Päiväkirjaosuus 6/2019

 

Blogia kirjoittamassa

Sivun sisältö:

Päiväkirjaosuus

1.6.2019

Ratkoin Suomen Kuvalehden ristikot. Niissä ei ollut sellaista, joista erityisesti kommentoisi. Helpossa ristikossa oli yksi typiste, jossa ei ollut kirjaimen päällä ruksia vaan kirjain oli jätetty vain pois. Ratkaisusana oli sen verran ilmiselvä, että menettelyä voi pitää hyväksyttävänä. Vähänkin vaikeampi typiste ei mielestäni helppoon ristikkoon käy, jotta ristikko on aidosti helppo.

Vanhoista Suomen Kuvalehdistä löytää välillä todella mainioita ristikoita. Ajatuksena on tilata jossakin vaiheessa IS Extra-palvelu, mutta kun tallennettuna on hyviä vanhoja SK-ristikoita, ei ole tule uusittua tilausta. Ihan kaikkia Ristikon anatomia -osastolla olevia ristikoitakaan ei ole tullut ratkottua.

__________________

Ruotsinkieliä helppojakaan ristikoita ei innosta ratkoa (niitä  olisi Sanariksen sivustolla tarjolla yhteensä kaksikin kappaletta).

__________________

Yksi Mirja Pihlajamäen ristikko tuotti vaikeutta ja laitoin siitä kysymyksen.

2.6.2019

Korjasin foorumisivustolla marginaaleja leveysalueella 482-782px. Aiheille on nyt järkevä tila (oikealla ja vasemmalla ei ole turhaa marginaalia).

3.6.2019

SK 11/2007 tuntuu poikkeuksellisen hankalalta ja laitoin siihen liittyen kysymyksiä. Sain kyllä ilman toisilta saatuja apuja ristikon täyteen, mutta tein muutamia ratkontavirheitä.

__________________

Päivitin foorumisivuston artikkelin Parhaimmat ja huonoimmat ratkontakokemukset. Alla oleva kuva näyttää, miten tablet- laitteesta ei tarvitse pitää lainkaan kiinni sillä ristikkoa ratkottaessa.

Laite on tuettu reiteen ja vartaloon. Lisäksi tablet-laitteella on aputuki. Ennen kaikkea sohvalla ristikon ratkonta on paljon rennompaa tablet-laitteella kuin paperilehdestä.

Vapaaksi jääneellä vasemmalla kädellä voi vaikka kilauttaa kaverille tai hörppäistä kupista kahvia.

5.6.2019

Suomi24:ssä sentään on tullut hieman keskustelua tablet-ratkonnasta.

________________

SK 12-13A/2008 Toni Pitkälältä on tämäkin hakemisen arvoinen ristikko.

VOI KAISA? (8)

Yllä mainittu vihje liittynee johonkin sanaan ”kaisa” liittyvään sanontaan, mutta sanonta on itselleni outo. Netistä yhden läheltä liippavan hakutuloksen löysin.

Kahvihetket ovat virkistäneet suomalaisia Hangosta Petsamoon, ja murresanakirjan esimerkkienkin valossa kahvipannua on hellitelty lempinimellä kaisa ainakin Perttelistä Kemijärvelle.

Pistetäs kaisa kraakku, haahlaan. Pertteli

Ei ollut tästä kyse – Kyse oli Kaisa Variksesta, kuten silppuri korjasi.

6.6.2019

SK 13/2004 pari vihjettä ihmetytti.

7.6.2019

Sain silppurilta noihin vastaukset.

________________

Ostin Huawei MediaPad M5 Lite 10 tablet-laitteen. Laitan kokemuksia foorumiin sekä sivulle Paremman laatuluokan laitteet ja niiden kynät (maininta myös sivulle Kynä halvalle Android-tabletille ja -kännykälle).

