Päiväkirjaosuus 5/2020

Blogia kirjoittamassa

 

Sivun sisältö:

Päiväkirjaosuus

1.5.2020

Katsoin Suomi24:ssä aloittamaani säiettä IS: Mantan valinta viikonvaihteeksi. Robottimoderaattori toimii yllättävän hyvin. Se poisti minua koskevaa turhaa kirjoittelua. Toimii siinä suhteessa paremmin kuin erään toisen foorumin ihmismoderaattori.

______________________

Tein markkinointisivun Lintu- ja hyönteiskuvia, jolla haluan esitellä piirroksiani. Käyttökohde olisi sekä luontokirjat että ristikot.

2.5.2020

Tänään pitäisi aloittaa IS 2.-3.5. viikonvaihteen ristikoiden ratkonta. Tein Suomi24:ään säikeen.

Tein sitten myös omaan foorumiini vastaavan säikeen. Ratkoin niistä ristikoista, joita ylipäätänsä aion ratkoa, ratkoin muut paitsi Kääntiksen.

3.5.2020

Tein sittenkin vihjeanalyysin Ilta-Sanomat 2.5.2020 Kovis, joka on salasanan takana 9.5.2020 asti.

4.5.2020

Laitoin esille vihjeanalyysin kuvia, joita olisivat saattaneet tai saattaisivat käydä pääkuvista säikeeseen Pääkuvapiirroksia.

5.5.2020

Tein uuden pääkuvapiirrosehdotelman, mutten laittanut sitä julkiseksi

Tein myös ristariperhosesta ja ritarista pääkuvan, mutta laitan sen salasanan taakse.

7.5.2020

Ratkoin 2019 IS:n koviksia.  Yhden vihjeen ideaa en heti hoksannut. Kysyin asiasta myös Suomi24:ssä. Yksi vihje jäi ymmärtämättä. Siitäkin kysyin myös Suomi24:ssä. Sain myös vastauksen Suomi24:ssä, joten ratkomiini ristikoihin ei jäänyt avoimia kysymyksiä.

8.5.2020

Tuli luotua seuraavan vihjeen innoittamana (ks. kommenttini siihen tästä) pääkuvapiirros nimeltä ”Vimmat”:

VIMPOJA > TOUTAIN

Teemu Pallosen 18.4.2020 kovis (vihjeanalyysini) innoitti pääkuvaan  ”Narskuvaa”. Siinä sana osa NARS pitää korvata piirroksella miehestä.  Alla on kuva Kari Narsista, josta ristikossa voisi olla faktatietoa.

Ongelma on siinä, että sanaosa NARS on harvassa sanassa.

9.5.2020

Kyselin tutuilta kommentteja pääkuvaehdotelmiin. Ehdotelman Siepot tekstiä selkiinnytin, että ideat tulisivat paremmin esille.

______________________

Aloin ratkoa IS Viikonloppu 9.-10.5.2020 ristikoista. Kovisristikkoon jäi avoin kysymys. Tein vastaavan säikeen Suomi24:ään.

10.5.2020

Tein nopeasti alustavan pääkuvaehdotelman nimeltä Ruutuilua. Siinä on Teemu Palloselta lainattu idea.

11.5.2020

Otin esille erään huonona pitämäni vihjeen esimerkiksi säikeeseen Ristikoiden arviointiperusteeni.

______________________

9.5.2020 IS:n koviksen erään vihjeen ongelma selkeni. Olin tarkastellut vihjettä aiemmin aivan väärästä näkökulmasta.

12.5.2020

Koen, että joku Sanariksen foorumia pääosin käyttävä henkiö yrittää savustaa minut ulos myös Suomi24:stä avaamalla minua koskevan säikeen. Pyysin moderaattoria poistamaan säikeen.

______________________

Tein sittenkin vihjeanalyysin 9.5.2020 IS:n kovisristikosta. Ihan pieni epävarmuus muutaman vihjeen ymmärtämisessä minulle jäi.

13.5.2020

Täydensin Ilta-Sanomat 2.5.2020 Kovis vihjeanalyysiäni. Täydensin myös aiempaa teemallista blogikirjoitusta Sanaristikkokritiikkiä 3 – ylläriratkaisusanat (4/2020).

______________________

Suomi24:stä on poistettu minun toimintaani koskeva säie. Suomi24:stä on poistettu myös Punaista Pelikaania koskevat säikeet (toisen säikeen nimessä ei mainittu lehteä, mutta ongelmia kysyttiin Punaisen Pelikaanin numerosta 2/2020). Oletan, että joku toinen on ne pyytänyt poistettavaksi. Minun on vaikea uskoa, että robotti olisi automaattisesti sen tehnyt.

______________________

Yksi vanha IS:n kovis tuli sentään ratkottua  – oikein hauska Hannu Salokankaan laatima (1.6.2019 lehdessä).

