DALL-E 3:a ei kehota yksinkertaistamaan kuvitusta, sen kuvitus oletusarvoisesti sopii vain pääkuviin. Kun unohdin yksinkertaistuksen, tuli liian hienopiirteinen kuva käytettäväksi 1x1cm ruudussa (koko setti).
Laitan tähän kommentteja myös muista Heli Kärkkäisen PuPe 2/2024 kuvittamista ristikoista.
Kansilehden kuvitus on varsin hyvä.
S. 15 kuvitus on melko hyvä.
Pääkuva on onnistunut. Bing Image Creatorin yhteydessä DALL-E 3:lla ei saa korkeaa ja kapeaa kuvaa, joten muodon vuoksi kuvaa ei olisi voinut teetättää ainakaan Bing Image Creatorilla. Kuvia voi toki leikata, mutta jäljelle ei jää käyttökelpoista kuvaa.
Yrtin luoda kuvan, jossa olisi samat elementit kuin alkuperäisessä kuvassa ja josta voisi leikkaamalla saada ristikkoon sopivan kuvan (kuvasetti).
A simple, subtly cartoonish color image with rather thick lines, the picture shows two workers in a bar at a small table, one is a woman and the other is a man, there are two glasses of milk on the table and a ball cactus as a decoration, the workers wear yellow hard hats, leave a lot of space around the people, set with three simple and modern hanging ceiling lamps above 8the lamps are in the middle and close together), there are green plants in front of the man and woman and below them.
DALL-E 3:lla ihmiset jäivät liian suuriksi ja kasveja se ei sijoittanut henkilöiden eteen ja heidän alapuolelleen. Kuvasta ei saa leikattua kapeata pääkuvaa. Tein monta kokeilua ja aina lopputulos oli samankaltainen.
Tällaisessa tilanteessa voi yrittää koostaa kuva erillisistä kuvista. Kolmesta eri kuvasta koostettu kuva (alla) ei ole yhtä hyvä kuin alkuperäiskuva, sillä koosteessa on hieman tyylillistä erilaisuutta. Mielestäni kuitenkin melko toimiva pääkuva koostamallakin olisi syntynyt (lamput, työmiehet ja viherkasvit; kaikki setit löytyvät säikeestä Ilmaisia tekoälyllä luotuja kuvia).
En osaa sanoa, mistä saa järkevimpään hintaan maksullisen version DALL-E 3:sta, jolla saisi erilaisia kuvasuhteita. Kuvasuhde on tekoälylle hankala. Toisen tekoälyn, Midjourneyn ohjeissa kerrotaan, että maksimi kuvasuhde pystykuville on 1:2. Sitä kokeillessani kuvan keskellä olevat ihmiset jäivät liian pieneksi ja ympäristöä oli liikaa.
DALL-E 3 ei ehkä ylipäätänsä voi luoda niin kapeita ja korkeita kuvia kuin tässä ristikossa olisi tarvittu, sillä kuvasuhde on pääkuvassa peräti 1:3 1/3. Leikkaamalla maks. kapeaa kuvaa, kapean pääkuvan luonti ehkä onnistuisi.
Alavuoteella istuva poika on hirveän pieni ja ainakin skannatussa kuvassa aika epäselvä. Tekoälyllä tuskin olisi hyvää kuvaa saanut tilalle henkilön pienen koon vuoksi. En siksi edes kokeillut, mitä DALL-E olisi tarjonnut.
Joitakin kuvia on käytetty kovin monta kertaa tilalle voisi teetättää uusiakin kuvia.
S. 24 kuvitus on varsin onnistunut. Pääkuvassa parasta on keskushahmon selkeys. Kuva on onnistunut.
Suurin piirtein yhtä selkeän kuvan tosin DALLE-3 olisi luonut seuraavalla kehotteella
simplified, slightly cartoonish color illustration, the picture shows a man sitting at the breakfast table in a restaurant drawn with strong lines (the man has not started eating) with a bib in his mouth, there is a hamburger, bun, apple, fruit plate and dipping sauce on the table, the restaurant is drawn in the background with soft lines
Tosin en tiedä, mitä ratkaisusanoja pääkuvan pohjalta haetaan ja mitä merkitystä pöydän ruoka-aineilla on. En ole ristikkoa nimittäin ratkonut. Tekoälyn luomien kuvien sisältö ei välttämättä vastaa ratkaisulauseiden sisältöä.
Alla on mielestäni onnistuneet kuvat (koko setti; kaksi kuvaa oli setissä epäonnistunutta, sillä miehellä on omena suussa käsin siitä kiinni pitelemättä).
