XenForon pikanavigoinnin ja tämän sivuston toimintavalikon vertailu

Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 40)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #15680
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Tämä on ollut osa säiettä Sivuston mobiiliversio – Mobile version of this site.

  Tein tämän sivuston mobiiliversiolle (kännykkä ja tablet-laite pystysuuntaan laitettuna) kokeellisen toteutuksen. Laitoin vain yhden painikkeen kännykälle/tablet-laitteelle:

  ____________

  Jälkikommentit 9.9.2019. Muutin pystynäyttöön tekstiksi LÖYDÄT VALIKOT TÄSTÄ.

  ____________

  Avattaessa tulee oletuksena tällainen näkymä:

  Ohjeteksti ”LÖYDÄT…” näkyy vain sivun alussa ja vain yksi painike jää oikeaan yläkulmaan. Jatkossa näkyy vain painike:

  Toimintovalikko on nyt muuttunut oikeastaan sellaiseksi, jota XenForossa nimitetään pikanavigoinniksi.

  XenForon pikanavigointia en pidä pikanavigointina seuraavista syistä:

  1. Navigoinnin avaavat painikkeet hukkuvat käyttöliittymään. Ollakseen pikanavigointi toiminnon pitää olla niin keskeisesti esillä, että se tulee varmasti huomatuksi. Kun edellä ei ole mitään opastetta, toiminto jää helposti huomaamatta.
  2. XenForon pikanavigointi ei ole kattava. Kohdasta ”Yleiset linkit” puuttuu ainakin kohta ”Käyttöehdot ja säännöt”. Mielestäni pikanavigoinnin pitää sisältää kaikki olennaiset foorumin yleiset linkit ja toiminnot niin että osaa ei tarvitse hakea sivun loppuosasta eli footer-osasta tai otsake-alueelta eli header-osasta. XenForon pikanavigointi jättää käyttäjälle turhaa hakemista.
  3. Pikanavigoinnin pitää sisältää myös tilannekohtaisia linkkejä. Niitä XenForon pikanavigointi ei sisällä lainkaan. Osiossa Yleiset linkit pitäisi olla staattisten linkkien lisäksi tilannekohtaisia toimintoja/linkkejä muille sivuille. Osio ”Aihealueiden listaus” voisi elää tilanteen mukaan. Siinä voisi esim. olla yksinkertaistettu listaus uusista viesteistä.
  4. Pikanavigoinnista pitäisi löytyä keskeinen opastus ilman siirtymistä minnekään. Nyt opastus vie erillissivulle.
  5. Pikanavigoinnista olisi hyvä löytyä olennaisimmat ajankohtaislistat.
  6. Pikanavigoinnin pitäisi olla joka hetki heti saatavilla juuri siinä kohdassa sivua kuin käyttäjä on – varsinkaan tässä suhteessa XenForon pikanavigointi ei toteuta tehtäväänsä.

  Minusta XenForon ”pikanavigointi” ei ole oikeasti pikanavigointi, koska se pitää varta vasten käydä etsimästä muun käyttöliittymän seasta. Nykyisellä toteutuksella se on mielestäni käyttöliittymään hukkuva turhake, jota en usko juuri kenenkään käyttävän.

  ______________

  Jälkikommentti 10.9.2019 ja 15.9.2019. Annan totetukselle kouluarvosanan 5. Koska pikanavigointi teknisesti toimii, alempi arvosana ei olisi oikein. Perustavalaatuisten ongelmien vuoksi parempaa arvosanaa en voi antaa. Nykyisellään pikanavigointi on vain ylimääräinen valikko-ikkuna, joka ansaisitsi vain nimikeen ”lisävalikko”.

  Ongelmana oikeanpuoleisessa ikkunassa on hankalan pieni koko, mistä johtuu epämiellyttävä rullaamistarve. Se on tavallaan seitsemäs negatiivinen ominaisuus. Kyse on kuitenkin pikkuseikasta.

