Päiväkirjaosuus (9/2018) – 1

Blogia kirjoittamassa

Tämä on omaksi sivukseen laitettu 9/2018 blogikirjoituksen ensimmäinen päiväkirjaosuus. 9/2018 on myös toinen päiväkirjaosuus.

Voit hypätä halutessasi suoraan tiettyyn päivään (järjestys on käännetty, jotta uusimpaan pääsee nopeammin).

Sivun sisältö:

Sivun loppuun (jos haluat tarkastella vain saatuja kommentteja, käytä tätä linkkiä).

3.9.2018

Lueskelin säiettä 9613. Punainen Pelikaani 3/2018. Siinä oli aika paljon keskustelua Topi Hopearannan laatimasta ristikosta. Eräs kommentoija koki, että jotkin vihjeet olivat ”plääh”. Mielestäni olisi rakentavaa, jos tuollaiset plääh-elämykset purettaisiin.

Olen ratkonut seitsemäntoista Punaista Pelikaania eli tuttavallisesti PuPea. Olen saanut ratkontoihin jonkin verran apua, jota varsinkin aivan alussa tarvitsin. Oli hyvä että lopetin tilauksen, sillä vaikuttaa siltä, että Topi Hopearannan laatimat jotkut ristikot olisivat saattaneet olla minulle ylivoimaisia, kun ne olivat liian pahoja itseäni parempana ratkojina pitämilleni ratkojille.

Pahimmat sopisivat ehkä Sanaseppojen jäsenlehteen, jossa on PuPea vaikeampia ristikoita. Sanaseppojen jäsenlehteä en ole vakavassa mielessä harkinnut, koska tiedän siinä olevan ylihaastavia ristikoita. Niiden kanssa menisi aika vain harmitellessa ja vaikeista kohdista kysyminen saattaisi muodostua epämiellyttäväksi kokemukseksi.

__________________

Noin sivumennen sanoen, otin em. lehden keskusteluista kaksi esimerkkiä sivulle Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä. Lehti on mainio, mutta tuskin enää koskaan ostan tai tilaan lehteä. Ristikkolehtien sijaan saatan uudestaan tilata IS Extra -palvelun.

Jälkikirjoitus 25.11.2018 jas 26.12.2018. Sivu Muiden… on siirretty foorumiin kuten myös IS Extra -palvelua käsittelevä sivu. Linkki on muutettu viittaamaan siihen. Vastaava toimenpide koskee muitakin kovisristikoiden oveluuksia koskevia sivuja. Joissakin tapauksissa linkitys on poistettu.

__________________

Sanaris ei anna linkittää sivuilleni omalla keskustelufoorumillaan. 2.9.2018 sivuston moderaattori poisti nimimerkin Jukkis linkityksen sivulle Kovisristikoiden oveluudet keskustelusta 9798. Vihjetyypit. Kuten Jukkis totesi, eihän minun tyypittelyni mikään oikeaoppinen ole. Vihjetyypittely ei ole myöskään mitenkään kattava, kuten em. sivulla kerronkin. Pidän poistamista kuitenkin ratkojia ajatellen valitettavana, sillä em. sivun tarkoitus on auttaa ratkojia pääsemään jyvälle kovisristikoista ja niiden vihjetyypeistä.

4.9.2018

Kun luin säikeitä, tulin jälleen kerran huomanneeksi sen, että kokeneilla ratkojilla on usein asenne ”minun tekisi mieli antaa kritiikkiä…”, mutta sitten se kritiikki jätetäänkin kirjoittamatta ja laatijat ja muut ratkojat jäävät vain arvailemaan, mistähän mahtaa olla kyse. Minusta tuollaisista kommenteista ei ole suurtakaan hyötyä ristikon laatijoille.

Miksei tuoda esille kritisoimisen arvoista kohtaa, on siinä, että pelätään leimaantumista turhista asioista huomauttajaksi. Ikäväksi henkilöksi leimautumisen pelko näyttää olevan merkittävä syy siihen, miksi rakentavaa kritiikkiä on melko vähän.

__________________

Tein myös yhden ehdotuksen ja yhden toiveen ibisPaint X liittyen.

Lähetin kommentin Sanasepoille:

”Esitin joskus Sanarikselle, että ristikkolehtiä voisi julkaista myös digitaalisesti.

Itse ratkon lähes yksinomaan digitaalisessa muodossa olevia ristikoita nimittäin:

https://wp.me/p9LZMc-2i#digiratkonnan-edut

En aio enää koskaan ostaa paperimuodossa olevaa lehteä. IS Extra palvelusta saan jatkossa digimuotoisia ristikoita, jos nykyiset loppuu. En siksi ole ole kiinnostunut Sanasepot lehdestä. Koen lehden ristikot myös itselleni liian vaikeiksi, sillä olen saanut vaikutelman, että Sanasepot-lehdessä on kaikkein vaikeimmat sanaristikot.

Mutta onko Sanasepoilla edes mielessä käynyt digimuotoisten ristikoiden käyttömahdollisuus tunnuksen vaativan kirjautumisen kautta.”

6.9.2018

Jukkiksen linkityksen poistaminen harmitti sen verran, että linkinkin itse sivulle 9798. Vihjetyypit. Oli siitä ainakin joillekin henkilöille apua, koska yksi kiitos linkistä tuli. Linkki poistui kyllä, kuten oletinkin, mutta ei siihen saatu toisen henkilön kiitoskommentti, joten kiitoskommentti jäi (joksikin aikaa) roikkumaan ilmaan. Tai ei tavallaan jäänyt. Se kohdistui eri kohteeseen (Sanaseppojen Sanaristikkotermistö), kuin mille se oli alun perin osoitettu. Sen verran harmitti väärään kohteeseen suunnattu kiitoskommentti, että laitoin toistamiseen linkin esille tietäen, että se kyllä poistetaan melko pian (tapahtui vieläkin suurempi poisto).

Vierailijoita linkin kautta tuli ja ihan aidosti toivon, että vierailijoille oli linkistä hyötyä.

__________________

Paneuduin myös Sanaseppojen Sanaristikkotermistöön ja täydentelin sivua Kovisoveluudet ja sen alisivuja joillakin em. sivun esimerkeillä.

6-7.9.2018

Kohtasin oudon piilisvihjeen.

 

Teluhurjas on mullistarie (7) > KAAHAUS (Pertti Oskala, IS Kovis).

Ymmärrän kyllä tämän piilisvihjeen idean, mutta en voi pitää hyväksyttävänä sitä, että ns. suora vihje on piilovihjeen tapainen. Tässä epäsanasta ”mullistarie” saadaan ratkaisusana kun normaalisanan ”riemullista” synonyymin HAUSKAA tavut käännetään väärin päin. Ajatuksena on siten, että sanan osien kääntelyllä saatu ratkaisusana on se, mitä ”Teluhurjas” tarkoittaa. Epäsana ”Teluhurjas” on siten muunnosmalli epäsanalle ”mullistarie”, jotta jälkimmäisestä sanasta saadaan haluttu ratkaisusana. Ohjeen mukaan tehty muunnos on mielestäni piilovihjeelle kuuluva vihjeitystapa. Sitä voisi verrata kirjaimen siirto-ohjeeseen, kirjaimen lisäyskehotukseen yms. piilovihjeille tyypilliseen apuvinkkiin. Koko vihje on mielestäni piilovihje, yksi vihje, ei kaksi vihjettä.

Koska kohtaa ei kritisoitu, monen mielestä suora vihje voi olla epäsana ja oikea sana pitää muodostaa kahden epäsanan avulla. Vastaavan tapaisia vihjeitä, joissa mielestäni ei ole varsinaista suoraa vihjettä ollenkaan, on ollut yksi toinen 2000-luvun piiliksissä. 1970-luvulla vihjeet, joissa ei ollut sen paremmin kunnollista suoraa kuin piilovihjettäkään vaan oli yksi epämääräinen sanaleikillinen vihje, olivat sangen tavallisia.

Jos vielä tarkastellaan siirtoja, siirrot eivät ole millään tavalla ajateltuna symmetrisiä. Jos siirretään tavuja lopusta alkuun ”teluhurjas” pitää siirtää kaksi tavua, mutta ”mullistarie” vain yksi tavu. Jos siirretään alusta loppuun ”teluhurjas” pitää siirtää kaksi tavua ja ”mullistarie” kolme tavua. Kirjainmäärillä laskettunakaan siirrot eivät ole symmetrisiä. Sama määrä tavuja/kirjaimia ei kummassakaan tapauksessa siirry alusta loppuun tai päinvastoin. No jotain siirtyy alusta loppuun ja lopusta alkuun, mutta varsin epämääräisellä tavalla.

Vihjeitä, joista on vaikea hahmottaa, mikä on piilovihje ja mikä on suora vihje, on ollut muitakin. Joissakin tapauksissa tunnustan oman hoksaamattomuuteni, mutta kaikkia outouksia en voi edelleenkään hyväksyä.

7.9.2018

9798. Vihjetyypit -säie näemmä sitten poistettiin, koska säikeeseen oli tullut Sanariksen mielestä epämiellyttäviä kommentteja. Sitä oli Jukkisen kommentit ja ennen kaikkea omani. Kuten Jukkis poistetussa säikeessä totesi, Sanariksen tarkoituksena on se, että mahdollisimman harva Sanariksen keskustelufoorumilla vierailevan ihminen tietäisi tämän sivuston olemassaolosta. Jos moderaattori ei olisi poistanut Jukkiksen kommenttia, en olisi säikeeseen kirjoittanut ja säie olisi edelleenkin olemassa.

