XenForon pikanavigoinnin ja tämän sivuston toimintavalikon vertailu

Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #15680
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Tämä on ollut osa säiettä Sivuston mobiiliversio – Mobile version of this site.

  ________________

  Jälkihuomautus 9.9.2019. Säikeestä on pidempi version testisivustolla.

  ________________

  Tein tämän sivuston mobiiliversiolle (kännykkä ja tablet-laite pystysuuntaan laitettuna) kokeellisen toteutuksen. Laitoin vain yhden painikkeen kännykälle/tablet-laitteelle:

  ____________

  Jälkikommentti 9.9.2019. Muutin pystynäyttöön tekstiksi LÖYDÄT VALIKOT TÄSTÄ.

  Jälkihuomautus 10.9.2019. Totesin, että LÖYDÄT VALIKOT TÄSTÄ on sittenkin liikaa ”rautalangan vääntämistä”. Laitoin vain VALIKOT. Alla olevasta kuvasta poistin ylhäältä tekstin TOIMINNOT, koska välilehdistä näkee, mistä on kyse.

  ____________

  Avattaessa tulee oletuksena tällainen näkymä:

  Ohjeteksti ”LÖYDÄT…” näkyy vain sivun alussa ja vain yksi painike jää oikeaan yläkulmaan. Jatkossa näkyy vain painike:

  Toimintovalikko on nyt muuttunut oikeastaan sellaiseksi, jota XenForossa nimitetään pikanavigoinniksi.

  XenForon pikanavigointia en pidä pikanavigointina seuraavista syistä:

  1. Navigoinnin avaavat painikkeet hukkuvat käyttöliittymään. Ollakseen pikanavigointi toiminnon pitää olla niin keskeisesti esillä, että se tulee varmasti huomatuksi. Kun edellä ei ole mitään opastetta, toiminto jää helposti huomaamatta.
  2. XenForon pikanavigointi ei ole kattava. Kohdasta ”Yleiset linkit” puuttuu ainakin kohta ”Käyttöehdot ja säännöt”. Mielestäni pikanavigoinnin pitää sisältää kaikki olennaiset foorumin yleiset linkit ja toiminnot niin että osaa ei tarvitse hakea sivun loppuosasta eli footer-osasta tai otsake-alueelta eli header-osasta. XenForon pikanavigointi jättää käyttäjälle turhaa hakemista.
  3. Pikanavigoinnin pitää sisältää myös tilannekohtaisia linkkejä. Niitä XenForon pikanavigointi ei sisällä lainkaan. Osiossa Yleiset linkit pitäisi olla staattisten linkkien lisäksi tilannekohtaisia toimintoja/linkkejä muille sivuille. Osio ”Aihealueiden listaus” voisi elää tilanteen mukaan. Siinä voisi esim. olla yksinkertaistettu listaus uusista viesteistä.
  4. Pikanavigoinnista pitäisi löytyä keskeinen opastus ilman siirtymistä minnekään. Nyt opastus vie erillissivulle.
  5. Pikanavigoinnista olisi hyvä löytyä olennaisimmat ajankohtaislistat.
  6. Pikanavigoinnin pitäisi olla joka hetki heti saatavilla juuri siinä kohdassa sivua kuin käyttäjä on – varsinkaan tässä suhteessa XenForon pikanavigointi ei toteuta tehtäväänsä.

  Minusta XenForon ”pikanavigointi” ei ole oikeasti pikanavigointi, koska se pitää varta vasten käydä etsimästä muun käyttöliittymän seasta. Nykyisellä toteutuksella se on mielestäni käyttöliittymään hukkuva turhake, jota en usko juuri kenenkään käyttävän.

  ______________

  Jälkikommentti 10.9.2019 ja 15.9.2019. Annan totetukselle kouluarvosanan 5. Koska pikanavigointi teknisesti toimii, alempi arvosana ei olisi oikein. Perustavalaatuisten ongelmien vuoksi parempaa arvosanaa en voi antaa. Nykyisellään pikanavigointi on vain ylimääräinen valikko-ikkuna, joka ansaisitsi vain nimikeen ”lisävalikko”.

