Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #16882 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ristikon laatijana Ilmo Juhani Liljeroos -tiimi ja kuvittajana Heli Kärkkäinen.

  Sanarisin foorumissa joku mainitsi ristikosta. Tuli valokuvattua ja ratkottua (valokuvan laatu oli varsin heikko, joten ristikkokuvista ja -teksteissä selvän saamisessa oli vaikeuksia, joten selvyyden suhteen ratkonta ei ollut kivaa).

  Ristikossa on viisi mainiota ratkaisulausetta, joissa kaksi tai  kolme viimeistä sanaa ovat yhteisiä 2-3 muun vihjeen kanssa. Viimeinen sana on yhteinen kaikkien lauseiden kanssa. Seuraavan vihjeen logiikka valkeni vasta seuraavan päivän aamuna:

  PÄÄLLYKSEEN YLLE (7)

  Myös vasemman yläkulman ensimmäisen kuvan idean ja siihen liittyvän ratkaisusanan hoksasin vasta aamulla. Kohdassa oli yhden kirjaimen virhe. Koska uskon kaikki ymmärtäneeni ja ratkaisu on siten ymmärtääkseni oikein, aivan kaikkien vaikeinta tiimin laadintaa ristikko ei ole. Vaikeimmissa jokin vihje jää ymmärtämättä (tai niissä on itselleni liian vaikeata faktatietoa, jota en osaa googlata).

  Vaikeusasteeksi on laitettu kolme palloa. Ehkä IS-asteikolla vaikeustaso on 3- tai mielestäni ainakin 2 1/2 eli olisi mielestäni mennyt IS:ssäkin koviksesta. Aika harvoin Avussa on näin haastavia ristikoita.

  Kovisten ystävien kannattaa ostaa lehti (itsekin saatan maksaa tästä tekstarilla, jos se on mahdollista – en tullut katsoneeksi vastaustietoja).

  Tallensin ristikon ratkaisun Google Driveen. Mainitsin ristikosta myös Suomi24;ssä ja Twitterissä.


  Jälkikommentti 22.12. Näemmä tekstiviestivastaaminen ei ole mahdollista, joten siten en voi maksaa ristikosta. Voisin laittaa vastauksen netissä, mutta jätän laittamatta. Jos joku haluaa ristikosta analyysin, voin sen laatia.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #16931 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ristikko ei ollut lainkaan palkintoristikko, mutta kun tämä nyt on varsin iso ristikko, tästä voisi olla oppimista niille, joille kovisten jekut eivät ole tuttuja. Siksi tein analyysin. Olen vähän flussassa enkä muista mikä idea seuraavassa vihjessä on (minulla on muistikuva, että minulla oli siihen selkeä idea):

  ITALIAN JOKI USEIN TIISTAI > NUPO

  Analyysissä on tässä kohtaa aukko enkä yrittänyt laittaa virheellistä selitystä.


  Jatko 28.12.2019. Vuokila itse antoi tähän selityksen. Täydensin vihjeanalyysiä näin:

  ITALIAN JOKI USEIN TIISTAI > NUPO. Tällä viitataan sanan loppuun  eli vihje pidempänä kuuluu: SANAN LOPUSSA ITALIAN JOKI ON USEIN TIISTAI. Jos PO korvataan tiistain lyhenteellä TI, saadaan NUTI, joka tarkoittaa samaa kuin NUPO.

  Niinhän tuo meni, mutta sairaana ja väsyneenä ei jaksa ajatella kunnolla. Vihjeen osittaisuus tuotti varsin kokeineillekin ratkojille ongelmia. Vihjeestä on todettu, että kyseessä on siitä erikoinen vihje, ettei siinä ole oikeastaan vihjettä koko sanalle ollenkaan.

  Tällaisissa kaivataan yleensä alun keksimiseen risteäviä sanoja. Vihjeen voi kyllä hahmottaa suoraankin, sillä ainakaan ristikkorengillä ei löydy PO ja TI lopuilla muuta nelikirjaimista sanaparia, jossa sanat tarkoittaisivat samaa asiaa.

  Suora keksiminen kyllä edellyttää, että osaa lisätä vihjeeseen vihjeen varsinaiseen ideaan liittyvät sanat SANAN LOPUSSA ja ON, joita vihje itsessään ei kerro. Vihjeen kokonaisidea on jätetty kertomatta, joten siinä mielessä vihje on loogisesti tarkoituksellisen vajaa. Vähintään idean keksiminen edellyttänee risteävien apuja.


  Päivitin hieman sivuja Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä ja Skytismit ristikosta saaduin esimerkein.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: Apu 52-53/2019 aukeamaristikko

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: