IS Viikonloppu 28.-29.9.2019

Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #17238 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Sympaattinen pääkuva ja hyvät siitä johdetut sana. Alapuoli ratkesi suhteellisen helposti, mutta yläosan pääkuvalauseen kanssa meni aika paljon aikaa. Anatomiassa oli kiva ristikon syntyyn liittyvä tarina.

  Ristikossa on paljon hauskoja vihjeitä kuten ÖYKKÄRIN HABITUS?

  Tästä on anatomia ja aika pitkä keskustelu.


  Loppuosaa on korjattu 24.1.2020. Kysyin laatijalta, olisiko täydennettävä anatomiaa muutamilla sanoilla. Tein saamani palautteen pohjalta muutamia muutoksia tekstiin.


  KLOPIN KOHDE > PI?U

  Tuohon sopii PIMU, PISU ja PIRU. Tuohon tulee PIMU eli nuori poika on tytön perään. PIRU kohteena ei ole luonteva ja PISU ei ole kohde (pisun kohde on esim. pisuaari).

  KIINTOISIA? > RAOT

  Laatija on jättänyt avoimeksi, mitkä raot ovat kiintoisia. Eri ihmisille eri raot ovat eri lailla kiinnostavia. Ovenraosta voi tirkistellä. Markkinaraot voivat olla mielenkiintoisia.

  Vaikka asia on jätetty tahallisen avoimeksi, mielestäni ratkojilla pitäisi olla mahdollisuus vihjeestä ymmärtää, miten laatija on ensisijaisesti tarkoittanut vihjeen ymmärrettäväksi. Virheenä toki en vihjettä pidä.

  KORSKUVISTA > ORIKANTA

  Hevosista pidetään kantakirjoja, mutta onkohan sana ”orikanta” hevosalan ammattilaisten käyttämä termi? Jos ei ole, pidän vähän huonona, vaikka se tässä varsin loogiselta tuntuukin. En löytänyt sanaa Googlella hevosiin liittyvänä netistä.

  En pidä sanan käyttöä suoranaisena virheenä, koska hevosista käytetään sanaa ”hevoskanta”. Orikantaa voi ajatella tuon tarkennuksena. Sanaloppu ”kanta” ilmaisee, että jokin kuuluu johonkin ryhmään. Nykysuomen Sanakirjassa on sanaan liittyen tällainen kohta:

  ”Jonkin eläin-, hyödyke. tm. lajin t. ryhmän edustajat kokonaisuutena, vars. määrään t. laatuun katsoen.”

  Ongelma tällaisissa on kuitenkin aina se, että kun sanaa ei löydy netistä tai sellaisenaan sanakirjoista, ratkojalle jää epävarma olo siitä, onko ratkonta oikein vai väärin.

  Ratkaisusanassa oli myös piilokirjain. Voisihan ratkaisusana olla myös ORIKANSA – tällöin mentäisiin leikillisesti satumaailmaan tai otettaisiin sana huumorin kannalta. Koska sen paremmin orikanta kuin orikansa ei löydy käytettynä sanana, kummatkin ovat periaatteessa kelvollisia ratkaisusanoja.

  Orikanta on myös pikkupaikkakunta Intiassa, mutta sellaisena turhan tuntematon ristikkoon laitettavaksi.


  Lisäys 29.1.2020. Tässä kuitenkin sananmuodostus on kunnossa. Skytältä löytyy myös huonoa sananmuodostusta (ks. esimerkki).


  Seuraava kohta ei mielestäni toimi (korvasin sitaatissa kuvan selityksen vihjekuvalla):

  => NIINA; piirrosvihje kuvaa ilmiötä päivänurmi, jolla viitataan samannimiseen laulajaan, tangokuningatar vuodelta 1997

  Nimi Niina Päivänurmi on esillä Wikipediassa nimen Niina kohdalla. Minusta hän on kuitenkin aika tuntematon henkilö viitattavaksi varsinkaan tämän tyyppisellä kuvavihjeellä.