  ______________

  Oma toimintavalikko on näissä suhteissa parempi:

  1. Navigointipainike ei huku käyttöliittymään. Nyt kokeilussa olevassa versiossa se on ehkä liiankin korostetusti esillä – aputeksti saattaa olla jopa ärsyttävä.
  2. Pikanavigointi on kattava. Siitä löytyvät kaikki sivuston yleiset linkit. Niiden suhteen yhtään mitään asiaa ei tarvitse etsiä mistään muualta kuin pikanavigoinnista. Ei tarvitse miettiä, löytyvätkö sivuston yleiset linkit sivun alusta vai lopusta kun ne löytyvät aina samasta paikasta.
  3. Pikanavigointi sisältää tilannekohtaisia linkkejä, kuten esim. ”Aloita uusi aihe”, kun olet tilanteessa, jossa lisäät kommentin yksittäiseen foorumiosioon. Nyt tilannekohtaisina linkkeinä myös LISTAT, jossa kyse on aihealueen apunavigoinneista. Niissä vaihtuvat foorumin viimeisimmät aiheet & vastaukset, blogikirjoitukset ja artikkelit.
  4. Pikanavigoinnista löytyy linkki ”Viesteihin liittyvää infoa”, joka avaa pikavalinnan sisällä ikkunan, josta voi katsoa foorumin keskeisen opastuksen siirtymättä minnekään.
  5. Pikanavigoinnissa on foorumiosion osalta esillä olennaisimmat ajankohtaislistat.
  6. Pikanavigointi on aina saatavilla. Ei tarvitse rullata/siirtyä nuolilla sivun alkuun tai loppuun etsiäkseen toimintoja pikanavigoinnista.

  Toimintavalikostani puuttuu oikeastaan vain vaihtoehtoinen haku, mutta senkin voisi laittaa esille haluttaessa.

  XenForon pikanavigoinnissa ”Alueiden listaus” on suoraan esillä eikä välilehtenä, se on nopeammin esillä ja on siinä mielessä parempi. Toisaalta teksti on varsin pientä. Välilehtenä toteutettuna teksti voisi olla isompaa. Rinnakkain laittamisella/välilehdillä on omat huonot ja hyvät puolensa.

  Koska sivustoni on muutakin kuin foorumi, kaikkia ei voi laittaa kerralla esille. Tämän puutetta korvaa kolmas välilehti ”PÄÄVALIKKO”, josta löytyy sivuja, joita ei löydy kohdasta LISTAT. Päävalikko ei ole aivan kattava, koska se olisi kaiken kattavana liian massiivinen.

  Nimike LISTAT on vähän huono, mutta se on lyhyt. Nimeä voisin muuttaa, mutta nimi ”Aihealueiden listaus” ei toimi, sillä se ei kuvaa sitä, mikä tehtävä välilehdellä on toimintovalikossani. Foorumiosiossa on linkki ”Uusi aihe foorumi valiten”, joka avaa aihealuelistauksen. Se vastaa XenForon kohtaa ”Alueiden listaus”. Foorumiosiossa LISTAT avaa listat viimeisistä tapahtumista. XenForossa vastaavat listat eivät ole pikanavigoinnissa.

  Huomautus. Saatan muuttaa otsikoiden nimiä siitä, mitä ne näkyvät tämä säikeen johdannossa.

  Toimintovaliko on kohta ”Lisää toimintoja/sivuja”. Pikanavigaatiossa kaikkien toimintojen ei tarvitse olla suoraan esille. Mitä halutaan suoraan esille ja mitkä saisivat olla em. linkin takana, on asia, josta pitäisi keskustella käyttäjien kanssa. Asiasta voi tehdä tutkimusta, mutta mielestäni tutkimus ei saa johtaa siihen, että vähemmän käytettyjä toimintoja haetutetaan käyttäjiltä.

  En väitä, että yksi painike olisi parempi kuin edellinen versio, jossa oli kolme painiketta (päävalikko, toimintovalikko ja haku).

