• Tämä aihe sisältää 18 vastaukset, 3 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11.5.2020 07:34 Tapio toimesta.
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Julkaisija
    Kommentit
  • #300 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Tarkennus. Tässä säikeessä keskitytään sanastoon. Muita ristikoihin liittyviä näkökulmia käsitellään muissa säikeissä.

    _____________

    Lisäys 12.5.2019.

    Jos joku, joka haluaisi esittää vastakritiikkiä käsittelemiini kohtiin, ei sitä halua foorumillani tehdä, lisäsin Suomi24:ään rinnakkaiskeskustelun Huonoa vihjeitystä. Luen esitetyn kritiikin myös sieltä ja harkintani mukaan myös vastaan siellä.

    _____________

    Minusta erityisen huonoa vihjeistystä on se, että ratkaisuna on osa vakiintunutta ilmaisua.

    Esim. 16.11.2018 Metro-ristikossa vihje on ”AU -” ja ratkaisusana on ”PAIR”. Vastaavaa vihje- ratkaisusana -paria olen tavannut aina silloin tällöin.

    Metro-ristikko on suhteellisen helppo ristikko ja kyseessä on suora vihje, jossa lähtösanat ovat au pair. Kontekstistaan irrotettu ”pair” ei oikein tarkoita mitään.

    Vastaaviksi voisi lukea muun muassa sen, jos ratkaisusana on ALTER. Sanaa ”alter” käytetään osana sanontoja ”alter pars” ja ”alter ego”, mutta ei yksinään. Tarkistin asian Nykysuomen sivistyssanakirjasta ja  netistä Kielitoimiston sanakirjasta.

    Netistä toki löytyy suomalaisille täysin tuntemattomia Alter-nimen omaavia henkilöitä. Musiikkialbumikin löytyy. Samoin monta muuta sangen tuntematonta asiaa.

    Jos vihje kysyy joko sanonnan ”alter pars” tai ”alter ego” toista puolta, on minusta huonoa perustella ratkaisusanan käyttö tuntemattomalla erisnimellä tai muulla varsin harvojen tuntemalla asialla.

    Saman kaltainen on ratkaisusana PUERTO (vihjeenä – RICO), sillä sanaa puerto ei käytetä lainasanana eikä se ole yksinään minkään tunnetun asian erisnimi.

    Yritin googlettaa sanaa Puerto siten, että sanaa käytettäisiin Alter tapaan itsenäisenä erisnimenä, musiikkialbumina tai -kappaleena, mutta en löytänyt. Netistä löytynee jokin yleisesti ottaen tuntematon erisnimi, musiikkikappale tai -albumi tai jokin muu käyttö, vaikka minä en sellaista pikaisella haulla löytänyt.

    Sain tähän vähän apuja. Kappale Puerto löytyy Calexico-yhteeltä. Uskoisin, että se on suomalaisille varsin tuntematon.

    Jos vertaa ALTER ja PUERTO ratkaisusanoina niin ALTER on siinä mielessä parempi, että se löytyy ratkojalle tuntemattomana erisnimenä suhteellisen helposti ja siten juuri menettelee. PUERTO on itsenäisenä nimenä on niin vaikeasti löydettävissä, ettei sen käytölle ole mielestäni perusteita ainakaan vihjeellä  – RICO (googlausvihjeenä ”CALEXICOLTA” juuri voisi menetellä).

    Minusta on nyt vain kohtuus ja reilun pelin henki, että jos laatija haluaa, että ratkaisusana voidaan tulkita vihjeeseen liittyvän asiayhteyden lisäksi erisnimenä, erisnimen pitäisi mielestäni olla samaan tapaan erittäin tunnettu kuin esim.

    SÃO > PAULO

    Erisnimi Paulo on yleisesti tunnettu latinonimi, esim. Paulo Coelho. Tosin tämä on huono esimerkki siinä mielessä, että São Paulo nimen omaisesti viittaa etunimeen (Paolo – viittaus apostoli Paavaliin). Paolo liittyy vihjeen asiasisältöön, vaikka se on osa tunnettua maantieteellistä nimeä Puerto Rico tapaan.

    Parasta vihjeissä, joiden ratkaisusana ei mitenkään liity vihjeen asiasisältöön on se, että niistä jää ratkolle oivallus ja hyvä mieli. Hannu Salokankaalla oli vihje

    JENKIN VENE > BOAT

    Suomessa ei käytetä sanaa ”boat” lainasanana merkityksessä ”vene”, mutta se tarkoittaa kyllä aivan oikeaa asiaa suomeksi. Jos Boat olisi tunnettu erisnimi, tuossa voisi olla jopa kolmas merkitys. Erisinimeen viitaten vihje voisi olla ainakin seuraavan kaltainen (kahdessa ensimmäisessä ratkaisusanan asiasisältö ei liity mitenkään vihjeeseen):

    ENG LOPUSSA FUTARI > BOAT
    ENGILLÄ FUTARI > BOAT
    -ENG > BOAT

    Kun vihje asiasisällöllisesti ei liity ratkaisusanaan, on myös otettava huomioon ristikon vaikeustaso. Helpossa ristikossa vihjeen pitää olla melko suora. Vaikeassa ristikossa vihjeellä ja ratkaisusanalla ei tarvitse olla asiallista yhteyttä keskenään.

