Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #20533 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  HS 3151 on historiaristikko.

  Hyvää ristikossa ovat mainiot historiapoiminnat. Riville 19 sain kuitenkin sanat, jotka eivät toimi ilman verbiä. Hyvin usein käy samoin. Ei ristikko ole siis täysin onnistunut missään suhteessa.

  Huonoa ovat myös oudot henkilönimet ja (pikku)paikkakunnat, mikä nyt on sääntö eikä poikkeus Lehdon ristikoissa.

  I-J 14 vihjeessä NIGERIAA en ole varma, onko ratkaisusana itsenäinen vai vaatisiko se aina eteensä toisen sana. Lehdolla on usein karttapaikoissa ratkaisusana, joka on vain osa kohteen nimeä. En pidä tällaisia vihjeitä hyvin laadittuina. 

  Muut sain selvitettyä tai tarkistettua, mutta en Venäjältä löytänyt paikkaa, joka tuli H 18 kohtaan ratkaisusanaksi.

  Vihjeeseen KAARA (X 1) sain ihan tavanomaisen ratkaisusanan, mutta yhteys vihjeeseen tuntuu oudolta. Kysyin asiasta s-postilla nettitutulta, joka kertoi, että tietyn tyyppisistä autoista käytetään nimitystä, jonka olin laittanut ratkaisusanaksi. Nimitys vain oli itselleni ennestään outo. Merkitys löytyy Urbaanisanakirjasta, joten sitä ei olisi tarvinnut toisilta kysyä.

  Ristikko on osittain ihan ok, mutta kun osa ristikkoa ei ole kunnossa, ei kokonaisuutta voi kovin korkeatasoisena pitää. Vaikeuskerroin on korkea, mutta hyppy jäi vajaaksi, jos ristikkoa verrataan uimahyppyihin.

  Jelpataan toisiamme.

  #20576 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3152 teemana on firmojen logoja. Ensivaikutelma ristikosta on positiivinen. Lähtökohta on toisaalta mielenkiintoinen, mutta toisaalta se ei sytytä lainkaan. Se johtuu siitä, että minusta Lehdon ristikoissa on ylipäätänsä liikaa firmojen nimiä ja tuotenimiä.

  Ristikon perusrakenne on sellainen, että se tarjoaisi mahdollisuuden laadukkaaseen sanastoon teknisesti kunnolliseen toteutukseen. Erkki Vuokila tai Pallonen osaisivat tehdä 3153:n pohjaan ristikon sekä laadintateknisesti että sanastollisesti mitä todennäköisemmin paljon paremmin.

  Kuvat eivät ole tällä kertaa kovin suttuisia. Niistä näyttäisi saavan kerralla selvän, mistä jotkut eivät kerro pitävänsä.

  Jelpataan toisiamme.

  #20579 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3152 tuli sittenkin ratkottua. Sanastollisesti ristikko on parhaasta päästä. Yksi pikkupaikkakunta, yksi tuotemerkki ja yksi oudohko etunimi huonoimpina sanoina. Ranskan karttatieto liittyy kohtuukokoiseen paikkaan, josta on Wikipediasivu suomeksi. Ristikko on sanastollisesti melkein tyypillistä Sanaris-tasoa.

  Pääkuvista johdetut sanat ovat luontevia.

  Minusta ristikko on keskimääräistä vähän, ehkä 2+ olisi sopiva vaikeustasoarvio.

  Jelpataan toisiamme.

  #20591 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3153 on edellisen viikon ristikon jatkoa eli luotu samaa kaavaa noudattaen. Ennakko-odotukset ovat edellisen viikon kaltaiset.

  Pääkuvista johdetut lauseet ovat tällä kertaa poikkeksellisen hyvin onnistuneita. Runollisuutta, eikä yhtään tökkivää, kökköä lausetta. Tässä suhteessa yhtä hyvin onnistumiset ovat harvassa.

  Suurin osa piirroksista on varsin selviä. Äkkiseltään vain N 1 naiset olivat itselle hieman vaikeasti tunnistettavia. Heitä ei kuitenkaan tarvinnutkaan tunnistaa.

  Minusta tämäkin on sanastoltaan ja kuvitukseltaan keskimääräustä parempi. Ristikossa on kolme outoa eris- tai tuotenimeä, yksi eurooppalainen pikkukylä sekä melko tuntematon lyhenne, mutta se on suhteellisen vähän.

