• Tämä aihe sisältää 15 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 31.12.2023 12:45 Tapio toimesta.
Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Julkaisija
    Kommentit
  • #25850 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Huomioin arvoisia suoraan nettiin ratkottavia ristikoita muutamia. Tässä säikeessä voi keskustella niiden toteutusten toimivuudesta ja käytännöllisyydestä. Koska itse hyödynnän netissä ratkottavia ristikoita tablet-laitteella, kommentoin toimivuutta vain kosketusnäyttölaitteilla.

    Netissä ratkottavat ristikot ovat tulleet esille Sanarisin johtajan Erkki Vuokilan haastattelussa Ylen Aamu -ohjelmassa ja sitä käsittelevän podcastin nimi on Vieläkö sanaristikot pitävät pintansa digimaailmassa. Kommentoin Vuokilan haastattelua enemmän säikeessä Ristikoiden ratkonta tablet-laitteella.

    Itse keskustelu on esillä Sanarisin foorumin aiheessa 11047. Eki Ylen (skarppina) aamussa, mutta siinä ei lainkaan käsitellä Ylen keskustelun sisältöä.

    Asiaan liityy artikkelit Suoraan netissä ratkottavat ristikot ja niiden toimivuus ja Netin ilmaisristikoita.

    Säikeessä Ristikon ratkonta kännykällä Magma-sovelluksella/virtuaalinäppäimistöllä ensimmäisessä kommentissa on näkökulmia netissä ratkottavien ristikoiden toimivuudesta kahdessa kännykässä.

    Sanarisin Ristikkoarkisto (esim.).

    Hyvää on se, että käytetään suhteellisen vähän tilaa vievää virtuaalinäppäimistöä. Käyttöliittymässä on kuitenkin muita tilaa vieviä elementtejä, jotka olisi kiva saada väkiaikaisesti piilotettua.

    Sovelluksessa voi myös tarkistaa, onko ristikko ratkottu oikein. Palkintoristikoiden kohdalla niin voi tehdä vasta palkintokilpailuun osallistumisajan umpeuduttua. Palkintokisaristikot ovat varsin helppoja. Osa ristikoista löytyy myös muista nettiristikoita sisältävistä ratkaisuista.

    Palkintoristikoiden kohdalla voi myös lähettää vastauksen eteenpäin. Periaatteessa Sanarisin maksun taakse laitettava nettiristikot voisivat olla vaihtoehto perinteisille ristikkolehdille. Ratkaisun ylläpito saattaisi kuitenkin olla aivan liian työlästä. En usko, että tämän pohjalta voitaisiin luoda digitaalinen ristikkolehti.

    Ongelmaksi voisi koitua erikoisristikot (tavu-, ositteluristikko ja esim. Punaisen Pelikaanin tehtävä ”Käärme”).

    Sanarisin johtaja on  Ylen Aamu -ohjelmassa kertonut, että hän kokee ansainta logiikan hankalana. Tulkitsen asian niin, että hänellä tuskin ainakaan juuri tällä hetkellä on ajatusta julkaista digitaalisia ristikkolehtiä – tulevaisuuden hän jätti kyllä avoimeksi. Ainakaan kovin pian Sanarisilta ei ole odotettavissa digitaalisia ristikkolehtiä.

    Lehtiluukku-palvelun lehdet, joista osa on ilmaisia (esim.; ristikko on sivulla 15).

    Mielestäni tämä on toteutukseltaan miellyttävin. Sovelluksen oma virtuaalinäppäimistö on juuri sopivan kokoinen. Puutteena on muutamien merkkien, kuten Å -kirjaimen puuttuminen.

    Kirjastojen käyttämä lehdenlukuohjelma ePress on tämän kanssa yksittäisen lehden näyttämisen osalta identtinen, joten Lehtiluukku-palvelun lehdestä saa kuvan, miten ristikoiden ratkonta digilehteen toimii kirjaston käyttämässä lehdenlukusovelluksessa (toki myös toisin päin eli kun ratkoo kirjaston lukuohjelmalla, saa käsityksen, miten ristikoiden ratkonta suoraan digilehteen toimii Lehtiluukku-palvelussa). (ePress-palvelusta on oma säie.)

    Digitaalisen ristikkolehden toteuttamiseen Lehtiluukku-palvelu saattaisi olla hyvinkin helposti käyttöön otettavissa. Sovellus tunnistaa automaattisesti suorakaiteen muotoiset ristikot, joissa on neliömäiset ruudut. Lehtiluukku tarjoaa maksusysteemin, joten jos vaikka Kolmiokirja haluaisi tuottaa Iisakin ristikoita digimuodossa, se saattaisi olla hyvinkin pienellä vaivalla toteutettavissa.

    Ongelmana tässäkin erikoisristikot. Samaan ruutuun ei voi kirjoittaa useampaa kirjainta eikä ratkaisu tue erikoisristikkoja, joita ei voi automaattisesti tunnistaa. Erikoisristikoille pitäisi upottaa oma sovellus, jos ne haluttaisiin ratkoa suoraan netissä.

    Jokaisesta tehtävästä saa PDF:n, joten tulostuskin on helppoa. Jos palvelu otettaisiin heti käyttöön, osa tehtävistä pitäisi tulostaa tai vaihtoehtoisesti ne pitäisi ratkoa piirrosohjelmalla. Kokemuksesta tiedän, että ratkonta hoituu mainiosti piirrosohjelmallakin.

    Välittömään toteutukseen ongelmana on se, että sovellus ei aina osaa laittaa ristikkoa netissä ratkottavaksi. Ehkä pitäisi odottaa lastentautien korjaamista.

    Ongelmana on myös ristikoiden lähettäminen palkintokisaan. Iisakin ristikoiden kohdallahan pitää olla kaikki ruudut oikein ratkottu. Kuvaruutukopioden lähetys saattaa tukkia s-postilaatikon. Sivuista toki voi ottaa tulosteet ja lähettää ne, mutta digiaikana sekin tuntuu vaivalloiselta ja vanhanaikaiselta.

    Lehtiluukku-palvelussa on Apu. Apu kustantaa myös Apu Ristikot -lehteä. Luonnollisin siirtymä digitaaliseen ristikkolehteen olisi siten Avulla. Apu-lehdessä palkintokisaan osallistutaan avainsanoilla. Avainsanojen lähettäminen ei vaadi mitään uutta systeemiä. Ehkä nettilomakkeen avainsanoille Avun verkkosivuille voisi lisätä.

