Päiväkirjaosuus 12/2019

Blogia kirjoittamassa

Sivun sisältö:

Päiväkirjaosuus

1.12.2019

Ratkoin yhden vanhan Teemu Pallosen laatiman ristikon. Laitoin Google Driveen.

3.12.209

Ratkoin Suomen Kuvalehden no 48  ristikot sekä IS:n Koviksen. SK:n ristikon meinasin jättää kopioimatta. IS:n kopioin, vaikka tarkoitus on jossakin vaiheessa IS Extra tilata.

Loin uuden säikeen Auttaminen IS Kovis -ristikoiden ratkonnassa. Minusta se, että apuja ei anneta ennen ratkaisuajan päättymistä ei edistä ristikoiden ratkojien lukumäärän kasvattamista.

5.12.2019

Päivitin artikkelisivuja IS Extra -ristikoiden ratkonta tulostettuna tai suoraan mobiililaitteella ratkottua ja Riittävän hyvä tablet-tietokone ristikoidenratkontaan.

Testailin eräässä kirjastossa kuvakaappauksia laitteella. Laitoin asiaa säikeeseen Ristikoiden ratkonta tablet-laitteella.

______________________

Loin satunnaisille IS:n ristikoiden ongelmille oman säikeen.

______________________

Päivitin myös säiettä Mikä mättää?

8.12.2019

IS Viikonloppu 7.-8.12.2019 Kovis oli varsin erikoinen. Se oli paljon vaikeampi kuin Ilmo Juhani Liljeroos -tiimin Suomen Kuvalehti 49/2019 ristikko. SK:n ristikko oli normaali. IS:n ristikossa tietoisesti koeteltiin ristikonlaadinnan rajoja.

Kovista ratkoessani tuli käyttöön uusi kerrosten käyttötapa. Eräs kuva oli tarkoituksella ylösalaisin. Otin ristikosta kopion, jonka käänsin ylösalaisin, että näkisin paremmin, mitä kuva esittää. Kun sain kuvasta täyden tolkun, poistin kopion.

Tässä tapauksessa lehti olisi ollut kätevämpi. Tosin kyllä tabletiltakin voi ristikkoa tarkastella toisesta suunnasta – tällöin pitää nousta sohvaltalta ja laittaa tablet-laite sohvalle. Sillä kertaa en halunnut nousta sohvalta ylös.

______________________

 Olisin valmis kyllä maksamaan koviksista lähettämällä silloin tällöin väärän vastauksen tekstiviestillä.

9.12.2019

Tuli laadittua vihjeanalyysi 7-8.12.2019 kovikseen. Sen julkaisin yksityisenä. Voin julkaista sen mahdollisesti joskus julkisenakin.

11.12.2019

IS:n Kovis olikin yllättävän haastava. Tein ajatusvirheen, jonka tänään hoksasin. Olisi ollut vähän nolo virhe tekemässäni vihjeanalyysissä.

Ajastin koviksen analyysin 15.12.2019.

12.12.2019

IS:n Kovis-ristikossa on pääkuvina kolme suomalaista näyttelijää, joista yksi on Riku Nieminen. Erehdyin pitkään ajattelemaan, että Riku Nieminen liittyy Putous-ohjelman sketsihahmoon munamies.

Alla virheellinen ajatuskulkuni.

Putouksen ohella munamies esityi lapsille tarkoitetussa TV-sarjassa, joten kyseessä on tavallaan myös roolihahmo.

Hahmon nimen alkuaossa on sana MUNA.  Aamiaiseen kuuluu monesti kananmuna. Nykyisin ehkä harvemmin kuin ennen, joten ajattelin, että muna voisi siksi olla piristeenä.

Tässä tapauksessa assosiaatio ja roolihahmo liittyisivät jonkin verran toisiinsa, muna nimittäin liittyy munamiehen syntytarinaan, joka löytyy Iltalehdestä. Siinä on Riku Niemisen sanat:

Munamies oli risteytys lapsuudessa näkemistäni satuhahmoista. Se oli ranskalaisella aksentilla puhuva keittiöstä karannut muna.

Munamies oli monessa mielessä väärä assosiaatio:

 • Munamiehestä ei ole elokuvaa.
 • Munamies ei ole todellinen  henkilö.
 • Munamies ei ole edesmennyt laulaja.
 • Munamieheen olisi asiallinen liittymäkohta.
 • Munaa ei voi oikein pitää aamiaisen piristeenä.