  Ristikko on tavanomaista vinompi, suurin piirtein yhtä vino kuin taannoin no. 5125. Lehdon ristikot eivät ole koskaan täysin suoria, mutta vinous ei yleensä haittaa. Sitä ei jaksa oikein enää mainitakaan vaikka olisi melko voimakaskin vinous, sen verran ”tyyppivika” se Lehdon ristikoissa on.

  L 14 kohdalla jäi epäselväksi mihin alueeseen vihjekuva viittaa (ks. liite). Löysin punavihreä värisen samankaltaisen lipun, jossa on valkoinen puolikuu. Lippu ei mielestäni vastaa kovin hyvin ratkaisusanaa, sillä alue ei ole pelkästään niitä, joita ratkaisusanoissa tulee esille.

  [PS. Lehti oli käytettävissä noin vartin yli 19.00.]

  Liitteet:
  You must be logged in to view attached files.

  Jelpataan toisiamme.

  #20594 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Lehdon jotkut valokuvavihjeet ovat liikaa sisäpiirivihjeitä. 3153:ssa U1 henkilön tunnistettavuus perustuu sille, että henkilön kasvokuva on esiintynyt ristikoissa aiemmin kokonaisena. Satunnaisen ratkojan on melko mahdoton tunnistaa henkilöä kasvokuvan puolikkaan perusteella. Kun tuntee yleisesti käytettyjä henkilöiden valokuvia, tilanne muuttuu. Leikellytkin valokuvat toimivat.

  D 9-10 on vaikea erottaa, mitä kasveja on kuvassa (ks. ylempi liitekuva, joka otettu niin, että kuvan pitäisi vastata sanomalehdessä olevaa kuvakokoa).

  Laitoin palautteen Hesariin koskien 3153:a:

  Tällä kertaa ristikko on sanastoltaan ja kuvitukseltaan keskimääräistä parempi. Laatu vaikuttaisi näiltä osin parantuneen, mikä on positiivista. Kiitos siitä.

  Pari harmillista huomautusta pitää tehdä.

  D 9-10 kuvassa on eri kasveja, mitä tulee ratkaisusanaksi. Pidän tätä laadintavirheenä. Kun kuvassa on päivänkakkaran kaltaisia kukkia ei ole oikein, että ratkaisusana on APILAT.

  Lehdon jotkut valokuvavihjeet ovat liikaa sisäpiirivihjeitä. U1 henkilön tunnistettavuus perustuu sille, että henkilön kasvokuva on esiintynyt ristikoissa aiemmin kokonaisena. Satunnaisen ratkojan on melko mahdoton tunnistaa henkilöä kasvokuvan puolikkaan perusteella. Kun tuntee yleisesti käytettyjä henkilöiden valokuvia, tilanne muuttuu. Leikellytkin valokuvat toimivat.

  Jouduin kyllä tekemään korjauksen:

  Tosin huomasin suurentaessani D 9-10 kuvaa, että kasvilla on apilamaiset lehdet. Kuva on kuitenkin niin suttuinen, että apilan kukinto ei näytä apilan kukalta vaan enemmän toisen kasvin kukalta.

  Kasvien kuvat pitäisi olla sellaisia, että niistä käy ilmi, mitä ne esittävät. Lehdessä ei voi kuvaa suurentaa niin, että erottaa lehden muodon. Toki suurennuslasilla voi yrittää kuvan suurentamista. Kyllä kasvit pitäisi pystyä kukinnosta tunnistamaan.

  Tunnistin kasvin apilaksi yhdestä pienestä yksityskohdasta (ks. alempi liitekuva).

  Liitteet:
  You must be logged in to view attached files.

  Jelpataan toisiamme.

  #20639 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3154 pääkuvan sanaketjut ovat kivoja, mutta sitten millään muulla ei olekaan väliä. On taas iso määrä Google-vihjeitä (n. 10). Paljon enemmän kuin pitkästä aikaa.

  Mukana on hyviä pitkiä sanoja ja hyviä vihjeitä, joten on ristikossa positiivisiakin puolia. Sanastosta ja vihjeityksestä ei kuitenkaan korkeita arvosanoja voi antaa.