  Nykyinen versio on pikemminkin tarkoitettu demoksi, miten foorumisivusto voi tulla periaatteessa toimeen yhdellä ainoalla näkyvällä toimintopainikkeella + ylös/alas -nuolilla.

  Tarvitsen oikeastaan palautetta, pidänkö tämän vai palaanko edelliseen kolmipainikkeeseen versioon. Siitä puuttuu osio LISTAT. Sen toki voisi lisätä välilehtenä toimintovalikkoon.

  Kaksinappinenkin versio on yksi vaihtoehto. Siinä esillä on päävalikko ja toimintovalikko. Haku tulee esille jompikumpi avatessa. Olen huomannut, että hakua käytetään varsin vähän, joten en sen piilottamisen suoraan esillä olemisesta saattaisi olla varsin perusteltua.

  Olen vakaasti sitä mieltä, että käyttäjää ei pidä pompottaa tai juoksuttaa sivun alkuun tai loppuun etsimään sivuston olennaisia toimintoja. Varsinkin sekava hajottaminen on mielestäni pahasta, sillä käyttäjä ei tiedä, mistä etsiä toimintoja.

  Haluaisin, että ihmiset ymmärtäisivät mottoni:

  Älä juoksuta, älä pompota äläkä haetuta – vaan kulje rinnalla!

  _________________________

  Huomautus. Tämä ratkaisu ei ole se, millaisena itse haluaisin sivujeni toimivan. Jos ajattelisin vain itseäni, käyttäisin Twitter-tyylistä ratkaisua (alla kuvakaappauskuvat Twitterin tietokoneversiosta kapealla näytöllä ja eräästä aiemmasta mobiiliversiosta):

  Twitter-tyylistä ratkaisua pidettiin kuitenkin liikaa tilaa ottavana ja jotkut pitivät sitä muutenkin ärsyttävänä.

  Nyt esittämäni ratkaisu on eräänlainen kompromissi maksimaalisen helpon toimintojen löytämisen ja maksimaalisen tilan antamisen itse sisällölle, välillä.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15700
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Lisäsin pikanavigointiin välilehtiin TOIMINNOT ja PÄÄVALIKKO toisen haun. Laitoin toisen haun valikon loppuun.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15766
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Kokeilu live-sivustolla – ehkä jo liikaa samaan välilehteen?

  Toisaalta sivupalkkia ei tarvita. Ihan vaan kokeiluna pystysuuntaiselle mobiliilaitteelle on versio, jossa yleensä ei ole toiminnallista footeria (merkitystä vain blogi-osiossa) eikä lainkaan sivupalkkia. Pääsääntöisesti perinteisistä rakenteista on siis käytössä jossakin määrin ns. header-osa ja sisältöosa.

  Pikanavigointityyppisessä valikossa on siis toimintovalikko, haut, päävalikko, mahdollisesti foorumin tiedot ja sivukohtaiset listaukset. Ihan vaan kokeiluna se, mitä maksimissaan pikanavigointi voisi sisältää. Haut ovat jokaisessa välilehdessä.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15767
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Seuraavaksi voisi kokeilla, miltä vastaava toimi HD /iPadd 9,7 vaakanäytöllä.

  Siitä on tällä hetkellä keskeneräinen versio tällä testisivustolla. Koska se on keskeneräinen, kaikkiin seikkoihin ei kannata kiinnittää huomioita. Lähinnä vain itse perusideasta kannattaa esittää kommentteja.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15770
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Testisivustolla voisi osiokohtaisesti testata erilaisia vaihtoehtoja laittamalla CSS:ää if-rajausten sisään. Mutta toivoisin tosta keskeneräisestä kommentteja. Kannattaako kokeilua jatkaa? Mitä pitäisi muuttaa? Mikä on liikaa? Mitä voisi lisätä?