______________________

Ristikon kolmanteen kuvaan liittyvissä vihjeissä kolkuteltiin hyväksyttävän rajoja. Ensinnäkin vihje on kahdessa osassa ja toiseksi ratkaisusanaa luetaan epätavallisesta suunnasta. Vihjeissä on kuitenkin se reiluus, että käänteisyyteen liittyy apuvihje. Kyse on ilmiselvästi siitä, että laatijatiimi halusi saada palautetta, mitä mieltä ratkojat ovat heidän uudesta toimintatavastaan. He halusivat luoda aiemmasta selvästi poikkeavaa. Oletettavasti vastaavia tulee jatkossakin, jos palaute on pääosin myönteinen. Jos palaute on pääosin kielteinen, tämänkertainen jäänee ainutkertaiseksi.

______________________

MAAMME LAULUSSA KULTAINEN liittyvä sananpidennysvitsi oli ihan hauska – mutta minulle ei niin hauska, että vihje olisi vuoden paras vihje.

______________________

Lähetin IS:n koviksesta sekä SK 49 oikeat vastaukset tekstarilla. Olkoon IS:n koviksen tuplamaksu maksuna edellisen viikon ristikon pummauksesta. SK:n ristikoista voisi kolmosista maksaa tekstareilla jatkossakin.

______________________

Odotellessani vaimoa sairaalassa käynnillä, eräässä Apu-lehdessä oli Erkki Vuokilan ja Markku Mäkelän aukeamaristikko. Otin valokuvan. Valokuvasta tuli varsin laadikas ja ristikkoa oli varsin kiva ratkoa tablet-laitteellani.

En ehtinyt kokonaan ratkoa ristikkoa kun vaimo palasi, mutta sain ratkottua ristikon loppuun kotona. Eipä tarvinnut sairaalan lehteä sutata eikä tarvinnut jättää ristikkoa kesken.

Ristikossa oli Mäkelälle Apu-lehdessä tyypillinen tarpeettoman pornahtava kuva isorintaisesta ja -lantioisesta naisesta takaapäin kuvattuna. Tällaiset ovat kaiketi MM:n ”tuotemerkki” Apu-lehdessä (ks. tästä linkistä kommenttini foorumissa, jossa on esillä vihjekuva).

13.12.2019

Päivitin sivua Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä. Otin esimerkin Ilmo Juhani Liljeroos -tiimin eräästä vihjeestä.

Toni Pitkälän 2005 joulun ajan ristikkoa piti pohtia vielä tänäänkin.

Mirja Pihlajamäen SK 49/2008 kaksitähtiseksi merkitty ristikko oli yllättävän haastava.

15.12.2019

Ratkoin edellispäivänä Suomen Kuvalehden no 50 tehtävät sekä IS:n Kovis- ja Tavis-ristikot. Taviksesta lähetin tekstarin. Todennäköisesti lähetän myös tekstarin joko SK:n ristikosta tai piilosanasta.

Tavikseen sain ylimmäksi ratkaisusanaksi ruokalajin, jota en oikein usko keneen tilaavan tai tarjoavan:

LÄHES KASVISRUOKA > OLIIVISIPULIANJOVISPITSA

Anjovispasta on ruokalaji, joissa on oliivia ja sipulia, mutta siinä näitä ainesosia ei mainita ruoan nimessä.

Saa nähdä onko vihjeanalyysilleni järkevässä määrin lukijoita. Tein siihen pientä stilisointia.

______________________

SK:ssa Neitolan piiliksessä oli tällainen vihje.

Viimein kattoi nupuloilla sotavaunut, säiliöiden sisältöhän otettiin Tenosta. > JOKIVESITANKIT

Tankeilla tarkoitetaan yleensä varsin isoja säiliöitä. Ottaako kukaan nykyaikana oikeasti vettä joesta tankkeihin käyttääkseen sitä kasteluun? Entä kunnat, käyttävätkö ne esim. teiden pesuun jokivettä imemällä sitä säiliöautoihin?

En ainakaan googlaamalla löytänyt yhtään kertaa sanaa käytetyn. Sana tuntuu vain ristikon vihjeeseen sovitetulta kertakäyttösanalta. En erityisemmin pidä ristikoissa kertakäyttösanoista. Vain vitsinomaisina pääkuvasta johdettuina ratkaisusanoina ne mielestäni voivat olla toimivia.