    Helpossa ristikossa ALTER ratkaisusanana ei mielestäni toimi lainkaan, jos vihje liittyy jompaan kumpaan mainitsemaani sanontaan. Samoin mielestäni PUERTO ei toimi viittauksena tunnettuun paikkakuntaan. PUERTO ja ALTER helppoon ristikkoon täsmällisesti haettuna googlausvihjeenä ei ole mielestäni hyvä ratkaisu myöskään.

    _______________

    Vastaavalla tavalla irrallisia sanaliiton tai yksittäisen sanan osia aina silloin tällöin ristikoissa ilmenee, enkä pidä mitään hyvänä laadintatapana.

    Vieraan kielen käyttö suomalaisissa ristikoissa on mielestäni perusteltua, jos ilmaisu on yleisesti käytössä suomenkielisen ilmaisun rinnalla tai sen asemasta.

    Esim. sana AVATAR on käytössä monilla www-sivustoilla, vaikka sille on olemassa suomenkielisikäkin vastineita.

    Yleisperiaattena pidän sitä, että ratkaisusana toimi itsenäisenä sanana (vaikeassa ristikossa vihjeen ei tarvitse liittyyä ratkaisusanaan asiasisällön osalta millään tavalla).

    _________

    Eräässä kommentissa on lyhyt jatko.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #329 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    On asioita, joissa mielestäni laatijan ei missään nimessä tule keksiä omia sanoja.

    Laatijan ei mielestäni tule laatia omia ammattialoja tai ammattnimikkeitä. Niiden määrittely kuuluu mielestäni kyseisten ammattialojen ihmisille.

    Minusta laatija tulee käyttää ammattinimikkeistä ja ammattialoista niitä nimikkeitä, joita yleisesti kyseisistä asioista käytetään.

    Tapasin jossakin piilosanatehtävässä ratkaisusanan AJATUSALA, joka asiakontekstissa viittasi ammattialaan (valitettavasti hävitin vihjeen sisältämän tehtävän, joten en voi tuoda esille täsmällisiä sanamuotoja). En Googlella löytänyt netistä sivuja, jossa sanaa olisi käytetty ammattialakategoriana.

    Hieman toisenlaisen merkityksen löysin:

    Sikäli kuin kansan ajatus-ala elää matkalla walistuksen portaalla, sen toimet tarkoittaa myös hetkellistä ja orjallista aikantuloa – jonka seuraamuksena on aika-ajoin surkea warain puutos.

    Pidin ratkaisusanaa ainakin annettuun vihjeeseen nähden huonona. Jos joku löytää ratkaisusanan liittyen ammattikategoriaan, ilmoittakoon asiasta. Joku saattaa löytää netistä tuollaisen ammattialanimikkeen käytön, sillä googlaustaitoni on tunnetusti aika huono.

    _____________

    Jälkikommentti 12.5.2019.

    Löysin myöhemmin tekstin, joka ei aiemmin tullut esille hakutuloksissa:

    http://www.oulu.fi/w5w/koulutukset/opshops/opshops…/Mindmapin{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29}20itsearviointi_kuva.pdf
    AJATUSALA. (tietokokonaisuus). +tietokokonaisuus kattaa opetetun alueen. –tietokokonaisuus on puutteellinen. -paikkansa pitävä käsitys kokonaisuudesta.

    Tekstiä ei löydy kokonaisuudessaan. Tässä ajatusala tarkoittaa tietokokonaisuus. Tämä on ainoa löytämäni täsmällinen osuma. Koska jonkinlainen käyttökelpoinen käyttökohde reaalimaailmaan löytyi, ratkaisusanaa ei voi pitää totaalisen huonona.

    Piilosanatehtävässä ratkaisusanaan olisi pitänyt liittyä tuontapaiseen kontekstiin, jotta toimisi ns. suorana vihjeenä. Muistaakseni konteksti ei ollut tämänkaltainen.

    Valitettavasti sanan toimivuutta ei kontekstissaan en pysty enää tarkistamaan, kun poistin vihjeen sisältäneen ristikkokuvan tietokoneeltani.

    _____________

    Toinen esimerkki, minkä nostan, on TALOUSAMMATTI.