    Ilmaisristikot.fi (esim.).

    Ratkaisun heikkous ja samalla etu on siinä, että sovellus hyödyntää kosketusnäyttölaitteen normaalia näppäimistöä. Se vie paljon tilaa näytöltä. Siksi pidän ratkaisua Lehtiluukun ja kirjastojen ratkaisua huonompana.

    Samantapainen ratkaisu on eräillä sanomalehdillä, joten Ilmaisristikot.fi antaa kuvaa myös siitä, miten ratkonta toimisi eräissä Keskisuomalainen-korsernin sanomalehdissä; samantapaisesti voisi ratkonta periaatteessa toimia kaikissa Sanoma-konsernin digilehdissä (esim. Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat).

    Sanoma-konsernin IS:ssä on todella paljon ristikoita, jopa niin paljon että ristikoiden määrä vastaa erillisiä ristikkolehti. Jos IS:ssä mahdollisimman moni ristikko laitettaisiin toimimaan netissä ratkottavaksi, Ilta-Sanomat voisi monelle olla digitaalinen ristikkolehti. Toki sovelluksen oma virtuaalinäppis tekisi sovelluksen miellyttävämmäksi käyttää.

    IS:n kohdalla olemassa vastaukset voi lähettää tekstarilla.

    Hesarilla vastauksen voi lähettää s-postilla. Kun on kyse yhdestä kuvaruutukaappauksesta, se ei ole mikään ongelma.

    Todennäköisimmin maksullisia digiristikoita nähdään ensimmäiseksi IS:ssä. Mantan MAINIOT Ristikot voisi periaatteessa olla ensimmäinen varsinainen digitaalinen ristikkolehti. Se on Sanoma-konsernin tuote ja sitä myydään IS:n liitetuotteena. Siinä palkintoristikoita ei ole, joten ei ole mitään vastausten lähettämistäkään.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #25857 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Olen ollut palautelomakkeilla tai s-posteilla yhteydessä ristikoita toteuttaviin, niitä kustantaviin ja niitä julkaiseviin tahoihin (A-lehdet, Aurifera, ePress, ePaper Finland Oy, Keskisuomalainen-konserni, Kolmiokirja, Lehtiluukku, Otava-media (Hymy, Suomen Kuvalehti), Sanaris ja Sanoma-konserni (HS, IS)).

    Viimeksi lähetin Avulle seuraavan s-postin (olen hieman s-postia lyhentänyt):

    Nykyisin on mahdollista ratkoa sanaristikoita suoraan näköislehteen. Avun kohdalla se tarkoittaa sitä, että Avun ristikoita voi Lehtiluukku- tai eMagz-palvelujen kautta ratkoa suoraan näköislehtiin tavuristikoita lukuun ottamatta. Lehtiluukun ja eMagz toteus on samalta firmalta ja toteutukset ovat lähes identtisiä. Itse olen joitakin Avun ristikoita ratkonut eMagz avulla suoraan näköislehteen.

    Apu tuottaa myös Apu Ristikot lehteä. Kun kerran Avulla on kokemusta Lehtiluukku-palvelusta, Avulla olisi pienin kynnys julkaista Suomen ensimmäinen digitaalinen ristikkolehti.

    Palkintokisaan osallistuminenkaan ei liene ongelma. Senhän voisi toteuttaa nykyisillä tavoilla. Ehkä nettilomakkeen avainsanoille voisi lisätä. Käsittelen asiaa … [poistettu osoite] …

    Tavuristikot voisi tulostaa. Itse ratkon kyllä niitä piirrosohjelmalla ibisPainX enkä tulosta.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #25867 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Ilmaisristikot.fi (esim.) toimii epäluotettavasti eikä aina toimi. Silloin kun lataantuminen toimii, ristikot saattavat latautua hieman hitaasti. Sivulla pitää malttaa hetki odottaa latautumista eikä heti luulla, että systeemi ei toimi.

    Tehtävissä on monipuolisuuttakin, sillä mukana on ainakin sudokuja, piiliksiä, kryptoja, sanaristejä, avoristikoita ja ns. ”höyryristikoita”. Tehtävissä on tarkistustoiminto. Sivusto vertautuu hyvin Sanarisin ylläpitämään ristikkoarkistoon ollen tehtävätyyppien osalta sitä selvästi monipuolisempi.

    Sanasokkeloa pitää pienentää. Sain tietää, että kun löytää sanan niin pitää paina joko SHIFT tai CTRL alas ja vetää hiirellä sanan kirjainten yli alusta loppuun, jolloin ruudulle jää koko sana merkatuksi ja samalla väri haettavien sanojen listassa vaihtuu punaiseksi. Punainen tarkoittanee että homma siltä osin valmis. Tämä tehtävä ei siten toimi kosketusnäyttölaitteella.

    Ristikoita ratkotaan useimmiten isoilla kirjaimilla. Ainakin joskus sovellus tarjoaa pienet kirjaimet oletuksena. Kun kerran näpäytin isojen kirjaimen käytön päälle, sovellus alkoi käyttää isoja kirjaimia. Ongelma on varsin mitätön, sillä ratkoo ristikoita ihan hyvin pienilläkin kirjaimilla, jos ei tule kokeiltua saako käyttöön isot kirjaimet.

    Toiminnan epäluotettavuus on sivuston huonoin asia. Luotettavuutta pitäisi parantaa.

    Ristikoiden laatuun en ole tutustunut. Jos nettiratkontaan innostutaan ja ristikot ovat laadullisesti hyviä, sivusto voisi olla tuhoisa helppoja ristikoita etsiville. Laadukkaita vaikeita ristikoita kaipaaville sivustosta tuskin olisi Sanarisin tai Kolmiokirjan tuottamille ristikoille kilpailijaa.