Oikean alakulman kaksi seisoskelijaa ei minusta ole aivan 10-tasoa, vaikka varsin hyvä onkin. Tosin tekoälylläkin noin pirnet henkilöt ovat ehkä vieläkin suurempi ongelma, koska yksityiskohtia tulee helposti liikaa. Kumpikaan alla oleva kuva ei minusta ole erityisen hyvä. Realitiset moniväriset kuvat, joissa henkilöt näkyvät kokonaan ovat minusta ylipäätänäsä hieman pieniä 1x1cm ruutuihin. Toki jos ei kysytä mitään yksityiskohtaa, ne jollakin tsvalla toimivat. Suurennuslasia vaativia yksityiskohtia ei minusta kuvissa saisi olla.
Koska Helillä on paljon toimivaa kuvavarastoa, PuPe 2/2024 osalta pikkukuvien osalta kaikkea pikkukuvitusta ei olisi kannattanut teetättää. Mutta osa kuvista olisi mielestäni kannattanut teetättää DALL-E 3:lla, ehkä s. 24 pääkuvakin. Mitä DALL-E 3:lla kannattaa tuotantoteknisistä syistä teetättää, riippuu tilanteesta.
Koska Heli on ammattikuvittaja, hänen ei minusta pitäisi laittaa ristikkoon ainuttakaan kuvaa, joka ei ole 10-tasoa. Suhtaudun Helin kuvitukseen muita kuvittajia kriittisemmin, koska hän tekee Sanarisille ehkä eniten kuvitusta.
Huom. Kaikki kommentissa esillä olevat kuvasetit löytyvät koostesivulta (komm. #31555 on löytyy ihmisiin liittyvät setit). Kaikki kommentissa esillä olevat DALL-E 3:n avulla tuottamani kuvat ovat vapaasti kenen tahansa käytettävissä – myös kolmesta eri kuvasta tekemäni koostekuva, sillä en sitä itse mihinkään tarvitse.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaArvioin tässä muuta PuPe 2/2024 kuvitusta.
S. 14 Petri Karaksellla on pääosin piirroskuvitusta. Minusta Petri olisi voinut korvata valokuvat DALL-E 3:n luomilla kuvilla kaikki valovat, mikäli vain DALL-E 3 olisi kuvat osannut luoda. Ristikossa on ainakin yksi kuva, jossa tekoäly ei ehkä olisi osannut luoda haluttua kuvaa.
En olisi kustantajana hyväksynyt ristikkoa ilman kuvitusparannuksia lehteen. Kuvitusparannusten luominen ei olisi vienyt kovin kauan, koska tekoäly tekee neljän kuvan settejä varsin nopeaan tahtiin. Sama koskee Petrin kaikkia ristikoita.
Petrin sympaattisia ukkeleita ei toki pidä tekoälyn tuottamilla kuvilla korvata! Pääkuvissa ja ehkä joissakin paikoissa muuallakin on hyvä olla pääkuvien tyyliin luodut erottuvat kuvat.
Harto Hakonen s. 27 olisi saattanut saada paljon kauniimman pääkuvan DALL-E 3:lla. Puhekuplat hän olisi ainakin joutunut luomaan itse.
Ongelmana on miehen kalevalainen olemus. Kokeilin kertoa, että kalaa pitävällä miehellä on juutalaista kipaa muistuttava lakki, mutta sain sisältövaroituksen – kuva kaiketi halventaisi juutalaisia. Lakki pitäisi käsin piirtää.
Toisena ongelmana on saada samaan kuvaan sopivasti kaksi hahmoa. Irrallisia kuvia yhdisteltäessä tulee samaan kuvaan tyylieroa. Pääkuvasta sain väinämöishahmon rinnalla tyylillesti sovivan kuvan vain käyttämällä kuvaa samantapaisesta hahmosta. Itse kaiken piirtämällä olisi saattanut saada kuvan nopeammin. Alla olevassa kuvassa jouduin korjailemaan oikeanpuoleista hahmoa (vasemmanpuoleisesta vain poistin muutaman yksityskohdan).
Myös muun kuvituksen suhteen DALL-E 3 olisi parempilaatuista kuvaa voinut tarjota. Osa kuvituksesta on ihan OK. Soisin Harton hyödyntävän DALL-E 3:a ja etsivän omaan makuunsa sopivat kehotteet. Myös Midjourneytä Hakonen voisi kokeilla.
Jari Keräsen s. 10 kuvituksessa joistakin kuvista olisi DALL.E 3:lla saanut selvästi parempilaatuisia, erityisesti oikean alareunan naisista. Toivoisin Jarin hyödyntävän DALL-E 3:a jatkossa korvaamaan heikkolaatuisia piirroksia DALL-E 3:n tuottamilla kuvilla. Pääkuva on varsin hyvä ja tuskin DALL-E 3 osaisi sitä luoda. Se kun ei tunnu ymmärtävän, mitä on hiihtää perinteisellä tyylillä.
Keräsen s. 26 kuvitus on varsin OK. Kaksi niemikuvaa on varmaan hyvä olla yksinkertaisina. DALL-E 3:lla ei saisi yhtä yksinkertaisia kuvia.
