Päiväkirjaosuus (4/2019)

 

 

Blogia kirjoittamassa

Sivun sisältö:

Päiväkirjaosuus

1.4.2019

Uusi kuukausi  alkoi. Tällä viikolla on tavanomaista enemmän vapaaehtoistyötä. Harmi, ettei sivustoistani tullut eräänlaista vapaaehtoistyötä vaan ne jäivät lähinnä harrastukseksi.

____________________

Ratkoin 16.3.2019 IS Koviksen. Ymmärtääkseni oikein, mutta kun tarkistin anatomiasta muutamaa vihjettä en ollut ymmärtänyt oikein.

2.4.2019

Muutaman kolmen tähden koviksen ratkonta on rästissä. Täyskolmosiin tarvitsee hyvän vireen eikä joka päivä sellaista virettä löydy. Silloin tulee tyydyttyä helpompiin ristikoihin.

_____________________

Siivostin sivustojen CSS:stä tarpeetonta koodia ja organisioin hieman uudestaan.

_____________________

 Sain vihjeeseen VÄLIMEREN… kommentin Suomi24:ssä säikessä Tahallisen epätarkat vihjeet.

_____________________

Otin Vivaldin foorumissa esille selaimen ongelmallisen sivustojen näyttämisen. Ongelma ei ollut Vivaldissa. Ongelman aiheutti se, että kirjautuneena käyttäjänä tulee lisäelementtejä. Pitää luoda joka selaimelle ylimääräistä CSS:ää kirjautuneille käyttäjille.

_____________________

Sain 1280x800px Android-laitteella sekä Firefoxilla että Google Chromella sivut toimimaan nätimmin. Pienen pieni virhe Chromella, mutta niin vähäinen, että sille ei kannata tehdä mitään.

3.4.2019

Sain tekstien lyhentämiseen ohjeet WordPress.org tukisivuilta. Asia on ratkaistu. Mainitsen asian foorumissa.

_____________________

Merkitse aihe ratkaistuksi -toiminnallisuuteen haluaisin luoda sääntöjä, mutta en osaa luoda asetusmäärittelyjä.

_____________________

Lisäsin säikeen Helsingin Sanomat Kuukausiliite 3/2019. Eräs laiva tuotti ongelmia, mutta sain ratkaistua.

Latasin verkkosivujen kautta 2/2019 kuukausiliitteen. Päivitin sen perusteella foorumisivustolla sivun Joidenkin lehtien digipalvelut.

Pari Hesarin ristikkoa ratkottuani ne saavat jäädä. En tykkää arvuutella, mitä huonolaatuinen kuva esittää.

4.4.2019

Laitoin HS-ristikoihin liittyen nettiin päätöskommentin. Jos joku vastaa saatan jonkin jatkokommentin laittaa.

_____________________

Tällä viikolla on ollut henkilökohtaista vapaaehtoista avustamista ja tänään on siihen liittyvä kurssi. Se nyt tuo ainakin mielekkyyttä.

_____________________

Yritän saada foorumisivustolla enemmän keskustelua www-suunnittelusta, kun ristikot eivät oikein vedä.

_____________________

Siirsin linkit sivut alkuun/loppuun leveällä näytöllä päävalikon yläosasta sivun loppuun. Piilotin erilliset sivun alkuun/loppuun linkit.

Muutoksesta aiheutui yllättävän suuri muutosten ketju ja paljon testailuja. Korjasin myös sen, että sivut näkyisivät oikein sekä kirjautuneille ja ei-kirjautuneille henkilöille. Ongelma johtuu siitä, että WordPress lisää kirjautuneille käyttäjille ylimääräistä koodia, mikä puolestaan muuttaa sivun ulkoasua.

Jälkikommentti 5.4. Siirsin foorumisivustolla muutoksia käsittelevän sivun päätasolle ja laitoin vastaavan ikonin kuin tälle sivustolle. Siirsin sinne suurimman osan foorumisivuston sisällöllisiä asioita koskevia linkkejä.

5.4.2019

Korjasin hieman Samsung Galaxy J5 -puhelimelle foorumisivuston eräitä pieniä marginaali- ja pituusmääritysvirheitä.

Korjasin myös leveällä näytöllä sivujen esittämistä.