______________________

Tein yhden hauskan koirakuvan perusteella pääkuvaehdotelman Koirakuningas.

14.5.2020

Tein Suomi24:ään säikeen Yleisiä ajatuksia neuvojen pyytämisestä ja niihin vastaamisesta.

15.5.2020

Ratkoin helpohkon Teemu Pallosen vuoden 2019 ristikon. Laitoin siitä esimerkin, miten digitaalisesti tallennetun ja digitaalisesti ratkottu ristikko on erittäin kiva tarkistaa.

Jari Keräsen vuoden 2019 ristikossa oli samaan tapaan piilisvihjeitä kuin kuin 9.5.2020 ristikossa.

16.5.2020

Laitoin esille vihjeanalyysini Ilta-Sanomat 9.5.2020 Kovis. Kävin sitä vielä hieman lävitse ja täydensin sitä.

______________________

Aloin ratkoa 16.-17.5.2020 IS:n ristikoita. Aloitin Teemu Pallosen ristikolla.

17.5.2020

Arvioin ristikon vihjeiden sijoittelua. Mietin myös, pitäisikö kuvitus ottaa arvioinnin kohteeksi.

18.5.2020

Jostakin syystä Suomi24 laittoi käyttäjätunnukseni jäähylle. En voi kirjautuneena käyttäjänä vastata kenellekään enkä luoda uutta aihetta. Syytä näihin rajoituksiin kyselin useaankin otteeseen enkä ole tätä kirjoittaessani saanut vastausta.

Koska tilanne on tämä, tein vastaavankaltaisen sivun omalle foorumilleni. Toimintaperiaatteet ovat kuitenkin hieman eri, mitä ne olivat Suomi24:ssä.

______________________

Tein salasanasuojatun sivun, jossa voisin  saada laadintaehdotuksia ilman, että jokainen sen näkee. Tein tähän liittyen myös uuden säikeen nimellä Apua ristikoiden laadintaan. Suomi24:ään laitoin anonyymisti säikeen Yhdessä ristikon luomista opetellen.

19.5.2020

Anonyymit omaa Wlan-reitittimen ip-osoitetta käyttävät viestit myös poistetaan. VPN:llä kyllä voi anonyymisti kirjoittaa. Laitoin säikeen, jossa mietin, miten tähän on tultu.

Koska foorumissa ei ole keskustelua, se on tällä hetkellä lähinnä blogin jatke, jossa kerron omia mielipiteitäni. Siirsin siksi valikossa osion Blogi ensimmäiseksi.

______________________

Joku neuvoi käyttämään Ylilauta-sivustoa. Tein sinne kaksi säiettä, joista toinen liittyy ristikoiden ratkontaan ja toinen laadintaan. Säikeet on poistettu. Tein sinne myös säikeen Apua pelikaaniristikoihin. Tämäkin säie on poistettu.

Tein vielä säikeen Yleistä keskustelua sanaristikoista. Siihen laitoin:

Avaan yleiskeskustelun sanaristikoista. Niistä voi esittää kysymyksiä, kunhan noudatetaan sivuston sääntöjä. Haluan auttaa pääsemään sisälle hieman vaikeampiinkin ristikoihin. Minua voi henkilökohtaisella tasolla lähestyä toisaalla.

Saa nähdä tulkitaanko tuo viimeinen lause mainoksena.

______________________

Sain Suomi24:stä lopulta palautteen, jota en voi sellaisenaan julkaista.  Syyt liittyvät moderaattoriosastolla mainitsemiini kohtiin.  Myönsin virheeni. Tosin vain kerran muistaakseni linkitin Google Driveen.

Suomi24:ssä minua on avoimesti syytetty siitä, että käsittelen sanaristikoiden oikeita vastauksia ennen kuin kyseisen sanaristikon palauttamisaika on umpeutunut. Sellainen ei Suomi24:ssä ole säännöissä kielletty. Sellainen kielto on vain Sanariksen ylläpitämässä foorumissa.

Ehkä Suomi24 on ottanut saman tulkinnan kuin Sanaris.  Suomi24 on ehkä estänyt minua näkemästä osastoa. Näkyy minulle joillakin ip-osoitteilla, toisilla ei.  Tosin tulee ilmoitusta, että sivustolla on vikaa, jota tutkitaan. Asia voi olla väliaikainen.

20.5.2020

Suomi24 tunnukseni toimivat taas. Eilen Suomi24:n Sanaristikko-osio ei näkynyt kuin satunnaisesti ja mitään kommenttia en voinut kirjoittaa. Olikohan eilen jonkinlainen verkkohyökkäys tätä osiota kohtaan. Muut Pelit-osion aliosiot näkyivät. 

No Suomi24 näyttää omaksuneen Sanariksen linjan. Sielläkään ei saa tuoda esille ristikon ratkaisusanoja ennen kuin palkintojen lähetysaika on päättynyt.