  Mietin ratkoisinko lainkaan. Minua ei yhtään kiinnosta hakea Googlella tuntemattomia henkilönimiä, tuntemattomia tuotenimiä, tuntemattomia pikkukyliä tai muita tuntemattomia karttakohteita. Itse asiassa jäin odottamaan, että näitä tuntemattomuuksia laitetaan ratkojat.fi-sivustolle. Sinne niitä on ansiokkaasti lisätty. Kiitos lisäilijöille kun säästitte vaivaani!

  L22 kasvista ei ota tolkkua mitä se esittää. Kasvin nimen saa vain risteävistä. Ihan näin huonoja kasvikuvat ei saisi olla, sillä silloin on sama laittaa vain KASVI ilman mitään kuvaa.

  Vaikka pääkuva ja siitä johdetut sanaketjut ovat hyviä, en kokonaisuudesta voi antaa numeroa 6 parempaa arviota.

  Kuten monelle Sanariksen foorumissa, A 25 on minulle ongelmallinen (ks. liite). Sanarijsen foorumissa on siihen selitystä, enkä parempaa itsekään keksi. Niin tulkittuna vihje on kovistasoa, mutta muuten tämä ristikko on minusta vaikeustasoltaan 2+ -tason ristikko.

  Liitteet:
  You must be logged in to view attached files.

  Jelpataan toisiamme.

  #20645 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Joku pyysi piirtämään 3154:n L22 kasvista ristikkoon sopivan mustavalkokuvan. 

  Ei tunnistettavan kasvin piirtäminen mahdoton tehtävä ole, mutta pitää kuvata mahdollisimman yksinkertaisesti. Lehtiä ei saa olla liikaa. Toki saatan olla ratkonut kohdan väärin eikä tuossa ole etsitty kasvi.

  Jelpataan toisiamme.

  #20653 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3154 Rampe kirjoitti Sanariksen foorumissa (kommentti no 35):

  25 B-G täytyy olla väärin, peilikuva.

  Siltä minustakin tuntuu.

  Jelpataan toisiamme.

  #20675 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Sain ristikon 3135 tuttavalta. On tässäkin viisi outoa henkilö-, tuote tai paikannimeä. Hyviä vihjeitä ristikko sisältää, mutta outouksia on tässäkin turhan paljoni,esim.

  HUONEKALUALALLA

  Ratkaisusanaa en Googlen ensimmäisiltä hakutuloksista löytänyt. Katsoin ratkojat.fi, jonne joku oli peräti laittanut selityksen. Osa kirjainyhdistelmistä, joita Googlen avustuksella ristikkoon on saatu, ovat joskus hankalasti löydettäviä.

  KEITTIÖKOMPOSTORI

  Tämä oli ikävin, koska se liittyi 1981 sanaketjuun. En etsittyä laitetta myöskään löytänyt.

  Hyviä poimintoja sanaketjuihin tulevat historiatapahtumat ovat. Tapahtumat on pääteltävissä ilman Googlea.

  Ristikossa on yksi laadintatekninen virhe, jollaista ei juuri kukaan jättäisi ristikkoon, ei ainakaan Erkki Vuokila, joka korjaisi aina ristikkoa, jos kuvaristikkoon rakennevirhe olisi tullut. Näin Vuokila itse on kertonut omien ristikoidensa luomista kuvatessaan.

  Kyseessä on ns. orporuutu, josta ei lähde vihjettä oikealle eikä alas. Lehto on laittanut orporuutuun vihjeen vasemmalla puolella olevalle sanalle. Piilosanatehtävissä kyseinen asia ei ole rakennevirhe, mutta kuvaristikoissa sitä pidetään rakennevirheenä.

  Jelpataan toisiamme.

  #20680 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3155 L27 en ymmärrä siihen tulleen sanan yhteyttä kuvaan. En hahmota, kuka on kuvassa enkä sitä, mitä on naisen ympärillä (ks. liite).

  L27:ssä Sanariksen foorumin mukaan ”

  tässä haetaan sitä, mitä nainen pitelee poskiaan vasten.

  Se, mitä nainen pitää poskiaan vasten, on mahdoton kunnolla hahmottaa, koska kuva on niin suttuinen. Kuva itsessään ei siis kerro, mitä naisen ympärillä on. Asia pitää ennemminkin päätellä ratkaisusanan perusteella. 