    Jos joku löytää ratkaisusanalle TALOUSAMMATTI virallisen käytön ammattialanimikkeenä, ilmoittakoon asiasta.

    Jos käyttää ratkaisusanoina itse luotuja ammattinimikkeitä tai ammattialakalakategorioita, kyse on vähän saman tapaisesta – tosin ei yhtä pahasta – asiasta kuin jos laittaisi nettiin itse määritellyn kasvin tai eläimen nimen/eläin- tai kasviluokittelun.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #759 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Sanastollisiin kysymyksiin liittyy monia muitakin seikkoja, joita pidän huonoina:

    1. Runsas ns. fakkisanojen käyttö.
    2. Runsas erisnimien käyttö (ei koske teemaristikoita, joissa ideana on tietää erisnimiä).
    3. Hyvin lyhyiden sanojen runsas käyttö.
    4. Vanhentuneiden ilmaisujen käyttö, varsinkin sellaisten, joita löytyy vain useiden vuosikymmenten takaisista kirjoista.
    5. Alku- ja loppupiilot.
    6. Tyylillisesti huonot vihjeet.
    7. Liiallinen googlaustarve, esim. pikkukylien etsiminen Suomesta tai muualta.
    8. Lähes saman vihjeen toistuminen ristikossa.

    Vaikka laatija olisi tehnyt hyvää työtä, kuvittaja satunnaisesti huonontaa lopputulosta sijoittelemalla vihjeet epäloogisesti. Epälooginen sijoittelu on epäasiallista vihjeiden vaikeuttamista. Tämä on enemmän kuvitusnäkökulma, mutta kuvituksella on aina vaikutusta siihen, millaisina vihjeet koetaan. Kuvitus voi vaikuttaa myös siihen, millaisena tyylillisesti laatijan vihje koetaan.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #764 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Kun tässä säikeessä olen kritisoinut omatekoisia yhdyssanoja, yhdessä tilanteessa niitä pidän jossakin määrin käyttökelpoisena, nimittäin vitsinomaisina pääkuvalauseina.

    Ristikkoa voi hyvin piristään hauskoilla pääkuvalauseilla. Sanojen ei ehdottomasti tarvitse olla arkielämässä käyttökelpoisia sanoja.

    Arvostelin kerran erään ristikon sanoja PAKKASPAKKAUS ja TALVIPALVI itsenäisinä sanoina. Sellaisina ne eivät mielestäni toimineet vaan ovat kertakäyttöisiä tekosanoja.

    Mutta pääkuvan vitseinä ne toimivat varsin hyvin ja loivat ristikosta aidosti hauskan. Niihin sisältyy älykästä talviaikaan sisältyvää huumoria.

    Pyydän itse asiassa Vuokilalta julkisesti anteeksi tarpeetonta arvosteluani. Monta muutakin turhaa ja väärää arvostelua on tullut tehtyä, mutta ei niitä kaikkia voi luetella.

    Pääkuvalauseiden vitseissä on kuitenkin se ongelma, että vitsi joko toimii tai ei, mitään välimuotoa ei ole. Eräs Suomen Kuvalehden vitsiksi tarkoitettu pääkuvasta johdettu epäsana ei minulle toiminut. Minulle se oli vain epäsana.

    Muualla kuin pääkuvavitseinä pidän epäsanojen käyttöä huonona. Tosin poikkeuksen tekee ristikko, jossa ristikko kokonaisuudessaan on lyöty ”läskikisi” (kuten Sanaseppo 1/03 s.16 ).

    En vastausta täysin omien sanojen käyttöä. Mutta en myöskään ole sillä kannalla, että ratkaisusanojen oikeellisuudeksi riittää se, että ne antavat loogisen vastauksen laatijan antamaan vihjeeseen ja ovat ymmärrettävää kieltä. Olen kohdannut ratkojia, joiden mielestä sanalla ei tarvitse  olla muuta käyttöä kuin vain olla ratkaisusana.

    Mielestäni sanojen tulee olla aidosti käyttökelpoisia joko asiatekstissä tai arkikielessä.

    Ristikoiden laatijoiden tulee hyväksyä se, että kaikkia heidän käyttämiään sanoja ei pidetä hyvinä. Toisaalta onnistuneita vitsejä kannattaa kehua.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #766 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Vaikka Vuokilan TALVIPALVI ja PAKKASPAKKAUS tuntuivat kontekstissaan hyviltä, irtonaiset omat yhdyssanat minulla joskus tökkivät.

    Otan yhden esimerkin Antti Skytän IS-koviksesta. Seuraava vihje ei ole osa pääkuvalausetta vaan itsenäinen vihje.