    Tosin ainoa järkevä laite nettiristikoiden ratkontaan on tablet-laite tai kosketusnäytöllinen läppäri, jossa näppäimistön saa joko irrotettua tai käännettyä laitteen taakse. Kännykkä on liian pieni ja tavanomainen läppäri/pöytätietokone on minusta epämiellyttävän kömpelö – niillä en ristikoita ratkoisi. Jos ei omista sopivaa laitetta, ristikoihin tutustuminen saattaa jäädä tekemättä, jolloin tulee ostettua marketista jokin halpa ristikkolehti.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #27654 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Olen ollut yhteydessä A-lehtiin kyseyen voisiko Apu Ristikot julkaista netissä Lehtiluukku-palvelun kautta. A-lehdet kiinnostui asiasta.

    Ehdotuksenne on oikein hyvä, vien sen eteenpäin ja selvitämme onko tuo mahdollista jollakin aikataululla toteuttaa. En siis uskalla luvata sitä varmaksi, mutta selkeästi tuolle on tarvetta ja siksi idea oikein hyvä.

    Voisiko joku ystävällisesti tiedottaa Sanarisin foorumin säikeessä 4707. Ilmaisristikot netissä, että A-lehdillä on aitoa kiinnostusta julkaista digitaalisesti Apu Ristikot -ristikkolehtiä. Kyseisessä säikeessä on tuotu esille ajatus muistakin kuin vain ilmaisristikoista seuraavissa nimim. Etuvokaali kommenteissa 76 ja 77:

    Mikä on näkemys ristikkolehtien tulevaisuudesta? Kävin äsken Prismassa ja siellä oli 1 eurolla myynnissä ristikkolehtiä, mikä ei kaiken kustannusjärjen mukaan voi olla kannattavaa. Alkaako pudotuspeli? Mikä rooli on kirjastojen eMagz-palvelulla? Ja jonkin verran on netissä myös muita ilmaisia ristikkoja? Sanaris voisi ihan hyvin tuottaa moisia ristikoita ja kehittää samanmoista myös erikoisristikoissa. Siellä on rutkasti osaamista,…

    Myös säie 11047. Eki Ylen (skarppina) aamussa asian voisi tuoda esille, sillä Ekin haastattelussa käsiteltiin nettiristikoita. Apu Ristikot -lehden ristikot tuottaa Sanaris, joten asia koskee Ekiä.

    Jos A-lehdet asian oikeasti toteuttaisi, ristikkolehtien toteuttaminen myös digitaalisessa muodossa etenisi.

    A-lehtien julkaisemia samankaltaisia ristikoita, joita löytyy Apu Ristikot -lehdestä on myös Avussa. 

    Apun kryptot ovat toimineen kirjastojen käyttämässä ePress-lehdenlukuohjelmassa tosi huonosti ja 50/2022 krypto ei ollut ollenkaan näköislehdessä ratkottavissa. Lehtiluukun ohjelma on käytännössä lähes identtinen kirjastojen käyttämän ePress-lehdenlukuohjelman kanssa, joten kirjaston ohjelman ongelmat olisivat ongelmia myös Lehtiluukku-palvelun kautta julkaisussa.

    Olen tiedottanut ongelmista Sanarisille. Toivon, ettei asia kaatuisi Sanarisin tuottamien ristikoiden julkaisuongelmiin vaan Sanaris tuottaisi ristikoita niin, että ne luotettavasti muuntuisivat niin hyvin kuin mahdollista ePressissä ja Lehtiluukun palvelussa suoraan näköislehdessä ratkottaviksi.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #27655 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Keskisuomalainen -näköislehti on väliaikaisesti tätä kirjoittaessani kaikille avoin. Testailin sen ristikonratkonnan toimivuutta suoraan näköislehteen.

    En pidä toteutustavasta. Virtuaalinäppäimistö vie turhan paljon tilaa.

    Testasin ensin vuoden 2018 Huawei MediaPad M5 Lite -tablet-laitteellani (Android ver. 8).

    Reagointi aluksi tosi nihkeää, mutta alkaa sentään reagoida hetken päästä vähän paremmin. Automaattinen siirtyminen takkuilee kuitenkin vähän väliä.  Väärän kirjaimen korjaaminen toisella kirjaimella takkuaa. Väärä kirjain täytyy varta vasten poistaa.

    Zoomaus toimii huonosti ja ainakin aluksi pahasti viiveellä, mutta jotenkuten sentään. Zoomauksen hallinta on kuitenkin varsin heikkoa. 

    Pahinta on, että isonnettua ristikkoa ei voi ratkoa. Kun laittaa kirjaimen, näyttö mustuu sekunniksi. Jatkuva näytön mustuminen on sietämätöntä.

    Saman konsernin Länsiväylä-lehti toimi sikäli paremmin, että näyttö ei mustunut välillä. Muuten toimi samaan tapaan.

    Siirtely takkuaa myös, mutta kun mennään alareunaa kohtia, sivu sentään siirtyy alaspäin ristikkoa ratkottaessa. Jos ollaan sivun yläreunassa alareunaan ei kuitenkaan pääse muuten kuin lataamalla sivu uudestaan ja sen jälkeen siirtymällä alareunaan.

    Huono zoomauksen ja siirtelyn hallinta on toteutuksen yleinen heikkous, mutta ristikon ratkonnassa ongelma korostuu. Siirtely takkuaa hieman myös ePressissä, mutta takkuaminen on tässä sovelluksessa paljon pahempaa.

    Toimivuus on 4:n luokkaa eli jokseenkin käyttökelvoton.

    Kokeilin myös vaimon vuoden 2022 Samsung Galaxy Tab A8 -tablet-laitteella (Android ver. 12).

    Kirjoittaminen ei takunnut niin paljon, mutta takkuamatta ei toimi silläkään. Pitää kirjoittaa tosi hitaasti, että ohjelma siirtyy seuraavaan kirjaimeen. Kirjaimen kirjoittaminen olemassa olleen päälle onnistui.

    Siirtely ja zoomaus toimivat ihan yhtä huonosti. 

    Ainoa merkittävä ero on siinä, että näyttö ei mene isonnetussa kuvassa välillä mustaksi. Kerran vähän musta välähti. Vaimon uusi tablet-laite ei ole tarpeeksi tehokas, että sillä viitsisi ratkoa Keskisuomalaisen nettiristikoita.

    Toimivuus laitteessa on 5:n luokkaa. Toiminta on niin huonoa, että ristikoiden ratkontaa en voi ajatella tekeväni tällä tavoin.

