Päiväkirjaosuus (3/2019)

Blogia kirjoittamassa

Sivun sisältö:

Tälle kuukaudelle on myös teemakirjoitus Saamiani aiempia kommentteja – 3/2019 teemaosuus.

Päiväkirjaosuus

1.3.2019

Yritin hieman parantaa foorumisivuston logiikkaa.

______________________

Laitoin SK 8/2019 vielä loppukommentin.

______________________

En laittanut tälle sivulle suoraa kommentointia, sillä siitä seuraa vain roskakommentteja, joita täytyy sivota. Ajatuksiani voi kommentoida foorumissa.

______________________

Näemmä Sanariksen foorumissa eräs jo ennakoi joidenkin henkilöiden kommentteja SK 9/2019 piilikseen. Kaiketi viitataan foorumiini, mutta kyllä jotkut muutkin ovat SK 8/2019 ristikosta kritiikkiä esittäneet (siihen kaiketi kirjoittaja myös implisiittisesti viittaa).

______________________

Punaisen Pelikaanin 2/2019 maistiainen oli helppo (laitettu yksi tähti liikaa), mutta laadukkaasti laadittu teemaristikko. Laadukas kuvitus Reima Mäkiseltä.

Erään Lauri Kultin vanhan tavuristikon kanssa kului enemmän aikaa.

______________________

Aktivoin foorumilla Google Analytics -lisäosan. Suomen Kuvalehden keskusteluja on luettu eniten, mutta kommentteja tullut aika harvoihin.

______________________

Mietin tässä, siirtäisinkö tämän blogin jatkossa muualle. Ehkä voisin laittaa sen samaan paikkaan kuin foorumin. Tämän sivuston harmittavin puoli on siinä, että jos haluaisin itse hallita sitä enemmän, se maksaisi liikaa. Saisin muualta melkein nykyiseen hintaan täyden hallinnan. Saisin blogisivuston ulkoasunkin lähemmäksi foorumin ulkoasua.

Eniten töitä olisi valikkojen säätö niin, että toisivat samaan tapaan kuin nytkin.

______________________

Vuokilan & Mäkelän Sanariksen foorumin Maaliskuun yllätys (IS Kovis 28.7.2018) oli minusta pääkuvien osalta oikein onnistunut sekä kuvien että tekstin osalta.

Yksi minun mielestäni huono kuva ristikkoon sisältyi. Vihjekuva ei uponnut minuun edes huonona huumorina. Ehkä vihjekuva kuvastaa STAILIa , jota Markku nimen omaisesti haluaa laittaa johonkin kohtaa ristikkoa.

Kuvassa oli vähän turpiinsa saanut sekavan oloinen sänkipartainen mies – se oli miehen STAILI. Ratkaisusanalle olisi hyvin voinut piirtää ratkaisusanaa paremmin kuvaavaan vihjekuvan.

Yhtä vihjettä en ristikkoa ratkoessani ymmärtänyt vaan sitä piti pohtia jälkikäteen:

POM ? REINO > JOKIN

Keksin sen, mutta jätin kommentin kuitenkin foorumiin.

Ristikko oli melko haastava – paljon haastavampi kuin Punaisen Pelikaani saman tasoiseksi arvioitu ristikko.

Ratkoin muuten tämänkin tabletilla piirrosohjelmalla tallennettavasta kuvasta ja tarkistin joitakin sanoja nettisovelluksessa.

2.3.2019

Pitää käydä kirjastossa hakemassa kopiot SK 9/2019:stä

______________________

Laitoin vielä yhden kommentin kuukauden yllätykseen liittyen.

Tein lyhyen vihjeanalyysin 28.7.2018 IS-Kovis ristikosta. Kun kerran ristikko on avoimesti saatavilla, sen luomisesta voisi olla ratkojille iloa. Jos olen jonkin kohdan ymmärtänyt väärin, siitä voisi kertoa. Vaikka luulen ymmärtäneeni kaikki ratkaisusanat laatijan ajattelemalla tavalla, hyvin usein käy niin, että olen ajatellut hieman eri lailla. Vihjeanalyyseistä on aina ollut itsellenikin hyötyä – enkä joskus itselleni enemmän kuin muille.

______________________

Ristikkokritiikkini tuli kommentti Suomi 24:ään (2.3.2019 8:02). Siltä varalta, että Suomi24 robotti poistaa viestini, laitan viestin tähän (tuli pieni asiavirhe – korjattu kohta on lihavoitu):

Missä asun, SK on yleensä lauantaina käytettävissä klo 10.00 jälkeen (joskus lehti ei tule kirjastoon perjantaihin mennessä, jolloin siihen pääsee tutustumaan vasta seuraavalla viikolla).

Mitähän väärää olen taas robotin mielestä kirjoittanut, kun yksi kommentti poistettiin. En ymmärrä robotin logiikkaa. No arvostelin siinä hieman yhtä kuvaa Sanariksen maaliskuun yllätyksessä.

Ristikko kokonaisuutena oli minusta täyden kympin arvoinen. Pientä ärsyttämistä oli esillepanossa sanoissa ”piirtäjänä kohutaiteilija MM”. Itse kuukauden erikoisen valintakinkin mielestäni kertoo siitä.

Otan asian toisaalta kohteliaisuutena – kriitiikkini on otettu huomioon. Toisaalta masentaa. Tuntuu siltä, että kritiikin varsinainen pointti halutaan mitätöidä.

MM on aivan loistava piirtäjä ja piirroslaatu on aina kiitettävää. Vuokilalla mielestäni ristikoiden taso vaihtelee.

______________________

Aloitin säikeen Suomen Kuvalehti 9/2019. Piilosanassa oli yksi hieman tyylillisesti kyseenalainen vihje. Ristikossa ei mitään erityistä. Hyvä, selkeä ristikko. Yhtä ruutua joutui pohtimaan pidempään.

______________________

Koska foorumisivustolla käydään usein mobiililaitteilla (lähes saman verran kuin läppäreillä/pöytäkoneilla), lisäsin foorumiosiolle sivun uudelleenlatauslinkin (se on mobiililaitteiden selaimissa hankalasti valikoista haettavissa).

______________________

Päivitin hieman sivua Laajempi foorumiohjelmien ominaisuusvertailu, sillä lisäsin sivun uudelleen lataamiseen liittyvän kohdan.

3.3.2019

Vähän harmittaa, että foorumini on liikaa yksinpuhelua. Mutta toivon, että kritiikistäni voisi olla hyötyä, jotta ristikot säilyisivät tyylillisesti laadukkaina.

Harmittaa myös että välillä suhteellisen vilkasta keskustelua ei tällä sivustolla enää ole. Se ei enää kunnolla kyllä toimisikaan. Tai ainakin pitäisi pitää kommentointi käytössä lyhyen ajan, jotta jaksaa siivota roskapostit.

Eräs blogia pitänyt henkilö lopetti kommentoinnin mahdollistamisen roskapostien vuoksi – taitaa olla blogien yleinen ongelma.

______________________

Päivitin foorumisivustolla sivua Idea ja tavoitteet.

______________________

Koska Suomi24-palstalla tuli keskustelua SK 8/2019 ja SK 9/2019 laitoin vielä Suomen Kuvalehdelle palautteen, jossa viittasin Suomi24-sivuston keskusteluun.

______________________

Leikin hieman kuvakkeilla päävalikossa. Useimmat ovat heti ymmärrettävissä, mutta kun menee kuvakkeiden päälle, loputkin selviävät, koska kuvakkeen alapuolelle tulee sivun otsikko. Tavoite on saada tutustumaan myös niihin sivuihin, joita ei useinkaan lueta. Ikonit ovat siis myös mielenkiinnon herättämiseksi.

 

 

Tavoitteena on sekä selkeys että pieni hauskuus. Kuvat ovat eräänlaisia vihjeitä, mistä on kyse. Olennaisimmat linkit on kuitenkin suoraan tekstinä.

______________________

Jos nyt joku ei halua keskustelufoorumeilla ottaa kantaa toimintaani,
keskustelumahdollisuus on väliaikaisesti käytössä tälläkin sivulla.

4.3.2019

Laitoin foorumilla sivuja, joilla olla valikkoon näkyviksi hieman aiemmasta poikkeavalla tavalla. Kaikkiin tilanteisiin ei saa päävalikon kohtiin sivupolkuun liittyviä korostuksia.

Ristikkoartikkeleissa samoja sivuja saa esille useita eri kautta. Niissä tulee eri www-osoitteita.

Foorumiosiolla puolestaan yksittäisten säikeiden kohdalla häviää edeltävä sivupolku.

Kummassakin tapauksessa tavoite on se, että ainakin päävalikossa näkyisi millä sivuryhmällä liikutaan. Sekä kuvakkeen että valikkotekstin väri vaihtuu nyt kullankeltaiseksi (vaihdoin eri ristikkoartikkeleille eri kuvakkeen kuin opasteluonteisille sivuille).

 

Laitoin myös kohtien FOORUMIT ja SIVUKARTTA eteen kuvakkeet. Samalla loin uuden ilmeen sivulle Sivukartta.

______________________

Suljin kommentoinin paitsi seuraavilta sivuilta:

En jaksa olla aina siivoamassa roskapostia. Täysin automaattista siivoamista en asetuksista löytänyt. Ehkä ei kuulu tähän tilaukseen.

5.3.2019

Vähän seurasin keskusteluja. Eräälle keskustelijalle tuntuu mikä tahansa ”yhdyssana” kelpaavan, jos laatija on keksinyt sille edes joten kuten loogisen vihjeen – yleisellä käytettyvyydellä ei tunnu olevan yhtään mitään merkitystä. Tuntuu, että ristikkosanat saavat hänen mukaansa elää aivan täysin omassa maailmassaan ilman kosketusta reaalimaailmaan.

Kun toinen kommentoija edellyttää selkeän kontaktin reaalimaailmaan, maailmat eivät enää kohtaa toisiaan!

______________________

Hieman yritin parantaa joitakin foorumisivuston detaljeja kun ristikoiden ratkominen ei juuri nyt kiinnosta.

Brigitta Kalvan ristikosta tosin voisi luoda vihjeanalyysin, sillä siitä on ollut kysymyksiä.

6.3.2019

Kun olen seurannut Sanariksen foorumia, jos siellä ollaan eri mieltä siitä, onko jokin yhdyssana käyttökelpoinen ristikossa, vakiovastauksia ovat :

a) Sinulla on huono kielikorva.
b) Sinulla ei ole huumorintajua.
c) Sinulla ei ole mielikuvitusta.

Noilla perusteilla pyritään hiljentämään epämiellyttäväksi koettu kommentti.

Tosin itsekin esitän näkökulmani toisinaan turhan jyrkästi.

______________________

Tein tästä sivustosta kopion samalle palvelimelle kuin minulla on foorumi. Testailen, miten siirto onnistuu. Suurin ongelma on www-osoitteiden muutos. Pitäisi tehdä muutostyötä tietokantatasolla.

Mitä toimintaelementtejä eli vimpaimisia sivulla on, pitää määrittää uusiksi, mikä on toiseksi suurin työ.

Valitkot sentään siirtyivä. Päävalikko piti vain ottaa käyttöön (automaattisesti luotu valikko piti ottaa pois käytöstä) .

Ihan mallina yksi sivu. Ulkoasu melkein, mitä etsin.

Sivuston kehittely on hieman kesken, sillä tietokannassa pitäisi tehdä linkki osoitten muutoksia. Asensin tietokannassa tehtäviin korjauksiin lisäosan tätä varten.

7.3.2019

Olen tänään vain yrittänyt saada uuden blogikirjoitusosaston linkkejä kuntoon. Aikaavievin asia on kommenttien saaminen edes suurin piirtein oikein linkatuiksi. Kommenttien numerointi ei säily, joten jokainen linkitys kommenttiin pitää käydä katsomassa kohdasta, johon viitataan. Blogisivuilla oli paljon töitä. Ainakin yritin laittaa linkit kuntoon, mutta pieniä virheitä saattoi jäädä.

Laitoin tyyli hyvin samankaltaiseksi kuin foorumisivustolla. Vain otsakkeen taustakuva on eri.

Yritän tehdä välttämättömiä muita muutoksia.

Sain luotua sivukartan, jolla sivuston tärkeimmät valikot näytetään yhdellä sivulla. Ulkoasussa on vielä hiomista.

Artikkelisivuja olen käynyt lävitse vain osittain. Niiden linkkien tarkistamista täytyy jatkaa seuraavana päivänä.

Nuoli ylös -kohdassa on päävalikossa pieni ongelma. Jouduin laittamaan korjauksen. En löytänyt ongelman varsinaista syytä.

______________________

8.3.2019

Laitoin sivukartan ulkoasun kuntoon. Tarlostin blogisivuston sekä myös foorumisivuston linkit, jotta niissä ei olisi linkitysvirheitä ja blogisivustolinkit ohjautuisivat tälle sivustolle. Kävin lävitse myös foorumiosaston.

______________________

Foorumisivustolla on Googlen Analytify, mutta mitenkähän sen saisi nyt tällekin.

9.3.2019

Loin tälle kuukauden teemakirjoituksen Saamiani aiempia kommentteja – 3/2019 teemaosuus.

______________________

Ulkoasuun täytyy tehdä vielä pieniä loppuhiontoja. Laitoin päävalikkon kuvakkeille ja (leveällä näytöllä) myös tekstille varjot.

Linkit, joilla on varjot

Laitoin varjoja myös eräille muualla kuin valikoissa käytetyille teksti-ikoneille (dashicons). WordPressin hieno piirre on dashicon-tekstikuvakkeet.

______________________

Poistin HD-kännyköille/tablet-laitteille sekä iPadille arvaamalla luomani CSS:n – on turha lähteä arvaamaan, minkä näköisenä teksti niissä näkyy, kun en pysty asiaa testaaamaan. Parempi pitäytyä vain siinä, että testaa niillä, mitä on käytettävissä ja tekee kaiken mahdollisimman hyvin.

Huomasin, että yli 1280px näyttöleveys ei toimi nätisti sivun yläosan suhteen. Pitää miettiä, mitä sen kanssa pitäisi tehdä

.______________________

Laitoin kännykkäversiolle yläosan nätimmin toimivaksi. Siihen olen vihdosta itse tyytyväinen.

10.3.2019

Sain 1600px leveydelle sivustojen ulkoasun muuten melkein optimaaliseksi, mutta animoidut komponentit eivät toimi kuten pitäisi. Muuten sain säädöt kohdalleen.

______________________

Lisäsin hetkeksiTwitter-fiitit. Ulkonäössä oli ongelmia. Kysyin palautetta tyttäreltäni. Poistin fiitit. Tytär sanoi, että Twitter-fiitit näyttivät tosi rumilta, suorastaan hirveiltä.

______________________

Ratkoin Suomen Kuvalehti 10/2019 kuvaristikon ja piiliksen. Kumpaankin jäi yksi vihje mietityttämään. Laitoin asiasta uuden säikeen. Tehtävät olivat hyviä. Ristikossa oli minun mielestäni pieni tyylillinen kauneusvirhe.

Lisäsin kaikkiin valikoiden dashicons-kuvakkeisiin varjostukset.

11.3.2019

Tein otsakekuvaan häivytystä, että kuvat jatkuisivat tapettimaisesti.

_______________________

Tämän kuukauden teemaosuudessa on virheellisiä linkityksiä kommentteihin. Korjasin kaikki linkitykset.

_______________________

Sain viimein animaatiot toimimaan 1280px laajemmalla näytöllä jollakin tavalla siedettävästi. En onnistunut aivan haluamallani tavalla, sillä ei toimi aivan samoin kuin kapeammalla näytöllä. Toiminta ei mielestäni kuitenkaan vaikuta rumalta, millainen se oli ennen korjausta. Animaatiot ovat vähän hankalia.

12.3.2019

Olen saanut hieman keskustelua foorumilleni, mutta aktiivisuutta saisi olla enemmän. Eilen ja tänään olen hieman osallistunut foorumillani keskustelusäikeeseen Metroristikot.

_______________________

Todo-listassa on muutama pikku detalji, mutta ne ovat niin vähäisiä, etten tällä hetkellä niihin jaksa paneutua. Asiat on esillä foorumissa.

13.3.2019 

Jouduin eilen siirtämään nimimerkin Jukkis kommentin moderointiosastoon toisen kommentoijan arvostelemisen vuoksi. Haluan pysäyttää kaiken ns. metakeskustelun keskustelijoista tai keskustelutyyleistä yksittäisessä säikeessä alkuunsa.  Niille on korkeintaan paikka moderointiosastolla, jos sielläkään.

Moderointini aiheutti kirjoittelua Suomi24-foorumilla. Laitoin viimeksi kommenttina:

Jos kuka tahansa esittää asiansa epäasiallisesti, minulla on asiaan periaatteet:
* huomautus
* siirto moderointiosastoon
* poisto

Asiat saa esittää kriittisesti, mutta kommentoijien persoonaan menevät kommetit eivät käy. Tiedän, mitä se on pahimmillaan.

Toleranssi on pieni, vaikka seurauksena voisi olla alhainen kävijämäärä. Moderoinnin on oltava uskottavaa ja johdonmukaista kaikkia kohtaan. 

Minua saa arvostella yhdessä säikeessä. Muualla ei. Jos teen virheitä, myönnän sen avoimesti.

No tuo ei jäänyt viimeiseksi kommentikseni, vaikka piti. Säi muuttui johdannossa esitetystä kysymyksestä minuun tai minun toimintaani kohdistuvaksi metakeskusteluksi – vähän kuin joskus Sanariksen foorumissa. Ainakaan nyt minä en ollut muuttamassa sitä siihen suuntaan.

Mainitsen Suomi24-keskustelun moderointiosaston säikeessä Moderaattorin arvostelu.

Tarkensin hieman keskustelusääntöjä.

Otan moderoinnissa tiukan linjan silläkin uhalla, että kommentoijia on vähän. Pahinta on foorumeissa on kuitenkin tilanne, jossa moderointia ei ole tai se ei toimi hyvin. Minulla on kokemusta siitä, millainen foorumi voi olla pahimmillaan. Yritän olla toistamatta samoja virheitä. Mutta erilaisen toimintatavankin ottaminen on näemmä vaikeaa.

Siirrän myös tarvittaessa asian vierestä meneviä kommentteja muualle. 

Toivottavasti kommenttien siirtämistä tai poistamista ei tarvitse tehdä paljon, sillä siitä tulee ylimääräistä vaivaa. Haluan pitää kommentoinnin avoimena, jos se on mahdollista.

Muutan kirjautumisen pakolliseksi, jos tarve vaatii. Äärimmäisenä toimenpiteenä on kaikkien kirjoittajien ennakkosensuuri, mutta siihen en missään nimessä haluaisi mennä.

_______________________

Tarkensin vielä sääntökohtaa no 5.

_______________________

Laitoin tyttären varoituksista huolimatta Twitter-fiitit sivun loppuun, mutta laitoin ne mahdllisimman yksinkertaisen näköisinä ilman avattaria ja vain kolme aluksi esillä (Lataa lisää-painikkeella niitä saa enemmän esille).

14.3.2019

Laitoin vielä kommentin Suomi24:n keskusteluun. Harmittaa, että aihe Missä kukee hyvän maun raja? täytyy käydä vain Suomi24-foorumissa. Siinä keskustelu ajautui sivuraiteelle, minkä viimeksi toin esille:

Olisiko mitenkään mahdollista palauttaa säie pääraiteelle jos nyt kukaan ei halua säikeen aloitusasiasta muualla keskustella?

Omasta tai muiden syistä Sanariksen foorumissa keskustelu ajautui välillä sivuraiteelle, jossa keskusteltiin toiminnastani eikä itse aiheesta.

Sivuraiteelle tämän säikeen ohjaisi jo toinen kommentti. Motiiveja sivuraiteelle ohjaamiseen saa arvailla.

Asian vierestä tuli itsekin kirjoitettua.

Säikeen aloituksessa nostamani kuva jakoi voimakkaasti mielipiteitä. Tämän säikeen ainoa tarkoitus oli, että laatijat ja kuvittajat miettisivät tarkemmin, mitä laittavat ristikkoon.

Asia on huomioitu, onko sillä mitään merkitystä, sen aika näyttää. 

Tällä erää ei ole nostaa mitään erityistä esille. Mutta tarvittaessa saatan uudestaan nostaa jonkin vihjeen esille, jos katson, että laatijan tai kuvittajan tyylitaju on pettänyt.

Toivon, että silloin ei joku aja keskustelua väen väkisin sivuraiteille.

Tein asiaan liittyvän säikeen foorumilleni eli Missä kulkee hyvän maun raja?

Ehkä eräiden sivuraiteelle keskustelun ohjanneiden päämäärä on mustamaalata minut foorumin pitäjänä ja varmistaa, että foorumillani olisi mahdollisimman vähän käyttäjiä. 

Toisaalta totuushan on se, että teet mitä tahansa moderaattorina, aina tulee lunta tupaan ja aina jotain ongelmaa. Jos puutun asioihin, saa lunta tupaan. Jos en puuttuisi, pidemmän päälle puututtaisiin siihen, että foorumin keskustelujen laatu on huono. Teet niin tai näin, aina saa kritiikkiä.

Vaikka kirjoittajan ReijoKyllönen näkemyksissä on varmasti tottakin – ehkä olen ottanut liian tiukan linjan. Mutta pelkona on se, että jos ei alusta asti ota tiukkaa otetta, sitä on myöhemmin vaikea tehdä.

Kyllähän minä tiesin alusta asti, että moderointi on haastavaa. Mutta se on kompleksisempaa kuin oletin.

_______________________

Loin säikeen Ristikkosanat lähemmäksi reaalimaailmaa. Siinä hieman perun aiemman blogikirjoituksen terävyyttä sekä tarkensin mielipiteitäni.

15.3.2019

Laitoin oman ristikkokysymyksen Pertti Oskalan piilosanasta, sillä en ymmärtänyt yhden vihjeen osalta, missä siinä on piilovihje. Itse asiassa ratkaisin kohdan väärin, koska yritin saada jotain piilovihjemäisyyttä ratkaisusanaan.  Suorasta vihje muodostui siten huonosti toimivaksi. Hyvin harvinaisia minulle piilosanatehtävien ratkontavirheet ovat, mutta joskus niitä sattuu.

_______________________

Kokeilin sivun ylosan otsakekuvaksi toista kuvaa, mutta se oli huonompi. En ole saanut otsakekuvaan täysin oikeata värisävyä.  Nykyinen on kohtalaisen toimiva, mutta ei täysin se, mitä etsin.

Värisävyjen säätö on hankalaa. Minulla ei ole ohjelmaa, jolla sävyn säätöön saisi automatiikka. Gimp on asennettuna, mutten siinä ole automatiikkaa huomannut

______________________

Suomi24 tuntuu, että eräältä kommentoijasta keskustelu on karannut lapasesta.  Sanariksen foorumissa minua syytettiin – välillä täysin oikeutetustikin – siitä, että käännän keskustelun itseeni. ja säikeestä tulee metakeskustelua minusta.  Suomi24:n säikeessä minä en tällaista keskustelua aloittanut. Sen aloittivat muut siinä säikeessä keskustelleet.

Sanariksen foorumilla foorumin vastaaja esiintyy omalla lempinimellään Eki ja jokainen tietää, kenestä on kyse. 

Haluaisin toisaalta tehdä vastaavan omassa foorumissani, mutta en siihen nyt ole valmis. Olen saanut sen verran lokaa, että uskalla esiintyä oikealla koko nimelläni. 

Mutta kaikkialla, missä kirjoitan, minut tunnistaa samasta nimimerkistä

_______________________

Loin vielä uuden säikeen Toimintaani koskevat kommentit muilla sivustoilla. Laitoin Suomi24:ään kommentin:

Tämä keskustelu ajatui sellaisille linjoille, että suuri osa keskustelusta kuuluisi foorumillani osastoon Moderointi. Tein säikeen ”Toimintaani koskevat kommentit muilla sivustoilla”, jossa viittaa tähän keskusteluun. Keskustelua voi jatkaa siihen parhaiten sopivalla säikeellä.
Tämä säie on aika lailla pilattu. Jos joskus tulee vastaava tilanne, täytynee luoda uusi säie. Toivottavasti sitä ei joku tule pilaamaan.

__________________

Lisäsin blogisivustolle sivun Aakkosellinen sivukartta. Lisäsin myös foorumisivustolle sivun Aakkosellinen sivukartta.

____________________

Hieman korjailin ulkoasuja. 1280+ nyt lopullinen asu kunnossa. Eihän ulkoasuun ole koskaan 100% tyytyväinen, mutta aika lähelle olen haluamaani päässyt.

Ulkoasun hiominen on minulle vähän kuin vanhojen autojen kunnostus. Kaiken voisi tehdä vielä paremmin.

____________________

Pertti Oskalan vanha piilis tuotti hieman ongelmia. Siihen jäi pieni kysymys.

16.3.2019

Laitoin vielä Suomi24:n keskusteluun:

Pitäisikö itkeä vai nauraa? Minua on syytetty säikeen pilaamisesta, mutta ainakin tämä säie osoittaa, että osaavat sitä muutkin säikeen pilata.

Onpa sitä vaikea välillä keskustella ilman häiriköintiä. Jonkin tason kostosta tässä näyttää olevan kyse, koska itse olen joskus ajanut säikeitä väärille urille. Mutta itsensähän epäasiallisesti kommentoineet vain häpäisevät.

____________________

Yritin luoda foorumisivustolla sivun yläosan kirjaudu sisään/ulos linkit toimivammaksi luomalla koodin PHP:llä erillisenä koodina, mutten saanut asemoitua mobiiliversiolle linkkejä oikein.

Suoraan sivupalkkiin laitettuna koodina eräällä lisäosalla, asia hoitui. Pitää saada varmistus, onko koodi tietoturvallinen. Jos ei, koodi pitää poistaa.

____________________

Loin foorumiin säikeen Suomen Kuvalehti 11/2019.

____________________

Laitoin hieman läpinäkyväksi animoidut taustavärit (liittyvät mm. hakutoimintoon leveällä näytöllä).

17.3.2019

Paransin foorumiosastolla kommentoinnin yhteydessä olevien painikkeiden ulkoasua.

18.3.2019

Jatkoin pientä viilailua.

____________________

Laitoin teemaosuuden loppukommentteihin ajatuksia nimimerkkien käytöstä.

____________________

Yksi todella hankala asia on värisuunnittelu. Foorumisivuston otsakekuvan väri on melko erilainen tietokoneen näytöllä ja Samsung Galaxy J5 -kännykällä. Kännykässä foorumisivuston otsakekuvan väri on huomattavasti parempi. Samantapainen väriero on tietenkin myös blogisivustolla, mutta ero ei ole yhtä merkittävä. Väri on siinäkin kännykässä parempi.

Kännykkätoimivuus on tärkeää, sillä joskus kännykällä on vierailtu sivuillani joinakin päivinä jopa enemmän kuin pöytätietokoneella/läppärillä. Tarkoittaa, että lähes 50% on  ollut kännykkäkäyttäjiä. Tablet-laitteiden käyttäjiä on yleensä n. 5%.

Foorumisivustoa luetaan huomattavasti monipuolisemmin kuin blogisivustoa.

19.3.2019

Tarkensin Suomen Kuvalehti 11/2019 kommenttiani. Laitoin aiheeseen liittyen Suomi24:ään säikeen Tahallisen epätarkat vihjeet:

Minua hieman kiusaa Erkki Vuokilan tahallisen epätarkat vihjeet. 

Otan muutaman esimerkin.

”MALTALLA” — PÖTYÄ.
Väliin tulee ajatus VALETTA. Koska Maltan pääkaupunkin on Valletta eikä Valetta, vihjeessä on epätarkkuus. 

Saman tapainen epätarkkuus on 
VÄLIMEREN SAARELLA EI OO ENÄÄ ERITTEES’? — LIMASSOL

Heittomerkillä otetaan pois viimeinen kirjain. Lähtösanat ilman heittomerkkiä ovat EI OO ENÄÄ ERITTEESI = LIMASI OLI. Kun jälkimmäisestä kahdesta sanasta poistetaan viimeiset kirjaimet, tulee LIMASOL. Tässä epätäsmällisyyden aiheuttaa S-kirjain.

Näihin ei kuukaan minun lisäkseni ole puuttunut. Kun kyse on piilistyyppisestä vihjeestä, pieni ”klappi” häiritsee ainakin minua. 

Minusta jos laatija ei pysty laittamaan täysin toimivaa vihjettä, parempi olisi jättää laittamatta vajaasti toimiva vihje.

Vastaavaa klappia en ole laatijan piilosanatehtävistä juuri tavannut. 

Arvostan Vuokilaa laatijana. Erityisesti IS Kovikset ovat pääsääntöisesti laadukkaita. Arvostan erityisesti Vuokilan piilosanatehtäviä. Niissä on harvoin huomautettavaa.

Kokeneena laatijana Vuokila tuskin on vahingossa laittanut vihjeitä, joiden logiikka ei täysin toimi.

Vähän samantapaisesta tahallisesta epätarkkuudesta on kyse siinä, että ANΔPA MOI pitää lukea ANAPA MOI. 

Tähän kiinnitettiin runsaasti huomioita. Ei minulla siihen mitään jyrkkää kantaa ole. Pikemminkin jäi ambivalentti tunne – toisaalta aika hauska toisaalta ei pysty 100% hyvänäkään pitämään.

Vuokilan laadinta herättää useitakin pohdintoja:

* Hyväksyisikö Vuokila alaisiltaan vastaavaa epätarkkuutta?
* Onko sellainen laadinta hyvää, joka jättää ratkojalle ambivalentin tunteen?
* Mihin Vuokila laadinnallaan pyrkii?

Näihin kysymyksiin tuskin saan täälläkään vastausta, vaikka olisi kyllä kiva, jos Vuokila omalla tutulla nimimerkillään vastaisi tässä säikeessä.

____________________

Ratkoin eilen aloittamani IS Koviksen (4.6.2016). Nostin siitä yhden kohdan säikeeseen Ristikkosanat lähemmäksi reaalimaailmaa.

Sain ratkaistua oikein, mutta yksi vihje ei auennut. Laitoin esille sen foorumiini. Tähän en toistaiseksi ole keksinyt logiikkaa:

TÄMÄ ILMAN KUUDETTA > ISKOS

Silppuri antoi vinkin, jolla asia selvisi – viittaus nimeen IS KOVIS, josta pois VI.

Ratkoin samaan syssyyn 28.5.2016, jossa minun(kin) yleistieto ei riittänyt valkuaisainepitoisen kasvin tietämiseen. Oli hauskoja vihjeitä. Hyvä 2 1/2 tähden ristikko. Ihmettelin siinä vihjettä RUOTSIN NUORIMMAN… Lisäsin sen viimeiseen kommenttiini.

____________________

Eilen foorumisivustolla n. 55% vierailijoista käytti kännykkää. Sain foorumilla haun ponnahtamaan kännykällä automaattisesti esiin. Kyse oli koodausvirheestä – funktio focus() kohdistui väärään elementtiin. Korjasin. Vihdosta viimein tavallisten sivujen haku ja foorumisivuston haku sekä näyttävät saman näköisiltä että toimivat samaan tapaan.

20.3.2019

Harmittaa, että kirjoittelin XXXX-vihjeestä. Provosoiduin kirjoittamaan kun vihjettä käsiteltiin toisessa foorumissa. Laitoin foorumiin vielä pahoittelut erääseen kommenttiin. Vuokila oli oikeassa siinä, että asiasta tuli turhaa junnaamista.

____________________

Piiliksen ongelmallisia kohtia en ymmärrä, mutta olisi kiva ymmärtää, mistähän oli kyse. Laitoin asiasta kysymyksen.

____________________

Koska foorumisivustoillani käydään suhteellisen paljon kännykällä, yritin parantaa ulkoasua kännyköille. Koska jotkut arvot ovat prosenttiarvoja, ne eivät kaikilla leveyksillä anna optimaalista lopputulosta. Ongelmia oli lähinnä yksittäisen säikeen näyttämisessä.

____________________

Blogisivustolla ei dashicons-fontti toiminut (käytössä mm. päävalikon ikoneissa). Piti lisästä @font-face-sääntö.

21.3.2019

Foorumisivuston taustakäyttöliittymä ei täysin toimi. Suurin osa asetuksista ei ole käytettävissä. Ongelma oli yksi lisäosa, joka ei toimi täysin oikein nykyisen WordPress-version kanssa. Jos konfliktin aiheuttaman lisäosan ottaa pois käytöstä, käyttöliittymä toimii normaalisti.

____________________

Yhtenäisyyden vuoksi lisäsin hieman varjostuksia. Eniten merkitystä foorumisivuston avattarien kehyksissä leveällä näytöllä.

22.3.2019

Koska sivun yläosan taustakuva on tumma, otin sen leveälläkin näytöllä koko yläosalle. Linkkien pitäisi erottua sitä vasten riittävän hyvin.

____________________

En saanut aikaiseksi Suomi 24:ssä keskustelua aiheesta Tahallisen epätarkat vihjeet.

Laiton muutaman vihjeen esille säikeeseen Satunnaisia ratkontaongelmia.

____________________

Välillä pitää yrittää ratkoa täyskolmosia. Yritin valita niistä helpommasta päästä ja valitsin Ilmo Juhani Liljeroos – tiimin ristikon 21.5-2016. Yksin kirjain meni väärin. Muutamaa vihjettä en ole ymmärtänyt. En heti etsinyt apua keskustelusta.

En jaksanut pohtia loputtomiin. Käydystä keskustelustakaan ei ollut apua. Piti tehdä uusi ristikkokysymys.

23.3.2019

Sain yhteen vihjeeseen, jonka nostin esille kommentin. Sain siihen silppurilta sopivasti lisävinkkejä. Se on käsitelty.

____________________

Stilisoin hieman aiempi blogikirjoituksia ja artikkeleja sekä lisäsin muutamaan sivuun puuttuvan aivan sivun alkuun tulevan kuvan. Korjasin myös hieman erästä foorumisivuston artikkelia.

____________________

Aloitin säikeen Suomen Kuvalehti 12/2019.

____________________

Eilen kännykkävierailuja oli foorumisivustolla vähän – mielenkiintoisemman näköinen sivusto onkin perinteisellä tietokoneella, vaikka olen kännykkäkäyttäjätkin ottanut huomioon mahdollisimman hyvin.

24.3.2019

Alan olla lähes täysin tyytyväinen sivustojeni ulkoasuun. Erityisesti olen tyytyväinen foorumisivuston yläosaan leveällä näytöllä. Mielestäni foorumisivuston yläosa on leveällä näytöllä tyylikäs. Onhan se ollut samantapaista ”rassaiua” kuin vanhojen autojen kunnostus. Kiva harrastus, mutta jos olisin toisella töissä, aikaa on mennyt liikaa. Olisin tullut melko kalliiksi.

Blogisivuston otsakekuvan värisävyä en osannut laittaa aivan haluamakseni, mutta alareunan liukuväri leveällä näytöllä hieman korjaa tilannetta.

Joillakin näytön leveyksillä vähäisiä parannustarpeita, mutta into stilisoida niitä on loppunut.

_____________________

Lisäsin säikeen Shortening texts (tekstien lyhennys), koska joissakin tapauksissa otsikoita olisi hyvä lyhentää. Se ei onnistu aina CSS:llä ja JavaScript-osaamiseni on varsin vaatimatonta.

____________________

Tein yksityisen sivun, joka käsittelee Sanariksen foorumin ulkoasuvirheitä. Siihen on pääsy vain harvoilla ja valituilla.

25.3.2019

Vähän harmittaa, kun en saa käännettyä blogisivustolla tekstiä ”thoughts on” suomeksi, sillä käännöstiedostoista tekstiä ei löydy. Se on todennäköisesti ns. kovakoodattu eikä ole käännettävissä ydintiedostoja muuttamatta. Niihin en halua koskea, koska se tuo päivitettävyysongelmia. Jos muuta keinoa ei ole, ydinkoodiinkin voi koskea.

____________________

Kukaan ei tunnu osaavan neuvo, miten foorumiosastolle saisi ”ongelma on ratkaistu” -toiminnallisuuden. Kysyn asiasta sekä eräissä WordPress-foorumeissa että omassa foorumissani nimellä Merkitse aihe ratkaistuksi -toiminnallisuus.

Sitä kaipaisi eritoten foorumiosuus 4.1 WordPress & bbPress. Jonkinlaisen ratkaisun sain siihen, joskaan jätti kysymyksen, tuliko ratkaisusta riittävän nätti. Mielestäni ainakin ei-kirjautuneille lopputulos on ulkoasun suhteen kohtalaisen toimiva.

Laitoin jonkin verran eri säikeisiin, mikä on niiden tila/merkitys.

____________________

14.5.2016 Kovis-ristikossa kuomu oli minulle vaikeasti hahmoteltavissa tästä kuvasta:

Taitaa olla lasten rattaan kuomu. Keskellä oleva pallukka hämäsi pitkään.

26.3.2019

Laitoin foorumilla mainostekstin sivun loppuun, sillä sivun alussa se näytti rumalta.

_____________________

Laitoin myös merkinnän ”0ngelmia ei ole ratkaistu” sekä oman tunnuksen puhtaasti opastusluonteisille säikeille. Lisäsin ohjeistusta  säikeeseen Keskustelusäikeiden yleisohjeita.

_____________________

Lauri Kultin tavuristikossa tuntui oudolta 

SEKALAISTA > VARIA

Varia on Wiktionaryn mukaan esperantoa. En ole tätä esperantosanaa kuullut käytettävän suomen kielessä. Laitoin esille retoorisena kysymyksenä.

Sain kommentin katsoa sivistyssanakirjasta. Löytyy Nykysuomen Sivistyssanakirjasta.

27.3.2019

Muunsin lisäosaa foorumin aiheiden tyypittelyyn liittyvää lisäosaa niin, että sen voisi vaikka joskus julkaista. Jos joku on kiinnostunut muutusta lisäosastani, sen voi ladata seuraavasta osoitteesta:

https://tinyurl.com/yydtrunm

Mukana on melkein sama ulkoasumääritys kuin sivustollani, mutta ilman varjostuksia ja jotain muuta CSS:ää. Foorumisivustolla on esillä CSS, jonka lisäsin foorumiosioon.

_____________________

Päivitin sivua Laajempi foorumiohjelmien ominaisuusvertailu.

29.3.2019

Hannu Salokankaan 7.5.2016 IS-kovis ristikossa pariin ongelmakohtaani sain apu käydystä keskustelusta. Kyseisissä kohdissa ristikoihn yleensä laitetaan huutomerkki, kysymysmerkki tai sitaatit, mutta Salokangas oli vaikeuttanut ratkontaa jättämällä ne pois.

Lisäsin yhden Salokankaalle tyyppilisen vihjeen esimerkiksi foorumisivuston sivulle Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä.

_____________________

Laitoin sivustoille päävalikosta avautuville linkeille otsikon eteen saman ikonin kuin mitä on päävalikossa. Koska sivukartoissa ei pääotsikkoa ole, niitä sivua lisäys ei koske (sivukartat ovat erityissivuja ja niiden tarkoitus on vain olla vaihtoehtoinen navigointitapa).

Onhan se vähän ”rautalangasta vääntämistä” sen suhteen, että haluan osoittaa, missä ollaan. Koska leveällä näytöllä kaikilla sivuilla ei ole teksti suoraan esillä, katson tällaisen sivulla olon vahvistamisen hyödylliseksi.

Tyttären mielestä tapa on vähän tökerön näköinen. Painotan kuitenkin navigoitavuutta.

_____________________

Sain ulkoasusta hieman korjausehdotuksia. Olen ollut joihinkin yhteydessä LinkedIn kautta, joten mahdollisesti sitä kautta on tutustuttu sivustoon.

_____________________

Muutin foorumisivuston ”mainostekstiä” seuraavaksi:

SE VÄHÄN FIKSUMPI FOORUMISIVUSTO

Tarkensin näkökulmaani foorumisivuston moderointiosastolla.

_____________________

Testasin sivujani Microsoft Internet Explorer 11 -selaimella. Sivun oikean yläkulman elementtien näyttämisessä on pieniä ongelmia, mutta muuten sivut näyttävät siinäkin melko lailla niin kuin olen suunnitellutkin. Päivitin sivun Ohjeita selaimen käyttöön.

_____________________

Loin säikeen Mitä on kirjoittelun vapaus ja fiksuus, jossa kerron foorumisivuston toimintaperusteistani.

29.3.2019

Blogisivustolla vierailee enää aika vähän. Panostan toki enemmän foorumisivustoon ja pidän sitä tärkeämpänä. Mutta täällekin sivustolle soisin enemmän käyttöarvoa.

Kommentoin ristikoiden kuvitusta ja tyyliä foorumissa. Asioita kannattaa kommentoida mieluummin foorumissa kuin tällä sivulla.

_____________________

En ole ihan tyytyväinen tämän sivusto otsakepalkin taustakuvaan ja laitoin siihen liittyvän säikeen Taustakuvan värien säätäminen tiettyyn väriin sopivaksi.

_____________________

Laitoin foorumilla sääntösivuille artikkelikuvat.

30.3.2019

Vähän turhauttaa kun on vähän keskustelua. Laitoin vähän provosoivan kommentin ristikoiden ratkonnasta tablet-laitteella.

_____________________

Korjailin hieman CSS:ää Android Firefoxilla 1280px leveydellä. Okean yläreunan asettelu ei ehkä ole optimaalinen, mutta on kuitenkin kohtalaisen toimiva. Koska selaimen käyttö on suhteellisen vähäistä, täydellinen optimointi ei mielestäni ole järkevää.

Laitoin ylimääräistä CSS kuitenkin sen verran, että toiminta olisi sekä tavallisilla sivuilla että foorumisivustoilla samalla tavalla toimivaa.

Microsoft Internet Explorer 11 selaimen oikean yläkulman kirjaimen katkaisun sain korjattu lisäämällä yhden padding-arvon. Alla virheellinen tilanne:

Päivitin sivun Ohjeita selaimen käyttöön.

_____________________

Ratkoin Suomen Kuvalehti 13/2019 ristikot ja tein niihin liittyen uuden säikeen. Yhden vihjeen suhteen nimimerkki silppuri oli kanssani eri mieltä.

31.3.2019

No se edellisenä päivänä laittamani asia osoittautui noloksi ajatusmokakseni, minkä avoimesti myönsin.

_____________________

Hieman hioin ulkoasu – mutta välillä mokasin, minkä jotkut saattoivat huomatakin.

_____________________

Olen 1/2019 blogikirjoituksessa ottanut esille muita hybridivihjeiksi luokittelemiani vihjeitä. Löysin vuodelta 2016 mielestäni sellaisen.

_____________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:

______________________

Voit kommentoida tätä blogikirjoitusta kuukauden ajan alkaen 8.3.2019. Voit kommentoimisen päättymisajan jälkeen kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).