Päiväkirjaosuus 7/2020

 

Blogia kirjoittamassa

Sivun sisältö:

Päiväkirjaosuus

1.7.2020

Vähän parantelin Tuomas Holopaisen kuvaa, kun sinne oli tullut jätettyä vääriä viivoja.

Ratkoin muutamia rästiin jääneitä Suomen Kuvalehden 11-22/2020 ristikoita (11/2020 ja 14/2020). Laitoin niistä lyhyet kommentit.

4.7.2020

Viime päivinä olen yrittänyt paneutua Jennifer Lopezin olemukseen.  Paljon meikkaavan ihmisen suhteen vaikea hahmottaa, miltä hän oikeasti näyttää.

Alla kaksi pienoiskuvaa – kuvaavatkohan kumpikaan niistä kunnolla häntä?

5.-6.7.2020

Ratkoin sunnuntaina IS Viikonloppu 4.7.2020 ne ristikot, jotka yleisimmin ratkon. Maanantaina ratkoin Histis-ristikon. Niiden lisäksi ratkoin muutaman rästiin jääneen tämän vuoden Suomen Kuvalehden ristikon.

______________________

Adelen vuoden 2017 kuvaa vähän parantelin ja pääsin hieman parempaan lopputulokseen, mutta en aivan tavoittanut sitä, mitä piti.

7.7.2020

Chatissa tänään joku kyseli Passeli Pelikaani 4/2020 s. 32-33 ristikoista. S. 32 Arto Kuivasen ristikon aloitetun ristikon sain ratkottua loppuun asti. Yllättävän haastava tähän lehteen.

Sen jälkeen ratkoin vielä SK 12 Kari Vaalamon ristikon. Se oli yllättävän haastava. Laitoin muutaman ajatuksen ristikosta.

8.7.2020

Ratkoin ristikkoarkistoon koronaekstrana laitetun SK:n kovisristikon.  Olen sen aikoinaan kyllä ratkonut. Jonkin verran ristikosta muisti, mutta suuren osan joutui miettimään uudestaan.

Vihjeen NOI > NELI logiikkaa en muistanut. Sain tähän vastauksen chatissa ja kohta tuli selväksi.

Päivitin Vuokilan tunnuskuvan niin, että kasvojen kaikki piirteet ovat mittasuhteiltaan oikein. Kun kaikkia ryppyjä ei ole, kuvassa Vuokila on hieman nuorempi kuin nykyään.

Tein myös Teemu Pallosesta uuden tunnuskuvan, jossa kasvonpiirteitä ei ole liioiteltu.

Vuokilasta oli myös pilakuvaversioita. Pallosesta ktein myös pilakuvaversion. Se on isompana esillä pilakuvasäikeessä.

______________________

Tein Google Driveen tallennetuille Pelikaaniristikoille oman säikeen.

______________________

Täydensin sivua  Kovisoveluudet. Lisäsin ”Sanan osien vaihdot”. Täydensin myös muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä.

9.7.2020

Koska Meghanilla on voimakkaat piirteet, tuli mieleen yrittää hänestä pilakuvaa.

Lisäsin sarjakuvapiirtäjä Teuvo Salmisesta karikatyyrin tekijägalleriaan – eihän pilakuvapiirtäjästä voi normaalia kuvaa tehdä. Sama kuva on myös pilakuvasäikeessä 400x400px koossa.

10.7.2020

Poistin Twitteristä melkein kaikki ristikoihin liittyvät twiitit. Vain kommentoidut jätin. Poistin muitakin twiittejä ja mielessä oli lopettaa Twitterin käyttö, koska siellä en saa mitään kommentteja enää mistään.

______________________

Joku ehdotti chatissa ristikolle pääkuvan. Tein alustavan piirroksen. Tytär piti kivana ideana kuten myös eräs toinen henkilö, jolta kysyin.

Chatissa on oli myös Pelikaaneista kysymyksiä.

11.7.2020

Tänään oli niin paljon muuta työtä, että ehdin ratkoa vain IS:n 11.7.2020 koviksen.

12.7.2020

Aloitin eilen ja jatkoin vahän tänään Suomi24:ässä aloittamaani yleiskeskustelua koviksista.

13.7.2020

Saatan enkä sitten saada aikaiseksi ristikon. Olen IS:n ja Mantan MAINIOT Ristikot formaatilla eli niiden määrittämällä ruutumäärällä yrittänyt.

Aloitin oman ristikon teon vielä kerran uusiksi luomalla uuden pohjan. Tein Punaisen Pelikaanin formaatilla eli sen määrittämällä koolla, jossa ylä- ja sivumarginaalit huomioiden on käytössä 19×25 ruudun suuruinen alue. Minulla on pääsääntöisesti kahden ruudun sivumarginaalit vihjeille (pariin kohtaan tuli alkupiilo rumentamaan oikeaa laitaa).

Vaikka formaatti on Pelikaaliristikoista laittaisin ristikot käyttöön ilmaiseksi – en usko, että saan niitä kaupaksi. Vaikka onnistuisin miten hyvin tahansa, Vuokila ei niitä Pelikaaneihin laita – periaatekysymys. Kun ristikon koko on lainattu, olisiko joidenkin mahdollisten ristikoiden sopiva nimi Tapikaaaniristikot?