Arto Kuivasen s. 23 ja s. 25 kuvitus on melko OK. S. 25 potkulaudan ja talon olisi DALL-E 3:lla saanut nätimpinä.
Johanna Kurkelan kuvitus on melko OK. Linnunpöntöstä olisi DALL.E 3:lla tullut kauniimpi.
Antti Viitamäen s. 28 kuvitus on varsin onnistunut. Vektorigrafiikkaohjelmalla ei parempaan järkevässä ajassa pysty. Pääkuva on selvästi vektorigrafiikkaohjelmalle tyypillinen. DALL.E 3 loisi kauniimman, mutta selvästi muun kuvituksen tyylistä poikkeavan kuvan. Tyylillisen yhtenäisyyden vuoksi nykyinen kuvitus on OK.
Mirja Pihlajamäen s. 7 piirrostyyli on sympaattista. Minä pidän.
Samaa voin sanoa s. 13 Terhi Liinalaakson kuvituksessa.
Tapio Lähteenmäen kuvitus on mielestäni parantunut. S. 32 toimii varsin hyvin. Sitä ei oikein voi täydentää tekoälylläkään.
Markku Mäkelän, Petri Kuhnon kuvituksissa ei tekoälyn luomaa kuvitusta kaipaa eikä juuri Toni Pitkälänkään ristikoissa.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaPäivitetty 23.2.2024.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaPetri Karaksela s. 14 ristikossa jälleen varsin ruma ja sekalainen kuvitus.
Suomen Kuvalehden osalta Petrin ristikko sai täystyrmäyksen eräältä henkilöltä Suomi24:ssä.
En ole mikään sanaristikkojen erikoisasiantuntija, mutta uskallan mielipiteenäni heittää, että olihan oksennus tuo tuorein Suomen Kuvalehden (12/2024) ristikko.
Jos joku ei osaa piirtää, niin onko asiasta pakko tehdä julkinen ja kaikkine ylilyönteineen noin näkyvä. Suomen Kuvalehteä olen pitänyt asiallisena lehtenä, mutta mielipidettä täytyy kyllä tarkastella uudelleen mikäli tämä pelleily on tullut tavaksi ja jatkuu.
SK:n ristikko sai arvostelua myös Sanarisin foorumissa. Sinne Petrin ristikoiden tarjoaminen on minusta ollut Ekiltä paha virhe.
PuPessa on amatöörilaatijoita ja -kuvittajia. PuPeen heikompikin kuvitus sopii. Kaikki eivät Petrin tikku-ukkoja PuPessakaan halua nähdä. Eräs anonyymi kirjoittaa Suomi24:ssä:
Oli tarkoitus viikonloppuna hankkia lehti, mutta suunnitelma muuttui. En halua olla tukemassa tönkkösuolattuja tikku-ukko -piirroksia.
Petri saisi nätimpiä ja yhtenäisemmällä tyylillä ristikoita tekoälyä hyödyntäen, mutta tuntuu, että hän ei halua tekoälyä käyttää vaan kokoaa mieluummin kuvitussälää sieltä sun täältä. Tällä kertaa säläkuvitus on kuitenkin kohtuullisen toimivaa. Valokuvien ja piirrosten sekakäyttö tekee kuvituksesta kuitenkin hyvin epäyhtenäistä. Kaikki vihjekuvat saisi olla piirroksia.
Omat tikku-ukko piirroksensa hän tekee niin niin rumiksi kuin vain ikinä pystyy. Niihin Eki tuntuu ihastuneen.
Minulta Petri ei saa sympatiaa, sillä ristikoita voisi kuvittaa kauniimmin ja yhtenäisemmällä tyylillä, vaikka itse ei osaisi piirtää.
DALL-E 3:lla saisi lähes kaiken kyvituksen, mutta pääkuvien piirtämiseen hän tarvitsisi ammattikuvittajan apua, koska DALL-E 3:lla ei saa pääkuvien osalta riittävän yhtenäisen tyylisiä pääkuvia. Tikku-ukon tilallehan pitäisi saada aina samaksi hahmoksi tunnistettava kuva.
Minusta Petri Kuhnon tyyli sopisi Karakselan ristikoihin parhaiten. Alla on kuva, jonka kaltaisia Kuhno voisi piirtää tikku-ukkojen tilalle.
Tuosta tein PuPe 3/2024 sopivan version.
Toivottavasti amatöörien rumat kuvitukset eivät SK:n ja PuPen tavoin IS:ää pilaa vaan siinä sentään pidettäisiin taso myös visuaalisessa mielessä laadukkaana.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet - katso video).
Nautitaan syksyn kauneudesta! 🍁🍄🍁
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -
Yhdistä näiden avulla:
Sulje lisäikkuna