Blogia kirjoittamassa

Päiväkirjaosuus (10/2018) – 1

Blogia kirjoittamassa

10/2018 blogikirjoituksen temaattinen aihe on niska-, hartia- ja selkäkivut. Koska teemaosuudesta ei pidetty, siirsin sen omaksi sivukseen. Päiväkirjaosuus 2 alkaa 15.10.2018.

Sivun sisältö:

Sivun loppuun (jos haluat tarkastella vain saatuja kommentteja, käytä tätä linkkiä).

Huomautus. Muutin omien ristikkoanalyysieni nimeksi ”vihjeanalyysi”, jotta niitä ei sekoitettaisi Sanariksen foorumisivustolla Ristikon anatomia -osastolla oleviin ristikon laatijoiden itse laatimiin analyyseihin. Käytän nyt ilmaisun ”anatomia” sijaan ”vihjeanalyysi”. Teen termimuutoksen kaikille muille sivuilla paitsi tälle sivuille.

Päiväkirjaosuus 1

1.10.2018

Jouduin hieman paikkaamaan jälkihuomatuksella 9/2018 blogikirjoituksen toista päiväkirjaosuutta.

__________________

Mitähän tämä kuukausi tuo mukanaan. Viime kuukausi oli vilkkain tähän astisista. Mielenkiinnon ylläpitäminen on vaikeaa – sen huomaa sivun Uutta kommentista. Tärkeintä on kuitenkin se, että kun joku etsii netistä tietoa, jota sivuni voi tarjota, sivut löydetään. Innostuin hetkeksi ajatuksesta uudesta foorumista, mutta asia ei tunnu etenevän ja ehkä siitä ei tule mitään.

__________________

Hiljaisimman oman kynän käyttö ristikon ratkonnassa ei poistanut meluongelmaa.

Yhdistelmäkynä

Kun käytän vasemmanpuoleista kärkeä ja vaimo lukee kirjaa, hän pistää kuulosuojaimet päähän. Jos käytän oikeanpuoleista päätä, valitusta ei tule, koska pää on erittäin hiljainen.

Sen kanssa ristikkoa pitää aina suurentaa, jotta ratkonta on miellyttävää. No jos ratkoo koviksia, niitä on paras ratkoa alue kerrallan, joten kyllä se metalliverkkopäälläkin onnistuu. Hiljaisuuden ohella metalliverkkopäässä hyvää on se, että sillä kynän jälki katkeilee vähiten.

Olisi todella mielenkiintoista tietää, minkälainen ääni Acer Chromebook Tab 10 :n kynästä lähtee (vastaavanlainen kynä on esim. Samsung Galaxy Tab S3/4 -tablet-laitteissa). Kävisikö senkin kanssa niin, että paineentunnistavaa kynää voisi käyttää vain piirtämiseen (ja siihenkin mieluummin yksinään omassa huoneessaan) ja ristikoiden ratkontaan pitäisi edelleen käyttää metalliverkkopäistä kynää silloin kun vaimo lukee kirjaa.

2.10.2018

Mieli vähän harmaa kuin syksyinen sää. Vähän hauskuutta tuli Antti Parkkisen piiliksessä, jossa oli kirjailijoita. Ranskalainen kirjailija (etunimi Jean) oli niin outo, että piti arvata anagrammista, vaikka kaikki risteävät oli selvillä. Arvasin väärin, mitä tulee ”huolina” sanasta sukunimeksi, kun risteävillä kirjaimilla sain A.O.I.H. Eka arvaus ei tuottanut mitään hakutulosta ja toisella arvauskerralla Google osasi korjata väärää arvaustani ja antoi hakutuloksena etsityn henkilön. Wikipediassa on varsin niukka tieto henkilöistä, joten henkilöä ei voi pitää yleisesti tunnettuna. Täytyy olla varsinainen kirjallisuusfriikki henkilön tunteakseen.

Vihje menee seuraavasti (piilovihje on lihavoituna:

Ranskalaisilla ikävästi huolina kirjailijat, muun muassa eräs Jean. (7)

Meniköhän Antilla vähän liikaa googlausvihjeeksi? Mielestäni meni. Jos ratkaisusanan hakeminen on pelkkää arvaamista, googlaustarve ampuu ylitse. Vaikea kuvitella pahempaa tapausta. Mielestäni pahempi tai ainakin saamaa luokkaa kuin Vuokilalla säikeessä 9821. Piilosanat ja googlaus oleva vihje, jota Vuokila ei halunnut laittaa piilosananatehtävään. Vuokilan vihjeen ratkaisusanan voi päätellä, Parkkisen vihjeessä ei. Jos Google ei olisi osannut arvata, ketä hain, olisin tarvinnut varmaan vähintään neljä arvausta. Ratkaisusana oli sellainen, että olisin sen laittanut ihan viimeisenä arvauksena. Itselleni outoja kirjailijoita olen toki ennenkin kohdannut, mutta tämä oli ainut kerta, kun ratkaisusanan löytyminen meni näin paljon arvaukseksi.

Vuokilan vihjeen ratkaisusanan olisi saanut yhdellä Google-haulla tarkistettua. Alla Vuokilan vihje:

Puljujärven kannatus on Venäjällä yli sadan tuhannen luokkaa. (10)

Tuli laitettua hetkeksi kommenttini em. keskusteluun, sillä Parkkisen vihje meni mielestäni niin älyttömästi överiksi ja se oli Vuokilan nostamaan kysymykseen sisällöllisesti liittyvä vihje. Toiveena tietenkin on, että joku tällä sivulla vieraillut voisi nostaa tämän toisena esimerkkinä mainitsemaani keskusteluun (vierailuja ehti neljä ennen kuin kommenttini hävisi säikeestä). Lähetin Sanarikselle kyllä myös s-postia, jotta Vuokila voisi nostaa säikeessä Parkkisen vihjeen toiseksi esimerkiksi. Tuskin kukaan kuitenkaan tekee toivomallani tavalla.

Google-hakujen käyttöä laadinnassa on keskustelujen perusteella eniten Aulis Lehdon Hesarin ristikoissa. En niitä juuri ratko, mutta ratkomissani yksikään vihje ei ole mennyt niin överiksi kuin Parkkisen vihje. Vuokilan poisjättämän vihjeen tasoista Google-haun tarvetta olen joskus kohdannut.

Jälkihuomautus 4.10.2018. Wikipedian ranskalaiset kirjailijoiden listauksesta ao. kirjailija olisi löytynyt kyllä yhdellä Google-haulla (”luettelo ranskalaisista kirjailijoista”) ilman hutiarvauksia. Kun en suoraan tuolle sivulle päätynyt meni ”hakuammunnaksi”. Mietin mitenhän laatija moisen nimen keksi. Olettaisin, että hakuammunnalla – tai sitten Parkkinen on kyllä melkoinen kirjallisuusasiantuntija, mikä on kyllä mahdollista. Vaikka haettu kirjailija on oikeanlaisella Google-haulla suhteellisen helposti löydettävissä, näin hankalan erisnimen käyttö ristikoissa on kuitenkin vähän kyseenalaista. Kokeilin eräässä foorumissa HUOLINA > A.0.I.H arvaako joku kenestä on kyseä. Taisi eräs kolmannella yrityksellä arvata oikein. Itse pitää melkein aina tarkistaa, mitenkähän nimi oikein kirjoitetaan. Kaikki vähän ihmettelivät, millaisia nimiä ihmisillä voi ollakaan.

3.10.2018

Kokeilen päivittämistä tablet-laitteella nettiselaimella. Onnistuu toisin kuin WordPress-sovelluksen kanssa. Hidasta, mutta etuna on kirjoituksenaikainen apusanasto. Kirjoitetettava sana alleviivataan ja saa sanaehdotuksia, jolloin tulee vähemmän kirjoitusvirheitä. Varsinaisesta oikoluvusta ei ole kyse, sillä väärin kirjoitetut sanat eivät jää alleviivatuiksi. Jälkikäteen saa kuitenkin korjausehdotuksia. Poistin WordPress-sovelluksen laitteestani sen huonon toimivuuden vuoksi.

Minulla on työhuoneessa pöytäkone enkä oikein tykkää mennä sen luokse. Yhä enemmän tulee käytettyä tablet-laitetta. Laskujen maksamiseen en ole laitetta käyttänyt, koska pelkään virhepainalluksia.

Metalliverkkopääkynä on kyllä mainio kirjoittamiseen. Suosittelen sen ostamista aivan kaikille tablet-laitteen käyttäjille. Kännykän kanssa ongelmana on pienempi näyttö, jolloin virhepainallusten riski on suurempi. Suosittelen kännykän käyttäjienkin kokeilemaan.

Piiliksiä ja kääntiksiä metalliverkkopääkynällä ei ole kiva ratkoa, sillä näitä tehtävämuotoja ei voi näytöllä suurentaa. Suurentaminen tekisi ratkonnasta erittäin epämiellyttävää, sillä näyttöä pitäisi jatkuvasti zoomailla, jotta näkisi vihjeet. Vähän sanomista niiden ratkomisesta joskus tulee.

Yritän vielä parannella ”pensselpääkynää”, jotta siitä saisi toimivamman.

__________________

Sanariksen kuukauden erikoisessa Erkki Vuokilan piilosana Joulusepossa 1/1981 oli vaikea päästä alkuun, koska kahdestatoista piilovihjeestä kymmenen on anagrammeja. Muuten ihan kiva piilosana, jossa toinen muista kuin anagrammin sisältävistä vihjeistä ei nykymittapuun mukaan ymmärtääkseni täyttäisi piilisvihjeen kriteerejä.

__________________

Ristikkoarkistoon laitetut lokakuun yllätykset Vanhat vaikeat 7/2018 ja 8/2018 ratkoin nettisovelluksen sijaan tabletilla ja tarkistin muutaman vihjeen nettisovelluksessa. Tykkään ratkoa mieluiten piirrosohjelmalla.

4.10.2018

Kiitos nimimerkille ”Tarja” kommentista. Itseänikin surettaa, että foorumiajaatus ei etene. Myönnän, että asiaan liittyyy pelokkuuttakin.

Laitoin pienen jälkikommentin 2.10.2018 päivälle.

5.10.2018

Ratkoin eilen puoliyöhön asti erästä Antti Skytän laatimaa ristikkoa. Olisi pitänyt jättää osa tälle päivälle, sillä tuli yhteen kohtaan virhe, jonka olisin virkeämmillä aivoilla todennäköisesti osannut korjata. Skytän ristikot panevat aivot koville. Niihin pitää keskittyä täysillä ja silti meinaa tulla pikku virheitä. Tehtävässä oli skytismejä, joita en aiemmin ole kohdannut, joten lisäsin niitä sivulle Skytismit. Vihjeet tunnisti heti skytismeiksi, mutta kun ne eivät edustaneet tavanomaista tyyliä, sai pohtia jonkin verran, mikä oli logiikka. Skytismejä ei enää hirveästi käytetä. Niiden ongelmana on yleensä suhteellisen helppo tunnistettavuus. Kun vihjetyypin tunnistaa, se helpottaa muuta ratkontaa.

Jälkikirjoitus 25.11.2018. Sivu on siirretty foorumiin. Linkki on muutettu viittaamaan siihen. Sama koskee muita kovisoveluuksia koskevia sivuja.

Laitoin hetkeksi esille kysymyksen TELINEEN ALUSSA > ERITASO. Ajattelin, että onko ollenkaan olemassa sanaa ”eritasoteline”, mutta Googlella sana kuitenkin löytyi. Tosin tuli vain kaksi hakutulosta. Kyse on lähinnä muurarien käyttämästä telineestä.

Käytin ratkojat.fi tavalla, jolla en spoilannut ratkontaani. Kuten Hesarin ristikoiden suhteen moni laittaa IS Kovisten hankalia ratkaisuja tähän palveluun. Hyödynsin palvelua ratkaisujen tarkistimena. Laitoin hakuun saamani ratkaisusanan ja katsoin saanko vihjeen. Jos vihje löytyi eikä tullut kuin yksi hakutulos, oli ratkaisu oikein. Se, että vihje ei tullut hakutuloksena ei tietenkään tarkoittanut, että siitä voisi päätellä, että ratkaisu on väärin. Joskus vihje oli yhtenä hakutuloksena, mutta sekin varmisti sitä, että ratkaisusana, jonka olin laittanut, oli todennäköisesti oikein.

