Päiväkirjaosuus (9/2018) – 2

Blogia kirjoittamassa

Tämä on omaksi sivukseen laitettu 9/2018 blogikirjoituksen päiväkirjaosuuden toinen osa (ensimmäinen osa). Voit hypätä halutessasi suoraan tiettyyn päivään (järjestys on käännetty, jotta uusimpaan pääsee nopeammin).

Sivun sisältö:

Sivun loppuun (jos haluat tarkastella vain saatuja kommentteja, käytä tätä linkkiä).

20.9.2018

Kiitos aktiivisesta osallistumisesta ensimmäisessä osassa. Toivon, että saisin kommentteja ennen kaikkea sääntöhahmotelmaani.

__________________

Tänään ajattelin aluksi kirjoittaa keskusteluilmapiiristä.

Jälkihuomautus 12.11.2018. Seuraavaa osiota ei enää ole sääntöhahmotelmassa, koska se on siirretty foorumisivustolle. Jouduin siksi jälkikäteen muokkaaman tekstiä.

__________________

Anna apua vain sen verran kuin joku pyytää, mutta riittävästi. Jos joku pyytää vinkkiä eteenpäin, anna se, mutta jos pyytäjä ei halua tietää itse ratkaisusanaa, älä sitä kerro. Jos joku on aloitteleva keskivaikeiden tai vaikeiden ristikoiden ratkoja, älä arvuuttele vaan ”väännä rautalangasta”

Näkökulmia olisi syytä vähän avata. Kun ostin kymmen vanhaa Punaista Pelikaania eli PuPea (vuosilta 2014-2016) osa tehtävistä oli selvästi vaikeampia kuin Suomen Kuvalehden (SK) tehtävät. Olin kohtalaisen hyvin SK:n tehtävistä selvinnyt, mutta PuPen tehtävien ymmärtämiseen tarvitsin hieman apuja.

Kuten jo edellisessä päiväkirjaosuudessa toin esille, yksi kovisristikoiden ongelma on se, että vihjeet ovat typistettyjä. Koin joissakin tilanteissa typistelyä virheelliseksi laadinnaksi ja kritisoin vihjeitä. Koin, että vihjeessä pitäisi olla vähän enemmän sanoja, jotta rakaisusana olisi se, mikä se kulloinkin oli. Sitten joku selitti, että esitystapa kuuluu asiaan.

Kun on aloitteleva tosikovisten suhteen, asiaan paremmin perehtyneiltä toivoo ymmärrystä ja tukea. Ymmärrystä myös silloin, kun toinen ei ymmärrä.

Ensimmäinen näkökulma:

Anna apua vain sen verran kuin joku pyytää, mutta riittävästi. Jos joku pyytää vinkkiä eteenpäin, anna se, mutta jos pyytäjä ei halua tietää itse ratkaisusanaa, älä sitä kerro.

Muutaman kerran tein niin, että annoin mahdollisen ratkaisusanojen listan ja kysyin, mikä on ratkaisusana. Sain useimmiten juuri sen vastauksen kuin pyysin. Joskus sain suoran vastauksen, mitä en pyytänyt tai lisävinkin, jota en pyytänyt.

Kiitän joitakin hienoja tyyppejä, jotka minua auttoivat, mutta en tässä yhteydessä halua kertoa heidän nimimerkkejään enkä halua kaivaa esille joitakin entisiä keskusteluja.

Sellaisen henkilön auttaminen, joka on alemmalla tasolla kuin ristikot, joita hän on ratkomassa, on aika hienovarainen asia. On tärkeää, että on henkilöitä, joilta pyytää apua, mutta on myös tärkeää, että ratkoja saa itse päätellä niin paljon kuin haluaa.

Ystävällisen opastuksen väliin, joku huuteli vähän väliä ”Tapio lypsää, Tapio lypsää”. Niin lypsinkin, mutta koin, että minä sain niin tehdäkin – sen totesivat monet muutkin. Minusta ristikkofoorumin tarkoituksena on keskinäinen auttaminen ja tukeminen.

Toinen näkökulma:

Jos joku on aloitteleva keskivaikeiden tai vaikeiden ristikoiden ratkoja, älä arvuuttele vaan ”väännä rautalangasta”

On todella ärsyttävää, kun joku kokenut ratkoja antaa vastaukseksi uuden arvuutuksen, kun ratkoja kaipaisi parempaa vastausta.

Vähän lievempi muoto on hyvin lyhyt vastaus. Itselleni se useimmiten riittää. Mutta jos on kovisten kanssa kovin aloitteleva, se ei riitä. Parasta olisi alusta asti ”vääntää rautalankaa”, kuten Antti Skyttä Ristikon anatomia -osastolla vääntää. Minä olen Kovisristikoiden oveluudet ja sen alisivuilla yrittänyt Antti Skytän tavoin vääntää rautalankaa Skytän toiminnasta oppia ottaen – välillä olen yrittänyt vääntää pidempääkin rautalankaa.

Jälkikirjoitus 25.11.2018. Sivu on siirretty foorumiin. Linkki on muutettu viittaamaan siihen. Sama koskee myös muita tässä blogikirjoituksessa muita em. sivuun tai sen alisivuihin viittaavia linkityksiä.

Hyvin lyhyiden vastauksen ongelma on se, että jos ratkojalle se ei riitä, on aika iso kynnys kysyä tarkennusta. Jos antaa jollekulle lyhyen kommentin, pitäisi tietää, että juuri hänelle se todennäköisesti riittää.

Opastusosio päättyy tähän.

__________________

Minun piti kerran luoda toinen retrospektiivinen katsaus, miksi tämä sivusto on luotu. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa kerroin syyksi sen, että tarvitsin tablet-laitteiden käyttöön ristikoiden ratkaisemassa sivuston, jossa pystyisin aihetta perusteellisesti käsittelemään.

Aiemmassa päiväkirjaosuudessa tuli nyt selväksi, että minut heitettiin ulos Sanariksen keskustelufoorumista, joten en siellä enää voinut keskustella ristikoista. Niistä halusin keskustella, mikä nyt nousi pintaan erityisesti syyskuussa 2018. Tulevaisuus näyttää, tuleeko toista keskustelufoorumia vai ei.

Perusteellinen käsittelyni, joka välillä meni yksinpuheluksi, ärsytti muita. Minulla diagnosoitu yli kuusikymppisenä jonkin tason aspergenin syndrooma. Itse asiassa sen takia anoin työkyvyttömyyseläkeelle ja pääsin. Yksi sen piirteistä on se, että asiat pitäisi pystyä käsittelemään perusteellisesti ja tulee kiinnitettyä huomiota pikkuseikkoihin. Joskus asian käsittely meni överiksi. Piiliksissä on tietyt säännöt ja muutaman kerran on ollut tilanne, jossa koin sääntöjä rikotun. Se tuntui minusta ratkojan kannalta epäoikeudenmukaiselta, mistä syystä keskustelu venyi turhan pitkäksi.

__________________

Sivumennen kirjoittaen asperger-diagnoosi on myös syy, miksi haluan pysyä nimettömänä (lue myös sivu Käyttösäännöt).

__________________

Olen myös herkästi suuttuva ihminen, mikä entisestään pahensi asiaa. Sitä pahensivat aikoinaan ilkeilyt. Moderaattori puuttui aluksi ilkeilyihin hyvin epäjohdonmukaisesti (toiminta on ajan kuluessa terävöitynyt).

Säännöissä kielletään antamasta lisäohjeita ennen ratkaisuajan päättymistä. Kerran eräs kommentoija käytännössä muotoili vihjeen uudestaan. Siihen moderaattori ei puuttunut lainkaan. Tämä tuntui erittäin epäjohdonmukaiselta, mistä suutahdin.

Kun yritin luoda mielestäni täysin asiallisen kommentin, se hävisi. Tuli otettua puheeksi tämäkin seikka, mistä ei lainkaan pidetty.

Moderaattorin toiminta tuntui jatkuvasti epäjohdonmukaiselta ja puolueelliselta. Luonteeseeni kuuluu se, että en voi siettää tällaista epäjohdonmukaisuutta.

Minun kaltaisilleni Sanariksen keskustelufoorumi on huono paikka. Itse Erkki Vuokila potkaisi minut ulos, koska piti minua liian epävakaana persoonana ja saattaisin aina silloin tällöin olla häiriöksi sivustolla purkauksillani. Tosin nykyisin tuo pelko olisi melko turha – voisinhan esittää kritiikin aina omalla sivustollanikin(, jos saisin siihen linkittää). Siinä voisin analysoida vihjeitä niin perusteellisesti kuin haluan ilman, että joku kirjoittaa, että nyt riittää. Näin en olisi sivustolla häiriöksi.

Kaikki tässä blogikirjoituksessa kertomani on syynä siihen, miksi erittäin vakavasti harkitsen oman keskustelufoorumin luomista. Ei mahdollisen oman foorumin luominen silti minulle mikään läpihuutojuttu ole vaan kyse on lähinnä siitä, että olen melkein pakotettu siihen, jos haluan keskustella ristikoista siinä määrin kuin aidosti haluan.

Haluan aidosti ymmärtää vähän poikkeavia ihmisiä. Minunlaiselleni sekin tosin on erittäin vaikeata, sillä ajattelen tavanomaista subjektiivisemmin asioita. Kun yritän ymmärtää, mitä toinen ajattelee, tulkitsen asioita väärin. Yritän noudattaa periaatetta ”minkä tahdot ihmisten tekevän itsellenne, tehkää samoin muille”. Ei se ole ollenkaan helppoa. Myönnän, että vammani vuoksi minua on toisinaan vaikea arvioida sitä, miten joku toinen jonkun kokee asian kokee. Nettikeskustelussa tämä vaikeus on kaikilla kommentoijilla, mutta minulla se vain korostuu.

Foorumin olisi tarkoitus olla eräänlainen palvelusivusto vähän samaan tapaan kuin tämä blogisivusto (ks. sivu Sivuston idea). Tosin yritän keksiä muuta vapaaehtoistyötä itselleni. Tästäkin päivästä meni turhan iso osa tämän blogikirjoituksen kirjoittamiseen.

Sanaseppojen keskustelufoorumi on käytännössä kuollut tai ainakaan julkisia uusia keskusteluja ei ole käyty vuosikausiin aihepiireissä ”Kaikille avoin” ja ”Ristikot”. Siellä ei minua suvaittaisikaan. Suomi24 on haluamieni keskustelujen suhteen toimimaton, sillä keskusteluaktiivisuus sanaristikkokysymyksissä on erittäin alhainen. Tämä sivusto toimii minulle paremmin keskustelualustana kuin kumpikaan edellä mainituista.

Toivoisin, että Sanariksen keskustelufoorumissa voitaisiin ottaa opiksi entisistä virheistä. Kun kohtaamaani hyvin ilkeä piikittely on saatu kitkettyä pois, olisi aika opetella toisten parempaa tukemista. Toivoisin (engl. ”I wish”), ettei minun tarvitsisi luoda toista keskustelufoorumia. Minulle Sanariksen foorumin säännöt ovat äärimmäisen ärsyttävällä tavalla luodut ja säännöt pitäisi ehdottomasti kirjoittaa uusiksi. Säännöt vaikuttavat siltä, kun ne olisi luotu suuttuneessa mielentilassa ilman perusteellista harkintaa. Mutta asenne tuntuu olevan ”minkä minä kirjoitin, sen minä kirjoitin”.

Suurin asia, mikä niistä minusta puuttuu, on rohkaisu kunnolliseen keskusteluun ja asioiden perinpohjaiseen käsittelyyn, joka joskus on tarpeen. Tällaista toivovat käytännössä kehotetaan pysymään poissa sivustolta. Sanoma on minulle erittäin selvä:

Pysykää poissa aspergerilaiset ja sellaiset aloittevat ratkojat, jotka kaipaavan paljon apua ja opastusta. Ei me olla teitä varten!

Tosin jotkut vakiokävijät saavat kyllä jaaritella aivan loputtomasti. Käytännössä kielto koskee vain itseni kaltaisia ihmisiä.

Nimimerkki ”ike” kertoi poistamassani kommentissa, että juuri niistä syistä, joita kerron 9/2018 blogikirjoituksessa, Sanaris eikä hänkään halua minua Sanariksen foorumisivustolle enää kirjoittavan. Niinhän toki moni muukin toivoo, mutta olen saanut vaikutelman, että joku antaisi luvan palatakin. Poistamani kommentin alku meni jotenkin tähän tapaan:

Hieno kirjoitus. Juuri siksi sinua ei haluta Sanariksen keskusteluissa mellastamaan…

Lopussa oli persoonaani menevämpää kommentointia, minkä tähden jätin kommentin julkaisematta (tästä asiasta huolimatta kommentti olisi ehkä pitänyt julkaista).

Ehkä tämä tästä asiasta nyt kuitenkin riittää. Tulipahan itselleni tyypilliseen tapaan yritettyä käsitellä asioita pohjamutia myöten välillä vähän liikaakin likaisia pohjamutia pölytellen. Tiedä häntä miten viisasta on purkaa tuntojaan blogisivustolla. Menipä tähän aika lailla aikaakin. Onneksi eläkeläisellä sitä riittää. Yhtään ristikkoa en saanut ratkaistua loppuun asti.

__________________

Eilen yritin ratkoa PuPe:n viimeisimmän maistiaisen. Oikein hauskasti laadittu teemaristikko televisiosarjasta ”Pokka pitää”. Sain ristikon täyteen, mutten oikein. Kahteen kohtaan tuli epäsana, vaikka kummassakin tapauksessa kaikki risteävät sanat tuntuivat oikeilta. En millään keksi, missä olen ratkonut väärin. Haluan kunnioittaa Sanariksen toivetta olla kysymättä ongelmakohtia ennen lehden palautusaikaa – aika tuskallista meikäläiselle. Pitäisi melkein kysäistä joltakulta s-postissa, mikä itselläni mättää.

Mitä pääkuvaan tulee, digikuvasta hauskasti erottaa, että pääkuvaa on ylipakattu. Tyhjällä alueella on ylipakatulle JPG-kuvalle tyypillistä suttuisuutta. Paperiversiossa ylipakkaus tuskin näkyisi, mutta digikuvassa sen huomaa.

__________________

Tablet-laitteeni osoittaa uupumisen merkkejä. Toivottavasti kestäisi edes ns. mustaan perjantaihin asti, jolloin voisi ehkä jostakin saada sopivan laitteen alennuksella. Yhden alennuksen jo ohitin. Italian Amazon verkkokaupasta olisi meikäläistä mustaa perjantaita vastaavana Prime Day -tarjouspäivänä saanut Huawei MediaPad M5 Pro -laitteen 399€ + kuljetuskustannukset.

Syy kyllä taisi olla laturissa, sillä välillä laturi latasi ja välillä ei. Yleislaturilla sain virtaa niin, että tabletti toimii. Kävin ostamassa uuden laturin, joka lataa tehokkaammin kuin yleislaturi. Vika taisi olla vain laturissa, mutta ei tablet-laitteeni käyttöikä enää pitkä ole, koska sitä on tullut käytettyä niin paljon. On minulla mielessä, minkä laitteen ostan nykyisen tilalla (ks. sivu Riittävän hyvä tablet-tietokone ristikoidenratkontaan, josta voinet päätellä mitä laitetta tarkoitan).

21.9.2018

Täällä käymäni käsittely on poikinut yhden epäsuoran kommentin, sillä eräs kommentoija on epäsuorasti viitannut viimeisiin blogikirjoituksiini Sanariksen keskustelufoorumilla. Kommentoija on mielestäni kaikessa oikeassa. Olen ollut taustalla yhteydessä foorumista vastaavaan Erkki Vuokilaan. Esitin, että voisin nimimerkillä Tapio kysyä tavanomaisia ristikkokysymyksiä, mutta kaiken kritiikin esittäisin blogikirjoitussivustolla. Koska vastausta en koskaan esityksiini saanut, näyttää siltä että tämä sovintoesitys on hylätty. Loppupäätelmäkin on mielestäni masentavan totta.

Toivon sydämestäni, että Sanariksen keskusteluilmapiiri paranee ja muuttuu avoimemmaksi ja aloittelevia ratkojia kannustavammaksi ja auttavammaksi keskustelufoorumiksi. Minun on kuitenkin vaikea uskoa, että se voisi muuttua niin paljon, että se tekisi toisen keskustelufoorumin tarpeettomaksi. Toinen kysymys on se, onko minullakaan henkisiä voimavaroja sen ylläpitämiseen.

Mahdollisen uuden foorumin luomisessa on sekin puoli, että minulle ei olisi foorumilla mitään rahallista hyötyä. Sanarikselle foorumilla on rahallinenkin merkitys. Arvostan Sanariksen ristikoita ja ristikkolehtiä. Vaikka olen foorumin toimivuuden suhteen erittäin kriittinen, mainostan silti eräitä firman omia lehtiä tai muissa lehdissä olevia ristikoita. En mahdollisella foorumilla halua tuottaa millekään firmalle rahallista tappiota. Haluaisin tästä(kin) syystä mahdolliselle foorumille vain sopivasti kävijöitä.

Tämä sivusto voi jossakin määrin hoitaa foorumin virkaa itselleni, mutta ei muille. Olen tarjonnut pienimuotoista mahdollisuutta kysyä toisten henkilöiden omia ristikkokysymyksiä, mutta kukaan ei ole mahdollisuutta käyttänyt. Kovin kankeaa sen käyttö nykyisin olisikin.

Jälkikommentti 7.11.2018. Sivu on otettu pois käytöstä, koska olen luonut keskustelufoorumisivuston.

Kommentin voisi jättää vaille ennakkotarkastusta, jos olen hyväksynyt joltakin henkilöltä aiemman kommentin. Asetusten toinen valinta on:

Kirjoittajan aikaisemmista kommenteista ainakin yhden tulee olla hyväksytty.

En kuitenkaan luota kaikkiin kommentoijiin niin paljon, että uskaltaisin niin tehdä. Sallin itseäni kohtaan kriittisiä kommentteja. Kriittiset kommentit ilman valvontaa voisivat mennä epäasiallisuuden puolelle. Valitettavasti minulla ei ole nettikeskustelujen tasosta kovin kaksinen kuva.

En tosin itsekään ole osannut käyttäytyä riittävän hyvin, mutta en ole mielestäni ketään toista ratkojaa piikitellyt. Joskin olen kerran yleisesti suuttunut piikittelijöille ja kirjoitin itsekin kerran heitä kohtaan todella rumasti. En muista, että olisin milloinkaan piikitellyt tiettyä ratkojaa.

Mitä laatijoihin suhteen tulee, kun laatija laittaa tuotteensa julkisesti esille, mielestäni hänen tulee olla valmis myös siitä saatavaan kritiikkiin. Myös tahaton väärä kritiikki tulee ymmärtää. Vähempikin kritiikki olisi kyllä joskus riittänyt. Varsinkin saman kritiikin toisto oli turhaa. Toisto tuli usein tunteesta, että meniköhän viesti riittävästi perille. Pyydän sellaista anteeksi. Itse asiassa minulla kotonakin tulee toistettua turhan jostakin asiasta ja joudun vastaavasta syystä pyytämään puolisoltanikin anteeksi.

__________________

Eilen mainitsemani teemaristikko on nyt ratkottu. Tein eilen ratkontavirheitä, joita piti korjailla. Ristikossa oli yksi vihje, jonka voisin lisätä Kovisristikoiden oveluudet sivun eräälle alisivulle, mutta lisään sen vasta kun lehden palautusaika on päättynyt. Jos ratkoin oikein, oikea alakulma vähän oudoksuttaa, mutta kun en ole lehden tilaaja enkä irtonumeron ostaja, tämä ei ole minun asiani.

__________________

Mietiskelin myös sitä vaihetta elämässäni, jolloin laitoin toimimaan erinäisen määrän verkkosivuja ja muutaman verkkokaupan. En ole tullut katsoneeksi toimintaan laittamisen jälkeen miten ne voivat. Vähän käynyt mielessä, että tuliko tehtyjä pahojakin suunnittelubugeja.

Vaikka minulla on teoriassa kaikki edellytykset keskustelufoorumin pystyttämiseen ja sen ylläpitämiseen, ajatus vähän hirvittää. Toisaalta saisinpa siitä eläkepäiviini haasteen. Ajatus on myös kiehtova. Jopa niin kiehtova, että jos saan palvelintilan, siihen tekee mieli tarttua ihan kokeilumielessäkin. Jos ei onnistu, ei minulla sen suhteen ole mitään menetettävääkään.

Ajatus kiehtoo myös siksi, että omasta osaamisesta voisi olla muillekin iloa ja sitä kautta saisi eläkepäiviin merkitystä.

Tykkäsin verkkosivujen rakentelusta, vaikka oli se välillä stressaavaa. En vain ollut kaikissa asioissa riittävän huolellinen . Lähinnä aikoinaan eniten ongelmia tuotti se, että oli Microsoft Windows Exprorerin eri versiot toimivat niin kovin eri lailla. Firefox oli vielä pahasti keskeneräinen. Kun teki niin tai näin, aina jollakin selaimella tarkasteltuna oli jotain huomautettavaa. Nykyisin selaimet ovat enemmän toistensa kaltaisia ja paremmin toimivia.

__________________

WordPress on vähän ärsyttävä, kun siinä on paljon asioita, joita ei voi hallita. Omalla foorumilla pääsisi itse peukaloimaan joitakin asioita mieleisekseen. Ainakin ulkoasua, jos ei muuta.

22.9.2018

Matkapuhelinfoorumin käyttämässä foorumissa ei voi valita sisäkkäisiä kommentteja, jotka ovat käytössä WordPressin kommenteissa. Sääntöhahmotelmasivulla pitäisi keskustella ainakin siitä, tarvitaanko sellaisia vai ei. Jos tässä nyt foorumista tulee mitään, voisi blogikirjoituksessa kertoa projektin edistymisestä. Projektia en ole nyt kuitenkaan saanut vielä potkaistua käyntiin, koska en ole saanut palvelinosoitetta, jonne foorumin sijoittaisin. Monia asia on muutenkin vielä avoinna.

Joskin kaikki esiselvitykset pitää tehdä huolellisesti. Ihan nollapisteessä projekti ei ole. Tein päätökset, mistä asioista haluan mahdollisessa uudessa keskustelufoorumissa keskustella ja mitkä asiat olisivat varmasti mukana.

Tuli annettua WordPressistä turhan hyvä arvosana. Ohjelma on *piip* ärsyttävän buginen. Pitäisi kirjoittaa bugiraportti. Ärsyttävin bugi on siinä, kun HTML-tilassa lisää id-attribuutin, visuaaliseen tilaan palattaessa hyvin usein sivu on sekaisin. Jotkut id-attribuutit olen joutunut kirjoittamaan moneen kertaan. Id-attribuutteja (käytettyjen koodien tarkenteita) tarvitaan, jotta voi viitata tiettyyn kohtaan sivua eikä lukijan tarvitse selata sivua löytääkseen sivulla viitatun asian. Esim.

22.9.2018

WordPress oli ehkä virhevalinta, mutta täytyy yrittää kestää sen ärsyttäviä bugeja. Ohjelmassa ei ole taulukontekomahdollisuutta visuaalisessa tilassa. Kun tekee taulukoita HTML-tilassa visuaaliseen tilaan palattaessa voi tapahtua melkein mitä tahansa. Ohjelman editori saisi olla merkittävästi luotettavammin toimiva.

__________________

Olen joskus pitänyt viikon kurssin HTML-sivujen luomisesta (HTML on www-sivujen peruskoodaukseen käytetty ohjelmointi). Kävimme läpi kooditasollakin niiden luomista ja itsekin pystyisin kooditasolla luomaan staattisia www-sivuja. Mutta HTML on kehittynyt paljon sen jälkeen kun HTML:ää koodasin. Dynaamista sivukoodausta tein aikoinani PHP-koodauksella, joka sekin on kehittynyt ja tietotaitoni on senkin osalta pahasti nykyhetkestä jäljessä. JavaScript-koodausta ei koskaan kunnolla tullut opeteltua. Juuri ja juuri sen kanssa pärjäsin, koska ei koskaan tarvinnut tehdä sen kanssa vaativia koodauksia. CSS:ssä olin varsin hyvä, mutta en ole sitäkään osaamista päivittänyt, mutta osaan kuitenkin riittävästi, että voin tehdä haluamiani ulkoasumuutoksia – joitakin asioita varmaan pitäisi opetella uudestaan.

__________________

Tarkastelen sanaristikoita hieman koodarin näkökulmasta eli pelisääntöjä arvioiden. Rehellisesti ottaen kovisristikoiden ratkonta on ollut joskus vain korviketoimintaa, kun koodaamista ei ole tullut tehtyä. Itse asiassa tämän näkökulman toin esille jo 4/2018 blogikirjoituksessakin. Nykyisin kyllä aidosti pidänkin ristikoiden ratkomisesta eikä se ole vain korviketoimintaa. Olisi minulle ihan hyväksi päästä tekemään edes pienessä määrin koodausta. En minä mikään hyvä koodari enää olisi, mutta ei minun tarvitsisikaan olla. Itse koodaaminen olisi minulle hyvää aivojumppaan, joten ihan itseni vuoksi voisi olla mielekästä luoda uusi keskustelufoorumi.

Jos projekti lähtee käyntii, voisin päiväkirjaosiossa kohta kohdalta kertoa, miten itse kukin voisi pystyttää henkilökohtaisia keskustelufoorumeita.

__________________

Tablet-laitteeni ongelma olikin viallinen USB-jatkojohto. Vaihdoin vielä johdon kolmimetriseen johtoon, joten asian on kunnossa. Koska ei sitä koskaan tiedä milloin taulutietokoneeni sanoo kaput, haluan kysellä ihmisiltä kokemusta Chrome OS:stä.

23.9.2018

Eiliseen ajatukseen, että kertoisin vaiheista, ei kyllä suurta tarvetta ole. Vaiheet on varsin hyvin kerrottu netissä, esim. MVNet, joka kertoo phpBB ja PBLang asennuksen ja vähän käyttöäkin. Tarvittavien ominaisuuksien lisäksi foorumin pitäisi olla riittävän helppo käyttää.

Tosin monimutkaista ulkoasua voi CSS:n avulla yksinkertaistaa. Toiminnot ja alueet, jotka eivät ole välttämättömiä voi visuaalisessa mielessä poistaa ohjelmasta. Kun jokin poistetaan visuaalisesti, poistettu toiminto/alue häviää kokonaan ikään kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan. Jonkin alueen tai yksityiskohdan voi myös piilottaa. Piilotettu alue vie näytöllä saman tilan kuin jos aluetta ei olisi piilotettu, mutta piilotettu alue on visuaalisessa mielessä tyhjä ja läpinäkyvä.

Visuaalisessa mielessä toimintojen (yksittäisen painikkeen voi visuaalisesti poistaa/piilottaa tietyin edellytyksin) tai alueen poisto/piilotus ei vaadi itse ohjelmaan mitään koodimuutoksia ja on erittäin helppo toteuttaa. Tosin tämä riippuu ohjelmiston koodauksesta.

Sanaseppojen foorumi
Sanaseppojen foorumi

Tutkin lähdekoodia Vivaldi-selaimen ”Tarkasta” -toiminnon avulla. Tuosta ei saa juuri mitään yksittäistä aluetta piilotettua, koska koodissa ei ole merkintöjä, jolla voisi kunnolla hallita tyylejä. Tekstit ”Viimeisin vierailu…” ja ”Tänään…” voi poistaa tyyleillä (molemmat tulee piilottaa/poistaa). Samoin vaakapalkissa (siinä on alussa sivun nimi, tässä ”Etusivu”) ”Kaikki ajat ovat…” on poistettavissa. Foorumeissa on mielestäni usein ihan tarpeettomasti toissijaista tietoa, joka vain luo sekavaa vaikutelmaa. Nämä mitkä mainitsin, poistaisin näkyvistä. Teksti ”Kaikki ajat”… on sitäpaitsi toistamiseen vasemmanpuoleisessa sarakkeessa.

Mutta tyyleillä ei voi poistaa esim. laatikoita ”UKK”, ”Paikallaolijat” ja ”Tilastot”, sillä sitten häipyisivät kaikki toiminnot kuten ”Etsi” ja ”Chat”. Foorumiohjelma saisi olla tyylien hallinnan kannalta paljon parempi. Poistaisin mielelläni kolme ensiksi mainitsemaani, mutta se ei onnistuisi. Ohjelmiston lähdekokoodia voisi sorkkia, mutta se ei ole järkevää, sillä jos päivittää ohjelmiston, kaikki omat muutokset pitää tehdä uudestaan.

Sanariksen keskustelufoorumin suurin etu on yksinkertainen ulkoasu, joten siinä mielessä kynnys keskustelun käymiseen on alhainen. Mistään valmiista ohjelmistosta tuskin saan poista/piilota-määrittelyillä yhtä yksinkertaisen näköistä. Sanariksen keskustelufoorumi toimii melko hyvin myös mobiililaitteissa, mistä voi antaa kiitokset foorumin kehittäjälle.

__________________

Ihan vaan tiedoksi, että www-sivuilla, joissa on valikoita, jotka klikkauksesta avautuvat, käytetään usein poisto/näyttö tai piilota/näytä -toimintoja. Valikko saattaa olla aina kokonaan www-sivulla, mutta siitä näytetään kerrallaan vain osa. Toinen vaihtoehto on se, että valikko luodaan ”lennossa”, jolloin alavalikko luodaan vasta siinä vaiheessa kun valikkolinkkiä klikataan tai linkin päälle siirrytään. Kumpaa tekniikkaa on käytetty voi päästä selville tutkimalla sivun lähdekoodia.

__________________

Eilen ja tänään kokeilin Sanaseppojen foorumin chattia. Mitään varsinaista keskustelua ei ole lauantaina ollut. Lähinnä kirjautumisia ja uloskirjautumisia (itsellä uloskirjautumiset ovat tapahtuneet automaattisina aikakatkaisuina). Kommenttini, jossa ihmettelin, että eikö täällä ole mitään muuta kuin sisäänkirjautumisia ja (automaattisia tai manuaalisia) uloskirjautumisia, hävisi jossakin vaiheessa. Muutamat jonkun muunkin laittamat kommentit hävisivät. Ainoat sisällölliset kommentit 22.9.2018 olivat nämä laittamani:

”Tapio_Huuhaa: minäpä tässä mietin uuden foorumin perustamista: https://www.sanaristikkofoorumi.net/saantohahmotelma-keskustelufoorumiin/
Tapio_Huuhaa: Tälle ei juuri kirjoitella eikä minusta tällä foorumilla edes tykättäisi.”

Nuo laitoin lauantaina provokatiivisessa mielessä ja koepalloina, miten noihin reagoitaisiin. Koepallot eivät aiheuttaneet mitään reaktiota – eivät edes koepallojen poistamista.

Foorumilla kerrottiin, että siellä iltasella keskusteltaisiin innokkaastikin. Sunnuntaina vähän ennen kymmentä chatti alkoi elämään. Ihan hauskaa sanailua asiasta sun toisesta, hieman sanaristikoistakin. Ihan piristykseksi siellä kyllä voi vierailla ja jos ajanvietettä iltaisin kaipaa, suosittelen kirjautumaan.

24.9.2018

Pyysin Sanaseppojen chatin kautta eilen kommentteja foorumin sääntöehdotelmaan, mutta ei tullut. Eilisessä chatissa joku kommentoi, että ei kannattaisi yrittää luoda uutta foorumia, sillä ei siellä kukaan kävisi.

Sanariksen keskustelufoorumia pidettiin nykyhetkessä hiljaisena ja tylsänä. Eräiden henkilöiden katsottiin sitä piristäneen, mutta koska asia ei ole julkista tietoa, en kerro keistä oli kyse.

Näemmä eiliset keskustelut eivät enää näy. Chatissa on näemmä jonkinlainen puhdistusväli.

__________________

Ajatellen mielessä olevaa omaa foorumia, Sanariksen foorumia ja Sanaseppojen foorumia, on varmasti vaikea saada foorumi hyvällä tavalla kiinnostavaksi. Sanariksen foorumissa Muut aiheet -osasto on paljon aktiivisempi kuin ristikko-osasto. Tämän vuoden puolella oli päivä ilman yhtään ristikkokeskustelua.

__________________

Katson huonoksi kiinnostavuudeksi sen, että seuraa vierestä joidenkin henkilöiden kiistelyä. Olen itsekin joskus ollut tällaisen seurannan kohteena. Tiedän, että jotkut ovat huvittuneena seuranneet asiaa. Samoin tiedän, että toisia kiivaaksi äitynyt väittely on ollut vastenmielistä ja sivustolta pois vievää. Monta kertaa pyysin anteeksikin turhan kiihtyneeksi käynyttä keskustelua.

Hyvää kiinnostavuutta on monipuolinen keskustelu aiheesta. Tällöin siihen kyllä kaivataan rentoa otetta ja vähän huumoriakin. Itse ole vähän tosikko, joten minulta on turha huumoria suuremmin odottaa.

Pitäisiköhän aiheen vierestä keskustelua hieman sallia? Jos sallii, on vaikea päättää, missä pistää stopin.

__________________

Päiväkirjaosuuden ensimmäinen osa on toistaiseksi saanut eniten kommentteja. Kommenteissa nimimerkit Reijo ja Jaska olivat mahdollisesta uudesta foorumista kiinnostuneet, mutta heiltäkään ei kommentteja ehdotelmasivulle tullut. Ei tämä nykyhetki kovin innostava ole. Provosoi, anoo tai lypsää kommentteja, mikään ei tunnu toimivan.

25.9.2018

Kiitokset eilisistä vastauksista omia ristikkokysymyksiäni käsittelevällä sivulla. Vaikuttaa, etten henkilökohtaisesti uutta foorumia tarvitsisi, mutta haluaisin kyllä voimieni mukaan auttaa muitakin. Sivu Kovisoveluudet ja sen alisivut on tarkoitettu jo jonkin verran ristikoita ratkoneille pääsemään sisälle vaikeimpiin ristikoihin. Silloin tällöin saatan niihin jonkin kohdan lisätä, kuten tänään sivulle Skytismit.

__________________

Aivan aloitteleville ratkojille ei ole kunnon keskustelufoorumia, mutta sellaisen luominen tyhjästä, tuntuu vaikealta. Voisi käydä, että se ei hyödyttäisi itseänikään järkevässä määrin.

Ei sen puoleen, on sitä muitakin vapaaehtoistyötä. Pääkaupunkiseudulla toimii vanhusten älylaitteiden käyttöä opastava järjestö (Enter Ry), mutta vastaavaa toimintaa ei ole siellä, missä asun.

__________________

Kohtasin piiliksen, jossa oli väärä vihje. Outoa oli, että Vuokila ei ristikkoon liittyvässä keskustelussa kertonut, mikä oli oikea vihje. Joku ehdotti, että pitää keksiä piilisvihje ratkaisusanalle DAMASKIT. Ihan hupimielessä laitoin vihjeen esille joksikin ajaksi myös omiin ristikkokysymyksiini (poistin kohdan jonkin ajan kuluttua siitä, kun sain ratkaisusanaan liittyviä kommentteja).

Kyllä Venäjällä naamarit on päällä jaloissa.

Vähän kliseinen tuo vihje on, koska ”Kyllä Venäjällä” = DA on piiliksissä aika usein käytetty, eräänlainen piilisten fakkisana. Sanariksen keskustelufoorumilla tämän tapaisia selityksiä löytyy 9389. Selitä sana väärin -4 ketjussa ja aiemmissa vastaavissa ketjuissa. Katsoin koosteesta, että tälle sanalle kukaan ei ole laittanut hauskaa selitystä. ”Formaatti” on noissa tosin eri kuin piilosanatehtävissä. On sitä joskus omistakin piilosanavihjeistä keskusteltu ja laitettu esille omia piilisvihjeitä ainakin keskusteluissa numeroilla 8210, 8257 ja 8488).

__________________

Aina välillä oppii uuttakin, kuten tänään opin saman DUFFELITAKKI – vaimo kyllä ihmetteli, miten ihmeessä en voinut sitä ennestään tietää!

__________________

Kokeilin, viittaisiko ”JOKO SANOT? AHAAGoogle-haussa sivuilleni. Nyt viittasi Google-haun ensimmäisellä sivullä . Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin tapahtui – kiitos aktiivisuudestanne. Jos Sanaris ei anna linkittää sivuilleni, olisi kiva, jos Google löytäisi ne helposti, jotta sivuista olisi hyötyä ihmisille. Ihan kiva on sinänsä kirjoitella, mutta todellista mielekkyyttä sivujen tekemisestä tulee vain silloin, kun voi kokea, että niistä on hyötyä muille.

26.9.2018

Lisäsin esimekin sivuille Oveluusyhdistelmiä ja erikoisuuksia ja Kirjainten paikan vaihdot. Lisäykset eivät olleet merkittäviä, joten en niitä sivulla Uutta mainitse.

__________________

Vapaaehtoistyötä tälle päivälle on yksi lääkärissäkäyntiavustus. Kuten 25.6.2018 kirjoitin, jos foorumista ei tule minulle vapaaehtoistyö, ei se maailmaani kaada. Olisin siinä kuitenkin ehkä paremmin pystynyt hyödyntämään työelämässä saatua osaamista – tai ainakin olisin estänyt sen totaalisen rappeutumisen.

__________________

Twitterissä @SenioriVerkko oli kiinnostunut foorumin säähtöhahmotelmastani.

__________________

Tälle päivälle sattu outo juttu. En päässyt sivuilleni Elisan ip-osoitetta käyttäen. Tässä kappaleessa kirjoitin osan tekstiä erään virtuaalipalvelimen kautta. Sen kautta pääsin hyvin myös WordPress news-osastolle, joka Elisan kautta toimi huonosti. Tätä kirjoitan taas Elisan palvelimen kautta. Vika olisi siis Elisalla. Vika kesti monta tuntia. No sattuuhan sitä. Pelästyin aluksi, että WordPress olisi hakkeroitu – ja sivustoni olisivat mahdollisesti tuhoutuneet hakkeroinnissa.

27.9.2018

Tämä päivä menee pääosin vapaaehtoistyössä. Mietin, millähän perusteella kommenttien kuvakkeet määrittyvät (joillakin sivustoilla niistä  käytetään nimitystä ”avatar”). Ne eivät määrity nimimerkin mukaan. Se, että ne eivät määrity nimimerkin mukaan, tuli esille, kun eräs kommentoija oli vahingossa laittanut kommentin väärällä nimimerkillä. Sekä poistamani väärällä nimimerkillä laitetussa kommentissa että oikealla nimimerkillä laitetussa kommentissa oli sama kuvake. Oletan, että ne määrittyvä kävijöiden ip-osoitteen mukaan. Asian voisi testata VPN-palvelimen avulla.

__________________

Adroidin WordPress-sovelluksen kautta en voi nykyisellä laitteella muuta kuin katsella sivuja. Kirjoittaminen ei onnistu. Matkapäivitykset eivät siten onnistu nykyisellä laitteellani. Outoa sinänsä, sillä tablet-laitteellani pyörii kyllä moni piirrosohjelma, mutta WordPress-sovellus on laitteelleni liian raskas.

__________________

Olen aloittanut 10/2018 teemaosuutta, joka käsittelee niska-, hartia- ja selkäkipuja.

28.9.2018

Ristikkoyhteisö voi olla pirullisen ilkeä. Siksi sanaristikkofoorumilla pitää olla erittäin hyvä moderaattori. Pieni muistuma pahimmista ajoista tuli mieleen, kun tuli kysyttyä yksi oma ristikkokysymys.

RITSA ERITE KAIJA > YLIMAKEA (Erkki Vuokila, IS Kovis).

Kommentissa oli:

”ihan oikeastiko et tuota ymmärrä?”

Ihmettely ei ymmärtääkseni ollut tarkoitettu piikittelyksi. Ristikkoa ratkoessani hämmennyin vihjeestä ja ajatus lukkiutui kun tuli kolme toisiinsa liittymätöntä sanaa peräkkäin. Kun olen saanut ratkottua ristikon, aina välillä tulee kysyttyä ongelmakohtia liiankin lyhyen jälkipohdinnan perästä.

Vastaavasta toiminnasta minulle ilkeiltiin Sanariksen sivustolla tosi pahasti. Kun Sanariksen foorumilla kysyi jonkun mielestä liian tyhmän kysymyksen, siitä seurasi välittömästi ristikonratkontataitojen täydellinen kyseenalaistaminen.

Myönnän, että satunnaisesti ajatus jumiutuu eikä tule mietittyä asioita kaikilta näkökulmilta. Jotta ristikonratkontataitoja ei kyseenalaistettaisi, ajatus ei saisi koskaan jumiutua jonkun mielestä helpon vihjeen kanssa. Kohtuuttomuuksiin mennyt mollaus oli Sanariksen sanaristikkofoorumin pahin puoli ja olisi vieläkin, jos ei olisi moderaattoria.

Ihan vaan tiedoksi, että oli koulussa ala-asteella koulukiusattu. Provosoiduin silloin ja myöhemminkin. Joskus keskustelufoorumilla vierailu toi ikävällä tavalla ala-asteen mieleen. Onneksi tuo on ohitse.

Googlasin 28.9.2018 n. klo 7.00 vihjeen. Se oli laitettu selitettynä ratkojiin. Kategorian ”reebusvihje” tai ”jaotelma” tuo on (Y+LIMA+KEA). Kun ajatus jumiutuu, ei tule itse käytyä aina lävitse eri vihjetyyppien kirjoa, vaikka kehotan toisia niin tekemään. Lisäsin kohdan esimerkkinä sivulle Sanaleikit ja jaotelmat.

Jos olisin moderaattori omalla keskustelufoorumillani, joko poistaisin kommentin kokonaan tai laittaisin hakasulkeisiin

[Moderaattori poisti kommentista epäasiallisen kohdan.]

Tarkensin sääntöhahmotelmaani näin:

Moderaattorilla on oikeus poistaa kommentista epäasiallisina pitämiään kohtia, kokonaisia kommentteja tai kokonaisia säikeitä.

Entisten (Sanariksen foorumin) kokemusten perusteella olen vähän herkkänahkainen, joten tulkitsen kaiken helposti piikkinä. Sitäpaitsi olen vähän huono erottamaan sitä, mikä on piikki ja mikä ei. Pelaisin varman päälle. Tämä näkyy myös sääntöehdotelmassani, erityisesti kohdassa, jossa kerron moderaattorin toimenpiteistä. Poistaistamiskynnys olisi siis melko alhainen, mutta kolmitasoinen. Tosin sain jo toisella sivulla kritiikkiä ajatuksestani kolmitasoisesta moderoinnista nimimerkiltä ”silp puri”:

koko tekstini poistaminen on ok, mutta jos muutat tekstiä tai poistat siitä osia, niin se ei enää ole minun tekstiäni.

Otan huomioon tämän mielipiteen. Asiasta tarvitaan ehdottomasti keskustelua.

__________________

27-28.9.2018 sivuilleni on tultu myös Facebookin kautta. Koen asian hieman kiusallisena. Koska en itse ole Facebookissa, en voi siellä kommentoida itseeni liittyviä kommentteja. Toivon Facebook-vierailta kommentointia tällä sivustolla ja Twitterissä.

__________________

Sanaseppojen foorumin chatin ajattelin hieman toisenlaiseksi. Kun chat on Sanaseppojen foorumin yhteydessä, ajattelin, että keskustelu olisi enemmän ristikoihin liittyvää. Ei sen puoleen muukin keskustelu on ihan OK.

29.9.2018

Laitoin yleisesti keskusteltavaksi asiaksi foorumihahmotelmasivulle (kommentoi asiaa mieluummin foorumiehdotelmasivulla kuin tällä sivulla):

”Osittaisen poiston ideana olen pitänyt sitä, että osallistumiskynnys pysyisi matalana ja samalla kaikki saisivat tarvitsemansa avun. Itse olen toisinaan vähän yliherkkä toisten arvioinnille ja koen, että niin voisi joku muukin olla. Kommentissa saattaa olla selvä apu, mutta siinä on kohta, jonka joku saattaa kokea piikkinä. Ajattelin, että koko kommentin poistamisen sijaan, poistaisi vain sen mahdollisen piikkinä koettavan kohdan.”

Oli hyvä, että asia tuli esille, mutta se siitä. Eiköhän tässä kuussa ole jo tarpeeksi kritisoitu ristikon kuvittajia, laatijoita, toisia ratkojia (itseni mukaan luettuna) ja moderointia. Itsekrittiikkiäkin olen harrastanut, vaikka en ehkä tarpeeksi.

