Päiväkirjaosuus (12/2018) – 2

Blogia kirjoittamassa

12/2018 blogikirjoituksen temaattinen osuus sekä päiväkirjaosuus 1 ovat eri sivulla.

Sivun sisältö:

Sivun loppuun (jos haluat tarkastella vain saatuja kommentteja, käytä tätä linkkiä).

Päiväkirjaosuus 2

11.12.2018

Piti vielä kirjoittaa, että foorumiosio on navigoitavissa kapeassakin ikkunassa, sillä yläreunassa on ns. leivänmurut eli polkuvalikko ja alareunassa tekemäni foorumilistaus (otsikko menee tarvittaessa omalle riville), josta voi hypätä mihin tahansa foorumiosastoon:

Muiden sivujen navigointi on kapeassa ikkunassa on hankalampaa, koska päävalikko on kapeassa ikkunassa kookas. Tietokonenäytöllä hiirellä rullattaessa toimii siedettävästi.

Joka tapauksessa ainakin tietokoneella sivut skaalautuvat n. 300px. leveydestä alkaen.  Yli 1280px näyttöjen koko leveys jää hyödyntämättä lukuun ottamatta sitä, että rekisteröityneille käyttäjille tulee muutoin tyhjään tilaan hallintapaneeli.

Oikeastaan jo 1080 ylittävä leveys jää hyödyntämättä, koska vasemman puolen palkissa ei ole mitään. Blogisivustolla siihen tulee Twitter-viestejäni. Poistin Twitter-listauksen foorumisivustolta. Se ei sittenkään sovi sinne ja vain hidastaa sivujen lataamista.

____________________________

En ymmärrä miksi blogisivustolla navigointi toisinaan pysyy paikoillaan, mutta toisinaan ei. No eipä sille mitään voi eikä se hirveästi haittaa.

____________________________

Hieman siistin foorumiosion tulostusta. Blogisivuston tulostumiskäyttäytymiseen en voi vaikuttaa.

____________________________

Ainakin tietokoneen näytöllä foorumisivusto on yksinkertainen ja toimiva. Sivun yläosasta valikosta löytyy kaikki, mitä tarvitaan. Oikean reunan sivupalkkikin on ekstraa. Jos ”eksyy” sivun alaosaan, sielläkin on hyödyllisiä asioita. Joku saattaa kokea eräiden linkkien käytön sieltä helpommaksi.

En osaa sanoa toimivuudesta kännykällä, kun älykännykkää en omista.

Perustekstien pitäisi olla kyllä riittävän luettavia pienilläkin laitteilla.  Suurensin foorumiosion perustekstiä niin että se on saman suuruista kuin foorumisivustoilla yleensä.

Kaikkia fonttikokoja en saanut muutettua haluamikseni.  Aputekstit ovat pieniä ja tilankäyttösyistä osan teksteistä täytyy jäädä pieniksi.

Käyttäjäystävällisyyttä ei saa juuri sen paremmaksi, mitä se nyt on. Enempää aikaa asiaan ei kannata panostaa. Tein 10.12.2018 Ikeltä saadun palautteen vuoksi ne muutokset, jotka katsoin mahdollisiksi toteuttaa.

Sama ongelma on monella muullakin foorumisivustolla. Fonttien käytön sunteen foorumini on tavanomainen. Varmaankin kännykällä aputekstit ovat yhtä huonosti luettavia kuin mikä tahansa foorumisivuston.

Korkearesoluutioisella tablet-laitteella tai kännykällä  fonttikokoa voi reilusti suurentaa, koska sivut on suunniteltu 800×1280-tason laitteille. 

Esim. iPad 9,7:lla (näytön tarkkuus 2048 x 1536px)  140 tai 150% suurennussuhde laite pystysuuntaisesti käytettynä tuo optimimaalisen selauskokemuksen.  Joillakin laitteilla vielä tätäkin suurennus olisi järkeävää.

Tietenkin rakenteellisesti yksinkertaisempi sivusto voi toimia kännykällä paremmin, mutta näillä mennään. 

____________________________

Lisäsin foorumiosastolle oikeaan yläkulmaan foorumisivustoille tyypillisenä elementtinä olevan kirjautumislinkin.

____________________________

Julius Ahto kehotti luopumaan pseudonyymistä. Auttaisiko sekään? Elämässä niin moni asia hävettää, että siihen ei oikein ole uskallusta.

12.12.2018

Testasin sivujani 800×1280 px vajaan 10′ näytön omaavalla tablet-laitteellani Google Chromella. Mitoitukset toimivat täydellisesti sekä pysty- että vaakasuunnassa. Kaikki toimii juuri niin kuin olin suunnitellutkin. Kaikki tekstit ovat luettavia.

Ilokseni totesin, että Androidin Chrome näyttää sivut aivan samoin kuin Windows-versio. Olen tähänä asti emuloinut toimintaa tablet-laitteellani säätämällä ikkunan leveyden samaksi, mitä se on tablet-laitteellani laite pysty- ja vaakasuuntaan asetettuna. Minulla ei ole jatkossakaan tarvetta testata sivuja tablet-laitteellani.  

Jotta vaakasuuntaan laittamisesta olisi jotain käytännön hyötyä muutin sivustoa niin, että vaakasuuntaan laitettaessa mukaan tulee valikko Sanaristikot.  Blogisivustolla vaasuunnalla vasempaan laitaan tulee Twitter-viestit.

Kuten jo aiemmin kerroin, jos on suurempiresoluutioinen näyttö, täydellinen toiminta edellyttää suurentamista. Esim. iPad Pro 10,5 näytöllä sivusto näyttänee pieneltä ja vaikealukuiselta.

Ns. 2K-näytöillä, joissa kapeamman suunnan näytön pikselimäärä on 1600px (esim. Huawei MediaPad M5), foorumisivusto toimii parhaiten, jos sivua suurennetaan 200% lukemaan.

Jos on korkearesoluutioinen älykännykkä, sivuja pitää ehdottomasti suurentaa, jotta ne ovat kunnolla luettavissa. Oletan, että älykännyköissä on sentään pääsääntöisesti vähintään tablet-laitteeni veroinen resoluutio.

Jos ei ole, sivut toimivat, mutta käytön miellyttävyys laskee.

Sivuja ei voi tehdä laitekohtaisesti. Suunnittelun lähtökohta  on sivujen pikselileveys ja sivut on suunniteltu toimimaan monen eri levyisessä näytössä.

Nykyiselle toiminnalle vaihtoehtoinen malli olisi se, että laite pystysuuntaan laitettuna kaikkea suurennetaan 800 px korkearesoluutioisemmalla laitteella.

Pystyn tietokoneellani ottamaan huomioon iPad 9,7:n pystysuuntaan laitettuna (tällöin pikselimäärä on 1536). Samoin pystyn suunnittelemaan sivut 2K-näytölle laite pystysuuntaan laitettuna (tällöin pikselimäärä  on 1600).  Sama määrittely toimii myös suhteellisen hyvin iPad Pro 10,5 kanssa, jossa pikselimäärä on laite pystysuuntaan laitettuna 1668.

Tein nyt niin, että em. laitteilla laite pystysuunnassa sivuja selatessa perus fonttikoko on 17px. Foorumilla palstaleveys on  1000px. 

Tein vastaavan säädön myös Full HD -laitteille kun niitä käytetään pystysuunnassa. Palstaleveys on niille 760px.

Jos kääntää laitteen orientaatiota, ero on kyllä sitten melkoinen! Samoin ero on melkoinen, jos käy välillä blogisivustollani.

Minulla ei ole mitään mahdollisuuksia huomioida em. laitteita laitteet vaakasuuntaan asetettuna, mutta laitteet pystysuuntaan laitettuna foorumisivustoni pitäisi olla netin miellyttävimmin käyttyäytyviä foorumeita.

Ehkä tein tyhmästi, mutta rehellisesti kerron, että kannattaa pitää laite pystysuunnassa:

Suurempiresoluutioisella näytöllä tein niin, että sivujen pitäisi toimia miellyttävästi laite pystysuuntaan laitettuna.

Laite vaakasuuntaan laitettuna suuriresoluutioisella näytöllä tekstikoot jäävät hyvin pieniksi. Näytön pinta-alaa ei myöskään täysimääräisesti hyödynnetä. 

Vaakasuunnassa selattaessa kannattaa korkearesoluutioisella laitteella sivun kokoa suurentaa 140-200%.

Valitettavasti en pysty toteuttamaan korkearesoluutioisille laitteille miellyttävää vaakasuuntaista selauskokemusta. Minulla ei ole laitetta, jolla asiaa voisi testata.

Joillakin Android-laitteilla näyttö on 1900px. Voisin vain arvata, mikä olisi hyvä 1900px tai sitä suuremmille näyttöresoluutioille. En  lähtenyt arvailemaan, mikä voisi olla toimiva ratkaisu yli 1900 px näytön resoluutiolla.

Sivusuunnittelu on aina kompromissien tekemistä. Sivut toimivat hienosti laitteille, joille ne optimoitu. Suunnittelussa on aina asetettava tilanne, jossa sivut on ajateltu toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Muut tilanteet ovat aina enemmän tai vähemmän kompromisseja.

____________________________

Lisäsin foorumisivustolle sivun Ohjeita selaimen käyttöön. Siinä kerron suurin piirtein samat asia kuin edellä.

____________________________

Koska sivut toimivat täysin suunnitellusti, pitäisi keskittyä saamaan käyttäjiä. Muutama puhelinsoitto ainakin pitäisi rohjeta käydä.

13.12.2018

Tietoturvallisuuden kannalta WordPress pitäisi olla erittäin hyvä ratkaisu. Ohjelma päivittyy nykyisin automaattisesti, mikä koskee myös itse ylläpidettävää sivustoa. Ohjelmisto on tässä suhteessa ammattilaistasoa. 

Version 5.0 päivityksestä muistutettiin ja jouduin klikkaamaan, jotta ohjelmisto päivittyi. Tänään tuli automaattipäivitys versioon 5.0.1.

Lisäosapäivityksistä muistutetaan ja ne voi asentaa ohjelmasta käsin. Kun WordPressin on kerran asentanut, sitä ei ilokseni tarvitse enää manuualisesti asentaa uudestaan uusien versioiden vuoksi. 

Ainoa arveluttava puoli automaattipäivityksissä on se, että joskus viimeisimmässä versiossa on epämiellyttäviä bugeja. Edellinen versio olisi saattanut toimia paremmin.

Tietoturvallisuuden pitäisi olla paremmalla tasolla kuin Sanariksen itse rakennetussa sivustossa. WordPress on tosin hieman raskas, sillä koodia on paljon. Yksinkertaisempi sivusto latautuu  nopeammin.

Tietoturvallisuuden pitäisi olla paremmalla tasolla kuin Sanariksen itse rakennetussa sivustossa. WordPress on tosin hieman raskas, sillä koodia on paljon. Yksinkertaisempi sivusto latautuu  nopeammin.

____________________________

Korjasin muutamia pieniä ulkoasumokia ja siistin ulkoasutiedostoa.

____________________________

Lisäsin Full HD -kännyköille CSS:n. Ei ihan 100% onnistunut, koska tuli vähän vaakaskrollia, mutta tilankäyttö ja fontit on optimoitu Full HD kännyköille kun niitä käytetään pystysuunnassa.

Kysyin eräältä Full HD kännykän käyttäjältä ja hän kertoi, että sivut näkyvät hyvin. Säätö olisi siis onnistunut.

Koska kännyköillä pääosin katsotaan nettisivuja pystysuunnassa, merkittävä ero vaakasuuntaan siirryttäessä ei pitäisi olla suuri ongelma.

Full HD tablet-laitteilla pysty- ja vaakanäytön suuri ero saattaa ihmetyttää.

____________________________

Ulkoasumäärittelyn monimutkaisuudesta saa kuvan, kun listaa käytetyt leveyksien raja-arvot max-width-määrittelyjä käytettäessä (min-width -arvoissa raja-arvo on pikselin verran em. listassa mainittuja arvoja pienempi). Listassa lihavoidut kohdat ovat keskeisimmät käännepisteet.

 1.  320px – ei lisämäärityksiä.
 2. 400px – ei lisämäärityksiä.
 3. 401px.
 4. 481px – oma lisäys (tätä leveyttä ennen keskusteluissa näkyvä henkilökuvaus poikkeaa muista leveyksistä).
 5. 555px – oma lisäys.
 6. 594px.
 7. 673px.
 8. 783px (800×1280 näytöille laite pystysuunnassa).
 9. 800px – ei lisämäärityksiä  (800×1280 näytöille).
 10. 810px – ei lisämäärityksiä.
 11. 846px.
 12. 1008px.
 13. 1040px – ei lisämäärityksiä.
 14. 1080px (Full HD) – erityissäätö  pystynäytölle.
 15. 1110px – ei lisämäärityksiä.
 16. 1218px.
 17. 1260px  (800x1280px näytöille laite vaakasuunnassa).
 18. 1520-1668px – oma lisäys; erityissäätö tietyille laitteille laite pystysuunnassa käytettynä:
  1. iPad 9,7 ja muut saman tason laitteet.
  2.  2K laitteet.
  3. iPad Pro 10,5.
  4. iPad Pro 12,9 (1668px).

Jälkikommentti 14.12.2018. Editoin tuota hieman jälkikäteen.

Jotta laitetukea voisi parantaa, pitäisi olla parempi näyttö tai ainakin olla mahdollisuus virtuaalityöpöytään, joka on suurempi kuin näyttö. Niitä ei tietokoneessani ole.

14.12.2018

Mietin vielä tätä silppurin kommenttia:

aika järjetöntä ”optimointia”. poista palstat, niin sivut toimivat mainiosti kaikilla laitteilla.

Matkapuhelinfoorumi toimii tuohon tapaan. Siinä on vähän suunnittelutasoja:

 • -> n. 520px (otin mallia tästä omaan -> 481px .leveysmäärittelyyni).
 •  n. 520 – 1400px (tekstin leveys kasvaa sivua levennettäessä).
 • Yli 1400px (marginaalit kasvavat, mutta tekstin leveys ei).

Tuo ei ole mikään optimitilanne, vaikka suunnittelu on yksinkertaista. 

 • Isolla tietokonenäytöllä sivu on ylileveä. Miellyttävä lukeminen edellyttää sivun kaventamista (Vivaldissa toimii miellyttävästi, jos on kaksi rinnakkaista välilehteä).  Sivun leveys olisi hyvä 2K-laitteille.
 • Koska fonttikoko ei kasva, erityisesti HD-kännyköissä teksti on aivan liian pientä. Sivun leveys olisi näille laitteille hyvä.
 • Myös  iPad ja 2K -tablet-laitteissa fonttikoko jää pieneksi ja vaikealukuiseksi. 

Minulla suunnittelutasoja on paljon enemmän. Kaikki nuo ongelmat ovat poissa. Palstan leveys on pöytätietokoneella ja läppärillä 600px alkaen aina melko miellyttävä. Ei koskaan liian kapea mutta ei koskaan myöskään liian leveä muutamia erikoistilanteista lukuun ottamatta.

Tosin mikä on miellyttävä sivun leveys, on käyttäjäriippuvainen asia, Kaikki käyttämäni sivuleveyden eivät jonkun toisen mielestä ole optimaalisia.

Tietokonenäytöllä tulee kyllä hassu tilanne sivua kavennettaessa. Fonttikoko hyppää isommaksi HD-näytölle suunnitellussa sivun leveydessä, mutta edelleen kavennettaessa taas palautuu normaaliksi.

Käytännössä joillakin läppärillä ja pöytäkoneilla foorumisivuston fontti on ilman sivun kavennusta naurettavan isoa (kyse on 1520-1668px leveysalueesta).

No se ”hinta” on maksettava, jos oikeasti haluaa, että sivut näkyvät hyvin korkearesoluutioisessa kännykässä tai tablet-laiteessa ilman, että sivua suurentaa.

Omassa foorumissani ei ole yhtään ”kuollutta kohtaa” (erityisen rumasti toimivaa aluetta), mutta niiden välttämiseksi jouduin joissakin paikoin turvautumaan ”paikkauksiin”.

Mielestäni sivustollani ei ole visuaalisia suunnitteluvirheitä. Jos joku sellaisen havaitsee, olen valmis korjaamaan. Visuaalinen suunniteluvirhe on ihan mahdollinen jossakin kohtaa, koska sivuston CSS-rakenne on varsin monimutkainen. Kaikkia tilanteita en ole ehkä osannut testata.

Tosin takaan toimivuuden vain Google Chrome -selaimelle. Jos jokin muu selain toimii hieman toisin, en ala tekemään kompromisseja Chromen ja jonkun muun selaimen kanssa.

Haaste tämän sivun lukijoille:

Etsi toinen foorumisivusto, joka oikeasti ottaa huomioon korkearesoluutioiset kännykät ja tablet-laitteet.

Leveysarvojen suhteen Sanariksen foorumi on pääosin melko hyvä kompromissi.

Skaalaatuvuus toimii seuraavasti:

 1.  320 – 380px rivin leveys riittävä ja valikko menee nätisti kasaan. Erittäin toimiva tällä leveydellä.
 2. n. 490-615px. Valikko näyttää rumalta. Valikon suhteen lievästi epäonnistunut leveyssuunnittelu.
 3. n. 615px valikko menee turhaan kasaan ilman, että kasaan menemisestä on mitään hyötyä. Valikon suhteen varsin epäonnistunut leveyssunnittelu.
 4. n 625-728px on kapeahko, mutta toimiva valikko. Kohtuullisen toimiva leveyssuunnittelu.
 5. 728-1029px valikko on leveämpi ja sivu levenee portaattomasti. Hyvin toimiva varsinkin tämän leveysskaalan keskivaiheilla.
 6. 1029- sivu ei levene, mutta marginaalit kasvavat.
  Minun makuuni täydellä täydellä tietokoneen näytöllä hieman ylileveä, mutta ei kuitenkaan pahasti. HD-näytölle leveys olisi hyvä. 2K-näytölle puolestaan jäisi turhan paljon käyttämätöntä näytön pinta-alaa. 

Leveyssuunnittelu on siis osittain onnistunut ja osittain rumalla tavalla epäonnistunut. 

Matkapuhelinfoorumin tavoin keskustelualueen fonttikoko ei elä sivuleveyden mukaan.  Sivujen tekstin on pakko olla HD-kännykällä ja korkearesoluutioisella tablet-laitteella varsin pientä tihrua ilman tekstin suurentamista.

Fonttikokojen toimivuudet voi todentaa kännyköiden ja  tablet-laitteiden ohella tietokoneella, jos on käytössä väh. 1600px sivuleveyden omaava näyttö. Jos fonttikoko ei HD-leveydellä (1080) eikä n. 1600 px tietämissä kasva, mobiililaitteita ei ole kunnolla huomioitu.

Tekisin vieläkin kohdennetumpaa suunnittelua, jos vain olisi parempi näyttö (ja ehkä myös parempi näytönohjain). Vaikka leveyssuunnittelu on foorumisivustolla viety hyvin pitkälle, se ei kuitenkaan ole viety aivan äärirajoille, koska en pysty äärirajoja saavuttamaan.

Jos joku lahjoittaa minulle paremmat tietokonelaitteet, näytän, mikä on www-sivusuunnittelun äärirajat kun asiaa tarkastellaan siltä näkökulmalta, että otetaan huomioon mahdollisimmat monet  älylaitteet.

Jatkaisin leveyssunnittelua seuraavasti:

 • Full HD vaakasuuntaan ja iPad 9,7 vaakasuuntaan eli leveysalue 
  1920-2048px. Vajaan sadan pikselin hukkatila iPadilla ei mielestäni ole liikaa eikä mielestäni olisi tarvetta varta vasten ottaa laite huomioon (sekin tietenkin on mahdollista).
 • 2K ja iPad Pro eli leveysalue 2388 – 2732px (pienin arvo on iPad Pro 10,5:n ja suurin arvo on iPad Pro 12,9:n). iPad Pro 12,9 jäisi hukkatilaa n. 400px, mutta se on suhteellisen pieni lukema verrattuna näytön kokoon. 
 • MS Surface Pro 12,3 (näytön tarkkuus 2 736 x 1 824px). Ongelmana tuossa se, miten 1 824px leveyssuunta pitäisi huomioida.

Edellyttäisi käytännössä vähintään 2K -tason näyttöä pöytäkoneessa.

Jos haluaa, että www-sivut näkyvät moderneilla kännyköillä tai tablet-laitteilla ilman jatkuvaa zoomaamista, pitää myös fonttikokojen suhteutua käytetyn leveyden mukaan. Pelkkä leveyden toimiminen ei riitä miellyttävään lopputulokseen.

Tosin ehkä fonttikoot voisi hoitaa JavaScript-koodilla ja laitetunnistuksella. Helpoittaisi CSS-suunnittelua, mutta laitekirjon perässä pysymisessä olisi jatkuvaa työtä.

_______________________

Millä periaatteella selain pistää valikon kasaan? Se vaihtelee teemoittain, mutten tiedä, mikä määrittää vaihtumiskohdan. 

Kun olin työelämässä ja tein www-sivuja, ilmiötä ei silloin ollut olemassa eli niitä ei käytetty.

Yritin  vähän tutkia asiaa. W3C:n mukaan niissä on mukana CSS:n ohella hieman JavaScriptiä. Lienevät toimivan samaan tapaan kuin tämän sivuston hakulomake, mutta mukana on leveystarkistus.

_______________________

 Siirsin foorumisivustolle sivut Ristikkoapuneuvoja
Ristikkorenkisovelluksen toimivuusNetin ilmaisristikoita ja
Joidenkin lehtien digipalvelut (saatan siirtää jonkun muunkin sivun sinne).

_______________________

Piti leventää ja tiivistää foorumisivustolla joitakin valikoita, sillä ne eivät näkyneet muuten leveällä näytöllä.

15.12.2018

Korjasin vielä 2K-näytölle tarkoitettua CSS:ää valikoiden osalta kun oli eilen unohtunut. Hieman kaikissa tilanteissa ulkoasu kärsii, mutta pudotusvalikot eivät saa olla liian korkeita. Liian korkeat valikot ovat ikäviä käyttää. Joskus ulkoasusta on tingittävä toimivuuden vuoksi.

_______________________

Eilen illalla otin ratkottavakseni yhden koviksen, periaatteessa vain puolikoviksen, kun kyse oli Punaisen Pelikaanin 2 1/2 luokitellusta maistiaisesta. Ihmeen vaikealta sekin tuntui, kun en viime aikoina ole juuri ristikoita ehtinyt ratkoa. Ratkesihan se sentään, eikä mitään jäänyt epäselväksikään.

_______________________

Ike esitti foorumissa kysymyksen yhdestä SK 50 piilisivihjeestä, johon tänään vastasin. Laitoin esille samalla ristikkoon liittyen yhden ristikkovihjeen, joka jäi itselleni epäselväksi.

_______________________

Siirsin sivut  Suoraan netissä ratkottavat ristikot ja niiden toimivuus ja Parhaimmat ja huonoimmat ratkontakokemukset foorumisivustolle. IS Extra -ristikoiden ratkonta tulostettuna tai suoraan mobiililaitteella ratkottuna jätän tälle sivustolle.

Jälkikommentti 29.12.2018. Myös IS Extra… on siirretty foorumisivustolle.

_______________________

Siirsin laajemman foorumien ominaisuusvertailun tälle sivustolle. En voinut laittaa sitä artikkeleihin, koska niissä ei voi määrittää leveää sivupohjaa.

_______________________

Arvioin fonttikokoja korkearesoluutioisella tablet-laitteella skaalaamalla sivuja. Arvioisin, että sivujen fontti olisi ilman erityismääritystäkin iPadilla sangen luettavaa.  Kännykkäkäyttöä ajatellen uskon isommasta fontista olevan iloa.

Tulipa nyt laitettua iPadille ja 2K-tableteille läppäritason fonttikoko. Ehkä siitäkin olisi jollekulle iloa.

16.12.2016

Tosin Turbo-Urpo1:n mielestä iPadille tekemäni fonttikokomäärittelyt eivät toimisi.  Kyse oli kuitenkin vain siitä, että hänellä oli 50% skaalaussuhde päällä. Foorumisivut toimivat hyvin iPadeissa, kun olin ajatellutkin.

Määrittelyjeni tulisi toimia myös Safari-selaimessa. joskaan en ole Windowsilla em. selaimella sivujani testannut.

_______________________

Mielestäni Vuokilan eräs piilisvihje ei taas(kaan) toimi oikein täysin korrektisti, kun asiaa tarkemmin pohtii.

_______________________

Silppuri kritisoi hierarkkista viestin laittamista. Täytyy harkita, jos sen poistaisi. Asioilla on puolensa.

_______________________

Foorumisivustolla tuli satunnaisesti hieman vaakaskrollia.  Otin sen pois laittamalla

body {
overflow-x:hidden;
}

Ei tarvitse miettiä, mikä sen aiheuttaa. Missään tilanteessa vaakaskrollia ei tarvita, joten sen voi turvallisesti poistaa.

Yläpalkissa on yhtä sun toista pikkunäppärää. Kun se on kiinteä, se on aina käytettävissä. Lisäsin vasempaan reunaan hallintapaneelilinkin.

Yritän pitää yläpalkin siistinä, joten linkki on pieni ja sen merkitys tulee esille vasta kun menee sen lähelle hiirellä.

Vaihdoin kuvan valkoiseksi, että erottuu paremmin. Sitä en ymmärrä, miksi linkkiä pitää aluksi klikata kaksi kertaa. Vastaavalla tavalla toimiva oikean reunan hakulomake toimii kertaklikillä.

_______________________

Tein jossakin vaiheessa jotain väärin ja kapealla näytöllä elementtejä peittyy toistensa alle. Virheen löytäminen on hankalaa. 

17.12.2018

Eilen tekemäni virhe kuitenkin löytyi ja sain korjattua. Yksi pieni toimintaongelma kapealle näytölle jäi. En saa pinotasoja oikeaksi, mutta täytyy ottaa hakulomake toisen elementin alta pois.

Virheitä näemmä aina tulee. Tein jonkin virheen ja piti yrittää korjata monta kohtaa.  Suoranaiset virheet sain korjattua. Koska mukana vaikuttaa suunnitelijan määrittelyt, melkein minkä tahansa muutoksen tekeminen on hankalaa. Koska monet asiat vaikuttavat toisiinsa, täydellisiä näistä ei saa.  Erityisesti marginaaleja voisi hioa loputtomiin.

Laitoin foorumille viisi eri fonttikokoa.

 • 310 – 481px näytöt
 • 482 – 593px näytöt
 • 594 px ja sitä suuremmat näytöt
 • 1060-1080px eli HD-näyttö kapeampi mitta
 • 1520-1668px eli iPad + 2K -laitteet kapeampi mitta

Fonttikokoot menevät vähän hatusta, mutta yritin suhteuteuttaa niitä laitteen koon ja resoluution mukaan. Tässä vähän saamaani pohjaa:

 • Galaxy S5………………… 360×640
 • Pixel 2 ……………………….411×731
 • Pixel 2 XL …………………411×823
 • iPhone5/SE ……………..320×568
 • iPhone 6/7/8 …………..375×667
 • iPhone 6/7/8 Plus ….414×736
 • iPhone X ………………….375x 812

Em. listan vähän yli 800px laitteissa laite pitäisi laittaa aina pystysuuntaan, sillä valikot eivät toimi matalassa näytössä.

_______________________

18.12.2018

Korjailin foorumin marginaaleja. Marginaalien on tarkoitus elää portaittain sivun leveyden mukaan. Jäi vähän liikaa elämistä, mutta eivät ihmiset sentän koko ajan ole leveyttä vaihtelemassa.

Laitoin niin, että otsikkoteksti ei blogisivustosta poiketen mene koskaan ns. otsikkokuvan päälle etusivun nostoa lukuun ottamatta.

_______________________

Löysin ohjeet, joiden avulla foorumisivustolle sai yksinkertaisen graafisen editorin. Hieman piti sorkkia lähdekoodia, muttei paljon. Korjasin ohjeita.

_______________________

Itse sivun nagivaation yhteyteen lisäämäni foorumiosaston haku näyttää jokseenkin samanlaiselta kuin muiden sivujen hakulomake, mutta käyttäytyy hieman eri lailla. Asia tuskin ketään haittaa.

_______________________

Ristikon anatomiassa on monta uudehkoa ristikkoa, joita ei ole tullut ratkottua. Mietin, että jaksaisikohan sitä kunnon koviksen ratkoa. Niiden kanssa saa monesti tapella turhan pitkään.

19.12.2018

Korjasin muutaman pikku heiton a vähän huonolta näyttäneen toteutuksen foorumin leiskassa ja laitoin footer-osion marginaaleja paremmin sivun yläosaan sopiviksi. Nyt pitäisi se jättää rauhaan.

Foorumisivuston graafinen editori näyttää erittäin hyvältä. Siinä on toiminnot, mitä normaalisti tarvitaan. Joku voi halutessaan lisätä asioita HTML-tekstieditorilla.

_______________________

WordPressin blogisivuston editori on vihdoinkin korjattu. Toivottavasti eivät toistamiseen ota käyttöön kovin bugista versiota. Muutama ominaisuus, joka oli edellisessä versiossa puuttuu. Tulevatkohan ne koskaan takaisin.

_______________________

Testasin foorumini skaalautuvuutta alaspäin. Toimii 250px leveänäkin. Kapealla näytöllä listaukset hieman limittyvät.

20.12.2018

Näemmä en omalla foorumillanikaan saisi kritisoida Vuokilaa, en ainakaan nimimerkin Ilmari mielestä (koskee SK 46/2018). Moiseen komenteluun en suostu. Minulla on oikeus kritiikkiin.

_______________________

Lisäsin visuaaliselle editorille funktion, joka siistii koodia, jota tuodaan editoriin. Ilmarin toiseen kommenttiin tuli mukaan ylimääräistä HTML-koodia.

Korjasin myös pieniä ulkonäkövirheitä, esim. 2px suuruisia mitoitusvirheitä. Äh kun oli hankalaa saada navigaatiot toimimaan pikselitarkasti halutulla tavalla.

21.12.2018

Luin Acer Chromebook Tab 10 Review: Is The First Chrome OS Tablet Worth It? Acer Chromebook Tab 10:stä (katsoin siitä aiemmin videon).  Päivitin asiaan liittyen sivun Chrome OS ja käyttöjärjestelmien tietoturvallisuus.

Jos innostuisin piirtelemään, voisin ostaa laitteen, vaikka käyttöjärjestelmä on vähän keskeneräinen.

_______________________

Tytär pyysi luomaan erään www-sivuston. Kun on ns. kantapään kautta tullut tutuksi WordPress-teemojen perusidea, ei kaikkea tarvitsisi opetella uudestaan. Kun omassa sivustossa ei ole teknistä kehiteltävää, olisi hyvä saada uusi haaste.

_______________________

Viimeisin päivitys toi mahdollisuuden luoda uusi sivu kopiosta. Toinen parannus näytti olevan mahdollisuus käyttää myös artikkeleilla leveää sivupohjaa. Mutta se ei toimi. Artikkelia ei voi päivittää, jos määrittää leveän sivupohjan.

Kysyin asiasta. Valitsimen ei edes pitäisi olla näkyvissä artikkelisivuille. Sivutyypin voi valita vain muille sivuille.

_______________________

Sain vastauksen erääseen ristikkokysymykseeni.

_______________________

Tuli sentään ratkottua viimeisin ristikon anatomia-osastoon laitettu ristikko.

Yhden vihjeen kohdalla tarvitsin anatomiaa. Vihje IKL (ensimmäinen kirjain punaisella ja alleviivattuna) oli sikäli hankala, että kun hoksasin, että kyse on henkilönimestä, ei ollut hajuakaan siitä, kenestä ILSEstä on kyse. Tuskin olisin ikinä ilman anatomiaa asiaa selvittänyt, että Ilse viittaa Ilse Kristiina Lillakiin. Minusta vähän liian paha faktatietoknoppi.

Jälkikommentti 22.12.2018. Wikipediasta kohdasta Ilse löytyy viittaus oikeaan henkilöön. Vaikka asiasta ei ennestään tiedä, asia on helposti tarkistettavissa. Täten kyseessä ei ollut liian paha knoppitieto.

22.12.2018

Harmittaa, että visuaalinen editori ottaa kopioitaessa mukaan ylimääräistä koodia. Se näkyy SK 50/2018 keskustelussa. Laitoin ongelmasta oman säikeen. Kysyin asiasta myös bbPressin sivuilla.

Asensin lisäosan bbp Style pack . Sen mukana tulee visuaalinen editori. Sen kanssa ei tullut ei-toivottua HTML-koodia. Näemmä pitää jättää lisäosa, jotta tämä korjaantuu.

Vielä kun saisi linkkien siistimisen niin, että linkki automaattisesti muotoutuu lohkoksi ja linkkiin liittyvän sivun nimi tulee esille sivun www-osoitteen sijasta.

Jälkikommentti 23.12.2018. Linkin siistiminen on käytössä. Linkin esittämistapa riippuu siitä, miten linkki laitetaan kommenttiin.

_______________________

Siteerauksen sain lisättyä eräällä lisäosalla.

_______________________

Listasin erääseen kommenttiini suunnittelutavoitteitani.

23.12.2018

Silppuri kehotti miettimään fonttimääritykset uusiksi. Täytyy pohtia asiaa. Asiasta olisi hyvä keskustella säikeessä Foorumin fonttikoon toimivuus.

En saanut em-arvoilla järkevän näköistä lopputulosta kun niitä kokeilin.

_______________________

Päivitin editorin käytön ohjeita.

25.12.2018

Muutin foorumisivustolla kaikki fonttikoot rem-arvoisiksi (asiaan liittyvä artikkeli sitepoint.com-sivustolla). Sivujen fonttikokoja voi siten helposti käyttäjäkin muuttaa ja kaikki fonttikoot muuttuvat.

26.12.2018

Lisäsin foorumisivustolle ohjeet allekirjoitusten tekemiseen. Allekirjoitusten teko on jonkin aikaa ollut mahdollista, mutta tarkat ohjeet ovat puuttuneet.

_______________________

Poistin blogisivustolta IS Extra -palveluun liittyvät sivut.

27.12.2018

Blogisivusto ei käyttynyt kännykällä niin kuin tietokoneen näytöllä. Testasin kahdessa Samsung-kännykässä, joiden näytön tarkkuus ei riitä pudotusvalikon käyttöön. Sivun yläosaa piti muuttaa.

Osa fonttikoista tuli 800x1280px tablet-laitteelleni ylikokoisena em-arvoja käytettäessä. Syytä en ymmärrä.

_______________________

Ratkoin Juha Neitolan piiliksen ja mainitse siitä Suomen Kuvalehti 51-51/2018 säikeessä.

28.12.2018

Säädin fonttikoon foorumilla 800x1280px tablet-laitteelle Chromelle sopivaksi.

29.12.2018

Olisi kiva, jos ihmiset käyttäisivät suurella vaivalla pystyttämääni foorumia ja rekisteröityisivät käyttäjiksi. Rekisteröityneille käyttäjille olisi mm. sitaatin käyttö.

_______________________

Asensin väliaikaisesti foorumiin lisäosat, jotka mahdollistaisivat liitteiden lisäämisen ja yksityisviestit. Poistin käytöstä, koska niille ei ole nyt tarvetta.

_______________________

Pelikaanit 20 vuotta sitten on tullut paljon uusia ristikoita. Ratkoin Mirja Pihlajamäen ristikon. Sanaris.fi kuukauden erikoinen tammikuulle 2019 on Matti Kassilaan liittyvä teemaristikko. Melko ajankohtainen aihe, sillä Kassila kuoli vähän aikaa sitten. Suurin osa elokuvista oli tuttuja ainakin nimeltään, mutta ei kaikki.

30.12.2018

Päivitin foorumisivustolla valvontakäytäntösivun. Totean, että pakollinen kirjautuminen ei ole tarpeen. Poistin siihen liittyvän kyselyn.

_______________________

Muokkasin myös hieman foorumin ulkonäköasetuksia, jotta sivusto olisi kivan näköinen. Poistin alkuperäiset fonttikokoasetukset, ettei niistä olisi kiusaa, jos joskus täytyy säätää fonttikokoja.

_______________________

Juha Kukkosen vanha ristikko osoittautui vaikeaksi. Laitoin siitä kysymyksen.

31.12.2018

Testailin, miten bbPress käsittelee linkkejä, jotka on laitettu omiksi kappaleikseen.

_______________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:

__________________

Voit kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani (ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).

6 thoughts on “Päiväkirjaosuus (12/2018) – 2”

 1. aika järjetöntä ”optimointia”. poista palstat, niin sivut toimivat mainiosti kaikilla laitteilla.

  jos hierarkkiset viestit saisi kokonaan pois, niin luettavuus paranisi, koska uudet viestit olisivat aina lopussa eikä niitä tarvitsisi etsiskellä.

  1. Ei se palstoitus ole ongelma. Se kuuluu leiskan olemukseen. Se näyttää 1-3 palstaa näytön resoluutiosta riippuen. Haluan 800px leveydessä pitää kaksi palstaa ja 1280 alkaen kolme. Katsoin 800×1280 tablet-laitteella, jolla tilanne on kunnossa.

   Kolmas palsta on kyllä turha. Mutta kun se kerran tulee leiskan mukana, laitoin sille jotain hyötykäyttöä. En siis määritellyt leiskaa niin paljon uusiksi, että sitä ei käytettäisi ollenkaan.

   Leiskassa on nyt 19 kpl eri leveysarvomuuttujaa! Muutama on omani, mutta suurin osa on itse leiskan perus CSS:ssä.

   Ongelma on siinä, että leiska on suunniteltu 800x1280px -laitteet maksimissaan huomioivaksi. Jos laite on ns. 2K laite, fonttikoot jäävät pieniksi. Kuten olen kertonut, 2K laite on nyt huomioitu. Sille on pystysuunnassa kaksi palstaa ja sen tulisi näyttää sivut suurin piirtein samoin kuin 800x1280px laitteen. En tietenkään voi asiaa testata, koska arvioin toimivuutta 2-3 kertaa leveämmältä tietokonenäytöltä.
   _____________________

   Viesteistä saa pois kokonaankin hierarkkisuuden, mutta ajattelin, että piirre olisi hyödyllinen. Visuaalisesti ei ole enää ongelma, koska sisennys on pieni.

   Muistaakseni joskus pidit hierarkkisuutta hyvänä asiana.

 2. Muistaakseni joskus pidit hierarkkisuutta hyvänä asiana.

  en muista pitäneeni hierarkkisuutta hyvänä asiana, mutta ehkä olen niin kirjoittanut tai antanut ymmärtää. enkä muista mitään toista keskustelupalstaa, johon olisin jotain kirjoittanut ja jossa viestit olisivat oletuksena hierarkkisesti.

  1. Taisin tulkita väärin ts. luin ns. rivien välistä niin. Kun hierarkkisuus ei toiminut jollakin sivulla oikein, et arvostellut itse hierarkkisuutta, vaan vain sen huonoa toimintaa. Tästä päättelin, että pidit hierarkkisuutta sinänsä ihan OK asiana.

   Oletko sitä mieltä siis, että sekä blogiosastolla että foorumiosastolla hierarkkisuudesta pitäisi luopua. Foorumeissa tosiaan aika harvassa on hierarkkisuus. Se toimii lähinnä tietokoneen näytöllä hyvin, sillä muissa laitteissa ainakin sisennys tulee pitää tosi pienenä, mitä se kummallakin sivustollani kyllä on (15px ja 20px/taso).

   Voihan sitä aina kirjoittaa ihan loppuun, jos ei halua kirjoittaa tietyn kommentin perään.

 3. jos kaikki viestit ovat ”auki”, niin hierarkkinen näkymä ei toimi, koska koko tekstimassa pitää silmäillä alusta loppuun, jotta löytää uudet viestit. jos viestit ovat aikajärjestyksessä, niin voi mennä suoraan loppuun ja tarvittaessa vähän pakittaa ensimmäiseen lukemattomaan viestiin.

  1. Niin mutta voihan sitä pistää halutessaan oman viestinsä joko vastauksena johonkin viestiin tai sitten ihan uutena viestinä, jolloin se tulee ihan loppuun.

   Tosin jos joku toinen on laittanut väliin uuden viestin, sen löytäminen on kieltämättä hankalaa. Siinä olet ihan oikeassa. Asiaa täytyy harkita.

   ___________________

   Huomasin äsken muuten, että Suomi24 viestin laitto toimii samalla periaatteella kuin WordPressissä ja bbPressissä. Voi joko vastata aiempaan viestiin tai luoda loppuun itsenäisen uuden viestin.

   Sisennys on samaa luokkaa minkä olen itsekin määrittänyt ja mitä tämän sivuston teema käyttää.
   __________________

   PS. Foorumisivustolla hallintapalkki löytyy nyt pikku ikonin takaa.

Kommentointi on suljettu.