Päiväkirjaosuus (2/2019)

Blogia kirjoittamassa

Sivun sisältö:

Sivun loppuun (jos haluat tarkastella vain saatuja kommentteja, käytä tätä linkkiä).

Lisätty teemasivu 2/2019 – muutamia kuvia Ähtärin eläinpuiston pandoista.

Päiväkirjaosuus

1.2.2019

Foorumisivustolle pitäisi miettiä uutta käyttöä. Häiriköitsijäkin olisi tervetullut takaisin ilman häiriköintipyrkimystä.

Vanhusten digiosaamisesta ja sen tukemisesta voisi keskustella. Laitoin asiasta s-postia Verkosta virtaa -sivustosta vastaavalle henkilölle.

_______________________

Sain apua leiskapulmaani ja sain erään toisen projektin ulkoasun kuntoon. Onneksi tuli valittua teema, jota käsitellään aktiivisesti.

_______________________

Tarkensin erään IS Koviksen vihjeen arviointia.

_______________________

Jostakin käsittämättömästä syystä sen jälkeen kun minimoin CSS:n ja poistin Google-fontit tablet-laitteessani 800px suunta toimi ilman fonttikorjausta.

1280px suuntaan on pientä ongelmaa valikon ja haun asemoinneissa, mutta asialla on vain pieni visuaalinen merkitys.

2.2.2019

Lisäsin maininnat erääseen säikeeseen.

Korjailin foorumisivuston 1280px suunnan pieniä visuaalisia ongelmia. Aivan haluamakseni en saanut, mutta häiritsevää piirrettä ei enää pitäisi olla.

_______________________

Pyysin, että 8/2015 tekemäni erään piiliksen anatomia poistettaisiin Sanariksen sivuilta.

_______________________

Suomen Kuvalehti 5/2019 kuvaristikon (Ilmo Juhani Liljeroos) toisena pääkuvalauseena on seuraava:

Muiden tanskalaisten tavoin jäin koukkuun näihin videoihin!

Mitähän siihenkin tulee. Ensin taidan kuitenkin käydä Vuokilan & Oskalan laatiman piiliksen kimppuun. En minä SM-kisoihin aio osallistua. Uskoisin pääseväni ensimmäisestä vaiheesta läpi, mutta en sen pidemmälle. Enkä halua tavata paikan päällä ketään.

_______________________

Jouduin palauttamaan 800px näytölle fonttikorjauksen. En ihan aina ymmärrä selainten käytöstä. Yhdistelin määrityksiä, jotta sivut latautuisivat paremmin. Jotkut fonttikoot ovat vähän väärin, mutta ne ovat aivan toissijaisissa paikoissa.

Sain korjattua pieniä ulkoasuongelmia. Uudistin yläoikealla olevat kirjautumis- ja uloskirjautumislinkit. Niissä tavanomaisten kuvien tilalla on nyt ns. dashicon-kuvat.

_______________________

Aloitin säikeen Suomen Kuvalehti 5/2019. Koska tein sen tablet-laitteella, käytin toista s-postiosoitettani ja eri nimeä.

3.2.2019

Yritän saada ammattimaisempaa ilmettä foorumisivustolle. Korjasin sivun yläosan eli ns. header-osan tyyliä. Taustakuva pitäisi sinne joskus saada varta vasten sinne tehty. Alla vähän pienennettynä korjattu yläosa. Vasemmalla alhaalla näkyvä teksti tulee esille vain kirjautuneille käyttäjille.

Päivitin tuohon liittyen sivua Ohjeita rekisteröitymiseen ja sen jälkeiseen kirjautumiseen.

_______________________

Loin foorumiosion 4.2. Seniorit digiverkossa.

_______________________

Liljeroosin ristikon pääkuvissa olevista puhekuplista tuli oikein kivat lauseet. Hauska ristikko. Jäi tosin ratkonnan jälkeen sama ratkaisusana epäselväksi kuin eräälle Sanariksen foorumille kirjoittaneella ratkojalla eli SOIRI (4).

Luulen kyllä keksineeni idean. En pystynyt netistä löytämään vahvistusta seuraavan vihjeen ratkaisusanalle:

JÄTÄN SATAKUNTALAISITTAIN (4)

_______________________

Muutin foorumin otsikoksi Sanaristikkofoorumi – sanaristikot & muuta pohdittavaa, jotta se paremmin kuvaisi foorumin luonnetta.

4.2.2019

Laitoin uuteen osioon säikeen Mitä haluaisin tarjota – ylläpitäjä.

_______________________

En jaksa ymmärtää paperikäyttöliittymän puolustelua, mitä taasen Sanariksen foorumissa esitettiin. Viimeksi kun ratkoin Suomen Kuvalehden 5/2019 ristikko apukerroksesta oli apua. Raakasti vain ristikon päälle laitoin ns. hirsipuun-tyyppisen ratkaisusanan kokeiluja, kuten seuraavan:

…IS.V.. (6)

Kun jokin oli selvillä, heitin kerroksen pois kuin fläppitaulussa käytetyn paperin. Pitää vain olla tarkkana, mille tasolle itse ratkaisu pitäisi kirjoittaa.

Ehkä jopa ns. käärme on kivempi diginä kuin paperiversiona. Molemmissa tapauksissa tarvitsen muistiinpanoja. Fläppitaulumaisesti pois heitettävät kerrokset ovat ehkä sittenkin pienempi riesa kuin irtopaperit. Apumuistiinpanojen tarpeen vuoksi en tehtävätyypistä erityisemmin pidä, vaikka aina olen ne ratkonut.

IS:n ja Passeli Pelikaanin Kääntis on kivempi ratkoa.

5.2.1019

Teeman CSS + omat muutokset on sen verran sekava kokonaisuus, että taitaa olla järkevää yhdistää niiden leveys-riippuvaiset osiot.

_______________________

Korjasin eilen foorumisivuston yläosan kuvan. Nyt siellä jatkuva tapettikuva, joka sopii paremmin uuteen sivuston otsikkoon.

_______________________

Mitä vielä IS Extran ostamiseen ja siitä tulostamiseen. En näe siinäkään järkeä. Lopputulos on korkeintaan siedettävä – jää ”valovuosien” taakse piirrosohjelmalla ratkonnasta ristikon selvyyttä ajatellen. Jos ostaa digipalvelun, diginä on järkevintä ratkoakin.

6.2.2019

Päivitin foorumiosastolla sivun Suomen Kuvalehti piilosana 8/2015.

_______________________

Oli todella kiva ratkoa tabletilla Sanariksen kuukauden yllätystä. Kuva oli kirkas – paljon parempi kuin itse paperilehdessä ja ennen kaikken monin monin verroin parempi kuin printattuna. Ei tällaista ristikkoa viitsi ratkoa printattuna vaikka olisi kuinka hyvä printteri.

Kuten olen kertonut, aukeamaristikkoa on paljon leppoisampaa ratkoa tablet-laitteella kuin paperilehdestä. Kyllä ibisPaint X useimmiten paperiratkonnan päihittää.

_______________________

Pitäisi kai se Chrome OS Acer hankkia, jos aikoo piirtää enemmän. Ristikoita ratkoo halvallakin tablet-laitteella, mutta piirtämiseen kaipaisi parempaa laitetta.

_______________________

Paransin foorumisivustolla ns. leivänmurujen näkyvyyttä. Jotta valikko olisi johdonmukaisempi loin erillisen sivun allekirjoitusten luomiseen.

_______________________

Joku oli tänään etsinyt täältä vastausta vihjeeseen, jota itsekin mainitsin 3.2.2019 ihmetelleeni ja jonka laitoin foorumillekin esille. Ehkä joku jossakin kertoo, mistä löytyy tietoa asiasta.

7.2.2019

Olen yrittänyt organisoida järkevästi foorumisivustoa. Muutin hieman sivujen järjestystä ja sivutasoja.

Ongelmana on ns. leivänmurut (breadcrumbs), joiden tarkoituksena on auttaa selaajaa hahmottamaan missä ollaan. Yleensä ne auttavat pääsemään edelliselle sivutasolle.

Ns. leivänmurujen ongelma on siinä, että blogisivuilla leivänmurut luovat kategoriavalikoita eikä tavanomaisia sivuvalikoita. Päävalikko on kuitenkin puhdas sivuvalikko.

Nimesin kategorioita niin, että ne mahdollisimman hyvin kuvaisivat sitä, mistä on kyse. Muilla kuin ristikkoartikkelisivuilla tietokonenäytöllä sivun yläosassa kiinteänä olevat leivänmurut mielestäni toimivat vallan loistavasti.