    Kokeilin vielä vuoden 2016 Honor 7 Lite -kännykällä (Android ver. 7). Siinä koko, jossa ristikon vihjeet näkee mielyttävästi, on 11×6 ruutua. Skaalaaminen sopivaan kokoon on hankalaa, mutta siirtely toimii yllättävän hyvin, itse asiassa paremmin kuin kummallakaan testatulla tablet-laitteella.

    Ristikko kyllä ”niiasi” (liikkui näytöllä ylös ja alas) joka kerta kun laittaa kirjaimen, mikä on ärsyttävää, mutta ei yhtä ärsyttävää kuin näytön mustuminen.

    Kun ratkoo varsin hitaasti, homma toimii. Pitää odottaa rauhassa, että kirjain ilmestyy näytölle ja kirjoitettava kirjain siirtyy seuraavan ruudun kohdalle.

    Toimivuus on 5-6 luokkaa. 

    Uudemmalla Xiaomi Redmi 9T -kännykällä (Android ver. 10) niiausta ei esiintynyt ja ratkonta oli sulavampaa, joten toimivuus 6 luokkaa.

    Vaikka toimivuus kännykässä on tablet-laitteita parempi, kännykkä on ratkomiseen epäkäytännöllisen pieni eikä siksi ole kovin varteen otettava vaihtoehto ristikoiden ratkontaan.

    Onko toteutus jopa niin huono, että se on suurelle joukolle käyttäjiä täysin käyttökelvoton.

    Koska Sanoma-konserni käyttää samaa lehdenlukuohjelmaa, samat ongelmat tulisivat vastaan, jos Sanoma-konserni ottaisi käyttöön ristikon ratkonnan IS:ssä ja Helsingin Sanomissa.

    Ei oikein innosta näin nihkeä toteutus. Arvosana sovelluksesta on testatuilla laitteilla on keskimäärin 5. Pidän käytännössä ristikon ratkontaa suoraan nettisivuille testaamillani laitteilla käyttökelvottomana tai varsin huonona.

    Mietin, onko nettisivutoteutus liian raskas kun toimii paljon huonommin kuin ePress Finland Oy:n ePress. 

    Kuinkahan kalliin tablet-laitteen tai kännykän sovellus vaatii toimiakseen takkuamatta ja ollakseen käyttökelpoinen? Jos kyse on yliraskaasta sovelluksesta vie monta vuotta, että laitekanta on yleisesti tarpeeksi modernia nykyisen sovelluksen pyörittämiseen.

    Sovellus toimii huonommin kuin Ilmaisristikot, jonka toteutus muuten muistuttaa tätä. En Ilmaisristikot-sivustossakaan pidä siitä, että se käyttää laitteen normaalia näppäimistöä.

    Ehdotin Sanoma-konsernille sovelluksen vaihtoa. Kysyin kyllä, voisiko teknisille ongelmille tehdä jotain. Vai pitäisikö toteuttajaa ensin vähän kovistaa, jotta toimisi paremmin.

    Nykyisen toteutuksen etu on se, että on hakemisto. Kaikissa muissa suhteissa toimii huonommin kuin ePress. 

    Ongelmia ePressisäkin on ristikoiden tunnistuksen suhteen. Sen suhteen on kuitenkin toivoa hyvästä toimivuudesta nykyisellä laitekannalla.

    Olin nyt IS:n asiakas, mutta peruin tilauksen. Näin huonoa toteutusta ei edes kannata jäädä Sanoma-konsernilta odottamaan, koska ristikoiden ratkonta suoraan näköislehteen ei kuitenkaan tulisi toimimaan kunnolla käyttämälläni laitteella.

    Yhdessä suhteessa Keskisuomalainen-korsernin käyttämä lehdenlukuohjelma on ePressiä parempi. Se antaisi viitteen siitä, että Sanoma-konsernin lehdenlukuohjelmassa liukuvärjätyt ratkontalauseet eivät tuottaisi ongelmia, sillä ne eivät tuota ongelmia Keskisuomalainen-konsernin julkaisemassa Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset -lehdessä.

    Harmi, että ePress on tarkoitettu vain yhteisölle eikä tavallinen käyttäjä voi ostaa siihen lehtitäydennyksiä. Voisiko Sanoma-konserni jotenkin saada siihen laajennettuja käyttöoikeuksia IS:lle ja Hesarille? Lehtiluukku käyttää saman firman tekemää lukuohjelmaa kuin ePress. Jos IS:n saisi Lehtiluukku-palvelusta samoilla kuukausihinnoilla, sen kautta saatavaa tilausta voisin harkita jatkavani.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #27656 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Kokeilin ristikon ratkontaa Keskisuomalaisen erillisellä sovelluksella Huawein tablet-laitteella ja Honor 7 Lite kännykällä.

    Huaweilla ristikon zoomaus ja siirtely toimii erittäin hyvin. Zoomauksen ja siirtelyn toimivuus on parempi kuin ePressistä. ePressissä nimittäin on joskus vaikeuksia saada siirrettyä ristikko niin, että alaosan riville voi kirjoittaa. 

    Sovelluksessa kirjoittaminen ei takkua. Ainoa pikku harmi on se, että väärin laitettua kirjainta ei voi poistaa, sillä kirjaimen poistoyritys siirtää kirjoittamisen edelliseen ruutuun. Tämä on toimintovirhe. Välilyönnilläkään ei saa ruutua tyhjäksi. Pitää kirjoittaa oikea kirjain päälle. Päälle kirjoittaminen ei takkua. ePress toimii tässä suhteessa paremmin. Jos väärä kirjain häiritsee ratkontaa, sen saa poistettua. Olisi kiva jos toiminnon saisi korjattua, mutta mistään suuresta ongelmasta ei ole kyse.

    Jos IS:n nettisovelluksessa olisi tämän tason toimivuus, IS:n digitilauksen jatkoa voisi harkita.

    Lähinnä vain se, että virtuaalinäppäimistö vie ruudulla yli puolet enemmän tilaa kuin ePressissä, on merkittävästi ePressiä huonompi asia. Erillissovellus poikkeaa lähes kaikessa suhteessa selvästi edukseen näköislehden selainversiosta. Optimaalinen tilanne toki olisi ePressin tyylinen virtuaalinäppäimistö (kuva alla).

    ePressissä ristikkoa voi ratkoa myös laite vaakasuunnassa. ePressillä ratkon joskus Avun tai Seuran aukeamaristikoita aukeaman ylittävissä sanoissa laite vaakasuunnassa. Toimii ihan siedettävästi.