Sain kyllä sittenkin jonkinlaisen ristikon kasaan mutta siinä on erinäisiä ongelmia

    • Sanaristyylisiä omia sanoja, joista yksi vähän kyseenalainen, mutta saattaisi Sanariksen ristikoissa kelvata.
    • Muutama kirjoitusasultaan harvinainen erisnimi (jokin kirjain yleensä jokin muu kuin mitä sain).
    • Joitakin alku- ja loppupiiloja; varsinainen virheitä ne ei ole ja erään laatijan ristikoissa niitä on usein paljon enemmän; tosin huomasin liian myöhään yhden selkeä piilokirjainvirheen: yhdessä pääkuvalausessa on kaksi perättäistä piilokirjainta. Ei haittaa ratkontaa, mutta on selkeä laadintavirhe.
    • Yksi aulistyylinen intialainen pikkupaikkakunta (Aulis Lehdolla eräiden kommettien mukaan niitä on).

Tarkoitus on välillä huijata, mutta mahdollisimman satunnaisesti. Laitoin oudompiin sanoihin mahdollisimman helpot vihjeet ja tutummissa yritin kiristää ruuvia, joten eiköhän lopputulos ole silloin reilu.

Muutamia googlattavia on tullut, mutta jos itse olen googlannut, otan periaatteksi, että ratkojan on goolella sanat myös suht. helposti löydettävissä. Piiliskierouksia otan vihjeisiin eli niitä on syytä osata. Yritän reilua vihjeitystä.

Aion jättää tietyntyyppiset vihjeitykset tarkoituksella pois. Tällaisia ovat vihjeet, joissa ei vinkata, jos on poistettu kirjaimia.  Samoin jätän pois tavujen vaihdot. Minusta ne ovat väärälaista huijausta ja jekkuilua. Niissä ei ole reilun pelin henkeä.

Sain jonkinlaisen version.

14.7.2020

Sain pois peräkkäiset piilokirjaimet. Sain myös toimivan ehdotuksen, jolla okan voi korjata. Nyt siis rakenteellisesti ok ristikko. Vihjeistä saa olla montaakin mieltä. Mainitsen siitä Suomi24:ssäkin.

15.-17.7.2020

Aika on mennyt oman toisen ristikon luomisessa. Kun luo kaiken itse, aikaa kuluu.

18.7.2020

Sain toisen ristikon valmiiksi, mutta pääkuvalauseisiin jäi pari puutetta. Ristikko ei niiden vuoksi olisi ollut ainakaan myyntikelpoinen. Laitoin yhteenvedon foorumiosioon.

Suurin työ laadinnassa on näemmä raaka työ sanojen yhteen sovittamisessa. Minulta jotenkin loppui kärsivällisyys.
 
19.7.2020
Sain pääkuvalauseiden ongelmiin ratkaisut. Sain haluamani sanan ja piilokirjain ongelman ratkaisin foorumissa kerrotulla tavalla.

 

______________________

Ratkoin eilen aloittamani Suomen Kuvalehden 29/2020 ristikon.

20.7.2020

On ollut niin muuta tekemistä, että vasta nyt pääsin IS:n 18.7.2020 julkaisemiin ristikoihin. Aloitin Vuokilan ja Kultin ristikoilla, kun Hyvösen ristikoihin on rimakauhua. Yllättävän tahmeasti Vuokilan ja Kultinkin ristikot täyttyivät.

21.7.2020

Juha Hyvösen kovis tuntuu toivottaman vaikealta. Juuri Hyvösen ristikot ovat minulle erityisen vaikeita, vaikka olen niistä muutaman selättänytkin. Pääsin kuitenkin maaliin, joskin outojen sanojen vuoksi ristikko ei niin paljon ihastuttanut kuin monia muita.

22.-23.7.2020

Yhden hyvösen ristikon ongelman taidan selvittäneeni. Minulta kysyttiin vihjeanalyysiä, mutta sitä ennen kaikkien vihjeiden logiikka pitäisi olla kirkas.

Väliin ratkoin 22.7.2020 chatissa kysytyn Mantan MAINIOT Ristikon Juha Leinosen pähkinän. 

24.-25.7.2020

Tein Hyvösen laatimasta ristikosta vihjeanalyysin. Vihdeiden ratkaisusanat ja mahdolliset selitykset laitan esille 27.7.2020.

Mainitsin siitä Suomi24:ssä, Ylilauta-foorumissa ja Twitterissä.

26.7.2020

Tänään on tullut digijutuissa tehtyä vain pääkuvapiirrosten parantelua. Laitoin kaikki puhekupliin vaalenkeltaisen taustan.

27.7.2020

Tuli käytyä kirjastossa, jossa valikuvasin IS:n viikonlopun ristikoita sekä SK:n piiliksiä.

28.7.2020

Juha Hyvösellä on  itse tekemä anatomia omilla sivuillaan. Jouduin hieman korjaamaan omaa analyysiäni.

25.-26. IS Viikonlopun ristikoista on tullut ratkottua Kovis, Tavis, Piilis ja Mantan valinta viikonvaihteeksi.

29.7.2020

Ratkoin Juha Neitolan piiliksiä. Pidän häntä varsin hyvänä piilisten laatijana, mutta  SK 11/2020 en pitänyt.

30.7.2020

Sain palautteen toisesta ristikosta. Kommentoin sitä foorumiosiossa.

______________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:

______________________

Voit kommentoida tätä blogikirjoitusta n. kuukauden ajan alkaen 1.7.2020. Voit kommentoimisen päättymisajan jälkeen kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).