Päiväkirjaosuus (11/2018) – 2

Blogia kirjoittamassa

Päiväkirjaosuus 1 on toisella sivulla ja teemaosuus on oma sivunsa.

Sivun sisältö:

Sivun loppuun (jos haluat tarkastella vain saatuja kommentteja, käytä tätä linkkiä).

 

Päiväkirjaosuus 2

15.11.2018

Innostuin foorumin rakentelusta, mutta ehkä siitä ei nyt suurta iloa kellekään ole. Yritin ohjata erästä kommentoijaa foorumin säännöille mahdollisimman asialliseen sävyyn. Luulin, että minua syytettiin siinä päsmäröinnistä, mutta ymmärsin asian väärin.

Mitä yleisellä tasolla palkintoristikoihin tulee, niissä auttaminen ennen ratkaisun lähettämisen ajankohdan päättymistä voisi saada enemmän kävijöitä. Koin sellaisen kuitenkin halpahintaisena käyttäjien kosiskeluna. Vaihtoehto oli kuitenkin yksi kolmesta periaatteesta, jotka minulla oli mielessäni.

En pidä sellaisesta epämääräisestä ja epäjohdonmukaisesta toiminnasta, jota olen kohdannut. Yritän ajatella etukäteen, miten siltä itse voisin välttyä.

____________________

Mitä puolestaan kerroin teknisistä vaikeuksista, niitä aina tulee. Ulkoasun määrittely on ongelmallista, kun toinen henkilö en tehnyt perusmäärittelyn. Perusmäärittelyä pitäisi sekä hyödyntää että tehdä määrittelyjä, jotka sen kumoavat. On hyvin paljon määrittelyjä. jotka vaikuttavat toinen toisiinsa, mikä tekee ulkonäön detaljien muokkauksen haasteelliseksi.

Tällä kertaa ongelma se, että alaosan eli footer-osion kuville oli laitettu varjostusta (box-shadow),  joka loi linkkikuville valkoiset paksut reunukset. Sain ne kuitenkin pois. Ei toisen määrittämään CSS:n eli ulkoasun tyylitiedostoihin (katso yksi) kuitenkaan jaksa samalla lailla perehtyä kuin kovisristikoiden vihjeisiin. CSS-korjauksissa riittää, että löytää kohdan, jota tulee korjata.

Ehkä pitäisi tehdä vertailu Sanariksen foorumi oma bbPress foorumiXenForo, jotta jokainen saisi käsityksen, mikä ero on itse tehdyllä foorumilla, ilmaisfoorumilla ja ehkä yleisimmin käytetyllä kaupallisella foorumilla. Tosin ei foorumini onnistuminen/epäonnistuminen ole tekniikasta kiinni.

____________________

Sain Google+ -kirjautumisen toimimaan. Ymmärsin kaiken oikein, mutta laitamissani määrityksissä oli kirjoitusvirhe (yksi kirjain puuttui yhdestä määrityksestä). Kun korjasin kirjoitusvirheen, Google+ kirjautuminen toimi. Nyt on siis kolme kirjautumisvaihtoehtoa (normaali, Google+, LinkedIn ja Twitter).

Tulee mieleen työajat. Tein siinäkin pieniä virheitä, joita tuli korjata. No tämä ei ole ansiotyötä, mutta tulee haaskattua välillä toistenkin aikaa.

____________________

Lisäsin foorumisivustoon Chat-laatikon. Jouduin tekemään sen itse asiassa kahdesti, kun eka laatikko olikin kallis kuukausimaksullinen ammattitason Chat. Asensin tilalle toisen. Olisi kiva, jos joku kokeilisi sitä ja antaisi palautetta!

16.11.2018

Loin foorumisivustolle sivun Ohjeita Vivaldi-selaimen käyttöön. Vivaldi helpottaa mielestäni merkittävästi ohjeistuksen seuraamista.

____________________

Koska sain kaikki haluamani sosiaalisen kirjautumisen tavat foorumisivustolla kuntoon, päivitin sivun Ilmaiset foorumiohjelmistot uutta kirjautusmistapaa koskevan osuuden.

____________________

Päämääränä on, että foorumisivustoni olisi opastuksen kannalta Suomen paras foorumisivusto.

Tekniseltä toteutukselta en voi kilpailla parhaiden kaupallisten sovellusten kanssa, sillä WordPress & bbPress -yhdistelmässä on omat rajoitteensa. Ominaisuuden kyllä riittävät käyttötarkoitukseeni. Pieniä omia lisäyksiä olen tehnyt, jotta käyttö olisi helpompaa:

 1. Yksittäisen foorumiosaston ja säikeen osalta on linkit sivun alkuun ja loppuun.

 2. Yksittäisen foorumiosaston ja säikeen osalta on otsikon oikealla puolella foorumeiden pikavalintavalikko, jonka avulla voi siirtyä milloin vain toiseen osastoon. (Valikko on hieman toisen näköisenä aina myös sivun alaosassa.)

 3. Kaikilla sivuilla on sivun alaosassa tekemäni lisävalikon rinnalla linkki sivun ylälaitaan

Mitään teknistä tai ulkonäöllistä ongelmaa foorumisivustolla ei pitäisi olla. Joillakin käytetyillä ikkunaleveyksillä on pieniä ongelmia. Toimivuus eri ikkunaleveyksien osalta on kuitenkin aina hyväksyttävissä olevien kompromissien etsimistä.

Jälkikommentti 7.12.2018. Linkkien ulkoasua on muutettu.

Merkittävin yksittäinen tekninen puute on siinä, että kommenttien editointiin ei ole visuaalista editoria. Käytetty  koodien käyttöön perustuva HTML-editori vaatii hieman opettelua. Tämän osalta toivon, että asia tulevaisuudessa saada paremmaksi. WordPress & bbPress kehitetään jatkuvasti uusia lisäosia, joten tulevaisuudessa tämän asia todennäköisesti korjaantuu,

____________________

Harkitsen, pitäisikö sivulle laittaa Google Analystics ja jokin statistiikkalisäosa. Statistiikkaa en ainakaan vielä tarvitse.

17.11.2018

Masentaa taasen tosi paljon, kun tuntuu, että 2-3 viikon työllä ei ole mitään arvoa. Eilen hioin pieniä ulkoasudetaljeja. Kaikki tekstilinjaukset eivät olleet täysin kunnossa, mutta ei ulkoasua innosta loputtomiin hioa. Ristikoiden ratkontakaan ei innosta. Mikään e juuri nyt innosta. 

En ole koskaan ollut humalassa (vai hieman hiprakassa). Mutta ehkä tunnuttani voisi verrata siihen, että on humalapäissään tullut törttöiltyä ja on kamala kankkunen. On ollut railakas ilta, mutta se on vain ikävä muisto.

Eniten masentaa se, että ne tahot, joita sivustoni eritoten voisi palvella, ovat osoittaneet kiinnostusta, mutta kiinnostus ei ole ainakaan toistaiseksi johtanut mihinkään. 