  Tein pieniä korjauksia JS-komentoihin. Näemmä href=”#” … onclick=”…;return false”; pitäisi luopua kokonaan, koska return false toimii epäluotettavasti. Välilehtiä vaihdettaessa href=”#” palautti usean muutoksen jälkeen sivun alkuun. Korvasin välilehtivaihdot span onclick=”…” ja ongelma hävisi. Jossakin saattaa vielä olla epäluotettavia href=”#” onclick=”… -toimintoja. Korjaan, jos aihettavat ongelmia.

  Kaikista fiksuinta olisi tietenkin luopua onclick… kokonaan ja korvata JQuery-koodauksella.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15772
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Tilanne on tämä tätä kirjoitettaessa:

  Välilehtien avaajia on kavennettu, että sulkemispainike mahtuu mukaan (olen sen asemointia hieman korjannut).

  Ulkonäössä on yhtä sun toista viilaamista ja parannusehdotuksia saa esittää. Pieniä suoranaisia virheitäkin löysin.

  ___________

  Huomautus. Muutin pystynäyttöön tekstiksi LÖYDÄT VALIKOT TÄSTÄ. Näin on nyt myös live-versiossa.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15773
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Korjasin muutaman pienen CSS-virheen. Mietin, tarvitseeko HD-laite/iPad 9,7 -näyttötason omaava laite vaakasuuntaan päävalikkolinkkiä lainkaan vaan vain yhden valikkopainikkeen ja sen eteen tekstin VALIKOT (sekä mahdollisesti >-merkin perään)?

  Sivupalkkikin on tällöin turha. Tältä melko minimalistinen käyttöliittymä näyttäisi:

  Voisihan senkin minimoida pystynäytön tyyliseksi, mutta pari isoa kuvaketta oikeassa reunassa tuntuvat kivoilta.

   

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15775
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Totesin, että LÖYDÄT VALIKOT TÄSTÄ on sittenkin liikaa ”rautalangan vääntämistä”. Laitoin vain VALIKOT. Poistin avautuvasta valikosta ylhäältä tekstin TOIMINNOT, koska välilehdistä näkee, mistä on kyse.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15776
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Kolmannen välilehden teksti LISTAT ei tunnu hyvältä, mutta en keksinyt parempaakaan. Pääsääntöisesti kyse on linkkilistoista. Mikä olisi parempi teksti? Hirveän pitkä ei saisi olla. MUUTA? MUUT LINKIT? Jälkimmäisessä se, että ihan kaikki asiat eivät ole linkkejä. LISÄT? – kuvaa olemusta, mutta onko senkään parempi. Tuntuu nyt kuitenkin parhaimmalta vaihtoehdolta, joten vaihdoin. Napakan kuvaavan nimikkeen löytäminenkin on joskus hankalaa.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15779
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Tyttäreltä sivusto sai tyylillisesti tuomion: ”Ysäriä”. Ruma fontti ja huonot värit. Huono väri koski tosin lähinnä valikoiden tummaa sinistä. Footerin vaaleampi sininen olisi valikoissa hänen mielestään parempi. Koin ongelmaksi sen, että tietokoneella oli ns. pudotusvalikoissa tumma sininen, mutta kapealla näytöllä avautui vaaleampi sininen. Yhtenäistin värit, mutta ehkä olisi pitänyt yhtenäistää sen toisen sinisen mukaan.

  Palautin vaaleamman sinisen, joka näyttäisi tältä:

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15783
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Muokkasin välilehtien ulkoasua:

  Varmaan parempi, mutta varmaan joku osaa esittää tyylikkäämmänkin toteutuksen.
  Lisäsin välilehtiin kevyen varjostuksen, kun ne minusta eivät näyttäneet näteiltä ilman varjostusta.

  Lisäsin välilehtiin kevyen varjostuksen, kun ne minusta eivät näyttäneet näteiltä ilman varjostusta.

