Päiväkirjaosuus 4/2020

Blogia kirjoittamassa

 

Sivun sisältö:

Päiväkirjaosuus

1.4.2020

Keksin ratkaisun toiseen IS:n vanhoja ristikoita koskevaan ongelmaan. Mutta yksi ongelma jäi. Siihen sain vastauksen Suomi24;ssä.

En tykännyt eräästä Erkki Vuokilan laatimasta kovis-ristikosta. Toisesta ristikosta nautintoa pilasi Markku Mäkelän huono tyylitaju.

2.4.2020

Eräässä toisessakin saman kaksikon ristikossa oli itseäni ärsyttänyt kuva.  Sen sijaan Kuukauden yllätys 78/2020 (Apu Ristikot lehdestä) oli kaikin puolin hyvä ja siinä MM:n kuvituksesta nautti ilman sivumakuja.

Kuukauden yllätys 7/20 (Apu Ristikot 8/19 s. 49) olin aluksi totaalisen pihalla, keneen viitataan

ALKUAAN LÄÄKÄRI (5)

Google kuitenkin auttoi. Olipa henkilöllä outo sukunimi.

4.4.2020

Ratkoin IS Viikonloppu 4.-5.4.2020 Kovis-, Tavis- ja Piilis-ristikot sekä Mantan valinnan. Hyvä mieli näistä jäi, vaikka pari pientä huomautusta laitoin.

6.4.2020

Maanantain Histis oli poikkeuksellisen helppo. Elisabeth Rehn kaiketi valittu päivän henkilöksi siksi, että hän täyttää 6.4.2020 85 vuotta.

Kari Vaalamon laatima 14.9.2019 olikin sitten varsin vaikea.

7.4.2020

Uutisristikossa oli nyt lähinnä muuta kuin koronaa, mikä oli hyvä juttu. Ratkoin myös erään vanhan IS-koviksen (2 1/2 -tasoisen ja se ratkesi suhteellisen nopeasti). 

En ollut 28.-29.3.2020 ristikossa hoksannut yhden vihjeen ideaa.

11.4.2020

Ratkoin pääsiaäisen ajan kiirastorstain ja pääsiäisen jättiristikot. Pääsiäisristikon laittaminen digiratkontakuntoon onnistui erinoimaisesti.

Juha Leinosen ristikot vaikuttavat varsin laadukkailta. Latasin hänen laatimiaan Mantan valinnan ristikoita Google Driveen.

12.4.2020

Suomi24 erään keskustelun pohjalta tuli esille kielioppiongelma sanaan ”päätön” liittyen.

13.4.2020

Toni Pitkälän IS:n kovista en edellisyönä saanut loppuun asti ratkottua, mutta aamulla ratkesi. Oli todella haastava. Siinä oli monia hyviä vihjeitä.

14.4.2020

Tallentelin Mantan valinnan ristikoita. Liitin hieman arviota niistä säikeeseen IS Ristikot.

Tarkensin Toni Pitkälän laatiman erään ongelmasanan käsittelyä. Tarkensin myös IS Viikonloppu 4.-5.4.2020 erään ongelmakohdan käsittelyä.

15.4.2020

IS Extra tämänkertainen tilaus päättyi. Tallensin Mantan valintoja 2017-2020 ajalta. Tein niistä myös arviota ratkomalla muutamia ristikoita.

______________________

11.4.2020 Toni Pitkälän kovisristikkoa on tullut aika lailla käsiteltyä Suomi24, erityisesti vihjeeseen ”ET HOMMAA…” liittyen. Siellä on esillä eräitä ratkaisusanoja (muitakin kuin itse esille ottamiani).

Jos et halua omaa ratkontaasi spoilata, älä klikkaa tätä linkkiä.

16.4.2020

Mietin tässä tekisinkö ristikosta oikein perinpohjaisen analyysin, jossa on runsaasti kommentteja. Siinä vihjeiden logiikan selvittämisen rinnalla olisi se, mitä ajattelen vähänkin kysymyksiä herättävästä sanasta.