  Internetin sanakirjat eivät selitä, mitä tarkoitetaan sanalla ”päivänurmi” enkä löytänyt sanaa myöskään Nykysuomen Sanakirjasta eli ”Nykäsestä”. Ratkojan ei voi kuvan perusteella hahmottaa, että kuvataan sanaa ”päivänurmi”, kun ratkoja ei tiedä, että sellainen sana on edes olemassa tai mitä se tarkoittaa.

  Tämän tyyppisissä vihjeissä sanan täytyy olla yleisesti tunnettu ja hyvin selkeä sana, esim. kuvataan lintua ”kiuru” ja vastaus on TAMI eli viitataan Tami Kiuruun.

  Annetun kuvan perusteella ratkoja voi kyllä etsiä henkilöä Niina Nurmi, Niina Keto tai Niina Niitty. Ihan sattumalta hän voi löytää Niina Paivänurmen jos tulee katsoneeksi Wikipediaa. Ratkoja saattaa sattumoisin keksiä henkilön, jos henkilö on sattumalta tullut esille jossakin yhteydessä.

  Minusta vihje ei ole onnistunut eikä se kunnolla toimi, koska laatijan ajatteleman henkilön löytyminen on useimmille ratkojille hakuammuntaa. Mielestäni laatijan pitää tarkemmin ajatella, onko ratkojalla riittävä mahdollisuus hoksata, ketä henkilöä laatija ajatteli. Jos henkilö selviää useimmille ratkojille vasta kun laatija sen kertoo, vihje ei ole onnistunut.

  Ehkä liian tuntemattomaksi jäänyt tangokuningatar viitattavaksi ristikoissa ylipäätänsä. Wikipediassa hänestä on vain erittäin lyhyt sivu. Ratkojat.fi henkilö löytyy, joten häneen on kyllä tavanomaisissa vihjeissä viitattu.


  Kommentti. 28.1.2020. Joskus aiemminkin Skytällä vihje on mennyt liian Google-vetoiseksi, ehkä pahimpana esimerkkinä 23.12.2015:

  ”MIRANDA” > RANDIE

  Tuosta vihjeestä ei pidetty. Tuosta arvuuteltiin, keneenhän laatija saattoi viitata. Melkein yhtä paha arvuutteluvihje oli mielestäni Päivänurmi, jota oli kuvan perusteella aivan mahdoton liittää johonkin yleisesti tunnettuun henkilöön. Vihjettä ei ole ristikon anatomiassa, joten vieläkään kukaan ei tiedä, ketä laatija oikein tarkoitti.

  Pointtini on se, että lainausmerkilliset vihjeet on tarkoitettu yleensä hoksausvihjeeksi. Jos vihjeessä on ylen määrin googlaustarvetta, vihje ei toimi.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #17245 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Ratkoin heti perään toisen rästiin jääneen Skytän ristikon, nimittäin 3.8.2019. Siinä ei ollut mitään huomauttamista. Pääkuva oli simppeli ja loogiset pääkuvasta johdetut sanat. Ylempi ratkesi lopuksi. Aikaa meni tavanomaista vähemmän, joten ihan täyskolmonen ristikko ei mielestäni ollut, mutta mitäpä siitä. Oli kiva ratkottava.

  Toinen suomen ja ruotsin kieleen liittyvä vihje jäi osittain hoksaamatta.

  Pitäisiköhän Skytän suhteen saada käsiin uusin kovis vai ratkoisiko vanhimpia? Vuosien 2015-2016 ristikoita on vielä ratkomatta. Uskoisin, että ne ovat tässä kommentissa mainittua ristikkoa haastavampia.


  Tein molemmat. Ratkoin IS Viikonloppu 18.-19.1.2020 sekä erään vanhan.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: IS Viikonloppu 28.-29.9.2019

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:
Etusivu Foorumit 1. Sanaristikot 1.2 Ilta-Sanomat ja Iltalehti IS Viikonloppu 28.-29.9.2019