Metakeskustelu vaikeiden ristikoiden sisään pääsemisessä auttamiseen

Foorumit 1. Sanaristikot Metakeskustelu vaikeiden ristikoiden sisään pääsemisessä auttamiseen

Sivun loppuun

Merkitty: 

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi 14.1.2019 07:28.

 • Julkaisija
  Viestit
 • #9933 Vastaus

  Tapio Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Avasin metakeskustelun siitä, miten ihmisiä voisi auttaa pääsemään sisään vaikeiden ristikoiden maailmaan.

  Tässä säikeessä ei siis ole tarkoitus perin pohjin tarkastella mitään tiettyä tehtävää. Jonkun vihjeen voi toki ottaa esimerkkitapauksena.

  Yksi ns. kovisristikoiden vihjeiden ongelmallisuus on toisinaan se, että vihjeet tuntuvat aloittelijasta joskus loogisesti vajailta.

  Kritisoin asiasta joskus eräässä säikeessä. Sain ankaraakin vastakritiikkiä, mutta lopulta tunnustettiin, että jokin vihje oli loogisesti hieman vajaa.

  Mutta samalla todettiin, että se kuuluu kovisristikoiden olemukseen. Jos asia olisi esitetty pidemmällä vihjeellä, vihjeestä olisi tullut liian helppo kovisristikkoon.

  Kun joku vähän kovisristikoita ratkonut siis syyttää vihjettä loogisesta virheestä, siihen kokoneempien ratkojien tulisi pystyä suhtautumaan ymmärryksellä.

  Olen itsestäni ja eräistä muista koviksia ratkoneista henkilöistä huomannut, että satunnaisesti tulee kysyttyä suhteellisen helpoistakin vihjeistä. Kyse on siitä, että joskus minulta tai joltakulta muulta jokin jekku on jäänyt testaamatta.

  Tähänkin asiaan tulisi suhtautua ymmärryksellä eikä mollata toista, jos näin on sattunut käymään. Erilaisia jekkutapoja on niin paljon, ettei ole mikään ihme, jos joskus jokin jekkutapa on jäänyt huomiotta.

  Sivulla Ohjeet kirjoitan asiaan liittyen mm. näin:

  Anna apua vain sen verran kuin joku pyytää, mutta riittävästi. Jos joku pyytää vinkkiä eteenpäin, anna se, mutta jos pyytäjä ei halua tietää itse ratkaisusanaa, älä sitä kerro. Jos joku on aloitteleva keskivaikeiden tai vaikeiden ristikoiden ratkoja, älä arvuuttele vaan ”väännä rautalangasta”, mistä on kyse.

  Vaikeiden ristikoiden maailmaan sisälle pääsemistä helpottamaan on seuraavat sivut:

  • Sanariksen keskustelufoorumin Ristikot anatomia -osasto, jossa käydään lävitse ristikon hankaliksi arvioituja vihjeitä. Ristikot voi ladata laitteelleen, joten ensin voi koettaa ratkoa ilman apuja.
  • Tämän sivuston osasto Vihjeanalyysit, jonka idea on sama, mutta vain kaksi ristikkoa voi ladata sivulla olevan linkin kautta itselleen (linkit vievät Sanariksen ylläpitämille sivustolle).
  • Tämän sivuston osasto Kovisoveluudet, jossa on selitetty kovisvihjeitä vihjetyypeittäin luokiteltuina. Selitykset ovat saman tapaisia kuin kahdessa edellä mainitussa tapauksessa.
  • Sanaseppojen ristikkotermistö. Myös siinä on muutamia esimerkkejä sekä selityksiä eri vihjetyypeistä. Selityksissä on huomattava, että osa selityksistä koskee muita ristikkotyyppejä kuin perinteisiä kuvaristikoita.

  ____________________

  [Sanomattakin on selvää, että vähäisinkin toisen henkilön mollaaminen on ehdottomasti kiellettyä ja johtaa kommentin poistamiseen.]

Vastaa aiheeseen: Metakeskustelu vaikeiden ristikoiden sisään pääsemisessä auttamiseen
Tietosi:
Kirjautuneet käyttäjät voivat luoda allekirjoituksen (ohjeet). Heille on sitaatti- ja raportointipainikkeet sekä painikkeet kommentin ja oman profiilin päivittämiseen (nyt myös vain tälle sivustolle kuuluvan avattaren määrittely).

Rekisteröityneille käyttäjille, jotka eivät ole kirjautuneet, saattaa tulla kirjautumispyyntö. Sen voi sulkea, jos ei halua kirjautua. Normaalissa sivustolle kirjautumisessa on robottikirjautumisten esto. Se saattaa joskus luulla tavallista kirjautumista robotin tekemäksi. Mikäli saat tekstin "Insecure connection detected...", tyhjennä selaimestasi lähiajan evästeet. Sosiaalisten medioiden kautta kirjautuessa ongelmaa ei esiinny.

Aiheiden, kirjoittajien ja kirjoitettujen viestien lukumäärä ilmaistaan viereisessä kuvassa näkyvien kuvakkeiden avulla.

Näytä/piilota adBlock -tiedote- näytä/piilota adBlock -tiedote.

Foorumit:1.1.1.1.2. |2. |3. | 4.1. | 4.2. |5.

Foorumit 1. Sanaristikot Metakeskustelu vaikeiden ristikoiden sisään pääsemisessä auttamiseen