Piti nostaa ristikkoartikkelit päätasolle ja linkittää osittain kategoriasivuille, jotta kokonaisuus olisi vierailijan kannalta mahdollisimman selkeä. Näin päävalikko olisi ristikkoartikkelien osalta melkein sama kuin kategoriavalikko.

Laitoin varmuuden vuoksi sivujen alkuun linkin ”Paluu sivulle Artikkelit”.

Lisäsin artikkelien otsikoihin numeroinnit, että ne vastaisivat paremmin leivänmuruja.

Tekstin sijaan artikkelille piti laittaa vain kuvake, jotta valikko mahtuu 800px näytön leveyteen.

Niin hyväksi kuin halusin, en leivänmurujen ja valikoiden toimivuutta kuitenkaan saanut. On erittäin haastavaa tehdä käyttäjäystävällinen navigaatio.

Navigointirakenteissa ei koskaan täysin onnistu, koska aina joutuu tekemään jonkin tason kompromisseja. Ihanneratkaisuun ei pääse koskaan. En tule milloinkaan olemaan tyytyväinen valitsemiini ratkaisuihin, mutta yritän tehdä parhaani.

8.2.2019

Nyt pitäisi lähteä pienelle lomalle kotoa pois ja jättää suunnittelut. Enkä nykyinen ratkaisu artikkelien listauksesta ei ole hyvä, mutta voihan sitä muuttaa. Suurin ero vaihtoehtojen välillä on vain osoiterivitieto.

Etuna ristikkoartikkelien siirrolla päätasolle oli ainakin se, että valikkotasoja tuli yksi vähemmän, mikä on sivujen valittavuuden kannalta suuri etu.

_______________________

Mitä siihen SK 5/2019 ongelmakohtaan tulee ymmärtääkseni kyse on siitä, että vihje pitää jakaa kahteen osaa SO + IRI > V + IRI. Nuotti ”SO” on asteikolla viides eli roomalaisin numeroin V. Lähtösanojen SO > V perään tulee laittaa IRI. Jos olen väärässä, oikaiskoon joku.

15.2.2019

Tuo meni väärin. Jukkis antoi oikean selityksen, johon laitoin oman kommentini.

__________________

Katsoin foorumisivustoa tablet-laitteella välillä Firefoxilla. 800px leveydellä Firefox näyttää fonttikoon pienempänä kuin Chrome. Mutta kun fonttikoko on optimoitu Chromelle, fonttikoko on Firefoxille turhan pientä – toki helposti suurennettavissa. Mielestäni Firefox näyttää fonttikoon lähempänä sitä, mitä määrittelin, ehkä teoriatasolla aivan oikein. Ehkä pitäisi tehdä jokin kompromissiratkaisu.

Katsoin sivuja sukulaisperheessä vanhalla iPadilla. Vaikutti vanhalta iPad Air -mallilta. Valikko tuli hieman eri kohtaan kuin Firefoxilla ja Chromella kun sivuja katsoi Safarilla. Toivuus oli heikompi.

Tein joitakin turhia asemointikorjauksia Chromelle. Kun muutin tekstikoot toisenlaisiksi, sain turhat asemointimuutokset pois. Oletan, että Safarilla sivut toimivat nyt oikein tai ainakin niin, että toimivuus on kohtullisen hyvä.

Vaikka selaimet ovat kehittyneet, ärsyttäviä selainkohtaisia eroja on vieläkin. Niille kaikille ei voi mitään ja toiminta täytyy priorisoida yleisyysperiaatteen mukaan eli toimivuus Google Chromessa on ensisijaista, sitten Firefox ja sen jälkeen muut.

16.2.2019

Yritin vielä tarkastella marginaaleja. Ei voi mitään sille, että Chrome ja Firefox näyttävät eräitä margnaaleja hieman eri lailla. Marginaalit ovat kuitenkin molemmille suhteellisen toimivia.

Eniten ärsyttää Chromen virheellinen fonttikoon näyttäminen 800px leveydellä. Fonttikokoa ei voi suurentaa Firefoxia ajatellen. Toisaalta eräässä tilanteessa Chromella ylisuurta tekstiä ei voi pienentää, koska teksti ei olisi luettavissa sen jälkeen Firefoxissa.

On harmi, että Chromella relatiiviset fonttikoot eivät toimi luotettavasti. Jos haluaa varmasti fonttikoot samanlaisina eri selaimissa, on pakko käyttää pikseliarvoja tai luoda selainkohtaista CSS:ää.

Kun niistä luovuin pikselisarvoisista fonttikoista, on hyväksyttävä se, että joissakin tilanteissa ilman selainkohtaisia korjauksia jollekin selaimelle fonttikoko on joko liian suurta tai liian pientä. Laitoin ongelmasta maininnan foorumiinkin.

Olisi kiva saada hieman apua hakulomakkeen parantamiseen. Fonttiongelman sain hoidettua PHP-koodilla, jolla luon vain Chromelle tarkoitettua CSS:ää.

Firefoxille jäi hakupainikkeeseen tietyissä tilanteissa asemointivirhe 1280px suunnassa, mutta sen verran vähäinen, etten välttämättä yritä sitä korjata. Tällä kertaa muutos olisi ehkä tehtävä Firefoxille.

Ajattelin, että nykaikana ei tarvittaisi selainkohtaista CSS:ää, mutta olin väärässä.

______________________

Ratkoin reissulla parisenkymmentä piilosanaa. Niissä parasta on se, että ei tarvitse goolailla. Vaikka erisnimi olisi tuntematon, sillä ei ole merkitystä. Minulle Kari Nars oli ja on täysin tuntematon henkilö, mutta NARSKAHDELLA on tuttu sana (piilovihjeenä oli ”Kari enemmän kuin yhdellä”).

Suomen Kuvalehti 6/2019 Jari Keräsen piiliksen vihjeestä tämä vihje pohditutti:

Oi mitä herkkuja, olen niin iloinen! Oi Lallina nautin ateriasta. > ILLALLINEN

No keksin sentään, vaikka meinasin jo kysyä neuvoa. Tehtävässä oli toisaalla poisto. Tässä oli korvaus eli sanassa ILOINEN kirjaimet OI pitää korvata sanalla LALLI.

SK 7/2019 en päässyt ratkomaan, kun lehti ei tullut 15.2.2019 kirjastoon.

17.2.2019

Koska foorumisivustolla päävalikossa on leveällä näytöllä osassa kohtia vain symboleja, laitoin symbolien rinnalle myös tekstit, jotka tulevat esille kun linkin päälle mennään tai kosketusnäytöllä linkkiä näpäytetään.

Ne ovat tarpeen erityisesti mobiililaitteissa, joissa ei tule näkyviin linkin ns. otsaketeksti eli title. Poistin otsaketekstejä, jotka kävivät muutoksen takia tarpeettomiksi.

Kännykkäversioon lisäsin tekstin sivun loppuun linkittävän nuolen yhteyteen.

Lisäysten tarkoitus on auttaa sivulla vierailijaa mahdollisimman nopeasti ymmärtämään linkkien merkityksen.

Laitoin myös foorumilistauksiin selitekstit, jotka tulevat esille kun kuvakkeiden päälle mennään tai kosketusnäytöllä kevyesti kosketaan kuvaketta – kokeile.

______________________

Testailin vielä 800px Android Chromella ja laitoin kaikki fontit juuri niinkuin oli tarkoitus. Korjasin 1280px leveydellä valikon asemointiongelman. Pientä Firefoxin asemointiongelmaa en viitsinyt korjata.

Olisi kiva saada palautetta esim. säikeessä foorumin ulkoasusta ym.

18.2.2019

Kokeilin joissakin linkeissä animointia. Sain toimimaan vain hakulomakkeiden yhteydessä.

Kun olin työssä CSS:n parissa, käytin vain CSS2-tason ominaisuuksia. Uudet selaimet tukevat CSS3:a, jota on tullut jonkin verran käytettyä.

19.2.2018

En pysty hyväksymään Vuokilan Suomen Kuvalehti 7/2019 ristikon pääsanoista johdettuja eräitä ratkaisusanoja.

Pääkuvaan liittyi oikeatakin faktatietoa, jota tosin en pystynyt Googlen avulla vahvistamaan.

En pitänyt myöskään Vuokilan eräästä piiliksen ratkaisunasta – sellaista ei kukaan rakenna muuta kuin unessaan, jos siinäkään. Vihjeen ”faktatieto” tuskin pitäisi paikkaansa!

