Uutta

Sivun sisältö:

Uusimmat muutokset

Alla on lista noin viikon sisään tehdyistä uusista sivuista sekä noin viikon sisälle mahtuvat olennaiset päivitykset vanhempiin sivuihin. Mikäli samaa sivua on paranneltu useaan otteeseen viikon sisällä, kokoan muutokset viimeisimmän päivityksen yhteyteen. Ratkaistuihin ongelmiin liittyvät päivitykset poistan ongelman ratkettua.

Blogisivuston sisällölliset muutokset: –

Blogisivuston tekniset muutokset: 

 1. 11.7.2019 Lisäsin foorumisivuston kaltaisen apuvalikon 

Päivitän viimeisintä blogikirjoitusta (tai sen jatko-osuutta) asiasta useimmiten erikseen tiedottamatta. Olen joihinkin blogikirjoituksiin laatinut jälkihuomauksia, jos jotkin asiat ovat merkityksellisellä tavalla muuttuneet kirjoittamisen ajankohdan jälkeen. Tarvittaessa teen myös pieniä korjauksia jälkikäteen muistakin syistä.

Pidempään esillä olevat asiat

Pidän tällä sivulla esillä myös joitakin muita sivuja niin kauan kunnes sivuilla oleviin avoimiin asioihin on tullut täydennykset:

 1. Foorumisivustolla Kovisoveluudet sivun alisivulta Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä puuttuu esimerkkejä. Viimeksi täydennetty sivua Kovisoveluudet tai sen em. alisivua 28.3.2019. Apu täydentämiseen olisi tervetullutta.

Tulossa tai harkinnassa olevia sivuja/sivukokonaisuuksia ja sivustoja

Olen laittanut asioita toteuttamisen todennäisyyden mukaan:

 1. Tälle sivustolle:
  1. CSS:stä sivu.
  2. Piirrosohjelmien testailuista lisää uusia alisivuja.
 2. Foorumiin:
  1. Juha Neitolan SK 42/2018 nähden edellisestä piilosanatehtävästä olisi kiva tehdä vihjeanalyysi. Hävitin aiemman Neitolan piiliksen. Voisiko joku lähettää minulle oman ratkaisunsa?  Neitolan piilis oli niin haastava, etten haluaisi sitä uudestaan ratkoa analyysin vuoksi.
  2. Sivu piiliksistä mahdollisine apusivuineen. Teen mahdollisesti sivun myös Suomen Kuvalehden (SK) piilisten historiasta.

Kommenttitoiveeni

Toivon kommentteja siitä, mitkä asiat edellä olleessa listassa kiinnostaisivat ja mitä uusia sivuja olisi kiinnostava nähdä. Voit laittaa tämän sivun kommenttiin kommentit siitä, mitä sivuja minun pitäisi korjata. Huomauta myös löytämistäsi kirjoitusvirheistä. En laita kirjoitusvirhekommentteja enkä muitakaan korjausehdotuksia julkisesti esille, mutta pyrin ottamaan kaiken huomioon. Tarkemmat kommentit toivon laitettavan asian omaisen sivun omaan kommentointilomakkeeseen.

Toivon apua sivuston kehittämiseen, minkä vuoksi useimpien artikkelisivujen lopussa on kohta ”Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:”.  Lisäksi asian tiimoilta on sivu Sivustojen kehittämishaasteet.

____________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut viitatut sivut foorumisivustolla:

____________________

Tällä sivulla keskustelu on sallittu mutta voit kommentoida sivua myös foorumilla osastolla Muut aiheet. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt). 

12 kommenttia aiheesta “Uutta”

 1. Sivustosi alkoi mielenkiintoisten teknisten kysymysten pohdinnalla ja käsittelyllä. Nyt se on luisunut pelkästään tylsiin ristikkoasioihin -Argumentum ad nauseam.

  1. Nyt ne sinua ärsyttäneet sivut on poistettu! Tosin varmaankin liian myöhään.

 2. Näin on kieltämättä päässyt käymään. Katsoin 24.9.2018 mitä ”Argumentum ad nauseam tarkoittaa. Wikipedia kertoo näin:

  … (kirjaimellisesti ”argumentointia pahoinvointiin saakka”) merkitsee argumentointia asian toistamisella ilman uutta asiaa.

  Valitan, jos kommentoijalle minulla ei ole uutta asiaa.

  Siihen on kaksi syytä.

  Ensinnäkin minulta kerta kaikkiaan loppuivat aiheet. Tiettyjen asioiden käsittelyssä olisin tarvinnut apua teknisluonteisten aiheiden käsittelyn jatkamiseen, kuten sivulla Apuhaaste keskustelufoorumille olen kertonut. Kun minulla on käytössä ne laitteet, mitkä ovat, en voi kertoa kokemuksia laitteista, joita en omista tai joita en ole saanut lainaksi käyttööni. En toistamiseen kehtaa mennä Giganttiin ja pyytää sieltä koekäyttöön toista tablet-laitetta. En sitä paitsi saisin Gigantista laitetta, jota nimenomaisesti haluaisin testata (Huawei MediaPad M5 Pro), koska mikään liike ei myy laitetta Suomessa.

  Pystyn kunnolla jatkamaan teknisluonteisten asioiden käsittelyä vasta sen jälkeen kun nykyinen tablet-laite sanoo kaput. Merkkejä laitteen hiipumisesta on. Laitteen akku ei meinaa enää pitää lataustaan. Pitää ostaa uusi laturi, jos vika olisi siinä. Nyt lataan laturilla, jonka syöttää vain puolet siitä tehosta, minkä laitteen oma laturi. Laitetta käytettäessä se ei meinaa riittää – viittaa vakavasti siihen, että lähiaikoina laitteen vaihto tulee pakosta eteen. Se ei kuitenkaan juurikaan poista avuntarvettani, sillä olen aiemmin testannut saman tasoista laitetta (iPad 2018 & Apple Pencil), jonka olen aikeissa ostaa seuraavaksi laitteekseni (Acer Chromebook Tab 10).
  ___________________

  Toiseksi olen intohimoinen ristikoiden ratkoja ja haluan asioista myös keskustella. En voi keskustella asioista Sanariksen keskustelufoorumissa, joten ainoa vaihtoehto jotta voisin saada edes jotain keskustelua aikaiseksi, on ollut tämä sivusto.
  ___________________

  Sanaseppojen keskustelufoorumi on käytännössä kuollut eikä siellä minua suvaittaisikaan. Suomi24 on haluamieni keskustelujen suhteen toimimaton, sillä keskusteluaktiivisuus sanaristikkokysymyksissä on erittäin alhainen.
  ___________________

  Sain palvelintilan keskustelufoorumille ja asensin yhden keskustelufoorumisivuston. Loin myös ohjeet keskustelufoorumin pystyttämiseen. Otin runsaasti kuvaruutukaappaauksia ohjeistukseen. Toivon, että olisi myös Heikki Holopaista kiinnostava aihe. Ehkä Heikki Holopainen voisi itsekin kiinnostua luomaan itselleen aivan ikioman keskustelufoorumin.
  ___________________

  Oman keskustelufoorumin luomiselle on ollut apuna Sääntöhahmotelma keskustelufoorumille. Toivoisin mahdollisimman monelta siihen kommentteja, jotta voisin hioa oman foorumini sääntöjä mahdollisimman hyviksi.

  Toivottavasti siitä saisi erittäin toimivan itselleni ja monelle muullekin.

 3. enpä kyllä muista klikkailleeni captChaa (tai capthaa) rekisteröityessäni. onkohan se nyt otettu pois käytöstä, vai tuleeko se satunnaisesti, vai pitäisikö käväistä muistitohtorilla…

  1. Harmittaa itseäni ihan *piip* paljon. Tuntuu, että koko homma meni pieleen niiden robottihyökkäysten takia. Se on siinä aina, sillä lisäosa on joko otettu pois käytöstä tai on käytössä. Se on pakko pitää käytöstä, jotta robottipommitusta ei tule.
   _________________

   Korjaus. Kysyin nimimerkiltä ”silp puri”:

   Minkätyyppinen oli muuten tuo Captcha?

   Kyseessä EI ole Captcha-tyyppinen suojaus, kuten toisessa kommentissa myös kerron.
   _________________

   En kyllä ymmärrä, miksi ne minun kimppuun hyökkäsivät. En minäkään ole rekisteröitäessä millään sivustolla ole Captchaa enkä toisenlaistakaan suojautumistapaa ole kohdannut, mikä kielii siitä, että sivusto ei ole kohdannut rekisteröinnin yhteydessä robottipommitusta. Onkohan WordPress & bbPress liian tunnettu yhdistelmä?

   Olen eläkkeellä, joten voin kyllä tehdä uusintayrityksen toisella ohjelmalla. Ehdin tästä joihinkin paikkoihin jo ilmoittaa, mikä oli virhe. Mutta mistä *piip* minä tämmöiseen olisin osannut varautua., en millään. Ei kai tässä itkemäänkään auta ruveta. Tämmöisen edessä vaan on ihan totaalisen voimaton ja olin pakotettu tekemään ratkaisun, mitä en missään nimessä olisi halunnut tehdä.