__________________

Kuten jo aiemmin tuli esille, poistetussa säikeessä toisena vihjetyyppejä käsittelevänä sivustona oli mainittu Sanaseppojen Sanaristikkotermistöjoka on myös hyvin hyödyllinen. Toivottavasti sitä tarvinneet laittoivat sen kirjanmerkkeihinsä ja toivon, että joku laittoi kirjanmerkkeihinsä myös minun vihjetyyppejä käsittelevän sivun. Näin siksi, että sivustani voisi olla jatkossa hyötyä. Päivittelen sivua jatkuvasti.

__________________

Vastauksena nimimerkin Ike ensimmäiseen kommenttiin:

Koen pysyvän kirjoituskiellon kohtuuttomman voimakkaana toimenpiteenä. No seuraus oli se, mitä tässä päiväkirjasivulla tuli esille.

Minä voin aidosti myös joissakin asioissa auttaa toisia ratkojia. Tälläinen tilanne on viimeaikoina tullut kahdesti. Ensinnäkin keskustelussa IS Extra -palvelun kautta saatujen ristikoiden tulostuksesta ja viimeksi vihjetyyppien ymmärtämisessä.

__________________

Tuohon tulostusongelmaan (https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/is-extra-palvelu/#acrobat-reader-dc) liittyen tein hieman virhelaskelmia, jotka korjasin. Seuraavaa korjausta en enää lähettänyt keskusteluun 7322. Ristikon tulostaminen IS-digilehdestä:

”Skaalasin kuvan pikselikokoa niin, että se vastaisi ++juh esittämästä pienemmästä kuvakoosta rajattua kuvaa. Kuvakoko oli aivan riittävä. Nimimerkin Funny toimintatapa riittäisi ainakin ++juh omistaman PC näytön kanssa. Korjattu laskelmani on se, että normaalissa näytön tilassa kovisristikon saisi 1420x1149px kokoisena.

Itse asiassa piirrosohjelmalla ratkottaessakaan ei välttämättä tarvita alkuperäistä kuvakokoa, joten tuo Funnyn esittämä toimintatapa saattaisi riittää digiratkontaankin. Kuvan yksityiskohdat saattavat jää huonosti erottuviksi, joten paremmasta resoluutiosta olisi hyötyä.

Vertailun vuoksi Ristikon anatomia -osastossa kuvakoko on 21.7.2018 Kovis-ristikossa 1500x1188px.”

__________________

Käsittelin 9369. Ristikon ratkominen tabletilla asiaa sivustolla liian pitkään. Asia olisi pitänyt ottaa esille aikoja sitten omalla sivustollani, sillä niin paljon selvitettäviä asioita oli. Olen erittäin tyytyväinen tapaani, jolla ratkon – sopii lähes täydellisesti siihen tapaan, jolla ristikoita haluan ratkoa. Yritin innostaa siihen muitakin. Jotkut sain kokeilemaan, mutta vain minä taisin jäädä koukkuun – en tulisi juuri mieleneeni käydä ostamassa IS:n viikonloppunumeroa ristikoiden takia kuin hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Asiaa käsittelevää artikkelia on luettu, mutta kuinkahan moni on kokeillut, siitä ei ole tietoa.

Myönnän virheeni 9/2018 blogikirjoituksessa.  Koska esitin asiani huonosti, sain porttikiellon sivustolle. Toivon pääseväni takaisin, mutta jättäisin pois kaikki kriittiset kommentit – ei vain sellaiset sisällölliset asiat, joihin kompetenssini ei riitä.

Mutta ihan normaaliin vihjeistä kysymiseen ja tai toisten auttamiseen vihjeiden selvittämisessä, olisi kiva vapaasti osallistua. Kyllähän tämä sivusto jossakin määrin auttaa tässä asiassa. Kommentit ovat ainakin rehellisiä!

__________________

Piti joskus tehdä oma blogikirjoitus Iken ensimmäisessä kommentissa mainitsemaan asiaan liittyen, mutta näemmä se kävi tarpeettomaksi. Ks. myös kommenttini toiseen Iken toiseen kommenttiin.

Ihan yleisiin ristikkokeskusteluihin olisi kiva osallistua, mutta ei niihin osallistumattomuus minua hirveästi haittaa. Minun tuli joskus kirjoitettua liian paljon. Sekin ongelma on poissa tämän sivuston kautta.

Vaikeusateisiinkaan minun ei kannata ottaa kantaa. Pääsääntöisesti ne ovat mielestäni oikein määriteltyjä. Joskus ne osuvat aivan nappiin ja joskus eivät, heittoa voi joskus olla paljonkin. Tämän ovat myös muut ristikoita ratkoneet huomanneet. Koska sen ovat huomanneet muutkin, olen monesti ihan tarpeettomasti esittänyt oman mielipiteeni. Jos haluaisin arvioida ristikoiden vaikeustasoja, sekin pitäisi tehdä joko suorana palautteena tai tällä sivustolla.

Mielestäni laatijoiden olisi hyvä karkea arvio vaikeusasteiden onnistumisesta saada, jotta arvioinnit jatkossa täsmäisivät paremmin. Asia on sen verran monimutkainen, että ei edes voi edellyttää, että arviointi olisi aina osunut parhaimmalla tavalla. Asiasta ei kannata nostaa kenenkään suurta meteliä.

Myönnän olevan hankala, sillä minusta on tylsää seurata ”keskustelua” säikeellä, jossa vain kehutaan ristikkoa ja korkeintaan sivun vaikeusastetta arvioidaan. Kriittisyyteni sai aikaan myös ärsyyntymistä – toki välillä aiheestakin, kun tuli aiheetta kritisoitua hyvin laadittua vihjettä. Annoin kehujakin, mutta en tarpeeksi.

Koin myös erittäin paljon sivustolla ikävää pilkkaa ja naljailua, kun tuli kysyttyä jostakin ristikko-ongelmasta. Vanhoista ristikoista ei jonkun mielestä olisi saanut esittää kysymyksiä. Kerran tuli esille, että moderaattorinkin mielestä imagosyistä vanhojen ristikoiden käsittely ei ollut suotavaa. Pitäisi mieluummin käsitellä tuoreita ristikoita.

Sivustolla on ennen moderaattorin tuloa haukuttu pöyristyttävän ikävällä tavalla. Koska tilanne on merkittävästi tässä suhteessa parantunut, ikäviä naljailuja ei enää kannata ruotia – asia ei ole uuden blogikirjoituksen arvoinen.

8.9.2018

9800. Vihjeiden hämärrys on keskustelua vihjeityksen toimivuudesta, mikä on hyvä asia. Sain sen käsityksen, että vihjeet on sumputettu niin, että on vaikea saada selvää, mikä on yksittäinen vihje.

Jos näin on, pidän toimintaa kyseenalaisena vaikeutuskeinona. Sitä voisi verrata tahallaan harhaanjohtavasti sijoitettuihin vihjeisiin. Vihjeiden tahallaan harhaanjohtavaa sijoittelua pidetään huonona tapana vaikeuttaa ristikkoa. 9778. Punainen Pelikaani 5/2018 keskustelun perusteella ristikossa saattaa olla suoranaista harhaan johtavaa sijoittelua eli ratkaisusanat eivät tule siinä järjestyksessä kuin mitä vihjeet ovat. Kuten moneen kertaan olen tuonut esille, tällainen toiminta on vastoin Ristikkoakatemian suosituksia.

Vastaan on kyllä tullut kerran tilanne, jossa vaaka- ja pystyvihje limittyivät. Ehkä tässä jostakin sellaisesta on kyse. Yksittäisenä vihjeparina minusta ihan OK, systemaattisesti toteutettuna vaikeuskerroin nousee kyllä pilviin.

9778. Punainen Pelikaani 5/2018 keskustelujen perusteella vaikeuskerroin on monelle noussut yli ärsytyskynnyksen ja ristikko on saanut kipakkaa palautetta. Yhden Topi Hopearannan laatiman ristikon olen ratkonut. Kuvitus on Tapio Lähteenmäen. Avoristikko oli merkitty 2 1/2, mutta oli minulle 3. Ei pahis vielä eikä minulla siitä ollut pahaa sanottavaa. Kuvistakin sai riittävästi selvän. Lähteenmäen kuvitustyylistä en ole koskaan pitänyt. Kuvista ei myöskään aina saanut tolkkua, mitä ne esittävät.

__________________

En Iken 8.9.2018 ärsyyntyneisyyttä osoittavaa kommenttia julkaissut, koska sen sävy meni liian kärkeväksi. Mutta hän lienee olevan siinä oikeassa, että ristikkoa, jota ei ole ratkonut, ei pitäisi spekuloida. Kun jouduin vain toisten kirjoitusten perusteella päättelemään, mistä on kyse, saatoin tehdä virhepäätelmiä. Kuten Ikelle, Ekille ja kaikille olen julkisesti tuonut tiedoksi, en enää haluaisikaan kritiikkiäni esille Sanariksen keskusteluissa vaan muuta kautta. Jos koen tarvetta kritiikkiin, sen ilmaisen.