  Ongelmana oikeanpuoleisessa ikkunassa on hankalan pieni koko, mistä johtuu epämiellyttävä rullaamistarve. Se on tavallaan seitsemäs negatiivinen ominaisuus. Kyse on kuitenkin pikkuseikasta.

  ______________

  Oma toimintavalikko on näissä suhteissa parempi:

  1. Navigointipainike ei huku käyttöliittymään. Nyt kokeilussa olevassa versiossa se on ehkä liiankin korostetusti esillä – aputeksti saattaa olla jopa ärsyttävä.
  2. Pikanavigointi on kattava. Siitä löytyvät kaikki sivuston yleiset linkit. Niiden suhteen yhtään mitään asiaa ei tarvitse etsiä mistään muualta kuin pikanavigoinnista. Ei tarvitse miettiä, löytyvätkö sivuston yleiset linkit sivun alusta vai lopusta kun ne löytyvät aina samasta paikasta.
  3. Pikanavigointi sisältää tilannekohtaisia linkkejä, kuten esim. ”Aloita uusi aihe”, kun olet tilanteessa, jossa lisäät kommentin yksittäiseen foorumiosioon. Nyt tilannekohtaisina linkkeinä myös LISTAT, jossa kyse on aihealueen apunavigoinneista. Niissä vaihtuvat foorumin viimeisimmät aiheet & vastaukset, blogikirjoitukset ja artikkelit.
  4. Pikanavigoinnista löytyy linkki ”Viesteihin liittyvää infoa”, joka avaa pikavalinnan sisällä ikkunan, josta voi katsoa foorumin keskeisen opastuksen siirtymättä minnekään.
  5. Pikanavigoinnissa on foorumiosion osalta esillä olennaisimmat ajankohtaislistat.
  6. Pikanavigointi on aina saatavilla. Ei tarvitse rullata/siirtyä nuolilla sivun alkuun tai loppuun etsiäkseen toimintoja pikanavigoinnista.

  Toimintavalikostani puuttuu oikeastaan vain vaihtoehtoinen haku, mutta senkin voisi laittaa esille haluttaessa.

  XenForon pikanavigoinnissa ”Alueiden listaus” on suoraan esillä eikä välilehtenä, se on nopeammin esillä ja on siinä mielessä parempi. Toisaalta teksti on varsin pientä. Välilehtenä toteutettuna teksti voisi olla isompaa. Rinnakkain laittamisella/välilehdillä on omat huonot ja hyvät puolensa.

  Koska sivustoni on muutakin kuin foorumi, kaikkia ei voi laittaa kerralla esille. Tämän puutetta korvaa kolmas välilehti ”PÄÄVALIKKO”, josta löytyy sivuja, joita ei löydy kohdasta LISTAT. Päävalikko ei ole aivan kattava, koska se olisi kaiken kattavana liian massiivinen.

  Nimike LISTAT on vähän huono, mutta se on lyhyt. Nimeä voisin muuttaa, mutta nimi ”Aihealueiden listaus” ei toimi, sillä se ei kuvaa sitä, mikä tehtävä välilehdellä on toimintovalikossani. Foorumiosiossa on linkki ”Uusi aihe foorumi valiten”, joka avaa aihealuelistauksen. Se vastaa XenForon kohtaa ”Alueiden listaus”. Foorumiosiossa LISTAT avaa listat viimeisistä tapahtumista. XenForossa vastaavat listat eivät ole pikanavigoinnissa.

  Huomautus. Saatan muuttaa otsikoiden nimiä siitä, mitä ne näkyvät tämä säikeen johdannossa.

  Toimintovaliko on kohta ”Lisää toimintoja/sivuja”. Pikanavigaatiossa kaikkien toimintojen ei tarvitse olla suoraan esille. Mitä halutaan suoraan esille ja mitkä saisivat olla em. linkin takana, on asia, josta pitäisi keskustella käyttäjien kanssa. Asiasta voi tehdä tutkimusta, mutta mielestäni tutkimus ei saa johtaa siihen, että vähemmän käytettyjä toimintoja haetutetaan käyttäjiltä.