Tiedä häntä tulisiko sille järkevässä määrin lukijoita. Tein joka tapauksessa Pitkälän ristikosta vihjeanalyysin. Siinä on joidenkin vihjeiden perässä mielestäni kunnollista analyysiä.

Vaikka Toni Pitkälä itse tekisi ristikostaan analyysin, tekemälläni analyysillä on siinä mielessä käyttöä, että siinä o n runsaasti kommentteja.

Analyysissä on säikeessä IS Viikonloppu 11.-13.4.2020 ja Suomi24:ssä esittämissä kommenteissa mainitsemiani kommentteja. Vihjeanalyysi on siis aiempia analyysejäni enemmän kommentoitu.

______________________

Tein säikeen Parhaat 2 1/2 -tasoiset ristikot. Tein siitä rinnakkaisversion myös Suomi24:ään. Tein Suomi24:ään myös säikeen IS: Mantan valinta viikonvaihteeksi (sama asia on foorumissani esillä säikeessä IS Ristikot).

17.4.2020

Lisäsin sivulle Piirroksia laatijoista ja kuvittajista kuvat Toni Pitkälästä. En aivan onnistunut saamaan hänestä täysin näköistä, mutta kelpuutin kuvan paremman puutteessa.

18.4.2020

Lisäsin edellisenä päivänä myös Juha Leinosen kuvan. Oletan, että kyseessä on ristikonratkonnan suomenmestaruuden useana vuonna voittaneesta henkilöstä. Ristikoiden vihjeet ovat laadukkaita ja niissä henkii nykyristikoille tyypillistä otetta.

Laatijan kuvituksessa ongelmana  on satunnaisesti liian pienet kuvat.

______________________

Minua suututti, kun joku Sanariksen foorumin vakiokävijä tuli huomauttelemaan Suomi24:n säikeeseen Ristikkoapua, jossa joku kysyi neuvoja Punaisen Pelikaanin 2/2020 ristikon ratkonnassa.

Tein siitä hieman provosoituneena säikeen Apua Punaisen Pelinkaanin 3/2020 ratkontaan. Suomi24:ssä on ratkolla oikeus kysyä mistä ristikosta tahansa. Häntä ei sido Sanariksen foorumin säännöt.

______________________

Tuli vielä tehtyä kuva Juha Neitolasta. Neitola laatii silloin tällöin piiliksiä Suomen Kuvalehteen.

______________________

Ratkoin rästiin jääneistä IS:n koviksia. Yhteen niistä jäi pari vihjettä, joita jäin ihmettelemään.

19.4.2020

Ajattelin jatkaa kuvagallerian kuvien teekemistä. Viimeisimpänä Lauri Kultti.

Joonas Anttilasta en saanut toistaiseksi riittävän hyvää kuvaa. Mutta Juha Hyvönen onnistui riittävän hyvin.

Aivan yhtä hyvin ei onnistunut Harto Hakosen kuva. Jotain ihan pientä jäi tavoittamatta.

20.4.2020

Kysyin Harto Hakosen omaa mielipidettä. Hän piti kuvaa hyvänä. Kohtalaisen onnistuneena minäkin sitä pidin, vaikka minulta on onnistuneempiakin piirroksia. Aion jatkaa piirrosten tekoa.

______________________

Törmäsin sattumalta Tampereen tulevaan jääkiekkoareenan nimeen, joka kirjoitetaa urosLIVE. Siitä vitsailtiin maaliskuun alussa. Minä tulin sen suhteen jälkikujanassa ja harmitti siksi Suomi24:ään laittamani säi tästä asiasta.

______________________

Jatkoin piirrosten tekoa. Riku Rosenvallista sai varsin nopeasti mielestäni varsin onnistuneen piirroksen.

Joonas Anttilasta en sitten millään saanut niin näköistä kuin olisin halunnut. Mutta toimii nyt ainakin symbolisessa mielessä Jonaksesta.