Toki ihan mahdottomana en pitäisi, etteikö joku voisi jokivesitankkia käyttää. Mutta jos on epäilys siitä, onko sanalla käyttöarvoa tosielämässä, sanan laittamisen ristikkoon satunnaisena ratkaisusanana on minusta arveluttavaa.

______________________

IS:n Kovisristikon yksi vihje

IT LISÄTTIIN (5)

taitaa monelle muullekin jääneen arvoitukseksi.

16.12.2019

Mitä ruokalajeihin tulee, anjovispizza on olemassa. K-kaupan anjovispizzareseptissä ei ilmoiteta kaikkia sen osasia, K-kaupan reseptissä ainekoostumus on eri kuin Tavis-ristikossa. Mutta K-kaupan reseptissä pitsan nimi ei ole oliivitomaattimozzarella-anjovispizza. Ehkä joku laatija haluaisi laittaa kaikki ruoan osa-aineet mukaan saadakseen huippupitkän sanan.

Toki kun pizzeriat tarjoavat vapaavalintaisia täytteitä, voihan niitä kertakäyttöisiä pitsoihin liittyviä nimiä luoda loputtomiin, vaikka kinkkusalamikatkarapuoliivipizza. Vaihtoehtoja on rajattomasti.

Kertakäyttösana ruokanimikkeessä on minusta lähinnä ärsyttävä. Kun menee pizzeriaan, kukaan tuskin latelisi omaa pitsaansa 25+-kirjaimisena nimihirviönä. Pizzerian omistaja vain listaisi ainekset vaikka numeroituina tai ranskalaisina viivoina.

Mielestäni ruokalajin tulee olla löydettävissä. Joku ehdotti ruokalajia graavisiikatartar. Se on olemassa.

______________________

Eilen illalla aloitin erästä Mirja Pihlajamäen ristikkoa. Se olikin erittäin vaikea, voi jäädä jopa kesken. Minulle ainakin vaikeampi kuin monet Toni Pitkälän tai Joonas Anttilan ristikot Punaisessa Pelikaanissa.

17.12.2019

Vihjeanalyysiäni ei ehkä lainkaan luettu sunnuntaina ja maanantaina.  Minun kannata niitä toisia varten tehdä. Ei niitä todellakaan lueta. Itseäni ajatellen riittää, että laitan vain avoimet kysymykset esille. Masentaa, että en saa hedelmällistä vuorovaikutusta.

______________________

Laitoin muutaman ajatuksen IS Ristikoista. Muistin aluksi väärin, että ET-lehdessä olisi ollut Auriferan ristikoita ja minulla oli hetken aikaan säie, jossa otsikkona oli Auriferan ristikot. Poistin säikeen.

18.12.2017

Tiistaina vihjeanalyysiä on jonkin verran luettu. Sanariksen sivuilla saattoi olla linkki sivuilleni, sillä 17.12.2018 sieltä on kolme linkitystä sivuilleni. Asia näkyy kävijätilastoissa näin:

sanaristikot.net/referral 3

Tuo ei kerro, miltä sivulta on linkitetty eikä mille sivulle on linkitetty. Se kertoo vain sivuston, mutta olisi todennäköistä, että linkki olisi uudehko. Uudehkoa linkkiä sivuilleni Sanariksen foorumissa ei ole.

Suomi24:ssä joku kertoi laittaneensa linkin:

Juu, taisin eilen vahingossa laittaa Elvalle viestin linkin kera. Tuskin ehti olla montaa minuuttia kun Elvalle kait löytyi opastaja omasta takaa ja viesti linkkeineen lensi roskiin.

Sanariksen moderaattorilla on tapana poistaa mahdollisimman pian jonkun laittamat linkit sivuilleni, mistä tässäkin melko varmasti on kyse.

19.12.2019

Näemmä oli virhe, että toin esille sen, miten Sanaris poisti linkin sivuilleni. 17.12.2019 oli tavanomaista enemmän kävijöitä. Mutta 18.12.2019 kävijämäärä romahti – alhaisin koskaan ollut vierailumäärä. Ehkä kaikki Sanariksen innokkaimmat tukijat suuttuivat täysin ja boikotoivat sivujani.

______________________

Silppuri kommentoi ruokavihjettä. Minä en ole kovin pitkiä ruokien nimiä tavannut, joten n. 25 ruoan nimi tuntui vähän ylipitkältä.

20.12.2019

Sain silppurilta korjauksen erääseen analyysin vihjeeseen. Vihjeanalyysissä ei enää pitäisi olla virheitä, joten poistin kommentit ja kommentointimahdollsuuden.

______________________

Kiitos myös Jukkikselle eräästä kommentista.

22.12.2019

Ratkoin Suomen Kuvalehden viimeisen numeron tehtävät.

Aloitin eilen Apu 52-53/2019 aukeamaristikon ratkonnan, mutta sain sen ratkaistua vasta tänä aamuna. Piti hieman korjata kahta kohtaa. Oikein mainio ristikko, josta mainitsin myös Suomi24;ssä ja Twitterissä.

______________________

Ratkoin myös IS Viikonloppu 21.-22.12.2019 Kovis-ristikon. Siinä on mielestäni yksi harmittava virhe. Muuten ristikko on varsin mainio.

23.12.2019

Helpohkostakin ristikosta voi oppia. En tiennyt, että on olemassa sanat ”hammasloma” ja ”hammastarha”, jotka löytyivät Mirja Pihlajamäen hammasaiheisesta ristikosta.

27.12.2019

Sain kommentin IS Viikonloppu 14.-15.12.2019 ristikkoon. Olen ollut flunssassa enkä ole jaksanut viime päivinä kirjoitella.

______________________

Tein vihjeanalyysin Apu 52-53/2019 aukeamaristikko. Ärsytti ivallinen kommentti. Päivitin hieman sivua Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä eräällä esimerkillä tästä ristikosta. Koska kaikissa kohdissa on vähintään kaksi esimerkkiä, poistin pidempään esillä olevat asiat.

28.12.2019

Sain Sanariksen foorumin kautta vähän apua yhteen analyysin kohtaan, joten sain analyysin täysin valmiiksi. Päivitin hieman sivua Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä ja Skytismit ristikosta saaduin esimerkein.

30.12.2019

Loin säikeen Sanariksen ristikkoarkisto, kun siihen liittyen tuli yksi pieni ongelma Reumaliiton ristikon kanssa. Taisi olla sisäpiirin vihje, mikä sisäpiiriläisille tarkoitetussa ristikossa on tietenkin ihan OK.

Metsälehden kryptoakin tuli samalla kommentoitua.

______________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:

______________________

Voit kommentoida tätä blogikirjoitusta n. kuukauden ajan alkaen 1.12.2019. Voit kommentoimisen päättymisajan jälkeen kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt). 

4 thoughts on “Päiväkirjaosuus 12/2019”

 1. ”Hakusi – anjovispizzaresepti – ei vastaa yhtään sivua.”

  1. Ilman loppuosaa ”resepti”, googlaus anjovispizza kyllä tuo linkissä mainitsemani reseptin. Mielestäni ”anjovispizzaresepti” on vielä suhteellisen asiallinen yhdyssana, vaikka sitä ei googlella sitten löytynytkään. Eikö sanan ”resepti” voi lisätä useimpien ruokalajien perään? Lisäämällä sanan, yhdyssanasta helposti muodostuu niin pitkä, ettei se ole hyvää suomea.

 2. ja ruokalajin eteen voi lisätä siinä käytettyjä aineksia kuten
  oliivi-sipuli-anjovispitsa,
  kinkku-ananas-aurajuustopitsa tai
  kinkku-tomaatti-rucolapitsa,
  tai vaikkapa
  omena-kerma-hasselpähkinäpaistos,
  sieni-muna-mozzarellapiirakka,
  tankoparsa-pecorino-juustopiirakka,
  katkarapu-kesäkurpitsa-kirsikkatomaattikastike tai
  kalkkuna-inkivääri-omena-kasvisseos.

  yksikään noista ei ole itse keksimäni sana. tietenkin ne ovat jossain määrin tilapäissanoja, mutta niitä voidaan varsin hyvin käyttää erityisesti reseptin otsikkona – ja niinhän niitä on käytettykin.

  ai jaaha, olen siis botti… uusi yritys

  1. Jos esimerkeissäsi käytettyjä nimikkeitä oikeasti on käytetty, ei kai sitten Tavis-ristikon vähän tilapäissanalta tuntuva sana sen huonompi ole. Tilapäinen ruokanimike vaan tuntui vähän teennäiseltä.
   _______________
   [Bottisuojaus vähän tuottaa joskus ongelmia.]

Kommentointi on suljettu.