    Jättiristikoita IS nettisovelluksella ei olisi kiva ratkoa. Miellyttävän kokoisella ruutukoolla kerralla näkyy vain 6-7 riviä, mikä on melko vähän. Kymmen rivin korkuisessa alueessa testiristikossa vihjeistä vielä saa kohtuullisen hyvin selvää. 

    Turhan paljon tilaa vievästä virtuaalinäppäimistöstä ja pienestä toimintovirheestä huolimatta Richie lehdenlukuohjelman sovellusversio toimii melko hyvin. Toimivuudelle voi antaa arvosanan 8. Parempaankin sovelluksella on edellytyksiä. Toimivuusero selainversioon on todella iso.

    Keskisuomalaisen ja IS:n sovellusten käyttöä rajaa käyttöjärjestelmä. Keskisuomalainen-konsernista vastattiin, että järjestelmävaatimus on Android-laitteissa ver. 7.0 tai uudempi.

    Honor 7 Litella sovellus toimii yhtä hyvin kuin tablet-laitteellani. Siinä myös jää enemmän tilaa itse ristikolle kuin selainversiossa. Jos vaakasuoraan laittaa leveydeksi 11 ruutua, myös pystysuoraan jää 11 ruutua. 16×16 ruudun alaa pystyy vielä ratkomaan.

    Ainakin 2016 vuoden laitteella sovellus toimii varsin hyvin. Toimivuus vuoden 2016 laitteessa on sellaisella tasolla, että laitteen ikä tuskin muodostuu käytön esteeksi.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #27657 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Teen nyt konkreettisia ehdotuksia Sanarisille ja Kolmiokirjalle. Ajatuksia voi soveltaa myös muihin ristikoita tuottaviin firmoihin, vaikka en kaikkia firmoja nimeltä mainitsekaan.

    ePaper Finland Oy tekee ePress ja Lehtiluukku lisäksi asiakaskohtaisia sovelluksia. Kysyin asiasta nimittäin. Lehtiluukusta on olemassa GooglePlay ja AppStore kautta hankittavat sovellukset. Ainakin Android-sovellus on huono. Se ei tue ristikoiden ratkontaa näköislehteen ja on kankean oloinen, joten firman kohdalla vain nettisivuversio tulee nykyisellään kyseeseen. 

    Ristikot, joita ei voisi automatisoida netissä ratkottavaksi (kuten esim. kääntis, käärme, tavu- ja ositteluristikot), pitäisi jättää tulostettavaksi tai sitten laittaa elementit ifamen sisälle ja miettiä niille oma ratkaisutapa. Erillissovellusta vaativat ristikot voisivat olla lopussa myös toistamiseen jollakin muulla kuin ePress Finland Oy:n tarjoamalla ratkaisulla. 

    Sanaris voisi miettiä, saisiko Ristikkoarkiston ratkaisua muunnettua tavu- ja ositteluristikoita tukevaksi. Tosin jos joutuu yhtään tekemään manuaalista sanojen syöttämistä, toiminta voi mennä ajankäytöllisesti kannattamattomaksi. Lisätyötä tulee helposti aivan liikaa. Kyselin, voisiko ePress Finland Oy saada systeemin muutettua myös tavu- ja ositteluristikoita tukevaksi. Tavuristikoissa pisin mahdollinen tavu on kuusikirjaiminen (SPRINT), joten kirjasinkoko pitäisi olla automaattisesti pienentyvä kun yhden tavun kirjainten lukumäärä ylittää kolme. Ihan mahdottomana sitä, että automatisointi voisi joskus onnistua, en pidä.

    Pitäisi keskustella, ovatko asiakkaat valmiita siihen, että 10-20% ristikoista ei voisi ratkoa firman sivuilla.

    Ja laajemmin kuinka moni ylipäätänsä on valmis käyttämään nettiratkontaa – monille kynä ja kumi kun tuntuu olevan se ainoa oikea tapa ratkoa ristikoita.

    ePaper Findland Oy on luonut maksusysteemin Lehtiluukku Oy:lle. Sen voi varmasti jotensakin sellaisenaan siirtää ristikkofirman käyttöön.

    Iisakin ja PuPen kaltaisten lehtien ongelma on vastausten lähettämInen. Jos ei vaadittaisi joka ruudussa olevan oikein, voisi ajatella lomaketta. Lomake voisi vaatia 15-20 kirjainta.

    Toki voisi yrittää kysyä, mitä maksaisi lähetystoiminnon lisäys. Kuvat voisi sillä lähettää ristikkofirman määrittämään pilvipalveluun, jossa olisi kullekin lehdelle ja kyseisen lehden hankkineelle oma kansio. Kun ollaan palkintokisassa tarkastus tapahtuisi pilvipalvelusta. Paperilehden ratkaisujen lähettäminen pilvipalveluun säästäisi postikuluja. Irtonumeron ostaja toki joutuisi erikseen anomaan lähetyskansiota. Pilvipalvelussa koko tietyn numeron kansion voisi hävittää sen jälkeen kun palkinnot on arvottu. Pilvipalvelussa tyhjennys vaatii pari napin painallusta – ei tarvitse viedä lehtiä paperinkeräykseen!

    Ristikkofirmat voisivat tehdä laajemminkin yhteistyötä ja pyytää yhdessä kehittämään Lehtiluukku-tyyppisen yhteisen ratkaisun. Kun moni jakaa sovelluksen hankinta- ja ylläpitokuluja, ei kustannus yhdelle firmalle olisi kovin suuri. Ainakin Sanaris ja Kolmiokirja olisivat luonteva yhteistyöpari, kun niillä on samoja laatijoita käytettävissään, kuten esim. Antti Skyttä ja Alf Simberg.

    Muita alustoja kuin ePress Finland tuottamat alustat en juuri nyt osaa esittää, vaikka ehkä muitakin varteen otettavia vaihtoehtoja on olemassa. Tutkin myös muita ratkaisuja, jotka voisivat tulla kyseeseen. 