Jälkikommentti. Nimimerkki Jukkis korjasi, että tarkoitetaan eritasonojapuita.

__________________

 

Sivuun Sääntöhahmotelma keskustelufoorumille liittyvä erityisosio alkaa:

Haluan hieman valottaa nimimerkeille ”Tarja” ja ”silp puri” sekä samalla kaikille muille, miksi minulla on vähän rimakauhua. Kaikki liittyy moderointiin. Laitoin asiasta tiedon myös Sanariksen foorumin yhteydenottolomakkeelle seuraavanlaisena kommenttina:

…kerron, miksi moderoinnin taso pitäisi tämänkaltaisella sivustolla on PALJON PALJON paremmalla laatutasolla

Toivon, että myös Sanariksen foorumin moderoinnin laatutaso parantuisi. Mielestäni se on kehittynyt. Laatutason parantamisessa on kyllä työtä, sen ymmärrän varsin hyvin. Ymmärrän senkin, että mielestäni Sanariksen on aivan mahdoton saavuttaa ne tavoitteet, joita itse asettaisin moderoinnille. Moderoinnin hienoviritteisyyden taso pitäisi ajattelemassani foorumissa olla aivan eri tasoa kuin se on Sanariksen ylläpitämässä foorumissa. Tarvittavaa tasoa eivät sivustolla vierailevat yksinkertaisesti voisi hyväksyä. Moderoinnin tulee olla myös sellaista, että valtaosa sivulla vierailevista voi ne hyväksyä ainakin merkittävimmiltä osiltaan.

Haluan syventää, mitä tarkoitan tällä sivun Sääntöhahmotelma keskustelufoorumille laittamaani kohtaa kommentissani:

”Osittaisen poiston ideana olen pitänyt sitä, että osallistumiskynnys pysyisi matalana ja samalla kaikki saisivat tarvitsemansa avun. Itse olen toisinaan vähän yliherkkä toisten arvioinnille ja koen, että niin voisi joku muukin olla. Kommentissa saattaa olla selvä apu, mutta siinä on kohta, jonka joku saattaa kokea piikkinä. Ajattelin, että koko kommentin poistamisen sijaan, poistaisi vain sen mahdollisen piikkinä koettavan kohdan.”

Nimimerkki ”silp puri” laittoi tämän tapaisen kohdan erään ristikkokysymykseeni vastauksensa alkuun (laitan kommentin muistinvaraisesti, sillä hävitin kommentin):

”Oletko ihan tosissasi, että et ymmärrä?”

Em. nimimerkki on hieno persoona, jota arvostan. Hän kertoi, ettei kyseessä ollut piikki. Ehkä kyse on vain siitä, että kun hoksasin esim. Toni Pitkälän Suomen Kuvalehden koviksen vihjeet, miksi minulle käsitelty vihje oli vaikea.

Perusongelma minulla jonkin tason aspergerin syndroomaan omaavana on kuitenkin se, että minulla on vaikeuksia hahmottaa, millä mielellä kukin minkin asian esittää. Nettikirjoittelussa tämä ongelma on muillakin, sillä toista ei näe, mutta minulla asia vain korostuu.

On melko vaikea päätellä, millä mielellä tuollainen on esitetty. Onko kyse vain toteamus vai piikki. Koska tämän erottaminen on vaikeaa, kaikki sen kaltaiset kommenttiosiot, jotka voivat aiheuttaa ikävän virhetulkinnan, olisi syytä poistaa.

Vaikka nimimerkin ”silp puri” olisi vaikea hyväksyä toimintaani, niin vain olisi ajattelemassani foorumissa tehtävä. Osittaisen kommentin moderoinnin vaihtoehto on se, että moderaattori vapaamuotoisesti kertoisi poistetussa kommentissa olleet neuvot.

Ymmärrän kyllä Sanariksen moderaattorin kannan, kun hän kirjoittaa:

Moderaattorin kommentti, esimerkiksi viestin poiston syyn kertominen, aiheuttaa välittömästi uuden kommentin, joskus jopa kommenttivyöryn; se ei palvele palstaa mitenkään. Jos viesti poistetaan, voi sen kirjoittaja itsekseen miettiä poiston syytä.

Sen, että syitä ei koskaan kerrottaisi, koen ainakin itse joskus ongelmaksi. Haluaisin itse ymmärtää poiston syyn. Aina poiston ymmärtäminen ei ole esitetyllä tavalla itsestään selvää. Jos syytä ei ymmärrä, ei voi myöskään oppia välttämään virheelliseksi katsottua kommentointitapaa. Ikävintä on kokea, että moderointi on ennalta arvaamatonta.

Kommenttivyöry voi tulla, mutta koko vyöryn voisi poistaa ja tarvittaessa siirtää moderaattoriosastolle (Sanariksen palstalla joskus vyöry on siirretty moderaattorisäikeeseen). Eikö moderaattorin toiminnan arvostelun kertakaikkinen kieltäminen tavallisilla säikeillä riittäisi eliminoimaan mahdollisia kommenttivyöryjä? Myönnän, että tämä on vaikea kysymys. Matkapuhelinfoorumilla on moderaattoriosio, minkä koen hyvänä asiana. En oikein osaa kuvitella, minkälainen työ tällaisen osion ylläpito olisi. Suuri vaatimustaso siis pelottaa. Minulla etua on se, että minulla on ymmärrys vaadittavasta tasosta.

Jos mahdollisessa foorumissa vierailevat ymmärtäisivät kommentin sisäisen moderoinnin, tästä asiasta ei ehkä tulisi ongelmaa.

Itse asiassa pahempi ongelma olisi se, miten suhtautua tahattoman loukkaavaksi koettuun kommenttiin. Olen itsekin joskus esittänyt tahattomasti loukkaavaksi koetun kommentin. Minun oli vähän hankala asiaa katua, kun en kokenut tekeväni mitään väärin. Koin, että minun kommenttiini loukkaannuttiin aivan turhaan ts. että loukkaantuva oli herkkänahkainen. Tuli vain pyydettyä anteeksi aiheuttamaani mielipahaa.

Ymmärrän tätäkin puolta jonkin verran, mutta tämä puoli on vaikeampi. Itsellänikin ongelmana hahmottaa se, mitä joku toinen voi kokea loukkaavaksi. Ongelmassani on kyse juuri tämän asian suhteen vaikeudesta. Kommunikaatiotaso on jäänyt heikosti kehittyneeksi. Sitä voisi verrata älyllisten lahjojen vajaakehitykseen. Molemmat ovat omanlaisiaan sisäisiä vammoja.

Miten tulisi opastaa kommentoijaa, joka esittää asiansa tahattomasti ehkä toista loukkaavalla tavalla? Ehkä tässä tapauksen jälkikommentti olisi parempi ratkaisu kuin poistaa kommentista kohta. On varsin subjektiivista tulkita oikein, mikä saattaa olla jostakusta loukkaava kommentti. Tämän suhteen virheratkaisuja tulisi varmaankin silloin tällöin.

Moderaattorisäikeessä voisi pohtia näitä kysymyksiä. Ajattelin, että jos poistaa jonkun kommentin/kommentin pätkän siinä olleen tahallisen piikin tai tahattomasti piikiksi ehkä koettavan kommentin, asian voisi joskus esimerkinomaisesti ottaa esille. Kommentin laittajaa ei mielestäni kannattaisi mainita, koska mainitseminen saattaisi johtaa jotakuta kommentoijaa kohtaan ikävän ennakkoasenteen. Päämääränä olisi myös estää tarpeetonta ennakkoasenteiden muodostumista.

Olennaisen tärkää olisi, että moderointia ymmärrettäisiin ja se koettaisiin oikeudenmukaisena. Kokemusta on siitä, mitkä kaikki asiat voivat mennä pieleen. Samojen virheiden toistamatta jättäminen on iso haaste.

Sitten vielä pitäisi ylläpitää rentoa fiilistä, jossa sopivassa määrin saa heittää väliin huumoriakin ja hieman poiketa asiasta. Huumorintajuni on heikonlainen, joten mikä on sopivaa ja mikä ei, on vaikeasti päätettävissä. Jos poistaa ihan kaiken asian vierestä menevän kommentoinnin, vaarana on tylsyys. Lisäksi voisi tulla valitusta: ”Tuo saa tarinoida, miksen minä”. Suo täällä vetelä siellä. Helpointa olisi poistaa tai siirtää muualle kaikki vähänkin asian vierestä menevät kommentit – senkin uhalla, että joku kokisi foorumin tylsäksi. Voihan sitä osastossa ”Muut aiheet” jutella mistä vaan.

HUOMAA. Toivon kommentointia sivulla Sääntöhahmotelma keskustelufoorumille. Tähän kohtaan on viittaus em. sivulla ja tämän osion tarkoituksena on syventää em. sivulla olevaa kommenttia.

Sivuun Sääntöhahmotelma keskustelufoorumille liittyvä erityisosio päättyy.

__________________

Joku arvuuttelee 9827. SK 40/2018 mikä häntä ärsyttää IS ja SK-säikeissä. Ensimmäinen arvaus on se, että kyse on siitä, että liiallinen tehtävien vaikeustason arviointi ärsyttää. Toinen arvaus on se, että ärsyttää liiallinen kehuminen siitä, miten nopeasti sai ratkaistua tehtävän. Jälkimmäinen ainakin ärsyttää minua.

 

__________________

Vuoden 2017 IS Koviksista jäi mietityttämään vielä eräs vihje (kaikki paitsi tallentamatta unohtunut 20.5.2017 kovis on vuodelta 2017 tullut ratkottua – joku voisi unohtuneen lähettää s-postilla).

PAULIN PARINA YLÖS > ANITRA (Riku Rosenvall, IS Kovis).

Tässä viitataan Paul Simon ja Art Garfunkel lauluduoon 60-70 -luvulla. Art-nimeen on liitetty sijapääte, jolloin saadaan ARTINA. Toisesta suunnasta lukemiseen viittaa sana ”YLÖS”. ARTINA toisin päin luettuna on ANITRA.

Mietin, meneekö sijapäätteen käyttö aivan oikein vai onko tässä jekku, jossa tahallisesti rikotaan logiikkaa.

PAULIN PARINA = ART eli ratkaisusanaan ei tavanomaisesti ajateltuna kuuluisi sijapääte. Jos ajatellaan vihjettä kysymyksinä:

Kuka oli Paulin pari?

Kuka oli Paulin parina?

Molempiin tulee tavallisessa kielenkäytössä vastaus Art, joten ARTINA on tavanomaisen kielenkäytön näkökulmalta minusta hieman keinotekoinen ratkaisu.

Tosin Art on lempinimi eikä oikea nimi (Arthur) eli tavallaan Arthur oli Artina. Hakikohan laatija tätä näkökulmaa? Arthur oli kuitenkin Art siinä mielessä, että hän esittänyt jotain toista henkilöä eli hän ei ollut ainakaan tässä mielessä Artina.

Oletan kuitenkin, että kyse on laatijan näkökulmalta siitä, että sanaa ”PARINA” on leikillisesti käytetty mallina, jotta erisnimelle ART osattaisiin lisätä sijapääte NA. Mielestäni lisäys pitäisi varta vasten mainita, jolloin vihje po. PAULIN PARI + INA YLÖS.

Ymmärrän kyllä vihjeen idean, mutta minulle tällainen hieman tökkii. Voin olla tosikko tai sitten se johtuu luonteenpiirteestä, mutta minulle kaikki  luonnollisen logiigan vastainen vihjeistys tökkii.

Siinä on vähän samaa logiikan rikkomista, mitä koen 9/2018 blogikirjoituksen ensimmäinen päiväkirjaosuudessani nostamasta kohdista.

Jälkikommentti 6.10.2018. Ks. nimimerkin ”silp puri” kommentti.