____________________

Erässä chatissa kommentointiin, että he eivät halua kokeilla foorumiani, kun pitää rekisteröityä. Sosiaalisten medioiden kautta rekisteröityminen ja kirjautuminen on kyllä helppoa. Vanhan ajan rekisteröitymistapa on työläämpi, vaikka sekin on helpompi kuin monen muun sivuston vastaava rekisteröitymistapa.

Saisin ehkä runsaastikin kävijöitä sillä, että antaisin vapaasti kysyä palkintoristikoita ennen niiden ratkaisujen palautusaikaa (sitähän minulta jo kerran pyydettiin). Seurauksena on olisi kyllä se, että menettäisin loputkin anonyymit nettiystäväni, kuten Jukkisen.

____________________

Ryhmächattia en asentanut, koska ne ovat maksullisia. Sen chatin laajentaminen ryhmächatiksi maksaisi 8 €/kk, mikä ei hirveä hinta ole. Ammattimaisemman näköinen muistaakseni maksoi 29 €/kk.

Ehkä Sanaseppojen sivustolla olevan ryhmächatin saisi asennettua ilmaiseksi, mutta se on hirveän ruma.

____________________

Rekisteröitymisen suuri etu on siinä, että kommentteja voi korjata jälkikäteen. Jos on henkilö, joka haluaa korjata kirjoitusvirheensä, ei tarvitse luoda uutta kommenttia, jossa kertoo, että kirjoitti edellisessä kommentissa väärin. 

Henkilökohtaisesti en pidä sivustoista, joissa ei ole kommenttien korjausmahdollisuutta. Käytän sellaisia sivustoja mahdollisimman vähän. Yhtä foorumia lukuun ottamatta kaikissa teknisluonteisissa foorumeissa, jota olen käyttänyt, on kommenttien korjausmahdollisuus. Sitä on joskus tullut käytettyä ehkä liikaakin.

En teknisluonteisissa foorumeissa tee kirjoitusvirheiden takia uutta kommenttia, jos korjausmahdollisuutta ei ole. Mahdolliset kirjoitusvirheet vain sitten harmittavat.

____________________

Se hauska huomio on, että todennäköisesti foorumisivustolta on tultu tutkimaan vihjeanalyysejäni Suomen Kuvalehti 40/2018 ja Suomen Kuvalehti 36/2018. Päättelen näin siksi, että niihin pääsemiseen ei ole käyty millään blogisivuston sivulla. Toki toinen vaihtoehto on se, että sivut ovat olleet kirjanmerkeissä, mutta en pidä sitä vaihtoehtoa realistisena.

____________________

Sapekkaat tai vahingoniloiset kommentit eivät juuri mielialaa nosta. Tosin kritiikki on tarpeen, jotta voisi jatkossa välttyä toistamasta samoja virheitä.

____________________

Kun luin erästä keskustelusäiettä, minun oli pakko avata uusi säie Huonoa vihjeitystä, sen verran otti päähän laatijan puolustelu ratkaisulleen.

____________________

Laitoin esille viimeisimmän vihjeanalyysini (Suomen Kuvalehti 45/2018). Samalla laitoin esille yhden oman ristikkokysymyksen. Kysymys on esillä myös foorumisivustollani. Olisi kiva, jos tämän sivuston sijasta voitaisiin ristikkokysymykseni pääosin käsitellä foorumissa.

Jälkikommentti 18.11.2018 ja 25.11.2018. Asia on ratkennut – kiitos nimimerkin ”silp puri”. Asioiden käsittely on siirretty kokonaan foorumisivustolle 25.11.2018 lähtien.

____________________

Vaikka Sanaseppojen chat on ruma, sivulle upotettuna se ehkä toimisi, koska kaikki asiat eivät näy. Kokeilin sitä upotuksena toiseen sivuun. Mutta jotta sitä voisi käyttää pitää joko määrittää sivu täysin avoimeksi tai hyvin suljetuksi.

Intergrointi WordPressiin pitäisi itse luoda.

____________________

18.11.2018

No ei tarvitse itse lähteä luomaan. Ajax Chat -ohjelmaan on eräs henkilö tehnyt WordPress-integraation. En saanut ensialkuun sitä toimimaan oikein.

Hankaluus tuossa oli se, että www-sivuilla mukana oli rivimerkinnät, jotka tuli kohta kohdalta manuaalisesti poistaa. Virhemahdollisuus on erittäin suuri ja aluksi tulikin vain tyhjä ruutu. Sain korjattua syntaksivirheet.

Sitten tuli vielä yksi virheilmoitus, jota en meinannut saada poistettua. Onhan se alkuun vähän vaikeaa, kun PHP-koodamisesta on pitkä aika. Yritin kysyä neuvoa Goole-foorumissa (linkin toimivuus vaatii ehkä kirjautumisen).

Sain sen lopulta toimimaan ilman virheilmoitusta, mutta Chatin käyttäminen on vähän ongelmallista. En saanut sille määriteltyä erinäisistä syistä tavanomaista kirjautumista. Ongelmaksi jäi edelleen se, että pitäisi luoda joko suljettu ryhmä tai pitää se täysin avoimena. Kumpikaan vaihtoehdoista ei tunnu hyvältä.

Ehkä ilmaista hyvää ryhmächattia ei yksinkertaisestai ole olemassa.

____________________

Mitä blogisivuston sivuihin Keskustelusäännöt ja Moderaattorisivu tulee, ne ovat lähinnä periaatteellisista syistä. Ei niitä tällä sivustolla juuri tarvita.  En nyt kuitenkaan aio vastaisuudessa hyväksyä yhtään nimimerkki ”julius ahtoantamaa kommenttia hyökkäävämpiä kommentteja. Yritin vastata siihen mahdollisimman asiallisesti.

____________________

Vihjeanalyysiin Suomen Kuvalehti 45/2018 oli tullut muutama pieni virhe, mutta ”silp puri” oikaisi ne. Analyysi oli siten itsellenikin hyödyksi.

19.11.2018

Masentaa tosi paljon eikä mikään innosta. Foorumisivuston pysytytys oli kiva sinänsä, mutta kun sen sai valmiiksi eikä sille ole käyttöä, tunne on paljon pahempi kuin jos en olisi koko sivustoa edes pystyttänyt.

Masentaa vähän vahingoniloisen tuntuinen kommentti.

Pitäisiköhän koko sivusto poistaa kun siitä ei ole juuri itsellenkään iloa. Ei ainakaan ristikoiden ratkaisemisessa, kun vastaukset ongelmiini saan helpommin tällä sivustolla.

En ole kovin paljoa saanut vastauksia myöskään ”nörttikysymyksiini”, joita olen esittänyt osastolla 3.1. WordPress & bbPress

____________________

Tein äänestyksen foorumin sääntökohdasta 15. Tein ehkä täysin turhaan tiukan säännön. Olisi pitänyt jättää itse kunkin itse päätettäväksi ja laittaa vain suositus – itse asiassa laitoin omana äänenäni suosituksen.

Vaikka äänestyksen lopputulos olisi eri kuin mille itse annoin ääneni, en pidä äänestystulosta itseäni sitovana.

Jos olisin jättänyt päätöksenteon itse kunkin vastuulle, en olisi nimimerkkiä Riitta karkottanut, kuten Julius mainitsee

Laitoin myös rekisteröintiä koskevan äänestyksen.

Vähän harmittaa, kun näitä äänestyslisäosia ei ole suomennettu, mutta tuskin siitä suurta haittaa ihmisille on.

Ajattelin, että jos suomentaisin sen, mutta suomennettavaa on tosi paljon.

____________________

Kommentoin muutamia näkökulmia Juliuksen kommentoinnin perään, mutta otan tässä yhden asian esille, mitä siinä en käsitellyt.

En muuten oikein usko, että olet joskus jotain webbisivuja suunnitellut, niin avuton räpellys tämä sivusto kaiken kaikkiaan on!

Onkohan kritisoija ymmärtänyt blogisivuston ydinluonteen? Blogisivuston luonne on myös rönsyilevä, mitä blogikirjoitukseni tarkoituksellisesti ovat.

Asia-artikkeleissa rönsyily on ongelmallista. Itse asiassa WordPressissä nykyisten asia-artikkelien pitäisi olla varsinaisia blogikirjoituksia, jossa uusimmat ovat automaattisesti ylimpänä. Kun käytän artikkelisivua asia-artikkeleina, ongelmana on se, etten voi määrittää niiden järjestystä enkä luoda niille suoria apusivuja. Niistä tulee pakosta sekamelskaa.

Asia-artikkelit olisi pitänyt laittaa kohtaan Blogikirjoitukset ja blogikirjoitukset olisi pitänyt kirjoittaa asia-artikkeleina. En voi kuitenkaan jälkikäteen muuttaa tilannetta.

Osastolle Artikkelit voi määrittää avainsanat, mutta muille sivuille ei.

Blogikirjoitusten ja asia-artikkelien lisäksi loput sivut ovat näiden apusivuja.

____________________

Laitoin foorumisivustolla Chat-sivun kokeilumielessä avoimeksi. Samoin laitoin kommentoinnin koemielessä avoimeksi. Sivuilla on suojaukset robotteja ja spam-posteja vastaan, joten avoimenakin foorumi saattaa toimia. 

Jos olen pidempään poissa, laitan kaikki kommentin esitarkastukseen.

____________________

Minulle jäi SK 46/2018 yksi piilisvihje hämäräksi, joten laitoin keskustelun Suomen kuvalehti 46/2018.

____________________

Tein alustavan ominaisuuvertailun Sanariksen fooruminoman foorumini ja XenForoa käyttävien foorumien välillä (esim. Matkapuhelinfoorumi). Loin sille myös keskustelun bbPress suhteessa muihin foorumisovelluksiin.

20.11.2018

Eräs henkilö huomautti, että foorumisivusto ei ole suojattu (ei ole ’https…’). Kysyin palvelun tarjoajalta asiasta. Omaa tyhmyyttäni olin laittanut ’http’ enkä ’https’. Piti käydä muuttamassa tämän blogisivuston ja foorumisivuston kaikki linkit (mukaan lukien kommentit) foorumisivustolle käyttämään ’https’ ’http’ sijasta. Notepad++ sai sivukohtaisesti korjattua ”Korvaa”-toiminnolla linkit oikeaan muotoon, joten aivan hirveää aikaa ei korjauksiin mennyt. Jonnekin saattoi kuitenkin jäädä väärän muotoinen linkki.

Tarkistan myös silloin tällöin sivuston kunnon. Sivustolla on kunnon robotti- ja spam-suojaus. Lukuun ottamatta ydinohjelmaa, lisäosien ohjelmapäivityksistä muistutetaan ja ne voi yhdellä klikkauksella päivittää. Palveluntarjoajallakin on omat suojausmenetelmänsä.

Https-muodossa sivuja voi selata myös Sanariksen foorumilla. Korjasin linkkejä niiltä sivuilta, joilla muistan linkityksiä olleen. Täytyy muistaa jatkossa käyttää suojattua selausta ja laittaa linkit https-alulla. Vaikka voi käyttää suojattua selausta, sivuston tietoturva on arveluttava. Kyse on itse rakennettusta foorumista. Takana ei ole laajaa taustayhteisöä tai suurta kaupallista toimijaa, joka pyrkii korjaamaan aktiivisesti ilmeneviä tietoturvaongelmia.

Jos puhtaasti tietoturvaa ajatellaan, järkevintä ehkä olisi käyttää Suomi24-palvelua ja siirtää kaikki ristikkokeskustelu sinne. Sanaseppojen foorumin henkiin herättäminen vaatisi aktiivisempaa foorumialustan ylläpitoa. Moderaattorin pitäisi kyllä sallia suora kommentointi. Esitarkastus saisi olla vain tietyillä osioilla.

____________________

Päivitin sivua Chrome OS ja käyttöjärjestelmien tietoturvallisuus etsiessäni tietoa siitä, mitä laite nyt maksaisi ja olisiko jossakin Black friday -tarjouksia. Halvin hinta n. 320 €, mutta erityisiä tarjouksia en löytänyt.

Se hyvä puoli on, että nykyisin haluamani laitteen saa muualtakin kuin Verkkokauppa.com -sivustolta. Sen hinta on kalliimmasta päästä. Monesta paikasta laitteen saa huomattavasti halvemmalla.

____________________

Nimimerkki julius ahto on oikeassa blogikirjoitusten polkunimistä. En ajatellut, miten WordPress luo sivujen polut. Olisin voinut muuttaa polkunimet järkeviksi. Niiden muuttaminen  jälkikäteen on työlästä, koska on vaikea muistaa, missä johonkin sivuun olen viitannut. Kävin sivut kuitenkin lävitse. Toivottavasti ei tullut linkitysvirheitä.

Tälle päivälle tuli hirveästi linkkien korjailuja.

21.11.2018

Tällä päivälle jäi vielä korjailua. Huomasin, että WordPress.comm suorittaman ohjelmistopäivityksen yhteydessä osa ns. pikaosoitteista (joista käytän nimitystä some-osoite) ei toimi. Juliuksen esille ottama pikaosoite ei esim. enää toimi. Toimimaton on myös tälle sivulle laittamani pikaosoite (https://wp.me/P9LZMc-2zB). Jouduin joidenkin sivujen lopusta poistamaan pikaosoitelinkin.

Ohjelmistopäivityksen yhteydessä uusi editori ei enää edes anna mahdollisuutta asettaa pikaosoitetta.

Uusi ohjelmistopäivitys ei salli myöskään käyttää vanhaa sivua mallina ja luoda uutta sivua kopiosta.

____________________

Olisin voinut käyttää vanhaa editoria, mutta WordPress.com olisi jatkuvasti muistuttanut, että on uusi editori ja editori kannattaa vaihtaa. Jatkuva muistutus oli ärsyttävää.

Oli valittava ruton ja koleran välillä. Oli joko siedettävä jatkuvaa päivitysmarmatusta tai yritettävä tulla toimeen keskeneräisellä, bugisella uudella editorilla.

Nyt täytyy toivoa, että korjaisivat bugit mahdollisimman pian. Vastaavaa keskeneräisen ohjelmiston lanseeraamista toki on ilmennyt muillakin ohjelmistoilla.

WordPress.org kautta hankitussa WordPress-asennuksessa voin itse päättää, mitä editoria käytän eikä siellä marmateta. Jos joku haluaa WordPress-sivuston, WordPress.com ja WordPress.org on omat etunsa ja huonot puolensa. WordPress.com on huoleton, sillä firma vastaa päivityksistä. Mutta satunnaisesti automaattipäivityksen voivat olla ärsyttäviä, kun käyttöön annetaan keskeneräisiä toteutuksia.

Huomautin editoriongelmista jo aiemmin (niistä olivat muutkin valittaneet). Nyt tein uuden huomautuksen poistetuista toiminnoista ja pikalinkkien toimimattomuudesta sekä bugiraportin.

Sain vastauksen, että kyseessä on 5.0-versio, jonka editori on keskeneräinen (stable-versio on 4.9.8). Hiivatti kanssa, kun minut käytännössä pakotettiin beta-version käyttöön. Huomautin siitäkin.

Vähään aikaan linkkityökalu ei ole toiminut tällä sivulla ollenkaan ja olen joutunut lisäämään linkit koodieditorilla.

____________________

Ihan koepallona laitoin SK 46 kysymyksen myös Suomi24-sivustolle. Saa nähdä missä vastataan ensimmäiseksi.

22.11.2018

Mietin vielä Juliuksen ensimmäisessä ja toisessa pitkässä kommentissa olevia kohtia

Kuten omassa pitkässä kommentissani kerroin korjasin blogisivuston polkunimet ja yksinkertaistin rakennetta.

Käyn läpi vielä muutamia muita kohtia:

Uusin tulee aina yläpuolelle!… Sitten kirjoitat, ettet pysty asiaa enää korjaamaan.

Tiedän tuon, mutta kun luon blogikirjoitusten valikon manuaalisesti, uuden lisääminen loppuun toimii paremmin kun uusin tulee loppuun. Järjestyksen ylläpito on niin helpompaa. Tuohon kyllä pystyn itse vaikuttamaan (toisin kuin artikkelien listausjärjestykseen).

Jotta blogikirjoituslistauksessa olisi paremmin ajankohtaisuus, muutin systeemiä niin, että valikossa on vain viimeisen puolen vuoden sisällä tehdyt kirjoitukset. Sitä vanhempiin ohjataan linkillä. Vanhemmat näkyivät valikkona sivulla Muut sivut.

Jälkihuomautus 23.11.2018 ja 4.12.2018. Tätä on muutettu. Kaikki vuoden 2018 blogikirjoitukset ovat esillä valikossa ainakin vuoden 2018 ajan. Muut sivut ei ole enää käytössä.

Ei voi olla montaa Päiväkirjaosasto2 kuten nyt.

Kyse on vain siitä, että WordPress ei päivitä sivuja kunnolla, jos sivuista tulee pitkiä. Useiden päiväkirjaosioiden luominen on pakon sanelema toimenpide. Tämäkin kirjoitus pitäisi jo päättää kirjoittamisen huonon toimivuuden takia ja pitäisi luoda Päiväkirjaosio 3. Linkkityökalu ei toimi enää lainkaan näin pitkällä sivulla. Joudun kirjoittamaan tämän blogikirjoituksen loppuosan koodieditorilla, mikäli haluan lisätä linkkejä.

Ja, jos ja kun nimeät sivuja päiväyksellä, niin tee se seuraavalla muodolla. Tänään on esimerkiksi 20181120 eikä mikään toisinpäin oleva räpellys.

Minusta tavanomainen päiväys toimii ihan hyvin. Olen sitä systemaattisesti käyttänyt enkä sitä muuta. Myös tietokoneen päiväys noudattaa samaa formaattia. Minusta päiväkirjassa 20181122 tai 2018-11-22 on melko keinotekoisen oloinen päiväysmuoto. Käytän niin päin olevaa muotoa vain tiedostojen tallennuksessa, että löydän tiedostot jälkikäteen. Päiväkirjan pitämisessä ei nyt kuitenkaan ole kyse tiedostojen ylläpidosta.

”PS. Niin ja tuo nimiversiosi. Tapio Huuhaa! Kuinka uskottava sen luulet esimerkiksi Twitterissä olevan. Tuollaset nikit saavat siellä hyvin helposti ikuisen bannin botteina. Kun yrität saada asiakkaita, ainoa keino on rehellisesti käyttää ihan oikeaa nimeä.”

Tämän taustalla on häpeä monestakin asiasta.  Yksi on häpeä siitä, että Sanariksen foorumilla meni välillä aika huonosti ja osassa tilanteita on, saan syyttää itseäni.

Hävettää myös se, että www-sivujen koodarina epäonnistuin työpaikkani pitämisessä. En ole muussakaan työssä aina onnistunut.

Koska minulla on diagnosoitu jonkin tason aspergerin syndrooma, en haluisi leimatua senkään takia. Omalla nimellä esiintyminen tuntuu vaikealta.

Voisin toki saada uskottavuutta omalla nimelläni. Ajattelin, että foorumissa jokainen voisi esiintyä nimettömänä ja siten kaikki olisivat samalla viivalla. Ehkä foorumisivusto ei voi toimia niin. Jos toimivuus on kiinni siitä, että en esiinny omalla nimelläni, harkitsen omalla nimelläni esiintymistä.

____________________

Mietin, tilaisinko uudestaan IS Extra-palvelun ja kerran viikossa loisin Kovis-ristikosta vihjeanalyysin, jos Sanarikselle laadintoja tehneet eivät ole sitä luoneet. Minua ei enää oikein kiinnosta ratkoa ristikoita vain itselleni nimittäin.

Kun olen tehnyt analyysejä, huomaan että olen tulkinnut yksittäisiä vihjeitä väärin. Tulisi sitten samalla itselle ja muille kaikkien ongelmakohtien osalta selväksi, mikä on vihjeen laatijan näkökulmasta katsoen todennäköisesti oikea tulkinta. Joskus oikeaksi tulkinnaksi tosin pitää hyväksyä tulkinta, jota laatija itse ei ole ajatellut. Tällaiset tilanteet ovat toki poikkeuksia.

____________________

Katselin Sanariksen sivuston viimeaikaisia keskusteluja. Taitaa olla hyvä, että ne käytiin siellä, sillä keskustelun sävy nousee helposti turhan kiihkeäksi. Huomasin myös, että Vuokila myönsi, että alku- loppupiilon käyttöä tulisi vältää.

Itse olen alku- ja loppupiiloja aina pitänyt hieman huonona laadintana, varsinkin jos sana on nelikirjaiminen. Itseäni loppupiiloja enemmän ovat kiusanneet alkupiilot. Ne voivat joskus olla todella harmillisia, kun montakin ratkaisusanaa toimisi, eikä tiedä, minkä valitsisi. Laitoin maininnan asiasta foorumiin

____________________

Tein Pertti Oskalan Suomen Kuvalehti 45/2018 piiliksestä vihjeanalyysin, koska se on mielestäni sopivan helppo aloittevalle piilisratkojalle. Monet vihjeet on laadittu erittäin luontevasti.

____________________

Julius esitti huomionarvoista kritiikkiä, jonka pohjalta korjasin blokirjoitusosaston linkkien esitysjärjestyksen siten, että uusimmat sivut ovat ensin.

23.11.2018

Julius on esittänyt huomionarvoista kritiikkiä, mutta en ymmärrä sitä, miksi koko sivusto pitäisi miettiä uusiksi. Julius ei meinaa ymmärtää, että 9/2018, 10/2018 ja 11/2018 todella tarkoittavat kuukausia, kun minulla on jatkosivuja. En ymmärrä sitä, miksi hän ei voi ymmärtää, että minun on ollut aivan pakko jakaa em. kuukaudet useiksi sivuiksi. 

Yritän laittaa mahdollisimman monta päivää samaan sivuun, sillä jokaiselle päivälle uuden sivun laittaminen tekee hallinnan mahdottomaksi, koska sivuista ei tule automaattista valikkoa. Missä ihmeessä listaisin 360 päiväkirjasivua, en missään. Homma hajoaisi käsiin. Minun täytyy tehdä tavalla, joka pysyy hallinnassa.

__________________

Sivustolla oli alun alkaen neljä eri sivutyyppiä, jotka laitan prioriteettijärjestykseen:

 1. Asia-artikkelit (käyttävät WordPressin blogikirjoitussivuja).
 2. Blogikirjoitukset (käyttävät WordPressin muita sivuja).
 3. Apusivut (käyttävät WordPressin muita sivuja).
 4. Kysymys- ja vastaussivut (käyttävät WordPressin muita sivuja).

Noista kohdan 4. sivut oli alun alkaen tarkoitus olla väliaikaisia eli kun asioihin tuli selvyys, ne poistettaisiin. Nyt niitä ei enää ole yhtä toisaalle siirrettyä ristikkokysymyssivua lukuun ottamatta. Poistaisin senkin kokonaan, jos sivustolla vierailevat vastaisivat esittämiini kysymyksiin tämän sivuston sijasta foorumisivustolla.Poistan sivun, kun saa sivuillani vierailevat vastaamaan ristikkokysymyksiini pelkästään foorumisivustolla. Sivun on nykyisin mukana raahattava jäänne. 

Jälkikommentti 25.11.2018. Omat ristikkokysymykset on poistettu.

Mitä kohtaan 3.  tulee, apusivut ovat apusivuja. Apusivuilla ei ole yhtenäistä logiikkaa, joten ei niitä yhtenäisesti voi sijoitellakaan. Ne ovat joko päävalikossa tai ns. footer-osioissa kuten yleisesti apusivujen on tapana olla.

Kohta 2. on nyt laitettu Juliuksen pienen potkimisen perusteella mielestäni loogisesti nimetyt hakemistopolut ja valikko uusittu. 

Kohdan 1. sivut ovat ongelmallisin tapaus. WordPress nimeää runkopolun automaattisesti eikä palveluna WordPress.comista hankittu sivusto anna mahdollisuutta poistaa omalta kannalta totaalisen tarpeetonta päiväystä pois hakemistopolusta (esim. ”/2018/11/23”).

Jos loisin 23.11.2018 uuden asia-artikkelin, minun on pakko siis käyttää tätä muotoa (muutin foorumisivuston osoiterakenne-esimerkin ikään kuin tällä sivustolla käytettäväksi) :

Jos foorumisivustolla loisin artikkeleja, sitä ei näkyisi, sillä siellä saan päättää, että päiväystä ei laiteta. Voisin käyttää seuraavaa osoiterakennetta:

Mitä järjestykseen tulee, listauksella Artikkelit, en voi vaikuttaa listausjärjestykseen mitenkään vaan se määräytyy tietokantaan tulleen luontipäivämäärän perusteella siten, että uusimmat tulevat alkuun.

Blogikirjoitusten osoiterivillä näkyvässä polussa muoto 2108-11-23 olisi kyllä toimiva ja järkevä. Sen sijaan itse blogikirjoituksessa koen sen liian tietoteknisenä, vieraana tavallisen tekstin käytettäväksi. Se ei tunnu hyvältä esim. tässä blogikiroituksessa.

Loin sivulle Muut sivut yhtenäisen listauksen artikkeleista ja niiden alisivuista. Tein myös neljä muuta samankaltaista valikkoa, mutta en laittanut muihin kaikkia sivuja vaan niin, että on alisivuttomat artikkelit ja alisivulliset artikkelit.

Jälkihuomautus 4.12.2018. Muut sivut ei ole enää käytössä.

Viiden vähän toisistaan poikkeavan valikkorakenteen luominen  ja varsinkin ylläpito on vähän hankalaa. Koska en jokaisen valikon kohdalla listannut kaikkia artikkeleja, jos lisään uuden artikkelin, sitä ei tarvitse lisätä kaikkiin viiteen valikkovariaatioon.

Jälkihuomautus 25.11.2018. Koska Kovisristikoiden oveluudet -osastoa ei enää ole, valikkovariaatioita on yksi vähemmän.

Varsinaisia alisivuja artikkeleille ei saa. Ne täytyy tehdä mutkan kautta tavallisia sivuja hyödyntäen. Alisivuille oli osoittain huonot polkunimet, mutta korjasin kaikki mielekkäiksi. Alisivujen laitto artikkelisivuille on siten maksimaalisen kankeaa ja hankalaa.

Olisi pitänyt oikeastaan rakentaa sivut CMS:llä (Content Management System =  ’sisällöhallintajärjestelmä’), jossa voi itse päättää kunnolla sivustorakenteen ja sivujen lisäys tapahtuisi automaattisesti, mutta koin sen vähän liian hankalaksi. WordPress on CMS:nä erittäin huono, koska siinä ei oikeasti voi kunnolla hallita sisältöä.

__________________

Tiedoksi että tietokonetyössä tärkein työtehtäväni oli CMS:llä sivujen laitto käyttökuntoon luomalla sille toimivat mallinteet eli ns. templatet sekä asentamalla tarvittavat lisäosat. Kyse oli koodaustehtävät, ei kokonaissuunnittelu. Sain mallinteista joko graafiset kuvat tai HTML-tiedostot, joiden pohjalta tuli luoda toimiva verkkosivusto.

__________________

Löysin joukon blogikirjoituksiin liittyviä linkitysvirheitä. Koska muutoksia tuli paljon, siellä täällä voi vieläkin olla linkitysvirheitä.
__________________

Blogisivusto tuli luotua spontaanisti. Foorumisivuston harkitsin joka asian suhteen tarkkaan.

 1. Määritin, mihin tarkoitukseensen tein. Määritin aihealueet.
 2. Määritin kohderyhmät. Määritin ensisijaisen kohderyhmän. Määritin myös sekundaariset kohderyhmät.
 3. Mietin, miten saan ensisijaisen kohderyhmäni kirjoittamaan foorumilleni. Otin yhteyttä kaikkiin tahoihin, joiden halusin foorumiani käyttävän.
 4. Määritin tarkat säännöt, jossa pyrin ottamaan huomioon ensisijaisen kohderyhmän.
 5. Laadin kunnon opastuksen ensisijaista kohderyhmääni ajatellen.
 6. Muutin ulkoasua toimivammaksi.

Tein, minkä pystyin, mutta ei nyt vaan ole ottanut tuulta alleen. Puhelimella en ole keneenkään ollut yhteydessä.

__________________

Esittämääni SK 46 liittyvään kysymykseen ensimmäiseksi tuli vastaus Suomi24-sivustolla. Kunnon selitystä en kyllä saanut. 

Sain SK 46:sta kommentin myös foorumisivustolla (nimim. silppuri kommentoi).  Toivon jatkokommentit foorumisivustolle enkä tänne. Saa toki laittaa tännekin, mutta siirrän kommentit sitaatteina foorumisivustolle omien ja silppurin kommenttien jälkeen. Jonkin aikaa ne saavat toki täälläkin olla.

24.11.2018

Kaipaan itsekin selkämpää hallintaa, joten kritiikki on ollut oikeutettua. Oikeastaan minun pitäisi hylätä tämä WordPress, joka osoittautui pahaksi virhevalinnaksi. 

Epäilin kyllä alusta lähtien sen toimivuutta käyttötarkoitukseeni, mutta niin huonoksi kuin se osoittautui, en tullut ajatelleeksi.

Perus ongelma on siinä, että on vain kaksi osastoa, Sivut ja Artikkelit. Molempia WordPress järjestää päivämäärän mukaan. Tosin osastoa Sivut se välillä näyttää loogisessa järjestyksessäkin. 

Osastolle Sivut saa alisivuja, mutta kun ohjelma näyttää sivut miten sattuu, hallinta on hankalaa. Valikoita pitää luoda itse ja niitä pitää luoda paljon. Erittäin hankalaa.

Minulle Artikkeli-osaston automaattijärjestys ei käy. Osastolle ei saa alisivujakaan. Toimivuus  on vielä huonompi kuin osastolla Sivut. Kun poistin automaattisen valikon pois käytöstä, sinne voisi joitakin sivuja siirtää, mitkä sinne kuuluisivat.

Kaiken lisäksi editori on ihan *piip* huono. Sen lisäksi, että linkkityökalu ei toimi, se jakaa sivua pieniin paloihin, vaikken pyydä. On kuin ajaisi autoa, jossa on erittäin huono vaihdelaatikko ja milloin mikäkin vaihde ei mene päälle tai menee päälle väärä vaihde. Ottaa niin *piip* päähän. Vihaan tätä uutta editoria.

Ajattelin, että laitan CMS:n, jossa saan itse määrittää aliosastot, mutta kun koodaamisesta on paljon aikaa, tuntui liian vaativalta toimenpiteeltä. Kaduttaa hirveästi, mutta ajattelin, että WordPressillä voisi joten kuten selvitä. Vaikeaa on, kun tarvitsisin neljä osastoa ja käytössä on vain kaksi ja kumpikaan kahdesta ei ole kunnolla hallittavissa.

WordPress toimii kunnolla vain hyvin yksinkertaisena blogina. Asia-artikkelien ympääminen siihen on mahdoton tehtävä siten, että kokonaisuus olisi kunnolla hallittavissa.

Julius kehotti organisoimaan uudestaan. Ei se auta, koko sivusto pitäisi rakentaa eri alustalle, jonne pitäisi kopioida sisältö. Ehkä pitää hylätä tämän vuoden jälkeen koko tämä sivusto tai palauttaa tämä puhtaaksi blogiksi ja ottaa käyttöön asia-aineistolle uusi sivusto.

Tosin ehkä voisin paremmin hyödyntää foorumisivustoa. Harkitsen siirtää sivun Kovisristikoiden oveluudet siihen liittyvine sivuineen foorumisivustolle. Loisin sinne pudotusvalikot, joista sivut helposti löytyisivät.

Jälkihuomautus 25.11.2018. Sivut on siirretty.

Foorumisivustolla osastaon ’Sivut’ listautuvat aakkosellisesti ja sivut löytyvät aina samasta paikasta. Listaus ei ole jatkuvasti yhtä sekamelskaa.

Ottaa ihan hirveästi päähän, että tällä sivustolla osaston ’Sivut’ listautus vaihtuu jatkuvasti. Sivut ovat lähtötilanteessa ihan sikin sokin. Sikin sokin listatuissa sivuissa menee joka kerta ylimääräistä aikaa löytää juuri haluttu sivu, jota pitää editoida.

On todella ärsyttävää, että jos haluaa sivut järjestykseen, sivuja pitää muutamaan kertaan 2-3 kertaa selata edestakaisin.

Totesin, että tämä sivusto ei sovellu toimivasti ristikon vihjeanalyysien ja Kovisristikoiden oveluudet -sivun ja sen alisivujen hallintaan.

25.11.2018

Oli tehtävä erittäin rajuja toimenpiteitä, että sivusto on edes kohtalaisesti hallinnassa. Piti siirtää foorumiosastolle kaikki ristikonratkonnan opastukseen liittyvät sivut. Listaan poistetut sivut sivulla Linkkejä.

Osastolta Sivut piti siirtää osastolle Artikkelit kaikki sivut, jotka sinne oli järkevästi siirrettävissä. Poistin myös omia ristikkokysymyksiäni käsittelevän sivun.

Se hieman ärsyttävä piirre WordPressissä on, että se listaa manuaalisesti järjestetyt sivut väärin. Sivut tulisi listautua hieman eri lailla kuin nyt listautuvat, mutta en saa ohjelmaa totettemaan itseäni. Ohjelma on kuin auto, joka aina välillä ikävällä tavalla puskee ja saa olla varovainen, ettei ole mutkassa ojassa.

__________________

Foorumisivustolla piti ottaa pois käytöstä joitakin lisäohjelmia, jotka tekivät käytön raskaaksi. Kaikki, mitä voi antaa tehtäväksi palveluna, kannattaa niin tehdä, kuten statistiikan. Sitä ei kannata raahata mukana itse sivulla. Toinen samanlainen on chat-ohjelmat. Kahdenkeskeinen chat lakkasi toimimasta jostakin syystä ja poistin sen käytöstä. Se oli palvelu, joten sen ei olisi pitänyt tehdä sivuston toimintaa raskaaksi.

En saanut toimimaan foorumisivustolla Captcha-suojausta rekisteröitymättömille käyttäjille (ks. kommentit). Jos en saa toimimaan, pakollinen tavanomainen rekisteröinti tai sosiaalisten medioiden kautta kirjautuminen täyttyy ottaa käyttöön.

26.11.2018

Muutin ennen Apuhaaste sivuton kehittämiseksi nimellä kulkeneen sivun nimen ja polun loogisemmaksi. Sivu on nyt nimetty  Sivustojen kehittämishaasteet. Sivu koskee aiempaa selvemmin sekä tätä blogisivustoa että foorumisivustoa (linkitetyllä sivulla on kaksi ongelmakohtaa, joissa tarvitsen apua).

__________________

Foorumisivustolla toimii tällä hetkellä vain rekisteröityneille käyttäjille kirjautuminen. Sivua Uutta voi väliaikaisesti käyttää ristikkokysymysten käsittelyyn. Kopioin kommentit tältä sivulta foorumiin. Laitan esille kommentoijan nimen ja päiväyksen ja kommentin sitaatteihin.

Kunnes saan apua ongelman selvittämiseen tein väliaisratkaisuna sen, että otin Captcha ver. 3 pois käytöstä, mutta kommenttien julkaiseminen edellyttää ennakkohyväsyttämistä (kuten tällä sivustolla). Sinne siis voi samaan tapaan tällä hetkellä kommentoida kuin tällekin sivustolla. Rekisteröitynyt käyttäjä voi muokata jälkikäteen tekstiään, mitä rekisteröimätön ei voi tehdä.

Sivun lopussa olevassa luettelossa on ensimmäisinä esillä nykyiset ongelmakohdat foorumisivustolla.

27.11.2018

Erään vihjeen analysoinnista tuli foorumisivustolla käytännössä artikkeli. Ehkä asiasta voisi tehdä ihan erillisartikkelinkin. Säikeessä Keskustelua piilosanoista sivusin asiaa.

__________________

Tuntuu, etten saa ihan kaikkia foorumisivustolla kuntoon, mutta puutteet ovat kohtalaisen pieniä. Google-ryhmään liittyminen oli virhe – tuli vain turhaa s-postia.

__________________

Toinenkin kahdenkeskeinen Chat oli sellainen, että siitä tulee kuukausimaksu. Koska sivuston pito on vain harrastus, poistin lopullisesti senkin, vaikka kuukausimaksu oli melko pieni. Luulin, että vain ryhmächat oli maksullinen, mutta maksullisuus koski myös kahdenkeskeistä chattia. Jäljelle jäi avoin chat.

__________________

Laitoin eräälle foorumille kysymyksen, miksei foorumisivuston HTML + CSS -pudotusvalikko toimi. Laitoin vielä Suomi24-sivustollekin. Harmittaa, kun en saa toimimaan.

___________________

28.11.2018

Jatkoin hieman erään vihjeen analysointia foorumisivustolla, vaikka aika turhauttavaa sekin oli.

Yleisellä tasolla pidän Sanariksen ristikoista. Olen silti aina ollut kriittinen Sanariksen ristikoihin.  No missään ei ole kunnon foorumia ristikkokeskusteluille, sillä:

 • Omalla foorumilla ei ole kommentoijia. Itse voin olla vain kriitikko, mutta kritiikki halutaan ohittaa.
 • Sanariksen foorumilla kriittistä kommentointia ristikoista täytyy esittää sordiinolla, anteeksi pyydellen.
 • Suomi24 ei sovi perusteelliseen keskusteluun asioista.

29.11.2018

Nimim. ”silp puri” laittoi eilen tälle sivulle kommentteja, joista toisen sisällön kopioin foorumiin. Laitoin myös jatkokommenttini sinne sekä lisäsin vielä perään joitakin ajatuksia.

Ainakin ”silp puri” esitti näkemyksensä tavalla, jota voin kunnioittaa. Hän myös ymmärsi ainakin jossakin määrin näkemystäni, vaikka ei täysin voinut ymmärtää tiukkuuttani. Mielestäni kyseessä oli kuitenkin aitoa ajatusten vaihtoa.

En sellaiselle tasolle juuri koskaan päässyt Sanariksen foorumissa, koska siellä minua aina painostettiin hyväksymään foorumille kirjoittaneiden enemmistön mielipide.

___________________

Voi olla, että foorumin osio 1.1. Suomen Kuvalehti jää lähinnä minun kritiikki- ja avunpyyntöpalstakseni. Se ei hirveästi haittaa, sillä SK:n ristikoita käsitellään myös Sanariksen foorumissa. Toki Sanariksen foorumissa kritiikin esittämistä siedetään vähemmän kuin foorumissani.

Mutta jos koko foorumin luonne jää sellaiseksi, se  on kyllä pettymys. Ristikoita, joita en itse ratko, en kommentoisi muulloin, kuin tilanteessa, jossa voisin jotakuta auttaa.

___________________

Jostakin syystä tänäään foorumisivuston pudotusvalikko alkoi toimimaan. Eilen ei toiminut. Minulla AdBlock pois päältä sivustollani. Se taitaa estää hover-efektin.

___________________

Yritän vielä selvittää Captcha-ongelmaa Suomi24 apua pyytäen. Kun testit ovat käynnissä, ilman rekisteröintiä kommentointi ei toimi.

___________________

31.11.2018

Tuli varmasti kirjoitettua Vuokilasta liian kipakasti. Mutta aidosti koen, että Vuokila kokee piilisten suhteen olevansa asemassa, jossa hän on kritiikin tavoittamattomissa. Siksi hän kokee saavansa määrittää säännöt ihan miten huvittaa, ilman, että häntä on oikeus kritisoida. 

Koin aidosti niin, että Vuokila rikkoi yleisesti hyväksyttyjä pelisääntöjä. 
En vaan voi sietää tahallista pelisääntöjen rikkomista. 

Piiliksillä on tietyt yleiset pelisäännöt. On suorat vihjeet ja ns. piilovihjeet. Vuokila on luonut mielestäni väliin hybridivihjeet, jotka ovat näiden kahden vihjetyypin välimuotoja. Tämän välimuodon Vuokila sijoittaa suoran vihjeen puolelle.

Minusta ne kuuluvat pikemminkin piilovihjeisiin, vaikka olen kerran hyväksynyt yhden suoraksikin vihjeeksi. Kuten foorumisivustolla kerroin, menettely hämärtää vihjetyyppien eroa. 

Toki joku voi sanoa, että tuo kaikki on vain minun mielikuvitukseni tuote ja Vuokila vain pyrkii monipuolistamaan vihjeitystä. 

Toinen syy kipakkuuteni oli se, että olen kokenut kritiikin hiljentämispyrkimystä ja vähättelyä. Siitä varsinkin minun olisi pitänyt olla vain hiljaa.

___________________

Olen nyt kuitenkin kirjoittamassa blogikirjoituksen artikkelinomaista teemaosuutta hybridivihjeistä (julkaisen joko 12/2018 tai 1/2019). Yksi hybridivihje pitäisi kaivaa esille jostakin arkistoista.

Hybridivihjeiden ohella ajatuksena on kirjoittaa epämääräistä omista yhdyssanoista, joita aion kutsua blogiartikkelissani nimellä ”sanakikkarat”.

___________________

Sain Captchan kuntoon. Piti asentaa ver. 2 (Suomi24 saama ehdotus). Sen kanssa bbPress toimii, mutta ei vers. 3:n kanssa. Sen kanssa valitti, että on väärä avaintyyppi.

Foorumisivustolla on nyt mahdollisuus kirjoittaa ilman rekisteröitymistä ja ennakkosensuuria. Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat jälkikäteen muokata kommenttejaan.

Muutan asetuksia tarpeen mukaan.

___________________

Olen foorumisivuston tekniseen toteutukseen nyt tyytyväinen. Valikoissa on kaikki kiinteät sivut esillä sekä olennaisimmat keskusteluissa olevat ohjesäikeet.

Itse laatimani lisävalikko päävalikon alla on tyylillisesti saman kaltainen kuin päävalikko.

Käyttäjä voi milloin vain mennä apusivuille tai haluttuun foorumiosastoon (siihen vieviä teitä on jopa useita.

___________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut viitatut sivut foorumisivustolla:

____________________

Voit kommentoida sivua foorumilla säikeessä Omia tarinoitani(ilmoita blogikirjoituksen nimi kommentoidessasi). Voit luoda blogikirjoitukselle tarinaosiossa haluessasi myös oman säikeen.

9 thoughts on “Päiväkirjaosuus (11/2018) – 2”

 1. Kommentoijan ohjeistus ei ollut päsmäröintiä, mutta otsikon ”Tavoitteeni suhteessa Sanariksen foorumiin ristikoittain:” alla olevat asiat ovat sitä mitä suurimmassa määrin. Mieti madaltavatko ne kynnystä osallistua matalalan kynnyksen foorumille vai nostavatko ne sitä?

  1. Tämä oli hyvä tarkennus. Kirjoitit myös näin:

   Kommentoinko päsmärointiäsi foorumissa?

   Toisen kommentin liitin tähän, koska se oli saman asian toistoa.

   Päsmäröimiseksi kokemasi asia eivät siis foorumisivustolla, joten siinä tuli väärin ymmärrys.

   Päsmäröintikritiikki koski siis blogisivustoa. Blogisivustolla vain kerron rehellisesti omaa suhdettani vähän kaikkeen, ehkä vähän liiankin avoimesti.

   En kokenut blogisivuston kirjoittelua päsmäröintinä, koska en foorumissa ymmärtääkseni millään lailla viitannut tähän kohtaan blogisivustoa.

   En siinä mielestäni millään lailla määrää, miten blogisivustolla tulee menetellä. Kyse oli toiveista, ei määräyksistä.

   Korjasi kuitenkin sanamuotoja jälkikäteen, ettei minua ymmärretä väärin. Kritiikki oli ihan aiheellista.

   Toki se, mitä kirjoitan blogisivustolla, saattaa vaikuttaa foorumisivustoon ja päinvastoin, koska ne linkittyvät toisiinsa.

 2. ”Päämääränä on, että foorumisivustoni olisi opastuksen kannalta Suomen paras foorumisivusto.”

  Tää on hyvä! Olen kutsunut tänne kaikki ystäväni – täällä ei ole ketään. Mutta opastus on kunnossa!

 3. hmm… viime päivien foorumikommenttiesi perusteella: olisiko syytä katsoa peiliin?

 4. ei tietenkään pidä. huomaa, että tuo ”fanboy”-kortin käyttö ei ole mikään argumentti!

  ylianalysoinnin lisäksi olet syystä tai toisesta jumiutunut tiukkoihin sääntöihin, etkä halua lainkaan joustaa tai soveltaa. esimerkiksi tuo ALUT oli minusta ihan selvä (varsinkin jos risteävistä ilmeisesti tulee _L_T). vain täysin idiootti laatija vihjeittäisi ALAT-sanan kahden USA:n osavaltion nimellä.

  totta kai olet oikeassa siinä, että sääntöjä tiukasti tulkiten vihjeestä puuttuu ratkaisusanan varsinainen määritelmä tai niin sanottu ”suora vihje”. kuitenkin minusta osavaltioiden lyhenteet AL ja UT riittävät tässä tapauksessa. itse käsittelin vihjeen jotenkin näin:

  Alabama, Utah = Alabama on AL ja Utah UT… = AL ja UT = ALUT – ja siinähän on sanojen alut!

  mutta jos vihje olisi ollut esimerkiksi, niin:

  Alumiini, uraani, tunti. = hmm… Alumiinin tunnus on Al, uraanin U ja tunnin t… = ALUT – plääh!

  ehkä syy on siinä, että tuossa plääh-versiossa on liikaa lyhenteitä suhteessa vastauksen pituuteen tai ne kaikki eivät ole samanlaisia – tai sitten jotain muuta.

  saat tietenkin olla eri mieltä, mutta esitä näkemyksesi kuten edellytät muilta eli ”sivistyneesti” turhia spekuloimatta, syyttelemättä ja uhriutumatta – ja vetoamatta aspergeriin tai muuhun henkilökohtaiseen ongelmaan.

  1. ”vain täysin idiootti laatija vihjeittäisi ALAT-sanan kahden USA:n osavaltion nimellä.”

   … koska minkään USA:n osavaltion lyhenne ole AT.

   1. Ei tietenkään. Pointti oli se, että arvelen, että suurin osa todennäköisesti laittoi vastauksen ALAT.

    Alat siksi, että osavaltiot ovat alueita. Uskon, että suurin osa ei jäänyt miettimään, että tällöin puuttuu kokonaan piilovihje.

    Tosin se on vain ja ainoastaan spekulaatio, kun kukaan ei voi tietää, onko enemmän laitettu ALAT vai ALUT.
    ____________________

    Tämä nyt on sen verran vähäinen sivujuonne, että tätä en kopioi foorumiin.

  2. totta kai olet oikeassa siinä, että sääntöjä tiukasti tulkiten vihjeestä puuttuu ratkaisusanan varsinainen määritelmä

   Kirjoitit:

   Alabama, Utah = Alabama on AL ja Utah UT… = AL ja UT = ALUT

   Juuri tuo on vihjetyypin ”jaotelma” idea. Ketjua voidaan jatkaa eteenpäin kunnessa saadaan kasaan ratkaisusana.

   Tosin jaotelman lopputulos ei yleensä liity mitenkään osiiinsa.

   – ja siinähän on sanojen alut!

   Tuon tapaista johtopäätöstä ei yleensä jaotelmasta voi tehdä.

   Kyseessä on kuitenkin hybridi, jossa piilovihjeen tavoin pyritään esittämään ns. suora vihje, jossa varsinainen suora vihje puuttuu. ”Suora vihje” pitää ikään kuin lukea rivien välistä.

   Jos tälle linjalle lähdetään, saadaan romuttaa piilovihjetyyppi ”jaotelma”.

   Vuokila on ennenkin aina silloin tällöin pyrkinyt siirtämään suoraa vihjettä piilovihjeen suuntaan. Ja hän hyväksyy saman rajan siirtämisen ainakin Pertti Oskalalta.

   Muilta kuin Vuokilalta, Oskalalta ja Nenoselta en rajan siirtämisyrityksiä en ole tavannut.

   Koska sama kuvio toistuu, kirjoitin kipakasti.
   _____________________

   Tämä keskustelu ei kyllä kuulu tänne. Kopioin tälle sivulle laitetut kaksi pisintä kommentia foorumiin.

   Jatkoin hieman foorumissa tätä seuraavassa kommentissa.

Kommentointi on suljettu.