    AATUN VIITOITTAMA > NATSITIE

    Vihjeen toimii siinä mielessä hyvin, että se antaa täsmällisen vastauksen vihjeeseen. Se on myös ymmärrettävää suomen kieltä.

    ________________

    Koska se täyttää nämä kaksi ehtoa, tiedän, että eräät ratkojat pitäisivät ratkaisusanaa hyvänä.

    ________________

    Kuten olen jo aiemmin tuonut esille, minusta ratkaisusanan tulisi olla täysin käyttökelpoinen joko arkikielessä tai asiatekstissä.

    Pääsääntöisesti sanan tulisi olla yleisessä käytössä. En Googlella löytänyt mistään tätä sanaa käytetyn. Jos joku on löytänyt netistä tai sangen tunnetusta kirjasta sanaa käytetyn, ilmoittakoon asiasta.

    En ole aivan ehdoton sille, että sana jostakin löytyy. Seuraava kriteeri on se, onko sanajohdannainen muodostettu tavalla, joka on verrattavissa olemassa oleviin sanoihin.

    Otan ensin esimerkiksi Vuokilan käyttämän ratkaisusanan TUKAANILINTU. Juuri tuota nimikettä en netistä löytänyt. Tunnettu lintuheimo on esim. varislinnut ja yleisesti tapaa ilmaisua varislintu. 

    Ratkaisusana on noudatettu samaa kaavaa noudattaen, joten sitä voidaan pitää joten kuten hyväksyttävänä. Wikipedia huomauttaa, että varislinnut on arkikielinen, epätieteellinen ilmaisu. Sanaa tukaanilintu ei voi pitää hyvänä ratkaisusanana, koska se on epätieteellinen.

    Natsi on jonkin aatteen kannattaja. Vastaavia aatteen kannattaja on esim. ”sosialisti”. Olisivatko seuraavat sanat käyttökelpoisia ts. voisiko ajatella, että seuraavia sanoja joku käyttäisi asiatekstissä:

    • Sosialistitie
    • Marksistitie
    • Populistitie

    Aatteen edustaja + tie ei ole käytetty sananmuodostustapa. Pidän siksi NATSITIE erittäin huonona ratkaisusanana. Toki teoriassa voi väittää, että on asiallista kirjoittaa marksistitie, sosialistitie jne., mutta tällaiselle käytölle pitää pystyä esittämään käytännön esimerkkejä. Ainoa tämän kaltainen ilmaisu, jota voisin ajatella jonkun käyttävän on ”populistitie”, mutta siitäkin Google ilmoittaa:

    Tarkoititko: populistit

    Ei löytynyt yhtään tulosta, joka sisältäisi kaikki hakutermisi.

    Hakusi – populistitie – ei vastaa yhtään sivua.

    Ehdotuksia:

    • Varmista, että kaikki sanat on kirjoitettu oikein.
    • Kokeile eri hakusanoja.
    • Kokeile yleisempiä hakusanoja.

    Kun pakotin Googlea hakemaan sanalla ”natsitie” (Google aina ensiksi ehdotti sanaa ”sotatie”), tuli mm.

    presence of vanadium within the Ti-natsitie framework caused contraction in the a and b axes with elongation along the c axis by varying amounts. Phase Aa (5.

    Mistähän lie kyse tuossa? Kaikissa hauissa sanat löytyivät vieraskielisiltä sivuilta yhteyksistä, jotka olivat itselleni täysin vieraita. Osa hakutuloksista näyttäisi vievät espanjan- tai portugalinkielisille sivuille.

    Miksi sana on laitettu ristikkoon? Siihen on kaksi mahdollista syytä:

    1. Laatija ei ole saanut muuta sanaa sopimaan risteävien kanssa.
    2. Laatija halusi tahallaan vaikeuttaa laadintaa epätavallisella sanankäytöllä.

    Laitoin siihen NATSIELE ja pidin sanan hyvin pitkään, koska se on yleisesti käytetty sana. Kun lopulta se piti vaihtaa laatijan omaan sanaan, tuli jotenkin huonolla tavalla huiputettu olo.

    Monet tuntuvat arvostavan tällaista vaikeuttamistapaa. Jos Sanarisin ratkojat tällaisesta pitävät, en tätä tapaa voi täysin tuomita, mutta jotenkin tämä tuntuu epäreilulta tavalta ristikoiden vaikeuttamiseksi.

    Ristikko oli vaikea. Aina välillä otan haasteeksi vaikean ristikon. Pääosin pidin ristikoista, mutta tällaiset ratkaisusanat jättävät ikävän jälkimaun.

    .Vihje ei ole minusta myöskään humoristinen, että vihjeen käyttöä voisi perustella huumorilla.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #792 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    9.4.2016 (laatija Erkki Vuokila):

    KÄSITTÄMÄTÖN KUHMU > IHMEPATTI

    Tuo tuntui huonolta. Kun puhutaan patista, sanotaan esim.