  Sulje valikko/Sulje ikkuna voisi ehkä kehystää? Tällöin sekä tummaa että vaaleaa taustaa vastaan voisi käyttää samoja värejä.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15785
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Kokeilu, joka vaatii varmasti hiomista.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15787
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Asemoin sulkemispainiketta:

  Yhtenäistin SULJE VALIKKO, SULJE LISTA ja SULJE IKKUNA ulkoasun eli ne ovat kaikkialla ihan samat kuin kuvakaappauksessa. Hieman asemoin valikoiden sulkemispainikkeita niin, että ne ovat välilehtiin nähden nätimmin.

  _____________

  TechBBS pikavalikossa on vain SULJE eikä SULJE VALIKKO. Onko täsmennys tarpeen kun minulla noiden ikkuinoiden merkitys vaihtelee vaikka kaikki sinänsä ovat avautuvia ikkunoita?

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15789
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Kokeilin tietokoneversiossa vaihtaa avautuvien valikoiden taustavärin:

  Olisiko näin parempi?

   

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15790
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Jotta päivitys olisi helpompaa, laitoin kaikille yli 783px mobiililaitteitta HD-tyyppisen ratkaisun.

  1280×800 Chrome Android en saa millään edelleenkään fontteja näkymään oikean kokoisina. html{font-size:16px} lisäsin, mutta siitä ei ole apua. Selain ei osaa laskea relatiivisia fonttikokoja. Laittaa ne melkein ihan miten sattuu.

  Ainut keino saada selaimelle toimivat fonttikoot olisi pikselimääritetyt koot.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15791
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Ihan omana subjektiivisena kokemuksena välilehdistä on se, että välilehden LISÄT käyttö on kapealla näytöllä mobiilissa paljon miellyttävämpää kuin tietokoneversion kapea näyttö, jossa välilehtiä ei ole. Pitää nuolella siirtyä sivun loppuun, että näkee foorumin listaukset. Ihan subjektiivisena kokemuksena sivukohtainen linkkilistaus toimii varsin paljon kivemmin kuin rullaaminen linkkien luokse tai meneminen sinne nuolilla. Kummassakin tapauksessa ikävä piirre on se, että pitää keskeyttää kommentin lukeminen ja pitää palata samaan paikkaan takaisin. Ainakin omasta mielestäni kapea mobiiliversio on kivempi kuin kapea tietokoneversio.

  Juuri tämä on välilehtien idea. Jos haluat jotain tarkistaa, sinun ei tarvitse keskeyttää tilannetta, jossa olet. Kaikki tarpeettomat keskeytykset ovat *piip* ärsyttäviä. Hyvin suunnitellulla pikanavigoinnilla niistä pääsee eroon.

  Joissakin tapauksissa keskeytystä voi välttää myös uusien välilehtien avaamisella. Ainakin kännykässä välilehtien käyttö on hankalaa, eikä linkkejä mielellään avaa uuteen välilehteen. Pikanavigoinnit sisäiset välilehdet vähentävät uusien välilehtien avaamisen tarvetta ihan yleisestikin.

  Jos olet kohdassa, jossa ei ole mitään linkkiä, keskeytykseltä ei ilman paikalla olevaa pikanavigointia voi välttyä. Selaimissa ei ole yleisesti ole ominaisuutta ”tuplaa sivu”, jonka saisi painamalla tyhjää tilaa pidempään tai hiiren oikealla klikillä. Huomaa, että kirjanmerkkinä olevan sivun avaaminen toiseen välilehteen tai osoiterivillä olevan sivun kopioiminen toiseen välilehteen on keskeytys sekin.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15793
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Ehdotin Twitterissä, että MTV 3:n uutissivuston oikean yläkulman navigointipainike muutettaisiin esittämäni kaltaiseksi navigoinniksi.

  Alla kuvakaappaus avatusta valikosta. (Huom. Kuvakaappauksessa yläreunassa vain ruksi (X) liittyy avattuun navigointiin. Sen vasemmalla puolella olevat toiminnot ovat osa muuta sivun yläosaa. X + sen alapuolella olevat linkit ovat valikkoa. Valikko ei avaudu aivan sivun ylälaitaan vaan sulkemispainikkeen vievän tilan verran alemmaksi.)