   Minulla on käytössä kaksi tietokantaa. Voin siis jättää tämän toistaiseksi paikoilleen ja samaan aikaan testata toista vaihtoehtoa. Se kyllä merkitsee, sitä, että toisinaan pitää laittaa kommentointi vapaaksi ja toisinaan rekisteröintiä vaativaksi, sen verran ikäväksi tuo rekisteröinti meni. Idea helposta lähestyttävyydestä meni ”vessanpöntöstä alas”. Se tässä masentaa tosi paljon.
   _________________

   Jos joku haluaa ehdottaa muuta foorumiohjelmistoa, olisi kiva, jos hän rekisteröityisi afterdawn.com -sivustolle ja osallistuisi keskusteluun
   Ilmaiset foorumiohjelmistot (ei ole saanut tuulta alleen).

   WordPress & bbPressiä on hyvinkin aktiivisesti ruodittu Ongelma foorumisivustolla: robotti tekee kirjautumisia.

   Olen ollut siellä varmaan rasitteeksi asti!

   Asiasta voi toki keskustella tällä sivustolla, mutta tuolla sivustolla siihen voisi saada melko asiantuntevaa kommentointia.
   __________

   Muutin kaikissa kohdissa Captha tilalle Captcha. Se on myös Wikipedian artikkelissa Kuvavarmennus.

 4. Vaikka olet kertomasi mukaan ollut nettisivujen kanssa ammatillisesti, niin tästä sivustosta sitä ei kyllä huomaa.

  Ensinnäkin tapasi pitää blogia ”väärinpäin” eli vanhin juttu ylinpänä. Ymmärrän ajatuksesi, mutta se on bloginpidon suhteen väärä. Jos blogiasi lukee tabletilla, niin uusimpaan juttuun päästäkseen pitää käyttää etusormea, että pian sitä särkee. Siksi blogissa uusin juttu on aina päällimmäisenä! Silloin siihen pääse heti käsiksi. Siinä sen LOGIIKKA. Sinä ajattelet vanhakantaisesti, ymmärrän senkin. Mutta jos oikein ankarasti ajattelet vaikkapa niin, että joku käy joka päivä lukemassa blogiasi, niin kyllähän siihen jatkuvaan vierittämiseen kyllästyy, kun joutuu kaikki vanhat merkinnät käymään joka päivä llävitse. Capisce?

  Blogista ei saa koskaan poistaa mitään. Se muuttuu silloin epäilyttäväksi. ”mitähän tässä peitellään”. Tässä avauksessa kirjoitat, että kun omat epäselvät kysymyksesi ovat selvinneet, poistat ne heti. Miksi ihmeessä? Muillakin saattavat samat kysymyset olla epäselviä. Älä siis poista!

  Samoin siirtelet asioita paikasta toiseen, kuten esim. vertailusi palstoista. Luin sen kerran, ja sitten se hävisi! Eikä mitään mainintaa tai linkkiä uuteen paikkaan ollut. ÄLÄ toimi niin. Jos on PAKKO siirtää, niin laita osoittamaan linkki uuteen paikkaan. Jos blogissa tai artkikkelissa on asia, jonka haluaisit muuttaa, niin älä muuta vaan tee merkintä blogiin, jossa kerrot asian ja linkki vie uudistettuun paikkaan. Älä silloinkaan poista mitään vaan kirjoita lisäys muutoksesta. Esim. edellistä kappaletta muutettu 20181122.

  Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että koko tämä räpellys pitäisi purkaa ja aloittaa puhtaalta alustalta. Ensin kunnon rakennesuunnitelma ja sitten vähä vähältä kopioit ja siirrät kaikki tarpeelliset jo olemassa olevat asiat uuteen järjestykseen. Sinulle on käynyt kuin jokaiselle aloittelevalle koodarille käy. Hyvän idea iskiessä hommaan ryhdytään mitään suunnittelematta ja kohta käsissä on sellainen purkkapaikkasysteemi, mistä kukaan ei ota selkoa.

  Miksi muuten luulet, että yrityksillä on WEB-suunnittelijoita?

  Julius

  1. Mutta jos oikein ankarasti ajattelet vaikkapa niin, että joku käy joka päivä lukemassa blogiasi, niin kyllähän siihen jatkuvaan vierittämiseen kyllästyy

   Välttääkseni päiväkirjaosioissa liikaa vieritystä, sivun alusta on ”hyppyvalikko”, josta voi siirtyä suoraan viimeiseen päivään ja vaikka ihan sivun loppuun. Ajattelin, että se riittää.

   Blogilistaustauksessa kyse oli syvimmiltään laiskuudesta. Kun laittaa uuden linkin, se tulee viimeiseksi.

   Huomasin äsken, että sivuja voi raahata listassa nopeasti eikä käyttää tosi ärsyttävän hidasta nuolella siirtämistä. Omaa tyhmyyttä, etten ole tuota aiemmin huomannut. Vaihdoin valikkoon järjestyksen.

   Huomasin myös sen, että linkkejä voi sisentää, jolloin jatko- ja erillisosiot erottuvat.

   Oikeaa tekniikkaa käyttäen ei vienyt paljon aikaa ja logiikankin sai kuntoon!

   Vaihdoin järjestystä myös sivulla Blogikirjoitukset.

   Samoin siirtelet asioita paikasta toiseen, kuten esim. vertailusi palstoista. Luin sen kerran, ja sitten se hävisi! Eikä mitään mainintaa tai linkkiä uuteen paikkaan ollut. ÄLÄ toimi niin. Jos on PAKKO siirtää, niin laita osoittamaan linkki uuteen paikkaan.

   Laitoin kyllä uuden osoitteen. Itse asiassa kahdesti. Valikkoon ihan sivun alkuun ja juuri siihen kohtaan, jossa se taulukko oli. Alla teksti kohdasta, jossa oli ennen taulukko:

   Tein teknisluonteisen ominaisuusvertailun Sanarisen foorumin ja oman foorumini välillä, jonka erillissivulla.

   Blogisivustojen kaikki polut on siistitty, joten kaikki entiset nimet ovat erilaisia, mutta ilmoitin kyllä muutoksesta.

   Tässä avauksessa kirjoitat, että kun omat epäselvät kysymyksesi ovat selvinneet, poistat ne heti. Miksi ihmeessä?

   Omia ristikkokysymyksiäni käsittelevä sivu oli tarkoitettu olemaan väliaikaisratkaisu. Kun on käytössä vain yksi, sivu, se piti pitää siedettävän lyhyenä. Poistan jatkossakin sinne laitettuja kysymyksiä. Osasta kysymyksistä on kopio foorumisivustolla. Laitan jatkossa aina kopion foorumisivustolle. Yritän ohjata kysymyksiin vastaustaamista sinne, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä. Jukkiksen kysymyksen poistin lopullisesti.

   Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että koko tämä räpellys pitäisi purkaa ja aloittaa puhtaalta alustalta. Ensin kunnon rakennesuunnitelma ja sitten vähä vähältä kopioit ja siirrät kaikki tarpeelliset jo olemassa olevat asiat uuteen järjestykseen.

   Olen käynyt lävitse hakemistopolkuihin vaikuttavat sivut ja olen korjannut poluissa näkyvät kaikki nimet järkeviksi ainakin niin pitkälle, kun olen pystynyt. Voihan sitä jossakin olla vielä typerä nimi. Nyt kyllä joku ei kaikkia sivuja löydä, kun melkoinen osa on nimetty uudestaan.

   En todellakaan miettinyt nimiä siltä kannalta, että joku kiinnittää huomiota hakemistopolkujen nimiin. Ajattelin vain yleisrakennetta ts. on artikkelisivut, blogikirjoitukset ja apusivut. Koska artikkelisivuille ei voi tehdä alisivuja, ongelmaa piti kiertää apusivuilla, joiden nimet olivat typeriä, jos ne näki osoiterivillä. Sivujen luomista hankaloittaa ohjelman kankeus – ja tällä hetkellä *piip piip* huonosti toimiva editori.

  1. Tuohon en voi vaikuttaa – se on systeemitason asia, johon minulla ei ole pääsyä. Tämä blogisivusto on palvelu, jossa perusohjelmistosta vastaa WordPress.com enkä minä.

   Tosin vaikka ei olisikaan palvelu, tuollaisten korjaus ei toimi niks naks. Suomennosten hallinta ei ole yksittäisen käyttäjän käsissä vaan se hoidetaan palveluna, jonne voi ehdottaa suomennoksia tai niiden korjauksia.

 5. Olisin kirjoittanut foorumille, mutta ei toimi. Siellä lukee captchan vieressä punaisella että ”VIRHE tiedoksi sivuston omistajalle: Virheellinen sivuston avain”. Ja kun painaa ”Lähetä”, niin tulostuu että ”To use reCAPTCHA you must get an API key from https://www.google.com/recaptcha/admin”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *