Pitkät ratkaisusanat

Sivustoni Foorumit 1. Sanaristikot Pitkät ratkaisusanat

Tyyppi: Yleiskeskustelu

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Tapio_Huuhaa 31.5.2019 11:35.

 • Julkaisija
  Viestit
 • #842 Vastaa
  Avatar
  Tapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Pisimmillään ristikoiden ratkaisusanat ovat 35-kirjaimisia (aukeamaristikko).

  Joku ehdotti

  Atomiydinenergiareaktorigeneraattorilauhduttajaturbiiniratasvaihde

  Tuo ei miestäni toimisi, sillä mielestäni sana pitäisi jakaa osiin ja käyttää genetiivimuotoja, jotta sisältö on ymmärrettävä (”atomiydinenergiareaktorigeneraattorin lauhduttajan turbiiniratasvaihde”).

  Jos sanat ovat kelvollisia, mikäpäs siinä.

  Jos sana laitetaan menemään myös pystysuuntaan, voi sanan pituus on 56 kirjainta (35+21; pystysuuntaan sopii 22 kirjainta, jos ylös jätetään kahden rivin verran tilaa vihjeille).

  Jos sana laitetaan U-muotoiseksi, maksimipituus on 21  + 34 +21 = 76 kirjainta (vasemmalle täytyy jättää kahden ruudun verran tilan muille vihjeille).

  Jos sana laitetaan kiertämään kehän, maksimipituus on 109 tai 110 kirjainta, sillä vasemmalle täytyy jättää kahden ruudun verran tilan muille vihjeille. Alkaen vaakauuntaan 34+21+34+21=110 (aloitusrvillä vasemmalle jätetään vain yksi ruutu). Alkaen pystysuuntaan 21+34+21+33 (vasemmalle ja ylös jätetään kaikkialle kahden ruudun verran tilaa).

  Kunnollisten 56, 76 ja 109/110 kirjaimisten sanojen luomisessa on varmasti riittävästi haastetta!

  Jos sanoja ei laita ihan laidasta laitaan, ei tarvitse olla täsmälleen nuo kirjainmäärät. Esim. 40-kirjaiminen sana edellyttää vain hieman sanan lopun kääntämistä alaspäin. Sanan kääntämistä ei tarvitse aloittaa aivan rivin alusta, joten 50-kirjaimisen sanan voisi päättää oikeaan alareunaan. Variaatioita löytyy loputtomasti.

  Voihan sanan laittaa vinosuuntaankin niin, että kaksi kirjainta menee  alaspäin laskeutuessa päällekkäin. Näin saa 57 tai 58 -kirjaimisen sanan (sanan voi aloittaa ruudun tai kahden päästä vasemmasta reunasta). Portaiden leveyksiä voi vaihdella. (Pertti oskala on soveltanut tätä piilosanoissa ja saanut siten piilosanatehtäviin yli 15-kirjaimisia sanoja.)

  Joten kilpailu kunnollisten pitkien sanojen laittamiseksi ristikkoon ei tarvitse loppua vaakasuuntaiseen 35 ruudun rajoittamaan tilaan. Erikoispitkän sanan voi merkata vaikka muista ruuduista poikkeavalla värillä. Olisi mielenkiintoista  nähdä, miten laatijat tässä onnistuvat ja ylipäätänsä mitä mieltä he ovat esittämistäni ajatuksista.

   

Vastaa aiheeseen: Pitkät ratkaisusanat

Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:
Sivustoni Foorumit 1. Sanaristikot Pitkät ratkaisusanat