  Jos verrataan tuota omaan välilehdelliseen kiinteään valikkopainikkeeseen, siinä on yhteistä hakutoiminto. Muu toiminnallisuus on erilaista. Jos haluttaisiin lisää toimintoja, järkevintä mielestäni olisi välilehdet. Koska jokaisella sivustolla sisältö riippuu kustakin sisällöstä, minulla ei ole ehdotuksia, mitä mahdollisiin välilehtiin voisi laittaa.

  Minusta vain välilehdet olisivat parempi ratkaisu kuin XenForon tyylinen pikanavigoinnin jakaminen kahteen osastoon. Osastoista tulee kapealla kännykkänäytöllä liian kapeita.

  Pikanavigointi-idean toimivuus on sivustokohtaista. WordPress & bbPress -yhdistelmällä voidaan selvitä pelkällä pikanavigoinnilla. XenForo-foorumissa ehkä, ehkä ei. Siihen voisi mielestäni lisätä niitä ominaisuuksia, joita olen pikavalikkooni lisännyt. MTV 3:n uutissivusto on niin monisisältöinen, että siinä pikanavigointi ei pysty kattamaan kaikkea hyödyllistä. Siksi minulla ei ole ehdotuksia sisällöksi. Foorumit ja uutissivustot ovat mielestäni kuitenkin kohteita, joissa ideaa voisi soveltaa.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15794
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Tarkensin mottoani:

  Älä juoksuta, älä pompota, älä piilota, älä etsitytä äläkä keskeytä tarpeettomasti – vaan pysy rinnalla!

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15796
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Jos arvioidaan oman sivustoni mobiiliversion valikkoa, XenForo-sivuston pikanavigointia ja MTV 3:n uutissivuston oikean yläreunan valikkoa ns. pikanavigointina, alla taulukko vertailuun:

  Foorumisivustoni XenForo-sivusto MTV 3:n uutiset
  Navigoinnin löytää helposti 1 0 1
  Navigoinnissa on mukana kaikki olennaiset apusivut 1 0,5  **) 0
  Navigoinnissa on pääsivuryhmät 0,5 *) 1 1
  Navigoinnissa on tilannekohtaisia linkkejä 1 0 0
  Pikanavigoinnissa löytyy keskeinen opastus 1 0 0
  Pikanavigoinnissa on ajankohtaislistat 1 0 0
  Pikanavigoinnista löytyy säännöt 1 0 0
  Pikanavigoinnissa on haku 1 0 1
  Pikanavigointi on aina käytettävissä 1 0 0
  Yhteispisteet: 9,5 1,5 3

  *) omassa valikoinnissani sivuryhmät näkyvät päävalikossa, mikä ei ole aivan yhtä selkeä tapa kuin vain pääryhmien luetteleminen

  **) luettelo on vajaa
  Arvio ei koske visuaalista toteutusta vaan vain toimintoja ja esiteltyjä sivuja.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15799
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Laitoin tänne tietokonenäytölle kaksivälilehtisen lisävalikon.

  Koska se on enemmän kuin toimintovalikko, piti nimetäkin uudestaan. Nyt sana ”LISÄT” tuntuu toistolta. Kyse on sivukohtaisista sivulistauksista. Joskus siinä on lisäinformaatiota. Ongelmana on se, että asia pitää ilmaista lyhyesti, mutta kuvaavasti. SIVUVALIKKO? Ehkä jokin ylimääräinen kohta ei haittaa alla olevassa tilanteessa:

  Ideana tuossa on se, että sivupalkki jää pitkällä sivulla kauaksi ja sitä pitäisi käydä katsomassa. Kun se on välilehdessä, sitä ei tarvitse käydä erikseen katsomassa.

  __________________

  Jälkihuomautus 17.9.2019. Poistin infon tuosta kohtaa ja jätin se sivupalkkiin. Muutin nimikkeeksi AIHEVALIKKO. Lisäsin toimintovalikkoon muutamia kohtia, koska tilaa on tietokoneen leveällä näytöllä enemmän.