    Sinullapa on ihme patti kasvoissasi.

    Ei kukaan laita noita sanoja yhteen kertoessaan ruumiissaan olevasta patista.

    Ihmepatti – jokin ihmeteon luoma patti? Kun puhutaan ihmeteoista, ne luovat jotain positiivista, ei negatiivista. Ei toimi luontevalta tässäkään merkityksessä.

    Alku ”ihme” liitetään yleensä positiivisessa mielessä ihmeelliseen asiaan tai yhdyssanoissa ”outo” synonyyminä. Outo otus = ihmeotus.

    Teoriassa ”outo patti” = ”ihmepatti”, mutta kun kukaan ei sitä käytä, on mielestäni huono ilmaus.

    Se ei ole minusta luontevan oloinen ilmaus.

    __________

    Lisäys 16.5.2019 klo 22.15. Jos googlaa sitaateilla ”ihmepatti” löytyy yksi osuma, jossa hevosen omistaja  on käyttänyt sanaa hevosen jalassa olevasta patista.

    Toiseen osumaan ei löydy enää sivua, joten kontekstikaan ei ole selvä.

    Jos netistä löytää sanan vain kahden ihmisen käyttämänä, ei sitä hyvänä ristikkosanana voi  pitää. Käyttöä ei kuitenkaan voi pitää laadintavirheenäkään.

    (Lisäksi joku on käyttänyt Suomi24:ssä nimimerkkiä ”ihmepatti”.)

    _____________

    En pidä ratkaisusanoista, joiden käyttöarvo on huono tai olematon.

    Jos omia sanoja luo, niin pitää olla erittäin luontevia ilman mitään epävarmuutta, ovatko ne käyttökelpoisia vai ei,

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #793 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    26.3.2016 IS Kovis oli aidosti hauska, esim. ”NASTASE”. Monen vihjeen kohdalla sain hymähdellä. Ristikosta kokonaisuutena jäi hyvä mieli.

    Yksi slangi- (VODAT) ja  yksi vaikeasti löydettävä sana (KOVELOT) hieman arvosanaa minulla(kin) laski.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #818 Kommentoi
    kp
    Osallistuja

    Huomasin erään laatijan ristikossa sanan IMMUUNISTUMINEN.
    Aloin miettä onko oikea muoto? Olin sitä mieltä, ettei ole.
    Niinpä kysyin sanaa kielitoimistolta. (Tätä voisi ihan hyvin laatijat käyttää enemmän hyväkseen). No sitten putkahti vastaus, joka on luettavissa tuossa alhaalla. Tyly tuomio laatijalle.

    TARKENNUS. Jos joku ei huomaa missä virhe?
    -Siis ei pitkä UU, kuten lausunnosta tarkka lukija voi huomata.

    VL: Kielineuvonnan kysymyslomake palvelusta http://www.kotus.fi
    Inbox
    x

    Kotus_laatikko_kielineuvonta
    pe 24. toukok.

    Hei!

    Yleiskielen (kirjakielen) mukainen kirjoitusasu on tosiaankin immunisoituminen (ei ”immuunisoituminen”). Sana on johdettu immunisoitua-verbistä, ja Kielitoimiston sanakirjassa sanaa kuvataan näin:

    immunisoitua52*F (rinn. immuunistua) lääk. tulla immuuniksi.

    Kyseessä on siis lääketieteen alan termi, jota käytetään nykyään usein myös yleiskielisissä yhteyksissä esim. puhuttaessa rokotuksista, veriryhmistä ja verensiirroista.

    Mahdollisesti ristikon laatijaa on hämännyt se, että vastaavassa adjektiivissa vokaali onkin pitkä, immuuni (esim. olen taudille immuuni). Tämäntyyppiset vokaalin keston merkintään liittyvät kirjoitusvirheet ovat tavallisia koululaisten teksteissä, mutta sanaristikon laatijalta oletetaan tietenkin näiden asioiden hallintaa ja lisäksi huolellisuutta.

    Yleiskielen kirjoitussääntöjen tuntemus ja noudattaminen on keskeinen periaate, jonka varassa ristikkoperinteemme toimii. Ristikon täyttäjällä on siksi täysi syy harmistua, jos ristikko on huolimattomasti suunniteltu.

    Ristikon laatijan ammattitaitoon kuuluu oikeinkirjoituksen hallinta ja myös kyky epäillä: jos ristikkosanan oikeinkirjoituksesta tuntee vähänkään epävarmuutta, se kannattaa tarkistaa sopivasta lähteestä.

    Terveisin

    Henna Makkonen-Craig

    #819 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Henkilökohtaisesti en ole ihan varma, mikä on oikea taivutusmuoto.

    Kielitoimiston sanakirja ei anna suoraa vastausta. Siinä on esillä verbit immunisoitua ja immuunistua.

    Minusta sanasta immunisoitua voidaan muodostaa sanajohdannainen immunisoituminen. Sanasta immuunistua sanajohdannainen on minusta mieluummin immuunistuminen kuin immunistuminen.

    Jos haluaa olla ehdottoman varma asiasta, se pitäisi pystyä jostakin tarkistamaan.

    Nykysuomen Sanakirjassa ei ole mitään tässä kommentissa mainituista sanoista.

    Apua ei ole Wikisanarkirjastakaan eikä Suomisanakirjasta.

    Sanakirjojen perusteella ei voi 100{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29} päätellä, onko immuunistuminen oikea sanamuoto.

    Sanaa ”immunisoituminen” on  käytetty (esimerkki).

    Googlaamalla sanan ”immuunistuminen”, sana löytyy netistä hammaslääketieteen yhteydestä.

    Jos etsii ”immunistuminen”, ei löydy hakutuloksia suomenkielisille sivuille.

    Nettihakujen perusteella immuunistuminen on käyttökelpoinen sana.

    _________

    Huomautus. Korjasin kohdassa olleen kirjoitusvirheen. Kyse ei ollut tavanomaisesta huolimattomuudesta vaan aivojen ”metkusta”.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #824 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Pidän paljon Mirja Pihlajamäen ristikoista. Niissä on persoonallinen piirrostyyli, hauskat teemat ja hauskoja oivallusvihjeitä.

    Mutta huonoa niissä on se, että niissä on paljon alkupiiloja. Huonoin ratkaisusana alkupiilolliseen kohtaan, mikä on tullut vastaan, on SANA. Sille voi olla vihjeenä ihan mitä tahansa ja etsin jotain spesifisempää.

    Viimeksikin tuli ongelma ja ristikon ratkaisu saattoi olla väärin. Alkupiilollisen ratkaisusanan vihjekuva oli moniselitteinen.

    Ongelma on vaivannut hänen ristikoissaan iät ja ajat. Mirja laatii harvakseltaan ristikoita, mutta toivon, että hän tässä asiassa parantaisi.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #826 Kommentoi
    silppuri
    Osallistuja

    [quote quote=818]TARKENNUS. Jos joku ei huomaa missä virhe?
    -Siis ei pitkä UU, kuten lausunnosta tarkka lukija voi huomata.[/quote]
    jos joku ei huomaa, missä virhe, niin se on luultavimmin kp:n Kielitoimistolle esittämässä kysymyksessä. lausunnon perusteella kp on kysynyt sanan IMMUUNISOITUMINEN oikeellisuutta – siis ei sanan IMMUUNISTUMINEN oikeellisuutta, kuten tarkka lukija voi lausunnosta huomata.

    #834 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Muutama ajatus vielä johdannossa esittämiini ALTER, PUERTO ja PAIR ratkaisusanoihin.

    En kovin hyvinä ALTER ja PUERTO pidä. Niille ei löydy kovin tunnettuja erisnimiä. Niille voi kyllä kuvitella olevan erisnimiarvoa, vaikka mielessä ei olisikaan mitään tiettyä erisnimeä.

    Tällaisissa olisi kuitenkin hyvä, että  ne ilman epäröintiä voisi tunnistaa itsenäisiksi sanoiksi.

    Huonoimpana johdannossa mainitsemistani ratkaisusanoista pidän sanaa PAIR. Sille on vaikea kuvitella erisnimiarvoa.

    Sanat ovat omissa kielisissään yleisiä sanoja. Suomalaisetkin melko yleisesti tietävät sanojen merkityksen tai ainakin tunnistavat ne vieraskielisiksi sanoiksi. Tunnettujen erisnimien ja sanontojen osien suhteen, ehkä tämäkin joten kuten riittää.

    Lukuun ottamatta erisnimiä, olisi kuitenkin suositeltavaa käyttää suomenkielisessä ristikossa suomenkielisiä sanoja tai yleisesti käytettyjä lainasanoja.

    Mielestäni täysin hylättäviä ovat suomen kielen epäitsenäiset sanan osat. Niitä olen joskus tavannut vanhoissa ristikoissa. Uusissa en muista kohdanneeni. Tältä osin ristikkojen laatu näyttää parantuneen.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #866 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Yksi asia, mikä laajalti viljeltynä ei minusta ole kiva asia, on Helsinki-keskeisyys. Ristikoissa kysytään nippelitietoja pääkaupunkiseudulta, esim.

    SYÖVILLE JA AJAJILLE > ELITET

    Tämä piti katsoa netistä. Yllättäen vastaus löytyi pelkästään haulla ”elite”, joten tämä oli helppo tarkistaa. Elite on ravintola Töölössä.