__________________

Aiemmassa päiväkirjaosuudessa mainitsemani LATENG TAI LUTEND -vihje oli itseni lisäksi vaikea monelle muullekin. Tulipa esille sekä 9827. SK 40/2018 että 9819. SK 39/2018 säikeissä. Laitoinpa sen esille myös sivulle Poistot ja lisäykset, vaikka esimerkkejä sivulla oli kyllä ennestään ihan tarpeeksi. Harmitti itseäni, etten hoksannut (harmitti sitä muitakin ja samaistuin eräisiin kommentin antajiin). Itselläni ei käynyt mielessä, että haetaan erisnimiä. Yleisesti ottaen sanan keskelle lisäykset tai keskeltä poistot ovat itselleni hankalia.

Kun sivustoa ei moderoitu ja olisin kertonut, että en tuota hoksannut, olisin saattanut saada vähän ilkeätäkin kommenttia. Sellaista kukaan ei saanut nyt, mikä on hieno asia.

6.10.2018

Sain tänään toisen viestin liittyen ajatukseen viestin sisäisestä moderoinnista. Siinäkin kehotettiin luopumaan ajatuksesta. Ehkä niin on paras.

__________________

Toinen keskeinen asia, mihin en ole saanut mielipidettä on 15. Jos en saa siihen kommenttia, asia täytyy minun itseni päättää. Tärkeintä on pystyä toimiaan ydintavoitteiden mukaisesti sekä niin, että moderointi voi pysyä hallinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että on pakko ottaa moniin asioihin melko tiukka linja. Sitäpaitsi säännöt eivät ole kiveen kirjoitettuja ja toimintaperiaatteita voi jälkikäteenkin muuttaa. Seuraava askel olisi palvelintilan saaminen.

__________________

9827. SK 40/2018 ylenpalttinen omakehu miten nopeasti saa piiliksen ratkottua, aiheutti minulle stressiä, koska minun noista pitäisi nopeasti selvitä (tähän liittyvä kommentti). SK:n Liljeroosin ristikkoa en tänään jaksanut aloittaa.

__________________

Kävimme tänään porukalla eräällä retkeilyalueella. Vähän yli litra karpaloita löytyi – puolet tosin taisi olla puoliraakoja.

__________________

Kiitos kommentoijille. On kiva, kun sivustolle saa keskustelua ja vuorovaikutusta.

7.10.2018

Olin välillä ihan väärässäkin eräässä viimekuun kritiikissäni, mistä ”silp puri” minua oikaisi. Olen ihan mielissäni siitä, että jos kirjoitan täyttä puppua, siitä oikaistaan.

__________________

Noin sivumennen, kukaan ei ole reagoinut teemaosioon. Laitoin siitä viestiä Lääkärilehteen ensin kommentina verkkosivuilla ja sitten Twitteriin vähän myöhemmin. Kummankaan kautta ei mitään reagointia.

__________________

Kommenttien kokonaislukumäärä on reilusti yli kahden sadan. Osa toki on omia kommenttejani. Osa on myös huonolla englannilla kirjoitettuja roskaviestejä, jotka WordPress heittää automaattisesti roskisosastoon. Eniten roskaviestejä on tullut sivulle Kynä ja muut apuneuvot. Suurin osa roskaviesteistä tai ehkäpä kaikki on  ollut tökeröä mainostamista. Roskiksen siivous ei ainakaan toistaiseksi ole muodostunut mitenkään suureksi ongelmaksi.

__________________

 

Joskus koodanneena minua kiinnostaa teknisluonteiset kysymykset. Oletan, että tunnuskuva määräytyy sivuilleni kommentoijilla ip-osoitteen perusteella. Toinen vaihtoehto on s-postiosoite. En ole kirjoittanut koskaan kommenttia kirjautumatta, mutta kun on vain yksi kenttä, tunnustuskuva täytyy tulla jollakin tavalla automaattisesti.

Mitähän nimitystä tunnuskuvasta pitäisi käyttää? Pitäisikö käyttää nimitystä ”avatar” tai ”gravatar”, sillä tunnuskuvat haetaan Gravatar-palvelusta. (Sinne on myös minun tunnuskuvani tallennettu.) Siinä kirjoitetaan sekä sanasta ”avatar” että ”gravatar”:

”Gravatar on itse valitsemasi kuva, joka seuraa sinua sivustolta sivustolle tullen nimesi rinnalle, kun esimerkiksi kommentoit tai lähetät sisältöä blogiin. Avatarit helpottavat tunnistamaan sinut, kun kirjoitat sisältöä blogeihin ja verkkofoorumeille, joten miksei millä tahansa sivustolla?”

Foorumiohjelmistoissa olen kohdannut ”avatar” sanan käytön esim. DeviantArt-foorumilla. Olen hämmentynyt näistä uusista termeistä. Tunnuskuvasta pitäisi joka tapauksessa käyttää muuta ilmaisua kuin ”ikoni”, sillä ”icon” liitetään sovellutusten tunnuskuvaan ja englannin kielessä on haluttu ottaa käyttöön aivan oma nimitys foorumeissa ja blogeissa käytettäville tunnuskuville. Mikä on käytäntö Suomessa? Olisiko Twitterin, Facebookin, WhatAppin, Skypen jne. tunnuskuva ”avatar” vai ”gravatar”?

Erään kommentoijan kohdalla samalla nimimerkillä oli kaksi eri tunnuskuvaa. Sille selitys on ymmärtääkseni joko eri s-postiosoite tai eri ip-osoite. Voisiko joku sivulla vieraillut kokeilla VPN:ää. Jos sillä tulee eri tunnuskuva, ensisijainen oletukseni on oikea. Sille, että joku laittaa eri nimimerkin, ei ole vaikutusta tunnuskuvaan (tämä asia on käytännössä tullut testattua).

Jälkikommentit 8-9.10.2018. Nimimerkki ”silp puri” oletti, että tunnuskuva perustuu evästeisiin. Hän korjasi näkemystään 9.9.2018 todeten, että avatar perustuu s-postiosoitteeseen. Näin siis sekä minun, että nimimerkin ”silp puri” ensisijainen veikkaus oli väärä. Gravatar on globaalisti tunnustettu avatar (voisi omaa avataria kutsua tällä nimikkeellä). Tällä sivustolla käytetyt tunnuskuvat eivät yleisesti ottaen sitä ole, joten ne ovat avatareja.

Joillakin kirjautumista vaativilla sivustolla avatar on oletus avatar, jolloin useilla henkilöillä voi olla identtinen tunnuskuva. Jotkut foorumiohjelmat laittavat automaattisesti tunnuskuvan päälle tunnuskirjaimia ja luovat siten uniikin tunnuskuvan eli  avatarin.

En nyt oikein ymmärrä ylipäätänsä, miten ip-osoitetta voidaan käyttää identifioimiseen. Olen satunnaisesti testannut omaa ip-osoitettani. Siinä neljä ensimmäistä numeroa pysyvät vakiona, mutta loppuosa muuttuu vähän väliä. Neljä ensimmäistä numeroa liittyy todennäköisesti palvelun tarjoajaani. Mutta jos loppuosa ei ole vakio, miten ihmeessä jonkun palveluntarjoajan asiakkaan voi tunnistaa muuttuvan ip-osoitteen perusteella.

8.10.2018

Eilisen päivän gravatar/avatar asiaan en saanut täyttä selkoa. Poika sanoi, ettei hän ole koskaan kuullut käytettävän sanaa gravatar, mutta siteeraamani teksti antaa ymmärtää, että voi käyttää joko sanaa gravatar tai avatar. Tytär sanoi, että sanaa ”avatar” käytetään, mutta ”gravatar” on hänelle outo. Kai sitten pitää käyttää ilmaisua avatar.

WordPress ei kyllä yhtään auta asiassa, sillä siinä asetuksissa on ”Sivun kuvake”. DeviantArt, jossa asetuksissa on ”Avatar” ja sille selitys

Your avatar is the icon that shows up beside any comments, deviations and new articles you post on DeviantArt.”

Tuon selityksen pohjalta avatar on tietyn tyyppinen kuvake eli ”ikoni”. Tuo ohjaa käyttämään foorumien kuvakkeista nimitystä avatar. Mutta kuinka moni Suomessa käyttää tunnuskuvasta nimikettä ”avatar” ja missä yhteyksissä sitä käytetään?

Jälkikommentti 9.10.2018. Nimimerkin ”silp puri” 9.10.2018 kommentin perusteella avatar on oikea nimike. Suomessa voitasiin käyttää myös nimikettä ”hahmo”, mutta sitä tuskin kukaan käyttäisi. Wikipedian selityksen perusteella voisin käyttää omasta avataristani nimitystä ”gravatar”, sillä käytän sitä globaalisti. Muuta tällä sivustolla käytetet tunnuskuvat ovat automaattisesti luotuja avatareja.

Jälkikommentti. 19.10.2018. WordPressissä sivun kuvake on loogisesti eri asia kuin käyttäjän tunnuskuva, vaikka ne käytännössä on minulla yksi ja sama asia. Minun tunnuskuvani on ohjelman Vimpaimet-valinnoissa gravatar. WordPressin mukaan voisin käyttää omasta tunnuskuvasta nimitystä gravatar. Oma tunnuskuvani on ajatuksellisesti gravatar, vaikka se ei ole joka sivustoilla prikulleen samanlainen. Eri sivustot leikkaavat avatar-kuvaani vaihtelevasti. Yleensä se leikataan pyöreäksi kuten WordPresskin tekee, mutta joillakin sivustoilla se leikataan neliöksi. Lähtökuva on kuitenkin aina sama.

__________________

Suomen Kuvalehden 40/2018 Ilmo Juhani Liljeroos -tiimin ristikko on todella hyvä, joskin tiimin laatimaksi ristikoksi aivan sieltä helpoimmasta päästä. Varsin sopiva SK:hon. Kuvitus on laadukas. Laitoin ratkonnassa kolmanteen kerrokseen useitakin myöhemmin ratkottavia kohtia, mutta niistä ei yhdestäkään sittenkään tarvitse kysyä jälkikäteen ja kumitin merkinnän pois kaikista aluksi epäselvistä kohdista. Saatan 1-2 vihjettä laittaa esimerkeiksi sivun Kovisristikoiden oveluudet alisivuille.

Jälkikommentti 25.11.2018. Sivu on siirretty foorumiin.

Merkitsen kolmoskerrokseen eli merkintäkerrokseen punaisella kohdat, joita pitää jälkikäteen miettiä. Vihreällä laitan kohdat, joista saatan laittaa esimerkin. Kerrosten vaihdossa ohjelmana on se, että toisinaan unohtuu ratkomaan väärään kerrokseen. Pahinta on unohtua 1-kerrokseen, sillä silloin pilaa ristikkokuvaa. Tätä ei nyt onneksi tapahtunut. Unohduin kyllä kerran kolmoskerrokseen. Kolmoskerrokseen unohtuminen ei kovin paha asia. Pitää luoda neloskerros ja luoda sinne uudestaan apumerkinnät. Sitten kolmoskerroksen apumerkinnät kumitetaan. Lopuksi kakkos- ja kolmoskerros yhdistetään ja ollaan takaisin oikeassa kerrossysteemissä.

Loin ristikosta ihan koemielessä anatomian, mutta en voi antaa itse ristikkoa esille. Laitoin sen esille Kovisristikoiden oveluudet toisenlaisiksi alisivuiksi. Ajastus on pe 12.10.2018 klo 00.00.

Jälkikommentti 14.10.2018 ja 25.11.2018. Muutin ajatusta Ma 15.10.2018 klo 18.00 saamani palautteen vuoksi. Kovisristikoiden oveluudet ja ns. anatomia (vihjeanalyysi) on siirretty foorumisivustolle.

9.10.2018

Taas tuli jäkikommentteja 7.9.2018 ja 8.9.2018 mutta tulipa nimikeasia selvitettyä. Tosin jäi vähän epävarma olo siitä, mitä nimikettä minun tulisi käyttää.

__________________

Keskustelin VIININ JA KARIN VÄLISSÄ > ATRO (Toni Pitkälä, Suomen Kuvalehti 36/2018 –  vihjeestä 9/2018 ensimmäisessä päiväkirjaosuudessa.

Joillekin ratkojille epäsanan VIIN käyttö tuotti ongelmia. Aivan vastaavanlaisen ongelman kohtasin vuoden 2016 Jari Keräsen ristikossa:

KANAN VOI VAIHTAA ALLIKSI > LIIKANAINEN.

Muutama kokenutkin ratkoja piti virhettä virheellisenä, koska katsoi että tässä(kin) on yksi kirjain liikaa eli jos vaihdetaan KANA tilalle ALLI tulee LIIALLIINEN. En tähän lankaan mennyt vaan hoksasin, että kyse on epäsanan ALL käytöstä ja sen taivuttamisesta translatiiviin. Mutta kun käytetään epäsanoja kovin mutkikkaiden vihjeiden kanssa, väistämättä seuraa se, että joku kirjoittaa vihjeen olevan virheellinen. Muuten molemmissa tapauksissa nimimerkki ++juh muistutti, että kyse on epäsanan käytöstä. Tämän tapaisia tilanteita on kovisristikoiden suhteen tullut vastaan kaksi. Kannattakohan tällaisten viljely? Kuten aiemmin kerroin, mielestäni tällaiset sopivat lähinnä Sanaseppojen jäsenlehteen.

__________________

Pahuksen ristikosta jäi yksi vihje hoksaamatta. En jaksa sitä enää miettiä vaan laitan omiin ristikkokysymyksiini (poistan vihjeen jossakin vaiheessa) Täydensin ristikon avulla sivua Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä.

Jälkikommentti 25.11.2018. Poistin omia ristikkokysymyksiäni koskevan sivun kuten myös viitatun Kovisristikoiden oveluudet -sivun alisivun.

Ja nyt potuttaa itseäni, kun en hoksannut ratkoessani

TEET PALLONEN > MUNAT (MU:NA T > MUNAT).

Se on mitä tyypillisin skytismi, joista minulla on sivulla Skytimit  paljon esimerkkejä. Keräselle epätyypillistä vihjeessä on se, että se on vain skytismi ilman sisällöllistä liittymäkohtaa vihjeen ja ratkaisusanan välillä (ratkaisusana ei sisällöllisesti liity mitenkään Teemu Palloseen). Ehkä Keränen vasta uudemmissa skytismeissään hänelle tyypillisempiä skytismejä.

Huomaan, että kun ajatus jumiutuu väärille urille, satunnaisesti ei osaakaan pois vääriltä urilta. Oikeastaan ratkon ristikoita juuri siksi, että ajatukset eivät jumiutuisi. Jos olisin systemaattisesti käynyt lävitse sivun Kovisoveluudet kohdat, tuo olisi kyllä selvinnyt. On tullut tehtyä itsellenikin liian pitkä lista. Oikeastaan en täysin ymmärrä itseäni. Miksi pääsääntöisesti tämän tyypin vihjeet hoksaan, mutta joskus en. Alla idioottimainen pohdintani:

”Sana ”muna” voidaan pitää pallosena. Onko kyse T-kirjaimellisesta munasta eli munat monikossa eli vihje tarkoittaa samaa kuin  ”palloset”? Vai onko takana jokin muu idea?”

Luulen kuitenkin, että vastaavaa satunnaista ajatusjumiutumista muillekin sattuu. Satunnaisissa virheratkonnoissa yleisin syy on se, että jonkun ratkaisusanan kohdalla jumiutunut virheratkaisuun. Vaihtoehtoisesti on langennut laatijan harhautukseen. Sana TEET harhautti minut väärille ajatuskuluille ja pahus vie jäin harhautukseen. Sattuuhan sitä. Teemu Pallosen 15.10.2016 ristikosta en kysy mitään, mutta meinasin kysyä. Maltoin kuitenkin miettiä vihjettä loppuun asti.

__________________

Keskustelussa 9834. Sanaseppo 3/2018 minulla on arvaus, mistä on kyse. Minulla ja nimimerkillä Rampe on usein ongelmia olettamani jekun kanssa. Saattaa se toki olla ihan eri jekku kuin mitä on mielessä, sillä sitä ei lehdessä ole juuri käytetty.

__________________

15.10.2016 Antti Parkkisen piilis oli mainio. Joskus Parkkisen piilikset ovat turhan teennäisiä ja vihjeet ovat vähän väkisin väännettyjä. Vihjeen ei tarvitse olla vaikea, että siitä voisi nauttia. Alla vihje, jossa on neljä piilovihjettä niin, että on käytetty kahta eri piilovihjetyyppiä (jaotelma ja kerto; piilovihjeet on merkitty sinisellä ja suora vihje on punaisella värillä):

Katri ja Tea sekä viisi komennettavaa voivat havainnollistaa kuten väliaikainen säädöksestä ja isoista nisäkkäistä. (8)”

Juha Neitola kiinnitti vihjeeseen aikoinaan huomiota aivan samoista syistä analysoiden vihjettä vielä hieman tarkemmin kuin itse olen tehnyt. Joskus vihjeissä on kuusi anagrammia, mutta en niistä oikein innostu, sillä sekametelisopan keskeltä on vaikea löytää suoraa vihjettä. Tällöin anagrammeista ei helpolla apua ole tulossa.

10.10.2018

Kiitos eilisistä kommenteista. Laitoin twitteriin ennakkoilmoituksen anatomiasivusta. Muutin kuitenkin ajastusta myöhemmäksi maanantaille 15.10.2018 klo 18.00.

11.10.2018

Kiitos taasen eilisistä kommenteista. Kiitos myös tämän päivän kommenteista. Huomasin, että eilen laatimani SK 33/2018 anatomiassa oli jo unohtanut muutamien vihjeiden logiikan. Kun nimimerkki ”Matti” oikaisin vihjeessä 1231, minulla on hämärä muistikuva, että olisin ajatellut joskus vihjeen em. nimimerkin ajattelemalla tavalla. Nyt en osaa varmuudella sanoa, mitä muistan ja mitä olen unohtanut. Matinkin ajatus oli väärä ja nimimerkki ”silp puri” joutui korjaamaan Matin ehdotusta. (Matin ehdotus jäi säikeeseen.)

Huono valokopio myös haittasi. Katsoin eilen viljalyhteet heiniksi ja ajattelin, että ratkaisusana liittyy heiniin. Muodostin mielessäni vain muutaman kerran netissä käytetyn sanan HEINÄSALAMA, jonka löysin Googlella. Minun olisi pitänyt ajatella sanaa ELOSALAMA. Nimimerkki ”Tarja” korjasi selityksen 9780. SK 33/2018 säikeessä. (Korjaus on poistettu säikeestä).

Mustavalkokuvasta on tosi huono ratkoa moniväriristikoita. En saanut kuitenkaan kirjastoon sillä kertaa tablet-laitetta mukaani kun vaimo tarvitsi sitä. Olisi kirjastossa ollut kyllä värikopiomahdollisuuskin, jota olisi ollut järkeävä käyttää. Mustavalkokopion käyttö johti toiseenkin virhetulkintaan.

__________________

Olin myös laittanut faktavihjeestä LETTI siinä mielessä ihan turhan kyselyn (poistin sen 17.10.2018), sillä minun olisi pitänyt löytää syy, miksi ratkaisusana on KATA (palmikko). Huonoa tiedon hakua, johon satunnaisesti syyllistyn.

__________________

Kommenttini on nyt poistettu, mutta sain sentään korjattua muutaman virheen, kiitos nimimerkkien Tarja ja Matti . Kiitän tälle sivustolle tulleista nimimerkkien ”silp puri”ja Jukkis korjausehdotuksista. Olisi kiva, jos myös nimimerkki Jaska olisi esittänyt korjausehdotuksia eikä vain huomauttanut omalla tyylillään, että tein virheitä. (Jaskan kommentti on poistettu säikeestä.)

__________________

Tein samaan syssyyn SK 36/2018 anatomian, mutta sitten pidän niitten kanssa taukoa. Ainakin olen varma, että tässä kolmannessa anatomiassa on vähemmän virheitä kuin Antti Viitamäen ristikon anatomiassa. Linkitin siihenkin, jotta tästä olisi iloa mahdollisimman monelle.

Saa nähdä kauanko kestää, ennen kuin moderaattori poistaa linkityksen. Tuli väärä ajoitus. Yritän kerran vielä uudestaan ja annan sitten olla. Ei saanut olla toisellakaan yrityksellä kauan. SK 33/2018 olen saanut kivasti palautetta ja kivasti kävijöitäkin, mutta paremmin onnistunutta anatomiasivua ei moni ole katsonut.

__________________

Eipä sitä ole ehtinyt ristikoita ratkoa, mutta kun analysoi entisiä ratkontoja, toivon, että niistä voisin oppia. Pari melko helppoa tuli ratkottua, mutta ei ole tullut aloitettua ennestään ratkomatonta kovista.

12.10.2018

Heti alkuun kun avasin tietokoneen, luin s-postissa tulleen pienen korjausehdotuksen SK 33/2018 anatomiaan. Vaikka sain ristikon ratkottua oikein, siinä oli yllättävän monta kohtaa, jotka olin ymmärtänyt puutteellisesti tai ihan väärin. Anatomiasta oli itsellenikin hyötyä. Ajatusmokia voi yrittää jatkossa karsia. Tuli myös esille, että mustavalkokopio monivärisestä ristikosta on huono idea, sillä kolmen vihjeen kohdalla huono kopio aiheutti ratkontaongelmia. Pyysin Antti Viitamäeltä s-postilla siitä kommenttia, mutta en saanut. Kiitos nimimerkille ”silp puri” tämän anatomian kanssa tahimisessa. Anatomian laadinta onnistui huonommin kuin ajattelin.

__________________

SK 36/2018 anatomiasta oli minulle itsellenikin hyötyä. Pyysin s-postilla Toni Pitkälää tarkastamaan anatomian. Vastauksessaan hän kertoi, että hän katsoi sen alkua. Mitä olin laittanut alussa oli hänen mielestään oikein ymmärretty, mutta hän ei käynyt koko sivua lävitse. Vaikka muutama pikku detalji piti korjata, olen tämän anatomian laadintaani suhteellisen tyytyväinen. Harmittaa, että tähän anatomiaan monikaan ei ole tutustunut. En minä tätä anatomiaa ihan vain omaksi ilokseni laatinut ja Sanaris tekee kaikkensa, että siitä olisi iloa mahdollisimman harvalle.

__________________

Eilinen päivä oli vilkkain kautta aikojen. Pientä vuoristorataahan kävijämäärät ovat eikä tästä rajoittuneiden aihealueiden vuoksi mitään kovin suosittua voi tullakaan. Mutta oli eilisestä minulle suurta iloa.

__________________

Laiton yhteen kommenttiin nimimerkille Jukkis oman jatkokommenttini, jossa pyydän vähän apua. Joku muukin voisi auttaa. Jukkis on lukemattomia kertoja auttanut minua ristikoiden ratkonnassa ja minä muutaman kerran häntä. Vaikka aluksi Jukkis oli minulle vähän ilkeä, nykyisin pidän nimimerkin Jukkis takana olevasta henkilöstä. On ilo, että hän on tälläkin sivustolla auttanut minua.

__________________l

Poistin Google+ -palveluun vievän linkin, koska sen käyttö poistuu joka tapauksessa.

__________________

Ratkoin tänään vanhan Brigitta Kalpa -nimisen laatijan vanhan ristikon (8998. IS-viikonloppu 24.-25.9.2016). On se jännä, miten näin miehestä naisen laatimat oivallusvihjeet ovat vähän ”vinksahtaneita”. Tällä tarkoitan sitä, että assosiaatiot ovat itselle hyvin usein hieman vieraan oloisia, vaikka kyllä minä hänen laatimansa ristikot olen pääsääntöisesti ratkonut aivan oikein. On oikein kiva välillä ratkoa hänenkin laatimia ristikoita, vaikka en minä mikää Kalpa-fani olekaan.

Kaikissa em. laatijan vanhoissa ristikoissa on se perusongelma, että on pientä tekstiä. Kun ratkoin n. 1775px leveästä kuvasta, jouduin suurentamaan tosi paljon, että sain selvää teksteistä. Oli TODELLA paljon hyötyä siitä, että ratkoin ristikon diginä – paperitulosteesta olisi ollut vaikea ratkoa.