  __________________

  Koska päävalikko toimii hiiren ylimenemisellä (:hover), laitoin samalla periaatteella lisävalikotkin. Joskaan en ole vakuuttunut, onko se hyvä ratkaisu. Jotenkin vain eri logiikalla toimiva linkki tuntui hassulta. Sen voi klikilläkin sulkea. Automaattisia sulkufuntioita on lähistöllä. Suoraan sanoen en nyt oikein tiedä, kumpi (click/mouseover) olisi parempi vaihtoehto.

  Muutin tietokoneversion leveänkin näytön live-versiossa kaksivälilehtiseksi, jotta eri leveydet olisivat yhtenevämpiä. Siirtyminen kapeammasta leveämpään näyttöön ei toiminut kunnolla. Siinä tuli outoja, hämmentäviä tilanteita.

  Poistin aihelistaukset sen jopa näkyvistä suoraan. Jotenkin tuntuu turhalta, että ihan sama asia olisi kahteen kertaan. Näin tein myös live-sivustolla. Nyt sivupalkissa olisi tyhjää tilaa muulle. En kyllä ole keksinyt mille.

  Kun tilaa tuli enemmän, lisäsin suoraan näkyviä linkkejä. Vain muutama sivu tarvitsee enää Lisää toimintoja/sivuja klikkaamisen. Alla foorumiosion tilanne, jos ei ole kirjautunut:

  Toiminnan täytyy olla johdonmukaista. Pitäisikö käyttää click vai mouseover avaamiseen, on asia, joka on pohdinnan alla.

  Toinen asia, mitä pohdin on missä listata sivukohtaiset linkit ja mahdollinen foorumin/säikeen informaation. Otin tietokoneversiosta testisivuston tapaan pois sivukohtaiset linkkilistat sivupalkista, mutta jätin sivupalkkiin foorumin/aiheen tiedot. Ne eivät ole avautuvassa valikossa.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15808
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä
  Kun nyt mietin perinteisesti suunniteltua foorumisivustoa sen *piip piip* ärsyttävä seikka on ihan järjetön siirtymistarve kännykällä.
  Jos avaan tietyn säikeen ja haluan katsoa, mitkä ovat yleisimmät muuta aiheet, on *piip* ärstyttävän hankalaa käydä listaus katsomassa tai avata vaivalloisesti uusi välilehti ja palata takaisin samaan välilehteen – se on * piip piip * ärsyttävää.
  Kun seuraa tiettyä aihetta, on ihan totaalisen mahdoton millään järkevällä ja miellyttävällä tavalla kännykällä katsoa, mitkä ovat seuratuimmat aiheet. Ainut miellyttävä tapa olisi avata lisäikkuna.
  Jos halutaan, että sivusto oikeasti on näppärä käyttää kännykällä pystytasossa, sivujen pitäisi toimia kolmessa suunnassa.
  Näppärintä olisi avata vasemmalle toimintovalikko ja oikealle listaukset, esim. listaus ajankohtaisimmista kysymyksistä, uutisista. Vaatisi ikään kuin karusellinuolet. Ongelma on siinä, että kännykällä ei voi opastaa, mikä olisi sivunuolien tarkoitus, koska :hover ei toimi.
  Kolmas suunta on avata tärkeä informaatio apuikkunaan eli ylöspäin.
  Perinteinen suunnittelu ansaitsee minusta korkeintaan arvosanan 6 1/2-7. Sen korkeampaa arvosanaa en foorumisivustoista yleisellä tasolla voi antaa.
  Mainostus pitäisi olla sekä pääaluen lopussa että sivusuunnassa olevien ikkunoiden lopussa.
  Yhteen suuntaan toimiva kännykkäsivusto on kyllä minusta perin antiikkinen. Tiedän kyllä, että jotkut vastustavat häiritseviä sivunuolia. Heillä ihan järjetön edestakainen liike on miellyttävämpi vaihtoehto. Ja heidän ehdoillaanhan sivut tehdään.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15810
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Alla idea kuvakaappauksena:

  Vasen keskinuoli avaa toimintavalikon ja oikea aihevalikon. Vaakasuuntaisia listauksia voi luoda enemmänkin, jos laittaa niille apuvalikon/välilehtiä.