21.4.2020

Suomi24:ssä on tullut autettua toisia ristikoiden ratkonnassa. Nostin Sanariksen laatijoiden oudot ratkaisusanat omaksi säikeekseen. Tein aiheesta myös sivun Kovisoveluudet alaisuuteen alasivun Tahallisesti oudot ratkaisusanat.

______________________

Hieman tuli autettua Suomi24:stä ristikkokysymyksiä esittäneitä tai esittänyttä henkilöä. Olen kyllä ollut auttamassa säikeessä Ristikkoapua, vaikka en ole aina esille tuonut, että nimenomaisesti minä olen ollut auttamassa.

______________________

Yritin jatkaa kuvagallerian tekoa Hannu Salokankaalla, mutta en tänään onnistunut saamaan julkaisukelpoista kuvaa. Jokin yksityiskohta, jota en nyt hahmota, pitäisi muuttaa.

22.4.2020

Sain joten kuten toimivan kuvan Salokankaasta sentään, vaikka en ole kuvaan täysin tyytyväinen. Jouduin käyttämään paljon varjostuksia, jotta sain riittävästi näköisen.

Alf Simbergin kuvassa tein niin onnistuneen kuvan ilman varjostuksia kuin pystyin .

______________________

Ratkoin yhden Kari Vaalamon laatiman ristikon, johon jäi yksi kysymys. Esitin kysymyksen myös Suomi24:ssä. Keksin kuitenkin itse, mistä on kyse.

23.4.2020

Koska Toni Pitkälä oli omassa anatomisassaan selittänyt kaikki vihjeet. piti minun lisätä paljon lisää selityksiä vihjeanalyysiini.

Olin tehnyt muutaman virheen selityksiin. Korjasin virheelliset selitykset. Kerron virheistäni foorumiosassa.

______________________

Eilen tuli tehtyä Suomi24:ään säie Vihjeanalyysejä pyynnöstä. Siellä on ollut kivaakin keskustelua.

Entisen ex-nettituttuni kanssa on tullut käytyä turhankin kiivasta keskustelua säikeessä Tahallisesti oudot ratkaisusanat. Säie meni kahden ”kukon” väliseksi tappeluksi eikä säikeeseen kirjoittanut juuri kukaan muu.

24.4.2020

Aloitin blogikirjoitusta Sanaristikkokritiikkiä 3 – ylläriratkaisusanat (4/2020). Se liittyy viimeaikaisiin keskusteluihin ratkaisusanojen käyttökelpoisuudesta.

______________________

Pitäisiköhän laittaa pois vapaa kirjoittaminen. Akismet-spamminesto-ohjelma laittaa turhan paljon selvää spämmiä tarkistettavaksi. Kyllä sitä Suomi24:ääkin voin käyttää kysymyksilleni, vaikka siinä on ärsyttävää monikin toteutus.

______________________

Tein Joonas Anttilasta uuden kuvan toisen kuvan pohjalta. Kuvassa on kasvoissa mahdollisimman vähän viivoja eikä lainkaan varjostuksia.

25.4.2020

Sain käyttööni 25.4.2020 IS:n kovisristikon, jolle avasin säikeen. Sain tehtävän ratkaistua, vaikka muutamaa vihjettä joudun vielä pohtimaan.

Sain käyttööni myös 18.4.2020 Teemu Pallosen laatiman kovisristikon (kuvitus Heikki Lavonius), joka oli varsin erikoinen.  Joku aukaisi ristikosta auttamissäikeen Suomi24:ään.

25.4.2020

Sain tilaamatta pari piilistäkin käyttööni. Uusia piiliksiä en kaipaa, koska piiliksiä kyllä riittää ja voin niitä jättää lapsilleni varmaan perinnöksikin. Tosin eivät taida innostua.

______________________

Piti muistaa vielä jälkijunassa kehua Vuokilaa IS Viikonloppu 4.-5.4.2020 pääkuvasta.