__________________

Positiivista on se, että keskustelua käydään avoimemmin kuin mitä olen kohdannut joissakin IS Kovis -säikeissä. Toki yhdessä tehtävässä vaikeuskerroin saa nousta pilviin, jos sellaisia tehtäviä toivotaan. Lehden tilaajia tulee kuunnella, halutavatko he jatkossa tällaisia. Positiivista on, että säikeessä on aitoa vuoropuhelua ratkojien ja ristikoista vastaavan Erkki ”Eki” Vuokilan kanssa. En koskaan itse päässyt sille vuoropuhelun tasolle, johon pyrin.

__________________

Itse viimeisen kuukauden aikana ratkomistani ristikoista Heikki Lavoniuksen kuvitus P. A. Mannisen pääkuvalla on erittäin toimiva. Lavoniuksen kuvitus on selkää ja Mannisen pääkuva tuo kivan piristyksen ristikkoon. Lopputulos on mielestäni selkeästi parempi, kun se, että Lavonius tai Manninen tekisivät kuvituksen yksin.

Kuvitus on tärkeä osa ristikkoa. Kuvituksesta on hyvä antaa niin risuja kuin ruusujakin. Tällä kertaa haluan antaa kimpun ruusuja!

__________________

Annan ruusut myös Lauri Kuitin tavuristikoille. Ovat selkeitä ja vihjeitä saa toisinaan miettiä tosissaan. IS:n viikonlopun ristikko-osuuden ristikoista tulee ratkottua Kovis, Tavis, Piilis ja Kääntis. Piilikset vaikuttavat keskimäärin selvästi Suomen Kuvalehden piiliksiä helpommilta, mikä on varmasti täysin tarkoituksellista.

9.9.2018

9803. Metro 0907 keskustelussa nimimerkki ”essi” otti esille sanan ETTÄ käytön ristikoissa.

Nimimerkin takana on ymmärtääkseni toisen firman laatija. Minusta Sanarikselle laadintoja tekevät suhtautuvat välillä vähän ivallisesti ja vähätellen em. nimimerkkiin. ++juh on minullekin antanut ikävän kommentin:

…koska se on kaikille (–1) itsestään selvä

Tuo ”(-1)” tarkoitti minua. Tämä koski 9/2018 blogikirjoituksessa mainittua Toni Pitkälän ristikkoa, jonka vihjettä eivät kaikki muutkaan pitäneet onnistuneena. Ivallisuus on kaikista ikävintä laatijoilta saatuna koskee se sitten toisia laatijia tai ratkojia.

En lähde syvällisemmin arvuuttelemaan nimimerkin ”essi” motiiveja. Jos tarkoituksena on häiriköidä, se on ikävää. Minusta essi kuitenkin toi esille relevantin näkökulman, mutta lopputuloksen oli lähinnä vain keskinäistä nokittelua, vänkäämistä tms. Näin ei saada aikaan rakentavaa keskustelua. Minusta siitä, mikä on hyvää sanojen käyttöä ristikoissa ja mikä ei, pitäisi voida keskustella kiihkottomasti. Koska keskustelu meni vänkäämiseksi, säie pyydettiin jo poistettavaksi.

Jos kokee olevansa oikeassa ja siitä seuraa vastaväite, helposti tulee jankkaamista. Kukaan ei halua tunnustaa olevansa väärässä. Näin on itsellenikin käynyt ja rakentava keskustelu ei ole onnistunut. Olen huomannut, että joku muukin kuin minä aina välillä syyllistyy jankkaamiseen.

Minusta essin näkökulmassa on ideaakin. Minusta hän on siinä mielessä oikeassa, että lyhyiden täyte-, apu- ja sidesanojen sijaan olisi parempi yrittää löytää muu sana. En minäkään pidä ETTÄ ja SEKÄ ratkaisusanoja erityisen hyvinä, vaikka en niitä kategorisesti olisi kieltämässäkään. Jos niihin liittyy kovismainen vihje ja ratkojalle tulee kiva ahaa-elämys, tilanne on paljon parempi. Lyhyt verbi, adjektiivi tai substantiivi on kuitenkin minusta parempi vaihtoehto.

Koska en ole laatija, minun on mahdoton lähteä arvioimaan, miten paljon töitä laatija joutuu tekemään, jos hän päättää yrittää etsiä paremman lopputuloksen. Aina aika ei riitä parhaaseen lopputulokseen, mikä on ymmärrettävää.

Adverbit/adverbiaalit ovat ihan OK. Tällöin laatijan on kuitenkin hyväksyttävä, että hän voi saada aiheetontakin kritiikkiä, kun ratkoja luulee ratkaisusanoja taivutetuiksi muiden sanaluokkien sanoiksi. Itselleni adverbit/adverbiaalit eivät sentään tuota ongelmia, vaikka kielikorvani ei niin kaksinen olekaan.

Uusia yhdyssanoja voi mielestäni luoda, kunhan ne ovat käyttökelpoisia ja mielekkäitä. Yhdyssanojen luomisessa on kyllä mielestäni satunnaisesti menty harmaalle alueelle. Myös silloin laatijan on hyväksyttävä se, että hän voi saada kritiikkiä.

Eräiden kommentoijien piikikkyydestä en pitänyt – meni liian ilkeäksi. Pahin piikikkyys koski kielitajua. Laatijalta pitää voida edellyttää hyvää kielikorvaa ja siinä oleva puute, on vakavasti laadintaa haittaava tekijä – haittaahan huonohko kielikorva itseni kaltaista ratkojaakin. Pahimpienkin piikittelyjen jättäminen esille tuntui pahalta. Yleensä ikävä piikittely poistetaan. Eräs kommentoija kaipasi moderaattoria paikalle (poistamaan ikäväksi menneet kommentit).

__________________

Näkökulmiani saa kommentoida ja toivon kommentointia. Julkaisen itseenikin kohdistuvaa kritiikkiä. Yritän ottaa opiksi saamastani kritiikistä. Piikitteleviä, ivallisia tai kohtuuttoman hyökkääviksi kokemiani kommentteja en kuitenkaan julkaise.

11.9.2018

Ratkon säännöllisesti uusista ristikoista vain Suomen Kuvalehden ristikoita. Käyn yleensä itse kirjastossa ottamassa ristikoista joko valokuvan tai -kopion. Jos itse ehdin käydä kirjastossa, otan mukaan yleensä tablet-laitteen ja otan kuvaristikosta valokuvan (piiliksestä otan valokopion). Tablet-laitteen kamera on 5 MB, joka on ristikoista valokuvan ottoon itse asiassa aivan optimaalinen (paremman resoluution omaavan kameran tuottamaa kuvaa pitäisi pienentää). Viimeksi otin valokuvan SK 36/2018 ristikosta. Ristikko oli Toni Pitkälältä. Valokuvasta tuli varsin onnistunut ja siinä näkyi hyvin pääkuvan värit. Pääkuva on todella hyvä sekä visuaalisesti että puhekuplissa olevien tekstien osalta. Pidän Pitkälän veikeästä sarjakuvamaisesta piirrostyylistä.

Olen kritisoinut tällä sivulla 9/2018 blogikirjoituksessa hänen erästä ristikkoaan, mutta nyt ratkoin todella hyvän ristikon.

Yleisesti ottaen Toni Pitkälä pyrkii noudattamaan vihjeiden sijoittelussa annettuja ohjeita enkä muista, että hän olisi koskaan sijoitellut vihjeitä tahallisen harhaanjohtavasti. Joskus pitkät vihjeet tuottavat pieniä sijoitteluongelmia.

Ristikossa on muutamia triviaaleja lyhyitä sanoja, mutta Pitkälä on saanut niihin mainiot kovistyyliset vihjeet. Koska ristikon ratkaisulla on vielä palautusaikaan, en halua avata vihjeitä vielä 11.9.2018.

12.9.2018

Sain nimimerkiltä ”silp puri” kommentin kritisoimaani Toni Pitkälän ristikkoon.

”hyvin onnistunut vihje, helppokin jos hoksaa aikaisessa vaiheessa, että kovin = ylen. jo koulussa vitsailtiin tyyliin ”kuka on Markku Alenin tyttöystävä? Anna Ylen”

Oma kommenttini tähän:

”Kyllä minä tuon sukunimijutun ymmärsin. Senhän laatija itse tavallaan esitti, joskin ilman tuota sitaatissa olevaa tekstiä. Mutta minusta tuo on loogisesti ontuvaa. Jos otetaan tuollainen huumorinäkökulma, ei sovi minun huumorintajuuni.

Eräs toinen henkilö kehitti ihan eri selityksen. Se toimi loogisesti paremmin, mutta ontui mielestäni sekin.

Näemmä tässä kyse on makukysymyksistä. Joku tykkää, joku toinen ei. Tämä oli ensimmäinen kerta kuitekin kun olen eri mieltä nimimerkin ”silp puri” kanssa.”

Tästä olisi voinut heittää peistä kuinka paljon tahansa. Mielestäni laatijan kannattaa kysyä itseltään, onko mielekästä laatia vihjeitä, joita jotkut pitävät ontuvina.

__________________

Pohdiskelin vielä SK 33/2018 Antti Viitamäen laatiman ristikon erästä vihjettä, jonka lisäsin sivulle Viittaukset itse ristikkoon tai vihjeeseen. Laitoin Googleen ensin tavallisena hakuna ja sitten kuvahakuna ”JOKO SANOT? AHAA sanaristikot”. Löysin sattumalta Sanasepot 2/2006 -lehden. Abobe Acrobat Reader DC-ohjelmalla siitä saa laadukkaita ristikkotallenteita (IS Extra-palvelua koskevalla sivulla oleva opaste). Laitoin tästä maininnan sivulle Netin ilmaisristikoita (siirretty foorumisivustolle).

13.9.2018

Minua hieman närästää tämäntyyppinen vihjeitys:

AIDANTEKIJÄ > VERDI.

JOENSUUSSA > DELTA.

Kummassakin tapauksessa sanat tulisi kirjoittaa erikseen, jotta ratkaisusana olisi loogisesti se, mikä se on.

Aida on vihjeessä ratkaisusanan kannalta erisnimi, joten sitä ei voi kirjoittaa yhteen sanan ”tekijä” kanssa. Delta on vihjeessä ratkaisusanan kanssa puolestaan yleisnimike. Joensuu puolestaan on erisnimi. Sanaliitolla ”joen suu” ole vakiintunutta yhdyssanavaihtoehtoa ”joensuu”. JOENSUUSSA ei siksi ole ratkaisusanan kannalta DELTA. Loogisesti oikea ratkaisusana olisi esim. PILKKO (Joensuun eräs kaupunginosa), mutta se tietenkin kovisristikkoon turhan helppo (vaatii vain Googlen käyttöä ratkaisusanan tarkistamiseen).

Sanojen kirjoittamisella yhteen halutaan tietenkin vaikeuttaa vihjettä, mutta en pidä tavasta. Ymmärrän jossakin määrin, miksi näin vihjeitetään.

Edellisessä tapauksessa AIDAN TEKIJÄ on vielä olemassa hämäys, sillä ratkaisusana voisi olla esim. PUUTARHURI. Hämäys on toki heikompi.

JOENSUUSSA-vihjeessä laatijan tarkoittama hämäys saadaan vain ja ainoastaan kirjoittamalla sanat yhteen. Hämätä voi kuitenkin myös niin, että sanan epätavallinen käyttö on täysin looginen eikä siihen sisälly sanojen yhteen kirjoittamisesta seurannutta epäjohdonmukaisuutta. Toivoisin, että pitäydyttäisiin enemmän logiikassa. Eivät tällaiset niin paljon kiusaa, että niistä nostaisin hirveän haloon.

Jälkikommentit 6-7.10. Nimimerkki ”sip puri” kommentoi vihjettä AIDANTEKIJÄ seuraavasti:

en ole varma, mutta minusta tämä on ollut höyryristikossa jo vuosia ennen kuvaristikoita tai piilosanoja. ihan ok, sehän on sanaleikki, joten sen ei tarvitsekaan olla täysin kieliopin mukainen!

Ymmärrän tuon täysin. No minä nyt vain tulen kiinnittäneeksi tuollaisiin huomiota, jolloin ne lievästi minulle tökkivät.

Em. nimimerkki kommentoi myös vihjettä JOENSUUSSA. Olin ajatellut virheellisesti, että ”joensuussa” ei ole vakiintunut yhdyssana. Olin tässä väärässä, mistä ”silp puri” minua oikaisi. Näin olen minunkaan mielestäni vihjeessä JOENSUUSSA ei ollut mitään huomauttamisen arvoista.

Genetiivilliset yhdyssanat ovat siitä ongelmallisia, että ne käyvät yhdyssanoista vain, jos ne ovat vakiintuneet. Mikä sitten on vakiintunut genetiivillinen yhdyssana, ei ole aina itsestään selvää. Noin yleisesti ottaen, jos ei ole varma, onko kyse vakiintuneesta yhdyssanasta, on parempi olla käyttämättä yhdyssanaa.

14.9.2018

Huomasin taas erään logiikkaongelman, jota en nyt laita esille. Kun mietin mitä vihjeitä en ole hoksannut, aika monessa vihjeessä on esiintynyt logiikkavirhe tai logiikka on kovin hämärä. Sanariksen laadinnoissa näyttää olevan periaate, että jos vihje voidaan intuitiivisesti hoksata, pienistä logiikkavirheistä ei kannata välittää! En pidä tällaisesta, mutta kun tapauksia on vähän, suurta haittaa asiasta ei ole.

15.9.2018

Tulipa taas kerran todettua, että Antti Skytän laatimat ristikot ovat IS Kovis -ristikoita minulle haastavimmasta päästä. Niitä ei yleensä yhden päivän sisällä saa ratkottua, kuten ei nytkään. Antti Skyttä luo aina ristikon anatomian (ratkomani ristikon anatoimian www-osoite), josta voi katsoa, jos jokin kohta jäi epäselväksi. Näin muilta kysyttävää ei juuri koskaan ole. Tarkoitus olisi jollakin aikavälillä ratkoa kaikki Ristikon anatomia -osastoon laitetut ristikot, mutta tätä kirjoittaessa vajaa kaksikymmentä on ratkomatta.

Pääkuva ja siitä johdetut lauseet olivat hauskoja – kuten laatijalta voi edellyttääkin. Vihjeet olivat mielestäni hyviä. Täydensin sivua Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä sekä sivua Skytismit viimeksi ratkomastani ristikosta löytyvin esimerkein.

__________________

On hyvä, että joku laatii kovisristikoita. Erkki Vuokila on avoimesti kertonut, että Punainen Pelikaani on tappiollinen, mutta hän haluaa palvella kovisystäviä. Lehti luodaan melkein talkootyönä ja intohimosta. Minusta se on kunnioitettava asia. On hienoa, että kaikkia asioita ei mitata sillä, että tulee maksimaalinen voitto.

Koviksia on IS:n ja Punaisen Pelikaanin lisäksi ainakin Iisakin ristikoissa ja Sanaseppojen jäsenlehdessä (siinä ehkä liian vaikeita minulle). Minusta on erityisen hienoa, että Ilta Sanomissa on koviksia niitä haluaville – kovisten ystävät ostavat lehden vain niiden vuoksi (halvempaa olisi tilata IS Extra -digipalvelu asiaa käsittelevät artikkeli).

__________________

Koviksissa laatijat tosin vihjeityksissään ja omien yhdyssanojen luomisessa liikkuvat riskirajoilla. Erkki Vuokila on ottanut tietoisen riskin antaessaan laatijoille erittäin suuret vapaudet. Kyllä minä monia erikoisiakin yhdyssanoja arvostan. Mutta aina välillä ratkaisusanat menevät mielestäni överiksi.

Olen Sanariksen linjoilla sikäli, että kaikkia hyväksyttäviä sanoja ei ole Kielitoimiston sanakirjassa. Netti on epäluotettava pohja sanoille, sillä netistä löytyy myös väärin muodostettuja sanoja.

Suomen kieli sallii melko vapaan yhdyssanan muodostamisen. Olennaista on minusta käytettävyys. Kertakäyttöyhdyssanatkin ovat oikein muodostettuna ihan OK, jos ne ovat täysin loogisia ja niitä voisi ajateltavan käytettävän jossakin käytännön tilanteissa. Yhdyssanat täytyy myös johtaa loogisella tavalla vihjeistä. Kukaan ei tilaa jotain Grönlannin herkkua, mutta on jokin Grönlannin herkkuun liittyvä yhdyssana ihan OK (Antti Viitamäellä oli muistaakseni jossakin kovisessa jokin Grönlannin herkku ratkaisusanana).

Yhdyssanoissa ongelma on itse asiassa se, että vakiintuneissa yhdyssanoissa sanan ensimmäinen osa voi olla genetiivissä, mutta vakiintumattomissa yhdyssanoissa ei. Yhdyssanojen tulisi olla myös luontevia. Tässä suhteessa joskus kolkutellaan rajoja.

Toinen ongelma on se, että joissakin tapauksissa yhdyssana on sen luonteinen, että sen pitäisi olla yleisesti käytössä. Esimerkkinä tällaisesta yhdyssanasta on VENETSIATAPETTI (anatomian osoite). Tapeteilla on omat luokituksensa. Asioille, joille on olemassa omat luokituksensa, on mielestäni kyseenalaista luoda omia kategorioita.

__________________

Vihjeitä voi toisinaan olla hyvin vaikea ymmärtää. Satunnaisesti vihjeissä on logiikkaongelmia. Kun ottaa tietoisen riskin, silloin pitäisi hyväksyä kritiikkikin oli se täysin ansaittua tai ei.

Kovisvihjeiden yksi perusongelma aloitteleville kovisratkojille on se, että vihjeet ovat kovin typistettyjä. Tarkoitan tällä sitä, että vihjeen idea on esitetty hyvin lyhyesti. Tällöin aloittevalla ratkojalla saattaa olla vaikeuksia päästä vihjeen sisälle. Hän voi pitää vihjettä virheellisenä, kun siitä näyttää puuttuvan sanoja. Itselleni kävi näin. Joku sanoikin, että vihje tulee koviksissa olla typistetty, että se olisi riittävän haastava. Typistyksistä johtuen kovisten laatijoilla ja kokeneemmilla ratkojilla pitäisi olla enemmän ymmärrystä ja kärsivällisyyttä aloittelevia kovisratkojia kohtaan – silloinkin kun he väittävät loogisesti oikein laadittua vihjettä virheelliseksi.

Kovisristikoissa on epäsanoja, mikä sinänsä on OK, mutta jos koostettavassa sanassa (ns. ”jaotelma”) tai eräänlaisessa ”väärin päin” toimivassa sisäkössä on epäsana, sitä ihmetellään.

VIININ JA KARIN VÄLISSÄ > ATRO (Toni Pitkälä, Suomen Kuvalehti 36/2018 – (https://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php?id=9802 löytyy keskustelu ristikosta). Sana ATRO tulee epäsanan VIIN ja oikean sanan KARI väliin (VIIN – ATRO – KARI). Tämän tapaisissa tilanteissa epäsanojen käyttö on minusta huono ratkaisu, vaikka en pidäkään Pitkälän vihjettä virheellisenä. Vaikka vihjettä pienen selityksen jälkeen pidettäisiin loogisesti oikein rakennettuna, ratkoja ei voi kokea vihjettä täysin luontevana. Ymmärsin vihjeen eikä se minua hirveästi närästänyt. En kuitenkaan mitenkään ihmetellyt, että lopputuloksena oli se, että keskusteltiin, onko vihje laadittu oikein vai väärin.

Mielestäni missään muussa ristikon epäsanassa ei ollut vastaavaa ongelmaa. Kuten 11.9.2018 jo kerroin, pidin yleisesti kovin paljon ristikosta. Otin siitä esimerkin sivulle Oveluusyhdistelmiä ja erikoisuuksia.

Tässä blogikirjoituksessa on ollut esillä lyhyiden täyte-, apu- ja sidesanojen sekä adverbien käyttö. Tässä ristikossa niitä edustaa mielestäni hauskasti luotu vihje. Näissä vihjeissä en näe epäsanan käyttöä huonona asiana.

 

Korjauksia nimim. ”silp puri” antamien korjausten perusteella (piti korjata useampanakin päivänä).

Laitoin ensiksi esimerkiksi:

KYLLÄ KULUU VAANIJAN AIKA > TÄTEN. Täten on saatu hauska kovistyylinen vihje (KYLLÄ = KY:LLÄ > KY + TÄTEN on KYTÄTEN – niinhän vaanijan aika kuluu).

Ote silppurin kommentista:

älä jämähdä ajattelemaan vain kirjaimittain kuten KY:LLÄ (”koo-yyllä”), lausuttavissa olevia epäsanoja voidaan koviksissa käyttää ja taivuttaa kuten oikeita sanoja. KYLLÄ on epäsanan KY adessiivi aivan samoin kuin VIININ on epäsanan VIIN genetiivi. kirjaimittain ajateltu VIIN:N ei tietenkään toimi” (koko kommentti on luettavissa sivun kommenttiosiossa).

Hän piti seuraavaa kohtaa virhepäätelmänä:

”Tuossa ei ole mitään epäsanaa – tuo on vain ihan hauska kovisvihje, jossa laatija pyrkii vähän harhauttamaan ratkojaan. Menin minäkin aluksi halpaan, mutta keksin aika pian, mistä on kyse (kelpaisi esimerkiksi sivulle Tietyt kirjaimet/sana sanan alkuun tai loppuun, mutta siellä on jo tarpeeksi esimerkkejä).”

Toisena esimerkkinä otin vihjeen, jossa on sana TOITA:

ANALLA TEET TOITA > EVITAT. Tässä on vain yksinkertainen ääkkösjekku + eräs toinen jekku (selitän vihjeen tarkemmin sivulla Oveluusyhdistelmiä ja erikoisuuksia). Myös IKKAKASVI NURIN on ihan OK (kelpaisi sekin esimerkiksi em. sivulle, mutta vastaava esimerkki siellä jo on).

”Silp purin” mielestä ANALLA… ei liity VIIN/VIINI ja KY/KYLLÄ -vihjekeskusteluun. ANALLA… kyllä on liittyy yleisemmässä mielessä epäsanojen käyttöön, minkä vuoksi käydyssä keskustelussa (https://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php?id=9802#1037619) myös se ja edellisessä kappaleessa mainittu toinen vihje on mainittu epäsanojen käyttönä. KY:n kohdalla en ajatellut KY:tä varsinaisesti epäsanana vaan yksittäisinä lisättävinä kirjaimina. Olen kyllä huomannut, että kirjaimittain ajattelu ei aina toimi. ”Silp puri” antoi oman esimerkin:

esimerkki: MÄÄRÄÄ KÄSILLÄ > KYTTÄÄ

Olen intuitiivisesti (asiaa tarkemmin miettimättä) käsitellyt sanan alkuun liitettäviä osia epäsanoina. Tuon tyyppisissä tilanteissa olen itse asiassa pohtinut, pitääkö tulkita kirjaimittain KÄSI:LLÄ vai epäsanana, jolloin lisättävä osuus on KÄSI sijasta KÄS. Käytännössä olen huomannut, että useimmiten kyse on jälkimmäisestä tapauksesta.

Mitä tulee nimimerkin kommenttiin VIININ… vihjeeseen, jota hän pitää hyvänä, laitoin sivun lopussa olevaan kommenttiin seuraavasti:

Jos vihje kerran tuntuu kokeneista kovisratkojilta luontevalta, olkoon niin. Voin myöntää olevani väärässäkin.”

Arvioin ehkä asioita liian hätäisesti. Yritän aidosti asettua toisten ratkojien asemaan, mutta mahdotontahan se on. Keskusteluun tuli myös väärin ymmärryksiä. Pahoittelen väärin ymmärtämisiäni.

Korjattu osio päättyy tähän.

__________________

Tallennan nykyisin ratkomani Suomen Kuvalehden ja IS:n kovisristikot DropBoxiin. Voisin jopa tehdä niistä anatomioita, jos joku niitä kaipaa (SK 33/2018 ja SK 36/2018 voisin esim. tehdä anatomian, jos sille on tarpeeksi kysyntää). Harmittaa, että en aloittanut tallentamista heti alkuunsa, joten suuri osa ratkaisuista on kadonnut Delete-näppäimen painamisen myötä.

16.9.2018

Kiitos eilisen päivän kommenteista. Yhtä kommenttia en julkaissut, mutta tein 15.9.2018 päiväkirjaosuuteen pienen sanan vaihdon saamani kommentin perusteella. Toisen (julkaistun) kommentin perusteella hieman tarkensin kirjoitusta.

__________________

Ratkon pääosin keskivaikeita ja haastavia ristkoita. Helpommista ratkon lähinnä Suomen Kuvalehden ristikoita ja Sanariksen Ristikkoarkisto-sivujen palkintoristikoita. Seutu-Sanomien ristikot ovat saaneet jäädä.

Kritisoisin Sanarista siitä, että toisinaan helpot ristikot eivät aidosti ole helppoja ristikoita. Rajat helpon, keskitasoisen ja vaikean ristikon välillä ovat mielestäni Sanariksella ainakin Suomen Kuvalehden ristikoissa mielestäni liiankin liukuvia. Tällöin  laitetaan kovismaisia vihjeitä helpoiksi luokiteltuihin ristikoihin ja keskivaikeisiin melko paljonkin kovismaisia vihjeitä.

Jos helpossa ristikossa on kovistyyppinen vihje, ristikkoa ei minusta voi koskaan luokitella aidosti helpoksi ristikoksi. Sille antaisin nimikkeen ”kovispehmis”. Helpoissa ristikoissa on myös syytä välttää adverbeja ja sanajohdannaisia, joita ei esiinny puhekielessä eikä kirjoitetussa tekstissä. Ratkaisusanoissa, jotka eivät ole erisnimiä helpoissa ristikoissa pitäytyminen Kielitoimiston sanakirjasta löytyvässä sanakirjassa olisi mielestäni suotavaa.

Yksi tapaus ns. helpon ristikon vaikeuttaminen kovisristikoissa käytetyin tavoin oli kuitenkin varmaankin sovittu juttu. Yleisen ristikkotarjontaan verrattuna kyseinen ristikko ei ollut helppo.

Vuokila esittää, että ratkaisusanat ovat helppoja. Se on yksi tekijä helppoissa ristikoissa. Toinen on vihjeitystyyli. Aidosti helpoissa ristikoissa sekä ratkaisusanat että vihjeitystyyli ovat suhteellisen helppoja. Kokenut ratkoja on väärä henkilö arvioimaan helppoja ristikoita, koska hänelle kovistyyppiset vihjeitykset ovat tuttuja. Lyhyt rakontaan käytetty aika ei yksinään tee ristikosta helppoa. Jos helppoihin ristikoihin tottunut ei tunne vaikeiden ristikoiden vihjeitystyyliä, ristikot ovat vaikeita. Koska ristikko ei mielestäni ollut aidosti yhden tähden ristikko suluissa toinen tähti olisi ainakin kuulunut mukaan.

Suomen Kuvalehdessä tämän tosin jossakin määrin ymmärrän. Ajatuksena on ymmärtääkseni se, että kun samassa lehdessä on vaikeitakin ristikoita, pyritään luomaan tietä vaikeampien pariin. Tällöin luodaan ”kovispehmis”, joka ei ole sen paremmin oikein kovis kuin pehmiskään.

Siltaristikon voi mielestäni tehdä parhaiten kahden tähden ristikoissa, jotka edustavat vaikeusastetason helpointa päätä. Itse asiassa olen tällaista pyrkimystä havainnutkin, koska toisinaan kahden tähden ristikot ovat olleet suhteellisen helppoja.

Löysin kerran paperikeräyksestä naapurin sinne heittämän Suomen Kuvalehden. Katsoin ristikkoa. Ristikon oli siinä lehdessä laatinut Pekka Joutsi. Ristikko oli joko tähdetön tai yksitähtinen, itselleni helppo. Naapuri ei kuitenkaan ollut saanut ristikkoon montaakaan sanaa. Kyllä aikakausilehdissä kaivataan hyvinkin helppoja ristikoita.

Vuokilan päämäärää ”kovispehmiksestä” ajaa hyvin oikeastaan Anun ristikoiden Veikeät VAIKEAT RISTIKOT. Kokeneille ratkojille ne eivät ole vaikeita, mutta ne voivat toimia erittäin hyvänä siltana helpoista ristikoista todella vaikeisiin ristikoihin. Eräänlaista siltaa pyrkii rakentamaan myös Passeli Pelikaani. Koska tähdityksiä ei ole, voi täysin vapaasti käyttää helppoja ja vaikeamman puoleisia vihjeitä.

Tuskin enää koskaan ostan mitään ristikkolehteä, mutta Pelikaaniristikoiden maistiaiset kelpaavat. Toimin niiden kanssa aivan samoin kuin IS Extra -ristikoiden kanssa, paitsi käytän Adobe Acrobat Reader DC -ohjelmassa sivun suurennussuhdetta 162%, jotta saan sopivan kokoisen ristikon.

17.9.2018

Kun avasin tietokoneen, ilahduin nimimerkin ”silp puri” antamasta vastauksesta. Silppurin antaman palautteen perusteella jouduin toistamiseen korjaamaan 15.9.2018 kirjoitteluani. No ainakin tästä sivusta tuli interaktiivinen. Tein korjauksia myös sivuun Tietyt kirjaimet/sana sanan alkuun tai loppuun.

__________________

Avasin tallentamani maistiaisen. Adobe Acrobat Reader DC ja Windows Paint ohjelmien jäljiltä kuvan kooksi tuli 1356x1915px (rajasin kuvan niin, että avainsanalista tulee juuri ja juuri mukaan). On se vaan nautinto katsoa hyvälaatuista digikuvaa.

Tuota isommalla pikselimäärällä tulisi tarkempi kuva, mutta nykyisin käyttämälläni laittella tulisi prosessointiongelmia. Tuo kuvakoko on riittävän hyvä. Pienempikin toimisi.

Ristikon todellinen koko PDF-tiedostossa (ilman avainsanalistaa ja muuta sivulla olevaa) on 2280x2948px. Jos on hyvin tehokas tablet-laite voi kokeilla kuvaa sitä pienentämättä, mutta kenelläkään ei ole tarvetta käyttää noin suurta pikselimäärää.

Hain alkuperäisen kuvan Free online PDF-extractor  -ohjelman avulla. Sitä ei kannata normaalisti käyttää maistiaisten kanssa, sillä se tekee neljä erillistä kuvaa (avainsanalista, teksti ”Passeli Pelikaani”, ristikko ilman pääkuvaa ja pääkuva) ja niistä on varsin ikävä kasata yksi kuva. Käytin ohjelmaa vain siksi, että saisin selville, mikä on PDF:ään pakatun ristikon alkuperäinen kuvakoko. Laskin ja tarkistin, että Adobe Acrobat Reader DC -ohjelmassa suurennussuhdetta 273% käyttäen saisi tallennettua alkuperäisen kokoisen ristikon.

Ehkä joskus ostaisin ristikkolehden, jos sen saisi paperilehden sijaan digimuotoisena. Kuvakooksi mielestäni riittää normaalikokoisesta ristikosta leveyssuuntaan n. 1350px. Tuo leveys vastaa melko tarkkaan sitä tarkkuustasoa, jolla IS Extra -digipalvelusta on mahdollista saada ristikot ratkottavaksi. 2280px levyinen ristikkokuva on kaiketi kirjapainoon lähettävä kuvakoko eikä niin suurta kuvakokoa tarvita.

18.9.2018

Jouduin vieläkin hieman korjaamaan yhtä 15.9.2018 kohtaa.

__________________

Tuli laitettu julkisesti esille sääntöhahmotelma, kun en yksityisesti saanut siihen kommentteja.

__________________

Piti lauantaina hakea kirjastosta kopio SK 37/2018, mutta lehti oli käytössä. No tänään sain. Otin valokuvan – on muuten aika vaikea pitää tablettia vakaana ja oikeassa kulmassa, että ristikosta kunnollisen valokuvan. Otin varalta monta valokuvaa. Yksi oli varsin onnistunut. Valokuvan valotusta piti korjata ja kuva piti leikata ennen ratkontaa. Ratkonnan jälkeen tallensin ratkaisun DropBoxiin ja poistin tablet-laitteeltani.

Kerran minulla kävi niin, että jäi lähettämättä ratkaisut s-postilla, koska lehti oli ratkaisun lähettämisvälillä kirjastossa käydessäni aina poissa lehtihyllystä.

Kuvitus on tosi hauskan oloinen. Muistuttaa minusta hieman Markku Mäkelän kuvitustyyliä. Laadintakin oli oikein mukava. Olen ristikosta jotensakin samaa mieltä kuin ristikkoa kommentoineet. Koska en ole tällä hetkellä lehden tilaaja, en edes blogisivustollani arvioi tähdityksen onnistuneisuutta. Vuokila harhautti minua muutaman kerran piiliksessä. Oikein hauska piilis. Kunnioitan sitä, että Vuokila aina uudestaan ja uudestaan saa luotua mainioita piiliksiä.

Lyijykynä ja kumin käyttämisestä en tykännyt enää yhtään, koska kumin käytöstä ristikosta tulee suttuisen harmaa. Lyijykynän jälki on valokopiossakin vähän huonosti erottuva (aikakausilehtipaperi on ihan kamala).

__________________

Ihan vain kokeillakseni kepillä jäätä laitoin muutama päivä sitten Sanaseppojen foorumiin viestin. Kuten oletinkin, viestiä ei julkaistu. Aihe liittyi RistikkoakatemiaanKokeilin Ristikkoakatemian foorumilinkkiä, joka veikin Sanaseppojen foorumiin. Ristikkoakatemiassa kyseltiin palautetta ristikoista. Laitoin linkin tähän päiväkirjaosuuteen ja 9/2018 blogikirjoitukseen. Laitoin s-postin samat linkit sisältäen myös Antti Skytälle, mutta vastausta en häneltä saanut (en muista, laitoinko muille s-postia mutta ainakin mielessä oli laittaa jollekulle muullekin).

19.9.2018

Päivitin muutamia sivuja. Ennen kaikkea tarkensin sääntöhahmotelmaa koskevaa sivua.

__________________

Tätä sivua voi vaikea päivittää, joten loppukuukautta varten on eri sivu. Toivon tämän sivun lukijoilta kommentteja erityisesti sääntöhahmotelmaani.

___________________

Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:

____________________

Voit kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).

32 thoughts on “Päiväkirjaosuus (9/2018) – 1”

 1. Sinulle on varsin selvästi sanottu ettet saa mainitsemallesi palstalle kirjoitella. Miksi sitten sinne kirjoittelet?

 2. Siis, koska Sinä koet voivasi aidosti auttaa muita ratkojia ja koet, että kirjoituskielto on kohtuuton, oikeuttaa sinut kirjoittamaan palstalle, josta sinut on potkittu pois? Tuo palsta on ylläpitäjänsä kustantama jä heillä/hänellä lienee täysi valta päättää kuka sinne kirjoittaa. Se ei ole mikään verorahoilla ylläpidetty yleishyödyllinen palsta, johon kirjoittelu on kansallisookeus. Pystytkö ymmärtään tämän?

  1. Jossakin määrin kyllä ymmärrän. Ymmärrän kyllä, että imagon ylläpidosta on kyse.

   Sivustolle kuitenkin sallitaan joidenkin häiritsevien viestin lähettäminen. Myös ne haittaavat Sanariksen imagoa. Kaikki imagolle haitalliset viestit pitäisi siten poistaa eikä jäädä keskustelemaan imagoa häiritsevien henkilöiden kanssa.

   En enää kirjoittaisi imagon kannalta haittaavasti mistään. Jos kokisin jonkun haittaavan Sanariksen imagoa, lähettäisi asiasta s-postia, laittaisin suoran palautteen tai kirjoittaisin sivustolleni, kuten olen tehnytkin.

   Tosin ihan tavanomaisessa vihjeiden ymmärtämiseen liittyvissä kysymyksissä voisi tulla ongelmia, jos vihjeessä olisi laadintavirhe. Jos Sanariksen tehtävässä on laadintavirhe tai huonosti laadittu vihje, siitä en todellakaan uskaltaisi kysyä Sanariksen sivustolla. Epämiellyttävät kommentit koetaan kiusallisina, imagoa haittaavina eikä niitä varsinkaan minulta hyväksyttäisi.

   Ainakin nimimerkki ”Silp puri” vastaa rehellisesti, joten olen häneltä saanut kommentteja, joita en olisi koskaan saanut Sanariksen ylläpitämästä keskustelusta.

   Minua koskevan kritiikin saisi myös esittää täällä ja käsittelisin ne päiväkirjasivuilla tai -osioilla.

   Monta kertaa on ollut mielessä luoda oma keskustelufoorumi, mutta se olisi työlästä. Ei se kalliiksi tulisi, mutta en siihen haluaisi ryhtyä.

 3. miksi ”viinin ja karin välissä” -vihjeessä epäsanan viin käyttö on huono ratkaisu?
  miksi ”kyllä kuuluu vaanijan aika” -vihjeessä epäsanan ky käyttö ei ole huono ratkaisu?

 4. Kommentti liittyy 15.9.2018 päiväkirjaosuuteen
  viinin…” mielestäni selitin syyn riittävän hyvin. Minusta se, että kun vihjeestä tuli senkin verran keskustelua kuin tuli, osoitti jotkut eivät pitäneet vihjettä luontevana. Vihjeestä pitäisi jäädä jälkimaku, että tämähän toimii hienosti! Jälkimaku jäi minusta tässä tapauksessa vähän oudoksi – en osaa kuvata asiaa. Vihjeissä ei aina ole kyse siitä, onko vihje laadintateknisesti OK vaan myös siitä, minkä fiiliksen ne jättävät. Tämä on nyt melko vähäpätöinen asia yleisesti ottaen aivan loistavana pitämässäni ristikossa. Kiitokset laatijalle (joka tuskin tälle sivulle eksyy).

  kyllä…” en pidä epänsanan käyttöä huonona ratkaisuna. Koska tällainen virhekäsitys voi tulla, lisäsin tekstiin täsmennyksen ”Tässä vihjeessä en näe epäsanan käyttöä huonona asiana”.

  1. yritin kyllä kysyä, miksi se on huono ratkaisu ”tämän tapaisissa tilanteissa”, mutta ”tässä vihjeessä” se ei ole huono ratkaisu.

   1. (tungen tähän väliin, kun sivu ei anna vastata oikeaan kohtaan)

    ”KYLLÄ ei ole epäsana vaan varsin tyypillinen kovisjippo.”

    VIININ ei ole epäsana vaan varsin tyypillinen kovisjippo.

    älä jämähdä ajattelemaan vain kirjaimittain kuten KY:LLÄ (”koo-yyllä”), lausuttavissa olevia epäsanoja voidaan koviksissa käyttää ja taivuttaa kuten oikeita sanoja. KYLLÄ on epäsanan KY adessiivi aivan samoin kuin VIININ on epäsanan VIIN genetiivi. kirjaimittain ajateltu VIIN:N ei tietenkään toimi

    esimerkki: MÄÄRÄÄ KÄSILLÄ > KYTTÄÄ

    (ANALLA TEET TOITÄ -vihjeessä on kaksi jippoa, joista kumpikaan ei liity tähän asiaan)

     1. ”Silp purin mielestä ANALLA… ei liity epäsanojen käyttöön, mutta käydyssä keskustelussa myös nuo on mainittu epäsanojen käyttönä.”

      kirvesvartta!
      en ollut ymmärtänyt, että käsitellään epäsanoja sellaisenaan eikä jippoina.

      kommenttieni ydin on se, kun sanot VIIN-epäsanan genetiiviä VIININ ”käänteisessä sisäkössä” tms. huonoksi, mutta toisaalta kehut KY-epäsanan (tai KY-merkkijonon kaksoispisteellistä) adessiivia KYLLÄ hauskaksi ja tyypilliseksi kovisjipoksi, vaikka kyse on aivan samanlaisesta hämäävästä taivutuksesta, jossa epäsana saadaan näyttämään oikealta sanalta.

      olen yrittänyt kysyä, miksi taivutus nimenomaan ”käänteisessä sisäkössä” VIIN-ATRO-KARI on huono. vihjettähän on pidetty erinomaisena, vaikka joku ei ainakaan aluksi ole pitänyt sitä luontevana. sinusta KY-epäsanan tai KYLLÄ/KY:LLÄ taivutus on hauska kovisjippo, mutta aivan varmasti on ratkojia, jotka ovat täysin eri mieltä.

      olet itsekin todennut, että kielikorvasi ei ole erityisen hyvä. minusta vaikuttaa siltä, että olet kehitellyt mielessäsi huonon säännön, joka pätee KY-vihjeeseen, joka tekee vihjeestä hauskan. mutta kun vastaan tulee samaan perusideaan perustuva vähän erilainen jippo, niin se ei olekaan sääntösi mukainen, joten moitit sitä. olisi tietenkin hienoa, jos kaikki aloittelevat kovisten ratkojat ymmärtäisivät heti joka ikisen ristikon jipon ja nyanssin, mutta sehän ei ole mahdollista.

      erityisesti minua häiritsi väitteesi, että ”ratkoja ei voi kokea vihjettä täysin luontevana.” minä vastaväitän, että totta kai voi ja että suurin osa kovisten ratkojista pitää vihjettä täysin luontevana viimeistään siinä vaiheessa, kun on lätkäissyt kämmenellään otsaansa ja todennut: ”olisihan tuo pitänyt heti älytä!”

     2. Keskustelin hieman ristikoista s-postissa erään henkilön kanssa. Hän arveli, että Antti Viitamäen ja Toni Pitkälän viimeiset Suomen Kuvalehden kovikset olivat ko. lehteen liian vaikeita. Ajattelin, että vihje olisi pitänyt olla hieman helpommin ymmärrettävä. Minullakin oli vaikeuksia vihjeen ymmärtämisen kanssa tuon epäsanan takia, vaikka olen aika paljon kovisristikoita ratkonut. Vaikka ymmärsin sen, tuntui minustakin vähän epäluontevalta. Mutta ehkä pahimmissa näihinkin pitää tottua.
      ___________________

      Näkökulmaani jonkin verran vaikuttaa se, että ratkon paljon piiliksiä. Kun olen ratkonut piiliksissä sisäkköjä ja jaotelmia, ei niissä VIIN-tyyppisiä epäsanoja juuri muista kohdanneeni. Ehkä joskus tullut KY-epäsanan käyttö (epämääräinen muistikuva). Jos sellaisen piiliksessä kohtaisin, pitäisin vihjettä epäluontevana. Joo – ei piiliskäytäntöjä pidä soveltaa ristikoihin. Piilisten suhteen on joskus tullut luotua omia sääntöjä.

      Jos vihje kerran tuntuu kokeneista kovisratkojilta luontevalta, olkoon niin. Voin myöntää olevani väärässäkin.
      ___________________

      Käänteistä sisäkköä en piiliksistä muuten muista kohdanneeni – sitä voisi piiliksissäkin käyttää!

      Minulla on taipumusta käsitellä asioita perusteellisesti. Ehkä pitäisi jaksaa pistää pystyyn oma foorumi. Laitoin sääntöehdotelman kaikkien tarkasteltavaksi: .

 5. Miksi muuten taas lisäilet linkkejä sivuillesi palstalle, josta sinut on potkittu pois?

 6. Halusin nyt vain muidenkin tietävän näkökulmani. Jos laitan vain sivuilleni, ei sitä juuri kukaan lue. Myönnän avoimesti, että kyse on saada keskustelua myös tälle sivustolle. Laitoin kyllä palautteen Sanarikselle suoraankin.
  ___________________

  Eniten minua kuitenkin turhauttaa ja harmittaa se, että linkit Kovisristikoiden oveluudet -sivulle poistetaan olkoot ne kenen tahansa laittamia – myös Sanaris-fanien laittamia. Sivuista ei ole juuri hyötyä, jos niitä ei tajuta käyttää.

 7. Muistaakseni sinulle tarjottiin mahdollisuutta laittaa tuolta sivustolta linkki sivuillesi, mutta et siihen tarttunut – nyt sitten valitat tilanteesta. Voi olla peiliin katsomisen paikka.

  1. Yksi linkki yhdessä sivussa tarjottiin. Tuli kommentoitua yksi kommentti liikaa. Se oli kyllä ollut käytännössä aika tyhjän kanssa, sillä se olisi jäänyt kaiken muun alle.
   ___________________

   Myönnän kyllä virheeni sivulla Sanaristikkokritiikkiä (9/2018). Tuosta tosin puuttuu se, että tuli välillä jankattua ja tuotua omia näkulmiani eri säikeisiin liikaa. Mainostin myös liikaa ristikon ratkomista tabletilla, josta itse aidosti tykkään (kerron siitä sivulla Parhaimmat ja huonoimmat ratkontakokemukset).

 8. ”Ehkä joskus ostaisin ristikkolehden, jos sen saisi paperilehden sijaan digimuotoisena.”

  Oletko tosissasi? Pidät yllä sivustoa, jossa esiinnyt ainakin jonkinlaisena alan asiantuntijana JA RATKOT VAIN ILMAISRISTIKOITA!

  1. Tämä kritiikki on tuttua esim. Sanariksen keskutelufoorumin säikeestä no 9205 kommenteista (kattavampi luettelo ilmaisristikoista on sivulla Netin ilmaisristikoita).

   En esiinny tällä sivustolla minään asiantuntijana. Päivitin hieman sivua Sivuston idea, jotta tämä asia tulisi selväksi. Lisäsin samantapaisen kommentin myös sääntöehdotelmasivulle .
   ___________________

   Kuten olen Sanariksen keskustelufoorumilla useampaankin kertaan todennut, väite, että ratkon vain ilmaisristikoita, ei pidä paikkaansa. Olen ostanut ristikkolehtiä ja Punaisesta Pelikaanista minulla oli vuositilauskin ja tilasin vanhoja lehtiä 10 kpl. Ratkon tällä hetkellä pääosin tiettyjen lehtien digitilauksen aikana tallentamiani ristikoita. Ne eivät ole ilmaisristikoita, joskin lähes ilmaisia, koska hinta ristikkoa kohden on todella pieni. Täysin ilmaiset ristikot muodostavat vähemmistön ratkomistani ristikoista. Seutu-Sanomien ilmaisia ristikoita ei enää tule ratkottua juuri koskaan. Ihan hauskoja ne olisivat, mutta haastetaso on liian alhainen.
   ___________________

   Jossakin vaiheessa saatan palata IS Extra -palvelun käyttäjäksi uudestaan, sillä palvelu toimisi minulle varsin hyvänä ristikkolehtenä.

   Tosin ehkä sittenkin Punaisessa Pelikaanin jotkut tehtävät ovat vaikeampia kuin mitä IS:stä löytyy, mutta ei ero hirveän suuri ole. Ainakin Antti Skytän laatimat tehtävät olisivat Punaisessa Pelikaanissakin vaikeamman pään tehtäviä.

   Kun tarkemmin mietin, en ehkä sittenkään koskaan edes haluaisi ostaa digimuotoistakaan ristikkolehteä. Punaista Pelikaanin osto varsinkaan ei enää kiinnosta missään muodossa, koska en voi osallistua lehdestä käytyihin keskusteluihin. Samasta syystä Sanasepot-lehteä en halua. Tiedän, että siinä on haastavimmat tehtävät. Iisakin ristikoiden ostokin arveluttaisi, sillä sen tehtäviä ruoditaan Sanariksen keskustelufoorumilla.

   Muita lehtiä, joissa olisi kolmitähtisiä kovisristikoita en tunne. Iltalehdessä oli Karikkoristikoiden laatijoiden 2 1/2 tähtisiksi arvioituja ristikoita, mutta Sanariksen keskutelufoorumin säikeestä no 5881 mukaan ei enää. Auriferan ristikoita joku arvioi IS-asteikolla 2+…2 1/2. Pikkukivoja Auriferan ristikot ovat. Jonkun Ilta-Lehden paperikeräyksestä löytäneenä katson IS:n tarjoavan kuitenkin selvästi paremman ristikkotarjonnan. Haastavia Kirppu-ristikoitakaan ei enää ole.
   ___________________

   Tiedän, että nimimerkki ”Ike” ei enää haluasi minun palaavan Sanariksen keskustelufoormille. Olen miettinyt uutta foorumia ja laitoin sivun Sääntöhahmotelma keskustelufoorumille julkiseksi.

 9. Odotan innolla uutta keskustelufoorumia. Sanariksen palsta on vähän pelottava, kun siellä on niin kovatasoisia ratkojia. Ei noviisi sinne uskalla kirjoitella – heti on joku Pike tai Funny aukomassa päätään.

  1. On moderaattori aika paljon siivonnut ilkeyksiä, joten tuota ilkeilyongelmaa ei enää juuri ole. Mutta kun 5-6 vuotta sitten aloittelin Sanariksen kovisristikoiden ratkontaa, sai joka hetki pelätä sitä, että joku heittää ilkeä kommentin. Tuli reagoitua melkein jokaiseen ilkeään kommenttiin, mikä vain pahensi tilannetta. Moni olisi moisen ilkeilyn jälkeen sivuston jättänyt. Moderaattoria sivusto olisi kaivanut aikoja sitten.

   Joiltakin ratkojilta olen havainnut suurta ylimielisyyttä. Kun joku on kysynyt jotain, ei ole viitsitty vastata tai on vastattu arvoituksella. Kun on aloitteleva tai kohtalaisen kokenutkin ristikoiden ratkoja, kaipaa kunnon selitystä. Jos saa vain arvoituksen tai epätyydyttävän vastauksen, on suuri kynnys kysyä tarkennusta. Helposti tulee tunne, että itseä pidetään ihan ääliönä.

   Omaan välirikkooni vaikutti siis sekä oma, monesti huono toimintani että keskustelufoorumin ilmapiiri.

   Minunlaistani ihmistä ei foorumilla ymmärretty. Taidanpa jatkaa tästä näkökulmasta päiväkirjaosuuden toisessa osassa 9/2018 blogikirjoituksen päiväkirjaosuuden toisessa osassa.
   ___________________

   Kuten Jaskalle antamassa kommentissa kerroin, toivon nimimerkin Reijo kommentoivan sivua Sääntöhahmotelma keskustelufoorumille.

 10. Komppaan Reijoa. On jo aikakin, että joku haastaa Sanariksen ylivallan, joka menee välillä ylimielisyyden puolelle.

 11. Et taidakkaan sitten harrastaa ristikoiden ratkontaa, vaan niistä keskustelemista, kun ei Suomen paras vaikeita tehtäviä sisältävä PuPe sinua kiinnosta?

 12. On se kieltämättä hyvä lehti, olen niitä 17 kpl ratkonut, joten tiedän kyllä lehden. Minulle siinä on vain yksi inhokki tehtävätyyppi – sokkokrypto. Yhden sokkokrypton ratkoin ihan vaan koemielessä. Sitäkään en olisi ratkonut ilman, että siirsin ratkontaa tablet-laitteelle.

  Vähän monipuolisempi ristikkokattaus siitä kiistatta on kuin IS:ssä olevissa ristikoissa. Tyydyn muihin tehtäviin. Syyt, miksi en nyt sitä osta, eivät liity lehden laatuun. Lehteä arvostan suuresti.

 13. ”En esiinny tällä sivustolla minään asiantuntijana.”

  Mielenkiintoista – olet kuitenkin kirjoittanut varsin kattavan kovisten ratkontaohjeen, ratkonut yli tuhat (1 000!) piilosanaa, 17 PuPea ja tablettiratkontasi on uraa uurtavaa. Kirjoittelet myös niin syvällemeneviä analyysejä vihjeistyksestä, että äkkinäisempi voisi luulla sinua ainakin jonkinlaiseksi asiantuntijaksi, mutta lienen sitten erehtynyt.

  1. Piiliksiä olen joo aika paljon ratkonut, tällä hetkellä vähän yli 1.200. Piilisten suhten minulla on siis jonkin verran asiantuntemusta. En ole juuri piiliksiä käsitellyt tällä sivustolla. Piiliksissä on tietyt pelisäännöt. Minusta muutamaan otteeseen vihjeistä on puuttunut suora vihje tai olen pitänyt sen esitystapaa suoralle vihjeelle sopimattomana. Yhden kerran Vuokila on asian myöntänyt. Muissa tilanteissa on tullut turhankin kiivasta väittelyä asian tiimoilta.
   ___________________

   Kovisristikoiden ratkontaohjeet on pääosin kooste matkan varrella vastaan tulleista vihjeistä. Harmittaa, että että hävitin lähes kaikki PuPeja koskevat muistiinpanot ja kaikki skannaukset sen jälkeen kun lehdet oli käsitelty. PuPe-esimerkkejä on siksi varsin vähän (jotkut niistä olen hakenut vuoden 2018 keskusteluista).
   ___________________

   En ole asiantuntija siksi, etten ole käynyt mitään Ristikkoakatemia kurssia vaan asiat on opittu ns. kantapään kautta enkä ole ristikoiden laatija, Olen kohtalaisen hyvä ristikoiden ratkoja, mutta olen kaukana huipuista. Olen tehnyt paljon myös tulkintavirheitä, joista minua on oikaistu. Suurimman osan sivun Kovisristikoiden oveluudet ja sen alisivujen esimerkeistä on sellaisia, että hoksasin ne itse ilman toisten apua. Mutta niissä on myös vihjeitä, joihin olen tarvinnut toisten selityksiä. Osa esimerkeistä on muistiinpanoja myös itselleni. Itse asiassa minun pitäisi itsenikin lukea muistiinpanojani enemmän. Huomaan harmikseni, että en ole joidenkin laatijoiden vihjeitä hoksannut, vaikka vihje on ollut sellainen, että minulla on vastaavasta jekusta sivullani muistiinpano! Vasta kolmannella kerralla jekku on mennyt jakeluun.
   ___________________

   Kiitos myös antamastasi tunnustuksesta asioista, joita olen käsitellyt – siksi annoin sinulle tästä kommentistä tykkäyksen.

 14. ”Silp purin mielestä ANALLA… ei liity epäsanojen käyttöön”

  en edelleenkään ole tuollaista väittänyt, vaan se ei liity KYLLÄ- ja VIININ-vihjekeskusteluun.

  1. En tullut korjanneeksi sinun kommenttiisi liittynyttä virheellistä kohtaa. Kävin vielä kerran korjaamassa virheen kohdassa Päiväkirjaosuus (9/2018) – 1 -sivulla 15.9.2018 kohdalle. Menipä tuon päivän päiväkirjaosuus säheltämiseksi.

   On aivan oikeutettua vaatia, etten anna toisten kommenteista väärää kuvaa. Pahoittelen, etten korjannut aiemmin.
   ___________________

   PS. WordPress alkaa vähän takkuilla päivittämisen kanssa, kun tästä sivusta tuli niin pitkä. Pitäisi ehkä jatkaa toisella sivulla.

Kommentointi on suljettu.