9.6.2019

Kokeilin, miten pieniä tikkukirjaimia pystyy kirjoittamaan. Vain hieman yli millin korkuiset mahdollisia. Käytännössä pystyy kirjoittamaa aavistuksen verran pienempää tekstiä kuin Apple Pencilillä. Kynän kärki on kapeampi vastaten hieman käytettyä lyijykynää, josta se ihan terävin kärki on poissa. Kynän tarkkuus on siis varsin hyvä, mutta viiveen suhteen häviää Applen laitteille. Yllättävän vähän viive kuitenkin käytännössä haittaa. Itse asiassa käytännön tarkkuus on minulle merkittävämpi asia.

10.6.2019

Laitoin foorumin mobiiliversion sivuvalikon piilotettavaksi. Siirsin foorumin mobiilivalikossa avauslinkin oikeaan reunaan. Kavensin oikean reunan marginaalia.

11.6.2019

Kokeilin, miten pieniä kuvia digikynällä pystyy tekemään. Laitoin foorumiin testikuvia.

12.6.2019

Ratkoin molemmat Suomen Kuvalehden tehtävät uudella tablet-laitteellani. Oli kyllä molemmista siisti lopputulos. Piilis näytti niin nätiltä, että oli vähän sääli heittää se roskakoriin. Näpertelyä sen kanssa tietenkin oli, että se sai digiratkottavaan formaattiin.

Hyvällä digikynällä ratkoo kuin kuulakärkikynällä, mutta tuntuma on vain vähän liukas verrattuna tavalliseen kuulakärki- tai lyijykynään. Tarkkuudessa ei ole merkittävää eroa, joten siinä mielessä digikynällä kirjoittaa kuin millä tahansa kynällä.

15.6.2019

Päivitin sivun Piirtäminen, maalaaminen ja animaatiot. Lisäsin siihen maininnan ostamastani Huaweista sekä alla olevan mallikuvan:

17.6.2019

Aloittelin foorumisivuston CSS:n siivoamista ja jakamista useampaan osaan. Poistin somelinkkien kelluvuuden (eivät enää nouse sivun alalaitaan).

21.6.2019

Siivoamisyrityksen ohessa ratkoin vaikeanpuoleisein SK 20/2001, josta jäi yksi kysymys.

________________

Loin säikeen Vaativa ristikko.

22.6.2018

Esittämääni kysymykseen tuli vastaus Suomi24:ssä.

Tämähän ihan selvä – huutomerkki kertoo jekun. Otis valmistaa hissejä, joiden käyttö lihottaa.

Tuli ajateltua liian vaikeasti.

23.6.2019

Ostin juhannuksen ajan Ilta Sanomat ja loin säikeen IS 20.6.2019. Ratkon ristikot skannatuista digikopioista.

24.6.2019

Loin säikeen Suomen Kuvalehti 25-26.

25.6.2019

Ristikoiden ratkonnassa käytän kahta kynää. 

Ylempi kynä on kangaspäällystetty metalliverkkokynä, joka soveltuu parhaiten nettilomakkeiden käyttöön.

Alempi kynä on on laitteen oma kynä. Kuten kuvasta näkyy, sen kärki on kuulakärkikynän luokkaa, mikä mahdollistaa tarkan työskentelyn. Lisäsin kynään kumisen holkin, jotta kynää olisi miellyttävämpi pitää kädessä. 

Mainitse asiasta säikeessä Ristikoiden ratkonta tablet-laitteella.

26.6.2019

Laadin vihjeanalyysin Ilta-Sanomat 20-23.6.2019.

________________

Täydensin tablet-ratkontaan liittyviä näkökulmia.

28.6.2019

1900×1200 laitteiden vaakatason ongelmaan loin väliaikaisratkaisun:

 

Rakentelu on keskeneräinen. Erinäisiä CSS-ongelmia tuosta löytyy, joten ei kannata suhtautua ylikriittisesti. Mutta kaikki olennainen löytyy 220x96px kokoisesta käyttöliittymästä.

29.6.2019

Saatan pitää tuon lopullisenakin ratkaisuna. Sain melkein kaikki CSS-ongelmat ratkaistua.

________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:

______________________

Voit kommentoida tätä blogikirjoitusta kuukauden ajan alkaen 1.6.2019. Voit kommentoimisen päättymisajan jälkeen kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani(ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).