Jälkikommentti ja 13.10.2018 tehty korjaus.

Koska monella henkilöllä oli IS Extra -palvelun kautta hankitun ristikon tulostuksessa ongelmia, otin testimielessä tulostuksen parhaasta mahdollisesta kuvasta, minkä sain otettua. Ristikon yläosan yhdestä vihjeestä ei juuri ota selvää. Kun tiesin, mitä piti lukea, sain juuri ja juuri erotettua kirjaimet. Jos en olisi tiennyt, mitä pitäisi lukea, olisin joutunut tarkistamaan vihjetekstin sisällön monessakin kohdin digitaalisesta kuvasta. Ristikon vihjeiden selvyys oli tulosteessa 4 1/2 luokkaa, sillä osa vihjeteksteistä näkyi erittäin heikosti. Kyllä ristikon juuri ja juuri olisi pystynyt ratkomaan paperiversiosta, mutta ei niin huonolaatuista printtitulostetta mielellään käytä. Oletan, että moni IS Extra -palvelun käyttäjä ei olisi saanut senkään vertaista tulostusta kuin itse sain eli todennäköisesti ristikko oli monelle tulostettuna käyttökelvoton.

Korjaus päättyy tähän.

__________________

Mikä minua hieman huvittaa, on se, miten nimimerkki Tarja hyvin usein kertoo, että suurennuslasi on tarpeen. Ihan varmasti tarpeellinen apuväline monelle ristikon ratkojalle, varsinkin jos ratkoo Hesarin ristikoita. Kyllä suurennuslasia jotkut muutkin kertovat käyttäneenä ja olenhan minäkin sitä käyttänyt paperiristikoita ratkoessani.

Eihän niin saisi olla, kyllä kuvien ja tekstien pitäisi olla sellaisia, ettei suurennuslasia tarvitse. Olen todella iloinen siitä, että opettelin digiratkonnan – eipä tarvitse käyttää suurennuslasia. Laadukasta digikuvaa kyllä sekin edellyttää ja ainakin IS:stä saadut digikuvat ovat varsin laadukkaita. Ei tosin laadukkaastakaan digikuvista aivan kaikkein pienimpiä detaljeja erota, mutta ratkontaan riittävästi kuitenkin.

13.10.2018

Brigitta Kalpa -nimisen henkilön laatima ristikko oli mielestäni visuaalisessa mielessä ”karilleajo”, visuaalinen pohjanoteeraus Sanariksen tuotannossa. Tein tosin pienen jälkikorjauksen edellisen päivän tekstiin.

Vaikka 8998. IS-viikonloppu 24.-25.9.2016 oli ”pohjakosketus”, ”läheltä piti -tilanteita” on ollut muutamia. Korjaan tämän kokemuksen perusteella hieman sivun IS Extra -ristikoiden ratkonta tulostettuna tai suoraan mobiililaitteella ratkottuna sisältöä (sivu on siirretty foorumisivustolle).

Ongelma laatijalla on se, että hän ei osaa tiivistää riittävästi vihjeitä ja käytetty fontti on liian ohutta. Fontin pitäisi olla melko paksua, jotta se toimisi suhteellisen pienessäkin koossa. Sopivalla fontilla tietokoneteksti on minusta OK ja parempi vaihtoehto kuin epäselvä tekstaus.

Laitoin tästä asiasta kommentin myös Sanarikselle suoraan yhteystietolomakkeen avulla.

__________________

Kun olin Sanariksen foorumissa, minun aito, 100% vilpitön ja rehellinen pyrkimykseni oli, että voisin edesauttaa sitä, että Sanaris tekisi entistä laadukkaampia ristikoita. Oma kritiikkini kohdistui kuvaristikoiden suhteen merkittävästi nimen omaisesti ristikoiden visuaalisen toimivuuden arvioimiseen. Siitä eivät monet ratkojatkaan pitäneet, vaikka ajattelin nimen omaisesti toisia ratkojia ja yritin saada toisia ratkojia puolelleni, jotta visuaalinen laatu parantuisi. Oikeastaan koin välillä olevani kuin Don Quite & Sancho Pancho taistelemassa yksin yhtä isoa tuulimyllyä vastaan. Vaikka koin taisteluni aika toivottomana, ajattelin, että edes vähäiseltä osalta voisin edistää ristikoiden visuaalisen laadun parantamista. Pienikin parannus olisi kuitenkin parempi kuin ei mitään.

Myönnän kyllä huomauttaneeni visuaalisista ongelmista turhankin monta kertaa, mutta minua niin *piip* harmitti ja turhautti, että kaikki kritiikki tuntui menevä kuin vesi hanhen selästä. Ei sen puoleen, jos olisi Hesarin asiakas, Hesari saisi minulta jatkuvalla syötöllä palautetta ristikoiden visuaalisesta laadusta. Toki Hesarin suhteen kokisin paljon suuremmassa määrin olevani Don Quiote. Siellä ei kannattaisi mitään yrittää, Hesarin ristikot ovat mielestäni joidenkin vihjekuvien osalta visuaalista roskatavaraa. Niiden laatua kukaan ei tosisaan edes yritä nostaa.

__________________

Aulis Lehdon laadinta on ne harvat kerrat kuin olen Hesarin ristikoita ratkonut, ollut kyllä melko OK, joten en siinä mielessä ihmettele, että joku niitä vielä jaksaa ratkoa.

Mitä saman asian toistoon tulee, kotona vaimo välillä ärsyyntyy, kun muistutan samoista asioista. On minussa kotonakin välillä kestämistä.

__________________

Minulla ei ollut kunnon kompetenssia vihjeiden sisällöllisiin arviointeihin, vaikka joistakin päivänselvistä laadintavirheistä huomautin. Vaikka olen ratkonut satoja kovisristikota, minulla ei edelleenkään ole kuin erittäin rajoitetusti kompetenssia arvioida vihjeiden laadintapuolta. Arvioin laadintaa enemmänkin mutu-tuntumalta.

Vaikka osaan nykyisin jonkin verran analysoida laadintoja, teen laadinta-arvioissa edelleen virheitä. Mutta onneksi on ”silp puri”, Jukkis ja Ike, jotka kyllä välittömästi oikaisevat minua, jos tulee kirjoitettua jotain tyhmää. Olen todella kiitollinen em. ”kolmikolle”, vaikka Ike joskus pistää aika kriittisen kommentin. Olen saanut kyllä korjausehdotuksia muiltakin ja kiitos niistäkin. Koska poistan  omia ristikkokysymyksiäni käsittelevältä sivulta käsiteltyjä kohtia, en edes muista, ketkä kaikki ovat minua auttaneet ristikoiden vihjeiden ymmärtämisessä. Nostin nyt kuitenkin esille kolme nimimerkkiä, jotka ovat ristikkoasioissa minua eniten auttaneet tällä sivustolla (Jukkis myös Sanariksen sivustolla).

Omia ristikkokysymyksiäni käsittelevä sivu on hoitanut aika pitkälle säikeen 9413. Vanhojen tai palkinnottomien ristikoiden ongelmakohtia 1 tehtävän. Siinä toin esille omissa ristikonratkonnoissakin esille tulleita ongelmia. Olen muutaman kerran laittanut porttikiellon saatuani sivulle linkin https://wp.me/P9LZMc-r8, jotta saisin vastauksia kysymyksiini tällä sivustolla. Nyt minusta tuntuu, että se on aivan tarpeetonta, mistä kiitos minulle kommentteja lähettäneille.

Jälkikommentti 25.11.2018. Poistin omia ristikkokysymyksiäni koskevan sivun.

Kuten eräät muutkin, olen käyttänyt useita nimimerkkejä. Nimimerkki ”Ohjeistaja” paljastui säikeessä 7322. Ristikon tulostaminen IS-digilehdestä. Halusin auttaa muita tulostuskysymyksissä – juuri siksi minulla on asiasta sivu (nykyisin foorumisivustolla). Haluaisin muutenkin olla avuksi ja hyödyksi sivustolla, sillä minulla on kokemusta monestakin asiasta.

Minun näkemykseni on, että muutaman hyvä, kunnon kriitikko on blogikirjoitus- ja foorumisivustolla todella kullan arvoinen joukko, jota kannattaa arvostaa. Aina ”Jees, jees, olipa taas hyvä…” on kaiken kehittämisen suhteen täysin hyödytön porukka, jonka ”hyöty” on korkeintaa se, että se kohottaa sivun ylläpitäjän itsetuntoa.

Välillä on tuntunut, että olen käyttäytynyt kuin lapsi sadussa Keisarin uudet vaatteet. Ehkä myös muiden mielestä eikä vain omasta mielestäni. Olen kyllä välillä pyrkinyt siihen, että kirjoittamiseni olisi lievästi provosoivaa, mutta ei ilkeätä. Lievästi provosoivaa siksi, että esittämästäni asiasta saataisiin keskustelua. Lievään provosoimiseen olen tälläkin sivustolla välillä pyrkinyt, mutta olen yrittänyt pysytellä asiallisella linjalla. Tiedä häntä miten siinä sitten olen onnistunut.

Itse kaipaan kritiikkiä, mutta myönnän kyllä, että myös arvostusta. Myönnän senkin, että koin arvostuksen puutetta Sanariksen foorumissa ja yritin saada sitä huonojakin keinoja käyttäen. Hieman koen arvostuksen puutetta tälläkin sivustolla, koska kukaan ei ilmoita seuraavansa sivustoa tai tykkäävänsä kirjoituksistani. Nämä asiat minut tulee lukea ns. rivien välistä, vaikka olen aika huono rivien välistä lukija.

No ei tämän sivuston pitämisessä kehut ole olennaisin asia. Minulla on on ollut hyvä motivaatio pitää tätä sivustoa omasta puolestani siksi, että täällä käy henkilöitä, joiden kanssa voi vaihtaa ajatuksia. Motivaatiota puolestaan on laskenut se, että kun on nähnyt vaivan tehdä mielestään hyvän kirjoituksen, josta olisi apua muille, kävijöitä juuri sille sivulle on vähän. Tämä sivusto ei kerta kaikkiaan ole siksi, että saisin tästä vain itselleni hyötyä ja iloa. Ilon jääminen vain omaksi iloksi, laskee omaakin iloa kirjoittamisesta. Tässä suhteessa Sanariksen foorumin ulkopuolelle jääminen tuntuu tosi pahalta. Kuten sivun kävijätilastot, oma mieli myös on kuin vuoristorataa.

Sanariksen sivustolla kirjoittamisen meni välillä yksinpuheluksi – tällä sivustolla se on sallittua. Harmittaa, että en vuosia sitten aloittanut tätä sivustoa. Harmittelen – erittäin tyypillistä minulle.

__________________

Tietoteknisistä asioista kirjoittaminen on jäänyt vähemmälle. On täällä jokunen kävijä niitäkin etsimässä. Joskus laitoin erääseen foorumiin linkin sivulle Testihaaste Apple Pencil käyttäjille. Sivulla on useanakin päivänä tässä kuussa vierailtu. Olen aiemminkin silloin tällöin huomannut sivulla vieraillun. Sivulla ei ole enää asiasisältöä, sillä olen siirtänyt asiasisällön sivulle Paremman laatuluokan laitteet ja niiden kynät. Em. sivua on käyty katsomassa ja todennäköisesti myös testihaastesivun kautta. Nykyinen tablet-laitteeni on toiminut, joten vielä ei uutta laitetta, josta minä voisi tietoteknisen artikkelin luoda, ole minulla.

__________________

Kävin valokuvaamassa tablet-laitteelleni Mirja Pihlajamäen (9835.) SK 41/2018 ristikon. Tykkään Pihlajamäen kuvituksesta. Visuaalisessa mielessä minua aina hieman kiusaa se, että niissä aina on vihjeitä, joissa saa miettiä, mikä on minkin ratkaisusana vihje. Vihjeeseen JUKOLAN RUOKAVERBI en saanut järkevää ratkaisusanaa. Täytynee kysyä kohdasta joskus myöhemmin.

Jälkikommentti 14.10.2018. Sain asiaan liittyvän kommentin. Kyse oli (jälleen kerran) huolimattomasta faktatietojen etsinnästä.