6.4.2019

Palautin hakupainikkeesiin takaisin Genericons-kuvakkeet. Ne ovat nätimmät kuin Dashicons-setin kuvakkeet. Kun kerran teema lataa myös Genericons-setin, sitäkin kannattaa hyödyntää. Toisaalta olisi hyvä poistaa koko setti ja välttää siten setin lataaminen ylipäätänsä. Tällöin kaikki vastaavat kuvakkeet pitäisi vaihtaa Dashicons-setin vastaaviin kuvakkeisiin.

Sivustjen pitäisi toimia nätisti 320-1600px leveydellä. Sitä isomalla leveydellä sivuun jää tyhjää tilaa ulkoasua haittaavasti.

_____________________

Ratkoin Suomen kuvalehti 14/2019 olleet ristikot ja tein uuden säikeen. Piilis oli lääkäri Juha Neitolan teemapiilis.

_____________________

Laitoin blokirjoitussivun Pandailua – 2/2019 teemaosuus sisällön maksimaalisen levyiseksi. Virike tuli siitä, että eräs samaa teemaa käyttävä halusi laajemman sisältöalueen. Testasin sitä em. sivulla. Sivun otsikoita en saanut haluamakseni, mutta se ei suuremmin haittaa.

Tein myös säikeen Twentyfourteen-teema, jos joku haluaa kysyä käyttämästäni teemasta.

7.4.2016

Laitoin sivun Helsingin Sanomat Kuukausiliite 3/2019 osoitteen palautteena s-postilla Helsingin Sanomien kuukausiliitteeseen liittyvään s-postiosoitteeseen.

_____________________

Laitoin oikean reunan palkille tietokonenäytölle taustavärin ja reunustuksen, jotta se erottuisi paremmin.

_____________________

Laitoin kuvituksesta kommentin myös säikeeseen Keskustelua ristikoiden kuvituksesta. Siinä otan esille Heli Kärkkäisen, P.A. Mannisen ja Heikki Lavoniuksen.

_____________________

Yritin selvittää, saisiko sisältöä pakotettu sivupalkin päälle. Ei onnistu, sillä sivupalkki tulee aina päällimmäiseksi.

_____________________

Laitoin oikean reunan palkille tietokonenäytölle taustavärin ja reunustuksen, jotta se erottuisi paremmin.

_____________________

Lisäsin kapeallekin näytölle linkit sivun alkuun ja loppuun kiinteiksi ja poistin siellä täällä olleita linkkejä näkyvistä.

8.4.2019

Tarkensin säikeen Huonoa vihjeitystä aloituskommenttia. Tämä johtui säikeessä Metroristikot olleista kommenteista.

10.4.2019

Laitoin uusiksi uuden aiheen luomisen sekä profiilipainikkeen, sillä ne käyttäytyivät ikävästi kännykkäversiossa. Lisäsin vastaavat painikkeet myös yksittäisen aiheen käsittelyyn.

Lisäsin harmaiden painikkeiden eteen kuvakkeet niihin painikkeisiin, mitä ei-kirjautuneilla ja kirjautuneilla tavallisilla käyttäjillä on käytettävissään.

Painikkeiden käyttäymistä ei sitten millään meinaa saada täysin kuntoon. Syynä on se, että välissä on erottimia, joita ei saa pois (erottimet ovat taustan värisiä, joten ne eivät näy). Piti sorkkia lähdekoodia, että niistä erottimista pääsi eroon. Tein uuden säikeen asiasta: Get rid of fixed separators.

Kapealla näytöllä painkkeet menevät nyt nätisti riviin, eikä lopputulos on ”painikepuuroa”!

11.4.2019

Hioin vielä foorumin ulkoasua ja lisäsin muutaman ikonin. Määritin hakupainikkeita uusiksi, jotta sain niihinkin ikonit ja siten ulkoasun  ja tekstit haluamakseni.

Korjasin joitakin marginaalivirheitä ja lisäsin sivupalkkiin rivivälejä, jotta tekstit olisivat luettavampia. 

Siirsin sosiaalisten medioiden avulla kirjautumisen sivupalkin ylälaitaan.

