Päiväkirjaosuus (11/2018) – 1

Blogia kirjoittamassa

Koska 11/2018 teemaosuudesta ei pidetty, siirsin teemaosuuden omaksi sivukseen. 15.-30.11.2018 on sivulla Päiväkirjaosuus 2.

Sivun sisältö:

Sivun loppuun (jos haluat tarkastella vain saatuja kommentteja, käytä tätä linkkiä).

Päiväkirjaosuus 1

1.11.2018

Eräs sivuillani kävijä kysyi testissä olevaan foorumiin kirjautumisesta. Sivun yläosassa on Kirjaudu sisään ja Rekisteröidy.

Kirjaudu ja rekisteröidy
Kirjaudu ja rekisteröidy

Testasin kirjautumisen. Sain s-postiin tiedon kirjautumisesta. Loin kirjautumisesta myös opasteen.

footer

Jälkihuomatus 3.11.2018. Huomasin, että tuo ei aina tule näkyville Varmistaakseni, että nuo toiminnot ovat käytettävissä lisäsin ne itse laittaminani linkkeinä sivun alaosaan.

Kirjautuminen toimii hyvin, joskin se on aika monivaiheinen. Kun prosessin käy lävitse, voi viestin lähettää ilman ennakkosensuuria. Annetun s-postiosoitteen tulee olla sellainen, että se sallii vastausten lähettämisen.

Laitan foorumin aina välillä tilaan, jossa ei kaivata kirjautumista vaan kuka tahansa pystyy kirjoittamaan.

Ehkä täytyy vielä kokeilla toista. Suurin ongelma on käyttöoikeuksien määrittely. Foorumissa rekisteröityneille käyttäjille ei saa asetettua ennakkotarkistusta. Yleensä foorumeilla sitä ei olekaan, mutta olisi tarpeen, jos ei ole aikaa valvoa.

Lisäosan voi toki ottaa väliaikaisesti kokonaan pois käytöstä, mutta se ei ole varmaankaan kiva asia.

Osoille ei voi määrittää osiokohtaisia sääntöjä. Tämä ei ole suuri haitta.

Harmittaa, sillä ulkoasu on sopivan yksinkertainen vailla turhia härpäkkeitä.

Koska foorumi on lisäosa, sen voi ottaa väliaikaisesti pois käytöstä ilman, että koko sivusto häviää näkyvistä. Mitähän kävijät tuumisivat seuraavasta ilmoituksesta sivun alaosassa:

”Keskustelufoorumi saattaa olla väliaikaisesti pois käytöstä, mikäli moderaattorilla ei ole aikaa keskustelujen valvomiseen. Keskustelufoorumia ei kuitenkaan ole poistettu. Ei siis tarvitse pelästyä, jos tulee ilmoitus:
HUPS! ETSIMÄÄSI SIVUA EI LÖYTYNYT.

Menettely löytyy tästä.”

Se näyttää tällä hetkellä tältä:

menettelyn-syyt.png

2.11.2018

Tosin keksin kyllä tavan, jolla tuon voi välttää ja poistin tuon tekstin. Toinen tapa estää rekisteröityneitä kirjoittajia kirjoittamasta foorumille, on massatoimintona muuttaa tavallisten käyttäjien rooli roolista ”Osallistuja” rooliin ”Katsoja”. Poistin tuon ilmoituksen käytöstä. Joka tapauksessa on ehdottoman välttämätöntä, että silloin kun ei ole valvontaa, ei saa kirjoittaa.

Jos joku haluaa kirjautua bbPress-foorumiin, voi määrittää, että kirjautunut henkilö voi välittömästi alkaa kommentoimaan. Tämä on normaali käytäntö foorumisivustoilla. On myös eräällä tavalla mahdollista harjoittaa kirjautuneille ennakkotarkistusta siten, että oletuksena ei anna kirjautuneelle mitään oikeuksia tai antaa hänelle vain katseluoikeuden. Koska yöaikaisetkin rekisteröinnit ovat mahdollisia, pitäisi vähintään yöajaksi muuttaa oletusrooliksi Katsoja.

Syy erittäin suureen kontrollitarpeeseen perustuu kokemuksiin Sanariksen sivustolta, joissa erityisesti nimimerkki ”Pike” on esittänyt äärimmäisen ilkeitä kommentteja. Minulla ei ole kuitenkaan mitään tietoa henkilön identiteetistä, ei varsinkaan hänen s-postiosoitteestaan. Pike-tyyppiseen kirjoitteluun pitää etukäteen varautua. Nimimerkin Pike kaltainen kirjoittelu on mahdolliselle foorumisivustolle suurempi uhka kuin verkkohyökkäykset! Tällaiset henkilöt ovat ”virushenkilöitä”.

Ajattelen, että riippuen tilanteesta foorumisivuille voisi vapaasti kirjoittaa, niille voisi kirjoittaa vain rekisteröidyt käyttäjät tai foorumiosastolla saisi vain katsella aiheita, mutta järjestelmävastaavaa lukuun ottamatta kukaan ei saisi kirjoittaa. Olisi kiva saada palautetta tähän asiaan liittyen.

__________________

Huomasin ilkeän bugin. Kirjautumiseen liittyvä yläpalkki ei aina näy. Lisäsin alapalkkiin linkit kirjautumissivulle ja rekisteröimiseen. Näin yläpalkin mahdollinen puuttuminen ei estä kirjautumista tai rekisteröitymistä.

__________________

Mahdollisia vaihtoehtoja on paljon, enkä tiedä, mitä muuta kannattaisi kokeilla. Sanaseppojen keskustelufoorumilla on käytössä phpBB. Minusta siinä on ihan liikaa kaikenlaisia ”härpäkkeitä”. Niitä pitäisi CSS:llä siivota pois näkyvistä, mutta ainakaan Sanaseppojen sivustolla olevasta versiota ei CSS:llä pysty siistimään riittävästi. Uudemmassa versiossa saattaisi olla paremmat siistimismahdollisuudet, mutta ohjelmisto ei innosta ulkoasunsa vuoksi. WordPress & bbPress on minusta paljon nätimmän näköinen.

__________________

WordPress näyttää hyväksyvän ”sähköpostiosoitteeksi” huuhaaosoitteita, mikäli ne vain on tehty muodollisesti s-postiosoitteen kriteerit täyttäväksi. Se sinänsä on ihan hyvä asia tämän sivuston kannalta, sillä jokainen saa halutessaa säilyttää anonymiteetin. On siis vain hyvä asia, että WordPress ei edes yritä tarkistaa, onko s-postiosoite olemassa vai ei.

Teoriassa negatiivinen piirre tuossa on se, että mahdollistaa identtiteettivarkauden, mutta ainakaan tällä sivustolla sitä mahdollisuutta ei ole hyödynnetty.

__________________

Jälkikommentti 3.11.2018. Otin yhteyttä sääntöhahmotelman merkeissä ensimmäisen kerran syyskuun loppupuolella 2018 eli tämän tekstin kirjoittamisen ajankohtaan nähden noin puolitoista kuukautta aikaisemmin. Toisesta yhteydenoton tein loka/marraskuun vaihteessa.

Jälkikommentti 5.11.2018. Poistin Autismi- ja Aspergerliittoa koskevan kritiikkini. Sain 5.11.2018 tiedon, että aiempi viestini ei ollut mennyt perille. Sain 5.11.2018 vastauksen, että liitto oli kiinnostunut foorumistani.

__________________

Sanaristikoita ei tällä viikolla ole juuri tullut ratkottua, kun foorumin pystyttämiseen ja testaamiseen on kulunut paljon aikaa. SK 43/2018 tehtävät tuli tänään ratkottua. Olisin aloittanut myös väliin jääneen SK 42/2018 tehtävien ratkonnan, mutta lehti oli eilen kirjastossa käydessäni ehtinyt lainaukseen.

__________________

Ratkoin Juha Neitolan SK 42/2018 lehteen laatiman piilosanatehtävän. Tehtävä ei ollut niin vaikea, mitä Neitolalta odotin. En tee tästä vihjeanalyysiä. En pitänyt Nykysuomen Sanakirjasta eli Nykäsestä reväistystä ratkaisusanasta PUKIKAS. Vaikka vihjeet olivat hyvin luotua, tämä tehtävä ei sytyttänyt, vaikka paikka paikoin huvitti. Toivon Juha Neitolan tekevän jatkossakin piilosanatehtäviä.

3.11.2018

Vaikka WordPress & bbPress -yhdistelmässä on eräitä ärsyttäviä bugeja tai puutteita, pidän kokonaisuuden ulkoasun yksinkertaisuudesta. Yhdistelmän kanssa voisi pärjätä, mutta kehittäjäyhteisöihin täytyy olla aktiivisessa kontaktissa, jotta bugit ja puutteet saisi korjattua.

__________________

Laitoin sivutolle seuraavan tekstin valvontakäytännöistä:

Jotta missään tilanteessa ei ajauduttaisi epämiellyttävään tilanteeseen, on sivulle kirjoittelu estettävä tilanteissa, joissa moderaattori ei ole kirjoittelua valvomassa.