Lisäksi minusta seuraava vihje on minusta hieman väärin:

Pistä, brittiteleyhtiö, Palsanmäki taivaalle! Siinä menee tunti ja minuutti. (11)

Minusta oikea sanamuoto olisi ollut:

Pistä, brittiteleyhtiö, Palsanmäkeä taivaalle! Siinä menee tunti ja minuutti. (11)

Kyseessä lienee pieni huolimattomuus. Pientä huolimattomuutta oli myös väärä numerointi, mikä sekin on hyvin epätyypillistä Vuokilalle.

Vastaavanlaista epätarkkuutta en ole Vuokilalta tottunut näkemään, eräiltä muilta laatijoilta kyllä.

______________________

Muutin foorumin keskustelusääntöjä.

20.2.2019

Koska foorumiani eikä tätä blogisivustoa paljon lueta enkä voi esittää palautetta Sanariksen foorumissa, laitoin palautteen Suomen Kuvalehdelle suoraan. Jokin järki laadinnassakin pitäisi olla.

Näyttää siltä, että Vuokilalle (ja hänen näkemyksensä takana oleville ihmisille) kuvaristikoissa kaikki mahdollinen on sallittua, jos ratkoja vain saa vihjeestä halutun assosiaation. Mielestäni tässä asiassa on menty liian pitkälle.

______________________

Myönnän olevani väärässä piiliksen ratkaisusanan oikeellisuudesta – Jukkis on oikeassa tässä asiassa. Ratkaisusana tuntui niin uskomattomalta, että ajattelin sen olevan itse keksityn. Kun Googlasin ratkaisusanan, sille löytyi selitys netistä.

Näemmä aina on syytä tarkistaa googlamalla oudon tuntuinen ratkaisusana.

21.2.2019

Tein Vuokilan SK 7/2019 ristikoista loppuarvion.

______________________

Julkaisin yhden uudistetut www-sivuston. Kun on tullut foorumisivustokin tehtyä WordPressillä, tein sen uudistetunkin sivun sillä. Ostin palvelun muusta EU-maasta, kun hintaero oli melko suuri suomalaiseen palvelimeen verrattuna.

Sivusto on melko perinteisen oloinen. Foorumisivustolla olen kokeillut vähän tavanomaisuudesta poikkeavia ratkaisuja. Itse asiassa eräät lisäykset ovat käyttöliittymälisäyksiä – niitä tapaa useimmiten vain tietokoneohjelmissa.

22.2.2019

Ristikkoa kommentoi foorumissa myös silppuri. Vastasin hänelle. Tuli esille myös tulkintavirhe – myös pääkuvan ensimmäiset saadut sanat liittyvät väärin lukemiseen, kuten Jukkis osoitti.

Purin foorumillani Vuokilan SK 7/2019 piiliksessä olleen laadintavirheen.

______________________

Aloitin uuden säikeen Suomen Kuvalehti 8/2019.

______________________

Yritän ratkoa tallennettuja vanhoja ristikoita ennen uusiin käsiin pääsemistä. Laitoin oman kysymyksen foorumiin. Sain siihen jo vastauksen – olisi toki pitänyt keksiä itsekin.

Väsähtäneenä ei kannattaisi ratkoa. Uuden sivuston pystytys on ollut päällimäisenä asiana.

______________________

Lisäsin foorumiosastoon linkin Palautetta! Olisi kiva saada palautetta foorumin toteutuksesta.

______________________

Kiva, että foorumilla on edes vähän aitoa keskustelua.

23.2.2019

Korjailin foorumisivustolla hyvin vähäisiä visuaalisia virheitä. Aina niitä hieman tuntuu löytyvät.

______________________

Kuten arvelinkin, en saanut yhtä hyvää kuvaa ja siten yhtä miellyttävää ratkontakokemusta kuin Sanariksen 2/2019 kuukauden erikoisen ratkonta oli. Alkuperäisestä ristikosta tehty digikuva voittaa aina selkeästi siitä tehdyt paperikopiot.

______________________

Lisäsin teemasivun 2/2019 – muutamia kuvia Ähtärin eläinpuiston pandoista

______________________

Kokelin vähän väreihin animaatiota siten, että tietyissä tilanteissa läpinäkyvä väri vaihtuu tumman siniseksi.