Foorumiosion hakupainiketta sain parannettua. Mutta tein jotain väärin ja tuli asemointiongelmia. Kännykkäversion valikkopainikkeen toimivuus meni erilaiseksi.

12.4.2019

Lisäsin säikeen Code Snippets for WordPress twentyfourteen theme, johon keräilen tekemiäni muutoksia ja lisäyksiä.

_____________________

Jostakin ihmeen syystä foorumisivuston editorista osa toiminnoista ei toimi. Samoin sosiaaliset linkit eivät toimi kuten pitäisi. Eivät nouse sivun alareunaan.

Haku ei toimi myöskään. Vikana oli pieni virhe eräässä JavaScriptissä, joka pysäytti virheen jälkeisen skriptin toiminnan. 

_____________________

Lueskelin Suomi24:ää, jossa kommentoitiin Punaisen Pelikaanin numeroa 3/2019. Laitoin siitä kommentin säikeeseen Missä kulkee hyvän maun raja?

13.4.2019

Parantelin hieman sivustojen JavaScript-koodeja. 

_____________________

Aloitin säikeen Suomen Kuvalehti 15/2019, jossa kerron, että yhdestä piilisvihjeestä en pitänyt.

Hannu Salokankaan ristikko on kakkoseksi haastava. Tuli muutama ratkontavirhe, mutta sain korjattua virheeni.

14.4.2019

Tein sivun Sivuston mobiiliversio – Mobile phone version of this site. Mobiiliversiota voisi vielä paljonkin parantaa, mutta olisi hyvä saada palautetta ensin.

15.5.2019

Pienessä sivupalkissa on nyt kuusi toimintoa ja yhteensä kymmenen toimintoa. Mobiiliversio alkaa vähitellen hieman tuntua foorumikäyttöliittymältä eikä vain foorumisivulta. Käyttöliittymään päin kehittely on päämäärä ja sitä pitää lisätä.

16.4.2019

Laitoin säikeen Pikkuongelmia – small issues. Www-suunnittelussa tulee aina erinäisiä pikku ongelmia. 

Näyttämis/piilottamisongelmaan ratkaisu oli vain hieman muuttaa JavaScriptin logiikkaa.

_____________________

Mobiilin sivupaneeli jotensakin valmis. Ehkä joskus pieneen hiomiseen tarvetta.

17.4.2019

Mobiilivalikossa itsessään ei ole enää parannettavaa, mutta siitä aukeavien kahden apuikkunan sisältöä voisi parantaa. 

Ainoa, mitä voisi itse sivuvalikkoon ajatella lisättävän on näytä/piilota sivuvalikko.

Mitä muita muutoksia voisi ajatella? Voisi harkita, yhdistäisikö valikkopainikkeen sivupalkkiin. Sivupalkkia voisi nostaa siten myös ylemmäksi. Vain haku jäisi isoksi painikkeeksi oikeaan yläkulmaan.

Myös haun voisi liittää sivupalkkiin.

_____________________

Foorumisivuston tietokannasta merkittävin osa on tuhoutunut. Löysin 1.4.2019 varmuuskopion, josta sain SQL-tiedoston.  JetBackup-sovelluksen luoma varmuuskopio ei kelvannut phpMyAdmin-sovellukselle. Kun en tiedä, miksi, en osaa löytää ratkaisuakaan.

20.4.2019

Aika on mennyt foorumisivuston uudelleen toimivuuteen saattamiseen. Foorumi toimii, mutta haluan palauttaa sinne vielä sivuja. Kytken sen läheisemmin tähän sivustoon.

22.4.2019

Rakentelin uudestaan kasaan mobiiliversiota.

23.4.2019

Mobiiliversion on saatu uudestaan toimimaan. Pitää laittaa muutamia opasluonteisia säikeitä takaisin. Muiden antamia kommentteja en voi kuitenkaan palauttaa, sillä en voi esittää niitä omalla nimelläni.

25.4.2019

Parantelin vielä mobiiliversiota.  Lisäsin 24-25.4.2019 omia säikeitä. Vanhoja säikeitä laitoin jonkin verran. Tuhosin vanhan tietokannan, joten siitä en enää ota talteen mitään. Poistin tämän sivun lopusta aiheita, joita ei enää ole.

_____________________

Ratkoin Suomen Kuvalehti 16-17/2019 piiliksen ja tein lehdestä uuden säikeen.

26.4.2019

Tietokantavaurio rikkoi ulkoasuakin, sillä osa määrittelyistä liittyi tietokantaan tallentuneisiin id-arvoihin. Toivon, että sain korjattua nekin eikä niitä enää löytyisi. Aivoihin tuli ylirasitus kaiken korjaustyön takia. 

Ulkoasumäärittelyjä voisi organisoida, mutta sitäkään ei oikein jaksa.

_____________________

Tein tämän sivuston mobiiliversion hieman foorumisivuston kaltaiseksi. Aivan samantapaiseksi en tätä laita, sillä tälle sivulle ei tule sivupaneelia.

27.4.2019

Sain foorumisivustolle kännykkäversioon oikeaan alakulmaan reaaliaikaisen laskurin.  Sen tarkoituksena on auttaa palaamaan samaan kohtaan sivua esim. sen jälkeen, kun on valikon avaus on vienyt sivun ylälaitaan. 

28.4.2019

Sanariksen foorumissa Ylläpito esitti vahingoniloisen kommentin – varsin ikävää. Laitoin vastineen Suomi24:ään.

_____________________

Näemmä missään foorumissa ei saa olla liian innokkasti mukana – WordPress.org robotti todennäköisesti pitää kaikkia kommenttejani spämminä. Sain tilin palautettua käyttöön.

____________________

Olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt sitä, miten sivut näkyvät kännyköissä. Kysyin siitä TechBBS:ssä ja laitoin siitä aiheen myös foorumiini.

29.4.2019

Kävin paikallisessa Gigantissa ja testasin siellä sivujani. iPad Pro näytti sivuni samantapaisesti kuin oma 800x1280px tablet-laitteeni. Safari näytti sivut ihan ok.

Testasin Samsungin HD-kännykkää. Muuten aika lailla kuin Samsung Galaxy J5, mutta pystysuunnassa jäi sivun lopun ja sivupalkin väliin enemmän tilaa.

Olettavasti HD-tabletit ja ns. 2K-laitteet esim. Huawei MediaPad M5viewport-arvona käytetään 800x1280px suuruusluokkaa olevia arvoja eli todennäköisesti nekin näyttävät sivuni samaan tapaan kuin oma tablet-laitteeni.

Piti vielä selvittää iPad 9,7 -tason näytön omaavien laitteiden skaalaussuhteet. (esim. Samsung Galaxy Tab 3 ). Näiden laitteiden mittasuhteet näet poikkeavat merkittävästi edellä luettemistani laitteista.

Sain toisaalla ehdotuksen katsoa  Popular screen resolutions: designing websites for all » Media Genesis.

Siinä mm. kerrotaan iPadien viewport-arvot. Mutta ei esim. Samsung Galaxy Tab 3:n arvoa. Vaikka fyysinen resoluutio on sama kuin iPad 9,7:ssa, viewport-arvo saattaa olla eri.

Taulukko antoi kuitenkin Nexus 9:n viewport-arvot, jotka ovat samat kuin iPad 9,7:lle joten todennäköisesti kaikki saman resoluution Android-laitteet toimivat samaan tapaan.

Noilla tiedoilla kyllä tietokoneen kanssa suunnitellessa pärjää. Saatuani uutta selailukokemusta päivitin sivun Ohjeita selaimen käyttöön.
_____________________
 
Sivustollani on haluttu kestustelua toimintatavoista. Loin säikeen Keskustelua foorumien toimintatavoista. Sitä ennen loin 27.4. 2019 säikeen Keskustelua säännöistä – se on lähinnä informaatiota siitä, miksi toimin siten kuin toimin.

_____________________

Juha Neitolan 20 v. takainen Punaisen Pelikaanin ristikko meinaa jäädä parista kohtaa kesken. Laitoin toiseen aukkoon kysymyksen nettiin.

30.4.2019

Neitolan ristikko ei sittenkään jäänyt kesken – vaikea kyllä oli.  Mutta monessa suhteessa ristikko oli myös erinomainen.

_____________________

Muutin tätä sivustoa enemmän foorumisivuston tavoin toimivaksi.

_____________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:

______________________

Voit kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).