Sivuun liittyvät alisivut:
Tällä sivulla käsiteltyjen ohjelmien lisäksi muita ohjelmia tai tarkennettuja arvioita tällä sivulla esillä olevista ohjelmista löytyy oikeanpuoleisesta sivupalkista. Arvioin alisivuilla lähinnä soveltuvuutta piirros/maalausohjelmiksi. Olen tehnyt eniten piirroksia/maalauksia ibisPaint X:llä (ohjelmalle on ristikoiden ratkontaan liittyvä opassivu, josta näkee ohjelman yleispiirteet).
Minulla on joskus ollut halpa piirtopöytä (Wacom Pen Partner). Piirtämisessä en enää koskaan ostaisi erillistä piirtopöytää, sillä se sitoo tietokoneen ääreen ja käden ja katseen välinen luonnollinen suhde on poissa. Tablet-laitteen käyttö piirtämiseen on paljon lähempänä paperille piirtämistä kuin piirtopöydän käyttö.
Vaikka ratkon ristikoita tablet-laitteella, halpa Android-taulutietokone ei silti ole hyvä piirrostyökalu, koska kynän käytön tarkkuus ja liikeseuranta eivät ole kiitettävällä tasolla. Karkeaan maalaamiseen ikäänkuin vesiväreillä se riittää mainiosti. Ja jos ei vaadi äärimmäistä tarkkuutta, hiusviivojakin voi vetää. Ihan hauskojakin kuvia saa aikaiseksi.
Tein yllä olevan koirakuvan pääosin itse tekemälläni kynällä ibisPaint X:llä. Kynällä, jonka päässä on muoviläpyskä, saa tarkempaa jälkeä itse tekemilläni kynillä. Joskin sellaisen kanssa pientä hankaluutta tuottaa se, että jos hidastelee kynällä ruudun koskettamisen kanssa, ruudulle tulee ylimääräinen piste. Kynä tulisi pitää ruudusta riittävän kaukana ja kun sitä käyttää, piirtämisen aloittaminen pitää tehdä melko terävästi. Kynän käyttö vaatii hieman harjoittelua. Kynä soveltuu mielestäni kuitenkin varsin hyvin intensiiviseen piirtämiseen. Jos siirtyy tekemään jotain muuta, on hyvä laittaa hattu siihen kynän päähän, jossa on muoviläpyskä. Muuten on vaara, että hukkaa johonkin kärjen muoviläpyskän, jos se sattuu tarttumaan kiinni johonkin.
Hieman erilaisen yhdistelmäkynän kapeampi pää matkii sivellintä. Kuvien perusteella saattaisi olla piirtämisessä ja maalaamisessa toimiva. Todellisuus oli kuitenkin toinen – ”pensselipää” toimii liian epämääräisesti ollakseen käyttökelpoinen. Arvioin kynän toimivuuden tarkemmin sivulla Kynä halvalle Android-tabletille.
Tarkempaan piirtämiseen pitäisi omistaa vähintään ns. HD-laite tai parempi, esim. 2018 iPad 9,7 & Apple Pencil tai jokin muu samaan tasoon yltävä laitepari. Nykyisin käytössäni oleva ibisPaint X:n tukee paineen tunnistusta myös Android-laitteissa, joten hyvä Android/Chrome OS -laite on myös mainio valinta.
Ohjelmalle on iPadilla lista tuetuista kynistä. Tähän täytyy suhtautua varauksellisesti, sillä saamani tiedon mukaan muilla kuin Apple Pencilillä on piirtämisongelmia (käsitelen ongelmia sivulla Paremman laatuluokan laitteet ja niiden kynät).
Käytännössä pikkutarkkaan työskentelyyn soveltuu iPadeja paremmin esim. Huawei MediaPad M5 Lite 10, sillä kynä on paremmin käteen sopiva ja siinä on juuri oikean kokoinen kärki. Alla demokuva. Rumpalin koko piirrettäessä oli n. 1cm. ja pienimpien kasvokuvien korkeus n. 4mm (kokovaihtelu 4-6mm). Käytännössä vaatii ns. tablet-hanskan (ks. myös Kynä ja muut apuneuvot).
Apple Pencilillä ei saa yhtä pikkutarkkaa piirrosta, sillä kynä on käteen liian iso ja kärki on liian paksu. Vaikka näytön tarkkuus on parempi ja kynän seurantatarkkuus on todennäköisesti Pad Prossa parempi, nämä kaksi asiaa tekevät yhtä pikkutarkan työn käytännössä mahdottomaksi.
Huomautus. Olen testannut vain ensimmäisen sukupolven Apple Penciliä. Uudempi on saamani tiedon mukaan pienempi ja siten käteen paremmin sopiva.
Perustoimintojen ohella ibisPaint X:ään on valittu jonkin verran erikoisefektejä, joilla piirroksen saa muutettua taiteellisemman näköiseksi. Katso linkki ladattavaan tekstiasiakirjaan, josta näkee ohjelman filtteritoiminnot. Filtteritoimintolista koskee tosin aiempaa versiota ja nykyisin käyttämässäni versiossa on hieman enemmät toimintoja. Listan tekemisen jälkeen lisätyt toiminnot (Tone Curve, Gradiation Map, Clouds )-suotimet edellyttävät ns. prime-jäsenyyden hankkimista (3,39 €/ kuukausi). Mainokset saa pois kertasuorituksella (n. 6 €). Kuvia voi Windows/Mac-tietokoneella tai iPadilla jatkokäsitellä Clip Studio Paint -ohjelmalla, jolle on vienti em. ohjelman tallennusformaattiin (n. 50 $/vuosi).