    Mm. Keskisuomalainen- konsernin käyttämä Richie on täysin kelpaamaton vaihtoehto digiristikoiden tuottamiseen. En ole havainnut siitä iPad/iPhone versiota. Ei voi tarjota sovellusta vain Android-alustalle. Nettiversio toimii kosketusnäyttölaitteissa niin huonosti, ettei sitä voi ajatella käytettävän julkaisuun.

    Sanoma-konserni ei kelpaa yhteistyökumppaniksi, koska se käyttää Richietä.

    Mantan MAINIOT Ristikot ei minusta ole tällä hetkellä tilanteessa, että siitä voisi ajatella tehtävän digiversion muuten kuin Android-sovelluksena. Se taas ei olisi kovin mielekästä.


    Tämä kommentti on annettu tiedoksi seuraaville tahoille:

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #27658 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Sanarisin kohdalla en usko, että firman Ristikkoarkisto taipuu laajamittaiseen maksullisten digilehtien taloudellisesti järkevään toteuttamiseen.

    Systeemi on toki nykyisin jossakin määrin kaupallisessa käytössä, sillä joidenkin lehtien nettiratkonta on toteutettu sen avulla. Ristikkoarkiston sovellusta hyödyntää listassa mainittujen ristikoiden lisäksi ainakin Suomen kuvalehti. Sanaris on tehnyt sen ehkä muillekin lehdille, jotka eivät näy Ristikkoarkiston luettelossa. 

    Ristikkoarkiston ristikoihin täytyy syöttää ratkaisut sekä täytyy syöttää myös ajastus, milloin voi ottaa käyttöön ”Tarkista ristikko” -toiminta. Jo nuo kaksi tuovat käsinsyöttöä. Miten muuten Sanaris toteuttaa Ristikkoarkistossa olevat ristikot ei ole tiedossa. Systeemi on aika vanha. Voi olla paljonkin tehtävää ennen kuin ristikko on tatkottavassa muodossa. Systeemi vaatii joka tapauksessa ylimääräistä työtä toisin kuin täysin automatisoidut systeemit. Työmäärä tekisi siitä todennäköisesti täysin kannattamattoman kokonaisen digitaalisen ristikkolehden toteuttamiseen.

    Vaikka en usko, että Ristikkoarkistosta on laajaan kaupalliseen hyötykäyttöön, mielestäni Ristikkoarkistoa voisi silti hiemanparantaa. Siinä on paljon hyvää ratkottavaa ja se on kunnioitettava nettiristikkokokonaisuus.

    Kiva parannus on se, että yläosassa kohdan Mustekynä alapuolella pieni nuoli

    Kun sitä painaa valikko poistui näytöltä. Tilalle alla oleva painike, joka jää sivun ylälaitaan.

    Siitä saa valikon uudestaan esille puoliläpinäkyvästi sivun ylälaitaan.

    Tätä pitkään kaipasin. Kiva, että se on vihdoin toteutettu.

    Painike, jolla piilottaa selainen käyttöliittymä (kokoruututila), voisi olla hyvä lisä, mutta painikkeelle ei ole hyvää paikkaa.

    Kosketusnäyttölaitteella olisi kiva, että ristikon kokoa voisi zoomatta kahdella sormella. Mobiililaitteelta voisi poistaa +/- -painikkeen kokonaan pois näytöltä (kuva alla).

    Painikkeen vieressä on virtuaalinäppäimen koon valitsin. Pienennys pienentää minusta näppäimistöä merkityksettömän vähän. Parempi minusta olisi poistaa sillä virtuaalinäppäimistö kokonaan pois näkyvistä. Näin toisinaan saisi esille ristikkoa hieman enemmän.

    Näppäimistöä pitäisi laajentaa. Ehdotan, että joitakin poistetaan näytöltä. Niiden sijalle tulisi painike, joka saisi ponnahtavan apuvalikon, jossa olisi seuraavat asiat:

    1. Kirjaimet Š, Ü, Ž.
    2. Väliviiva, koska joskus väliviiva laitetaan ratkaisusanoihin.
    3. Kaksi ”jokerimerkkiä” tilanteisiin, joissa ruutuihin pitäisi laittaa ratkottaessa enemmäin kuin yksi kirjain. ? ja ¿ voisi olla yksi tapa toteuttaa jokerimerkit. 
    4. Tyhjä ruutu markkeri. 

    Kohtaan 3. liittyen. SK:ssa palstalla Pari sanaa ristikoista oli djgiratkonta ajatellen selitys, että ristikon keskivaiheilla yksi ruutu pitää jättää tyhjäksi. Selitys spoilasi minusta jekkua aika pahasti.

    Kohtaan 4. liittyen. Jos ohjelma ei anna kirjoittaa tyhjäksi jätettävään ruutuu, jekun idea menee pilalle. Jotta ohjelma ei paljastaisi jekkua siten, että ruutuun ei voi kirjoittaa, markkeria tarvitaan. Eräässä SK:n ristikossa tyhjän ruudun jekku meni pilalle sillä, että tyhjäksi jätettäväksi tarkoitettuun ruutuun ei voinut kirjoittaa.

    Ulkoasua voisi modernisoida. Mallia voisi ottaa kirjastojen ePressistä.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #27659 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Kaikkia ristikoita ei voi ratkoa näköislehtiin. Netissä voi kuitenkin ratkoa sellaisia ristikoita Magma-sovelluksella. Ks. siitä säikeessä Magma-sovellus ristikoiden ratkonnassa ja sen apuna.

     

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #27660 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Sanarisille ja muille ristikoiden tuottajille Lehtiluukku-palvelu voisi olla suhteellisen edullinen tapa, jossa lisätöitä ei välttämättä olisi lankaan. Samalla kun lähettää lehden kirjapainoon, toinen kopio menisi Lehtiluukkuun.

    Muuntamattoman lehden Lehtiluukku-palveluun lähettämisen jälkeen on osittain itse koodattu lehti. Osassa sivuissa olisi upotettu kehys (IFRAME). IFRAME on HTML-elementti (tunniste), jonka avulla verkkosivu voidaan näyttää ns. kehyksen sisällä toisessa verkkosivussa. Kehyksen sisällä oleva sivu toteutetaan muualla.

    Kyse on samasta asiasta kuin se, että SK:n sivuilla Ristikkoarkisto on upotettu iframe-elementillä. Tässä vaihtoehdossa Sanaris itse hoitaisi digiversion luonnin. Tällöin kyllä sovelluksen ulkoasua pitäisi hioa, ettei tyyliero olisi häiritsevä. ePressissä olen muutaman IFRAME-toteutuksen nähnyt, joten tämän pitäisi toimia. Näin voisi kryptoissa käyttää kryptorenkiä.

    Sivuja, joille Sanariskaan ei osaa luoda näppäimistötoteutusta, voisi periaatteessa ristikon ratkonnan toteuttaa upotetulla piirrosohjelmalla. Valitettavasti kovin yksinkertaista piirrosohjelmaa ei tähän tarkoitukseen ole saatavilla. Pitäisi joku saada sellainen luomaan vetoamalla siihen, että maailmanlaajuisesti käyttäjiä kyllä olisi. Ohjelman lisensioiminen ja sille ristikoiden siirto ei olisi ihan ilmaista.

    Missä määrin ristikot voi saada toimimaan suoraan digilehteen ratkottavana on aina kompromissi työmäärän ja toteutuksen käytettävyyden välillä.

    Automatisoinnin ulkopuolelle jäisi tällä hetkellä PuPessa tavu-/ositteluristikot ja käärme. Sokkokryptokin siinä tapauksessa, että halutaan käyttää kryptorenkiä.

    Kyse nyt on siitä, voisivatko potentiaaliset ostajat hyväksyä sen, että osaa lehden ristikoita ei voisi suoraan nettilehteen ratkoa. Tästä Sanaris ei voi mitään tietää, elleivät potentiaaliset asiakkaat itse kerro, mihin he tyytyisivät.

    Sama koskee palkintokisaan osallistumisen tapaa. Senkin pitäisi olla sellainen, että käyttäjät pitäisivät sitä riittävän helppokäyttöisenä.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #30087 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Suomessa toimivien firmojen ohella Suomessa toimivat ristikoita tuottavat tahot voisivat kysyä, mitä ruitsalaisen PuzzlePlayz palvelut maksaisivat. Toteutus on Bulls-organisaation. Sekin on ymmärtääkseni ruotsalainen.

    Kyseessä on sikäli ikävä tapaus, että sovellus käyttää laitteen normaalia virtuaalinäppäimistöä Richie ja ilmaisristikot.fi tyyliin. Näppis vie paljon tilaa näytöltä. ePressin näppis vie paljon vähemmän tilaa. Ristikkoa ei myöskään saa kokoruututilaan. Tablet-laite vaakasuun laitettuna ristikko näkyy liian vähän. Käytännössä ristikkoa ei voi laite vaakasunnassa ratkoa. Kokonaistoimivuus on ePressiä huonompi.

    Automaattimuunnoksen suorittavissa ohjelmissa olennaista on seuraavat asiat:

    1. Sovellus muuntaa ristikot luotettavasti digilehdessä ratkottavaan muotoon; tässä ainakin ePaper Finland Oy:llä on ongelmia ja Bullsin tuote saattaa toimia paremmin. Asiaa on mahdoton minun testata, koska vaatisi ePress-tapaisen laajan lehtivalikoiman.
    2. Käyttö on sujuvaa. Tässä asiassa Richien selainversio on surkea.
    3. Käyttöliittymä vie vähän tilaa näytöllä. Tähän liittyy näppäimistön koko ja se, että saako ristikot selaimessa kokoruututilaan.
      • Vain ePaper Finland Oy:n ratkaisussa käyttöliittymä on niin käyttäjäystävällinen, että ristikoita voi ratkoa melko miellyttävästi kosketusnäyttölaite vaakasuunnassa käytettynä, koska näppis vie vähän tilaa ja ristikon saa kokoruututilaan.
      • Richien, Bullsin ja ilmaisristikot.fi:n käyttämää sovellusta ei saa kokoruututilaan. Kosketusnäyttölaite pystysuunnassakin käytettynä ei näytä ristikosta kerralla kovin suurta aluetta. Vaakasuunnassa laitetta käytettäessä ratkonta on erittäin hankalaa, jopa niin, että laite vaakasuunnassa ei ristikoita viitsisi koskaan ratkoa.
    4. Käyttöliittymässä on riittävästi kirjaimia ja kirjaimerkkejä.
      • ePress kaipaisi täydennystä useamman kirjaimen verran eikä ”jokerimerkkejä” voi käyttää. Olen ePaper Finland Oy:lle esittänyt paikkoja.
      • Android-tablet-laitteeni vakionäppikseltä puuttuu Ü-kirjain, joten ruotsalaissovelluksella ei saa Ü-kirjainta vakionäppiksellä. Uudemmissa Android-laitteissa on laajempi merkistötuki, joten niistä löytyy myös Ü.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #30890 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Yksi vaihtoehto on hollantilainen Keesing Media. Ks. asiasta toisesta säikeestä.

    Sen digiristikoiden tuotantosysteemiä voisi ajatella hyödyntävän myös muut firmat kuin Onni Kustannus.

    Tosin Keesingin digiristikot näyttävän suoraan tehty digiristikoiksi. Ei ole tietoa, osaako sen ohjelma muuntaa sivuilla olevia ristikoita netissä ratkottaviksi.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #30893 Kommentoi
    Oiva Pahtaja
    Vieras

    Miettikää ihmiset jos/kun ilmeisesti myydyin paperinen ristikkolehti, Onni Kustannus Oy:n ”Ristikko Pommi” (oma oletus, ei fakta), tekisi digiloikan. Siinä kohtaa moni ristisana-aktivisti marssisi kauppaan tekemään sijoituksen, mikä siirtäisi hänen taloutensa kynä+kumi -ajasta digi-aikaan. Ei tietenkään kaikki, mutta juuri se ratkaiseva ryhmä, joka sitoutuu jatkamaan harrastustaan, vaikka käytettävät välineet modernisoituvatkin. Se lienee varmaa, että edessä on muutamien vuosien ylimenoaika, jolloin asiakas saa valita paperin ja digin välillä. Viimeistään sitten kun paperin hinta nousee yli kaikkien kipukynnysten, niin wikipediaan voidaan kirjoittaa tarkka ajankohta. Hetki, jolloin digi tuli, selätti ja voitti.

    WOW WOW WOW – harmi kun tänään ei vielä saa ampua raketteja, sillä vatsan perhoset paljastaa minulle sen, että elämme historiallisia hetkiä.

    Se olisi mini-ilotulituksen paikka.

    Kiitos Tapiolle aiheen pitämisestä mielissä, vaikka vastainen puhuri on ollut kovaa.

    PS. Voisiko Tapio kirjoittaa tarinoissaan yritysten nimet oikein niin kuin ne rekistereissä ja yritysten sivuillakin on.

    #30902 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Suomalaisissa ristikoussa on omat haasteensa. Ainakin yhden malliristikon käyttämä systeemi näyttäisi  tehdyn vain digiristikoksi. Siihen viittaa se, että vihjeteksti tulee esille ylimääräiselle riville.

    Olettaisi Keesingin osaavan myös automaattisen muunnon netissä ratkomiseen ePressin tapaan. Silloin kyllä vihjeen laitto omalle riville tuskin toimisi ollenkaan.

    Suomalaisten ristikoiden kanssa tullee varmasti paljon ongelmia. ePressin kokemusten perusteella seuraavia ongelmia on odotettavissa:

    1. Näppiksen tukemien kirjainten/kirjainmerkkien kanssa on ongelmia. Miten saa mukaan tarvittavat merkit?
    2. Malliristikossa on vain tekstivihjeitä. Tukeeko systeemi ollenkaan kuvavihjeitä. Jos ylipäätänsä systeemi tukee kuvavihjeitä, kuvavihjeiden tulee todennäköisesti mahtua niille varattuun tilaan – ei voine ylitellä ruutujen rajoja miten sattuu! Suomessa kuvitus pitäisi olla nykyistä säntillisempää!
    3. Ratkaisuruutuihin ei tulisi laittaa ylimääräistä kuten tähtimerkintöjä tai nimikirjaimia, mutta pieni numerointi pitäisi sallia. Tähtimerkinmät ja laatijatiedot pitäisi sijoittaa ristikon ulkopuolelle.
    4. Ratkaisulauseiden ruudut eivät tuskin voi olla erikoisia.  Liukuvärjätyt ruudut (Kimmo Sillankorva käyttää liukuvärejä ratkaisulauseissa) aiheuttanevat virheellisesti toimivan ristikon. Liukuväreistä pitäisi hyvin todennäköisesti luopua.
    5. Ruutujen muotovirheet saattaa aiheuttaa sen, että ristikko ei kokonaan muutu netisdä ratkottavaksi.

    Suomessa laatijoilta ja kuvittajilta vaadittaisiin  ainanakin nykyistä pikkutarkempaa asennetta, että digiristikot voisivat toimia aina oikein. Ristikot tulisi laatia digitoimivuuden ehdoilla. Pikkutarkan asenteen puute saattaa olla suurin este digitaalisten ristikkolehtien julkaisemiseen.

    On jotenkin vaikea uskoa, että varsinkaan Sanaris ottaisi tosissaan huomioon digiristikoiden automaattisen muunnon suoraan netissä toimiksi toimivuusedellytykset. Sanoma-konsernillakin asenneongelmia varmasti kohdattaisiin. Epäilen vahvasti Onni Kustannuksenkin asennetta. Toki Keesing voi vaatia asennemuutosta!

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

    #30912 Kommentoi
    Oiva Pahtaja
    Vieras

    Olen eilistäkin vakuuttuneempi tänään siitä, että Onni Kustannus Oy:n ”Ristikko Pommi” on suosikki numero 1 silloin kun halutaan ostaa ristikkolehti. Käväisin aamuhämärissä ÄRRÄllä ja silmäilin lehtihyllyä. Kioskien lehtihyllyt ovat kutistuneet vauhdikkaasti niin fyysisesti kuin valikoimaltaankin viimeisen 15 vuoden aikana, mutta siinäkin pienehkössä esittelyssä oli ainoana ristikkolehtenä näkyvällä paikalla juuri tuo edellä mainittu julkaisu. Lehtiä oli runsaasti mikä taas kielii siitä että niitä on historian tilastoissa myyty paljon. Hinta taisi olla 3,95 €.

    Keesingillä on käsissään valmiiksi maukas tuote, josta voi tulla ensimmäisenä juuri se. Tiedät kyllä mikä.

    #30914 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Onni Kustannuksen ristikkolehdet ovat todennäköisesti makuuni liian helppoja. Kolmiokirjan Iisakin kokoelmat voisi olla kiva diginä. Minua ei haittaisi, jos jotkut ristikot eivät toimisi suoraan lehteen ratkottuna, sillä Magmalla ratkoo digiristikoita paperiristikoiden ratkonnan tapaan.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Kevään kukkia ihailtavana. 🌼

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO HUHTIKUUN TAPIO HUUHAA

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
Vastaa aiheeseen: Netissä ratkottavien ristikoiden teknisestä toteuttamisesta

Voit käyttää muotoiluun BBCodes-merkintöjä.
Käyttäjätililläsi ei voi käyttää eidistyneitä BBCode-merkintöjä, ne poistetaan.

Tietosi:


BBCode-merkkaukset + luomani lisämerkkaukset:

[BR][SPACER][HR][UNDERLINE][/UNDERLINE][STRIKE][/STRIKE][SUP][/SUP][SUB][/SUB][COLOR][/COLOR][CODE][/CODE][REVERSE][/REVERSE]

Emoji-valikoima:

🙂 😀 😂 🤨 😮 😥 👿 💡 ❤️ 👍

Kun jotain painikketta klikkaa, tapahtuma joko avaa tai sulkee toiminnon. Mikäli jokin muu toiminto on avoinna, se suljetaan automaattisesti.

Valikko "Lisäkoodeja" avaa mahdollisuuden lisätä hyödyllisiä toimintoja ja koodeja, kuten "Näytä/piilota sisältö" (SPOILER) sekä emoji-ikoneja editoriin. Lue lisää...

Valikko "Linkkisetti" listaa hyödyllisiä linkkejä. Lue lisää...

Valikko "Kuvien lähetys" avaa lomakkeen, jolla voi privaatisti lähettää minulle kuvia. Kyseessä on itsenäinen, upotettu toiminto. Kun kuva on valittu, pitää painaa LATAA-painiketta. LÄHETÄ-painike ei liity kuvien lähetykseen vaan uuden kommentin lähettämiseen!. Lue lisää...