Suomen Kuvalehti 5/2019

Foorumit 1. Sanaristikot 1.1. Suomen Kuvalehti Suomen Kuvalehti 5/2019

Sivun loppuun

Tämä aihe sisältää 3 vastaukset, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi 13.2.2019 15:42.

 • Julkaisija
  Viestit
 • #10282 Vastaus

  Tapio

  Pertti Oskalan ja Erkki Vuokilan yhdessä laatima piilis on hyvä. Joistakin vihjeistä voi olla melko varma, kumpi on vihjeen laatinut.

  Ristikko *** Ilmo Juhani Liljeroos.

 • #10307 Vastaus

  Tapio Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Edellinen on sivuston ylläpitäjän kommentti, mutta tehty tablet-laitteella ilman kirjautumista.

  Liljeroosin ristikon pääkuvissa olevista puhekuplista tuli oikein kivat lauseet. Hauska ristikko. Jäi tosin ratkonnan jälkeen sama ratkaisusana epäselväksi kuin eräälle Sanariksen foorumille kirjoittaneella ratkojalla eli SOIRI (4).

  Luulen kyllä keksineeni idean.

  _________________

  Jälkikommentti 8.2.2019. Ymmärtääkseni kyse on siitä, että vihje pitää jakaa kahteen osaa SO + IRI > V + IRI. Nuotti ”SO” on asteikolla viides eli roomalaisin numeroin V. Lähtösanojen SO > V perään tulee laittaa IRI. Jos olen väärässä, oikaiskoon joku,

  ________________

  En pystynyt netistä löytämään vahvistusta seuraavan vihjeen ratkaisusanalle:

  JÄTÄN SATAKUNTALAISITTAIN (4)

  __________________

  Jälkikommentti 6.2.2019. Blogisivustolta yritettiin löytää tähän vastausta, joten on joku muukin vähän pihalla tämän vihjeen kanssa.

 • #10499 Vastaus

  Jukkis

  ROISI – RIVO
  SOIRI – VIRO

  JÄTÄN – EN OTA
  JÄTÄN SATAKUNTALAISITTAIN – EN OT

  • #10501 Vastaus

   Tapio Huuhaa
   Ylläpitäjä

   Kiitti.

   Ratkonta meni pieleen, kun muistin että helsinkiläispäättäjän nimi on RASIMA Nazmaier, enkä tarkistanut nimeä Googlella. Nimi on Nasima Razmyar.

   Pähkäilin siksi ERIT ja EROT välillä ja keksin ensimmäiseksi mielekkään logiikan VIRI ratkaisusanalle. Olisin kyllä voinut löytää logiikan VIRO ratkaisusanallekin.

   Mutta ongelma siinä satakuntalaisjutussa on, että ei voi tarkistaa, miten jokin sanotaan satakuntalaisittain. Eikö lähinnä turku- ja raumalaiset lyhentele sanoja? En ole kuullut, että satakuntalaiset yleisesti juuri lyhentelisivät sanoja

   Toki Raumakin on Satakuntaa, mutta sillä on oma murteensa. Se ei yleisellä tasolla luonnehdi koko alueen murretta, johon ”satakuntalaisittain” pitäisi viitata. Raumaan viitaten pitäisi kirjoittaa ”raumalaisittain”.

   ___________________

   Lisäys 15.2.2019. Vaimo sanoi, että Heli Laaksosen kotiseudulla lyhennellään. LAITILALAISITTAIN olisi ihan OK.

   Olen tehnyt töitä Porissa muutaman vuoden, eikä siellä muistini mukaan lyhennelty sanoja vaan puhuttiin melko kirjakielisesti.

   Satakunnalla ei mielestäni ole samaan tapaan yleistä puhetapaa kuin vaikka Pohjois-Karjalassa. On ihan OK  kirjoittaa KARJALALAISITTAIN, mutta vastaava ei toimi Satakunnan suhteen. Satakunnassa on vain pieniä alueellisia murrealueita. Pidän tämän vuoksi vihjeen faktatieto-osaa jossakin määrin virheellisenä.

   _____________________

   Ei sen puoleen, en ole varma, olisinko keksinyt ENOT logiikkaa, sillä mielessä oli puolison jättäminen. Olisi toki täytynyt pohtia uudestaan, koska ENOT ei liity mitenkään puolison jättämiseen.

Vastaa aiheeseen: Suomen Kuvalehti 5/2019
Tietosi:
Kirjautuneet käyttäjät voivat luoda allekirjoituksen (ohjeet). Heille on sitaatti- ja raportointipainikkeet sekä painikkeet kommentin ja oman profiilin päivittämiseen (nyt myös vain tälle sivustolle kuuluvan avattaren määrittely).

Rekisteröityneille käyttäjille, jotka eivät ole kirjautuneet, saattaa tulla kirjautumispyyntö. Sen voi sulkea, jos ei halua kirjautua. Normaalissa sivustolle kirjautumisessa on robottikirjautumisten esto. Se saattaa joskus luulla tavallista kirjautumista robotin tekemäksi. Mikäli saat tekstin "Insecure connection detected...", tyhjennä selaimestasi lähiajan evästeet. Sosiaalisten medioiden kautta kirjautuessa ongelmaa ei esiinny.

Aiheiden, kirjoittajien ja kirjoitettujen viestien lukumäärä ilmaistaan viereisessä kuvassa näkyvien kuvakkeiden avulla.

Näytä/piilota adBlock -tiedote- näytä/piilota adBlock -tiedote.

Foorumit:1.1.1.1.2. |2. |3. | 4.1. | 4.2. |5.

Foorumit 1. Sanaristikot 1.1. Suomen Kuvalehti Suomen Kuvalehti 5/2019