Kun moderaattori on hyvin aktiivisesti valvomassa kirjoittelua, hän antaa vapaa kirjoittamisoikeuden, jolloin rekisteröintiä ei tarvita.

Kun joku haluaa rekisteröityä foorumin käyttäjäksi, olisi mahdollista antaa rekisteröineelle henkilölle automaattisesti kirjoitusoikeus. Tämä mahdollistaisi kuitenkin yöaikaisen ilkeän kirjoittelun.

Siksi oletusrooli rekisteröidyille käyttäjille on parempi laittaa oletusrooliksi ”Katsoja”. Tieto uudesta käyttäjästä tulee järjestelmänvalvojalle s-postilla. Kun järjestelmänvalvoja on lukenut s-postin hän voi muuttaa roolia.

jshhh

Mikäli rekisteröinti vaikuttaa epäilyttävältä, poista rekisteröityneen tiedot. Jos arvioin väärin aiheetta rekisteröintiä epäilyttäväksi, minuun voi olla yhteydessä s-postilla. Samoin jos toivottu rekisteröinti jostakin syystä epäonnistui, minuun voi ottaa yhteyttä s-postilla osoitteeseen .

Mikäli moderaattori on aktiivisesti paikalla, hän saattaa väliaikaisesti muuttaa oletusrooliksi ”Osallistuja”.

Yöaikaan kaikille rekisteröidyille käyttäjille täytyy vaihtaa rooliksi ”Katsoja”.

On toki pieni riesa tuota roolin vaihtamisesta. Olisi paljon helpompaa, jos voisi blogisivuston tavoin laittaa ennakkosensuurin. Tästä asiasta täytyy ottaa yhteyttä bbPressin kehittämistiimiin, jos foorumiin saisi ennakkosensuurimoodin.

Keskustelin asiasta aika paljon eräässä foorumissa. Aktiivisin keskustelija kehotti luopumaan noin monimutkaisesta käytännöstä. Hän kehotti yksinkertaisesti siihen, että sivustolle olisi kirjautumispakko. Ei koskaan vapaa kirjoittelua mutta ei myöskään sitä, että kirjautuneilta käyttäjiltä estettäisiin kirjoittelu, kun en ole paikalla. Yöaikaiset mahdolliset roskat pitäisi sitten siivota aamulla.

Koska sain erittäin ankaraa kritiikkiä, muutin nyt kokeeksi tavanomaiseksi foorumikäytännöksi eli vaatii kirjautumisen ja kirjautunut käyttäjä voi heti alkaa kirjautumaan eli hänen roolinsa on Osallistuja.

Sanokaa nyt tälläkin sivustolla oma mielipiteenne! Kommentteja kaipailen. Meni vaikeaksi osaksi siksi, että Sanariksen foorumissa on totuttu siihen, että ei tarvitse kirjautua. Siksi yritin luoda eräänlaista hybridimallia.

__________________

Olen saanut tilauksen aika monelta oudon tuntuisesta s-postiosoitteesta. Rekisteröityminen vaatii aina toimivaa s-postiosoitetta, sillä s-postiosoitteeseen lähetetään vahvistuskoodi, jota tulee klikata, kuten olen kertonut ilmaisia foorumiohjelmia käsittelevällä sivullani. Laitoin muutamaan s-postiin kyselyn, onko s-postitili olemassa. Yhteenkään ei tullut ilmoitusta, että viesti ei olisi mennyt perille. Ajattelin aluksi, että olisikohan tässä kyse väliaikaisista s-postiosoitteista, jotka ovat voimassa hyvin lyhyen ajan?

Mihinkään outoon s-postiosoitteeseen ei ole laitettu varsinaista nimeä vaan vain ajatusviiva. En ymmärrä, miten tällainen rekisteröityminen on mahdollista.

Kävi ilmi, että kyse on roboteista. Asensin uudestaan koko ohjelman, mutta säilytin tietokannan. Ei mitään apua. Sivuston koodiin ei siis ole koskettu. Poistin kaikki robotin tekemät huuhaakirjautumiset, mutta robotti teki niitä jatkuvasti lisää.

Päädyin siihen, että oli pakko laittaa foorumisivustolle suojaus.

Jälkihuomatus ja korjaus 4.11.2018. Kun testasin suojausta, suureksi ilokseni totesin, että se ei ole äärimmäisen ikävä Captcha, jota jokainen netinkäyttäjä syvästi inhoaa! On vain erilainen tapa – itse asiassa joissakin suhteissa paremmin, kuten kerron sivulla Ilmaiset foorumiohjelmistot.

Lisäosien asennus nyt tälle alustalle on sangen simppelilä. Lisäosan asennus näytti tehoavan. En enää saa robottirekisteröintejä.

Miten ihmeessä sai näin pienellä ajalla niskaani robottihyökkäyksiä Usasta, Kanadasta, Venäjältä ja Tsekeistä?

__________________

Pitäisi sitten paneutua henkilötietorekisterin asettamiin vaatimuksiin. Linkki foorumin tuon lain edellyttämään sivuun. En haluaisi siitä turhan pitkää.

Hiivatti, kun tuntuu menevän asiat vaikeaksi. Ensin sai tapella, että ohjelmisto toimii siedettävästi. Sitten saa tapella, etteivät robotit saa yliotetta. Nyt vielä pitäisi miettiä, onko riittävän hyvä tietosuojakäytäntö. Kaikkea tuota ennen piti tietenkin laatia keskustelusäännöt.

__________________

Foorumisivuston ulkoasussa on pieniä ongelmia. Tytärkin niitä kehotti korjailemaan. CSS:ää on tosi paljon ja jos siitä alkaisi tolkkua yrittää ottamaan, olisi se työlästä. Jos yrittää päälle omia määrityksiä, melkoiseksi kokeiluksi homma menee. Olen joskus ollut hyvä CSS:ssä, mutta olen vähän pihalla. CSS ja selainten tuki sille on kehittynyt sen jälkeen kun tein www-sivuja.

Puutteet ovat kuitenkin sen verran pieniä, että sivusto on kyllä pikku ulkonäköongelmineenkin käyttökelpoinen. On hiivatin vaikea korjata omalla CSS:llä, kun pitäisi hahmottaa sekä sivuston HTML-rakenne että CSS-rakenne.

__________________

Jos tämä foorumiajatus alkaa toimia, 7.9.2018 oli käännepiste. Sanariksen moderaattorin sanat, että muka olen perustamassa uutta foorumia ja tuleeko siitä yhtään mitään, ärsyttivät. Ainakin halusin näyttää, että tulee jotain. Mutta tuleeko käyttäjiä, on toinen juttu.

__________________

Foorumilla on nyt lisäkseni  kaksi rekisteröitynyttä käyttäjää. Ehkä tämä tästä vielä iloksi muuttuu.

Siihen, että voisin palvella asiakaskuntaa, jota muu foorumi ei palvele, on kuitenkin vielä pitkä matka. Tukea asian kehittämiseen ei millään meinaa saada, vaikka kaikkensa yrittää.

4.11.2018

Robottipommitus ei sittenkään tuhonnut WordPress & bbPress -parin käyttöa eikä sittenkään olla lähtöpisteessä. Luulin, että nimerkki ”silp puri” koki kirjautumisen Captcha-suojauksen kanssa hankalaksi, mutta kyse oli siitä, että em. suojaustapaa ei ollut! Ainakin pitää toisinaan sallia vapaa kirjoittelu. Muutin valvontakäytäntöä ja siinä luki:

Kun moderaattori on hyvin aktiivisesti valvomassa kirjoittelua, hän antaa vapaa kirjoittamisoikeuden, jolloin rekisteröintiä ei tarvita.

Jos joku rekisteröityy, hänellä  on välittömästi mahdollisuus osallistua keskusteluun. Rekisteröinti meni kuitenkin vaikeammaksi, kuin oli tarkoitus. Tämä sivusto sai robottikirjautumisia, joten sivustolle oli pakko laitta Captcha-suojaus. Tämä tekee rekisteröinnistä tavanomaista ikävämpää.

Suureksi ilokseni voi tuota korjata, sillä minun ei tarvitse mainita ikävää Captchaa! Hurraa! Suuri helpotus ainakin sen asian suhteen.

Kommentoin ”silp purin” kommettia, joten tämä asia kannattaa lukea kommenteista (tässä linkki, joka avaa kommentit uuteen välilehteen/ikkunaan). Esitän omassa kommentissani, että jos joku haluaa ehdottaa muuta foorumiohjelmistoa, olisi kiva, jos hän rekisteröityisi afterdawn.com -sivustolle ja osallistuisi keskusteluun Ilmaiset foorumiohjelmistot.

__________________

Mutta rekisteröinti >< rekisteröinti dialemmaa se ei poista. Vaihtoehto vaihdolle olisi se, että voisin jotekin JavaScriptillä koodata sivun alaosaan ns. footer-osaan ”liikennevalot”, joita voisi käyttää vain sivujen ylläpitäjä. JavaSript-osaamiseni taso on kyllä tätänykyä olematon, eikä se hyvä ole koskaan ollutkaan. Sitäkään vähää, mitä olen osannut, en ole käyttänyt pitkään aikaan. Pääsosin koodasin PHP:llä.

Verkkosivuston pysytys ei sinänsä ole vaikeaa. Sitä ehkä voisi verrata keskivaikean ristikon ratkontaan. Mutta ohjelmiston bugien ja ongelmien selvittämistä tai kiertämistä voi verrata vaikeudeltaan kovisristikoiden ratkontaan. CSS ongelmat ovatkin sitten joskus superpahis-luokan ongelmia!

__________________

Asensin foorumisivustolle Chat-laatikon. Sitä ei ole suomennettu. Olen joskus suomennellut ohjelmien lisäosia. Yleensä eri kielille on kielitiedostot. Niitä voi määritellä vaikka Notepadilla, mutta joillakin ohjelmilla kielieditorilla. Tiedä hän onko moista WordPressille ja vaikka olisikin kielten editointia ei kannata tehdä, jos ohjelma pitää vaihtaa.

__________________

Laadin foorumisivustolle bannauskäytännöt (korjasin tarpeellisilta osin myös keskustelusääntöjä).

__________________

Mietin tänään jossakin vaiheessa, että meniköhän kaikki uusiksi eli palvelin, domain, käyttäjätunnus, s-postiosoite ja avatar? En kyllä haluaisi lähteä ihan nollapisteestä. Ainakin palvelin ja domain olisi kiva pitää. Tietokantaa en taida pystyä pitämään mukanani, jos käyttäisin WordPress & bbPress yhdistelmään. Masensi niin pirusti.

Nyt tätä kirjoittaessa on paljon parempi mieli. Tämä uusi tapa on minusta paras kohtaamistani rekisteröintitavoista tähän asti! Sopii täydellisesti sivustolleni, jos pidän sen rekisteröintiä aina vaadittavana asian. Tuon helpommaksi homma ei voi mennä. Tuo pitää hengissä foorumin alkuperäisen tavoitteen, vaikka vaadittaisiin rekisteröintiä. Captcha rekisteröinnin yhteydessä olisi tuhonnut foorumin idean ja minun olisi pakko pistää ns. pillit pussiin!

Uudessa on alkuperäiseen lomakkeeseen nähden minun kannalta etu, että se ei kysele henkilötietoja vaan ainoastaa halutun käyttäjätunnuksen ja s-postiosoitteen.  En halua tuon enempää tietoja.

Olipa melkoista tunteiden vuoristorataa tämä päivä!

__________________

Tein blogisivustolle myös tästä uudesta rekisteröintitavasta ohjeet sivulle Ilmaiset foorumiohjelmistot.

Kaipaamiani moderaattopuutteita sain paikattua lisäosalla bbPress – Moderation Tools. Myös tämä asia on mainittu em. sivulla

__________________

Ristikoita en ole tänään ehtinyt ratkomaan. Välillä niillekin kaipaa aikaa, sillä en haluaisi menettää tatsia ns. kovisristikoihin. Vaikka kyllä www-sivujen hallinta ja niiden ongelmien ratkonta on sitä, mistä minä enemmän pidän ja jota olen vuosien varrella kaivannut. Olisi kiva, jos entisestä osa-aikatyöstä saisi hyvän harrastuksen.

5.11.2018

WordPressin kirjautuminen tuli siis kuntoon. Monilla foorumisivustoilla voi perinteisen kirjautumisen sijaan käyttää mm. Twitter-kirjautumista.

Olin unohtanut erään foorumin salasanan (olin sitä ennen tyhjentänyt evästeet)- Piti kirjautua uudestaan ja käytin perinteisen kirjautumisen salasanan vaihtoa. Siinä kohtasin todella ärsyttävän ponnahtavan kuvaikkunan, jossa ehkä kuudennella yrityskerralla pääsi eteenpäin. Laitoin kirjautumisiin liittyen seuraavan mielipiteen:

Tosin tämä sivusto tarjoaa helpompiakin tapoja kirjautua, kuten Twitterin kautta. Olin hukannut Twitter-salasanan, enkä alkanut sitä vaihtaa, koska sitten pitäisi tablet-laitteessa myös kirjautua uudella salasanalla. Goolge, Twitter ja Facebook-kirjautumiset WordPressistä puuttuu. Jos niitä käyttää tälle sivulle on helppo kirjautua. 

Mutta toivon, että tämän sivuston ylläpitäjä jossakin vaiheessa pääsee eroon Capchasta ja sen tilalle saisitte saman kirjautumistavan kuin mitä saa WordPressiin. Salasanan vaihto perinteisessä kirjautumisvaihtoehdossa on WordPressissä merkittävästi miellyttävämpi.

Ehkä joku on kehitellyt WordPressiin some-kirjautumisen.  Jos on, kannattaako harkita sellaisen asentamista? Toivoisin erityisesti nimimerkiltä ”silp puri” kommenttia siitä, kannattaako some-kirjautumisia yrittää metsästää. Hän kun minun ohellani tietää, millainen nykykirjautumistapa on. Toivoisin, että moni muukin kirjautuisi ja esittäisi mielipiteensä.
__________________

Mutta sitten kai täytyy paneutua WordPress & bbPress tekniseen rakenteeseen. Se on tosi ammattilaisellekin erittäin haastavaa. Haastavaksi sen tekee se, että sivuston rakenne on monimutkainen. Sivuston tyylejä hallitaan ehkä vieläkin monimutkaisimmilla CSS-tiedostoilla. Tehtävänä on ymmärtää, miten muualla määritetty ulkoasu muuttaa sivustorakenteen ulkoasua.

Mieleisten muutosten tekeminen saattaa edellyttää sitä, että pitäisi ottaa yhteyttä sivun ulkoasun eli layoutin luoneeseen henkilöön, jotta hän selittäisi miten ulkoasumääritykset toimivat.

Ulkoasun hallittu muuttaminen on siten vaikea tehtävä. Oletan sen olevan pahisristikon ratkontaan verrattavaa. Ehkä verrattavissa Sanasepot-lehden vaikeampien tehtävien ratkontaan verrattavissa. Etukäteen vaikea sanoa. Jos sivuston CSS:ää haluaa kunnolla ymmärtää, ei siinä pohdinnan haasteellisuuden suhteen mitään kovisristikoita jää kaipaamaan. CSS >< HTML -parin vertaaminen sinänsä muistuttaa ristisanatehtävää, sillä kyse on siitä, että pitää selvittää, miten nuo toimivat yhdessä vähän samaan tapaan kuin, että miten vaakasanat saa sopimaan pystysanojen kanssa.

Ks. uudessa välilehdessä, mistä  on kyse.

Toisaalta (super)pahisten ratkoja saa jonkin tason kuvaa siitä, mitä nykyajan www-suunnittelija joutuu työssään jatkuvasti kohtaamaan.

Kuten sivuston käyttäytymisen perusteella arvelin, eri ikkunaleveyksillä sivu käyttäytyy eri lailla. Sivun käyttäytymistä eri lailla voidaan yrittää ohjata joko pelkällä CSS:llä tai CSS & JavaScript -yhdistelmällä, jossa JavaScript vaikuttaa siihen, mitä tyylejä käytetään.

Kun vilkaisin lähdekoodia, vaikuttaa siltä, että sivun käyttäytymistä ohjataan vain CSS:llä.

/* =Standard Mobile Portrait
————————————————————– */

@media only screen and (max-width: 320px) {

Tuon ohjaamana kapealla ruudulla ulkoasu on OK. Tosin vaatii kyllä kehittynyttä selainta. Kun aikoinani koodasi, tuollaisia määrittelyjä ei ollut olemassa. Google Chromessa tuo toimii, koska tuo toimii Windowsissa Vivaldi selaimessa, jonka ”moottori” on Chrome. Chrome on yleisin selain mobiililaitteissa, joten tuon käyttö on varmaan aika turvallista. Mutta on varmaa, että kaikilla selaimilla tuo ei toimi.

Chrome on yleinen myös Windowsissa, joten en ehkä lähde testaamaan muilla selaimilla. Firefox perinteisesti ymmärtää hyvin CSS:ää, joten oletan, että myöskään Firefoxissa ei tule ongelmia.

Ennen vanhaan Microsoft Internet Explorer oli todellinen riesa. En juuri käytä Edgeä, joten en tiedä, miten siinä toimii – enkä oikeastaan välitä, sillä ei kenenkään ole pakko sitä käyttää.

Monen tunnin työn jälkeen foorumin keskustelualueen ulkoasun korjailu onnistui. Toimii ainakin Chrome ja Vivaldi -selaimissa. Joku voisi testata muilla.

__________________

Lisäsin foorumin moderaattoriosastolle säikeet, joissa voi kommentoida foorumin yksittäisiä sivuja. Osastolle muut aiheet on jo tullut kommentteja.

__________________

Lisäsin foorumiin lisäosan Social loginjotta foorumiin voisi kirjautua myös sosiaalisten medioiden, kuten esim. Twitterin avulla. En ole päässyt vielä toimivuudesta jyvälle.

6.11.2018

Loin foorumisivustolle oman uusien asioiden listan, jotta tätä sivustoa koskeva uusien asioiden lista ei tulisi liian pitkäksi.

__________________

Tappelen vielä foorumisivuston pikku ulkoasuseikkojen kanssa, mutta ulkoasu on mielestäni nyt melko lailla kunnossa.

__________________

En meinannut millään Social Login kuntoon, mutta onnistuin lopulta.  Sain s-postin https://wpopas.fi -sivustolta, mutta sivuston tekijä ei lisäosaa ollut käyttänyt eikä osannut kertoa enempää kuin olin tehnyt eli olin kirjautunut, mutta olin missanut kohdat, joista minun olisi pitänyt ottaa avaimet ja olin hukassa.

Mutta sain sittenkin kuntoon. Minun piti mennä sivuston tarjoamaan hallintapaneeliin. Lomakkella tyhjänä olleet kohdat löytyi sieltä. Ei siis haitannut, vaikka en niitä ollut hommaa luodessani tallentanut minnekään.


Muutin vähän tekstiä ja laitoin ”Yhdistä näiden kautta:”. Oli kyllä tähän asti hankalin WordPress-lisäosa-asennus. En ole kohdannut lisäosaa, jossa pitää mennä toisen ohjelmiston hallintapaneeliin. Vähän niinkuin menin tämän sivuston cPanel-ohjelmaan, että sain sivuston pystytettyä (tietokantamäärittelyt kaipasivat cPanelin käyttöä).

Näyttää minusta hyvältä. En noita kyllä testannut. Facebookia ei luonto antanut periksi laittaa. Minusta Facebook pitäisi ajaa alas enkä voi laittaa linkkiä siitä sivuilleni.

__________________

Dynaamisia sosiaalisen median linkkejä tämän sivuston linkkien tapaan itse asennettuun WordPressiin ei saa, sillä tälle sivustolle ne tuo JetPack, joka vie WordPress.com pilvipalveluun. JetPackin asentaminen loisi tavallaan kolmannen ylläpidettävän sivuston, mikä ei ole järkevää.

Mielestäni mitään staattisia linkkejä sosiaalisiin medioihin ei kannata laittaa vain ulkonäköseikkojen vuoksi.

__________________

Ehtineeköhän yhtään ristikkoa tänäänkään ratkoa. En taida, mutta vähintään yhtä paljon aivotyöstä tulisi sosiaalisten medioiden kautta tehtävän kirjautumisen kuntoon laittamisessa.

__________________

7.11.2018

Netti oli poikki n. klo 13.00 asti. Kysyin, mistä kyse ja kyse oli ylimääräisestä huoltokatkosesta. Kirjoittelin ajatuksia tekstinkäsittelyohjelmaan ja kävin koiran kanssa lenkillä.

__________________

Mielestäni Social login ongelma oli se, että ohje vei kyllä alidomainin tekoon, mutta sen jälkeen homman opastus muistaakseni loppui kesken. En muista, että olisin saanut kahta muuta olennaista tietoa, joita minun olisi tullut kopioida. Se ekakin jäi kopioimatta, mutta löysin jälkikäteen kaikki kolme kriittiistä tietoa, kuten kerron eräässä säikeessä.

__________________

Blogisivustoa pitää alkaa järjestämään vähän uudestaan ja pitää siirtää osa foorumisivustolle. lisäsin suurimmalle osalle sivuista luettelon ”Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:”, jossa laitoin yhden tai useamman linkin foorumisivuston johonkin keskusteluun. Tein joukon keskustelualoituksia, jotta tämän sivuston sisältämistä asioista voisi keskustella foorumissani. Jokaisessa osastossa on tätä sivustoa koskevia aiheita. Linkitin myös sieltä tännepäin.

__________________

Yritin vielä kerran olla yhteydessä moneen organisatioon mm. Ikäteknologiakeskuskseen (@IkateknologiaK) sekä eräisiin lehtitaloihin. Osa oli aiemmin kiinnostunut asiasta, osa ei ole osoittanut koskaan mitään kiinnostusta. Irrotin älytehtävät ja digipelit omaksi osiokseen irti sanaristikoista.

__________________

Blogikirjoitussivuilla on kiva, jos itse sivuilla on kommentteja, mutta blogikirjoituksiin liittyy myös aiheita foorumisivustollani.

8.11.2018

Loin foorumisivuston rinnalle kehittelysivuston, jonka ei pitäisi näkyä netissä. Jos joku haluaa osallistua kehittelysivuston foorumiin, ottakoon minuun yhteyttä foorumisivuston sivun Ota yhteyttä kautta. Kehittelysivuston ideana on se, että julkaistulle sivustolle tarvitaan lisäosia, ennen lisäosan asentamista lisää osaa voi testata kehittelysivustolla.

__________________

Tätä sivustoa merkityksellisempi itselleni on nyt foorumisivusto. Tällä sivustolla merkityksellisintä on se, että sivuston asia-artikkelit voisivat toimia foorumisivuston apusivuina, joista voi etsiä tietoa keskusteltaviin asioihin. Asia-artikkelit ovat tärkein asia muutenkin.

On kiva kirjoitella blogia ja olen oikein iloinen siitä, että ”silp puri”, Jukkis, Ike, Tarja ja moni muu on kommentoinut blogikirjoituksiani. Välillä olen hakenut niiden kautta huomiota, mutta se ei ole enää millään lailla tärkeätä.

__________________

Ajatus on, että voisin esittää omat ristikkokysymykseni ensisijaisesti foorumiosaton sanaristikko-osiossa.

Olen blogikirjoituksessa käsitellyt joitakin yksittäisiä vihjeitä sekä luonnehtinut joitakin ristikoita. Ajattelin, että käsittelisin niitäkin jatkossa blogisivuston sijasta foorumiosastolla. Vain poikkeussyistä käsittelisin niitä blogikirjoituksissa. Jos en saa ketään kommentoimaan uusia säikeitäni foorumisivustolla, laittaisin kysymyksen esille myös omiin ristikkokysymyksiini.

Jälkikommentti 25.11.2018. Poistin omia ristikkokysymyksiäni koskevan sivun.

Tällä sivulla olen käsitelly Suomen Kuvalehden 42/2018 piilosanatehtävää. Laitoin ristikoista omat arviointini keskustelufoorumiini. Moderointikeskustelut pitää jatkossa käydä foorumisivuston moderointiosastolla.

__________________

Uudistin sääntöhahmotelmasivun vastaamaan nykytilannetta ja suljin kommentoinnin.

__________________

Jos käyttäjä ei foorumisivustolla ole tyytyväinen saamaansa profiilikuvaan (avatar, jonka tyyppi on Wavatar), hän voi vaihtaa sen Gravatarissa. Loin ohjeet avattaren vaihtoon.

Tällä sivustolla ei ainakaan ilman rekisteröintiä avattaren vaihto ole mahdollista.

__________________

Lisäsin foorumisivustolle vielä osaston ”Tarinoita”. Sanaris.fi-sivustolta löytyy ristikon tekemiseen liittyviä tarinoita, joten kyse olisi tämäntapaisista kertomuksista, joita voi jakaa sivulla vierailijoiden kanssa.

Tein siihen liittyen myös uuden säikeen.

9.11.2018

Foorumisivuston robottikirjautumisyritys meni tänään siihen asti, että tuli yksi ilmoitus uudesta rekisteröitymisestä. Gmail pisti sen roskapostiin. Uutta rekisteröitymistä ei tietokantaan tullut, joten vaikuttaa siltä, että kirjautumisyritys jäi yritykseksi. Toimivaa kirjautumista robotin luomalle tilille ei voisi tullakaan, koska käyttäjän on luotava uusi salasana, että tili on käyttökelpoinen. Tietokanta näyttää olevan turvassa roboteilta, mutta s-postin roskapostiin tulevilta rekisteröitymisyritysyritysilmoituksilta ei täysin voi välttyä.

Ymmärtääkseni kyse on kuitenkin vain siitä, että suojaus ei ole toiminut niin riittävän nopeasti, että se olisi estänyt s-postin lähettämisen. Koska tietokantaan ei tullut muutoksia, robotti sai vastaansa tällaisen sivun, jonka olen saanut, kun olen yrittänyt samalla koneella kirjautua sisään toisella tunnuksella tai olen klikannut usean kertaan sisäänkirjautumispainiketta.

insecure-connection

Koska sain vain yhden ilmoituksen, suojaus esti todennäköisesti suuren joukon yrityksiä lähettämästä s-postia. Kun yhtenä päivänä oli 40-50 robottirekisteröintiä, roskapostia olisi pitänyt olla huomattavasti enemmän, jos jokaisesta yrityksestä tulisi s-posti-ilmoitus.

__________________

Laitoin Pekka Joutsin SK 42/2018 ristikosta maininnan myös aloittamaani säikeeseen Keskustelua ristikoiden kuvituksesta. Enpä näemmä saa keskustelua. Ehkä minut aina koetaan liian kriittisenä.

__________________

Katsoin Sanariksen sivuilta säiettä 9869. SK 45/2018. Siinä pinnalle nousi kysymys, milloin ristikko on valmis. Minusta säikeen aloittajalla on vähän yliankara näkemys siitä, milloin ristikko on valmis. Toisaalta voidaan ajatella ratkaisussa olevan kolme tasoa:

 • Ristikko on täytetty kun jokaisessa ruudussa on kirjain, mutta ratkaisuun jäi epäselvyyttä. Kyseessä ei ole ratkaisu vaan arvaus. Kovisristikoiden suhteen jään joskus tälle tasolle. Joskus arvaus on väärä.
 • Ristikko on ratkaistu jos yhteenkään ruutuun ei jäänyt epäselvyyttä. Tämä ei tarkoita samaa, että kaikki vihjeet on ymmärretty. Vaikka jokin kohta on jäänyt ymmärtämättä, ristikko on ratkaistu, jos risteäviin sanojen kanssa ei sovi mikään muu sana. Kovisristikoiden kohdalla jään usein tälle tasolle. Hyväksyn tilanteen, jos vihjeitä, joita en ymmärrä on vain yksi tai kaksi.
 • Ristikko on valmis, kun kaikki vihjeet on ymmärretty. Näin ei siis aina käy, mutta en ota siitä stressiä, koska ristikkko voi olla ratkaistu ilman, että päästään täydelliselle valmiustasolle.

Lähetin kerran täysin ratkaistun Punaisen Pelikaanin. Olisin ihan jokaisen ristikon kohdalta voinut osallistua palkintokilpaan, vaikka pariin ristikkoon jäi vihje, jota en täysin ymmärtänyt.

Olisi tarkoitus tehdä tästä ristikosta vihjeanalyysi Suomen Kuvalehti 45/2018, mutta taitaa olla niin, että ristikkoon keskittymiseen ei jää tarpeeksi aikaa. Jos saan sen aikaan teen foorumisivustolleni saman nimisen uuden säikeen.

__________________

Yritän epätoivoisesti saada Social Login -lisäosan kuntoon Google-tililleni. Sain määritykset kuntoon, mutta se ei auttanut saamaan Google-kirjautumista toimimaan. Uudelleen ohjaus ei toimi. Ristikkotehtävässä kyse vähän samasta kuin että yksi piilokirjain on väärin.

Twitter-sisäänkäymisen luomiseen meni ehkä 5 10 minuuttia. Ainakin itselläni toimii. Laitoin Twitteriin viestin, että sivustolle Twitterin avulla kirjautumista testattaisiin.

En pysty luomaan Facebook-kirjautumista. Minusta Facebook on epäluotettava. Se pyytää liikaa tietoja. En pysty hyväksymään sen käyttöehtoja. Koska en itse niitä pysty hyväksymään en voi luoda kenellekään Facebook-kirjautumisvaihtoehtoa.

Kirjautumisvaihtoehdon luominen nimittäin edellyttää, että minulla itselläni on Facebook-tili. Moraaliperiaatteeni ei anna periksi siihen, että loisin itselleni Facebook-tiliä sen vuoksi, että voisin tarjota sitä foorumissani Facebook-kirjautumisvaihtoehdon.

10.11.2018

Sain foorumisivuston teknisesti ja ulkoasullisesti kuntoon. Olihan siinä haastetta ja yllätyksiäkin tuli matkalle. Vaativuudeltaan vastasi muutamaa pahis-ristikkoa. Lähtökohtaisesti oletin, että foorumisivuston pystytys vastaisi vain 2+ -tason ristikon ratkontaa, mutta ei homma sentään aivan niin helppoa ollut.

Yhtä pahista (Google+ -kirjautuminen) en ihan selättänyt, mutta ei se suuresti haittaa. Ehkä sen pahiksen pariin täytyy vielä palata. Hieman kesken jäänyt toteutus tuntuu vähän samalta kuin hieman kesken jäänyt pahisristikko.

__________________

Keskustelufoorumiosiossa on pieniä teknisiä puutteita verrattuna kaupallisiin foorumiohjelmistoihin, kuten Xenforo, jota käyttää esim. Matkapuhelinfoorumi. Toisaalta bbPressissä on muutamia asioita hoidettu paremmin.

bbPressissä on mahdollisuus sisäkkäiseen kommentointiin kuten Digital Art Forum -sivustolla. Linkitys toisiin kommentteihin on helppoa.

Suurin puute on se, että toisten kirjoittelun kommentointiin ei ole automatiikkaa, joka loisi kommentoidulle tekstille tiedon siitä, kenen tekstiä on kommentoitu. Tarkensin sivun Ilmaiset foorumiohjelmistot arvioitani bbPressin positiivisista, negatiivisista ja erilaisista piirteistä.

__________________

Laitoin foorumisivustolle säikeen, mitä kommentteja sivusto on saanut. Toivon, että tällä sivustolla käyneet menisivät innolla esittämään omia kommenttejaan.

Ongelma on siinä, että en ole saanut kävijöitä. Ainut kommentoija tähän asti on ollut silppuri kahdessa säikeessä.

__________________

Tein teknisluonteisen ominaisuusvertailun Sanarisen foorumin ja oman foorumini välillä, jonka siirsin artikkelisivuihin.

11.11.2018

Hän kommentoi tänään säiettä Sosiaalinen login. Olisi kiva, jos joku muukin sitä kommentoisi, kuten muitakin aloittamiani säikeitä.

Olen yrittänyt tehdä keskustelusäännöistä, valvontakäynnöistä ja ohjeista mahdollisimman yksiselitteisiä. Olen käyttänyt niiden luomiseen paljon aikaa. Mutta kun olen tehnyt pieniä korjauksia, jokin asia on saattanut jäädä huomaamatta. Olisi kiva, jos joku ulkopuolinen kävisi ne lävitse.

________________

Huom. Foorumisivustolla voit vaihtaa automaattisesti luodun avatteren sijaan oman avattaren, jota voit ymmärtääkseni käyttää vaihdon jälkeen tälläkin sivustolla ja monella muullakin sivustolla.

________________

Foorumisivusto ei tällä hetkellä palvele ketään, ei edes itseäni, sillä omiin ristikkokysymyksiinikin saa paremmin vastauksen tällä sivustolla.

Jälkikommentti 25.11.2018. Poistin omia ristikkokysymyksiäni koskevan sivun.

Sekään ei ole olennaista, sillä kyllä tämä sivusto omille ristikkokysymyksilleni riittää. Jos se ei palvele ensisijaista käyttäjäkuntaa, pettymykseni on suuri. Sivuston ”hyötyarvo” ei ole tällöin sen kummempi kuin yksikseen kovisristikoiden ratkonta. Pitäähän kovisristikoiden ratkonta tai itselleen www-sivuston rakentaminen aivot virkeänä, mutta sitä haluaisi vain käyttää omaa osaamistaan myös muiden hyväksi.

________________

Tuntuu, että foorumisivustoon panostamiseni vain vähentää tämänkin sivuston kävijämäärää. Uusia kommenttejakaan ei entiseen tapaan ole tullut, joskin tänään sain yhden uuden kommentin nimimerkiltä ”Ike”. Iken kommentin perusteella muutin sivun Tavoitteet sisältöä (sivulle on oma kommentointisivu).

Kovinkaan montaa foorumisivustoni ei tunnu aidosti kiinnostavan, vaikka esim. Reijo kertoi odottavansa innolla uutta foorumia. Uuden foorumin tarpeen kuvaa nimen omaisesti seuraava Reijon kommentti.

Odotan innolla uutta keskustelufoorumia. Sanariksen palsta on vähän pelottava, kun siellä on niin kovatasoisia ratkojia. Ei noviisi sinne uskalla kirjoitella – heti on joku Pike tai Funny aukomassa päätään.

Syvästi turhauttaa ja masentaa juuri tällä hetkellä. Poikani sanoi, että foorumisivustolle kävijöiden saaminen on nykyisin erityisen vaikeaa. Ehkä odotin lyhyeltä ajanjaksolta liikaa. Jokun on siellä käynyt.

________________

Foorumisivustolla ei ole statistiikkaa, mutta sieltä on tultu blogisivustolle ja blogisivustolta on käyty foorumisivustolla. Kulkua foorumisivustolta blogisivustolle on hieman enemmän kuin päinvastoin.

________________

Pitkästä aikaa otin ratkoin kovisristikkoa, tällä kertaa SK 45/2018. En ihan saanut ratkaistua, sillä vihjeen ANDERSSONIA IHALLEN kanssa risteävään pääkuvasta lähteneeseen lauseeseen en saanut järkevää sanaa. Pari vihjettä jäi hämäriksi. Täytynee kokeilla kysellä molemmilla sivustoillani, jos ei selviä viikon sisällä.

MM TEIRA OLLI kyllä selvisi (se on Sanariksen foorumissa  nostettu esille säikeessä 9869).

Tehtävässä oli aika lailla faktatietojen etsimistä ja tarkistamista. Vuosilukuihin liittyvät faktatiedot onneksi selvisivät risteävien avulla. Mistä *piip* sitä nyt muistaa, mitä tapahtui minäkin vuonna. Tabletin selain hyytyi, kun piti etsiä mitä tapahtui 10.12.2016.

12.11.2018

Mitähän tänään tekisi. Foorumisivuston ulkoasussa on pieni detalji, jota en saanut aivan sellaiseksi kuin halusin, mutta sen kanssa voi elää.

Eilen yritin luoda LinkedIn-kirjautumisvaihtoehdon. Loin tarvittavan uuden LinkedIn-tilin. Tein kaiken täysin annettujen ohjeiden mukaan, mutta kun testasin sitä, tuli ikkuna, joka ilmoitti, että ei saada yhteyttä LinkedInin palvelimelle.  Ehkä pitää testata joskus uudestaan, josko kyse oli väliaikaisesta ongelmasta.

Twitterin ohella LinkedIn sopii kirjautumistavaksi siksi, että Muut aiheet-osastolla on joitakin nörttikeskusteluja.

________________

Mitä on hyvin:

 • Ulkoasu on sopivan yksinkertainen ja yleisilme OK.
 • Kirjautumiseen ja kommenttien luomiseen liittyvät robottiestot asetettu.
 • Kommenttien luonnin pitäisi olla ihan OK.
 • Ohjeistus on hyvä, itse asiassa esimerkillinen.
 • Sääntöjen pitäisi olla hyvät.

Foorumisivuston teknisessä toteutuksessa ja sen dokumenteissa ei pitäisi olla juuri huomauttamista, vaikka en itse ole kaikkeen 100% tyytyväinen. Pitäisi kai antaa sen nyt olla. Olen Twitterillä, s-postilla tai palautelomakkeella ottanut riittävästi yhteyttä eri tahoihin.

Ihan mieleenkiinnosta voi kokeilusivustolla testata jotain, mutta ei siihen merkittäviä muutoksia ole odotettavissa. Jotain toimivaksi koettua voin lisätä. Liikaa mitään ei kannata lisätä, ettei kokonaisuudesta muodostu sekava.

Ainakin olen yrittänyt hyödyntää omaa www-osaamistani muiden hyödyksi. Ei kai ole minun vika, jos tarjoukseeni ei tartuta? Vai olenko tämänkin toteutuksessa jotenkin pelottava tms.?

________________

Muutin tämän sivuston etuasun foorumisivuston tyyliseksi, että sivustot voisivat olla toinen toistensa tukena ja tavallaan ”keskustella” keskenään. Blogisivuston etusivun muutoksen on tarkoituksena korostaa tätä asiaa.

________________

Loin sittenkin vihjeanalyysin Suomen Kuvalehti 45/2018, jonka julkaisen 19.11.2018. Yhden vihjeen kohdalla en ole varma, ymmärsinkö vihjeen oikein.

________________

Himputti kanssa. Kun laitoin Twitter-kirjautumismahdollisuuden, sen kautta tuli foorumisivustolle yksi kirjautuminen, jota aluksi luulin robottikirjautumiseksi. Sain tähän tosin vastauksen:

this is not a robot login, but a placeholder email address generated by the plugin itself.

Kyseessä ei ollut siis robottikirjautuminen vaan lisäosan luoma feikkisähköpostiosoite. Tuhosin ajattelemattomuuttani yhden kirjautumisen. Laitoin jatkoon, että aina pyydetään ilmoittamaan myös s-postiosoite. Vai voisiko antaa Twitterin kautta kirjautua ilman oikeaa s-postiosoitetta?

13.11.2018

Yritän saada vähän apua luomalla ”yhteistyö- ja avunantosopimus” erään toisen WordPressistä kirjoittavan kanssa.

________________

Loin foorumisivustolla sanaristikoille aliosaston Suomen Kuvalehdelle. Aliosastoja luomalla on helpompi löytää tiettyä lehteä koskevat keskustelut. Jos joku pyytää minua luomaan vastaavia muita aliosastoja (esim. aliosasto Ilta-Sanomille), hän voi lähettää pyynnön siitä Ota yhteyttä -lomakkeen kautta tai laittaa kommentin asiaa koskevaan säikeeseen.

Päämääränä on pyrkiä huomaamaan mahdollisimman hyvin käyttäjien tarpeet.

________________

Käyttäjän tarpeita pyrin huomioimaan myös siten, että voin tehdä tarvittaessa kirjautumisen toisen puolesta.

________________

Sain lopulta LinkedIn-kirjautumisen toimimaan. Ongelma oli se, että yksi arvo ei tallentunut. Laitoin oikean arvon ja painoin ”Save”, mutta erääseen arvoon olisi pitänyt klikata ”Add”. Koska olen ex-koodari, linkedIn sopii profiiliini. Twitter ja LinkedIn peruskirjautumisen ohella saavat riittää.

14.11.2018

Yritin tosin vielä tarkistaa Google+ -kirjautumista, kun lisäosan luoja siihen kehtotti, mutta vaikka kaiken yritin tehdä ohjeen mukaan, ei toiminut. Vaikuttaa siltä, että lisäosan luojaa harmittaa, kun joku ei saa lisäosaa halutulla tavalla toimimaan.

Foorumisivustolla tuli esille keskustelua palkintoristikoissa auttamisesta säikessä IS Kovis 10.11.2018. Kerron avoimesti linjapohdinnoistani säikeessä Sivun Keskustelusäännöt kommentointi.

Jälkikommentti 7.12.2018.  Em. säie ja siihen liittyvä kommentointi on poistettu.

________________

Tavoitteeni suhteessa Sanariksen foorumiin ristikoittain:

Tärkeintä minulle on, että ratkoja saa vastauksen kysymyksiinsä joko Sanariksen foorumin, oman foorumini tai jonkun muun foorumin kautta.

 • Punainen Pelikaani ja Passeli Pelikaani. Haluan, että keskustelu käydään pääosin Sanariksen foorumissa, mutta ristikoista saa toki keskustella foorumillanikin. Ratkon itse nykyisin vain lehtien maistiaisia, joiden mahdollisia ongelmia saatan nostaa foorumilleni.
 • IS Kovikset. Suon mielihyvin, että pääsääntöisesti käsitellään Sanariksen foorumilla, mutta ristikoista saa toki keskustella foorumillanikin. Minulle riittää, että saisin sen verran kävijöitä, että saisin foorumisivustolla omiin ongelmakysymyksiin ratkaisun.
 • HS:n ristikot. Sen kaltaista menettelyä niihin en suvaitse, mitä Sanaris sallii, sillä se on vastoin asettamiani keskustelusääntöjä. Nykyisen kaltaisen kommentoinnin paikka on siksi Sanariksen foorumilla. Jos noudatetaan oman foorumini sääntöjä, niitä toki saa käsitellä siinäkin.
 • Suomen Kuvalehti. Pääsääntöisesti minulle riittää, että saisin sen verran kävijöitä, että saisin foorumisivustolla omiin ongelmakysymyksiin ratkaisun. Mikäli olen laatinut ristikosta vihjeanalyysin, haluan, että myös minun foorumissani olisi runsaasti kommentointia. Tämän kaltaiset tilanteet ovat oikeastaan ainoita tilanteita, jolloin suoranaisesti haluan kilpailla Sanariksen kanssa vaikeita ristikoita koskevissa kommentoinneissa.
 • Iisakin ristikot ja Sanaseppojen ristikkolehti. En tällä hetkellä ratko kummankaan lehden ristikoita.
 • Helpot ristikkolehdet. Toivon niistä käytävän keskustelun siirtyvän kokonaan sivustolleni. Syy on se, että Sanariksen foorumille ei kukaan aloitteleva ristikoiden ratkoja tällä hetkellä kehtaa omia ongelmakysymyksiään esittää. Jos ilmapiiri muuttuu toiseksi, voi kehottaa esittää sinnekin kysymyksiä helpoista ristikoista. Mielestäni Sanariksen foorumi palvelee erittäin suppeaa asiakaskuntaa, mikä on Sanariksen liiketoiminnan kannalta erittäin huono asia.
 • Sanariksen foorumin Muut aiheet osasto on toimiva, enkä halua minkäänlaista kilpailua sen kanssa. En kaipaa mitään ketjusäikeitä sivustolleni. Toivon suurta menestystä jatkossakin koko osastolle! Toki muut osastolle saa luoda sanailusäikeitäkin.

Jälkihuomautus 15.11.2018. Korjasin hieman tuota, koska minut ymmärrettiin hieman tavalla, jota en tarkoittanut.

Se, mitä jokaiselle ristikkolehdelle voin tarjota, on pyydettäessä oma aliosasto. Tällä hetkellä ristikko-osiossa on erillisosasto vain Suomen Kuvalehden ristikoille (1.1. Suomen Kuvalehti). Jos minulle jossakin vaiheessa jää aikaa ratkoa IS:n vanhoja koviksia, saatan joskus omia tarpeitani ajatellen luoda IS-viikonloppunumeroille oman aliosaston. Nyt se ei ole ajankohtainen.

Jos jostakin lehdestä/yksittäisestä ristikosta on Sanariksen foorumille säie, laitan siitä linkin, vaikka tiedän, että vastavuoroista linkitystä ei sallita.

IS Kovisten suhteen voin pyydettäessä laatia sellaisesta vanhasta IS Koviksesta vihjeanalyysin, joka on minulla tallennettuna pilvipalveluun.
________________

Foorumisivustolla pitkät otsikot tuottavat kapeassa ruudussa hieman ongelmia. Toimivuudessa täytyy tehdä pieniä kompromisseja kapean ja leveän näytön kanssa.
________________

Lisäsin Chatin foorumisivustolle. Sain sen jopa suomeksi. Löysin mielestäni sivustolle kohtuullisen hyvin sopivan linkkikuvan.
________________

Tosin ainakaan tällä sivustolla asia ei tunnu kiinnostavan. Kommentin perusteella olen kertonut pikku vaikeuksistani liiankin avoimesti.

________________

15.11.2018 on Päiväkirjaosuus 2 -sivulla.

________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut viitatut sivut foorumisivustolla:

__________________

Voit kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani(ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen.

14 thoughts on “Päiväkirjaosuus (11/2018) – 1”

 1. Nimerkki ”silp puri” koki kirjautumisen Captcha-suojauksen kanssa hankalaksi.

  ei vaan en huomannut mitään captchaa.

  1. Ilokseni voin todeta, että Captchaa ei ole vaan on ihan erilainen uusi tunnistautumistapa! Testasin itse poistamalla entisen testitunnuksen ja luomalla uuden tilalle.

   On todella hienoa, että robottipommitus loppui, mutta Captchalta vältyttiin, niin pirusti vihattava se Captcha on!

   _________________

   Olisin ihan mielelläni antamassa nimimerkille ”silp puri” foorumiosastolle täydet käyttöoikeudet, mikä tarkoittaa, että periaatteessa voi tehdä kommentille seuraavat asiat:
   * Kommenttia voi muokata (toisten aloittamaa kommenttia ei kuitenkaan pidä mennä muokkaamaan).
   * Kommentin voi sulkea (tämän tekisin mielelläni vain minä).
   * Kommentin voi liimata (voi liimata aivan alkuunkin; tämän tekisin mielelläni vain minä).
   * Kommentin voi yhdistää toiseen kommenttiin (jos toiseen osastoon luo uuden kommentin, kommentin voi jopa mutkan kautta siirtää toiseen osastoon).
   * Kommentin voi laittaa roskiin (toiminto on peruttavissa).
   * Kommentin voi määritellä roskaksi (toiminto on peruttavissa).
   * Kommentin otsikon voi korjata.

   Siis tarkoittaa myös mahdollisuutta toimia satunnaisesti apumoderaattorina. Muutos ei velvoita niin tekemään.
   _________________

   Asiasta on säie Moderaattorihaaste foorumissani.

 2. ”Ongelma on siinä, että en ole saanut kävijöitä. Ainut kommentoija tähän asti on ollut silppuri kahdessa säikeessä.”

  Olisikohan seuraavalla jotain tekemistä vähäiseen foorumin käyttöön? Taitaa olla foorumi suunnattu niin marginaaliselle käyttäjäryhmälle, ettei homma toimi.

  ”Foorumin tavoitteena tarjota mahdollisimman matala osallistumiskynnys, jolloin eri tavoin vammaiset, kommunikaatio-ongelmista (kuten aspergerin syndrooma, autismi, AD(H)D yms.) kärsivät, suomen kieltä syystä tai toisesta huonostikin osaavat, aloittelevat ristikoiden ja älypelien ratkojat uskaltaisivat esittää kysymyksiään.”

 3. Päsmäröitköhän jo hieman liikaa? Asetat rajoituksia ennen kuin sinulla on käyttäjiä – kannattaisikohan ensin hankkia niitä käyttäjiä ennen kuin asettelee näin paljon sääntöjä? Mutta jokainen taaplaa omalla tavallaan, mutta älä sitten kirjoittele kuinka masentaa, kun kukaan ei kirjoittele foorumillesi.

  1. Kyllähän minä tämän ongelman tiedostan. Mutta olen myös nähnyt, mikä seuraus on, jos säännöt ovat epämääräiset. Olen pyrkinyt etukäteen ottamaan huomioon kaiken mahdollisen.

   En halua tapella asioista, joista tiedän, että niistä tulee ongelmia, jos niitä ei määrittele riittävän tarkasti.
   ________________

   Esittämäsi kritiikki on hieman yleisluonteista. Minua kiinnostaisi erittely. Mikä yksityiskohta on sellain, että sitä pitäisi mielestäsi muuttaa.

 4. Olet kertonut joka ikisen ajatuksen, vaikeuden ja koirulin ruokavalion pystyttäessäsi foorumia. Mieti lisääkö se innostusta foorumiin vai ei?

  1. Arvioin sitten kiinnostuksen väärin. Web-suunnittelu on usein ongelmien kanssa tappelemista. Ajattelin, että henkilö, joka ei siitä tiedä mitään, voisi jotain siitä tietää. En ajatellut sillä olevan negatiivista merkitystä.

   Kyllä pystyttämäni foorumi teknisesti on melko hyvä. Lisäsin toimivuutta pikku jipoilla, joilla sain toimivuutta, jota foorumialustassa ei luontaisesti ole. Eihän näistä täydellistä saa.
   ________________

   Koirulista kertomisen oli tarkoitus olla kevennys.

 5. Ikeä kompaten.

  Kuka hemmetti tällaiselle natsihallinnolliselle sivulle viitsisi tulla.

  Tuolla keskustelupuolella tyrmäsit ainoan kirjoittajasi, Riitan, hiin totaalisesti idiootiksi, että et koskaan hänestä enää kuule!

  Linkkisi ovat päin helvettiä, ihan oikeasti. Tabletilla ne eivät toimi ollenkaan!

  Tämä sivun osoiterivillä lukee: … koirakaverimme … ! Mitä hemmettiä koirat tähän liittyvät, ja toisella oli jokin julttu selkäkivuista, vaikka linkki oli sivulle ”Uutta”!
  Laita nyt ensin linkit sellaiseen kuntoon, että linkki ”Uutta” vie sivulle https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/blogikirjoitukset/UUTTA! Eikä mihinkään koirakavereiden selkäkipuihin.
  En muuten oikein usko, että olet joskus jotain webbisivuja suunnitellut, niin avuton räpellys tämä sivusto kaiken kaikkiaan on!

  Julius

  PS. Niin ja tuo nimiversiosi. Tapio Huuhaa! Kuinka uskottava sen luulet esimerkiksi Twitterissä olevan. Tuollaset nikit saavat siellä hyvin helposti ikuisen bannin botteina. Kun yrität saada asiakkaita, ainoa keino on rehellisesti käyttää ihan oikeaa nimeä.

  sama

  1. Kuka hemmetti tällaiselle natsihallinnolliselle sivulle viitsisi tulla.

   Olen aika harvan kommentin jättänyt julkaisematta. Tämänkin julkaisin. Iken vähän sapekkaan kommentin jätin julkaisematta, mutta senkin pääsisällön kerroin blogikirjoituksessa. Tämän sivuston pitäminen natsihallintoisena ei siis anna oikeaa kuvaa sivustosta.

   Tuolla keskustelupuolella tyrmäsit ainoan kirjoittajasi, Riitan, hiin totaalisesti idiootiksi, että et koskaan hänestä enää kuule!

   Olisinhan minä toisinkin voinut valita, mutta koin muut vaihtoehdot tuntuivat epäreiluilta Sanariksen foorumiin nähden. Tuntuivat myös jotenkin liian halpahintaisilta vaihtoehdoilta.

   Oikeastaan olin hyvin lähellä laittaa vain suosituksen, että suosittelen, että ei keskustella palkintoristikoista ennen niiden lähettämisen päättymisaikaa.

   Jos olisin ottanut linjan, että foorumilla saa vapaasti kommentoida palkintoristikoista, pelkäsin myös sitä, että saisin Sanariksen ja eräät muut ristikkotahot kimppuuni. Kyse oli itsesuojelustakin.

   Päätös ei ollut helppo ja saatoin tehdä virhevalinnan.

   Laita nyt ensin linkit sellaiseen kuntoon, että linkki ”Uutta vie…”

   Linkit uutta tarkoitus ei voi olla viedä alaosastolle /blogit/, koska toinen tärkeä asia sivustolla on asia-artikkelit. Lisäksi on olemassa muutamia apusivuja. Sivu kertoo kaikista sivuista, joissa on tapahtunut muutoksia jotkin aivan vähäiset muutokset sivuuttaen.

   Laitoin aiheen vierestä olevat teemaosiot ikään kuin kevennyksinä, mutta eipä kannata enää jatkossa kirjoittaa ihan mistä sattuu. Tarkoituksena ei ollut aiheen vierestä kirjoittelulla ärsyttää ketään.

   En muuten oikein usko, että olet joskus jotain webbisivuja suunnitellut,

   Ilmaisu oli väärä. Työtehtäväni oli toteuttaa toisten suunnittelma käytäntöön. Suunnittelu liittyi siis vain käytännön toteuttamiseen, ei kokonaisrakenteen suunnitteluun.

   PS. Niin ja tuo nimiversiosi. Tapio Huuhaa!

   Päällimmäisenä nimeen liittyy itseironiaa, ehkä huonoa sellaista.

   Toinen syy on se, että meni Sanariksen foorumilla välillä niin huonosti, etten ole kehdannut omalla nimellä tulla julkisuuteen.

 6. Moi,

  Yritän nyt kirjoittaa vähän kiltimmin. Asiani on kuitenkin sama.

  Linkkisi ovat todella sotkussa. Minulta meni melkein puoli tuntia tämän edellisen kommenttini löytämiseen (en nyt itsekään oikein käsitä miksi viitsin vaivautua enää kirjoittamaan). Linkkisi ovat todella sotkussa Tämäkin teksti tulee alueelle: https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/blogikirjoitukset/koirakaverimme-11-2018/#ominaisuusvertailu !!! En vielä kään ymmärrä mitä nuo koirakaverimme tähän kuuluvat. Tämän osoite pitäissi olla: https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/blogikirjoitukset/#ominaisuusvertailu Tai jotain vastaavaa!

  Sivulta, joka on otsikoitu ’Päiväkirjaosuus (11/2018) – 2’ mutta jonka osoite osoiterivillä on https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/blogikirjoitukset/niska-hartia-ja-selkakivut-10-2018/paivakirjaosuus-11-2018-2/
  Miksi hitossa tuossa välissä on nuo selkäkivut?
  Siltäsivulta öysin tekstiosuuden ’En nyt kuitenkaan aio vastaisuudessa hyväksyä yhtään nimimerkki ”julius ahto” antamaa kommenttia hyökkäävämpiä kommentteja. Yritin vastata siihen mahdollisimman asiallisesti.’ Sanoissa ”antamaa kommenttia” on linkki, jonka osoite on: https://wp.me/P9LZMc-1NS#comment-378

  Tuosta ossoitteessta ei kuitenkaan yhtään mitään löydy!

  Vähän myöhemmin kirjoitat: ”Onkohan kritisoija ymmärtänyt blogisivuston ydinluonteen? Blogisivuston luonne on myös rönsyilevä, mitä blogikirjoitukseni tarkoituksellisesti ovat.

  Asia-artikkeleissa rönsyily on ongelmallista. Itse asiassa WordPressissä nykyisten asia-artikkelien pitäisi olla varsinaisia blogikirjoituksia, jossa uusimmat ovat automaattisesti ylimpänä. Kun käytän artikkelisivua asia-artikkeleina, ongelmana on se, etten voi määrittää niiden järjestystä enkä luoda niille suoria apusivuja. Niistä tulee pakosta sekamelskaa.”

  Kyllä, MINÄ olen ymmärtänyt blogisivustojen luonteen. Mutta tämän blogisivuston LOGIIKKAA en ymmärrä. Kaikissa asioissa rönsyily on ongelmallista! Mikset ole pitänyt tuota oletusta voimassa? Uusin tulee aina yläpuolelle! Kaikki ovat siihen jo tottuneet, sinä tappelet vastaan, mutta et kovin onnistuneesti. Sitten kirjoitat, ettet pysty asiaa enää korjaamaan. PYSTYT, mutta et viitsi.

  Parasta ollisi kun ottaisit lusikan käteesi ja oikeasti SUUNNITTELISIT nettisivustosi. Kynä käteen jaa piirtelemään ja kirjoittamaan. Päälinkit sulla jo onkin tuolla yläreunassa. Sitten kaikki alalinkit ja niiden sisällöt yksiselitteisesti. Ei voi olla montaa Päiväkirjaosasto2 kuten nyt. Ei voi olla mitään hassunhauskoja koiranselkäkipuja, kaiken pitää olla loogisesti järjestyksessä. Ihan jo itsesikin takia, mutta ennen kaikkea sen takia, että sivuiltasi löytäisi jotain. Kaikki ohjelmat lopulta ylittävät ohjelmoijan kyvyt, ja sinulla on jo käynyt niin!

  Ja, jos ja kun nimeät sivuja päiväyksellä, niin tee se seuraavalla muodolla. Tänään on esimerkiksi 20181120 eikä mikään toisinpäin oleva räpellys. Tuolla muodolla kaikki pysyvät järjestyksessä.

  Ainoa mahdollisuus todella nyt on purkaa koko purkkaviritys ja tehdä uudelleen koko projekti. Kuten itsekin olet jo huomannut asiat ovat karanneet etkä enää pysy itsekään kärryillä. Kaikki PAPERILLE ja sitten pidät kirjaa nimenomaan paperille, ei missään koneella. Iso paperiarkki, johon piirrät koko systeemin ja pidät ajan tasalla. Noin tekevät oikeat suunnittelijat.

  Julius

  PS. Saat itse hakea loput rikkinäiset linkit ja korjata ne. Mutta rakenna koko sivusto ihan uudelleen. Ja vaihda nyt jo nimesi. Internetti on siitä ikävä paikka, että se muistaa kaiken. Jos kerran munaa, niin ainoa tapa selvitä on kertoa totuus ja todeta, attä parannan tapani. Jep.

  sama

  1. Myönnän, että oli aika typerää laittaa niskakivuista jne. ja koirasta juttua. Ne tekevät myös sivun nimen hassuiksi.

   Kyse on siitä, että päiväkirjaosuus 2 on alisivu, joten väliin tulee hassusti nimetyt sivut.

   WordPress nimeää sivut automaattisesti. Kun luo uuden sivun, polun voi määrittää uusiksi.

   Otetaan esimerkiksi
   https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/blogikirjoitukset/niska-hartia-ja-selkakivut-10-2018/paivakirjaosuus-11-2018-2/

   Tuon olisi voinut merkitä esim.:

   https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/blogikirjoitukset/blogikirjoitus-10-2018/11-2018-paivakirjaosuus-2/

   Eipä tullut sivuja luodessa määriteltyä polkua uudestaan. Korjasin tuon jälkikäteen.

   En yksinkertaisesti miettinyt, että joku alkaa miettä, miksi jonkun sivun polku on se, mikä se on, koska blogikirjoitusten sivuille pääsen sivulta Blogikirjoitukset.

   Tmän osoite pitäissi olla: https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/blogikirjoitukset/#ominaisuusvertailu

   Tuo ei käy, koska koko polku ei ole esillä. Pitää olla esillä myös itse blogisivun nimi. Tuo linkitys tarkoittaisi että ominaisuusvertailu olisi blogikirjoitusten esittelysivulla, minne se ei missään nimessä kuulu! Osoite on nyt seuraava:

   https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/blogikirjoitukset/11-2018/#ominaisuusvertailu

   Osata polkuja tuli vähän pitkiä kun olin laittanut jatkopäiväkirjaosuudet alisivuiksi.

   Tein nyt vielä sen muutoksen, että siirsin jatkosivut samalle tasolle eli jatkosivun osoite on nyt esim.

   https://www.sanaristikkofoorumi.net/wordpress/blogikirjoitukset/11-2018-paivakirjaosuus-2/

   Kritiikki hassuista poluista on oikeutettu. Blogikirjoitusten polut, blogikirjoitusten poluissa näkyvät nimet sekä laitetaanko alisivuiksi vai ei, on minun hallinnassani.

   Sensijaan osaston Artikkelit järjestystä EN voi muuttaa. WordPress luo artikkelivalikon automaattisesti eikä valikon luontiperiaatteita voi muuttaa mitenkään. Artikkelit laitetaan aina luontipäivän mukaan.
   _______________________

   ”antamaa kommenttia” on linkki, jonka osoite on: https://wp.me/P9LZMc-1NS#comment-378

   Tuosta ossoitteessta ei kuitenkaan yhtään mitään löydy!

   Tuossa oli linkitysvirhe. Lisäksi tuo pikaosoite ei enää WordPress-päivityksen jälkeen toimi kuten aiemmin. Korjasin linkin toimivaksi.

 7. Moi,

  Selitystä, selitystä. Yritin auttaa, mutta koska apu ei kelpaa, niin antaa olla.

  Bye bye.

  Julius

  1. Oli asiaa, mutta tuntui kovin työläältä korjata nuo polut järkeviksi.
   Kaikki blogikirjoitusten sivujen polut piti korjata.

   Kävin sivut systemaattisesti lävitse ja muutin linkkejä käyttäen pikaosoitteita. Yksinkertaistin blogikirjoitusten nimiä ja polkurakenteita. Kun jälkikäteen korjaa, jonnekin saattaa jäädä virhelinkitys tai jokin korjaus meni väärin.

   Olen toki joutunut jälkikäteen korjaamaan montaa muutakin juttua ja tämä oli yksi niistä. Pitäisi harkita etukäteen enemmän.

Kommentointi on suljettu.