  En väitä, että yksi painike olisi parempi kuin edellinen versio, jossa oli kolme painiketta (päävalikko, toimintovalikko ja haku).

  Nykyinen versio on pikemminkin tarkoitettu demoksi, miten foorumisivusto voi tulla periaatteessa toimeen yhdellä ainoalla näkyvällä toimintopainikkeella + ylös/alas -nuolilla.

  Tarvitsen oikeastaan palautetta, pidänkö tämän vai palaanko edelliseen kolmipainikkeeseen versioon. Siitä puuttuu osio LISTAT. Sen toki voisi lisätä välilehtenä toimintovalikkoon.

  Kaksinappinenkin versio on yksi vaihtoehto. Siinä esillä on päävalikko ja toimintovalikko. Haku tulee esille jompikumpi avatessa. Olen huomannut, että hakua käytetään varsin vähän, joten en sen piilottamisen suoraan esillä olemisesta saattaisi olla varsin perusteltua.

  Olen vakaasti sitä mieltä, että käyttäjää ei pidä pompottaa tai juoksuttaa sivun alkuun tai loppuun etsimään sivuston olennaisia toimintoja. Varsinkin sekava hajottaminen on mielestäni pahasta, sillä käyttäjä ei tiedä, mistä etsiä toimintoja.

  Haluaisin, että ihmiset ymmärtäisivät mottoni:

  Älä juoksuta, älä pompota äläkä haetuta – vaan kulje rinnalla!

  _________________________

  Huomautus. Tämä ratkaisu ei ole se, millaisena itse haluaisin sivujeni toimivan. Jos ajattelisin vain itseäni, käyttäisin Twitter-tyylistä ratkaisua (alla kuvakaappauskuvat Twitterin tietokoneversiosta kapealla näytöllä ja eräästä aiemmasta mobiiliversiosta):

  Twitter-tyylistä ratkaisua pidettiin kuitenkin liikaa tilaa ottavana ja jotkut pitivät sitä muutenkin ärsyttävänä.

  Nyt esittämäni ratkaisu on eräänlainen kompromissi maksimaalisen helpon toimintojen löytämisen ja maksimaalisen tilan antamisen itse sisällölle, välillä.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #15758
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Kokeilu live-sivustolla – ehkä jo liikaa samaan välilehteen?

  Toisaalta sivupalkkia ei tarvita. Ihan vaan kokeiluna pystysuuntaiselle mobiliilaitteelle on versio, jossa yleensä ei ole toiminnallista footeria (merkitystä vain blogi-osiossa) eikä lainkaan sivupalkkia. Pääsääntöisesti perinteisistä rakenteista on siis käytössä jossakin määrin ns. header-osa ja sisältöosa.

  Pikanavigointityyppisessä valikossa on siis toimintovalikko, haut, päävalikko, mahdollisesti foorumin tiedot ja sivukohtaiset listaukset. Ihan vaan kokeiluna se, mitä maksimissaan pikanavigointi voisi sisältää. Haut ovat jokaisessa välilehdessä.

  ____________

  Jatkossa seuraavat kokeilun teen ensin testisivustolla, kun sain sellaisen kasaan.

  XenForon pikanavigoinnin ja tämän sivuston toimintavalikon vertailu

  on tästä säikeestä toinen versio.  Siinä on enemmän tietoa kuin tässä säikeessä. 9.9.2019 kokeiluna loin koemielessä pikanavigointityyppisen valikon HD/iPad 9,7 vaakanäytölle.

  Sen ja kaikkien muiden kokeilujen toimivuudesta voit kertoa tässä säikeessä tai voi pyytää lupaa kirjoittaa testisivustolle.

  _____________

  Jälkikommentti 12.9.2019. Olen muuttanut välilehtien ulkoasua, mikä koskee myös live-sivustoa. Yritän löytää nätimpää ulkoasua (alla kuva 12.9.2019 versiosta). Ehdotuksia saa esittää.

  Laitan aina uusimpien versioiden kuvakaappauksia testisivustolle.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit 2. Muut aiheet 2.1 WordPress & bbPress XenForon pikanavigoinnin ja tämän sivuston toimintavalikon vertailu