Ohjelman etu moneen muuhun piirros/maalausohjelmaan on siinä, että käyttöliittymä vie varsin vähän tilaa. Toisaalta tietokonetaideohjelmana ibisPaint X:n heikkous se, että piirtämistyökaluista ei ole pikavalikkoa, josta voi helposti vaihtaa toiseen työkaluun.
Koska ibisPaint X:stä ei voi poistaa tarpeettomia siveltimiä eikä siihen saa tuotua uusia siveltimiä, latasin myös Medibang Paint -ohjelman. Sille voi rakentaa itse siveltimiä, mutta kun näin yritin, sain vain ”tulitikkukasoja”. Yhtään järkevää uutta sivellintä en saanut luotua.
Hyvä vaihtoehto ibisPaint X:lle on Autodesk Sketchbook, mutta en voi sen nykyistä versiota Android-laitteessani käyttää. Se on puhtaammin piirrosohjelma kuin ibisPaint X. Löysin ohjeet, miten asentaa uusia siveltimiä on ohjelman www-sivuilta.
Parasta em. ohjelmassa tietokonetaiteen tekemisen suhteen on se, että silloin kun käyttöliittymä on esillä, vasemmanpuoleisessa palkissa on joukko piirtämis-/maalaamistyökaluja. On todella harmi, ettei ohjelma toimi laitteessani. Tosin toivoisin, että piirros-/maalaustyökaluja voisi lisätä ibisPaint X:äänkin.
Jos tablet-laiteella voi käyttää sekä ibisPaint X että Autodesk Sketchbook -ohjelmaa, paremmuuden näiden ohjelmien välillä tietokonetaiteen suhteen mielestäni ratkaisee juuri siveltimien käyttö. En itse viitsi juuri sivellintä vaihtaa vaan käytän yleensä vesivärisivellintä eri paksuuksilla ja peittävyysarvoilla. Tällä sivulla näyttämieni tyylisten piirrosten tekemiseen ibisPaint X on riittävän hyvä ohjelma. Henkilöille, jotka vaihtavat usein sivellintä ja haluavat kokeilla eri siveltimillä, Autodesk Sketchbook on mielestäni parempi valinta.
Mikäli haluaa parannella ibisPaintX:n kerroksellisia kuvia tietokoneella, loppuviimeistelyn voi tehdä Adobe Photoshopilla tai GIMPillä, sillä ibisPaintX:ssa on PSD-vienti.
Näiden ohella kannattaa vakavasti harkita Medibang Paint -ohjelmaa, vaikka sille ei onnistuisikaan luomaan hyviä uusia siveltimiä.
IbisPaint X voi luoda myös animaatiota. Animaatioiden ja tietokonetaiteen luomiseen löytyy useita englanninkielisiä opasvideoita YouTubesta.
Myös AutoDesk Sketchbook -ohjelman käyttöön löytyy runsaasti englanninkielisiä YouTube-videoita.
Tietokonetaiteesta voi keskustella englanniksi ainakin Deviantin foorumilla.
Piirtämiseen liittyy olennaisesti kynän ohella mielestäni myös tablet-hanska. Tablet-hanskaa ei esim. vuoden 2018 iPad 9,7 eikä missään iPad Pro -mallissa tarvita, mutta sen käyttö on kuitenkin piirtämisessä hyödyllistä. Syy on se, että mikäli haluaa pitkän yhtenäisen viivan, sen saa aikaiseksi vain tablet-hanskan avulla. Kun kynän kärjen laskee näytölle ja liu’uttaa kättä kynän kanssa näytöllä, on mahdollista luoda hyvin pitkä yhtenäinen viiva, esim. yhtenäinen viiva vuorijonosta. Tällaista yhtenäistä viivaa ei saa luotua esim. lyijykynällä lasertulostimen paperille, sillä kättä ei saa liukumaan paperilla. Pitää vain etsiä sellainen hanska, joka ei liu’u vahingossa, mutta kun haluaa liu’uttaa, liukuu luontevasti samaa tahtia kynän kanssa.
Alla kuva, joka havainnollistaa tablet-hanskan merkitystä. Table-hanskan avulla voi piirtää ääriviivat yhdellä vedolla. Monesta yrityksestä tosin vain kerran onnistuin piirtämään ääriviivat yhdellä vedolla. Alla olevassa kuvassa n. 80{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29} on yhtenäistä viivaa (kuva on ruudulla melkein laidasta laitaan). Kun piirroksella on ääriviivat, on helppo lisätä täyteväri.
Lopullinen kuva on blogikirjoituksessa. Siellä näkyy myös kuvan kerrokset. Tein sivulle myös yhden kasvokuvaharjoitelman.
Valokuvankäsittely on eri sivulla, jossa kerron myös sen, miten suuria kuvia ibisPaint X -ohjelmalla voi käsitellä (erityisesti valokuvien käsittelyssä pikselikoolla on merkitystä).
Jos haluaa parhaimman laatuiset kuvat syntyvät siten, että luo ääriviivat vektoripiirrosohjelmalla. Minusta paras siihen tarkoitukseen on Infinite Design. Tein ensin sillä pohjakuvan ja väritin sitä ibisPaintX:llä. Tässä malli Teemu Pallosesta:
Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:
- Olisi ihan kiva saada kommentteja muilta onko joku löytänyt jonkun muun piirros/maalausohjelman kuin Autodesk Sketchbook, jolle saa luotua tai ladattua netistä hyviä uusia siveltimiä (tähän kysymykseen toivon saavani ratkaisuehdotukset foorumisivustolla).
- En ole mainittujen ohjelmien lisäksi jaksanut kokeilla kovin paljon muita ohjelmia. Toivon ehdotuksia, mitä ohjelmia kannattaisi kokeilla.
Sivuun liittyvät keskustelut foorumissa:
Yhdistä näiden avulla:
Sulje lisäikkuna