______________________

Vuokilan riimikipiilis oli asettelultaan hankala ratkoa. Se oli Sanariksen sivuilla ratkottuna liian hankala ratkottava. Sain leikkelemällä siitä siedettävän piirrosohjelmaversion. Jotkut asettelut ovat tabletille hankalia ratkoa, olkoon tekniikka mikä tahansa.

Printattuna se oli ollut taustavärin takia ikävä ratkottava, koska olisin saanut mustavalkoprintterillä ikävän harmaan taustavärin.

Sinänsä Vuokilan riimipiilikset ovat yleensä varsin laadukkaita.

24.2.2019

Lisäsin sivulle Editorin käytön ohjeita yhden alikohdan, joka koskee erikoismerkkien kirjoittamista. Tarve tuli esille erään keskustelun yhteydessä.

______________________

Korjasin hieman foorumisivuston päävalikkoa leveää näyttöä käytettäessä. Laitoin opastetekstin kohdass Ristikkoartikkelit kuvakkeen alapuolelle. Se oli aiemmin kuvakkeen rinnalla, jossa se häiritsi peittämällä seuraavan valikkokohdan.

______________________

Vaihdoin 23.2.2019 foorumisivustolle sivun yläosan taustakuvan, jotta sen värit toimisivat yhteen ylälosan värien kanssa.

Tavoite kaikessa on luoda selkeä, yksinkertainen ja elegantti perustyyli, jossa kuitenkin kaikki asiat on riittävästi opastettu.

______________________

Lisäsin kahdeksan pandakuvaa teemasivulle. Nyt molemmista pandoista on kahdeksan kuvaa.

25.2.2019

Lisäsin foorumiin Markku Mäkelän ristikkokuvistusta koskevan kommentin.

26.2.2019

Laitoin palautteen s-postilla Markulle – tuohtui, mutta pyysi tuohtumistaan anteeksi.

______________________

2.7.2016 Ilmo Juhani Liljeroosin koviksen alareunaa en meinannut saada millään toimimaan. Lopulta keksin, että AAAA (viimeinen A punainen) oli eri jekku kuin aluksi oletin.

Ristikko oli Mirja Lähteenmäen tyylinen teemaristikko, jossa teemana kantaminen ja siihen liittyvät sanat (kanto, kannettava, kantava). En halunnut jatkaa ratkontaa enää seuraavana päivänä, joten katsoin ratkaisun. Ratkonta meni hieman väärin. Ei vanhoilla ristikoilla kannata itseään stressata.

Jos olisin ratkonut paperilla, paperi olisi mennyt kumituksista puhki.

Helin Kärkkäisen kännäilykuva ei ihastuttanut, vaikka liittyi kyllä ratkaisusanaan. Kuvaa ei voi pitää tyylivirheenä. Yleisesti kuvitus oli hyvä.

27.2.2019

Jäi eilen mainitsematta, että laitoin Markku Mäkelän kuvittamasta ristikosta palautteen myös Suomen Kuvalehteen. Tuollainen kuvitus ei mielestäni tyylillisesti sovi SK:n kaltaiseen asialehteen – eräisiin toisiin lehtiin kuvitus sopii mainiosti, kuten foorumillakin kerroin.

Mäkelä sai puolustajia. Olen silti edelleen sitä mieltä, että kyseessä oli SK:n näkökulmasta asiaa tarkastellen tyylillinen riman alitus, jollaisia en toivo jatkossa näkeväni. Soisin tarkistajien puuttuvan myös tyyliseikkoihin – olkoon kyse kuinka arvostetusta laatijasta tai kuvittajasta hyvänsä.

Tässä saattoi olla myös kyse siitä, että kun MM ei saanut tehtäväkseen luoda pääkuvaa, hän tavallaan teki vasemman alakulman kuvasta toisen pääkuvan – ja ikään kuin ”varasti show’n”.

Tarkoituksenani oli saada Vuokilaa ajattelemaan, mitä kannattaa julkaista missäkin lehdessä ja mitä ei.

Tosin kritiikilläni saattaa olla päinvastainen lopputulos kuin oli tarkoitus – Vuokila kumppaneineen saattaa yltyä yhä pahempiin tyylillisiin riman alituksiin. Onhan niitä toisaalta mielenkiintoista seurata. Jatkakaa vain samaa linjaa!

No sai vihje kritiikkiä Sanariksenkin foorumissa – Vuokilan luomus jakoi (taas) mielipiteitä. Toisten mielestä ristikko sopii SK:hon ja toisten mielestä ei. Ennemmistö taitaa olla Mäkelän linjan kannalta.

Olisi kiva saada asiasta palaute Suomen Kuvalehdeltä, mitä en ole saanut. Hehän lopulta ratkaisevat sen, ketkä heidän mielestään (minä & eräät muut vai Vuokila & Mäkelä & eräät muut) ovat tässä asiassa oikeassa.

Koska SK ei vastaa keskustelupalstoilla, olisi kiva, että Vuokila kertoisi, mitä mieltä SK on saaduista kommenteista.

Nimittely ”dille” on Urbaanisanakirjan perusteella aika karkeaa nimittelyä – minä poistaisin moderaattorina kommentit, jotka sisältävät em. sanan tai ainakin siirtäisin moderointiosastoon.

______________________

Laitoin koemielessä Suomi24:ään, vaikka en usko, että siellä siihen kukaan kommentoi. Voihan käydä niin, että robotti poistaa viestin – sivustolla on moderointirobotti, jonka logiikkaa en ymmärrä. On poistanut viestejäni, joita sitten ihmismoderaattori on palautellut.

Moderointirobotin olemassaolo tekee kirjoittelusta hankalan, kun robotin logiikkaa ei aina osaa ennakoida.

______________________

Tämän kuukauden blogeihin on tullut niin paljon roskakommentteja, että poistin kommentoinnin. Tämän kuukauden ajatuksiani voi kommentoida vain foorumissa. Suomen Kuvalehden ristikoista 5,7 & 8/2019 on foorumissa omat säikeet. Monelle muullekin tässä blogikirjoituksessa käsitellyille asioille siellä on omat säikeensä.

Roskapostin takia ehkä muualtakin pitää poistaa kommentointimahdollisuuksia. Poistelen kommentointimahdollisuuksia sen mukaan kuin on tarvetta, jotta roskapostin siivoamista olisi melko vähän.

______________________

Yritän ratkaista muutamia teknisiä yksityiskohtia, joihin olen myös pyytänyt apua. Yritin uudelleen ohjausta linkissä mainitun koodin avulla:

https://pastebin.com/fJE97HzW

Ei toiminut, mikähän on väärin? Olen huono JavaScriptissä enkä oikein muista kunnolla syntaksiakaan. Lomakkeen tyhjennysjuttu ei onnistunut myöskään siten, että toimisi vanhoissa selaimissa. Chromessa ainakin toimii siten, että määrittää lomakkeen tyypiksi ”search”. Saa riittää sen suhteen.

28.2.2019

Lisäsin foorumiosastolle Tarinoita säikeen Omia tarinoitani, koska tällä sivustolla kommentointi ei enää toimi. Jouduin poistamaan tänään kommentoinin eräästä blogikirjoituksesta.

______________________

Kyllähän Markku Mäkelä miellään SK:honkin maukkaita kuvia piirtäisi. Keräsin linkkikokoelman piirroksista, joita voi verrata SK 8/2018 vasemman alareunan kuvaan. Sellaisia moni varmaan toivoo lisää SK:hon!

______________________

Harmittaa, että foorumisivustollani epäasiallisia kommentteja esittänyttä/esittäneitä ei saa vastuuseen teoistaan (kommentit löytyvät moderaattoriosastolta).

______________________

Oliskohan 23.6.2016 IS-koviksen pääkuvalauseiden idea kaikkien aikojen vaikeimmin ymmärrettävä? Vaati erään sivistyssanan huomaamista. Olen sen kyllä kuullut, mutta ei kovin usein tullut vastaan.

Ei sitä moni muukaan keksinyt. Ilman Vuokilan selitystä olisi ollut mahdoton ymmärtää. Lauseiden idea oli mielestäni liian vaikeasti hahmotettava.

Ristikko oli mielestäni 2 1/2 .-tasoa vaikeampi, mutta eräitä pääkuvalauseita lukuun ottamatta ymmärrettävä. Yksi vihje jäi ihmetyttämään ja laitoin siitä kysymyksen.

Sain ongelmakohtaan vastauksen Suomi24-sivustolla (28.2.2019 22:49) toiseen ristikkoon liittyvän kommentin yhteydessä. Kysymys on siis käsitelty.

______________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:

______________________

Voit kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen.