Sivustojen kehittamishaasteet

Blogia kirjoittamassa

Sivun sisältö:

Sivun loppuun.

Tablet-laitteisiin liittyviä vanhoja haasteita

Koska minulla ei ole mahdollisuutta testata eri laitteilla, olen erityisesti seuraavilla sivuilla pyytänyt apua:

Edellä mainitut sivut edustavat myös kehitettäviä tietotekniikkaan liittyviä aihealueita (ristikoihin liittyvät tietotekniikkakysymykset, kuvankäsittelyyn, piirtämiseen ja maalaamiseen liittyvät tietotekniset kysymykset).

Tietoteknisten kysymysten suhteen toivon, että paremman laatuluokan tablet-laitteiden omistajat testaisivat samoja asioita kuin mitä itse olen testaillut ja kertoisivat kokemuksiaan. Olisi mielenkiintoista tietää esim. iPad Pro ja Samsung Galaxy Note -kokemuksista.

Merkittävin seikka, joissa kalliimman hintaluokan laitteet olisivat keskihintaista laitetta (esim. iPad 2017 & Apple Pencil -yhdistelmä) parempia ja siten selvitettäviä kysymyksiä on ristikoiden ratkonnassa näytön resoluution merkitys. Käytännössä kyse siitä, miten paljon parempi ns. 2K-näyttö (2560 x 1600px) tai resoluutioltaan sitä paremmat näytöt ovat verrattuna 2048 x 1536px näyttöön (esim. iPad 9,7 ja Samsung Galaxy Tab S3/S4).

Uusimpana mielenkiintoisena tablet-laitteena on Acer Chromebook Tab 10, jossa käyttöjärjestelmänä on Chrome OS (näytön resoluutio on sama kuin iPad 9,7:ssa). Chromebook-sarjaan kuuluu lähinnä läppäreitäJos joku on kokeillut käyttöjärjestelmää joko tablet-laitteessa tai läppärissä, olisi kiva saada tietää käyttökokemuksista. Ainakin yhdelle läppärille on tarjolla Wacomin kynä, kuten taulutietokoneellekin. Vaikka läppärin näytön resoluutio ei yllä tablet-laitteen tasolle, kynällisen läppärin omistaja voisi kertoa jotain käyttöjärjestelmästä ja kynästä.

Jos haluaisin itse selvittää näytön resoluutioon liittyvän seikan, minun pitäisi tilata jostakin EU-maasta Huawei MediaPad M5 Pro (laitetta ei saa Suomesta), mitä en juuri nyt ole ainakaan tekemässä. Enkä välttämättä tilaa koskaan, sillä edellä mainitsemani Acer (tai muu samaan hintaan saatava laite) riittää minulle.

Konkreettisin tietotekniikkaan liittyvä apu liittyy ristikoiden ratkontaan tablet-laitteella. Apu merkitsisi sitä, että joku ottaisi IS Extra -digipalvelusta 2018 vapun Pehmis ja Vappuristikko -ristikoista niin hyvälaatuisen kuvaruutukopion kuin mahdollista ja lähettäisi kuvaruutukaappauskuvat s-postilla minulle kertoen samalla mikä on ollut laitteen resoluutio. Tiedän kyllä, että moni kokee ristikon ratkomisen tablet-laitteella outona, mutta sopii lähes täydellisesti siihen tapaan, jolla ristikoita haluan ratkoa. Haluaisin myös rohkaista kokeilemaan piirrosohjelman käyttöä ristikoiden ratkaisemissa. Testillä olisi merkitystä myös silloin, kun haluaisi tulostaa kuvaruutukaappauksen avulla saadun ristikkokuvan.

Huom. iPad Pro -laitteella kuvaruutukaappaus pitäisi ottaa Google Chromella, sillä Safarin käyttöliittymä vie paljon tilaan ja sillä saa heikkotasoisemman kuvaruutukaappauksen kuin Chromen kanssa. Otin iPad 2018 -laitteella kuvaruutukopiot Chromen kanssa ja vertailukelpoiset tulokset saa vain samaa selainta käyttäen.

Aiemmin merkityksellinen oli myös RAM-muistin määrä, mutta sillä ei enää ole suurta merkitystä, koska eniten käyttämässäni piirrosohjelmassa (ibisPaint X) ei enää ole RAM-sidonnaisia kerros- ja kuvakokorajoitteita. Hieman tosin pienellä RAM-määrällä tulee kuvan kokorajoitusta ibisPaint X -ohjelman kanssa. Olisi kiva tietää, tuleeko isommalla muistilla omaavilla laitteilla sitäkään.

Tietotekniikkaan liittyviin kysymyksiin olen saanut artikkelisivujen lopussa olevalla kommenttilomakkeella vain yhden kommentin sivulla Kynä ja muut apuneuvot ja toisen sivulla Piirtäminen, maalaaminen ja animaatiot.

Lisäksi on vastattu yhteen kysymykseen sivulla Vastattu kysymys (em. sivu on poistettu, sillä siirsin sisällön foorumiin). Tietoteknisluonteisissa kysymyksissä aktiivisuutta saisi olla enemmän.

Foorumisivusto

Tietoteknisluonteisista aiheista on pulaa, mistä jotkut ovat jo ehtineetkin kommentoimaan, mutten laittanut kaikkia kommentteja julkisiksi.

Uutena tarjottavana on WordPress & bbPress -yhdistelmällä foorumisivuston kehittely. Siinä ei ole juuri nyt merkittäviä ongelmia. Mainitsen kehittämistä tarvitsevia kohtia säikeen Nätimpi hakulomake foorumiosiolle yhteydessä.

Olen uudistanut ulkoasun, mistä voi esittää minulle kommentteja säikeessä Foorumin saamia kommentteja.

Ristikkokysymykset

Joidenkin mielestä sanaristikoita käsittelevät kysymykset tekivät sivustosta tylsän (ks. sivun Uutta kaksi kommenttia).

Nyt nämä joitakin henkilöitä ärsyttäneet artikkelisivut on poistettu, sillä siirsin ne foorumiini (Vihjeanalyysit ja Kovisoveluudet). Myös monet ristikon käytännön ratkontaan liittyvät artikkelit on siirretty foorumisivustolle, mm. IS Extraan liityvä sivu.

Jos joskus sille saisi käyttäjiä, olisi hyvä saada foorumiin toinen pääkäyttäjä.

Ristikoiden sisällöllisten seikkojen käsittely 9/2018 on tuonut sivustolle aiempaa enemmän kävijöitä ja melko paljon kommenttejakin.

Puhtaasti ristikoiden ratkontaan liittyvät asiat, joissa kaipaan foorumisivustolla apua, on seuraava:

Yleistoive

Kaiken tyyppisiä käsiteltäviä aiheita voi tällä sivulla ja sivuilla Uutta ja Ota yhteyttä ehdottaa minulle. Em. sivulla voi myös ilmoittautua artikkelin tekijäksi, mikäli laittaa kommenttiin toimivan s-postiosoitteen. En julkaise kenenkään s-postiosoitetta enkä laita tekijäksi ilmoittautuneen henkilön kommenttia julkisesti esille. Artikkeli julkaistaisiin tekijän omalla nimellä tai tekijän haluamalla nimimerkillä.

Toivoisin, että sivuilla vierailijat tiedottaisivat sivuista muillekin. Olisi kiva, että edes joku klikkaisi jollakin sivulla tykkäämispainiketta ja jakaisi sivujen some-osoitteita.

Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:

____________________

Voit kommentoida sivua foorumilla osastolla Muut aiheet. Tyyliltään epäasiallisista huomatan, siirrän moderointiosastoon tai poistan kokonaan (keskustelusäännöt).