21.5.2020

Koen, että Suomi24 on joutunut vihamielisen painostuksen kohteeksi ja sitä pitäisi pyrkiä auttamaan. Laitoin foorumiosioon auttamisvetoomuksen.

______________________

Suomi24:ään on laitettu säie, joka koskee Mantan MAINIOT Ristikot -lehte. Kommentointia varjostaa pelko. Kukaan ei oikein tiedä, mitä uskaltaa kirjoittaa ja mitä ei. Pelätään nykyistäkin pahempaa ”imperiumin vastaiskua”.

______________________

Ratkoin helatorstain ristikoita. Helatorstain Kimmo Sillankorvan jättiristikko oli varsin hyvä. Siksi tein siihen liityen lyhyen säikeen.

22.5.2020

Valitukset liittyivät ennen kaikkea Punaiseen Pelikaaniin. Pohdin Punaiseen Pelikaaniin liittyvässä Suomi24:n säikeessä, miten haitallista koen valitusten olleet valittaneelle taholle itselleen.

Omassa foorumissa kerron hieman episodin taustaa sekä pohdin, mitä vaikutuksia sillä on tulevaisuuteen.

______________________

Laitoin Suomi24:ään ennakoivasti IS 23.5.2020 säikeen.

24.5.2020

Ratkoin eilen kaikki IS-viikonlopun ristikot Mantan valintaa lukuun ottamatta, joka oli tällä kertaa krypto. Niistä on oma säie. Aluksi koviksessa ärsyttä Ilmo Juhani Liljeroosille tyypillinen tv-sarja ja -elokuvatrivia, mutta kun alkuärstymys lauhtui, ristikko osoittautui varsin kivaksi.

______________________

 Suomi24:ssä säikeessä Mantan mainiot tuli esille, että Mantassa on ollut s-postirinki ristikon ratkaisujen auttamiseksi.  Kun tässä ristikkolehdessä oli niin avoin linja, voi aivan avoimesti auttaa luomassani säikeessä.

Tein anonyymin käyttäjätunnuksen sivustolleni:

tunnus: anonyymi;
sanasana: anonyymi
s-posti: anonyymi@anonyymi.com

Jos laittaa eri s-postiosoitteen, kirjoituskenttään, saa oman avattaren. Väärinkäyttö johtaa siihen, että vaihdan salasanan ja sitä pitää kysellä erikseen. 

25.5.2020

Tosin anonyymikirjautuminen voi tuottaa ongelman, jos joku sattuu kirjautumaan suurin piirtein samaan aikaan. Robottikirjautumisten esto saattaa nimittäin puuttua tapahtumaan.

______________________

Sain vastauksen opetus- ja kulttuuriministeriön alaiselta tekijänoikeuden ja audiovisuaalisen kulttuurin vastuualueen vastaavalta henkilöltä. Ks. foorumiosiosta tarkemmin.

26.5.2020

Vuokilan ja Lavoniuksen IS-Viikonloppu 6.-7.4.2019 kovis tuntui varsin oudolta.

No Teemu Pallosen eräs kovis oli varsin helppo, mutta yhden vihjeen logiikkaa sai testailla useammankin kerran.

______________________

Katsoin laatijan laatimaa anatomiaa. Löysin sittenkin ongelmakohdat selitettyinä. Olin ymmärtänyt vihjeet oikein, mutta olin vain epävarma tulkinnoissani. Laitoin myös omaan vihjeanalyysiini näihin kohtiin varsinaiset selitykset. Analyysi on siten täysin kunnossa.

27.5.2020

23.2.2019 kovisristikossa ihan täydellinen vaikeneminen ylläpidolta. Ristikossa on selkeä virhe, mutta Vuokila on aivan hiljaa.

Yhteen Vuokilan ristikkoon jäi avoin kohta.

28.5.2020

Sain Vuokilan ristikon avoimeen kohtaan vastauksen Suomi24:stä.

______________________

Suomi24:n sääntöihin liittyviin kommentteihin on tullut vastakommentti.

31.5.2020

Eilen ratkoin viikonvaihteen IS-ristikot lukuun ottamatta Kääntis-ristikkoa. Tein eilen myös vihjeanalyysin Ilta-Sanomat 23.5.2020 Kovis, jonka nyt julkaisin.

______________________

Suomi24:ään osallistuminen on vähentänyt omien sivujeni vierailumäärää, mutta parempi saada kommentteja edes jossakin. Kovin vähissä ovat kommentit omilla sivuillani. Vain kahdessa säikeessä on kommentteja (IS Viikonloppu 23.-24.5.2020 ja Miten sääntöjä tulee tulkita Suomi24:ssä).

______________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:

______________________

Voit kommentoida tätä blogikirjoitusta n. kuukauden ajan alkaen 1.5.2020. Voit kommentoimisen päättymisajan jälkeen kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).