  Eikö kuvan pitäisi olla sen verran selvä, että erottaa, mitä kuva esittää eikä kuvan sisältöä pidä päätellä tai kuvitella. Kyllä päättelyksi olisi mielestäni riittänyt yhteyden hoksaaminen selvän kuvan perusteella.

  Kuvan suttuisuus toi mielestäni kyseenalaista lisävaikeutta. Toki esim. nimimerkki Pike ja jotkut muut tällaisesta lisävaikeudesta pitävätkin. Kun kuva itsessään ei kerro, mitä sen on tarkoitus esittää, kuvan ymmärtämiseen tarvitaan ratkaisusanan selvittämistä ensin. Tällöin mahdollisimman suttuinen kuva on paras kuva kunhan kuvasta jotenkuten pystyy hahmottamaa ratkaisusanan kanssa, mitä se esittää.

  Graafisissa piirroksissa arvoituksellisuutta arvostan, mutta valokuvissa tällainen äärimmäinen suttuisuus menee mielestäni epämiellyttävyyden puolelle.

   

  Liitteet:
  You must be logged in to view attached files.

  Jelpataan toisiamme.

  #20700 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3156:ssa logoteema jatkuu aakkosilla M, N ,O, P, Q ja R. Logoihin on saatu kivat sanaketjut. Se on ristikon parasta antia.

  N-, Q- ja R-kirjaimiin liittyviä logoista en tiedä, mille firmoille ne kuuluvat.


  Lisäys 10.4.2021. Sain chattiini selitykset logoista. Q-logo ei ole ole käytössä oleva logo vaan logoehdotus.


  Sanasto on varsin hyvää. Ristikossa on vain yksi outo Googlella tarkistettava henkilö. Hänestä on englanninkielinem Wikipedia-sivu. Vastaavaa löytyy muidenkin laatimista ristikoista.

  Ristikossa on kaksi ns. orporuutua tai orporuudun tapaan toimivia ruutuja, mitä pidän huonona ratkaisuna kuvaristikoissa (asiasta on enemmän Suomi24:ssä).

  Sain kahteen kertaan saman sanan. Samat sanat ovat vieläpä risteäviä. Toinen sanoista on pääkuvista johdetuissa sanaketjuissa. Niitä ei tavallaan lasketa mukaan, joten tällainen on hyväksyttyä. Silti tilanne tuntuu hieman oudolta.

  En ymmärrä laatijaa. Ei kukaan muu kehtaisi niin laittaa ristikkoon sanoja. Laatija ei tunnu välittävän enää yleisistä laadintasännöistä lainkaan.

  Jelpataan toisiamme.

  #20715 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3157 on logoteema S-X. Sanaketjut ovat mainioita. Logoista W jäi selvittämättä.


  Lisäys 11.4.2021. Sain chattini siihen liittyvän kuvan.


  Muutama outo henkilö- ja paikannimi ristikossa on, mutta niitä on vähemmän kuin yleensä.

  F 22 ratkaisun saatuani en kuvasta ratkaisusanaan liittyviä asioita meinannut hahmottaa. Kun katsoin kuvaa irrallisena, hahmotin jotenkuten siinä väitettyjä asioita. Kuva tarvitsee visuaalista mielikuvitusta, jotta hahmottaa, mitä se esittää.

  Kuva on kuitenkin melkein kuin psykologien käyttämässä mustetahratestissä, josta jokainen voi kuvitella ihan mitä haluaa (ks. liite).

  VW 23 nainen on ollut 3125:stä lähtien kolmatta kertaa Lehdon ristikoissa. Sain tietää, että kyse on edesmennyt kirjailija. Nyt selvisi.

  Ristikko vastasi minusta 2½-tason kovista.

  Liitteet:
  You must be logged in to view attached files.

  Jelpataan toisiamme.

  #20722 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kyllähän 3157:n F22 kaltaiset ”mustetahrakuvat” jakavat mielipiteitä. Toisille tuottavat iloa kun sutusta sai sentään hahmotettua, mitä se esittää. Toiselle tulee toisenlainen elämys. Chatiin tuli seuraava kommentti:

  Onnistumisen ilo jäi vähiin kun niin surkea kuva. Pahinta aikoihin.

  Sain juuri ja juuri tästä sutusta tolkun. Minusta tässä on kyllä suttuisuuden ääriraja. Valokuvien sisällön pystyi juuri ja juuri hahmottamaan ilman, että täytyi arvata tai päätellä, mitä se esittää.