______________________

Tein Suomi24:ään aiheen foorumeiden erilaisesta luonteesta kirjoittaen näin:

Tällä foorumilla on sanaristikoihin nähden erilainen luonne kuin Sanariksen foorumilla. Täällä saa antaa vihjeitä ennen kuin ratkaisujen palautusaika on päättynyt. Kenelläkään ei ole oikeutta siitä huomauttaa.

Sanariksen foorumissa ei niin saa tehdä vaan lisävihjeitä ja suoranaisia ratkaisusanoja saa antaa vasta ratkaisujen palautusajan umpeuduttua. Joka haluaa, että hänen ratkontaansa ei pilaa liian aikaiset ratkaisusanojen paljastelut, keskustelkoon Sanariksen foorumissa ainakin siihen asti kunnes ratkaisujen palautusaika on päättynyt.

Sanariksen periaatetta kaikki kunnoittakoon älköönkä menkö sieltä ennen aikaisesti mitään kysymään.

Omilla sivuillani vastaan IS:n kysymyksiin vasta viikon jälkeen eli linja on jotain tämän foorumin ja Sanariksen foorumin väliltä. Annan vastauksia sivuillani joskus myöskin pyytämättä. Näin varsinkin vihjeanalyysien suhteen, jotka ovat toistaiseksi tauolla.

Yritetään olla kaikkialla mollaamatta toisia. Yritetään elää sovussa erilaisuutta ymmärtäen.

______________________

Tein 18.4.2020 kovisristikosta vihjeanalyysin sekä oman säikeen.

______________________

Suomi24:ssä todettiin, että yhteydenottolomake ei toimi. Vaihdoin sivulle Ota yhteyttä toista lisäosaa käyttävän lomakkeen.

27.4.2020

Ajastettua vihjeanalyysiäni oli eilen yritetty avata ainakin 77 kertaa. Tilasto ei ole täysin päivittynyt, joten luku saattaa tuosta kasvaa. Olen asiasta tiedottanut Suomi24:ssä, mutta Google Analytify ei kerro juuri lainkaa vierailuja sitä kautta. Muutin tapaa, jolla se näkyy ei tule virheilmoitusta siitä, että sivua ei löydy.

28.4.2020

Muutin Toni Pitkälän vihjeanaalyysiä hieman. Annoinan ristikolle kaksoisnumeron:

7 1/2 | 10: vasemmalla puolella on sanaston asiallisuus ja oikealla puolella ristikon toimivuus älytehtävänä suhteessa annettuun vaikeusasteeseen.

Arvioin vihjeanalyysissä siellä täällä kommenteissa yksittäisiävihjeitä ja niiden ratkaisusanoja tällä arvioinnilla.

29.4.2020

Kysyin vaimon mielipidettä Teemu Pallosen erikoisesta ristikosta. Hän ei ristikoita ratko, mutta piti ideasta.

______________________

Loin säikeen, jossa kerron millä perusteilla annan ristikosta oman arvosanani.

30.4.2020

Koronaekstroja ja Punaisen Pelikaanin maistiaisia tänään ratkottu.  Ratkoin myös Juha Leinosen IS:n laatiman vappuristikkon. Sain jotenkuten selvää kuvista, mutta en ymmärrä, mitähän tämä kuva esittää.

______________________

Sen lisäksi piirtelin peipposen ja laitoin Twitteriin. Eipä ihmeempiä.

______________________

Alma Emma teki vähän siivoushommia. Jos sen unohtaa liian pitkäksi aikaa yksinään, se nukahtaa. Alupitäen nimi oli vain ”Alma”, mutta kun vaimo kutsui sitä usein nimellä ”Emma”, piti nimi vaihtaa.

______________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:

______________________

Voit kommentoida tätä blogikirjoitusta n. kuukauden ajan alkaen 1.4.2020. Voit kommentoimisen päättymisajan jälkeen kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).