    No ei sen puoleen, on kysytty joskus Tampere-tietouttakin. Sekin tuotti ongelmia.

    Jos käyttää erisnimiä, on syytä olla Suomea laajalti. Tietenkin on hyvä, että esillä olisi suhteellisen tunnettuja erisnimiä, ei esim. kyläpahasia.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #16496 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Toisella foorumilla on keskustelua sanoista, joita haluttaisiin ristikkoon. Eräs henkilö ehdotti marhamintaKyseessä on vanhahtava ilmaisu, jota ei juuri enää käytetä. Nimen omaisesti sellaisista pitäisi päästä eroon eikä niiden käyttöä pitäisi ainakaan lisätä.

    Saman henkilön esittämä tintamareski voisi puolestaan olla piristys – toki useimmille sanan merkitys pitäisi tarkistaa Wikipediasta.

    Päämääränä pitäisi olla hyvä, moderni suomen kieli.

     

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #17056 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Minusta huonoa vihjeitystä on omien sanajohdannaisten käyttö ainakin tavanomaisena vihjeenä eikä pääkuvan vitsinä. Ks. tähän liittyen keskustelu  IS Viikonloppu 21.-22.12.2019, jossa käsitellään ratkaisusanaa ÖREÄ.

    Eräs kommentoija heitti ilmaan:

    Millainen ihminen mumisee, lirkuttaa, kitisee? Siis tuolla logiikalla. Älä kuitenkaan kerro minkälainen on ihminen, joka urisee…

    Sanat ärisee – ärisevä – äreä ovat käytettyä kieltä ja ja niitä on aivan OK käyttää ristikoissa. Mutta mitkä ovatkaan vastaavalla logiikalla nämä sanat:

    mumisee – mumiseva – mumea
    lirkuttaa – lirkuttava – lirkku?
    kitisee – kitisevä – kitku?
    urisee – uriseva – urea

    Jos hyväksytään ÖREÄ ristikkoon käyvänä ratkaisusanana, ainakin MUMEA pitäisi hyväksyä – ja myös ns. rakennevihjeenä, jolloin vihje ei kerro, mitä ratkaisusana tarkoittaa, vaan ratkojan on se itse keksittävä. Tai sitten loogisena vihjeen osana:

    UMISEVA > UMEA

    Ratkaisusana on kyllä ristikkokelpoinen, mutta kun tuossa taustalla on ”sana” MUMEA pitää ratkojan itse keksiä – aika mahdoton keksittäväksi. Mutta jos hyväksytään se, että ratkojan pitää keksiä uusia sanoja ja niiden merkityksiä, kai tällaistakin voisi ajatella ristikkoon laitettavaksi?

    Mitäs muuta voisi keksiä:

    ulisee – uliseva – ulkku?
    inisee – inisevä – ?
    anoo – anova – ano?
    älisee – älisevä – äleä

    No oikeasti ristikkokelpoisia ratkaisusanoja annetuissa esimerkkisanoissa on mukana muutama, nimittäin UREA, ANO ja ÄLEÄ.

    Mutta tämä sananmuodostustapa ei ole aina käyttökelpoinen. Minusta paras pysyä niissä sanoissa, joita ihmisen arkielämässään käyttävät.


    Lisäys. 19.1.2020. Myös yhdyssanat, joita ei muodosteta yleisesti käytetyllä tavalla, ovat minusta erittäin huonoja. Niitä olen muutaman kerran tavannut Antti Skytän ristkoista. Ks. myös IS Viikonloppu 9.-10.11.2019

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #17060 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Tiedä häntä kenen laatimasta ristikosta, mutta tuskin Sanarisin ristikosta on minusta huono ratkaisusana huurahduksena käytetty LATUA. Sana on vähän lyhennetty komento sanoista ANNA LATUA. Kaiken maailman taivutettujen huurahdussanojen käyttöä ratkaisusanoina pidän siis myös huonona laadintana. Yleinen sääntö on, että ratkaisusanan pitäisi olla perusmuodossa. Tämä siis koskee yleisesti käytettyjä sanoja. Pääkuvasta johdetuissa sanoissa saa olla taivutusmuotoja ja pitääkin olla, jos kyse on suoranaisesta ratkaisulauseesta.

    Minun mielestäni sanan käyttö huudahduksena ei muuta sanaa perusmuotoiseksi. Se on vain yksi tapa vihjeittää. Vihje voi olla epäsanakin. 

    Mielestäni Sanaris pitää tiukasti kiinni säännöstä, että sanan pitää olla perusmuodossa. Missä määrin tästä muut lipeävät antamani esimerkin tavoin?

    Mielestäni Sanarisin suhtautuminen laatijan omiin sanoihin, joita muut eivät ole koskaan aiemmin käyttäneet, on liian pehmeä. Miten on muualla? Onko laitettu omia sanoja, joita voi luokitella epäsanoiksi?

    Mielestäni sanajohdannaisissa tilanne on selkeä ja mielipiteeni on, että sanajohdannainen jota kukaan muu ei aiemmin ole käyttänyt, ei kuulu ristikkoon. Perustelut löytyvät tästä säikeestä. Tosin on yksi tilanne, jossa niitä saattaisin pitää hyväksyttävänä.

    Näin ainakin, jos kyse on aikakausi- tai sanomalehdistä. Punaisen Pelikaanin kaltaisiin harrastelehtiin voi laittaa ihan millä säännöillä tahansa toimivia ristikoita. Ne ovat varsin pienen piirin lehtiä.

    Laatijan itse laatimat yhdyssanat ovat ongelmallisia, sillä suomen kieli sallii varsin vapaan yhdyssanojen luonnin eikä voi millään vaatia, että kaikki käytetyt yhdyssanat löytyvät muualta. Tässä niin laatijat, ratkojat kuin Kielitoimistokin ovat pohjimiltaan kaikki mututuntuman varassa. Kielitoimiston näkökulmia tulisi silti ottaa huomioon. Käsittelen pitkiä yhdyssanoja toisaalla, joten en niistä halua tähän yhtään kommenttia. Yhdyssanoista, jotka rakenteellisesti ovat huonoja, voi tässäkin säikeessä ottaa esille.


    Avasin vastaavan säikeen myös Suomi24:ään, jos joku ei halua keskustella asiasta tässä säikeessä.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #18113 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Minusta on hieman arveluttavaa laittaa vihjeeseen PÄÄTÖN, jos sillä tarkoitetaan, että sekä sanan alusta ja lopusta poistetaan kirjain. Tarkenteen ”alku” ja ”loppu” voi vaikeutussyistä kyllä jättää pois.

    Molemmista päistä nipsaisuun sana PÄITTÄ on loogisesti oikein. On minusta vähän kyseenalaista käyttää loogisesti virheellistä sanaa PÄÄTÖN kun kuitenkin tarkoitetaan, että pitäisi ajatella, että sana on PÄITTÄ ei lyhennetty molemmista päistä.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #18234 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    On ollut keskustelua, löytyykö jokin sana Kielitoimiston nettisanakirjasta vai et. Eräs kommentoija nosti seuraavat sanat esille:

    ILOISA, ITOISA, ITUISA, UTUISA

    Näistä ILOISA ja ITOISA löytyy Nykysuomen sanakirjasta. Kaksi, joita ei löydy, voidaan ajatella saman kaavan mukaan luoduiksi. Kaikki ovat kuitenkin vanhentunutta kieltä.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

    #18678 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Ks. myös säie Ristikoiden arviointiperusteeni, jossa otan esille joitakin huonoina pitämiäni vihjeitä.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Talvea on jäljellä vielä Etelä-Suomessakin! ⛷️🏂

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO MAALISKUUN TAPIO HUUHAA

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Vastaa aiheeseen: Huonoa vihjeitystä

Voit käyttää muotoiluun BBCodes-merkintöjä.
Käyttäjätililläsi ei voi käyttää eidistyneitä BBCode-merkintöjä, ne poistetaan.

Tietosi:


BBCode-merkkaukset + luomani lisämerkkaukset:

[BR][SPACER][HR][UNDERLINE][/UNDERLINE][STRIKE][/STRIKE][SUP][/SUP][SUB][/SUB][COLOR][/COLOR][CODE][/CODE][REVERSE][/REVERSE]

Emoji-valikoima:

🙂 😀 😂 🤨 😮 😥 👿 💡 ❤️ 👍

Kun jotain painikketta klikkaa, tapahtuma joko avaa tai sulkee toiminnon. Mikäli jokin muu toiminto on avoinna, se suljetaan automaattisesti.

Valikko "Lisäkoodeja" avaa mahdollisuuden lisätä hyödyllisiä toimintoja ja koodeja, kuten "Näytä/piilota sisältö" (SPOILER) sekä emoji-ikoneja editoriin. Lue lisää...

Valikko "Linkkisetti" listaa hyödyllisiä linkkejä. Lue lisää...

Valikko "Kuvien lähetys" avaa lomakkeen, jolla voi privaatisti lähettää minulle kuvia. Kyseessä on itsenäinen, upotettu toiminto. Kun kuva on valittu, pitää painaa LATAA-painiketta. LÄHETÄ-painike ei liity kuvien lähetykseen vaan uuden kommentin lähettämiseen!. Lue lisää...