  Edellisen ristikon turkkia en hahmottanut yhdeksi turkiksi, vaan päättelin, että kuvassa olisi ollut monta turkkia. Kuvan perusteella oli mahdoton hahmottaa, mitä oli naisen kasvojen ympärillä.

  Kun valokuvasta pitää päätellä, mitä se esittää, mennään mielestäni ylisuttuisuuden puolelle. Suttujen rakastajat ehkä siitäkin pitivät, koska kuvasta ei voinut suoraan päätellä mitä se esittää. Kasvojen ympäristö oli lähinnä mustetahratasoa. Mutta pitäisikö kuvien olla lähes mustetahratasoa? Jos pitää, kuvien laadulla ei ole alarajaa ollenkaan. Kuvien ”laatua” ei siten voisi arvostella lainkaan.

  Jelpataan toisiamme.

  #20730 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3158:ssa Tuli ratkottua, vaikka ei isommin innostanut, koska tiedossa oli paljon googlattavaa. Karttapaikat ovat kyllä naurettavia. Eräässä kylässä on erään tiedon mukaan kolme asukasta.

  Jos kriteeriksi laitetaan suomenkielinen Wikipedia-artikkeli tai muu merkittävä artikkeli, tässä on puolisen tusinaa sanoja, jotka eivät näitä kriteerejä täytä.

  Kuhmon vaakunasta tuli oudosti ratkaususanaksi korealainen rengasmerkki.

  Jelpataan toisiamme.

  #20732 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3158 yleisvaikutelma vihjekuvista näyttää siltä, että niistä saa selvän. Ristikko on tavanomaista vääristyneempi, mikä on lähinnä huvittava piirre. Sarjakuvamaiset pääkuvat antoivat odottaa mielenkiintoisia sanaketjuja. Sellaisia ne olivatkin.

  3158 tuli ratkottua, vaikka ei isommin innostanut, koska tiedossa oli paljon googlattavaa. Karttapaikat ovat kyllä naurettavia. Eräässä kylässä on erään tiedon mukaan kolme asukasta.

  Jos kriteeriksi laitetaan suomenkielinen Wikipedia-artikkeli tai muu merkittävä artikkeli, tässä on puolisen tusinaa sanoja, jotka eivät näitä kriteerejä täytä.

  Kuhmon vaakunasta tuli oudosti ratkaususanaksi korealainen rengasmerkki.

  Jotta vaakuna vastaisi ratkaisusanaa, sitä olisi pitänyt leikellä ja sen jälkeen kasata leikkele uudelleen niin, että pari palaa keskeltä vaihtavat paikkaa. Korealainen rengasmerkki on sinänsä ok, sillä näkeehän kuka tahansa ao. renkaan mainoksia siellä sun täällä tai ainakin rengasliikkeissä. Kirjainten paikkoja usein vaihdellaan, mutta samat vaihdot tulee olla niin vihjeessä kuin ratkaisusanassakin. Toispuoleinen vaihto on minusta laadintavirhe.

  Å 10 kuva on aika vaikea hahmottaa. Tässä on linkki kuvan alkuperään.

  Jelpataan toisiamme.

  #20752 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Yksi erittäin huonona laadintapiirteenä on se, että vihje kertoo suoraan vastaussanan. Näin on varsin usein Googlella löydetyissä outouksissa, kuten yhdessä 3158:n vihjeessä. Laatija helpottaa tällä tavoin sekä omaa työtänsä että ratkontaa. Kummankaan ei tarvitse miettiä yhtään mitään.

  Moni laatija pitäisi tällaisia laadintavirheinä.

  Jelpataan toisiamme.

  #20812 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  3159:ssä on harvinaisen hyvä sanasto. Vain yksi pikkupaikkakunta mukana. Hauskat pääkuvasta johdetut sanaketjut.

  Vaikeustaso on keskivaikea.

  Ristikon vasen reuna on vähän valahtanut alaspäin, mutta eipä se haittaa. Kuvat eivöt olleet ihan mahdottoman suttuisia.

  Jelpataan toisiamme.

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
Vastaa aiheeseen: HS 3151-3160

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:Voit kirjautua myös täysin anonyymisti.
Klikkaa tästä ja lue tarkemmat ohjeet.