Hieman siinäkin on välillä ”naisen logiikkaa”, mutta ihan samanlaista vierauden tunnetta ei Pihlajamäen ristikoihin minulla ole kuin Brigitta K:n ristikoissa. Tosin jos on ollut pitkä aika siitä, kun viimeksi on ratkonut Pihlajamäen ristikoita varsinkin vaikeampien suhteen on vaikeuksia päästä ns. juonen päästä kiinni.

__________________

Lähetin ratkaistun ristikon Google Driveen. Lähetys kesti todella pitkään. Pelkäsin, että tehtävän ratkaisu hävisi matkalla tablet-laitteeltani pilvipalveluun. Kyseessä oli ibisPaint X -piirrosohjelman 16,6 MB raakakuva. Näemmä ei kannata poistaa mitään ennen kuin on varmistanut, että lähetys on mennyt perille.

__________________

Vuokilan piilis oli jälleen kerran laadukas. Pystysuoraan 11 sain miettiä muita pidempään, mutta logiikka aukesi lopulta.

14.10.2018

Piti laittaa edelliselle päivälle jälkikommentti.

__________________

Nimimerkki ”Tarja” kirjoittaa kommenteissaan (aiempi kommenttilinkki koko jälkimmäiseen kommenttiin):

”On aika ikävää ja vähän noloakin, että tunget koko ajan sanariksen keskustelupalstalle – sinut on sieltä pois ajettu. Paljon suoraselkäisempää olisi avata se oma foorumi.” on sieltä pois ajettu. Paljon suoraselkäisempää olisi avata se oma foorumi.”

”Sanaris saattaa pitää sinua jossain määrin kilpailijanaan ja siksi ei halua antaa sinun sivuillesi ilmaista mainostilaa….”

Pyrin toki siihen, että saan osan ristikkokeskusteluista tälle sivustolle, mutta nollasummapeliä en pelaa. Toivon Sanariksen foorumin toimivan ja itse linkitän siihen ja sallisin mahdollisella omallakin foorumilla vapaasti linkittää siihen. Sitä vaan toivoisi vastavuoroisuutta, mutta näin tuskin tulee koskaan käymään. Pitäisi uskoa Tarjaa. Se mikä on ohitse,  on ohitse, vaikka asian hyväksyminen on ollut minulle vaikeaa.

Blogikirjoitusten seuraamisen suhteen en itse asiassa kaipaa mitään suurta seuraajajoukkoa. Vain toisten ratkojien avuksi tarkoitetuille sivuille kaipaisin enemmän kävijöitä.

__________________

Sain tänään myös kommentin, mitä en julkaise, mutta otan vapaamuotoistesti siinä tulleita asioita esille. Ensinnäkin minua kehotettiin olemaan selittelemättä, jos en jotain vihjettä ymmärrä. Minulla oli Sanariksenkin sivustolla paha tapa selitellä, mistä sain kuraa niskaani. Ongelma oli siinä, että yksittäisen vihjeen ymmärtämättömyyden perusteella joku kyseenalaisti totaalisesti ristikoidenratkontataitoni, mitä pidin äärimmäisen epäoikeudenmukaisena. Täälläkin on tullut seliteltyä, vaikka uskon kyllä, ettei minun ratkontataitojani samalla tavalla kyseenalaisteta kuin Sanariksen sivustolla monet tekivät.

Toinen asia, jonka nostan esille, on se, että olen uhmannut kirjoituskieltoa. Kyseessä on sama asia, jonka myös Tarja otti esille. Olen pitänyt Sanariksen toimintaa kohtuuttomana ja epätasapuolisena, miksi en ole suostunut sitä noudattamaan.

Suoranaista häiriköinti on ollut kyllä esim. anatomieni mainostaminen. Koska säännöissä ei ole mainostamiskieltoa, esim. se, että jos Jukkis laittaa linkin sivustolleni, Jukkisen laittama linkki poistetaan, olen kokenut keljuksi. Jos toisten sivustolle ei saa linkittää, se pitäisi olla kirjattuna sääntöihin. Tämän seikan olen ottanut huomioon omassa sääntöhahmotelmassani. Eräässä säikeessä tuli tosin ilmi, että mainostamiskielto löytyy moderaattorin tekemässä artikkelissa, mutta se on paikassa, josta harva sen tulee lukeneeksi.

__________________

Koska moderaattori uhkaa jopa oikeustoimmilla ei kannata enää laittaa satunnaisia kommentteja sivustolle. Kaiketi minun olisi syytä lopettaa hyvääkin tarkoittava kirjoittelu sivustolle, etteivät ulkailut toteudu.

Tämä asia tuli ilmi, kun Sanariksen sivuston ylläpitäjä kirjoitti minusta säikeessä 9843. Yön hölmöily. Koska ylläpitäjän minusta kirjoittaman tekstin sisältö meni kovin henkilökohtaiselle tasolle, laitoin säikeeseen oman kommenttini.

Koska koko säie saatetaan lähiaikoina poistaa, kopioin kommenttini sisällön tähän (kommentissa ei ollut linkkejä minnekään, mutta lisäsin kopioon linkit):

Kun nyt moderaattori kirjoitti noin minusta, laitan kommentin.

Ike taisi huomauttaakin, että tulkitsin liikaa toisten kirjoittelua.

Mainitsen kyllä, että olen ollut s-postiyhteydessä joihinkin henkilöihin, mutten mielestäni ole kertonut mitään liian henkilökohtaista.

Olisin sopinut pelisäännöistä, että en arvostelisi tällä sivustolla Sanariksen ristikoita.

Se mainostus koski SK 36/2018, josta olen ylpeä. 
SK 33/2018 anatomia ei mennyt putkeen.

SK 40/2018 tulee julkiseksi maanantaina 18.00 enkä muista sitä edes mainostaneeni.”

Jos ylläpitäjä ei olisi minua varta vasten ja hyvin persoonaan menevällä tavalla maininnut, olisin jättänyt kommentitini lähettämättä.

En laita sivustolleni sanasta sanaan esille, mitä ylläpitäjä minusta kirjoitti, ylläpitäjällä oli minulle myös yksi selkeä syytös, joka koski henkilökohtaisesta kirjeenvaihdosta kertomisesta. Tämän kysymyksen haluan nostaa esille.

Myönnän, että näin ole toiminut. Se, mitä olen s-postiviestinnästäni kertonut, on lähinnä se, mitä itse olen kirjoittanut jollekulle ja sen, keneltä olen ja keneltä en ole saanut vastausta.

Kävin lävitse 9/10 ja 10/10 blogikirjoitukseni. Tällaisen löysin, mutta koin, että en ole paljastanut mitään liian henkilökohtaista, enhän paljasta edes kenen kanssa keskustelin:

”Keskustelin hieman ristikoista s-postissa erään henkilön kanssa. Hän arveli, että Antti Viitamäen ja Toni Pitkälän viimeiset Suomen Kuvalehden kovikset olivat ko. lehteen liian vaikeita.” 

Henkilökohtaisin maininta lienee se, että kerroin siitä, että Toni Pitkälä luki osittain hänen ristikostaan tekemäni anatomian, mutta en kokenut sitä Pitkälää loukkaavana asiana. Tässä sitaatti tästä blogikirjoituksesta:

Vastauksessaan hän kertoi, että hän katsoi sen alkua. Mitä olin laittanut alussa oli hänen mielestään oikein ymmärretty, mutta hän ei käynyt koko sivua lävitse.

Jos näistä kahdesta maininnasta on jotain huomautettavaa, laittakoon Sanariksen ylläpitäjä tai moderaattori siitä minulle s-postia tai kirjoittakoon minulle tälle sivulle kommentin. Jos nuo kaksi mainintaa ovat sellaisia, ettei saman kaltaisia enää saisi olla, otan palautteen huomioon. Kaikki saavat esittää asiasta kommentin.

Sanariksen sivustolla oli 13-14.10.2018 välisenä yönä pahemman luokan häiriköintiä, mikä on tosi ikää. Ei sellaista kenellekään toivo. Jos joku on käyttänyt ns. VPN-palvelua, häiriköijää on vaikeaa tavoittaa.

__________________

Mitään omaan kommentointiini tulee, olen ihan liikaa kaivellut menneitä ja kommentoinut Sanariksen foorumin toimintaa. Se olisi syytä lopettaa. Siihen kehotti myös nimimerkki ”silp puri” kommentissa, jota en julkaissut.

Minkäänlaista velvoitetta en kuitenkaan koe siihen, että lopettaisin Sanariksen tuottamien ristikoiden arvioinnin. Annan niistä kiitosta – suurtakin, jos siihen aihetta on – mutta myös kovaakin kritiikkiä, jos siihen syytä ilmenee. Niin olen tähän asti tehnyt ja niin teen niin kauan kuin tätä sivustoa pidän yllä.

__________________

Mietiskelen vielä hieman ristikoiden selvyyttä. Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että tietokoneiden käyttö ristikoiden laadinna on pikemminkin laskenut kuin nostanut ristikoiden visuaalista tasoa. Mielestäni kukaan tietokoneella ristikoita laatija ei yllä piirrosten selvyydessä samaan kuin Pekka Joutsi.

Moni nykyristikko on mielestäni ristikkorihkamaa. Ristikkorihkamaa voi verrata Kiinasta tuotettuihin halpoihin muovileluihin, jotka hajoavat melkein käsiin. Kuvallisen rihkaman käyttö on halpaa – sitä ovat eri ohjelmien Clip Art -kokoelmat pullollaan. Joutsin ristikoiden kuvitus on rihkamaristikoihin verrattuna kuin vanhan ajan jykevät puulelelut.

Minun käy sääliksi, esim. Satakunnan Kansan lukijoita, kun Pekka Joutsin laadukkaasti kuvitetut ristikot on vaihdettu sellaisen laatijan tekemiksi, jonka kuvitus on mielestäni rihkamaa. Vastaavaa on tainnut käydä muidenkin maakuntalehtien kohdalla.

Sanarikselle ristikoita laativilla on kyllä myös mielestäni sangen onnistuneita Clip Art -valintoja. Laadukas Clip Art on parempi vaihtoehto silloin, kun kokee, että oma kuvitustaito ei ole kovin hyvä. On eroa kuvalla ja kuvalla.

Onhan rihkama toki värikästä toisin kuin Joutsin mustavalkokuvitus. Vaikka Pekka Joutsin maakuntalehti-tason ristikot ovat helppoja tai korkeintaan keskivaikeita, niissä on usein hauska nostalginen pääkuvaidea. Ne edustavat vanhaa hyvää aikaa. Nykyisin tosin Pekka Joutsin ristikoita ei enää tule ratkottua, koska muut ristikoiden ratkonta menee edelle.

Jotkut kuvittajat jäävät näiden kahden ääripään väliin. Koska kritisoin Heli Kärkkäistä jo 9/2018 blogikirjoituksessani, en hänen kuvitustaan suuremmin enää kritisoi. Mielestäni kuvituksen laatu on epätasaista. Koska hän on itse piirtänyt kuvituksen, rihkamakuvituksena en hänen kuvitustaan missään kohdin pidä. Parasta siinä on hyvin valitut fontit. Koskaan ei ole tullut ongelmia tekstin erottuvuuden suhteen.

Hyviä kuvittajia on toki olemassa, kuten esim. Heikki Lavonius ja Jari Koivisto (en ole kovin montaa Koiviston kuvittamaa ristikkoa toki ratkonut). Ristikkomaailman ”Mauri Kunnas” on mielestäni Markku Mäkelä, voisi ehkä ansaita toisessakin mielessä merkityksen MM kuin vain nimikirjaimiensa lyhenteenä. Mäkelä on kyllä välillä vähän groteskin huumorin vuoksi hieman mielipiteitä jakava persoona. Ei kukaan Mäkelän tasolle yllä, joskin mielestäni Toni Pitkälä SK 36/2018 ylsi ristikon pääkuvassaan aika lähelle Mäkelän tasoa!

__________________

Eräänlaisena palkkiona aktiivisille kommentoijille, päivitin tilaukseni niin, että niillä ei enää näy mainoksia. Kun kokeilin joskus sivujani tablet-laitteellani ilman kirjautumista, minua itseäni ärsytti pikavippimainokset. Kun sivulla ei ollut silloin kivaa kommentointia, en viitsinyt maksaa mitään niiden poistamisesta. Sitä paitsi mainosten ylläpitämisessä on riski. Monella sivustolla on mainoksia, jotka ovat äärimmäisen petollisia. Petollisia mainoksia olen havainnut jopa sanomalehtien sivustoilla. Sivun ylläpitäminen mainoksilla on kyseenalaista tällaisten mainosten takia. Toivottavasti tällaisia petollisia mainoksia ei sivustollani ole ollut.

Minulla olisi mahdollista luoda uusi domain, mutta en koe sitä tarpeelliseksi. Mielestäni https://ristikoidenratkontatabletlaitteella.wordpress.com on hakukoneille ihan riittävän hyvä. Alku ”ristikoidenratkontatabletlaitteella” kuvaa hyvin sivuston luonnetta. Minua ei yhtään häiritse osoitteessa ”wordpress.com”. Sen tilalle olisi saanut toisena vaihtoehtona päätteeksi ”blog” (toinen vaihtoehto olisi ollut ”com”), mikä ei olennaisesti muuttaisi tilannetta. Sekä wordpress.com että blog viittaavat siihen, että kysessä on blogisivusto, joskaan aivan kaikki eivät tiedä, että WordPress on blogialusta. En halunnut ottaa ehdotettua domainina myöskään sen vuoksi, etten halunnut antaa WordPressille sen pyytämiä tietoja.

__________________

Mikä myös tänään on ilahduttanut on se, että sivuston sivuja on selattu monipuolisesti ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

__________________

Eiliseltä päivältä oli jäänyt lukematta erään erään foorumin moderaattori antama kommentti ajatuksesta kommenttien muokkaamisesta. Kun rautainen alan ammattilainen oli nimimerkkien Tarja ja ”sip puri” kanssa samoilla linjoilla, tämä näkökulma on käsitelty loppuun.

__________________

15.102018 lähtien päiväkirjamerkinnät täytyy laittaa uuteen päiväkirjaosioon, koska tästä tuli pitkä.

Jälkihuomautus. Muutin omien ristikkoanalyysieni nimeksi ”vihjeanalyysi”, jotta niitä ei sekoitettaisi Sanariksen foorumisivustolla Ristikon anatomia -osastolla oleviin ristikon laatijoiden itse laatimiin analyyseihin, käytän nyt ilmaisun ”anatomia” sijaan ”vihjeanalyysi”. Teen termimuutoksen kaikille muille sivuilla paitsi tälle sivuille.

__________________

Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:

__________________

Jos pidit blogikirjoituksestani, voisitko ilmoittaa tykkääväsi siitä.

Sivun alkuun.

38 thoughts on “Päiväkirjaosuus (10/2018) – 1”

 1. Ikävää, että sinulta ei kuitenkaan löytynyt todellista halua eikä uskallusta keskustelufoorumin perustamiseen. Olen pettynyt ja vähän surullinenkin.

  1. Kyllä minulla sittenkin löytyi uskallus oman foorumisivuston pystyttämiseen. Nimimerkin Tarja tämä kommentti jäi mieleen ja se sai siisuuntumaan. Ihan tarpeellinen ”perseelle potikinta” ;), joka on minulle aina silloin tällöin tarpeen.

 2. Olet selkeästi miettinyt moderointia monelta kantilta syvällistisestikin. Omasta mielestäni pohtimasi viestien editointi muuttaen alkuperäistä tekstiä on niin syvä suo, että jättäisin sen pois säännöistä. Esim. huomaat moderaattorina viestissä mielestäsi jotain poistettavaa/muutettavaa – miten teet muutoksen säilyttäen viestin alkuperäisen kirjoittajan tarkoituksen? Vastaus on: et mitenkään, koska et voi sitä tarkoitusta tietää varmasti. Mielestäni viestin moderointi on joko on tai off eli viesti joko saa tai ei saa olla foorumilla.

 3. Kiitos kommentista. Jos asiasta tulee jatkokeskusteluja, toivon että jatkokommentit laitetaan kommentin no 192 perään sivulla Sääntöhahmotelma keskustelufoorumiin. Olen em. kommentiin laittanut linkin tähän kommenttiin sekä kopioin kommentin em. kommentin sisälle. Lisäksi lyhyesti kommentoin nimimerkin ”Tarja” kommenttia em. kommentissa. Laitoin myös muutaman jatkokysymyksen.
  ___________________

  [Laitoin teknisluonteisen ohjeen kommentoinnin sivun ohjesivulle yhteyteen.]

 4. ”PAULIN PARINA YLÖS > ANITRA”
  ”Mielestäni lisäys pitäisi varta vasten mainita”

  olen täysin eri mieltä, ratkojan tehtävänä on keksiä, että vihje (ja ratkaisu) pitää ”purkaa”.

  vihjeaihio on PAULIN PARI, ja sen ratkaisuaihio on ART. kumpaakin työstetään samalla tavalla eli taivutetaan essiiviin: PAULIN PARINA > ARTINA (ja lopuksi vielä PAULIN PARINA YLÖS > ANITRA). eikä kyseessä siis ole lisäys vaan taivutus.

  olisiko samanlainen ASTIANA > MUKINA sinusta ok? aihiot ASTIA > MUKI työstettynä: ASTIANA > MUKINA.

  (vihje- ja ratkaisuaihio -termit sepitin tätä kirjoittaessani)

  1. ASTIANA > MUKINA on minusta ok, sillä siinä on ihan tavanomaiset taivutukset. Tosin ratkaisusana tulee tulkita homonyyminä. Voihan sen ”Paulin parina” näemmä myös tuohon tapaan ajatella. Taisin harhautua ajattelemaan vihjettä liikaa ikään kuin typistettynä kysymyksenä.

   1. (toimiikohan blockquote…)

    ASTIANA > MUKINA on minusta ok, sillä siinä on ihan tavanomaiset taivutukset.

    eli ihan sama tavanomainen essiivi kuten vihjeessä PAULIN PARINA (YLÖS).

  2. Huomasin, että ”sip puri” käyttää sanoja ”vihje- ja ratkaisuaihio”. Vastaavassa tilanteissa olen vihjeiden selityksissä käyttänyt sanoja ”Lähtösanat ovat…”. Koska ”silp purin” termit eivät ole virallisia termejä, taidan pitäytyä selittelevämmässä tyylissä. Termit voisivat kyllä olla olla mielekkäitä Ristikon anatomia -osastoon laitetuissa vihjeissä.

 5. ”9827. SK 40/2018 ylenpalttinen omakehu miten nopeasti saa piiliksen ratkottua, aiheutti minulle stressiä, koska minun noista pitäisi nopeasti selvitä.”

  (taas) ihan oikeasti: stressiä!? miksi? ratko vain omaa tahtiasi, niin on paljon mukavampaa.

  tietenkin jotkut voivat valehdella ratkonta-aikansa, mutta mitä siitä? on kuitenkin ällistyttävän nopeita ratkojia, mitä varsinkaan itseään hyvänä ratkojana pitävät eivät ole uskoa. mutta kun sen itse näkee, niin on (ja olikin) pakko uskoa.

  jos joku ratkoo kaksi, kolme tai viisikin ristikkoa, vaikka itse olet päässyt vasta ensimmäisen puoliväliin, niin…?

  1. Kun on tullut ratkottua melko paljon piiliksiä, en silti pysty kovin nopeaan ratkontaan. Kun suhteutin omaa ratkontanopeuttani ratkomieni piilisten määrään, tuli vähän alamittainen olo. Tämä aiheutti lievän stressin. Kun se tulee, se hidastaa toimintakykyä. Ei nyt lamauttanut kokonaan (sellainenkin on joskus tullut parissa koetilanteessa).

   En minä yleensä toisten ratkonta-ajoista piittaa, enkä koskaan katso kellosta, miten paljon meni aikaa. Arviolta tiedän, etten ole mikään huippunopea ratkoja. En sellaiseksi tosin edes tavoittele. Tiedän, että koviksia satunnaisesti ratkon suhteellisen nopeasti.
   ___________________

   PS. Olet tainnut olla joko ristikonratkonnan tai piilisten ratkonnan SM-kisoissa tästä päätellen:

   mutta kun sen itse näkee, niin on (ja olikin) pakko uskoa

   1. Erään kommentoijan kohdalla samalla nimimerkillä oli kaksi eri tunnuskuvaa.

    eiköhän käyttäjän tunniste ole evästeessä, ja evästeet on välillä siivottu, tai on käytetty eri laitetta tai saman laitteen toista käyttäjätunnusta.

 6. Eväste on varteenotettava tunnistevaihtoehto. Ei tällä asialla ole mitään käytännön merkitystä, mutta kun ihan sattumoisin asian huomasin, jäi mieleen samaan tapaan kuin ristikkovihje, joka ei meinaa aueta. Laitoin nyt kuitenkin jälkikommentin.
  ___________________

  Mutta tuo gravatar >< avatar selitys on aika outo. Se antaa ymmärtää, että molempia voidaan käyttää. Tytär sanoi, että avatarta jonkin verran käytetään, mutta gravatar on ihan outo hänelle. Kaiketi pitää käyttää sanaa ”avatar”, vaikka minulla ei ole kyllä hajuakaan siitä, miten yleistä sanan käyttö on ja miten eri someyhteyksissä toimitaan. Ks. 8.10.2018.
  ___________________

  Laitoin Kysymyksiä ja vastauksia -sivulle:

  Kommentin id:n näkee tietokoneella maalaamalla nimimerkin ja sen tunnuskuvan, josta (ainakin englanninkielisillä foorumeilla) käytetään nimitystä ”avatar”.

  1. avatar on tietysti hahmo, mutta tuskin se somekansalle kelpaa.

   gravatar on globally recognized avatar
   https://en.wikipedia.org/wiki/Gravatar

   ip-numeroon perustuva geometrinen kuvio näyttää olevan identicon
   https://en.wikipedia.org/wiki/Identicon

   wordpress näyttää tallentava avatarit gravatar.comiin, ja myös rekisteröitymättömälle generoituu automaattisesti identicon. paitsi että wordpress generoi kuvan sähköpostiosoitteen perusteella, koska osoitetta vaihtamalla vieressä oleva pieni ikoni vaihtuu heti, kun siirryn pois sähköpostikentästä.

   1. Tulipa avataren muodostumisperuste selvitettyä juurta jaksaen. Kummankin meistä ensisijainen arvaus meni pieleen, mutta toimmepa esille neljä vaihtoehtoa (nimerkki, evästeet, ip-osoite ja s-posti). Tein sekä 7.9.2018 että 8.9.2018 jälkihuomautuksen.

    Jos nyt haluaisin snobbailla, minun avatar on myös gravatar! Koska vain minun avatareni voi tällä sivustolla olla gravatar, voisin halutessa termin käytöllä erottautua muista ;).

    Tosin pari kysymystä tähän vielä liittyy:

    1. Tulee helposti taivutettua kahdella T-kirjaimella, esim. ”avattaret”, Kun kyse on lainasanasta pitäisi kai taivuttaa ”avataret”. Joka kerta pitää pysyähtyä miettimään taivutusta.
    2. Kannattaako minun käyttää nimikettä ”avatar” omissa kirjoituksissani vai pitäisikö kirjoittaa vain ”tunnuskuva”? (Vaikka voisin käyttää myös nimikettä ”gravatar” sitä minun ei kannata käyttää.)

     1. Himputti kanssa – näemmä pitää ihan opetella, miten sanaa taivutetaan oikein. Näemmä monelle taivutukselle on variaatio, jossa taivutetaan joko yhden T tai kahden T-kirjaimen kanssa. Huomaan, että ole taivuttanut joskus sanaa väärin.
      ___________________

      Virtuaalihahmo on kyllä pitkä vastine – mutta ei tarvitse miettiä, miten taivuttaa.

 7. Ei ihan selvinnyt, päädyitko tuon 5.10. mainitun TELINEEN ALUSSA > ERITASO kanssa järkevään tulokseen. Siinä tietysti viitataan eritasonojapuihin.

  1. Laitoin tähden, kun kommentti huvitti itseäni. Eritasonojapuut on kyllä huomattavasti tutumpi teline kuin muurarien käyttämä eritasoteline.

 8. Tosiaanko aiot paljastaa vastausten lähettämisaikana SK:n no. 40 ristikon ratkaisusanoja? Vai onko sinulla varma tieto, että maanantaina 15.12. toimitukseen postitse tulevat perjantaina postitetut vastauskirjeet hylätään?

  1. Siirsin ajastusta maanantaille klo 18.00. Ilmoitin muutoksesta myös Twitterissä jatkokommenttina.

   Ymmärtääkseni on kuitenkin niin, että ratkaisusanoja voisi paljastaa jo perjantaina, koska ainakin sähköisesti annettujen ratkaisujen pitää olla annettu torstain puolella. Jos kirjeen laittaa keräysajan jälkeen postilaatikkoon, leima tulee perjantaille (jos leimaavat). Kirje menee täten perjantain postiin. Mielestäni perjaitai klo 18.00 olisi täysin asiallinen julkaisuaika Suomen Kuvalehden toimituksen käytäntö huomioiden. En usko, että toimitus hyväksyy enää maanantain postileimalla varustettuja lähetyksiä. Tämä nyt on vain päätelmäni.

   Kun olen lukenut Sanariksen foorumista SK-säikeitä, olen havainnut, että jo varsin aikaisin perjantaina ratkaisusanoja aletaan käsitellä. En mitenkään poikkeaisi foorumin nykykäytännöstä, jos ajastaisin SK 40/2018 vihjeanalyysin perjantaille klo 12.00. Saatan vielä muuttaa ajastusta.
   ___________________

   Kun posti kulkee miten kulkee ja lehdet tulevat koteihin miten sattuu, Suomen Kuvalehden toimituksen asettama ratkaisujen lähettämisen takaraja on ratkojien kannalta perin ikävä. Eki kyllä teki kaikkensa, ettei tähän ajauduttaisi, mutta ei hänkään asialle mitään voinut.

   1. Minusta on vähän eri asia, että joskus joku yksittäinen sana on saatettu paljastaa jo perjantaina verrattuna siihen, että aiot paljastaa käytännössä koko ristikon ratkaisun ajankohtana, jolloin saattaa vielä olla mahdollista osallistua palkintojen arvontaan. Onko todellisuudessa mahdollista osallistua? Emme voi olla varmoja. Mikä ihmeen hoppu tällä anatomian julkaisulla on? Ei olisi tarvetta spekuloida tällä asialla, jos et hosuisi tuon kanssa näin.

    Etenkin kun itse mahdollisen foorumin mahdollisissa säännöissä esität että ”Palkintotehtävien osalta ei sallita minkäänlaista toisten ratkojien auttamista sinä aikana kun palkintotehtävien ratkaisujen palautusten lähettämisaika on meneillään.”

    1. Hoppuilusta minä olen tunnettu ja siitä sain kärsiä välillä Sanariksen foorumissakin.
     ___________________

     Minusta minä onnistuin varsin hyvin SK 36/2018 vihjeanalyysin kanssa. Katson, että siitä olisi apua niille SK:n asiakkaille, jotka haluavat päästä vaikeampiin ristikoihin sisälle. Se olisi myös hyvää mainosta Sanarikselle, sillä vilpittömästi kehun Toni Pitkälän ristikkoa.
     ___________________

     Laitoin Sanarikselle suoraan myös palautteen, että on Sanariksen asiakkaiden kannalta sääli, että kenen tahansa laittamana linkit SK 36/2018 vihjeanalyysiin poistetaan.
     ___________________

     Laitoin asiasta myös Suomen Kuvalehden Twitteriin (@SuomenKuvalehti) sekä netissä olevaan palutelomakkeeseen ja pyysin Suomen Kuvalehdeltä palautetta.

 9. On aika ikävää ja vähän noloakin, että tunget koko ajan sanariksen keskustelupalstalle – sinut on sieltä pois ajettu. Paljon suoraselkäisempää olisi avata se oma foorumi.

  1. Olen joo aika kivasti tällä sivustolla saanut vastauksia omiin ristikkokysymyksiini, joten siihen en sivustoa juuri tarvitisi. Minua nyt vaan *piip* harmittaa, että jos teen ihan laadukkaan vihjeanalyysin, josta sivustolla vieraileville olisi aidosti hyötyä, linkin sisältämä kommentti poistetaan. Sama koskee sivua Kovisristikoiden oveluudet ja kaikkia sen alisivuja. Poistetaan, vaikka sinä, Tarja tai Jukkis, Jaska tai lähes kuka muu tahansa olisi sen laittanut. En voi edes mutkan kautta olla sillä sivustolla vieraileville hyödyksi. Vain jos iso S tai ++juh linkittäisi, linkki saattaisi säilyä.
   ___________________

   Myönnän, että pyrin vain ja ainoastaan hieman ohjaamaan nettiliikennettä tällekin sivustolle, kun asenne Sanariksella on se, mikä se on.

 10. Sanaris saattaa pitää sinua jossain määrin kilpailijanaan ja siksi ei halua antaa sinun sivuillesi ilmaista mainostilaa. On myös vähän hassua, että joku muu, kuin laatija kirjoittelee anatomioita – mistä voit tietää, että laatija ajattelee samoin kuin sina jostain vihjeestä ja sen ratkaisusta?

  1. Sanaris saattaa pitää sinua jossain määrin kilpailijanaan

   Onhan tuokin mieleen tullut. Jos saisin aikaiseksi foorumin, yrittäisin luoda sille selkeästi erilaisen käyttäjäkunnan. Minulle ei olisi mikään ongelma myöskään se, että voisin itse linkittää tai antaa muiden linkittää Sanariksen foorumiin. Jotkut aiheet jopa voisin aktiivisesti sinne ohjata.
   ___________________

   Sitten sanon muutaman sanan vihjeanalyyseistä.

   On myös vähän hassua, että joku muu, kuin laatija kirjoittelee anatomioita – mistä voit tietää, että laatija ajattelee samoin kuin sina jostain vihjeestä ja sen ratkaisusta?

   Olet tuossa jossakin määrin oikeassa, mikä käy ilmi nimimerkin ”silp puri” kommentista sivulla Suomen Kuvalehti 36/2018.

   Jos ajattelen vihjeanalyyseissäni jonkun mielestä väärin, onpa ainakin muutama korjaaja, kuten esim. ”silp puri” ja Jukkis. Kyllä sitä ainakin porukalla aika lähelle pääsee sitä, mitä laatija on tarkoittanut. Pyysin kyllä myös laatijoilta palautteen. Kuten tästä blogikirjoitusesta käy ilmi, Toni Pitkälä luki osittain hänen laatimastaan ristikosta tekemäni vihjeanalyysin.

   Tietenkin olisi kiva tietää, mikä on tarina 36/2018 pääkuvan taustalla. En sitä lähde arvailemaan vaan kerroin vain, miten pääkuvan koin. SK 40/2018 laatijatiimiltä ei edes voi kysyä, kun ei tiedä, keneltä kysyä. Ja vaikka tietäisikin, vastausta olisi turha odottaa.
   __________________

   [Jälkikorjaus. Käytin aiemmin myös omista vihjeanalyyseistäni nimitystä ”anatomia”. Muutin nimitystä omista analyyseistäni. Niistä en enää käytä em. nimitystä.]
   __________________

   PS. Hyvä ystävä, Tarja, ethän pahastu, että minua hieman huvittaa se, miten kerrot suurennuslasin käytön tarpeesta aika monessa säikeessä. Ihan varmasti tarpeellinen apuväline monelle ristikon ratkojalle, varsinkin jos ratkoo Hesarin ristikoita. Kyllä suurennuslasia jotkut muutkin kertovat käyttäneenä. Olen minäkin sitä käyttänyt paperiristikoita ratkoessani. Kun ratkon jonkun ristikon, katson ihan uteliaisuudesta aina lävitse, mitä siitä on kirjoitettu, joten tuo on tullut esille.

   En mielestäni ihan syyttä valittanut Sanarikselle monta kertaa siitä, että kuvituksen pitäisi olla selkeämpää (ja kerroin asiasta erityisesti sivulla Sanaristikkokritiikkiä (9/2018) ).

 11. älä käytä lyhytlinkkejä (wp.me, tinyurl.com ym.). ainakin minä haluan ennen klikkausta tietää, minne oikeasti olen menossa.

  1. Täytyy sitten jälkikäteen lisätä normaali linkki. Lyhytlinkit saan helposti listasta, johon ole laittanut kaikki lyhytlinkit. Ajattelin, että kohde tulee esille kontekstista. Twitterissä toimivat hyvin, kun Twitter luo linkin, josta näkee, minne mennään.

   Kävin lävitse systemaattisesti kaikki linkit ja laitoin linkit niin, että niistä näkee, minne mennään. Pika-/some-/lyhytlinkki on siten tavanomaisen linkkitekstin www-osoite. Kun pikaosoitetta klikkaa/painaa WordPress muuttaa linkin välittömästi tavanomaiseksi linkiksi. Pikalinkin käyttöä ei sivuilla vierailija huomaa.

   1. pitkien päiväkirjamerkintöjen luettavuus paranisi, jos erottelisit kunkin asian omaksi kokonaisuudekseen esim. vaakaviivalla. pelkät kappalevälit eivät minusta riitä. (kokeilenkin heti 10 tavuviivalla)
    ———-

    Brigitta Kalpa -nimisen…

    = Brigitta Kalvan

    ”xxx-niminen” on kalsean kliininen ilmaus. minusta se on tökerömpi kuin väärä taivutus, jota olet ilmeisesti koettanut välttää. sukunimien taivutusohjeet:
    http://kaino.kotus.fi/sukunimientaivutus/index.php?s=taivutus
    http://kaino.kotus.fi/sukunimientaivutus/index.php?s=tietue&id=1356

    1. (minkähän vuoksi kommenttini tunki tuohon väliin eikä viimeiseksi, vaikka en mielestäni klikannut vastaus-linkkiä? mihinkähän väliin tämä viesti meneekään…)

     1. Olen huomannut, että omatkaan viestit ei ihan joka kerta mene sinne, minne ajattelin. Ohjelmassa jonkin sortin käsittelyongelmia.

      Kun katsoin keskustelua, WordPress teki siitä aika sekavan. Joku varmaan ihmettelee jälkikäteen sekavuutta. Mutta toivottavasti hän lukee myös tämän kommentin. Neljä kommenttia meni lyhytlinkkikeskustelun sisälle, vaikka ei olisi pitänyt.

    2. Erottelu voisi olla paikallaan, kun hyppään asiasta toiseen. Laitoinpa tämän blogikirjoituksen päiväkirjaosioon toivomasi väliviivat, jotka nyt lisäsin tähänkin kommenttiin.
     _________________

     Olen tosiaan yrittää välttää Brigittan sukunimen taivutusta. Siitä käytiin joskus SK-säikeessä asian vierestä kirjoittelua, kun jotkut puolustivat muotoa Kalpan ja toisen Kalvan. Yritin välttää saman keskustelun toistumista sivujeni kommentoinneissa. Sanojen taivutuskommenteilta en näemmä kuitenkaan säästynyt ;).

     1. Olin näemmä edellisessä kommentissani taivuttanut etunimen väärin. No tätä se on kun on epätarkka kielikorva. Muistuttaa sitä, että kun joku laulaa nuotin vierestä, eikä sitä huomaa. En nyt kuitenkaan korjaa kommentissa ollutta taivutusvirhettä, jotta kommentointi säilyisi johdonmukaisena.

  2. tai jos käytät lyhytlinkkiä, niin käytä vain muotoa preview.tinyurl.com/… jossa kerrotaan, minne on menossa.

   1. Tuota en ala käyttämään. WordPress tekee automaattisesti pikalinkin, jonka tallennan Vivaldin sivupalkin muistiinpanoihin. Jos käytän pikalinkkejä nettiosoitteina, kirjoitan sille sitten aina järkeävän linkkitekstin.
    ___________________

    [Kommenttisi meni muuten osastoon ”Roskaviestit”, mutta pelastin sen sieltä.]

Kommentointi on suljettu.