__________________

Brigitta Kalpa –nimisen laatijan ristikoiden assosiaatiot ovat jänskiä. Hyvin paljon samaa kuin Mirja Pihlajamäen ristikoissa. Jotenkin ”naisten logiikka” tuntuu hieman erilaiselta kuin miesten laatimissa ristikoissa. Viimeksi hänen ristikkoaan ratkomassani ristikossa täytyi suurentaa melko paljon, sillä vihjeteksti on välillä aika pientä. Eräs paperiristikkoa ratkonut koki, että hän ei saanut kunnolla tekstistä selvää. Uudemmissa saman laatijan ristikoissa ei aivan niin pientä tekstiä ole ollut.

__________________

Kävin lävitse joitakin keskusteluita. Täydensin sivua Linkkejä.

30.9.2018

Tässä kuussa on ollut suhteellisen paljonkin kävijöitä. Kiitos keskusteluista. Suurin pettymys oli se, että en saanut foorumin sääntöhahmotelmasivulle lainkaan kommentointeja sivun palautelomakkeen kautta. Muuta kautta saatujen muutamien rohkaisevien kommenttien lisäksi kiinnostus jäi olettamaani vähäisemmäksi.

Keskustelujen lisäksi positiivista on ollut se, että sivuista on ollut ainakin joillekin todellista hyötyä. Toivon sivustostani olevan myös välillistä hyötyä muille sivustoille.

__________________

Pertti Oskala laatii upeita piiliksiä, joissa usein piilovihje sulautuu vihjeeseen hyvin. Ekin rinnalla pihän häntä Suomen parhaimpiin piilislaatijoihin kuuluvana. Hänellä on kuitenkin paha tapa tehdä kaiken tyyppisiä pikku huolimattomuusvirheitä (tämä asia on tullut esille, kun ratkoin Oskalan korjaamattomia piilosanatehtäviä). Niitä  olisi varmasti piiliksissä paljon, jos niitä ei piiliksen tarkistuvaiheessa huomattaisi ja korjattaisi. Harmikseni havaitsin yhden virheellisen vihjeen, joka on mennyt tarkastajilta läpi sormien:

Lentoasemien aulat suomenennätyskudonnainen riitti peittämään, mutta muuten juhlinta karkasi käsistä (13).

Tuosta jaotelmasta tulee HALLIT+SE+MATTO = HALLITSEMATTO, kun pitäisi tulla HALLIT+SE+MATON = HALLITSEMATON. Viimeinen jaotelmaan liittyvä sana pitäisi olla genetiivissä. Oikein laadittuna vihje olisi seuraavanlainen (laitoin korjauksen isoilla kirjaimilla; ks. myös sivun lopun jälkihuomautukset):

Lentoasemien aulat suomenennätyskudonnaiSEN KOKO riitti peittämään, mutta muuten juhlinta karkasi käsistä (13).

No en itse pysty kirjoittamaan oikein blogisivustollani, jos en jatkuvasti ole käyttämässä OIKOFIX-nettipalvelua (ks. PC tablet-tietokoneen rinnalla). Vaikka käytän usein ohjelmaa, silti virheitä voi jäädä. Olisin piilislaatijana Pertti Oskalaa rasittavampi tapaus ja virheellisiä laadintoja jäisi varmasti paljon enemmän tarkastajilta huomaamatta. Piilisten laadinta oikeasti kiinnostaisi, mutta minulla ei ole Pertti Oskalan ja Erkki Vuokilan kaltaista hyvää mielikuvitusta ja sanataituruutta.

__________________

Erään Tarjan kanssa olisi ehkä kiva kimpassa laatia piiliksiä. Tarja tosin varmaankin laatisi suurimman osan vihjeistä. No tuskin kummallakaan olisi moiseen aikaa ja riittävästi kiinnostusta. Tämä nyt oli heitto. Oikeastaan rohkaisisin Tarjaa yksin laatimaan piiliksiä! Tuskin homma minun kanssani toimisikaan, olen sen verran hankala persoona.

Tämän kirjoitan siksi, että 9389. Selitä sana väärin -4 on Tarjalta paljon hauskoja sananselityksiä. Jouduin kirjoittamaan säikeelle, jotta saisin ehkä kerrottua asiani Tarjalle, jos ihan sattumalta hän olisi paikalla ennen kuin moderaattori ehtii poistamaan kommenttini. Koska en tiedä Tarjan henkilöllisyyttä, en muuta kautta asiaani voinut viestittää. Jos viestini ei Tarjaa tavoittanut, toivottavasti joku voisi jollakin lailla kertoa hänelle asiani. Olisi kiva, jos saisin tämän sivun kommenttikentän avulla tietää, menikö asia perille (tämäkin on eseillä jälkihuomautuksissa).

Toivoisin, että Juha Neitola ottaisi eläkepäivillensä asiakseen piilosanojen laadinnan (turhan kauan Juha N:n eläkepäiviä täytyy kyllä odottaa). Juhalta N:ltä on ollut Suomen Kuvalehdessä piilistehtäviä.

__________________

Harmittaa, etten ole keksinyt Suomen Kuvalehden 39/2018 vihjeen LATENG TAI LUTEND ideaa (en tässä yhteydessä kerro, mitä sain ratkaisusanaksi). Kun katsoin viimeksi keskustelua, eräs kommentoija kirjoitti keksineensä sen ristikkoa näkemättä. Olen kateellinen. Sain tähän vastauksen kommenttilomakkeen kautta, mutta jätän julkaisematta saamani kommentin. Olisi pitänyt hoksata. Ei tästä kuitenkaan enempää, sillä en halua paljastaa mitään ennen ratkaisun palautusaikaa tälläkään sivustolla. Tästä tehtävästä en ottanut DropBoxiin kopiota, sillä muita vaikeahkoja vihjeitä tässä ei ollut. Tämän tehtävän hävitin peruuttamattomasti tablet-laitteeltani.

Ei sen puoleen on se ollut muillekin vaikea kohta. Sitä vaan toivoisi olevansa hieman parempi ratkoja kuin on. Juha Neitolan kaltainen huipputason ratkoja en haluaisi olla – silloin ristikot ratkeasivat liian helposti.

__________________

Jälkihuomautukset 1-10.2018:.

Juha Neitola huomasi saman virheen Oskalan piiliksessä kuin minäkin. Hän esitti melkein samanlaisen korjausehdotuksen. Sanan ”koko” sijasta Juha N. ehdotti sanaa ”pinta-ala” (9039. IS-viikonloppu 5-6.11.2016). Minusta poiketen Juha N. epäili editointivaiheessa sattunutta virhettä. En oikein usko, että virhe tuli editointivaiheessa, joskin Suomen Kuvalehden piiliksissä on joskus ollut virheitä, jotka eivät ole johtuneet laatijasta.

__________________

9389. Selitä sana väärin -4 on siirretty koosteisiin ja siitä on poistettu kommenttini, mikä oli oikein. Sivulta on jonkin verran vierailtu tällä sivustolla, mutta vierailiko Tarja, siitä minulla ei ole mitään käsitystä.

___________________

Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:

____________________

Kopio tästä tämän sivun some-osoite ja jaa ystäviesi kanssa! Jos pidit blogikirjoituksestani, voisitko ilmoittaa tykkääväsi siitä. Voit kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).

Sivun alkuun.

4 thoughts on “Päiväkirjaosuus (9/2018) – 2”

 1. ”Minun kaltaisilleni Sanariksen keskustelufoorumi on huono paikka.”

  Ja silti sinne kovasti haluat takaisin? Tuo sivusto on vuosien mittaan noussut de facto -standardiksi ristisanojen keskustelulle. Sille on syynsä – ihmiset haluavat sinne kirjoitella, koska kokevat sen hyödylliseksi. Sanaseppojen keskustelupalsta ei siinä taas ole onnistunut. Sinä saatat kovalla työllä onnistua omalla sivustollasi/palstallasi onnistua, mutta se vaatii kovaa työtä ja sen, että ihmiset haluavat tänne kirjoitella ja kanssasi keskustella. On turha valittaa, että sivustoa ei löydetä – kyllä se löydetään ja sitä käytetään, jos se koetaan hyödylliseksi.

  PS. Onko Pokka pitää ristikon ongelmakohtasi oikea alareuna?

 2. Haluaisin takaisin, koska se on kuitenkin nykyisin ainoa kohtuullisesti toimiva ristikkofoorumi. Olen asiasta suoraan Sanarikselle kirjoittanut saamatta vastausta.
  ___________________

  Koska Sanaseppojen keskustelufoorumi ei onnistunut, tiedän, että mitään takeita onnistumisesta ei itsellänikään olisi. Tosin Sanaseppojen foorumissa on ennakkosensuuri, mikä tekee käytön liian kankeaksi.

  Tiedän, että keskustelufoorumin pitäminen riittävän mielenkiintoisena vaatisi kovaa työtä. Toisaalta voisinhan yrittää luoda oman polkuni enkä olisi riippuvainen siitä, mitä joku minusta ajattelee.

  Henkisen voimavaran riittävyyttä itsekin pohdin. Tilanne ei asiasta kiinnostavuuden suhteen tunnu tällä hetkellä hyvältä, sillä en ole saanut sivusta Sääntöhahmotelma keskustelufoorumille yhtään kommenttia sivun palautelaatikon kautta ja s-postinkin kautta olen saanut vain yhden kommentin.

  Minulle ei pitäisi olla mitenkään ylivoimainen työ foorumin tietotekninen hallinta. Tosin kun vastaavien asioiden tekemisestä on kulunut pitkä aika enkä ole vuosiin tehnyt tietoteknistä työtä, pelottaa hieman, että ovatko taidot päässeet pahasti ruostumaan.
  ___________________

  PS. Oikea alakulma + kohta, jossa on APAJA, sen alla kolme nuolta ja -K. En saanut kohtaan järkevää ratkaisusanaa, vaikka kaikkiin pystysanoihin sain loogisesti järkevät ratkaisusanat. Lisäksi minulle jäi 20.9.2018 ratkomisen jäljiltä harvinaisen paljon kohtia, joiden logiikkaa en hoksannut. Ristikko muuten ei vienyt kohtuumasti aikaa.

  Jos joku haluaa, hän voi s-postilla näistä kohdista kanssani keskustella. Sivulla Muiden ristikkokysymyksiä otan esille toisen mahdollisen tavan. Minulla on ristikosta kopio DropBoxissa. Itse asiassa tallennan sinne nykyisin kaikki ratkomani kovisristikot ja jotkut keskivaikeatkin ristikot. DropBoxiin tallentamistani ristikoista voi minulta kysyä neuvoa vuosienkin jälkeen. Harmittavaa vain, etten tallentanut sinne kaikkia ratkomiani kovisristikoita sen jälkeen kun aloitin niiden ratkomisen tablet-laitteella. Olen muutamasta Suomen Kuvalehden paperiratkonnastakin ottanut valokuvan ja tallentanut ratkaisun DropBoxiin.
  ___________________

  Sain tähän nimimerkiltä Ike vihjeen tämän sivun kommenttilomakkeen kautta. Kiitos. Ylemmässä minulla oli risteävissä sellainen ratkontavirhe, että siinä avusta ei ollut apua. Piti ensin korjata pahin ratkontavirhe. Eräs ratkaisusana, jonka olin 20.9.2018 laittanut, ei ollutkaan mitenkään järkevä vaan kaikkea ihan muuta.

  Jälkimmäiseen kohtaan saamassani vinkistä oli apua ratkontavirheiden korjailussa. Uskon nyt ratkoneeni ristikon oikein.

  En julkaise saamiani vihjeitä, koska haluan kunnioittaa Sanariksen ja lehden tilanneiden/irtonumeron ostaneiden tahtoa. Laitoin kommentin tiedot väliaikaisesti muistiinpanoihini. Poistin sekä muistiinpanot että kommentin pysyvästi.

 3. Ristikkoyhteisö on julma sellaisille, jotka esiintyvät kaikkitietävinä laatijoita kritisoivina opastajina ja sitten eivät ymmärrä helpohkoja vihjeitä.

  1. Ymmärrän tuon piikin. Myönnän avoimesti, että kritisoin myös oikein laadittuja vihjeitä. En ole koskaan esiintynyt tavallisten ristikoiden asiantuntijana. Sanariksen sivustolla on outo arvoasteikko, jossa vain tietyillä henkilöillä näyttäisi olevan oikeus vihjeiden kritisointiin.

   Mutta olen kokenut tuon kaltaisen, mutta paljon pahemman piikittelyn äärimmäisen ikävänä ja epäoikeudenmukaisena, koska olen myös hoksannut hyvin pahojakin kovisvihjeitä. Tämä asia järjestelmällisesti sivuutettiin, jos satuin kysäisemään melko helposta vihjeestä. Asioista, joista olen kysellyt, useimmissa tapauksissa olisin hoksannut vihjeen pidemmällä pohtimisella. Siitä todisteena se, että eräästä PuPe:sta jäi vain kaksi vihjettä hoksaamatta, kun oli pakko pohtia itse, kun vastauksen sai vasta parin kuukauden jälkeen.

   Kuten olen kertonut, useimmat Kovisristikoiden oveluudet ja sen alisivuille lattamani vihjeet olen itse hoksannut, mutta en kaikkia. Osassa tällaisista jopa tuon ilmi, mitä vihjettä en itse hoksannut.
   ___________________

   PS. Kritiikki tuntuu niin tutulta, että olen miettinyt, millähän nimimerkillä ”Ike” on esiintynyt Sanariksen foorumilla. Minusta vain tuntuu, että tutun tuntuisen kommentoijan nimimerkki ei ollut ”Ike”. En lähde asiaa kuitenkaan arvuuttelemaan.

   Sain Ikeltä sivullani kommentoineisiin liittyvän kommentin, mutta en julkaise sitä kommenttia (poistin sen välittömästi ja pysyvästi). Tiedän, että sivustollani on vieraillut Sanariksen foorumille osallistuneita henkilöitä. Osa kommentoijista käyttää samaa nimimerkkiä kuin Sanariksen foorumilla, mutta osa arvatenkin ei (osa on jopa esiintynyt oikealla nimellään). Asialla ei ole merkitystä, sillä kukaan sen paremmin Sanariksen sivuilla kuin tällä sivulla kommentoineista, ei ole minulle henkilökohtainen tuttava.

   En halua tietää nimimerkin ”Ike” henkilöllisyyttä kuten en muidenkaan esillä olleiden nimimerkkien takana olleiden henkilöllisyyttä. Itse asiassa koen lievästi kiusallisena sen, että jotkut ovat kirjoittaneet omalla nimellään, koska itse haluan pysyä tuntemattomana.
   ___________________

   Joihinkin voisin henkilökohtaisesti tutustua. Ainakaan Piilosanan SM-kilpailuihin en halua osallistua, sillä sitä kautta olisi käytännössä pakko tutustua joihinkin henkilöihin. (Yli 90% todennäköisyydellä selviäisin ensimmäisestä osiosta kunnialla, mutta yhtä todennäköisesti en pidemmälle pääsisi.)

Kommentointi on suljettu.