  Toki nyt kaikki nuo apuvalikot pitää ladata aina sivulle, mikä tuo lisäkoodia. Se tuo käytännön rajoitteen. Sitä kyllä voi kiertää iframen avulla, mutta iframea varten pitäisi olla sivuja, joista puuttuu kokonaan navigaatioelementit.

  Mutta olisihan tuo nyt sata kertaa järkevämpää kuin siirtyillä aihelistaukseen ja palata siihen takaisin tai vaihdella välilehtien välillä.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15811
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä
  Mitä esittämääni ideaan tulee, ideaa voisi soveltaa mm. teatterisivustolla. Kun tutustuu yhteen teatterikappaleeseen, on minusta totaalisen idioottimaista, että jos haluaa tutustua muuhun tarjontaa, joutuu rullailemaan tai pomppaamaan sivun alkuun ja etsimään toisen sivun/avaamaan uuden välilehden ja siirtymään takaisin.
  Luettelon voisi avata oikealla olevalla painikkeella.
  Vasemmalle voisi avata iframe sisään ostoikkunan. Kun käy ostamassa vain sulkee ikkunan ja sitten jatkaa entistä lukemistaan.
  Minusta mobiilisivustoja ei oikeasti olla mietitty. On vain tehty mobiililaitteessa jollakin tavoin toimiva sivusto, mutta itse toiminta on primitiivistä ja idioottimaista. Kun on totuttu primitiiviseen sivustoon, primitiivisyydestä poispääsemiseen on muutosvastarinta.
  Primitiivisyydellä tarkoitan nimen omaisesti sitä, että sivusto toimii vain ylös-alas-suunnassa. Erään XenForo-sivuston pikanavigointi on pieni askel pois pelkästä ylös-alas-suunnittelusta.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15813
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Tosin minulla suurin ongelma taitaa olla ulkoasussa. Tytär piti sivustoa edelleen ysärinä. Värejä pitäisi ainakin korjailla. Niiden suhteen on kyllä hirveän avuton olo.

  Kehotti poistamaan otsikoista ikonit. Niiden idea oli vahvistaa ns. leivänmurujen sanomaa eli ollaan tietyn osa-alueen lähtösivulla. Poistin ne käytöstä.

  Mobiilissa vaalensin testisivutolla kiinteiden elementin taustan: background-color:rgba(0,0,0,0.05). Nuolet eivät ihan häviä taustaansa, mutta eivät muutu ihan näkymättömiksikään. Mielestäni nyt on varsin hyvä kompromissa näkyvyyden ja piiloutuvuuden kannalta.

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

  #15815
  AvatarTapio_Huuhaa
  Ylläpitäjä

  Tuli – taas kerran – ärsyttävä ongelma. Ajattelin laittaa pikku nuolet vasemmalle ja oikealle. Vasemmalla koko linkkialue ei ole jostakin syystä aktiivinen. Laitoin välillä vain oikealle puolelle.

  Testasin vielä linkkejä vasemmalla. Laitoin korkeudeksi n. 70%. Vain osassa kohtaa näyttö reagoi. Kokeilin kynällä ja näyttö reagoi paremmin. Oikeassa reunassa näyttö reagoi aina paremmin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että laitteen vasen reuna reagoi kosketukseen huonosti. Onko tämmöinen vasemman puolen huonompi reagointi yleistä?

  Tälle sivustolle ei voi kuka tahansa kirjoittaa. Tämä on testisivusto, jonka ominaisuuksia saatan liittää varsinaiselle sivustolle.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 40)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Foorumit 2. Muut aiheet 2.1 WordPress & bbPress XenForon pikanavigoinnin ja tämän sivuston toimintavalikon vertailu

[social_warfare]